Dodaj do ulubionych

Mosze jesteś? trochę out of topic

07.03.06, 16:26
serwisy.gazeta.pl/df/1,34467,3193920.html
Coś mam wrażenie, że bez waszej obecności moje miasto Łódź jest dużo bardziej
ubozsze (kulturowo).

Pozdrowienia od "krajana"

wybaczcie, że trochę odbiegam od tematu forum.
Obserwuj wątek
    • mosze_zblisko_daleka Re: Mosze jesteś? ... 08.03.06, 08:53
      Jestem...nie zawsze pisze - ale jestem.
      Teraz szykujemy sie na Purim (14.2.06) To karnawal zydowski co troche
      przypomina dzisiejsze czasy. Kilka tys. lat temu byl krol Perski Ahaswerus i
      jego doradca Hamman co chcieli zagladzic Zydow, ale historia cos popsula im te
      plany. (Mozna czytac w Ksiedze Estery w Bibli). Jesli ludzie nie czytaja i nie
      ucza sie od historii to niestety beda uczyc sie na wlasnej skorze....
      Pzdr,
      Mosze
      • razpizdiaj mosze ja chetnie poczytam talmud daj linki 08.03.06, 16:30
        jak oczywiscie znajdziesz co jak wiem jest niemozliwe. Pozdrowienia dla Salci.
        • mosze_zblisko_daleka Re: mosze ja chetnie poczytam talmud daj linki 08.03.06, 22:24
          www.kabbalah.info/polakab/index_pola.htm
          • razpizdiaj dziekuje ci moshe za linki. 09.03.06, 00:45
            rzeczywiscie ciekawe i jestem mile zaskoczony wysoka jakoscia materialow.
            Niestety nie trafilem na Talmud ktory moglbym poczytac w jezyku innym niz
            hebrajski. Jezeli masz taki link to dziekuje. W kazdym razie link
            swietny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Shalom.
            • mosze_zblisko_daleka Talmud... 09.03.06, 06:27
              www.google.com/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rls=DVXA,DVXA:2005-
              41,DVXA:en&q=talmud

P.S.
              U Ciebie "Google" nie prcuje...?
              • mosze_zblisko_daleka Re: Talmud... 09.03.06, 06:29
                search.yahoo.com/search?ei=utf-8&fr=slv1-msgr&p=talmud
                • mosze_zblisko_daleka Re: Talmud... 09.03.06, 06:30
                  search.msn.com/results.aspx?FORM=TOOLBR&q=talmud
          • axx61 Re: mosze ja chetnie poczytam talmud daj linki 09.03.06, 02:19
            Znowu udajesz zyda. Pomylka. Siegnij do lektury. Konkretnie Talmud Babilonski
            z Miszna i Gemara.To co podales to nie jest to o co chodzi. Talmud jest
            rzadkoscia w Polsce. Z tego co wiem to w Lodzi przystapiono do jego tlumaczenia
            na jezyk polski. Jest w Bibliotece Kongresowej w Waszyngtonie. Ale mozna
            poczytac rowniez w jezyku angielskim czy rosyjskim. Sa rowniez na CD.
            • wilczasty Re: mosze ja chetnie poczytam talmud daj linki 09.03.06, 07:02
              axx61 napisał:
              > Znowu udajesz zyda.

Ważne że nie kapelana.
            • razpizdiaj mosze nie wykrecaj sie: tym razem dales sieczke 09.03.06, 16:20
              wlasnie to jest problemem: jest mnostwo hasel o talmudzie tylko nie mozna go
              znalezc. To co zacytowal mosze to jest niestety bezwartosciowa sieczka. Ja
              szukam takiego ktory podaje reguly postepwania na codzien i glownie z gojami.
              Nie musi byc po polsku byle nie po hebrajsku. axx, czy znasz jakies linki
              ktore jeszcze sa aktualne? Te na CD to trzeba ja kupic a ja szukam tych za
              darmo.
              • wujcio44 Re: mosze nie wykrecaj sie: tym razem dales siecz 09.03.06, 16:25
                razpizdiaj napisał:
                Te na CD to trzeba ja kupic a ja szukam tych za
                > darmo.

Ty nie bądź taki Żyd.
                • axx61 Re: mosze nie wykrecaj sie: tym razem dales siecz 10.03.06, 00:42
                  No wiesz tak sie sklada ze zydzi nie rozmawiaja o pogodzie a o pieniadzach,
                  zawsze i wszedzie. Teraz jest moda na zydow i jak chcesz to mozesz
                  zostac...zydem. Zreszta kazdy moze. Jezeli nie masz nikogo w rodzinie to przez
                  przyjecie wyznania mojzeszowego tak jak to zrobila np. Marylin Monroe. Dadza
                  Ci wtedy "Certificate of Conversion:Musisz porozmawiac z miejscowym rabinem. W
                  kilku miastach w Polsce sa prowadzone szkolenia dla chetnych bo trzeba
                  zwiekszyc liczbe zydow tak jak weteranow. "Spotkania z Judaizmem" to nazwa tych
                  szkolen. Calosc prowadzi The Lauder Foundation z siedziba polska w Warszawie. Z
                  tego co slyszalem w Lodzi podobno sie juz tlumaczy. W Bibliotece Kongesowej w
                  Waszyngtonie jest Talmud Babilonski i to w jezyku polskim. Niestety nie
                  widzialem i nie czytalem ale jak bede na emeryturze to zobacze co to jest ale
                  czekac Ci nie radze. A przy okazji w kazdej polskiej rodzinie jest jakis
                  zyd. Jak dobrze potrzasniesz drzewem genealogicznym to zawsze jakis zyd spadnie
                  a jak nie zyd to kapelan.Postaram Ci cos poszukac na temat.
                  • panzerviii No dobrze pogodzę was obu, Zydzi z Izraela i USA 10.03.06, 10:54
                    bez was obydwu Łódź jest kultulorowo uboższa. I dajcie spokój z tym kto kogo
                    udaje, bo i po co miałby to robic.

Co prawda wbrew twierdzeniom Miszy sądzę, że na tym forum hasają sobie rózne
                    służby nie tylko nasze i rosyjskie, w koncu zawsze się znajdzie jakis pasjonat
                    militariów, co jeszcze do tego jest czynny zawodowa ma dostęp do tajemnic i
                    czasami cos chlapnie. Ale co to ma wspólnego z udawaniem lub nieudawaniem Zyda
                    z polskimi korzeniami, a nawet łódzkimi oraz znajomosci tego, ze lody najlepsze
                    byly w horteksie.
                    • axx61 Re: No dobrze pogodzę was obu, Zydzi z Izraela i 10.03.06, 13:33
                      O nie . Lody mojego dziecinstwa to "Gronowska". Mieszkala przy ul.Wschodniej a
                      lodziarnia znajdowala sie na Narutowicza przy Piotrkowskiej. Lodziarnia byla
                      znana z super lodow ktorych smak czuje do dzisiaj. W lodziarni byla super
                      organizacja sprzedazy. Co ciekawe niedawno czytajac prase polska natrafilem na
                      podobne stwierdzenie o tej lodziarni z tym ze autor je konsumowal ale juz
                      w ..Toronto i to niedawno. Gronowscy wyjechali chyba w 68 z Lodzi do Toronto.
                      Te same lody sa tam podobno sprzedawane i produkowane wg.tej samej recepty.
                      Moze bede tam i to niedlugo to sam sprawdze jak to wyglada. Hortexowe lody
                      byly rowniez super ale byly juz pozniej.Kiedys nawet moja corka spadla z
                      wysokiego stolka przy konsumpcji. Pozdrowienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka