czaja1 21.08.07, 13:43 tech.wp.pl/kat,1009779,title,Maszyny-AMD-kupil-Kreml,wid,9130234,wiadomosc.html?rfbawp=1187696189.550&ticaid=14525 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ignorant11 :))) 21.08.07, 13:45 czaja1 napisał: > <a href="tech.wp.pl/kat,1009779,title,Maszyny-AMD-kupil-Kreml,wid,9130234,wiadomosc.html?rfbawp=1187696189.550&ticaid=14525" target="_blank">tech.wp.pl/kat,1009779,title,Maszyny-AMD-kupil-Kreml,wid,9130234,wiadomosc.html?rfbawp=1187696189.550&ticaid=14525</a> Sława! Skoro panstwo bedzie produkowało procesory to napewno wyjdzie jak zawsze... :)) Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
matrek To nie jest zabawne 21.08.07, 13:58 To czemu będą sluzyc te urzadzenia, jest dosc oczywiste. Mam nadzieje, ze FKH zablokuje tą transakcje. Odpowiedz Link Zgłoś
lancerb1 Re: To nie jest zabawne 21.08.07, 15:31 Niby dlaczego mają blokować? Same maszyny to żaden problem. Każdy może je sobie zamówić. Ten ktoś kupił stare maszyny AMD prawdopodobnie z procesu 130nm no i może z powooooli z wycofywanego z produkcji 90nm. A kupili bo pewnie cena była okazyjna. Ło i tyle! Ani Intel ani AMD samo tych maszyn sobie nie skrobie. Dużo większym wyzwaniem jest zaprojektowanie układu i jego wdrożenie - w tym leży problem. Jeśli ktoś ma projekt, a nie ma maszyn to jest kilka fabryk outsurcingowych, które takie cuś zawsze mogą wykroić. Więc blokować to sobie mogą... Łaski bez. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: To nie jest zabawne 21.08.07, 16:46 Dla Rosji technologia 130nm to i tak technologiczny skok o lata swietlne. Juz nie beda musieli - jak ktos na pisal na tym forum - kupowac na zachodzie modulow elektronicznych do swoich Topoli. Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: To nie jest zabawne 21.08.07, 18:03 > Dla Rosji technologia 130nm to i tak technologiczny skok o lata swietlne. Juz > nie beda musieli - jak ktos na pisal na tym forum - kupowac na zachodzie modulo > w > elektronicznych do swoich Topoli. > Lata świetlne i bez tej technologii robili dobry sprzęt. Co do elektroniki obecnie czasy sie zmieniły. Elektronika jest ogólnie dostępna więc jak nie kupią od danego dostawcy znjdą sobie innego proste no nie ? :) Ale oczywiście wredne ruskie znowu coś kombinują no nie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: To nie jest zabawne 21.08.07, 21:40 To co innego kupic od kogos gotowy produkt, a co innego samemu posiadac zaawansowana technologie CPU. A nuz komus przyjdzie do glowy reaktywowac COCOM.... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: To nie jest zabawne 21.08.07, 22:05 Matrek a jak Wyobrażasz Sobie umieszczenie na takiej nowo COCOM-owej liście Rosji?!:) Toć przecie nie licząc "drobnych tarć w rodzinie" najściślejszy sojusz antyterrorystyczny obecnie to Rosja i USA!:) Wpływ USA na inne kraje a pro po handlu wszelkiej maści ustrojstwami już nie jest taki jak w latach 50-tych i 60-tych i tak na dobrą sprawę to mogli by lekko mówiąc dajmy takim Niemcom ...nagwizdać gdyby Ci chcieli coś sprzedać Rosjanom!] -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: To nie jest zabawne 21.08.07, 22:32 Nie mowie ze dziaisj, ale kto wie co bedzie w przyszlosci. No, alkurat w wysokich technologiach, to raczej niemcy i inne panstwa UE moga amerykanom nadgwizadac. przepasc technologiczna, utraudniajaca wspolprace nawet w ramach nato. Nikt nie wymysla nowych technologii cpu oprocz ameryukanow. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: To nie jest zabawne 21.08.07, 23:05 Oj co Byś się nie Ździwił Matrek!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: To nie jest zabawne 21.08.07, 23:32 marek_boa napisał: > Oj co Byś się nie Ździwił Matrek!:) > -Pozdrawiam! Jakies przyklady nieamerykanskich osiagniec w technologiach produkcji procesorow, dorownujacych tym z doliny krzemowej? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: To nie jest zabawne 22.08.07, 05:12 Używając Twojego stylu pisania Matrek to ,że czegoś nie wiemy nie oznacza że takie coś...nieistnieje!:) -Pozdrawiam!:) Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: To nie jest zabawne 24.08.07, 22:32 Nawet przy zalozeniu ze jakis kraj wyprodukowal dla celow wojskowych cos co wyprzedza rozwiazania cywilne tego kraju w zakresie procesorow, nie ma sily, ktora calkowicie zblokowalaby wplyw tej technologii na rozwiazania cywilne. Bylyby przynajmniej jakies przeblyski cywilne dobrej technologii w procesorach z innych krajow niz USA. Tak sie jednak sklada, ze dobre procesory sa produkowane w kilku krajach na swiecie, ale wszystko to sa firmy amerykanskie produkujace wg amerykanskiej technologii. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: To nie jest zabawne 24.08.07, 22:43 Ależ Drogi Matrku w pierwszych słowach swojego postu opisałeś...ZSRR!:) Przepaść między technologią militarną a cywilną w tym kraju była porównywalna z...odległością Księżyca od Ziemi!:) Nawet za czasów obecnej Rosji nie ,które rozwiązania militarne "przeciekają" do "cywila" dopiero po latach! Najprostrzy przykład z...GLONASSEm!:) Wojsko zaczeło użytkować ten system już w 1996 roku a pierwszy odbiornik na samolocie cywilnym zamontowano...w tym roku!:)Tylko 11 lat "poślizgu"!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: To nie jest zabawne 24.08.07, 22:51 Ja nie pisze po gotowych konstrukcjach - w ameryce najwyzsze kompletne wojskowe technologie dostepne sa w cywilu po.... 20 latach. Pisze o przeciekach tu, czy tu, jakichs fragmentach technologii, ktore wyniesie do cywila np,. jakis pracownik ktory zmieni pracodawce np. z Lohkheeda na AMD. Z chwila zmiany pracodawcy, nie dostaje amnezji i nie zapomina wszystkiego. Cos tam - jakas idee przynajmniej - chcac nie chcac zastosuje w cywilnej firmie. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: To nie jest zabawne 24.08.07, 22:53 Niestety w tym temacie jeśli chodzi o Rosję to bardziej kompetentny byłby Misza niż ja!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: To nie jest zabawne 24.08.07, 22:59 Chodzi o to, ze nie jest znany zaden rosyjski cywilny produkt wysokich technologii. Nic co mozesz kupic w sklepie, czy innym Media markt. To co zarzuca Rosji wielu ludzi - jedyne co potrafia produkowac, to bron. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: To nie jest zabawne 25.08.07, 08:54 Matruś ,kłócić się nie będę bo na technologiach cywilnych ja się po prostu ...nie znam!:) Z tego co mnie się kiedyś obiło o oczy to np.informacja ,że pod Moskwą produkowane są jakieś procesory do programatorów...pralek automatycznych dla jakiejś Zachodnio Europejskiej firmy!:)Ile w tym prawdy nie mam pojęcia!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 może to Cię zainteresuje? 25.08.07, 22:49 militera.lib.ru/memo/russian/drabkin_ay4/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
berek_p Re: To nie jest zabawne 25.08.07, 17:07 oto przyklad..np procesory Hitachi bijace na glowe odpowiedniki amerykanskie a takich firm japonskich jest masa np firma Rohm :) wiele firm nie znamy poniewaz niewiele ich jest na naszym rynku :) USA to bieda w stosunku do Nippon. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: To nie jest zabawne 25.08.07, 19:12 berek_p napisał: > oto przyklad..np procesory Hitachi bijace na glowe odpowiedniki > amerykanskie a takich firm japonskich jest masa np firma Rohm :) > wiele firm nie znamy poniewaz niewiele ich jest na naszym rynku :) > USA to bieda w stosunku do Nippon. Ok, to bardzo techniczne forum, wiec gdybys nie wiedzial, to nie poslugujemy sie tutaj wiedza objawioną, tylko podajemy jakies argumenty, dlaczego cos jest lepsze, a cos gorsze. Sluchamy wiec... Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: To nie jest zabawne 21.08.07, 22:46 berkut1 napisał: > > Lata świetlne i bez tej technologii robili dobry sprzęt. Co do elektroniki > obecnie czasy sie zmieniły. Elektronika jest ogólnie dostępna więc jak nie kupi > ą > od danego dostawcy znjdą sobie innego proste no nie ? :) Ale oczywiście wredne > ruskie znowu coś kombinują no nie ?? Sława! Bardzo swietny szeczególnie se cenie komputery klasy RIAD5000, czy iles tam gdy to samo robił pecet z Tajwanu za tysiac$... NB i riad byl kopia IBM iles tam... Bolszewizm i etatyzm to głupota i kretyństwo... Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
su-47 Re: To nie jest zabawne 24.08.07, 22:18 najpiękniejsze jest to gdy ktoś polemizuje z argumentami/sprawami nie postawionymi na wokandzie... uwielbiam don kihotów :) www.powiedznie.org Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: To nie jest zabawne 24.08.07, 23:10 dzisiaj to nie ma zadnego znaczenia. Jezeli ktos chce produkowac komputery to moze. na poczatek trzeba wylozyc od 10 d0 12 miliardow $.Zeby taka sume wylozyc trzeba miec swiatowy rynek zbytu. Tego rynku Rosja kiedys nie posiadala i tak naprawde to olewala inwestycje w elektronike. Chociaz jak trzeba bylo to miala np.swetna lacznosc z Venus ale w Rosji podobnie jak i w Polsce nie mozna bylo sie dodzwonic do sasiedniej wsi. Kilka tygodni temu Putin oglosil ze w obecnej sytuacji Rosja posiada odpowiednie srodki finansowe i moze taki przemysl uruchomic. Ma takze dobrych inzynierow ktorzy w ogole to potrafia a takze naukowcow. Zatem tylko kilka lat. Dzisiaj samochody koreanskie sa jednymi z najlepszych w USa. A kto kiedys slyszal o koreanskich samochodach. Na marginesie ciekawostka. Czytale gdzies ze nasz general koniecznie chcial uruchomic produkcje chipow w Polsce dla wiadomych potrzeb. Podobno zakupiono jakoby linie ale nic z tego oczywiscie nie wyszlo bo zacofanie technologiczne bylo zbyt duze. udalo mu sie tylko ukrasc czolg w Grecji. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: To nie jest zabawne 25.08.07, 00:52 axx611 napisał: > dzisiaj to nie ma zadnego znaczenia. Jezeli ktos chce produkowac > komputery to moze. na poczatek trzeba wylozyc od 10 d0 12 miliardow > $.Zeby taka sume wylozyc trzeba miec swiatowy rynek zbytu. Tego > rynku Rosja kiedys nie posiadala i tak naprawde to olewala > inwestycje w elektronike. Chociaz jak trzeba bylo to miala np.swetna > lacznosc z Venus ale w Rosji podobnie jak i w Polsce nie mozna bylo > sie dodzwonic do sasiedniej wsi. Kilka tygodni temu Putin oglosil ze > w obecnej sytuacji Rosja posiada odpowiednie srodki finansowe i moze > taki przemysl uruchomic. Ma takze dobrych inzynierow ktorzy w ogole > to potrafia a takze naukowcow. Zatem tylko kilka lat. Dzisiaj > samochody koreanskie sa jednymi z najlepszych w USa. Rzecz wzgledna i dosc subiektywna. A kto kiedys > slyszal o koreanskich samochodach. Na marginesie ciekawostka. > Czytale gdzies ze nasz general koniecznie chcial uruchomic produkcje > chipow w Polsce dla wiadomych potrzeb. Podobno zakupiono jakoby > linie ale nic z tego oczywiscie nie wyszlo bo zacofanie > technologiczne bylo zbyt duze. udalo mu sie tylko ukrasc czolg w > Grecji. Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: To nie jest zabawne 25.08.07, 01:24 O ile pamiętam to była kupiona linia od Atmela. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: To nie jest zabawne 25.08.07, 08:57 Axx Byłeś blisko!:) Ino nie w Grecji a w...Turcji!:) Stoi sobie ponoć w osobnym hangarze w...muzeum na Kubince!:)Mowa oczywiście o Abramsie! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
aso62 Re: To nie jest zabawne 25.08.07, 10:40 marek_boa napisał: > Axx Byłeś blisko!:) Ino nie w Grecji a w...Turcji!:) Stoi sobie > ponoć w osobnym hangarze w...muzeum na Kubince!:)Mowa oczywiście o > Abramsie! > -Pozdrawiam! Znowu te bzdury. Nie jak ty sobie wyobrażasz ukradzenie czołgu. Myślisz, że na noc zostawiają je na parkingu niestrzeżonym albo na ulicy? I skąd Abrams w Turcji? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: To nie jest zabawne 25.08.07, 11:16 Aso ,żeby to były bzdury to by tyle specjalistycznych pism o tym nie pisało! To ,że na Kubince w oddzielnym hangarze stoją czołgi Abrams,Leopard-1,AMX-30 i Merkava-1 to swego czasu zapodał p.Janusz Magnuski a z jego wiedzą to ja bynajmniej polemizować nigdy nie zamierzałem jeśli chodzi o wozy bojowe na świecie(teraz było by nawet trudniej bo nie żyje!)!Ja sobie ukradzenie WSZYSTKIEGO jestem w stanie sobie wyobrazić bo do cholerci jasnej-ciasnej taką mam paskudną robotę i przez te ...-dzieścia lat napatrzyłem się sporo ,co i jak można "gwizdnąć"!:) Z tego co pamiętam na ten temat to czołg został wysłany z USA do przetestowania w jednym z Europejskich państw(niestety nie pamiętam do ,którego!) a w porcie Tureckim znalazł się jako tranzytowy ładunek!Tam został ponoć w jakiś sposób przeładowany(po sfałszowaniu listu przewozowego ładunku) na przybrzeżnego trampa i wyładowany w...Odessie!Tramp przez całą drogę był ponoć dyskretnie eskortowany przez Radziecki op! Ło i tyli co pamiętam! Z tego co wiem to Amerykanie NIGDY nie zaprzeczyli,że im jeden czołg zginął! - Leopard-1 został "zajumany " w RFN-ie - AMX-30 trafił z Iraku - M-48A-5 i Centurion zostały "podarowane "przez Syrię po wojnie Yom Kippur! - M-60(nie pamiętam ,która wersja) - przez DRW! - Merkava-1 też przez Syrię w latach 80-tych! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
zarat.hustra Re: To nie jest zabawne 25.08.07, 12:21 marek_boa napisał: > Ło i tyli co pamiętam! Z tego co wiem to Amerykanie NIGDY nie > zaprzeczyli,że im jeden czołg zginął! > - Leopard-1 został "zajumany " w RFN-ie > - AMX-30 trafił z Iraku Jedz do Rpsjo, Twoje czolgi juz tam sa :) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: To nie jest zabawne 25.08.07, 12:29 No tak mniej więcej!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
aso62 Re: To nie jest zabawne 25.08.07, 14:42 marek_boa napisał: > Aso ,żeby to były bzdury to by tyle specjalistycznych pism o tym > nie pisało! To ,że na Kubince w oddzielnym hangarze stoją czołgi > Abrams,Leopard-1,AMX-30 i Merkava-1 to swego czasu zapodał > p.Janusz Magnuski Pierwsze słyszę, żeby Magnuski coś takiego twierdził, a jeśli tak to się mylił. > Ja sobie ukradzenie WSZYSTKIEGO jestem > w stanie sobie wyobrazić bo do cholerci jasnej-ciasnej taką mam > paskudną robotę i przez te ...-dzieścia lat napatrzyłem się > sporo ,co i jak można "gwizdnąć"!:) A spotkałeś się konkretnie z przypadkiem skutecznej kradzieży czołgu? Nie jest znany ani jeden taki przypadek, ani w Polsce ani gdzie indziej > Z tego co pamiętam na ten temat > to czołg został wysłany z USA do przetestowania w jednym z > Europejskich państw(niestety nie pamiętam do ,którego!) a w porcie > Tureckim znalazł się jako tranzytowy ładunek!Tam został ponoć w > jakiś sposób przeładowany(po sfałszowaniu listu przewozowego > ładunku) na przybrzeżnego trampa i wyładowany w...Odessie!Tramp > przez całą drogę był ponoć dyskretnie eskortowany przez Radziecki > op! Jezu Boa, czy sobie wyobrażasz, że czołgi się wysyła pocztą czy DHL- em jak jakieś majtki zamówione w Quelle, Mango czy gdzie indziej? Pakujesz w paczkę, nalepiasz adres i już? Amerykanie nie wysyłaliby czołgu do Europy przez Turcję bo to nie jest po drodze. W ogóle nie wysyłaliby czołgu do Europy bo w Europie było pełno Abramsów i jak ktoś chciał sobie zrobić test to mógł się umówić z nimi np. w Graffenwohr. > Z tego co wiem to Amerykanie NIGDY nie zaprzeczyli,że im jeden > czołg zginął! A ja NIGDY nie zaprzeczyłem, że jestem zielonym ludzikiem z Marsa. Pewnych rzeczy nie warto komentować. > - Leopard-1 został "zajumany " w RFN-ie > - AMX-30 trafił z Iraku Znowu nie. Trafiły tam po 1990 w ramach wymiany. > - M-60(nie pamiętam ,która wersja) - przez DRW! Też nie. M60 nie było w Wietnamie. W Kubince są izraelski i irański. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: To nie jest zabawne 25.08.07, 15:15 aso62 napisał: > > A spotkałeś się konkretnie z przypadkiem skutecznej kradzieży > czołgu? Nie jest znany ani jeden taki przypadek, ani w Polsce ani > gdzie indziej A mi owszem. Na poczatku lat 90-tych, jeden z polskich oficerow zalozyl sie z kolegami ze ukradnie czolg. I faktycznie ukradl czolg z rezerw. Sprawa byla o opisana przez owczesna prase, tym bardziej ze okazalo sie ze gdy juz wygral zaklad, nie moze zwrocic czolgu, bo... na stanie wszystko sie zgadza... Odpowiedz Link Zgłoś
aso62 Re: To nie jest zabawne 25.08.07, 15:33 matrek napisał: > A mi owszem. Na poczatku lat 90-tych, jeden z polskich oficerow > zalozyl sie z kolegami ze ukradnie czolg. I faktycznie ukradl > czolg z rezerw. Sprawa byla o opisana przez owczesna prase, tym > bardziej ze okazalo sie ze gdy juz wygral > zaklad, nie moze zwrocic czolgu, bo... na stanie wszystko sie > zgadza... Chodziło mi o SKUTECZNĄ kradzież czołgu czyli, że po czołgu ślad ginie. Wyjechać czołgiem z jednostki można, wielu już tak robiło. Ale daleko nie zajechali. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: To nie jest zabawne 25.08.07, 17:36 Dwa lata temu z posesji jednego z mieszkańców Mazur zginął ...T-34- 85! Został odnaleziony w składnicy złomu pod Warszawą - niestety w połowie został już pocięty! - W czasie wojny w Wietnamie doszło do kilkudziesięciu kradzieży czołgów M-48 i samolotów A-37B Dragonfly z jednostek Południowo Wietnamskich! - Przyjmując Twoją Aso wykładnię "skutecznej" kradzieży czyli ,że nie wiadomo gdzie jest to w życiu nie dojdziemy do niczego bo...żadna armia na świecie nie przyzna się do tego ,że im takie "cóś" ukradziono!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: To nie jest zabawne 25.08.07, 19:17 marek_boa napisał: > Dwa lata temu z posesji jednego z mieszkańców Mazur zginął ...T-34- > 85! Został odnaleziony w składnicy złomu pod Warszawą - niestety w > połowie został już pocięty! Alez sk....ny z tych wlascicieli skupow zlomu... Kupia wszystko... przeciez trzeba nie miec pieciu klepek w lepetynie zeby nie wiedziec, ze jesli ktos zwozi czolg, w dodatku muzealny, to na pewno jest kradziony... Odpowiedz Link Zgłoś
aso62 Re: To nie jest zabawne 25.08.07, 20:56 marek_boa napisał: > Dwa lata temu z posesji jednego z mieszkańców Mazur zginął ...T-34- > 85! Został odnaleziony w składnicy złomu pod Warszawą - niestety w > połowie został już pocięty! OK, zapomniałem o tym przypadku. Ale ukradzenie starego złomu z prywatnej posesji to nie to samo co ukradzenie nowego czołgu armii. > - W czasie wojny w Wietnamie doszło do kilkudziesięciu kradzieży > czołgów M-48 i samolotów A-37B Dragonfly z jednostek Południowo > Wietnamskich! To akurat nie były kradzieże. > - Przyjmując Twoją Aso wykładnię "skutecznej" kradzieży czyli ,że > nie wiadomo gdzie jest to w życiu nie dojdziemy do niczego > bo...żadna armia na świecie nie przyzna się do tego ,że im > takie "cóś" ukradziono!:) Armia nie jest państwem w państwie. US Army ma własny audyt wewnętrzny oraz podlega audytom GAO czyli ichniego NIK. Nawet zaginięcie jakiegoś drobnego sprzętu, typu M-16, prędzej czy później wychodzi na jaw. W przypadku sprzętu bardziej skomplikowanego, jak czołgi czy samoloty, ukrycie zguby jest niemożliwe. Taki sprzęt podlega Programmed Maintenance co oznacza m.in., że okresowe przechodzą obsługi czy remonty. Jak się coś nie pojawi na przeglądzie to jest chryja. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: To nie jest zabawne 26.08.07, 07:03 To jeszcze Aso Przypomnij sobie "wykopaną" Panterę Ausf.G w latach 90-tych! W Polsce "zginęła" a pojawiła się ponoć u kolekcjonera w USA! - Sorry a jak nazwać fakt ,że te czolgi w Wietnamie "Zniknęły" z Południowo Wietnamskiej jednostki a pojawiły się w Północnym Wietnamie?Teleportacją??? Podobnie było z Cessnami - choć tu akurat samoloty uprowadzili piloci,którzy na nich latali! - Aso bez przesadyzmu proszę!:)Ostatnio w Iraku nie mogą się doliczyć broni za grube miliony a fakt "zniknięcia" jednego M16 nie uchodzi ich uwagi?:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
aso62 Re: To nie jest zabawne 27.08.07, 19:41 marek_boa napisał: > To jeszcze Aso Przypomnij sobie "wykopaną" Panterę Ausf.G w latach > 90-tych! W Polsce "zginęła" a pojawiła się ponoć u kolekcjonera w > USA! Boa, nie chodzi mi o kradzież czegoś z pola czy obejścia, gdzie nikt tego specjalnie nie pilnuje. Chodzi o kradzież z wojska, nowego sprzętu który ciągle objęty jest klauzulą tajności. > - Sorry a jak nazwać fakt ,że te czolgi w Wietnamie "Zniknęły" z > Południowo Wietnamskiej jednostki a pojawiły się w Północnym > Wietnamie?Teleportacją??? Podobnie było z Cessnami - choć tu > akurat samoloty uprowadzili piloci,którzy na nich latali! W tym wypadku to nie sprzęt wyparował tylko armia Wietnamu Płd. Sprzęt został na miejscu. > - Aso bez przesadyzmu proszę!:)Ostatnio w Iraku nie mogą się > doliczyć broni za grube miliony a fakt "zniknięcia" jednego M16 > nie uchodzi ich uwagi?:) Boa, nie rozmawiamy o kradzieży "drobnicy" typu M16 tylko o czołgu. M16 można bez problemu wywieźć z jednostki pod płaszczem czy w bagażniku, czołgu tak się nie da. Załatwić "papierologię" związaną ze spisaniem ze stanu "wirtualnego" M16 też się da jak ktoś ma odpowiedznie znajomości i wie jak się do tego zabrać. Czołgu wirtualnie nie spiszesz, nawet jakbyś był synem szefa połączonych sztabów. W każdym razie, nie tak, żeby w krótkim czasie nie zorientowano się. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: To nie jest zabawne 28.08.07, 08:28 Aso a Bój się Boga(jakiegokolwiek Wyznania!) toż nie licząc jednostek o jakimś specjalnym znaczeniu ,ewętualnie magazynów z amunicją JAKA jednostka wojskowa jest tak dobrze pilnowana by nie dało się czegoś z niej ukraść???!:) Zapewniam Cię,że WSZYSTKO można ukraść ,nawet...księżyc!:) - Mylisz się Aso! Fakt o ,którym piszę miał miejsce w 1974 roku a armia Wietnamu Południowego "wyparoława" w 1975!Nie pisałem o zdobyciu sprzętu przez wkraczające oddziały Wietnamu Północnego ,tylko właśnie o kradzierzy! - Aso tak na prawdę to ,kłócimy się o...nic!:)Kwestia kilku lat i najprawdopodobnie Rosjanie sami odtajnią część eksponatów pozyskanych pracą wywiadowczą a znajdujących się w oddzielnym hangarze na Kubince! Sukcesywnie to robią,więc po prostu wystarczy poczekać!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: To nie jest zabawne 25.08.07, 17:28 Hola,hola Imć Panie Aso! Zarzucać kłamstwo p.Magnuskiemu? Chyba z deczka Przegiąłeś!:( - Oczywiście ,że spotkałem się z faktem skutecznej kradzieży czołgu i było to w Polsce 2 lata temu! - Nie wyobrażam sobie bo sie na tym nie znam! Wiem na to miast ,że na przykład swego czasu Czesi sprzedali do Syrii 300 czołgów T-72M1 i płynęły one na Polskich statkach jako normalny ładunek!O ile się oriętuję to w początkach lat 80-tych Abramsy dopiero wchodziły na uzbrojenie USA więc na temat ich "licznej" obecności w Europie.... - Jeśli chodzi o Leoparda-1 i AMX-30 to nie trafiły do ekspozycji Kubinki drogą wymiany bo nie są eksponowane! Drogą wymiany na Kubinkę trafił Brytyjski Conquerror,dwa samochody pancerne i z Niemiec BWP "Marder"! - Co do M-60 to Masz rację - mój błąd! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: To nie jest zabawne 25.08.07, 18:08 A naszym chlopcom ukradziono trzy pelne kontenery i maszyne do usuwania min w Afganistanie. trzeba przyznac ze amerykanie sa uczciwi i nie kradna sprzetu. Kradna za to miliardy $ ale to inna historia. Amerykanie podobno maja u siebie w USA 78 samolotow MIG roznej masci w tym chyba ponad 30 MIG-29. Skad je maja? Ponad 20 sztuk MIG 29 zakupili od Moldawii a reszta sama przyleciala doslownie (z Kuby) i z innych krajow. Samoloty sa sprawne i amerykanie na nich lataja. Chyba te od niemcow lataly rowniez w USA.Ten co stoi na lotniskowcu w NY zostal podobno podarowany przez Plske. Do czego one sluza? Amerykanscy konstruktorzy tak samo jak i sovieccy sa zainteresowani co robi druga strona,jak to lata,czy mozna sie tego obawiac itp. Dobra metoda jest po prostu zobaczyc to na wlasne oczy,dotknac i rozebrac. Czytalem rowniez ze YSA zakupily dwa czolgi najnowsze od Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek axx 25.08.07, 19:19 Lece dzisiaj do NYC i zawsze chcielem sie wybrac zobaczyc ten lotniskowiec, ale jakos nie moglem sie wybrac - gdzie on dokladnie stoi? Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: axx 25.08.07, 20:39 Tu znajdziesz potrzebne informacje: www.intrepidmuseum.org/intrepidmuseum/index.php?MERCURYSID=d000d25d1d167281ba33155d6b6d06e7 Naprawdę warto. Odpowiedz Link Zgłoś
aso62 Re: axx 25.08.07, 21:07 Szkoda, że nie zachowali jako muzeum któregoś z dużych lotniskowców. Intrepid to przy nich małe miki. Odpowiedz Link Zgłoś
aso62 Re: To nie jest zabawne 25.08.07, 21:03 marek_boa napisał: > Hola,hola Imć Panie Aso! Zarzucać kłamstwo p.Magnuskiemu? Chyba z > deczka Przegiąłeś!:( Nie zarzucam Magnuskiemu kłamstwa. Osobiście wątpię, żeby ta legenda pochodziłą od Magnuskiego. Pewnie ktoś dopisał jego nazwisko do tej historii, żeby ją uwiarygodnić. > - Nie wyobrażam sobie bo sie na tym nie znam! Wiem na to > miast ,że na przykład swego czasu Czesi sprzedali do Syrii 300 > czołgów T-72M1 i płynęły one na Polskich statkach jako normalny > ładunek! A wśród załogi nie było "zabezpieczenia kontrwywiadowczego"? LOL Może jeszcze płynęli tranzytem przez np. Arabię Saudyjską? > O ile się oriętuję to w początkach lat 80-tych Abramsy dopiero > wchodziły na uzbrojenie USA więc na temat ich "licznej" obecności > w Europie.... To co, prototyp im ukradli? Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: To nie jest zabawne 25.08.07, 22:28 Odpowiedz masz powyzej. Jest w remoncie. Ale kazdego roku oprocz tego etatowego lotniskowca czasami zawijaja takie ktore pelnia sluzbe. Widzialem taki jeden chyba (nazwy nie pamietam ale mam gdzies folder z pokladu) Bylem w srodku i wlasnie tam widzialem to miejsce gdzie eksponuje sie soviecka bron a zwiedzajacy nie moga wyjsc z podziwu dla chlopcow. W bazie Norfolk prawdopodobnie zawsze mozesz cos zobaczyc . Bylem tam raz i widzialem 5 lotniskowcow US a takze francuski z samolotami na pokladzie. Niestety nie mozna bylo zwiedzic w srodku. Wracajac do NY zawsze jest jakis statek oprocz tego etatowego, powiedzmy trzy statki Kolumba (kopie),czy parada zaglowcow z calego swiata. Dodatkowo tez prawie kazdego roku parada starych samolotow i to tych duzych pasazerskich. Widzialem ja dwa razy raz w NY a drugi w Detroit. To byly samoloty ktore widzialem w dziecinstwie. Niezapomniany widok.Zatrzymalem sie nawet na poboczu zeby to zobaczyc. Lecialy na niskiej wysokosci nad Hudsonem. Do dzisiaj pamietam taki amerykanski znaczek ze statua wolnosci i wlasnie tym samolotem.Zielony.Podniecil moja wyobraznie no i pozniej wybralem wolnosc. A tak na marginesie kazdego dnia widze helikoptery nad glowa "Prezydent of the United States" i kazdego tygodnia to cudo latajace Osprey z Lexington. Odpowiedz Link Zgłoś
aso62 Re: To nie jest zabawne 27.08.07, 19:43 axx611 napisał: > Odpowiedz masz powyzej. Jest w remoncie. Nie da się tak. Użytkownicy końcowi nie remontują czołgów a nikt kto ma choć cień instynku samozachowawczego nie przyjmie na stan czołgu, którego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: To nie jest zabawne 28.08.07, 12:34 Oczywiscie w remoncie jest nowojorski lotniskowiec a nie czolg. Lotniskowiec jest na stanie muzeum a bedzie z powrotem juz niedlugo. W Baltimore stoi piekny zaglowiec "Constallation" z chyba 18 wieku prawdziwy. Byl kiedys w Bostonie a teraz jest w Baltimore. Drewno. Cos pieknego. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: To nie jest zabawne 26.08.07, 07:17 Aso ...Czepiasz się!:) Za każdym razem gdy jest mowa o np.Kubince przytaczam to co kiedyś czytałem i nie było to tylko jedno źródło ale kilka! Nigdy nie spotkałem się z jakimś tekstem dementującym ten fakt przez Amerykanów a w jednym ze źródeł (a bodaj wypowiedź ...kustosza z Aberdeen!) jest właśnie mowa ,że Rosjanie są w posiadaniu jednego Abramsa pierwszej wersji! Co do tego w jaki sposób na Kubinkę dotarł to też przypuszczenia bo...dowodów w tym temacie nie ma! - Może szostał wysłany przy okazji z jakąś dostawą broni do Turcji? Piszesz "zabezpieczenia kontrwywiadowczego"? A to nie są "tylko" ludzie? Nie podobnie wyglądała sprawa z "zaginięciem" ...statku transportującego Uran na Morzu Śródziemnym?Co z tego ,że wszyscy wiedzą ,że trafił do Izraela kiedy Izrael nigdy się do tego nie przyznał? -Pozdrawiam! P.S.Wierz mi ,że wszystko można ukraść...to tylko kwestia ceny jaką chce za towar zapłacić ...nabywca!:( Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Ruskie zakasuja AMD i Intela:))) 26.08.07, 13:42 Sława! Zapewne na wiadomośc o tym akcje tych firm poleciały na łeb, na szyje... :))) buahahahaha Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś