billy.the.kid 08.04.06, 20:27 tudzież jaką masę miały pierwsze bomby a. z hiroszimy i nagasaki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
billy.the.kid Re: jakie gabaryty 08.04.06, 20:54 tak myśłałem. wszędzie zdję cia ,obrazki a wymiarów nie mogęznależć. może tak ktoś zna długość-wymiary. Odpowiedz Link Zgłoś
axx61 Re: jakie gabaryty 09.04.06, 01:19 Taka ciekawostka. Soviecka bomba atomowa zbudowana niezaleznie od amerykanow miala dlugosc podobno okolo 14 metrow . Problemem byl transport tej bomby bo z uwagi na ciezar i dlugosc sovieci nie posiadali odpowiedniego samolotu. Byla bomba ale nie mozna bylo jezj uzyc. Myslano nawet o polaczeniu 2 samolotow w jeden ale nic z tego nie wyszlo. Zatem wrocono do agentury w USa. Plk.Abel przebywajacy w Nowym Jorku spotkal sie na Manhattanie z jednym z naukowcow pracujacych w Los Alamos.Spotkanie odbylo sie w jednej z kawiarni na Manhattanie. Abel zamowil dwie kawy. Widzial pan to?Zapytal? Tak widzialem,odpowiedzial naukowiec (chyba Fuchs) Czy moze podac pan jak to wygladlo? Tak i moge takze narysowac odparl. Wzial serwetke ze stolika i dlugopisem zrobil rysunek komentujac. Stalem obok tego kilka metrow. Jest mojego wzrostu i ma ksztalt jaja,duzego jaja. Czy zauwazyl pan cos szczegolnego? Tak zauwazylem pokrywe na gornej czesci bomby. To wszystko. Dwa dni pozniej serwetka znalazla sie na stole szefa KGb. Za tydzien mial ja szef programu. Zarzadzil natychmiast tzw. burze mozgow w ktorej wzielo okolo 50 naukowcow. Odpowiedz byla anonimowa,mozna bylo podac najbardziej fantastyczne rozwiazanie. Po zakonczeniu burzy znalazly sie dwie odpowiedzi co nalezy zrobic. W miesiac pozniej soviecka bomba byla gotowa i mozna ja bylo transportowac. Zmniejszenie dlugosci polegalo na zastosowaniu 2 ladunkow umieszczonych w gornej i dolnej czesci bomby. Podobno na tym polegala zdrada Rosenbergow. Bo przeciez wiadomo nie od dzisiaj ze dokumentacji sie nie wyniesie w teczce a potrzebne jest solidne zaplecze naukowe. Odpowiedz Link Zgłoś