Dodaj do ulubionych

Antuan Ganem S.P.

20.09.07, 12:11
Wczoraj w Beirucie byl kolejny wybuch samochodu-pulapka.
Zginal czlonek parlamentu libanskiego razem z 6 niewinnych ludzi na ulicy,
rannych jest kilkadziesiat.
Urodzony w 1943r. jako Chrzescijanin-Maronita.
Nalezal do parti jako czlonek regionu BAABDA.

Wasze media oczywiscie nic nie podali, to ja bede Jego wspominac.

Jutro wieczorem zaczynamy Jom Kippur, wiec prosze wszytkich moich przyjaciol i
moich wrogow za przebaczenie i odpust.
Zycze Forumowiczom i Polsce zapisania w Ksiedze Zycia!
(Gemar Hatima Towa)
Obserwuj wątek
    • kapitan.kirk Re: Antuan Ganem S.P. 20.09.07, 12:17
      Nie wiem czego się życzy na JK, więc ogólnie wzajemnie wszystkiego
      najlepszego :-)
      Pzdr
      • mosze_zblisko_daleka Re: Antuan Ganem S.P. 20.09.07, 12:24
        Tydzien temu zaczal sie zydowski Nowy Rok, wtedy prosimy Pana o Otworzenie
        Ksiegi Zycia, pozniej mamy 10 dni pokuty az do Jom Kippur,
        wtedy prosimy o Dobre Zapisanie w Ksiedze Zycia... :-)
        • matrek No to zapisania w Księdze Zycia 20.09.07, 19:30
          Dobrego.

Nie znam sie za bardzo na tym, ale czy to swieto ma jakikolwiek zwiazek z koncem
          arabskiego ramadanu, ktory tez chyba jakos w tych dniach mial miejsce?
          • mosze_zblisko_daleka Re: No to zapisania w Księdze Zycia 20.09.07, 20:33
            Nic, o ile wiesz to Judaizm byl kilka tys. lat wcześniej niz Islam...
            Oprocz tego Ramadan zaczal sie wlasnie teraz.
            Kaledarz zydowski idzie według slonca i ksiezyca tak ze zawsze wypada swieto w
            tej samej porze roku.
            Kaledarz Islamu tylko według ksiezyca, tak ze ich swieta wychodza raz w lecie i
            raz w zimie...
            • matrek Re: No to zapisania w Księdze Zycia 20.09.07, 20:39
              mosze_zblisko_daleka napisał:

> Nic, o ile wiesz to Judaizm byl kilka tys. lat wcześniej niz Islam...

No tak, wiem. Tylko ze rozmawialem kilka dni temu z jakims wyznawca islamu, choc
              chyba nie Arabem, mowil cos o ramadanie, i tak mi sie skojarzylo ze jakos tak
              blisko siebie macie te swieta.

> Oprocz tego Ramadan zaczal sie wlasnie teraz.

No z tego co on mowil, wynikalo ze wlasnie sie konczy, bo szykowal cos w formie
              grilla aby na koniec ramadanu zrobic uczte z ... koniny.

> Kaledarz zydowski idzie według slonca i ksiezyca tak ze zawsze wypada swieto w
              > tej samej porze roku.
              > Kaledarz Islamu tylko według ksiezyca, tak ze ich swieta wychodza raz w lecie i
              > raz w zimie...
    • mosze_zblisko_daleka Re: Antuan Ganem S.P. 20.09.07, 14:56
      DEBKAfile: Murder of another anti-Syrian Lebanese lawmaker was Damascus’
      greeting for Middle East visitor US Secretary Rice

September 20, 2007, 12:14 PM (GMT+02:00)
      Car bomb kills Lebanese MP Antoine Ghanem and five others

Wednesday, Sept 19, the day Condoleezza Rice arrived for talks with Israeli and
      Palestinian leaders, a car bomb in East Beirut killed lawmaker Antoine Ghanem,
      further reducing the anti-Syrian majority in parliament six days ahead of its
      election of a new Lebanese president. Bashar Assad was signaling that he was not
      deterred from his policies by the Israeli air attack of Sept 6 and would not let
      American influence displace his grip on Beirut.

DEBKAfile’s counter-terror sources note Syria’s fingerprints all over the
      assassination of Antoine Ghanem, 64, the 8th anti-Syrian MP to be murdered in
      two years. Two days earlier, this member of the Christian Phalangist party
      returned secretly from Abu Dhabi. He had been in hiding after being threatened
      with death should he run for election. On his return, he told his friends the
      Syrians and their Lebanese supporters were after him to whittle down
      parliamentary support for an anti-Syrian president.

The tip-off on his return to Beirut must have come from a regional intelligence
      service with spies in the oil emirate. That, plus the method and speed with
      which the plot was assembled, point to Damascus’ experienced hand. The bomb car
      loaded with 40 kilos of explosives perfectly tallied with the means used to
      assassinate another anti-Syrian lawmaker, Walid Eido, on July 14.

Syria was bluntly accused of the crime by leader of the 14 March majority Saad
      Hariri, whose father was blown up in February 2005, and Druze leader Walid
      Jumblat, whose father also died at Syrian hands in the 70s, when Bashar Assad’s
      father Hafez was Syrian president.

The US secretary of state did not have an easy ride in her effort to inject
      substance into President Bush’s international conference in Washington two
      months hence. Israeli leaders made a show of goodwill - Ehud Olmert’s close
      adviser Haim Ramon even conjured up a largely unfeasible plan to transfer parts
      of Jerusalem to the Palestinians – but by and large Israel prefers declarations
      to deeds. Palestinian leader Mahmoud Abbas, for his part, said that without
      substantial progress towards establishing a Palestinian state, there is no point
      in him attending.

Without the Palestinians and the Saudis, the conference is a non-starter.

In other areas, Rice’s arrival found Israel on the move:

1. The security cabinet declared the Gaza Strip a hostile territory controlled
      by a hostile force, Hamas. While this decision could pave the way for Israel to
      cut off electricity, water and other services to Gaza - if the Qassam missiles
      continue to fly against Israeli populated areas in the Negev, which has not yet
      been decided – it also cuts Abbas off from possible steps to restore his
      dialogue with Hamas.

2. The IDF’s Givati armored infantry brigade began a large training exercise on
      the Golan backed by engineering and air units. Only two weeks ago, Israeli
      politicians harped on the need to ease military tensions with Syria. They
      promised the summer maneuvers being wound up would not be followed by further
      military activity. Yet all of a sudden, Givati was pulled out of the Gaza Strip
      sector and moved up north.

And on the very day of her arrival, Israel’s opposition leader, former PM
      Binyamin Netanyahu let the cat out of the bag and became the first Israeli
      politician to confirm foreign media reports of an Israeli air operation against
      Syria on Sept. 6, saying he had been privy to its details from its outset. He
      was roundly condemned as an irresponsible blabbermouth.

Rice may have set out on her journey meaning to promote Middle East peace
      diplomacy. What she found was a climate of confrontation, animosity and war tension.

Print Send to Friend Close window

Copyright 2000-2007 DEBKAfile. All Rights Reserved.
      • browiec1 Re: Antuan Ganem S.P. 20.09.07, 19:01
        Pisali i u nas
        Mosze:wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80610,4503147.html
        Tu jest co prawda malo ale w innych mediach tez cos bylo. A to tez
        ciekawe w swietle ostatnich wydarzen:
        wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,4507104.html
        I jak rowniez zycze z okazji swieta wszystkiego co najlepsze. Pozdro
      • matrek mosze 20.09.07, 19:34
        czytam niekiedy izraelska prase anglojezyczna, tzn, via internet. Czy w
        spoleczenstwie izraelskim naprawde jest tylke nienawisci do Polski i polakow, co
        na internetowych forach tych gazet?

Dla tych ktorzy nie wiedza o czym pisze, porowalbym to chyba tylko do nienawisci
        do PiS-u na forach Wyborczej, choc nie jestem pewny, czy to nie za slabe porownanie.
        • mosze_zblisko_daleka Nie mam pojecia... 20.09.07, 20:28
          Skad bierzesz takie info.
          Ja tez czytam izraelskie media i o ile pamietam nic nie bylo pisane przeciw
          Polsce i polskich obywateli.
          Jak kilka miesiecy temu byl jakis komiks to odrazu przeprosili.
          Wiesz my jestesmy troche zajecie ze soba i nie ma tyle czasu do innych.
          Z drugiej strony szkoda zycia Twojego dla mnie, bo mysle ze nie jestem ich
          warty.... :-)
          Pzdr,
          • matrek Re: Nie mam pojecia... 20.09.07, 20:32

> Skad bierzesz takie info.
            > Ja tez czytam izraelskie media i o ile pamietam nic nie bylo pisane przeciw
            > Polsce i polskich obywateli.
            > Jak kilka miesiecy temu byl jakis komiks to odrazu przeprosili.
            > Wiesz my jestesmy troche zajecie ze soba i nie ma tyle czasu do innych.

> Pzdr,

Ja nie pisze o prasie, lecz o forach. Wyraznie to zaznaczylem. Prasa jest
            oczywiscie politycznie poprawna ;)

> Z drugiej strony szkoda zycia Twojego dla mnie, bo mysle ze nie jestem ich
            > warty.... :-)

Szczerze? Nie rozumiem co chciales tu napisac.
            • mosze_zblisko_daleka W morzu sa rozne ryby... 20.09.07, 20:48
              Ja mysle jesli fory sa pisane po ang. to nie sa izraelskie tylko amerykanskie.
              Tutaj o ile ja wiem i znam to piszemy po heb.
              Wiem ze jest duza nienawisc dla polakow od zydow mieszkajacych tam.
              To jest pokolenie, ktore przezylo Holokaust i przeniesli ta nienawisc na inne
              pokolenia.
              Ja mysle inaczej, ale to juz ich sprawa ze caly czas nienawidza.
              Moim zdaniem : "Kochaj bliznego jak siebie samego"...
              Pzdr,
              • matrek Re: W morzu sa rozne ryby... 20.09.07, 20:54

> Ja mysle jesli fory sa pisane po ang. to nie sa izraelskie tylko amerykanskie.
                > Tutaj o ile ja wiem i znam to piszemy po heb.
                > Wiem ze jest duza nienawisc dla polakow od zydow mieszkajacych tam.
                > To jest pokolenie, ktore przezylo Holokaust i przeniesli ta nienawisc na inne
                > pokolenia.
                > Ja mysle inaczej, ale to juz ich sprawa ze caly czas nienawidza.
                > Moim zdaniem : "Kochaj bliznego jak siebie samego"...
                > Pzdr,

nie, to na pewno byla anglojezyczna internetowa gazeta izraelska. Mialem ja w
                "Zakladkach" mozzili, teraz nie mam, a nie pamietam jej nazwy, wiec nie potrafie
                podac linka.

Pojawil sie tam tez jakis artykul, o jakim wlascicielu belgijskiej firmy
                wysokich technologii, ktory powiedzial na lamach prasy ze nie podoba mu sie co
                izrael robi na bliskim wschodzi i dlatego jego firma nie bedzie wspolpracowala z
                izraelem, to czytajac to forum, mialem wrazenie, ze Izrael zerwie stosunki
                dyplomatyczne z belgia ;)
          • matrek A skad? 20.09.07, 20:35
            Kilka miesiecy, temu znalazlem tam artykul, o pewnej izraelskiej firmie
            budujacej biurowce w Warszawie. Art. jak artykul, jakiec cytaty wypowiedzi
            izraelskich inzynierow, ze to powrot do korzeni, ale niemily powrot.

Mniejsza z tym. To co natomiast dzialo sie w forumowej dyskusji dotyczacej tego
            artykulu, to ... dantejskie sceny, ze tak powiem.

Ja rozumiem, ze wielu Twoim rodakom Warszawa i w ogole Polska zle sie kojarzy,
            ale do cholery ludzie tacy jak Ty chyba wiedza, ze Aushwitz nie bylo polskie,
            podobnie jak Getto w Warszawie.
    • matrek Nasze media nie podali 20.09.07, 20:08

> Wczoraj w Beirucie byl kolejny wybuch samochodu-pulapka.
      > Zginal czlonek parlamentu libanskiego razem z 6 niewinnych ludzi na ulicy,
      > rannych jest kilkadziesiat.
      > Urodzony w 1943r. jako Chrzescijanin-Maronita.
      > Nalezal do parti jako czlonek regionu BAABDA.
      >
      > Wasze media oczywiscie nic nie podali, to ja bede Jego wspominac.

Wiesz, w polsce i chyba wszedzie na swiecie, to ze na bliskim wschodzie ponownie
      wybucha jakas wojna, to juz jest cos tak normalnego, ze media nie podaja
      informacji o tym, no chyba ze wydarzy sie cos szczegolnie drastycznego. Zabije
      100 ludzi, to wowcas napisza o tym wszystkie media.

Tak to juz jest z mediami. Jak w jakims wypadku samochodowym zgonie jedna osoba,
      to media ogolnokrajowe tez o tym nie informuja.

Tak to juz jest z mediami.
      • mosze_zblisko_daleka Zobacz na dole... 20.09.07, 20:34
        matrek napisał:
        >
        > Tak to juz jest z mediami. Jak w jakims wypadku samochodowym zgonie jedna osoba
        > ,
        > to media ogolnokrajowe tez o tym nie informuja.
        >
        > Tak to juz jest z mediami.
      • mosze_zblisko_daleka Nie zgadzam sie... 20.09.07, 20:35
        Nie zgadzam sie z Twoimi poglądami, ale oddam życie, abyś mógł je głosić.
        • matrek Re: Nie zgadzam sie... 20.09.07, 20:40

> Nie zgadzam sie z Twoimi poglądami, ale oddam życie, abyś mógł je głosić.

So? Nie bardzo rozumiem.
    • azyata Takie same życzenia 21.09.07, 11:06
      Dla Ciebie, Mosze i dla Państwa Izrael.

pzdr, Szalom!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka