Dodaj do ulubionych

Najlepsza kawa - wasze typy

06.03.08, 08:35
To ja zacznę, po próbach wielu kaw od prawie 2 lat naszym faworytem
jest:

Mexico Maragogype :)))))

Polecam także (o dziwo) kawę Saeco (złotą) jako alternatywę (tańsza).
Obserwuj wątek
    • blueparot32 Re: Najlepsza kawa - wasze typy 21.04.08, 11:45
      no jak dla mnie najlepszą kawą jest jacobs, porządna kawusia
      • irulanka Re: Najlepsza kawa - wasze typy 29.07.11, 07:39
        dla mnie jacobs jest kwaśna - lubię pedrosa - mało ekskluzywne, ele liczy się smak
      • rogalik333 Re: Najlepsza kawa - wasze typy 08.02.12, 01:28
        Moim typem jest dolinaherbaty.pl/pl/p/Kardamonowa/346 mocna i intensywna a przy tym orzeźwiająca
        • podlasie_master Re: Najlepsza kawa - wasze typy 12.01.18, 09:28
          No a ja uważam że dobra i świeża kawa to tylko z palarni kawy. Ja polecam sklep z kawą www.blueorcacoffee.pl. Świeża kawa prosto z palarni. Szczerze polecam.
    • bubster Re: Najlepsza kawa - wasze typy 25.04.08, 12:46
      Ja lubię Lavazzę ziarnistą
      i jakieś mieszanki tudzież "tradycyjne" w "Pożegnaniu z Afryką"
      • aromathera Re: Najlepsza kawa - wasze typy 26.04.08, 19:59
        no jak dla mnie również kawa jacobs, już długo pijam i nie zamierzam
        się przestawiać
        • igge Re: Najlepsza kawa - wasze typy 04.05.08, 01:29
          MeXico Maragogype, przypadkiem trafiliśmy na nią w sklepiku z kawami
          • jak_kawa_to_kawa Re: Najlepsza kawa - wasze typy 07.05.12, 15:50
            Zdecydowanie polecam 100% Arabiki. Są delikatniejsze i bardziej szlachetne niż mieszanki z Robustą. Jeżeli chodzi o typy Arabik to tak naprawdę jest ich tak wiele, że każdy może znaleźć coś dla siebie. Np. kawy z Brazylii, Kolumbii czy Meksyku są słodsze bardziej łagodne i delikatne w smaku, ale już kawy pochodzące z Kenii czy Indii to kawy zdecydowanie bardziej wyraziste - ostre i mocne.

Ekspres mam już od ....20 lat (proszę nie przeliczać mojego wieku:P). Testowałam różne kawy i zdecydowanie polecam kawy świeżo palone z małych polskich palarni. Jakość ziaren jest nieporównywalnie wyższa od ziaren pochodzących od masowych producentów.

Osobiście od jakiegoś czasu kupuję kawę w sklepie internetowym MoonLightCoffee - jak dla mnie kawa pierwsza klasa. Sami ją palą i dostarczają już kilka dni po wypaleniu:)

Tylko błagam nie kupujcie kawy zmielonej (szczególnie w dużych opakowania), nawet gdy wasz ekspres nie ma wbudowanego młynka, to mielcie ją na bieżąco lub kupujcie małe opakowania tej mielonej, żeby nie traciła na swojej jakości i świeżości.
            • 0tomasz1 Re: Najlepsza kawa - wasze typy 29.08.12, 22:55
              Jeśli Arabika to tylko nisko drażniąca Astra 100% Arabika innej nie uznaje.Najlepsza w Polsce i ostatnio o dobrej cenie jeszcze ją kupie jak mnie się skończy innej nie uznaje a tyle lat piłem byle co.Ale Astra jest nr 1 w Polsce lepsza niż Tchibo dziadowskie pogorszyło się a Astra nie piję ją od 10 lat polecam.
            • 0tomasz1 Re: Najlepsza kawa - wasze typy 29.08.12, 22:56
              Jeśli Arabika to tylko nisko drażniąca Astra 100% Arabika innej nie uznaje.Najlepsza w Polsce i ostatnio o dobrej cenie jeszcze ją kupie jak mnie się skończy innej nie uznaje a tyle lat piłem byle co.Ale Astra jest nr 1 w Polsce lepsza niż Tchibo dziadowskie pogorszyło się a Astra piję ją od 10 lat polecam.
    • borixon24 Re: Najlepsza kawa - wasze typy 08.05.08, 18:53
      aaaaa zdecydowanie Jacobsss-uwielbiam jej smak i aromat .
      • studentk Re: Najlepsza kawa - wasze typy 15.05.08, 07:48
        A jaka ta Jacobs, w ziarnach czy mielona? Jakaś nazwa?
      • 0tomasz1 Re: Najlepsza kawa - wasze typy 29.08.12, 22:58
        Astra jest sprawdzona przez mnie i dlatego ją polecam bo dziadostwa nie pije
    • masandra6 Re: Najlepsza kawa - wasze typy 30.06.08, 18:26
      wita was debiutantka na forum i miłośniczka maxwell house w opakowaniu z brązową
      nakrętka.Oczywiście chodzi o rozpuszczalną z obowiązkowym mlekiem i łyżeczką cukru.
    • ilia.who Re: Najlepsza kawa - wasze typy 07.08.08, 08:50
      W domu parzę kawę turecką-lubię za mocny smak i wolę również bez cukru ją
      przyrządzać. Trochę z tym roboty jest, ale warto. W pracy mamy Jacobs Kronung -
      dobre i to, tym bardziej że ja za to nie płacę ;) Nie pogardzę też kawą z
      dodatkiem jakiegoś alkoholu - byleby nie było za słodko!
      ---------
      special thanks to my good friend coffeine :)
    • barista_online Re: Najlepsza kawa - wasze typy 07.08.08, 13:15
      Zapraszam do mojego blogu i kawie, herbacie, i dodatkach.
      kawa-i-herbata.blogspot.com/
      Wszytsko o kawie, herbacie, syropach bamrańskich, przepisy, filmy!!!
    • cubikon Maxwell House? Jacobs? proooszę 10.03.09, 13:02
      kochani, spróbujcie kiedyś dobrej kawy, nie "dobrej bo tak mówili w telewizorni"
      ale prawdziwej ziarnistej (i świeżo zmielonej) ...
      jak dla mnie na szczycie jest "kopi luvak" prosto z Bali
      • studentk Dobra kawa 24.03.09, 09:03
        Nawet nie tyle zmielonej a zmiażdżonej, zwykłe zmielenie to
        pokrojenie ziarna na małe kawałeczki, a zmiażdżenie powoduje
        mikropęknięcia z których wydobywa się cały aromat.

Co do „kopi luvak” spróbowałem (hobbystycznie bo cena !!!) ale jakoś
        minie nie powaliła.
      • winku Rozpuszczalka to wszak nie kawa! :/ 17.08.10, 16:55
        Nie noooo proszę, wiem, że o gustach się nie dyskutuje, ale też coś co nie ma
        absolutnie zapachu i smaku miażdżonych ziaren kawy, nie można mówić że to kawa.
        A z czego składa się kawa rozpuszczalna to można więcej przeczytać
        tu
      • jacekmaciola Re: Maxwell House? Jacobs? proooszę 30.09.13, 22:27
        www.coffee-world.pl a tutaj coś z przystępnej kawy ziarnistej...
    • klikon Re: Najlepsza kawa - wasze typy 19.03.09, 19:26
      Kawa Decafeinato

www.zespressocafe.com/shop/?lnkrf=G7NEY
      • wiorka_mrau Re: Najlepsza kawa - wasze typy 18.04.09, 19:42
        Moim zdaniem najlepsza jest illy
    • basga11 Re: Najlepsza kawa - wasze typy 23.05.09, 22:41
      A mnie smakuje nescafe gold.Niestety,od zapachu kawy parzonej aż mnie mdli.
    • erivela Re: Najlepsza kawa - wasze typy 23.06.09, 11:25
      No dla mnie zdecydowane Astra, ze względu na bardzo małą zawartość składników
      drażniących.
      • studentk Re: Najlepsza kawa - wasze typy 28.06.09, 08:49
        Astra? To znaczy co konkretnie bo Astra to sklep sprzedający
        wszelkie kawy różnych producentów i jednocześnie palarnia kawy ale
        raczej z niskiej półki. Po drugie nie wyobrażam sobie iż można
        polecać kawę która jest już zmielona, a do tego drobno. Gdzie
        aromat, głębia smaku?
        • sabi99 Re: Najlepsza kawa - wasze typy 06.07.09, 10:51
          Ja piłam już kawy z każdego zakątka świata z Brazylii, Gwatemali, Australii,
          Columbi, Keni, Kostaryki nawet z Jamajki i muszę przyznać że najlepiej smakuje
          mi Brazylia Santos. Rewelacja po prostu. Kupuje w PALARNI KAWY ASCAFE w Nowym
          Sączu. Polecam www.ascafe.pl
          • puterko00 Re: Najlepsza kawa - wasze typy 06.07.09, 15:52
            Ja pije od kilku miesiecy niskodrazniaca Astre.Jest dla mnie
            najlepsza , no i najlepsza dla mojego zoładka.
          • cafesklep Re: Najlepsza kawa - wasze typy 24.01.10, 10:24
            Jak piszesz o kawie brazylijskiej to polecam kawę Caboclo. Jest od kilku dni
            dostępna w Polsce w jednym ze sklepów internetowych :)

Pozdrawiam
        • sabi99 Re: Najlepsza kawa - wasze typy 06.07.09, 11:06
          Ja piłam już kawę praktycznie z każdego zakątka świata z BRAZYLII, AUSTRALII,
          KENII, COLUMBII, GWATEMALI, INDI, ETIOPI A NAWET Z JAMAJKI. I muszę przyznać że
          najlepiej smakuje mi kawa z PALARNI KAWY w Nowym Sączu. Kawa po prostu super.
          Polecam www.ascafe.pl. można tam kupić kawę już od 25,00 zł za 1kg.
          • malicki8 Re: Najlepsza kawa - wasze typy 15.07.09, 20:08
            Moim zdaniem tez jest to Astra ,a to dlatego ze to jedyna taka kawa
            która jest bezpieczna ze wzgl. na swoje składniki które sa
            odpowiednie dla wrzodowców.
        • erivela Re: Najlepsza kawa - wasze typy 23.08.09, 17:27
          Kawa Astra Niskodrażniąca jest kawą o intensywnym aromacie, doskonałym smaku
          oraz pobudzającym działaniu, które zapewnia jej pełna zawartość kofeiny. Poza
          tym ziarnista Astra też jest jak najbardziej w sprzedaży.
          • 17stopni Klub Kawy 06.10.09, 17:46
            Widzę, że trafiłem idealnie na fanów małej czarnej. Zapraszam do Klubu Kawy!:
            forum.gazeta.pl/forum/f,93211,Klub_Kawy_Gazeta_pl.html
        • apra_live Re: Najlepsza kawa - wasze typy 22.10.09, 18:35
          Ależ Astra jest także ziarnista, Astra Marago, i Maragogypea o większych
          ziarnach, także głębię jej smaku dobrze się wyczuwa.
      • bombastic123 Re: Najlepsza kawa - wasze typy 06.08.16, 15:09
        Wszystkim szukającym łagodnych kaw (niskodrażniących) polecam singleorigin.pl/produkt/kawa-niskodrazniaca/ - ma wszystkie zalety arabiki prosto z palarni, a rzeczywiście nie ma w ogóle kwasu. Jest rewelacyjna, naet nie ma co porównywać do niej Astry
    • fiedek Re: Najlepsza kawa - wasze typy 06.08.09, 21:54
      Ja od wielu miesięcy piję Idee Kaffee bardzo łagodna, albo wyrazista Moevenpick.
      Trudno je kupić w sieci, znalazłem na www.thecoffeeplace.pl.
    • aniamurzynowska Re: Najlepsza kawa - wasze typy 17.10.09, 12:03
      Chciałabym spróbować kawy Kopi Luwak z Sumatry- to ciężka kawa, o smaku ziemi. Ma smak bogaty, aksamitny, winny oraz karmelowy z domieszką korzennych aromatów. A czemu taka kawa? Otóż... kawę taką zjadają luwaki (zwierzęta z rodziny kotowatych), a później zbieracze oddzielają częściowo strawione ziarna od odchodów i je sprzedają.

Luwak po zjedzeniu owoców kawowych wydala lekko podfermentowane ziarna, których nie może strawić. Kawa przechodząc przez jego przewód pokarmowy, traci miąższową otoczkę oraz gorzki smak. Te naturalnie przygotowane ziarna poddawane są następnie dalszej obróbce. Zbieracze- profesjonaliści czyszczą kawę i pakują do worków. Ten oryginalny i nietypowy proces pozyskiwania ziarna, mały pozysk 60-400kg/ rocznie, sprawiają iż Kopi Luwak ma opinię kawy dla snobów.
    • cold-case-love Re: Najlepsza kawa - wasze typy 04.12.09, 13:07
      Moje dwa zdecydowane faworyty to Lavazza i Douwe Egberts. Tylko, że ja pijam
      wyłącznie kawy z ekspresu, nie przepadam za taką parzoną normalnie na szybko.
      Dla mnie picie kawy jest pewnym rytuałem zaczynającym się właśnie od samego
      parzenia kawy w ekspresie i spieniania mleka :)
      • 17stopni Re: Najlepsza kawa - wasze typy 07.12.09, 21:15
        aprr_vive (tak?) chyba nie porównujesz Astry do Kopii Luwak ;>?
        Ta druga niestety jest dosyć droga. W Pożegnaniu z Afryką kosztuje 195zł za 50g

Ale jest jeszcze "Sumatra Mandheling" - mocna, dobra, prawdziwa kawa. Ta i
        Lavazza oro to moje dwie ulubione.
        • deser_z_owocami Re: Najlepsza kawa - wasze typy 11.01.10, 09:41
          Moje ulubione, to Neuteboom i Lavazza. Bardzo głębokie smaki. Ale najlepszą kawę
          piłam kiedyś w kawiarni w Barcelonie. Nie mam tylko pojęcia co to była za kawa,
          ale zdecydowanie miała najlepszy smak, tak ją zapamiętałam.
          • miss_wiosna Re: Najlepsza kawa - wasze typy 15.01.10, 13:18
            I ja uwielbiam lavazze.
            Jakoś tak przyzwyczaiłam się do niej chadzając do kafejek na mieście. Skoro
            chwalimy się swoimi podróżami to powiem, że najlepszą piłam w Paryżu. Bosh,
            zakochałam się nie tylko w mieście, ale i w tamtejszej kawie. Po powrocie od
            razu kupiłam ekspres senseo i teraz sama parzę sobie lavazzkę w saszetkach w
            domu, a ze ciężko ją dostać to muszę zamawiac przez net z caffetea.pl.
            fajnie, że ktoś pomyślał o takich maniakach lavazzowych jak ja :)
    • cafesklep Re: Najlepsza kawa - wasze typy 24.01.10, 10:22
      A ja polecam Portugalska kawę Delta.

Pozdrawiam
    • kinia347 Re: Najlepsza kawa - wasze typy 12.09.10, 10:37
      moja ulubiona kawa to z ekspresu moccamaster zawsze każdego ranka przed praca musze wypić fliżanke tej kawy jest pyszna dzieki specjalnemu parzeniu i filtrom.
    • smakoszkawosz Re: Najlepsza kawa - wasze typy 13.09.10, 00:38
      ja lubię jacobs esspreso
      a popołudniu NIEDEREGGER marcepanową kawe ale z mlekiem... pychota
      • taste-of-italy Re: Najlepsza kawa - wasze typy 09.11.10, 20:37
        Osobiście lubię brazylijską Cafe Jaguari, włoski Mokasol zielony oraz Bravi Caffe.
        Bravi piję codziennie i jestem zadowolony z tej kawy a szczególnie z ceny.
        Wysoka jakość niska cena ewenement przy ziarnistej kawie włoskiej.Pozdrawiam.
    • bibi_b Re: Najlepsza kawa - wasze typy 16.01.11, 17:59
      Ja polecam wprost DOSKONAŁĄ kolumbijską kawę Rausch Organico, którą piłam w Cafe Colombia (Wwa), a ostatnio zamówiłam do domu z ich sklepu internetowego: cafecolombia.eu/pl/sklep/42. 49 zł za tej klasy kawę wydaje mi się więcej niż OK.
      • megi.meg Re: Najlepsza kawa - wasze typy 16.01.11, 20:31
        Olaboga ja też jestem fanką kawy w Cafe Colombia!. Mój faworyt to Mandarina
      • marika898 Re: Najlepsza kawa - wasze typy 23.08.11, 13:43
        Moim zdaniem kawa kolumbijska jest jedna z najlepszych na rynku, ostatnio zakupilam opakowanie na aukcji i nie moge sie doczdekac kiedy przysla mi moja paczuszke ;)

www.mergeto.pl/merged-auction/5434/kawa-ziarnista-kolumbia-supremo-hit
    • merkuryimars Re: Najlepsza kawa - wasze typy 15.07.11, 11:02
      gdy nie mam czasu na zaparzenie prawdziwej kawy to pijam rozpuszczalną Cafe Mag Safari od Segafredo Zanetti - pycha
    • manu_pe Re: Najlepsza kawa - wasze typy 01.08.11, 23:22
      Włoska kawa Giovannini Olimpia z Bolonii, posiadająca certyfikat INEI (Istituto Nazionale Espresso Italiano) - prawdziwy rarytas wśród kaw do espresso. W Polsce widziałem ją tylko w jednym sklepie internetowym: www.delizia.pl/m-14/p-3/giovannini-olimpia-1000g.html
    • aino84 Re: Najlepsza kawa - wasze typy 08.08.11, 08:28
      Ja polecam cafe mag mocca jest od Segafredo...polecam wszystkim szczęśliwym posiadaczom ekspresu
      • i.jocek z FUSÓW po kwaie można zrobić paliwo!!! 09.08.11, 17:26
        Kawa najpierw napędza nas, później może napędzać nasze samochody.
        Proszę o wybaczenie lekkiego odstępstwa od głównego tematu forum, ale po przeczytaniu tego artykułu nie potrafiłem się powstrzymać. Zachęcam do przeczytania, bo może okazać się, że pijąc kawę przyczyniamy się o oszczędności surowców naturalnych. ;-)
        bionowiny.pl/artykuly/60-kawowe-fusy-da-sie-przerobic-na-biodiesel
        Wracając do tematu. W domu pijam Jacobs day&night - bezkofeinowa. Może nie jest super, ale przyzwyczaiłem się do jej smaku.
    • jej_torebka Re: Najlepsza kawa - wasze typy 10.08.11, 20:07
      boże, ile spamu w tym wątku.
      • mito.art.cafe.books Re: Najlepsza kawa - wasze typy 09.09.11, 18:56
        Nie wiem, co podają w Warszawie na Waryńskiego, ale kawa tam smakuje najlepiej o poranku, a i wieczorem niezgorzej - świeżo palona, oczywiście ;)
    • mariner4 Dobra jest szwedzka Gevalia 22.12.11, 11:52
      Dawno temu, w PRL przywozili ją marynarze i była dostępna w miastach portowych głównie.
      Kilka lat temu zauważyłem ją w sklepach. Ostatnio nawet w Netto. Jest już coraz bardziej zauważalna i coraz droższa. Jest wiele gatunków. Polecam.
      Pod choinkę kupiłem sobie pierwszy ekspres ciśnieniowy "Nivona". Będę eksperymentował z różną Kawą i pewnie wybiorę to, co mi odpowiada.
      Nie przeczę, że Lavazza jest dobra, ale podejrzewam, że jest najbardziej znana. Jest wiele różnych kaw i wcale nie gorszych. Zresztą to kwestia gustu. W sieci jest wiele informacji, często sprzecznych. Trzeba samemu dojść.
      M.
    • salsadura Re: Najlepsza kawa - wasze typy 30.03.12, 13:55
      Dallmayr Prodomo.
    • fere-tere Re: Najlepsza kawa - wasze typy 10.04.12, 11:20
      HAZELNUT VANILLA - od Zavida !!!!!! Jedyna i niezastąpiona <3 Jak już pić kawę, to KAWĘ choler a jasn a!
      • hobinula Re: Najlepsza kawa - wasze typy 30.06.12, 07:30
        Zgadzam się ,że jak kawa to już kawa - powinna być mocna i esencjonalna .Może tak smakować zwykła Prima ,ale po turecku www.zaradni.pl/porada/9032,jak_zaparzyc_kawe_po_turecku

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka