panzerviii 07.03.06, 16:26 serwisy.gazeta.pl/df/1,34467,3193920.html Coś mam wrażenie, że bez waszej obecności moje miasto Łódź jest dużo bardziej ubozsze (kulturowo). Pozdrowienia od "krajana" wybaczcie, że trochę odbiegam od tematu forum. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mosze_zblisko_daleka Re: Mosze jesteś? ... 08.03.06, 08:53 Jestem...nie zawsze pisze - ale jestem. Teraz szykujemy sie na Purim (14.2.06) To karnawal zydowski co troche przypomina dzisiejsze czasy. Kilka tys. lat temu byl krol Perski Ahaswerus i jego doradca Hamman co chcieli zagladzic Zydow, ale historia cos popsula im te plany. (Mozna czytac w Ksiedze Estery w Bibli). Jesli ludzie nie czytaja i nie ucza sie od historii to niestety beda uczyc sie na wlasnej skorze.... Pzdr, Mosze Odpowiedz Link Zgłoś
razpizdiaj mosze ja chetnie poczytam talmud daj linki 08.03.06, 16:30 jak oczywiscie znajdziesz co jak wiem jest niemozliwe. Pozdrowienia dla Salci. Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: mosze ja chetnie poczytam talmud daj linki 08.03.06, 22:24 www.kabbalah.info/polakab/index_pola.htm Odpowiedz Link Zgłoś
razpizdiaj dziekuje ci moshe za linki. 09.03.06, 00:45 rzeczywiscie ciekawe i jestem mile zaskoczony wysoka jakoscia materialow. Niestety nie trafilem na Talmud ktory moglbym poczytac w jezyku innym niz hebrajski. Jezeli masz taki link to dziekuje. W kazdym razie link swietny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Shalom. Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Talmud... 09.03.06, 06:27 www.google.com/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rls=DVXA,DVXA:2005- 41,DVXA:en&q=talmud P.S. U Ciebie "Google" nie prcuje...? Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: Talmud... 09.03.06, 06:29 search.yahoo.com/search?ei=utf-8&fr=slv1-msgr&p=talmud Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: Talmud... 09.03.06, 06:30 search.msn.com/results.aspx?FORM=TOOLBR&q=talmud Odpowiedz Link Zgłoś
axx61 Re: mosze ja chetnie poczytam talmud daj linki 09.03.06, 02:19 Znowu udajesz zyda. Pomylka. Siegnij do lektury. Konkretnie Talmud Babilonski z Miszna i Gemara.To co podales to nie jest to o co chodzi. Talmud jest rzadkoscia w Polsce. Z tego co wiem to w Lodzi przystapiono do jego tlumaczenia na jezyk polski. Jest w Bibliotece Kongresowej w Waszyngtonie. Ale mozna poczytac rowniez w jezyku angielskim czy rosyjskim. Sa rowniez na CD. Odpowiedz Link Zgłoś
wilczasty Re: mosze ja chetnie poczytam talmud daj linki 09.03.06, 07:02 axx61 napisał: > Znowu udajesz zyda. Ważne że nie kapelana. Odpowiedz Link Zgłoś
razpizdiaj mosze nie wykrecaj sie: tym razem dales sieczke 09.03.06, 16:20 wlasnie to jest problemem: jest mnostwo hasel o talmudzie tylko nie mozna go znalezc. To co zacytowal mosze to jest niestety bezwartosciowa sieczka. Ja szukam takiego ktory podaje reguly postepwania na codzien i glownie z gojami. Nie musi byc po polsku byle nie po hebrajsku. axx, czy znasz jakies linki ktore jeszcze sa aktualne? Te na CD to trzeba ja kupic a ja szukam tych za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: mosze nie wykrecaj sie: tym razem dales siecz 09.03.06, 16:25 razpizdiaj napisał: Te na CD to trzeba ja kupic a ja szukam tych za > darmo. Ty nie bądź taki Żyd. Odpowiedz Link Zgłoś
axx61 Re: mosze nie wykrecaj sie: tym razem dales siecz 10.03.06, 00:42 No wiesz tak sie sklada ze zydzi nie rozmawiaja o pogodzie a o pieniadzach, zawsze i wszedzie. Teraz jest moda na zydow i jak chcesz to mozesz zostac...zydem. Zreszta kazdy moze. Jezeli nie masz nikogo w rodzinie to przez przyjecie wyznania mojzeszowego tak jak to zrobila np. Marylin Monroe. Dadza Ci wtedy "Certificate of Conversion:Musisz porozmawiac z miejscowym rabinem. W kilku miastach w Polsce sa prowadzone szkolenia dla chetnych bo trzeba zwiekszyc liczbe zydow tak jak weteranow. "Spotkania z Judaizmem" to nazwa tych szkolen. Calosc prowadzi The Lauder Foundation z siedziba polska w Warszawie. Z tego co slyszalem w Lodzi podobno sie juz tlumaczy. W Bibliotece Kongesowej w Waszyngtonie jest Talmud Babilonski i to w jezyku polskim. Niestety nie widzialem i nie czytalem ale jak bede na emeryturze to zobacze co to jest ale czekac Ci nie radze. A przy okazji w kazdej polskiej rodzinie jest jakis zyd. Jak dobrze potrzasniesz drzewem genealogicznym to zawsze jakis zyd spadnie a jak nie zyd to kapelan.Postaram Ci cos poszukac na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
panzerviii No dobrze pogodzę was obu, Zydzi z Izraela i USA 10.03.06, 10:54 bez was obydwu Łódź jest kultulorowo uboższa. I dajcie spokój z tym kto kogo udaje, bo i po co miałby to robic. Co prawda wbrew twierdzeniom Miszy sądzę, że na tym forum hasają sobie rózne służby nie tylko nasze i rosyjskie, w koncu zawsze się znajdzie jakis pasjonat militariów, co jeszcze do tego jest czynny zawodowa ma dostęp do tajemnic i czasami cos chlapnie. Ale co to ma wspólnego z udawaniem lub nieudawaniem Zyda z polskimi korzeniami, a nawet łódzkimi oraz znajomosci tego, ze lody najlepsze byly w horteksie. Odpowiedz Link Zgłoś
axx61 Re: No dobrze pogodzę was obu, Zydzi z Izraela i 10.03.06, 13:33 O nie . Lody mojego dziecinstwa to "Gronowska". Mieszkala przy ul.Wschodniej a lodziarnia znajdowala sie na Narutowicza przy Piotrkowskiej. Lodziarnia byla znana z super lodow ktorych smak czuje do dzisiaj. W lodziarni byla super organizacja sprzedazy. Co ciekawe niedawno czytajac prase polska natrafilem na podobne stwierdzenie o tej lodziarni z tym ze autor je konsumowal ale juz w ..Toronto i to niedawno. Gronowscy wyjechali chyba w 68 z Lodzi do Toronto. Te same lody sa tam podobno sprzedawane i produkowane wg.tej samej recepty. Moze bede tam i to niedlugo to sam sprawdze jak to wyglada. Hortexowe lody byly rowniez super ale byly juz pozniej.Kiedys nawet moja corka spadla z wysokiego stolka przy konsumpcji. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś