browiec1 26.08.07, 15:28 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4434451.html Cudenko przelomowe na miare wynalezienia kola:) Swoja droga to F-5 moga przenosic bomby o takim wagometrze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
axx611 Re: Nowa "cudowna" bron Iranu 26.08.07, 15:50 Oczywiscie ze tak zarowno F-4 czy F-5 bo sa to amerykany a one moga sporo przenosic no i bombardowac wszystko co popadnie z wyjatkiem oczywiscie sovietow. Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Nowa "cudowna" bron Iranu - GBU-15? 26.08.07, 18:12 Wygląda niemal identycznie jak amerykańska GBU-15. Czy firma Rockwell będzie ich skarżyć o naruszenie patentu? :) Zabawne że Irańczycy wybrali akurat tę konfigurację aerodynamiczną, gdyż o ile pamiętam to jest ta "szybka" tzn. optymalizowana dla samolotów naddźwiękowych (choć oczywiście poza tym zakresem też można jej używać), F-111 mogły zrzucać te bomby przy prędkości do 1,4 Ma. A nie sądzę by jakiś irański samolot rozwijał prędkość naddźwiękową z podwieszonymi bombami (może F-14 ale też wątpię). www.fas.org/man/dod-101/sys/smart/gbu-15.htm tu jest artykuł z FAS-a, na zdjęciach na samym dole bomba GBU-15 w dwóch różnych konfiguracjach aerodynamicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Nowa "cudowna" bron Iranu - GBU-15? 26.08.07, 20:18 Coś Ty Speedy!:) Nie beknęli nawet gdy pojawił się Irański "klon" TOW-a to się o głupią bombę będą kłócić?:) Po za tym o ile wiem to Iran nie utrzymuje chyba stosunków dyplomatycznych z USA więc...po sprawie!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mattin4 Re: Nowa "cudowna" bron Iranu - GBU-15? 27.08.07, 20:22 speedy13 napisał: > Wygląda niemal identycznie jak amerykańska GBU-15. Czy firma > Rockwell będzie ich skarżyć o naruszenie patentu? :) Tylko wygląda w istocie cały przód tej bomby, głowica optyczna(podobnie jak we starszych qadr i zoobin) został żywcem przejęta z AGM-65B i raczej nie ma nic wspólnego z tym co jest w agm-130. Podobno bomba ma datalink umożliwiający namierzenie celu po zrzuceniu co by dawało jej znacznie większe możliwości niż wcześniejszym irańskim PGM. Jednak nie da się ukryć że technologicznie to dalej lata 70. A odnosząc się do tytułu wątku to ta bomba nie jest bynajmniej jakaś tam nowa pierwszą jej fotkę mam z grudnia 2002. Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Nowa "cudowna" bron Iranu 26.08.07, 22:28 browiec1 napisał: > Swoja droga to F-5 moga przenosic bomby o takim wagometrze? Wagomiarze;-). Tak mogą, na węźle centralnym. Od początku (F-5A/B) przewidywano możliwość podwieszania na centralnym węźle 2000-funtówki Mk84. Aczkolwiek Tajowie, przećwiczyli również, w warunkach bojowych, konfigurację z 2 2000-funtowymi Paveway'ami podwieszamymi na wewnętrznych węzłach podskrydłowych i też się dało. Jednak F-5E był nieco mułowanty z takim bagażem. Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Nowa "cudowna" bron Iranu 27.08.07, 14:54 Hej Co do wagomiaru OK, natomiast nie wiem czy nie byłoby innego problemu. Ta bomba ma sporą rozpiętość i nie wiem czy przy podwieszeniu pod kadłubem odległość jej skrzydeł od ziemi nie byłaby za mała do bezpiecznego startu. Paveway'e to inna para kaloszy, na Tajwanie to zapewne była wersja Paveway II a ona ma składane skrzydła i jej rozpiętość "w stanie podwieszonym" nie jest większa niż zwykłej bomby. Odpowiedz Link Zgłoś
mac.card Re: Nowa "cudowna" bron Iranu 27.08.07, 15:54 Każdy start jest bezpieczny gdy Allah czuwa. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Nowa "cudowna" bron Iranu 27.08.07, 18:58 speedy13 napisał: >Ta bomba ma sporą rozpiętość i nie wiem czy przy > podwieszeniu pod kadłubem odległość jej skrzydeł od ziemi nie byłaby > za mała do bezpiecznego startu. To mnie akurat również zastanawia. Pytanie jakie toto ma dokładnie wymiary, bo szczerze mówiąc nie wiem. Jeśli chodzi o F-5 to akurat tu coś by się znalazło. >Paveway'e to inna para kaloszy, na > Tajwanie to zapewne była wersja Paveway II a ona ma składane > skrzydła i jej rozpiętość "w stanie podwieszonym" nie jest większa > niż zwykłej bomby. W Tajlandii nie na Tajwanie. Co do Paveway II - zgadza się. A częstowali nimi Brimańczyków. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Nowa "cudowna" bron Iranu 27.08.07, 20:12 michalgajzler napisał: >Jeśli chodzi o F-5 to akurat tu coś by się znalazło. Odległość od ziemi do kadłuba za przednią golenią podwozia to 38,726 cala. Można przyjąć że pi razy drzwi metr na wysokości centralnego węzła podwieszeń. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Nowa "cudowna" bron Iranu 28.08.07, 08:34 Panowie proponuję wziąść pod uwagę,że równie dobrze do przenoszenia tego "coś" mogli przystosować...Su-24!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Nowa "cudowna" bron Iranu 28.08.07, 18:31 Nikt tu nie neguje faktu mozliwosci przystosowanie tego "cacuszka" do przenoszenie przez Su-24, tylko moje pytanie od poczatku wzielo sie stad, ze podano iz bomby te maja byc przenoszone przez F-4 i F-5. Odpowiedz Link Zgłoś
skandy5 Nasuwają sie pytania 27.08.07, 20:02 Dlaczego napisy ostrzegawcze na bombie są po angielsku a nie po persku? Czy ta bomba aby nie za bardzo przypomina amerykańską? Co Giertych (pierwszy od lewej) tam robił? Odpowiedz Link Zgłoś