Dodaj do ulubionych

jakie gabaryty

08.04.06, 20:27
tudzież jaką masę miały pierwsze bomby a. z hiroszimy i nagasaki.
Obserwuj wątek
    • swantevit Re: jakie gabaryty 08.04.06, 20:32
      4 - 5 ton.
      • billy.the.kid Re: jakie gabaryty 08.04.06, 20:54
        tak myśłałem. wszędzie zdję cia ,obrazki a wymiarów nie mogęznależć. może tak
        ktoś zna długość-wymiary.
        • baba_w_oknie Re: jakie gabaryty 08.04.06, 20:56
          en.wikipedia.org/wiki/Fat_Man
          • billy.the.kid Re: jakie gabaryty 08.04.06, 21:00
            dziękuje jak nie wiem co.
            • axx61 Re: jakie gabaryty 09.04.06, 01:19
              Taka ciekawostka. Soviecka bomba atomowa zbudowana niezaleznie od amerykanow
              miala dlugosc podobno okolo 14 metrow . Problemem byl transport tej bomby bo z
              uwagi na ciezar i dlugosc sovieci nie posiadali odpowiedniego samolotu. Byla
              bomba ale nie mozna bylo jezj uzyc. Myslano nawet o polaczeniu 2 samolotow w
              jeden ale nic z tego nie wyszlo. Zatem wrocono do agentury w USa. Plk.Abel
              przebywajacy w Nowym Jorku spotkal sie na Manhattanie z jednym z naukowcow
              pracujacych w Los Alamos.Spotkanie odbylo sie w jednej z kawiarni na
              Manhattanie. Abel zamowil dwie kawy. Widzial pan to?Zapytal? Tak
              widzialem,odpowiedzial naukowiec (chyba Fuchs) Czy moze podac pan jak to
              wygladlo? Tak i moge takze narysowac odparl. Wzial serwetke ze stolika i
              dlugopisem zrobil rysunek komentujac. Stalem obok tego kilka metrow. Jest
              mojego wzrostu i ma ksztalt jaja,duzego jaja. Czy zauwazyl pan cos
              szczegolnego? Tak zauwazylem pokrywe na gornej czesci bomby. To wszystko. Dwa
              dni pozniej serwetka znalazla sie na stole szefa KGb. Za tydzien mial ja szef
              programu. Zarzadzil natychmiast tzw. burze mozgow w ktorej wzielo okolo 50
              naukowcow. Odpowiedz byla anonimowa,mozna bylo podac najbardziej fantastyczne
              rozwiazanie. Po zakonczeniu burzy znalazly sie dwie odpowiedzi co nalezy
              zrobic. W miesiac pozniej soviecka bomba byla gotowa i mozna ja bylo
              transportowac. Zmniejszenie dlugosci polegalo na zastosowaniu 2 ladunkow
              umieszczonych w gornej i dolnej czesci bomby. Podobno na tym polegala zdrada
              Rosenbergow. Bo przeciez wiadomo nie od dzisiaj ze dokumentacji sie nie
              wyniesie w teczce a potrzebne jest solidne zaplecze naukowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka