Dodaj do ulubionych

Armata BL 8

IP: *.acn.pl 11.06.03, 23:22
Witam P.T. dyskutantów,
Zwracam sie do wszystkich z uprzejma prosba o wszelkie informacje dotyczace
parametrow armaty BL 8 wykorzystanej w eksperymentalnym dziale samobieznym
ISU 152-1. W szczegolnosci zalezy mi na jakims powszechnie dostepnym zrodle
informacji zawierajacym te dane.
Z gory dziekuje
Eichhorn
Obserwuj wątek
    • being28 203mm? 12.06.03, 00:11
      Kiedys byl artykul w nTW o roznych dziwactwach duzych kalibrow na podwoziach.
      • Gość: Eichhorn Re: 203mm? IP: *.acn.pl 12.06.03, 06:28
        Niestety, to nie to. NTW wspominal najpewniej SU 14 (czyli zmodyfikowane
        podwozie T-35 z haubica B-4) ew. SU 100Y z armatą morska B-13 130mm. ISU152-1
        byla obiektem prototypowym robionym pod koniec II WSw. na wypadek pojawienia
        sie E-100 lub Mausa w linii i byla zwyklym ISU 152, ale z dlugolufowa armata,
        ktorej to parametry mnie interesuja.
        Pozdrawiam,
        Eichhorn
        • joseph.007 152mm ! 12.06.03, 10:17
          Przypuszczam, że była to zaadaptowana armata morska B-38, bo jest raczej
          wątpliwe, by Rosjanie wymyślali jakąś konstrukcję zupełnie od nowa tylko dla
          potrzeb ISU. B-38 była w produkcji, jak łatwo zgadnąć, od 1938 r., szło to
          jednak powoli, gdyż okręty na które była przeznaczona bądź w ogóle nie zostały
          ukończone (jak nowo projektowane pancerniki), bądź dopiero z długim poślizgiem
          (pierwsze były chyba krążowniki typu "Czapajew", oddawane do służby od 1949
          r.). Do połowy 1941 r. wyprodukowano tylko 10 armat, zaś w czasie wojny
          prawdopodobnie kilkadziesiąt, które "tymczasowo" służyły jako kolejowe i
          nadbrzeżne; w tej ostatniej konfiguracji działo to można podziwiać w MWP w
          Warszawie. Tak że prawdopodobnie również owa BL-8 była jej adaptacją.

Dane, które znam: długość lufy 57 kalibrów, amunicja oczywiście rozdzielnego
          ładowania z czterema typami pocisków (przeciwpancerny, półpancerny, odłamkowo-
          burzący i kartacz - ciekawe po co ten ostatni, swoją drogą, w okrętowej
          artylerii?) o mniej więcej jednolitej masie 55 kg. Prędkość początkowa 950 m/s
          pociskiem ppanc i 800 m/s burzącym, donośność maksymalna 30.215 m (oczywiście z
          ISU byłaby znacznie mniejsza, gdyż strzelałoby sie płaskim torem), trwałość
          lufy ponoć 450 strzałów, w co mi się jednak nie bardzo chce wierzyć. Przebicia
          pancerza nie znam, ale wątpię żeby istniał wówczas jakiś czołg, który
          wytrzymałby przydzwonienie taką pigułą; zresztą i teraz byłyby pewnie kłopoty...

Pzdr
          • Gość: Eichhorn Re: 152mm ! IP: *.acn.pl 12.06.03, 18:23
            Nader ciekawa koncepcja. Choc mam watpliwosci. Szirokorad w "Encyklopedii
            oteczestvennoj artilerii" podaje, ze masa lufy z zamkiem to prawie 12 ton,
            chyba troche za duzo do ISU. Ale to mogła by być podstawa do tworczej adaptacji
            troche jak B-24 na D-10T. Balistyka w kazdym razie pasuje do tych okruchow
            informacji jakie mam.
            Dziekuje
            Eichhorn
    • wielki_czarownik Spróbuj jeszcze tu. 12.06.03, 10:22
      www.battlefield.ru
      • Gość: Eichhorn Re: Spróbuj jeszcze tu. IP: *.acn.pl 12.06.03, 18:29
        Dziekuje, ale niestety na tej stronie potwierdzony jest tylko fakt istnienia
        takiej konstrukcji.
        Dziekuje jednak za dobre checi.
        Eichhorn
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka