Dodaj do ulubionych

General Stanislaw Maczek

07.01.07, 01:04
Zanm wielu Jego zolnierzy i bylem na Jego pogrzebie...
Obserwuj wątek
    • jopekpl Re: General Stanislaw Maczek 07.01.07, 16:38
      mister1 napisał:

> Zanm wielu Jego zolnierzy i bylem na Jego pogrzebie...
      Chwalisz się czy żalisz?? bo niby co
      ma wynikać z tego wątku??

• mister1 Re: General Stanislaw Maczek 08.01.07, 08:19
        sporo wynika - moge odpowiedziec na wiele pytan zwiazanych z Maczkowcami w Nl,
        wielu z nich znam i od czasu do czasu spotykam.
        • mechanior Re: General Stanislaw Maczek 08.01.07, 08:37
          mister1 napisał:
          >moge odpowiedziec na wiele pytan zwiazanych z Maczkowcami
          To się świetnie składa bo wielu lubi pluć na gen.Maczka.
          Napisz jak to wyglądało faktycznie.
          • jopekpl Re: General Stanislaw Maczek 08.01.07, 09:16
            mechanior napisał:

> mister1 napisał:
            > >moge odpowiedziec na wiele pytan zwiazanych z Maczkowcami
            > To się świetnie składa bo wielu lubi pluć na gen.Maczka.
            > Napisz jak to wyglądało faktycznie.

mechanior z całym szacunkiem ,ale kolega mister może napisać tylko to co
            widzieli i czuli pojedynczy żołnierze a nie to jak to wyglądało faktycznie.Bo
            co o faktach w sztabie mogła wiedzieć np załoga czołgu na froncie.Niewątpliwie
            takie wspomnienia są interesujące i cenne, ale nie jako obraz całości.
            Co do plucia to owszem może i są takie osoby ,ale bardziej chodzi tu o prawdę
            historyczną a jak się okazuje w najnowszych badaniach w obrazie gen.Maczka jest
            więcej legendy niż faktów.A jak fakty są dosyć niekorzystne dla "legendy" to co
            niektórzy mogą mieć wrażenie ze Maczek jest "opluwany".
            Polski żołnierz chwalebnie zapisał się na kartach historii II wojny światowej i
            nie potrzebne im fałszywe dokonania, bo wcześniej czy później fałszerstwo
            wyjdzie na jaw i zaćmi te prawdziwe.Osobiście wolałbym poznać fakty nawet te
            niekorzystne(jak te o nieudanym debiucie bojowym 1 dyw.zaprezentowane przez
            Grzegorza Cz. w Militariach XXwieku ) niż się czarować ze wszystko było cacy.
            pozdrawiam
            Ps.
            Kol mister1 po prostu źle sformułowałeś treść wątku ,trzeba było od razu
            napisać ze masz kontakt z weteranami 1 dyw. Maczka .i chętnie podzielisz się
            ich wspomnieniami.
            • mechanior Re: General Stanislaw Maczek 08.01.07, 12:39
              jopekpl napisał:
              Bo
              > co o faktach w sztabie mogła wiedzieć np załoga czołgu na froncie.
              Ale o co konkretnie chodzi?

>jak się okazuje w najnowszych badaniach w obrazie gen.Maczka jest
              > więcej legendy niż faktów
              Co kolega uważa za legendę przeczącą faktom?
              Myślę że temat wart jest głębszej dyskusji i obalenia krzywdzących domniemywań
              na temat generała Maczka.
              www.greendevils.pl/polacy/maczek/maczek.html
              • jopekpl Re: General Stanislaw Maczek 08.01.07, 13:30
                mechanior napisał:

> jopekpl napisał:
                > Bo
                > > co o faktach w sztabie mogła wiedzieć np załoga czołgu na froncie.
                > Ale o co konkretnie chodzi?

No właśnie kolego o co chodzi??? zapytałeś mistera1 jak to wyglądało faktycznie
                bo ludzie plują na Maczka ,o jakie fakty ci chodzi i czy uważasz ze pojedyńczy
                weteran ma całościową wiedzę o działaniach 1 dyw.???

> >jak się okazuje w najnowszych badaniach w obrazie gen.Maczka jest
                > > więcej legendy niż faktów
                > Co kolega uważa za legendę przeczącą faktom?
                > Myślę że temat wart jest głębszej dyskusji i obalenia krzywdzących domniemywań
                > na temat generała Maczka.
                > www.greendevils.pl/polacy/maczek/maczek.html

Ciekawy link dzięki, osobiście mało wiem o działaniach 1 dyw panc we Francji
                ale jak już wspomniałem czytałem artykuł Grzegorza Czwartosza w militariach XX
                wieku na temat debiutu dywizji we Francji gdzie wychodziło ze Maczek wykazał
                się zupełnym brakiem dyscypliny czym położył na łopatki już na starcie operację
                w której dywizja brała udział,po tym zdarzeniu polskiej dywizji starano się
                powierzać drugoplanowe teatry działań nie dowierzając jej dowództwo. Nie mówiąc
                ze co niektórzy Polakom przypisywali ustrzelenie Witmana co jest napewno
                bajką.Oczywiście nie oznacza to ze polscy żołnierze byli do niczego wręcz
                przeciwnie Kanadyjczycy chwalili polskich żołnierzy a krytykowali właśnie
                wyższe dowództwo dywizji z Maczkiem włącznie. Więcej dowiedziałbyś się od
                autora tego artykułu a czasem aktywnego członka tego forum występującego pod
                nickiem grzegorz-cz o ile by miał czas i ochotę rozmawiać,ewentualnie przejrzyj
                jego archiwum znajdziesz wiele ciekawych wiadomości.
                • mechanior Re: General Stanislaw Maczek 08.01.07, 13:45
                  jopekpl napisał:
                  Więcej dowiedziałbyś się od
                  > autora tego artykułu a czasem aktywnego członka tego forum występującego pod
                  > nickiem grzegorz-cz
                  Właśnie o tego typu "fakty" mi chodziło pisane pewnie przez ludzi szukających
                  taniej sensacji.
                  Odpowiedż żołnierzy wbrew pozorom będzie miała większą wagę niż domorosłych
                  "pismaków-oczerniaczy".
                  Pozdro.
                  • jopekpl Re: General Stanislaw Maczek 08.01.07, 14:13
                    Mechanior z całym szacunkiem ale wydaje mi się ze akurat to ty teraz oczerniasz
                    człowieka nie znając go.Nie chcę być nikogo adwokatem ale proponuję najpierw
                    zapoznać się z tym co człowiek ma do powiedzenia i skąd czerpie wiedzę a
                    dopiero potem wydawać sądy.Akurat Grzegosz Czwartosz wydaje się być bardziej
                    historykiem dbającym o fakty historyczne niż pismakiem szukającym taniej
                    sensacji.Z restą wstawię ci link z próbką wiedzy grzegorza-cz sam oceń:
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=539&w=26994724&v=2&s=0
                    A tu masz opinię o nim pod którą i ja się podpisuję:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=539&w=50395518&a=50467190
                    • mechanior Re: General Stanislaw Maczek 08.01.07, 14:38
                      jopekpl napisał:
                      Nie chcę być nikogo adwokatem ale proponuję najpierw
                      > zapoznać się z tym co człowiek ma do powiedzenia i skąd czerpie wiedzę a
                      > dopiero potem wydawać sądy.
                      OK.Tu jest link:
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=539&w=26994724&a=27009762
                      Zachodzi tu w/g mojej oceny syndrom Monte Cassino, cały czas podawano w
                      książkach i mediach jak to nasi zdobyli klasztor , a innym wcześniej się to nie
                      udało i jeszcze zrobili to własnymi siłami.Prawda okazała się być bolesna dla
                      poniektórych i teraz wszędzie doszukują się fałszu starając się umniejszać nasze
                      zasługi.
                      > A tu masz opinię o nim pod którą i ja się podpisuję:
                      > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=539&w=50395518&a=50467190
                      A ja nie :)
                      Pozdro.
                      • jopekpl Re: General Stanislaw Maczek 08.01.07, 15:25
                        mechanior napisał:
                        > Zachodzi tu w/g mojej oceny syndrom Monte Cassino, cały czas podawano w
                        > książkach i mediach jak to nasi zdobyli klasztor , a innym wcześniej się to
                        nie
                        > udało i jeszcze zrobili to własnymi siłami.Prawda okazała się być bolesna dla
                        > poniektórych i teraz wszędzie doszukują się fałszu starając się umniejszać
                        nasz
                        > e
                        > zasługi.
                        PROBLEM mechanior w tym żeby właśnie pokazywać tą prawdę i od tego są tacy
                        ludzie jak grzegorz-cz którzy pokażą tą prawdę bez bajek i narodowych mitów,bez
                        nich nadal byś wierzył w bajkę o M.C. ,przy tym nie zauważyłem by umniejszało
                        to nasze zasługi . Bo niby jak prawda może umniejszać zasługi naszych
                        żołnierzy??Wydaje się ze tylko w wypadku gdy te zasługi są po prostu nie
                        prawdziwe ,a co za tym idzie bardziej szkodliwe niż pomocne naszemu
                        narodowi.Ale sam sobie odpowiedz czy wolisz wierzyć w takie nieprawdziwe
                        zasługi jak zdobycie wspomnianego Monte Cassino???,czy w realne dokonania.
                        > > A tu masz opinię o nim pod którą i ja się podpisuję:
                        > > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=539&w=50395518&a=50467190
                        > A ja nie :)
                        Masz takie prawo.
                        Pozdro
                        • mechanior Re: General Stanislaw Maczek 08.01.07, 15:59
                          Polecam lekturę.
                          www.panzer.punkt.pl/artykuly/Falaise1944/Falaise1944.htm
                    • grzegorz-cz Re: General Stanislaw Maczek 09.01.07, 18:53
                      jopekpl napisał:
                      > Nie chcę być nikogo adwokatem ale proponuję najpierw zapoznać się z tym co
                      > człowiek ma do powiedzenia i skąd czerpie wiedzę...
                      --------------------------------------------------------------------------------

... wiedzę z dziewięciu map sztabowych operacji "Totalize", z raportów wywiadu,
                      z rozkazów dla 1. i 4. DPanc oraz 51. DP, jak również z innych rodzajów
                      oryginalnej dokumentacji - sygn. NA CAB 106/1047. Plus oczywiście z dziesiątków
                      wywiadów z kombatantami i niepublikowanych w Polsce książek.

Pozdrawiam :-)

G. Cz.
                      • benzodiazepiny Re: General Stanislaw Maczek 11.01.07, 17:37
                        Bardzo chwalebne są te źródła, ale wydaje się Pan pokładać za duże zaufanie w
                        opiniach generała Kitchinga, a Pana wnioski odnośnie niektórych działań 1 DPanc
                        wydają się co najmniej powierzchowne.
                        Wszystkim zainteresowanym proponuję wizytę w wątku:
                        www.dws.org.pl/viewtopic.php?t=2661&postdays=0&postorder=asc&start=0
                        Takoż pozdrawiam
                        • benzodiazepiny Re: General Stanislaw Maczek 07.03.07, 12:49
                          Po dalszym zagłębieniu w temat - Pana teorie na temat masowych mordów na
                          niemieckich jeńcach przeprowadzonych jakoby przez żołnierzy 1 DPanc w czasie
                          bitwy pod Falaise, należą do bzdur rzadko spotykanych nawet w panoszącej się
                          obecnie mizerii. Szkoda, że człowiek zajmujący się popularyzowanie historii,
                          dla łatki autora "niepokornego" i "kontrowersyjnego" zrobi wszystko - nawet bez
                          dowodów zarzuci plugawe zbrodnie własnym atentatom.

Tym razem bez pozdrowień.
                          • benzodiazepiny Re: General Stanislaw Maczek 07.03.07, 12:52
                            I link

www.dws.org.pl/viewtopic.php?t=16292&start=0
                          • teclaw Re: General Stanislaw Maczek 08.03.07, 16:09
                            benzodiazepiny napisał:

> Po dalszym zagłębieniu w temat - Pana teorie na temat masowych mordów na
                            > niemieckich jeńcach przeprowadzonych jakoby przez żołnierzy 1 DPanc w czasie
                            > bitwy pod Falaise, należą do bzdur rzadko spotykanych nawet w panoszącej się
                            > obecnie mizerii. Szkoda, że człowiek zajmujący się popularyzowanie historii,
                            > dla łatki autora "niepokornego" i "kontrowersyjnego" zrobi wszystko - nawet
                            bez
                            > dowodów zarzuci plugawe zbrodnie własnym atentatom.
                            >
                            > Tym razem bez pozdrowień.

NAWET jeśli Maczkowcy zastrzeliliby iluś tam złapanych Niemców to i tak za mało
                            za to, co ta banda morderców i złodziei wyprawiała w Polsce.

POZA tym nawet jeśli to byłaby prawda, to USILNE rozpowszechnianie tego faktu
                            wszem i wobec nie jest działaniem dla dobra naszej Ojczyzny, więc tym bardziej
                            dla wielu działaniem niezrozumiałym... tym bardziej że coraz częściej słyszymy
                            głosy jakoby to Niemcy byli ofiarami...

Zresztą to i tak bzdura, na którą nie ma dowodów...

Pozdr.
                            T.
    • wujcio44 Gra półsłówek 08.01.07, 13:07
      Mała Generała Paczka.
    • kubam4a1 Re: General Stanislaw Maczek 10.01.07, 22:23
      Panie Grzegorzu, mam do Pana pytanie.
      Czy angielskojęzyczne strony internetowe stanowią dobre źródło informacji o
      walkach PSZ na Zachodzie? Czytałem o MC, zwykle piszą o tym, że to Francuzi
      przełamali linię, nie pomijając jednak znaczenia II Korpusu Polskiego.
      Pozdrawiam
      • jopekpl Re: General Stanislaw Maczek 10.01.07, 23:04
        Bo tak było naprawdę,polecam świetną książkę na ten temat:
        www.rebis.com.pl/rebis-new/public/books/book.html?co=print&id=K2901.003
    • jack_ryan Re: General Stanislaw Maczek 11.01.07, 13:52
      Tak sobie czytam o różnych kontrowersjach odnośnie dowodzenia generała Maczka i
      nachodzi mnie taka myśl: prawdopodobnie miano mu za złe, że nie dał zrobić ze
      swojej dywizji mięsa armatniego, i bardziej dbał o interes Polski i swoich
      żołnierzy niż aliantów. Szkoda, że nie mieliśmy wszystkich takich dowódców jak on.
      • mister1 Re: General Sosabowski 11.01.07, 16:03
        z superoficera gen Sosabowskiego zrobil nawet Montgomery tchorza -
        dopiero teraz go (dzieki juz nie zyjacemu ksieciu Bernhardowi) go
        rehabilitowano.
        • wujcio44 Re: General Sosabowski 11.01.07, 18:12
          mister1 napisał:

> z superoficera gen Sosabowskiego zrobil nawet Montgomery tchorza -
          > dopiero teraz go (dzieki juz nie zyjacemu ksieciu Bernhardowi) go
          > rehabilitowano.

Czy superoficer to coś takiego jak superman, tylko wśród oficerów?
          • mister1 Re: General Sosabowski 12.01.07, 07:08
            specjalista w swojej dziedzinie - czego dowiodl pod Arnhem. Gdyby nie jego
            decyzje, straty aliantow bylyby wielokrotnie wyzsze. Zakomitym oficerem nazwal
            go ksiaze Bernhard, w czasie wojny glownodowodzacy armii holenderskiej i
            jedyny, ktory stanal po stronie niesprawiedliwie potraktowanego Sosabowskiego.
        • profes79 Re: General Sosabowski 12.01.07, 03:45
          Nie MOntgomery a Brown.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka