tygrysgreen 22.07.11, 19:40 zajrzałam na to forum z nadzieją poznania jakichś żeglarzy, bo po 20 latach przerwy zamarzył mi się powrót na wody. ale widzę niemal same ogłoszenia. czy żeglarze pisują na tym forum? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pietnacha40 Re: witajcie 28.07.11, 21:48 piszą ,ale niewiele .Dostałam sporo dobrych rad,przed moim pierwszym rejsem :) Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: witajcie 29.07.11, 17:46 czytałam wątek, rzeczywiście rady życzliwe i dobre Odpowiedz Link
ortodox Re: witajcie 23.08.11, 11:44 Witaj, wprawdzie reklamy na tym forum to norma ( hehe ciekawe kto to czyta?) ale jak widać czasem można spotkać także żeglarzy. Teraz jest jeszcze sezon żeglarski, więc żeglarze żeglują lub piją rum w portach, ale kiedyś spłyną do domów i może tu będą zaglądać, tęskniąc za morskimi i szuwarowymi przygodami. Jakby co, to pytaj śmiało. Prędzej czy później dostaniesz odpowiedź. pozdro. Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: witajcie 27.08.11, 19:47 w sumie nie tyle chciałam pytać, co poznać innych żeglarzy, bo nie znam :) poczekam cierpliwie do końca sezonu, może też będę miała coś do opowiedzenia Odpowiedz Link
pietnacha40 Re: witajcie 31.08.11, 20:04 mnie też ,żeglarce po jednym rejsie :D brakuje takiego pełnego forum . Mam za sobą jeziora, za dwa tygodnie jadę pływać po morzu. Chętnie bym poczytała o różnicach,kłótni co lepsze i bardziej żeglarskie ;) ,wspomnień z portów mazurskich i chorwackich :) Bardzo mi się podobało żeglowanie . Mazury wcale jakoś tak zatłoczone nie były . Uwielbiam porty,gdzie żaglówki z sobą rozmawiają ,a inni żeglarze pomagają zacumować . I ciche poranki,lekko zamglone . I te noce z komarami i muzyką . Ciekawe,jak to będzie na morzu.Ale już tęsknię za jeziorami. Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: witajcie 31.08.11, 21:37 cześć Piętnacho ja żeglując po śródlądziu zdecydowanie bardziej wolę ciche zatoczki, cumowanie na plaży do jakiegoś drzewa, spotkanie jednej żaglówki z innymi żeglarzami niż zatłoczony port. a na morzu byłam raz i czekałam na fale i bujanie. doczekałam się, pół załogi chorowało więc rejs był udany ;) Odpowiedz Link
pietnacha40 Re: witajcie 31.08.11, 23:39 jeszcze dużo do poznania mnie czeka . Na dziko cumowaliśmy tylko raz i nie był to udany raz - złe dojście, dużo łódek ,a brak chętnych do nocnych rozmów i zakaz śpiewania :D Fajnie było przy kempingu i w jednym ośrodku,gdzie było nas tylko chyba trzy łódki . Ale myślę ,że za rok będzie więcej okazji do poznania dzikich plaż . Bujania na morzu się boję .Będę pewnie w tej chorej części załogi,bo już na huśtawce mnie mdli . Ale mimo to ,lubię bujanie :D Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: witajcie 01.09.11, 18:41 na bujaniu to sama korzyść jest nikt nic nie je i kasa zostaje i dietka jakoś sama sie robi... Odpowiedz Link
pietnacha40 Re: witajcie 03.09.11, 09:59 to się nazywa mieć mocne argumenty :D Tak mocne,że zastanawiam się ,czy nie zostawić tabletek w domu . Ta dieta ....... Odpowiedz Link
pietnacha40 Re: witajcie 05.10.11, 19:40 Witam po powrocie :) Pięknie było .Choroby nie było - cała załoga twarda jak stal ,albo okoliczności niesprzyjające :D Żeglowanie zupełnie inne .Ale nie potrafię wybrać .Gdybym się miałą zdecydować na jedną opcję ,to nie dam rady .I jeziora i morze pokochałam . Po cichutku myślę o Grecji w przyszłym roku.....i kilku dniach na Mazurach..... Odpowiedz Link
ortodox Re: witajcie 05.10.11, 23:38 Może napiszesz coś więcej o swoim rejsie. Najlepiej załóż nowy wątek, jakieś foty? ... można wklejać na fotoforum Żeglarstwo w obiektywie i linkować do Twojego wątku. Chętnie poczytam i popatrzę. Zapewne nie tylko ja :) pozdro. Odpowiedz Link
pietnacha40 Re: witajcie 06.10.11, 14:24 Bardzo chętnie .Piszę taką opowieść w odcinkach,na innym ,zamkniętym forum . Może to dobry pomysł,żeby troszkę zmienić formułę tego :) Odpowiedz Link
jpj54 Re: witajcie 07.04.12, 20:48 Miło nam poinformować iż administracja strony eswupe sport w pigułce ogłasza nabór na dziennikarzy. Potrzebna jest wiedza ogólna o sporcie i trochę wolnego czasu. Nabór trwać będzie tak długo jak to będzie potrzebne, wszystkie chętne osoby prosimy o złożenie podania. W e-mailu należy podać swoje imię i nazwisko, numer gadu bądź innego komunikatora oraz napisać dlaczego to Ciebie mielibyśmy wybrać. Chętnie nawiążemy także współpracę z grafikiem oraz programistą. E-mail: kontakt@eswupe.pl Odpowiedz Link
tomjani Re: witajcie 18.05.12, 13:36 tygrysgreen napisała: > widzę niemal same ogłoszenia. czy żeglarze pisują na tym forum? Niestety ale okres swojej świetności (pierwsza połowa pierwszej dziesięciolatki obecnego wieku) to formu dawno ma za sobą :-( Kto żyw, powynosił się na inne fora (np. sailforum) zostali głownie ogłoszeniodawcy. Ciekawe czy sama tygrysgreen zajrzy tu jeszcze ponownie po paru miesiącach... Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: witajcie 24.05.12, 18:36 zaglądam a jakże na sailforum też czasem zaglądam Odpowiedz Link
tomjani Re: witajcie 25.05.12, 14:00 tygrysgreen napisała: > zaglądam a jakże > na sailforum też czasem zaglądam A to miło z Twojej strony. Ale nikogo pod takim nickiem tam nie widzę :-( Sam zresztą piszę tylko w kilku tematach, przede wszystkim dotyczących remontu jachtów, bo to właśnie jest aktualnie moim udziałem. Wypłynę pewnie jak zwykle, dopiero na początku lata... Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: witajcie 29.05.12, 09:25 jestem pod nickiem trochę innym, ale bardzo podobnym :) Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: witajcie 29.05.12, 09:35 remontami się nie zajmuję, jedyne co to zrobiłam prace bosmańskie wedle rozkazu bo udało mi się szczęśliwie znaleźć całkiem przytulny klub. jest nieźle, sezon zapowiada się dobrze Odpowiedz Link
tomjani Re: witajcie 30.05.12, 23:45 Szczęśliwie odnaleźliśmy się już na sailforuim :O) Co do tych remontów - nie jestem bynajmniej zawodowym szkutnikiem. po prostu chcę aby mój Orion stawałl się z roku na rok coraz bardziej funkcjonalny. Oczywiście, staram się tak wybrać zakres corocznych prac, aby w międzyczasie ;-) dało się też i popływać, w szczególności odbyć rejs z Warszawy na Mazury i z powrotem. Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: witajcie 01.06.12, 19:53 to rzeczywiście lecisz drogą wodną? i to jest wielka zaleta Orionka, której nie mają koromysła-miecz chowany, płaskie dno, mielizny nie straszne i można spać na dzikim brzegu. Odpowiedz Link
tomjani Re: witajcie 03.06.12, 09:30 tygrysgreen napisała: > to rzeczywiście lecisz drogą wodną? Niezmiennie od 1997 roku (wtedy to po raz pierwszy spłynąłem z Mazur na Zegrze) z przerwami w roku 2002 (utraciłem wtedy klubowy jacht w wyniku rozwiązania AKŻ AZS) i 2006 (była wtedy straszna susza, i na dodatek musiałem zrobić pilnie nowy ster, bo ten zamówiony u spawacza gdy kompletowałem jacht okazał się bublem). W górę płynie się z samej Warszawy do Pisza 5-6 dni, wrócić można w 3. > i to jest wielka zaleta Orionka, której nmają koromysła-miecz chowany, płaskie dno, > mielizny nie straszne i można spać na dzikim brzegu. Można też żeglować rzekami pod prąd, nie tylko po Narwi, co praktykuję skoro tylko w drodze na Mazury trafi się sprzyjający wiatr, ale i po Wiśle. Dlatego szybko odpuściłem sobie szukanie miejscówki na Zegrzu: Warszawa też może okazać się atrakcyjna: www.siz.org.pl/opowiesc/tomekj/wisla1.html Można też odwiedzić jeziora mazuirskie dla koromyseł w ogólr niedostępne: www.siz.org.pl/opowiesc/tjublik/ublik.html Odpowiedz Link