Dodaj do ulubionych

Kolejne 123 Leopardy 2 dla WP.

05.05.07, 20:07
Polskie MON wystąpiło z intencją pozyskania kolejnych Leo 2 A4 które miały by
być na stanie 34 Brygady kawalerii pancernej z Żagania.Koszt pozyskania jak i
stan techniczny czołgów nie jest znany faktem jest ze obecnie wozy w
najlepszym stanie technicznym "rozeszły się już po świecie,a te które są
dostępne wymagają znacznych remontów pierwsze wozy trafiły by do Łabęd w tym
celu jeszcze być może w tym roku.
Info za NTW nr5/2007
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • lew.erwin Re: Kolejne 123 Leopardy 2 dla WP. 05.05.07, 20:11
      Z jednej strony fajnie, z drugiej na cholerę nam to żelastwo?
    • wiarusik Re: Kolejne 123 Leopardy 2 dla WP. 05.05.07, 21:50
      Tak to jest,jak się nie planuje-później zostają tylko ogryzki.
      Ale dobre i to.
    • wteklocki Kawaleria pancerna, kawaleria powietrzna... 05.05.07, 22:05
      brakuje jeszcze kawalerii spadochronowej na konikach polnych i kawalerii podwodnej na konikach morskich.
      • wiarusik Re: Kawaleria pancerna, kawaleria powietrzna... 05.05.07, 22:16
        Pan to pewnie z tych,którzy tęsknią do dywizji zmechanizowanych i korpusów
        pancernych?;)
        • wteklocki Re: Kawaleria pancerna, kawaleria powietrzna... 06.05.07, 11:13
          wiarusik napisał:

> Pan to pewnie z tych,którzy tęsknią do dywizji zmechanizowanych i korpusów
          > pancernych?;)

Pani czerpie swą pewność z głowy, czyli... no właśnie, skąd? ;)

Dla jasności, nie podzielam Pani tęskonoty za jakimkolwiek korpusem pancernym,
          nawet o najbardziej wymyślnym kształcie. Różnica upodobań. Mam do tego demokratyczne prawo.
          • wiarusik Re: Kawaleria pancerna, kawaleria powietrzna... 06.05.07, 16:09
            Proszę mówić do mnie w formie męskiej(poprawnej).
            ;)
            • wiarusik Errata 06.05.07, 16:10
              Zwracać się do mnie;)
    • wiarusik Do gości ze wschodu 05.05.07, 22:21
      Nie dziwi was to,że wasz wielki przyjaciel-Niemcy,buduje z wami rurę ale
      nowoczesne czołgi daje nam za niewielkie pieniądze?;)
      Jedyne co się Putinowi udało w polityce zagranicznej,to załatwienie ciepłej
      posadki Szrederowi.Na swój koszt.
      Z tym swoim pragmatyzmem daleko nie zajedziecie;)
      • mamlas_1 Brawo! Teraz jeszcze przystąpić do programu F-35 05.05.07, 23:17
        ...i full wypas!

Te czołgi + pozostawienie w linii Twardych zagwarantuje nam jako takie
        bezpieczeństwo; szkoda tylko że zakupu WSB dokonywano za lewicowej ekipy bo
        pewnie nie było by ich 48 a "moje" sensowne 80-90 (lub więcej).
        No ale chodzą słuchy o zmodernizowaniu 32 MiG-29 wiec może jakoś dotrwamy do
        czasu przybycia Lightingów.

Z listy życzeń (za obecnych czasów - całkiem realnych) jeszcze dokończenie
        programu Gawron i zakup porządnych śmigłowców transportowych i bojowych
        proszę :-)

Pozdrawiam
        • jopekpl Re: Brawo! ...A mnie to smuci. 06.05.07, 13:48
          Niestety takie działania oddalają w czasie to co powinna się naprawdę zrobić
          dobrego w tym temacie ,a mianowicie pozyskanie licencji na produkcje i
          modernizację w miarę nowoczesnych czołgów,co pozwoliło by na ogromny skok
          technologiczny naszej zbrojeniówce .Na dodatek powinno się to zrobić w podobny
          sposób jak z Rosomakiem wybrać konstrukcję jak najnowszą (najmłodszą)i
          najbardziej zaawansowaną technicznie(tu za doskonały przykład też mogą posłużyć
          Turcy ,którzy wprawdzie jeszcze wyboru nie dokonali ale warunkiem kontraktu
          jest pełny transfer technologii do ich kraju. co ciekawe w przetargu tym poległ
          już Ambrams ,a i Leo 2 ma małe szanse a to z powodu tego że produkcję jego
          uruchamia potencjalny przeciwnik Grecja .A NAJWIĘKSZE szanse ma ponoć czołg
          Koreański XK2 który wprawdzie istnieje tylko w prototypach ,ale jest też ponoć
          najbardziej zaawansowaną konstrukcją tego typu na świecie). Niestety stało się
          tak jak co nie którzy już przypuszczali, może i jest to tańszy sposób na
          chwilowe wzmocnienie naszej armii ,ale na pewno nie najkorzystniejszy w
          ogólnym rozrachunku.Pozyskane Leopardy 2 A4 są dobrymi czołgami choć już
          wiekowymi i niestety oprócz wzmocnienia chwilowego siły bojowej armii innych
          korzyści z tego nie ma.Nawet poważniejsze remonty układu jezdnego czy też
          uzbrojenia będą wykonywane w Niemczech,polski przemysł z tego faktu nie odniósł
          żadnej wymiernej korzyści,i nadal musimy bazować na konstrukcji T 72 która
          niestety już na obecne czasy jest mocno prymitywna i jest już u kresu
          możliwości modernizacyjnych.
          • mamlas_1 Re: Brawo! ...A mnie to smuci. 06.05.07, 15:24
            Porównaj sobie kwotę jaką trzeba by wydac na 124 fabrycznie nowe czołgi (o
            licencji nawet nie wspominając!) a grosze za jakie Niemcy wyprzedają Leo2 A4.
            Różnica jakościowa ma sie nijak do różnicy w cenie, tym bardziej że nie wiadomo
            w jakim kierunku pójdzie rozwój sił lądowych i czy czołgi za kilkanaście lat w
            ogóle będą miały sens. Przejmując te Leo2 możemy tylko zyskać; kupując zupełnie
            nowe wozy tudzież licencje narażamy sie na olbrzymie straty.
            Pozdrawiam
            • jopekpl Re: Brawo! ...A mnie to smuci. 06.05.07, 16:29
              Kolego kwestie finansowe są bardzo ważne ale bardziej ważny jest rozwój
              technologiczny kraju inaczej nasz przemysł nadal by klepał parowozy i kosy
              zamiast nowoczesnych maszyn ,w raz z zakupem licencji dostaje się pewien zakres
              technologii która często można wykorzystać w całkiem innym celu, o opanowaniu
              produkcji skomplikowanych maszyn nie wspominając.tak że korzyści z tego płynące
              mogą być dużo dłużej wykorzystywane niż te używane Leosie.
              ps
              kres czołgów zapowiadany jest już chyba od kilkudziesięciu lat i jak na razie
              są to tylko zapowiedzi.
              pozdrawiam
            • mickey.mouse Na milosc boska! 07.05.07, 01:36
              mamlas_1 napisał:

> Porównaj sobie kwotę jaką trzeba by wydac na 124 fabrycznie nowe czołgi (o
              > licencji nawet nie wspominając!) a grosze za jakie Niemcy wyprzedają Leo2 A4.
              > Różnica jakościowa ma sie nijak do różnicy w cenie, tym bardziej że nie wiadomo

Czołg, czy w ogole bron, to nie jest family computer, przy zakupie ktorego
              powinno sie brac pod uwage stosunek jakosci do ceny. Bron ma byc przede
              wszystkim skuteczna, a nie byc kompromisem. W posiadaniu broni nie chodzi o
              defilady, czy "manie" - posiadanie czolgu jako takiego. Czolg jest maszyna
              sluzaca do zabijania innych, przy zapewnieniu bezpieczenstwa wlasnej zalodze.
              Jesli jakas bron na wspolczesnym teatrze wojny nie spelnia stawianych przez
              wspolczesnosc wymagan, to jej posiadanie jest bez sensu, bez wzgledu na to czy
              jest tania, czy droga. jesli nie ma innej mozliwosci pozyskania bardzo dobrego
              czolgu, to trzeba wydac nawet gore pieniedzy. Co nam po znakomitym nawet
              stosunku jakosci do ceny, jesli taki "wywazony" czolg nie bedzie sie liczyl na
              polu walki?

Myslenie w kategoriach ceny, przy zakupie uzbrojenia, to idiotyzm. Celem
              wyposazania armii jest zapewnienie jej doskonalego sprzetu, a nie zaoszczedzanie
              pieniedzy. Podobnie mna sie sprawa, przy naszych niedawnych przetargach na
              samoloty wielozadaniowe - powinnismy kupic ich nawet mniej niz te 48 f16, ale za
              to najlepsze co jest aktualnie dostepne na rynku, czyli f22.
      • marek_boa Re: Do gości ze wschodu 06.05.07, 10:28
        Wiarusik sorry ale nowoczesne dla kogo? Bo na pewno nie dla Niemców! Jakoś nie
        słychać by za psie pieniądze wyzbywali się najnowszych modeli Leopardów
        a "frymark" obejmuje tylko te wycofane z wojsk Niemieckich!
        -Pozdrawiam!
        • remov Re: Do gości ze wschodu 06.05.07, 10:41
          marek_boa napisał:

> Wiarusik sorry ale nowoczesne dla kogo?
          Dla tych, którzy mają mniej nowoczesne pojazdy. Czy taka OCZYWISTA odpowiedź
          nie przyszła Ci do głowy.

> Bo na pewno nie dla Niemców!
          Generalnie rzecz biorąc każdy z A4 można dostosować do standardu A5, nie wiem,
          jak z A6. A A5 to są nowoczesne pojazdy. Czyli dostajesz platformę do
          modyfikacji - co z tym zrobisz - Twoja sprawa.

> Jakoś nie słychać by za psie pieniądze wyzbywali się najnowszych
          > modeli Leopardów a "frymark" obejmuje tylko te wycofane z wojsk
          > Niemieckich!
          To również OCZYWISTE, a przynajmniej dla ludzi z IQ większym od dziesięciu.

Niemcy pozbywają się (sprzedają) - uświadom to sobie w końcu! - NADWYŻEK
          swojego sprzętu. I nikt o zdrowych zmysłach nie pozbywa się najnowszych
          pojazdów, ale zawsze nieco starszych i bardziej wyeksploatowanych. To jest też
          OCZYWISTE, choć dla Ciebie to wielkie odkrycie. Natomiast fakt, że owe
          nadwyżki, mogą być dla innej armii dosyć nowoczesnymi wozami, to inna historia.
          I to również powinieneś sobie uświadomić, bo to również OCZYWISTE.

Ja rozumiem, że masz tam jakieś swoje wizje, sympatie i irracjonalne antypatie,
          nie znasz języka polskiego, zapisujesz przymiotniki wielką literą, bo widać tak
          bardzo zarażony jesteś anglosaskimi wzorcami (brak poszanowania języka
          ojczystego świadczy dosyć jasno o Twoim marnym patriotyźmie), że stosujesz bez
          przerwy makaronizmy, ale bez przesady - chociaż TROCHĘ logiki zastosuj w swoich
          wypowiedziach.
          • marek_boa Re: Do gości ze wschodu 06.05.07, 10:47
            Nie licząc bełkotu i tego ,że Potwierdziłeś to co napisałem to masz coś jeszcze
            Remov do powiedzenia? Jakoś nie dostrzegłem nic odkrywczego w Twoim poście!
            • remov Re: Do gości ze wschodu 06.05.07, 11:37
              marek_boa napisał:

> Jakoś nie dostrzegłem nic odkrywczego w Twoim poście!
              ROTFL, a co - może znalazłeś tam rzeczy OCZYWISTE? :D

Człowieku, cała Twoja poprzednia wypowiedź to był stek truizmów, z czego
              najwyraźniej nie zdajesz sobie sprawy. Chyba, że potrzebujesz publicznie
              napisać rzeczy oczywiste, bo inaczej nie wiem, głowa Cię boli, albo spać nie
              możesz przez tydzień, albo coś. Napisałeś stek bzdur, które najwyraźniej
              wydawały Ci się niewiadomo jak odkrywcze. I dostałeś po nosie. Za brak
              znajomości języka i kopiowanie anglosaskich wzorców językowych równeż - jak nie
              umiesz pisać w języku ojczystym, to może być się w końcu, po latach tego
              nauczył?
              • marek_boa Re: Do gości ze wschodu 06.05.07, 11:54
                Już się dowartościowałeś chłopczyku? Skoro cała moja wypowiedź była truizmami
                to po kiego grzyba bełkoczesz nie na temat Remov? Jak na razie przeczysz sam
                sobie!:) Zdecyduj się chłopie!:) Albo napisałem "rzeczy oczywiste" albo "stek
                bzdur"?!:) Ty czytasz Remov czasami to co piszesz? Bo mnie się nie wydaje!:)
                Czyżby brak pani korektorki dawał się we znaki?
            • alfzibi Re: Do gości ze wschodu 06.05.07, 12:24
              Boa nie denerwuj się. Poprostu usiądź spokojnie i pomyśl. Remov dokonał prostej
              analizy tego zamierzenia, gdzie wyłuszczył dobitnie jego sens i zwrócił
              jednocześnie uwagę na Twoje podstawowe błędy logiczne. Zdecydowana większość
              osób zajmujących się tą tematyką uważa ten zamiar za właściwy- tylko Ciebie to
              uwiera jakoś, boli i powoduję kąśliwe komentarze. Otóż na nowe Leopardy A6
              jeszcze długo nie będzie nas stać, a w ilościach takich jak Niemcy jeszcze
              dłużej.Oni są bogatsi i jest ich więcej, to takie proste. Dlaczego się tak
              ułożyło to jest temat na długą analizę- przede wszyskim historyczną. Dlaczego Ty
              z kolei zawsze reagujesz w taki sposób? Zawsze przybierasz postawę krytyczną
              wobec naszych działań, a np. komentarze w stosunku do Rosji/ZSRR są tak ciepłe?
              Myślę, że to z kolei jest temat na analizę psychologiczną Twojej osoby.

PS Wyczytałem gdzieś, że byleś oficerem w WP. Ja też i muszę powiedzieć, że
              spotkałem wielu Tobie podobnych- niestety.
              • marek_boa Re: Do gości ze wschodu 06.05.07, 12:46
                W tym sęk kolego ,że ja się nie denerwuję!:)Bo i po co? Czy błędem logicznym z
                mojej strony jest stwierdzenie,że dla Niemców te Leopardy JUŻ nowoczesne nie
                są? Nie sądzę! Czy ja neguję chęć pozyskania przez nasze siły zbrojne
                nowocześniejszego sprzętu niż posiadamy? Masz jakiś na to przykład? Bo jeśli
                tak to z chęcią się do tego przykładu ustosunkuję!
                - Co do mojego reagowania w taki sposób to nie, nie zawsze!:) Tylko w tedy gdy
                czytam posty osób w ,których nie licząc "osobistych wycieczek" nic
                konstruktywnego nie ma! To ,że Remov dyskutować nie potrafi to już niestety nie
                moja wina! Moja "postawa krytyczna" włącza się zawsze tam gdzie brak zdrowego
                rozsądku a argumentem w dyskusji jest obrażanie dyskutanta! Skoro kolega czyta
                to co piszę to raczej powinien Dostrzec ,że RACJONALNE argumenty nie są mi obce
                a w przeciwieństwie co do nie ,których piszących na tym forum potrafię przyznać
                się do błędu i przeprosić gdy racji nie mam!
                - Parafrazując ostatnią kolegi wypowiedź ja niestety nie spotkałem wielu takich
                a wręcz przeciwnie!Może i to było powodem ,że odszedłem? Czego osobiście nie
                żałuję!
                -Pozdrawiam!
        • wiarusik Re: Do gości ze wschodu 06.05.07, 15:12
          Leopardy 2A4 można zmodernizować,a poza tym moim punktem odniesienia(jeśli
          chodzi o nowoczesność)nie są Niemcy,a Rosja;)
          T-90 to jednak nie Porsche,a nowe rosyjskie czołgi prędko nie trafią do
          linii,jeśli w ogóle trafią i w wystarczającej ilości;)
          • wiarusik Re: Do gości ze wschodu 06.05.07, 15:28
            250 Leopardów + 230 Twardych=480(czyli prawie pół tysiąca)dobrych czołgów;)
            • jopekpl Re: Do gości ze wschodu 06.05.07, 16:35
              wiarusik napisał:

> 250 Leopardów + 230 Twardych=480(czyli prawie pół tysiąca)dobrych czołgów;)
              Przeciw 30 OOO (jak nie więcej)również niczego sobie czołgom rosyjskim na ten
              przykład,kurde tak na dobrą sprawę to nawet nie posiadamy takiej ilości
              pocisków p-panc. do tych naszych czołgów.

• wiarusik Re: Do gości ze wschodu 06.05.07, 16:46
                Ruscy nie rzucą wszystkich czołgów jakie mają przeciw Polsce;)
                Zresztą pytanie jaki jest ich stan techniczny,wyszkolenie załóg?
                Nie przesądzałbym też wartości tych czołgów-najlepszy to T-90(wersja rozwojowa
                T-72),którego nie jest zbyt wiele,a T-80 ponoć idą na złom;)
                A podczas wojny łatwiej i szybciej jest wyprodukować rakietę p.panc. niż czołg;)
                • wiarusik Re: Do gości ze wschodu 06.05.07, 16:53
                  Nie biorę pod uwagę większej jakości Leopardów i sojuszy;)
                  O powtórce z września(sojusze) proszę nie wspominać,bo to już nudny komunał;)
                • jopekpl Re: Do gości ze wschodu 06.05.07, 17:47
                  Drogi kolego nie docenianie przeciwnika to podstawowy błąd taktyczny który
                  zazwyczaj żle się kończy.wystarczyło by na nasz kraj 20%rosyjskiego potencjału
                  pancernrgo by pozamiatać gdyby co.T80 na złom?skąd ten pomysł??oczywiście
                  rosjanie pozbywają sie stopniowo częsci tych czołgów ale tylko tej wersji która
                  była wyprodukowana na ukrainie ,a to tylko mała cześć potencjału pancernego
                  tego kraju. i oczywiscie kolega zakłada ze 100%stanu naszych czołgów jest w
                  100% sprawna.
                  • wiarusik Re: Do gości ze wschodu 06.05.07, 17:53
                    Wojna w Iraku pokazuje jak można poradzić sobie z czołgiem;)
                    Fugas i sprawa zakończona;)
                    Te ewentualne 500 czołgów to nie wszystko.Do tego rakiety i granatniki
                    p.panc.,Krotony.Nie trzeba mieć dziesiątków tysięcy czołgów by odeprzeć atak;)
                    • wiarusik Re: Do gości ze wschodu 06.05.07, 17:56
                      A jeśli jankesi usadowią się z tą tarczą,to możemy liczyć i na ich Abramsy i
                      inne usańskie środki p.panc;)
                    • jopekpl Re: Do gości ze wschodu 06.05.07, 18:08
                      wiarusik napisał:

> Wojna w Iraku pokazuje jak można poradzić sobie z czołgiem;)
                      > Fugas i sprawa zakończona;)
                      > Te ewentualne 500 czołgów to nie wszystko.Do tego rakiety i granatniki
                      > p.panc.,Krotony.Nie trzeba mieć dziesiątków tysięcy czołgów by odeprzeć atak;)

Oczywiście kolega zkłada ze rosjanie tego wszystkiego nie posiadają, a nasze
                      F16 będą bezkarnie nad samą moskwę latać.
                      • wiarusik Re: Do gości ze wschodu 06.05.07, 18:14
                        My będziemy na terenie który znamy;)
                        Przeciwnik będzie miał nas nie tylko z przodu,ale też z boku i z tyłu:)
                        No i z góry;)
                        Nasz przemysł(działający w czasie wojny non stop) i zaopatrzenie jest bliżej
                        niż przeciwnika;)
                        Do tego determinacja.
                        • wiarusik Re: Do gości ze wschodu 06.05.07, 18:16
                          Bogata przeszłość partyzancka zobowiązuje;)
                          Tu nie będzie Czeczenia,tu będzie mission failed;)
              • aso62 Re: Do gości ze wschodu 06.05.07, 20:34
                jopekpl napisał:

> Przeciw 30 OOO (jak nie więcej)również niczego sobie czołgom rosyjskim na ten
                > przykład,kurde tak na dobrą sprawę to nawet nie posiadamy takiej ilości
                > pocisków p-panc. do tych naszych czołgów.

Jopek, gdzie ty widziałeś 30,000 ruskich czołgów? Mają 12,000 z czego tylko
                połowa nadaje się do użytku.
                • jopekpl Re: Do gości ze wschodu 06.05.07, 21:17
                  aso62 napisał:

>
                  > Jopek, gdzie ty widziałeś 30,000 ruskich czołgów? Mają 12,000 z czego tylko
                  > połowa nadaje się do użytku.

Nawet jezeli przesadziłem i to ty masz rację ,to 6000 przeciw 480 to mało?
                  • aso62 Re: Do gości ze wschodu 07.05.07, 00:32
                    Jopek, przestań myśleć kategoriami Polska kontra reszta świata bo nigdy nie
                    będziesz zadowolony. NATO ma 24,000 czołgów i to wystarczy.
                    • jopekpl Re: Do gości ze wschodu 07.05.07, 15:13
                      aso62 napisał:

> Jopek, przestań myśleć kategoriami Polska kontra reszta świata bo nigdy nie
                      > będziesz zadowolony. NATO ma 24,000 czołgów i to wystarczy.

PUK PUK kolego obudź się!!! już widzę te dywizję pancerne Turków Greków
                      Francuzów Niemców i Anglików i innego drobnoustrojstwa z NATO jak ramię w
                      ramię z polskimi pancerniakami odpiera Rosyjska napaść na nasz kraj.Człowieku
                      NATO to nie monolit niestety i jestem prawie pewien ze w razie czego znowu
                      zostaniemy sami.
                      W 1939r razem z sojusznikami mieliśmy więcej czołgów niż Niemcy ,i jakoś to nam
                      nie pomogło.
                      • aso62 Re: Do gości ze wschodu 07.05.07, 19:53
                        jopekpl napisał:

> PUK PUK kolego obudź się!!! już widzę te dywizję pancerne Turków Greków
                        > Francuzów Niemców i Anglików i innego drobnoustrojstwa z NATO jak ramię w
                        > ramię z polskimi pancerniakami odpiera Rosyjska napaść na nasz kraj.Człowieku
                        > NATO to nie monolit niestety i jestem prawie pewien ze w razie czego znowu
                        > zostaniemy sami.

Sam się popukaj, NATO jest o wiele bardziej spójne niż się większości wydaje.
                        Spójrz też choć raz na współczesną mapę - do Rosji od nas dość daleko.

> W 1939r razem z sojusznikami mieliśmy więcej czołgów niż Niemcy ,i jakoś to
                        > nam nie pomogło.

Jopek, mimo, że nasze ówczesne sojusze były dużo słabsze (politycznie) niż NATO
                        to jednak zadziałały w 100% - sojusznicy wojnę wypowiedzieli.
                        • jopekpl Re: Do gości ze wschodu 07.05.07, 22:04
                          aso62 napisał:

> jopekpl napisał:
                          >
                          > Sam się popukaj, NATO jest o wiele bardziej spójne niż się większości wydaje.
                          > Spójrz też choć raz na współczesną mapę - do Rosji od nas dość daleko.

Taaa a świstak siedzi i zawija te sreberka,obyś miał rację i obyśmy nigdy nie
                          musieli się o tym przekonaywać.

>
                          > > W 1939r razem z sojusznikami mieliśmy więcej czołgów niż Niemcy ,i jakoś
                          > to
                          > > nam nie pomogło.
                          >
                          > Jopek, mimo, że nasze ówczesne sojusze były dużo słabsze (politycznie) niż
                          NATO to jednak zadziałały w 100% - sojusznicy wojnę wypowiedzieli.

A ja się jeszcze raz pytam co nam to dało??? czy obroniliśmy swoją
                          niepodległość czy też ją stracilismy na 50 lat .
            • misza_kazak Re: Do gości ze wschodu 07.05.07, 15:29
              wiarusik napisał:

> 250 Leopardów + 230 Twardych=480(czyli prawie pół tysiąca)dobrych czołgów;)

Czyli 1/50 czolgow rosyjskich :))
              • wiarusik Re: Do gości ze wschodu 07.05.07, 15:59
                misza_kazak napisał:

> Czyli 1/50 czolgow rosyjskich :))

To chyba ilość tych sprawnych;)
          • wiarusik Re: Do gości ze wschodu 06.05.07, 15:35
            Oczywiście nie mówię,że czołgi rosyjskie są lepsze od niemieckich,tylko że
            najprawdopodobniejsze niebezpieczeństwo idzie ze wschodu;)
            Gdyby nie Putin,pewnie nie trzeba by było tyle wydawać na armię.
        • marek_ogarek Re: Do gości ze wschodu 08.05.07, 01:27
          > Wiarusik sorry ale nowoczesne dla kogo? Bo na pewno nie dla Niemców! Jakoś
          nie
          > słychać by za psie pieniądze wyzbywali się najnowszych modeli Leopardów
          > a "frymark" obejmuje tylko te wycofane z wojsk Niemieckich!

Te czolgi wciaz przedstawiaja spora wartosc bojowa. Wez pod uwage ze wozy tem
          mozna modernizowac. Bumar juz cos zreszta gada ze szwabami o remontach leo w
          Polsce. Sam A-4 pewnie i tak przedstawia wieksza wartosc niz co kolwiek co moze
          sie urodzic z linii T-72.
      • misza_kazak Re: Do gości ze wschodu 07.05.07, 15:35
        wiarusik napisał:

> Nie dziwi was to,że wasz wielki przyjaciel-Niemcy,buduje z wami rurę ale
        > nowoczesne czołgi daje nam za niewielkie pieniądze?;)

Nowoczesne :) ?
        No w sumie tak - maja zaledwie kolo 20 lat :)
        Nas dziwi na ile bogatsza od Niemiec jest POlska skoro bierze to co Niemcy utrzymac nie moga ? :)

> Jedyne co się Putinowi udało w polityce zagranicznej,to załatwienie ciepłej
        > posadki Szrederowi.Na swój koszt.

1) Putinowi wiele sie udalo w polityce zagranicznej. I jeszcze wiecej uda sie jego nastepce.
        2) Na jaki koszt?

> Z tym swoim pragmatyzmem daleko nie zajedziecie;)

Zajedzimi. Swoja droga smiesznie czytac wasze radosne komentarze po zakupie niepotrzebnych Niemcow czolgow :)
        Cieszycie sie jak bezdomne dzieci ktorzy znalezli na smietniku stare buty :)))

• wiarusik Re: Do gości ze wschodu 07.05.07, 15:58
          Misza,pochwal się jakie macie czołgi,no pochwal się:)
          Wiesz,że nawet 20to letni Leo jest lepszy niż cover 30-letniej zapchajdziury po
          T-64;)
          Skoro takie złomy,to czemu ciągle znajdują nabywców w takiej Kanadzie czy
          Finlandii?;)
          Jeśli to są stare trampki,to wy na bosaka chodzicie:))

No i jeszcze wymień te sukcesy Putina,bo mnie się jakoś wydaje,że tylko
          nastawił przeciw Rosji sąsiadów;)
    • kubam4a1 Re: Kolejne 123 Leopardy 2 dla WP. 07.05.07, 12:02
      www.nfow.pl/viewtopic.php?t=18236&start=75
      Dziennik potwierdza.
      Jestem za przejęciem Leopardów. Będą ogromnym wzmocnieniem polskich sił
      pancernych. Chciałbym jednak, żeby zostały zmodernizowane.
      • kombo6 Re: Kolejne 123 Leopardy 2 dla WP. 07.05.07, 19:57
        Cześć, tu HATAKE z Militarium.net

Ja bym się ucieszył, gdyby wszystkie 123 doprowadzili do pełnej sprawności
        technicznej. Ciekawą sprawą są jeszcze struktury batalionu jakie przyjmą,
        pozostaną przy 40-wozowych, czy śladem 10. Bpanc. przyjmą strukturę zachodnią 58
        wozów. No niby ilość kupionych wozów wskazuje na zachodnie rozwiązanie, ale nie
        wykluczone, że z 43 pojazdów zrobią sobie bazę części zamiennych jak robią to z
        Leosiami w innych krajach.

Propos modernizacji. Drobne modernizacje to przy okazji remontów. Powinni zacząć
        od spraw zasadniczych:

- nowe radiostacje (F@astnet)
        - łączność wewnętrzna (Fonet)
        - nawigacja i GPS
        - Pulpit zarządzania polem walki (Trop)
        - Czujniki wykrywania opromieniowania (Obra 3) itp.

Na razie tych rzeczy nie ma (nie-cyfrową radiostację i tel. wew. to miał i
        T-55), a to one w głównej mierze decydują o skutecznym wykorzystaniu czołgu.
        Praktycznie sprowadzi się to do wpięcia czołgów w polski system cyfrowego pola
        walki.

Dobrym sposobem na poprawę charakterystyk bojowych byłby zakup izraelskich ppk
        odpalanych z armaty - LAHAT.

Modernizacja SKO, stabilizacji, armaty czy pancerza, to już osobna sprawa,
        kosztowna i moim zdaniem mniej priorytetowa. Zobaczymy, jak pójdzie Grekom
        doprowadzanie A4 do tego swojego standardu A6 HEL.

Przy okazji znowu się zastanawiam, nad parametrami tego polskiego APFSDS-T 120
        mm z ZPS Pionki. Jak przekonywał mnie jeden z jego konstruktorów, wersja 125 mm
        penetruje 500 mm RHA z 2 km, wersja 120 mm „coś koło tego”. Liczę, że "złapię"
        go również na najbliższym MSPO i tym razem nie odpuszczę, a pan wypowiadający
        się powyżej to tym bardziej ;).

Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka