Dodaj do ulubionych

Marian Zacharski

02.05.08, 17:34
O tego kolesia mi chodzilo w innym watku, a film o nim jednak
dopiero bedzie.
serwisy.gazeta.pl/tv/2,47240,,,,105971093,P_AKPA.html
W papierowej wersji gazet jest wiecej, podobno nie tylko
Petrioty,ale i system Hawk byl za jego sprawa znany w bloku
wschodnim. dzieki swojemu informatorowi zdobyl dane o
oprzyrzadowaniu radarowym B1,F-15,oraz samolotow stealth(tyle ze F-
117 przeciez radaru nie ma).Podobno maczal tez palce w zdobyciu
egzemplarza Abramsa. Tak ze czwartek,21.30, TVN.
Obserwuj wątek
    • berkut1 Re: Marian Zacharski 02.05.08, 18:35
      .Podobno maczal tez palce w zdobyciu
      > egzemplarza Abramsa

Jakiego Abramsa?
      • browiec1 Re: Marian Zacharski 02.05.08, 18:53
        No niby M1. Tez mi sie to wydaje dziwne, bo nie wiem jak i skad
        (jesli juz to bardziej plany), ale coz,ja tylko pisze to co
        przeczytalem. Moze w filmie cos o tym powiedza. Awe.
        • berkut1 Re: Marian Zacharski 02.05.08, 19:10
          > No niby M1. Tez mi sie to wydaje dziwne, bo nie wiem jak i skad
          > (jesli juz to bardziej plany), ale coz,ja tylko pisze to co
          > przeczytalem.

To nieprawda z tym Abramsem :) ktoś kiedyś coś przebąknął, napisał i poszło w świat
          • marek_boa Re: Marian Zacharski 02.05.08, 19:19
            Berkut czy prawda czy nie istnieje wersja ,że Abrams ,który stoi w zamkniętym
            hangarze na Kubince to właśnie egzemplarz,przy którego zdobyciu maczał paluchy
            Zacharski!:) Kiedyś czytałem artykuł(ino za cholerę nie mogę sobie przypomnieć w
            czym???!),że Abramsa zwinięto w porcie(Greckim albo Tureckim?!)gdzie został
            przysłany dla przeprowadzenia testów!Niestety tylko to utkwiło mnie w pamięci(no
            artykuł czytałem na początku lat 80-tych może w Wojskowym Przeglądzie
            Technicznym???)
            -Pozdrawiam!
            • berkut1 Re: Marian Zacharski 02.05.08, 19:34
              że Abrams ,który stoi w zamkniętym
              > hangarze na Kubince to właśnie egzemplarz,przy którego zdobyciu maczał paluchy
              > Zacharski!:)

A widział ktoś tego Abramsa? ;)
              • axx611 Re: Marian Zacharski 02.05.08, 19:50
                Czytalem kiedys o tym czolgu i pisal to chyba Jaruzelski czy
                Kiszczak jak to ktos gdzies zamienil w Turcji przesylke i czolg
                doplynal do Polski.
                Ale moze lepiej zapytac pana Zacharskiego. Przeciez zyje i cieszy
                sie dobrym zdrowiem.
                Trzeba prosze panow uwazac zeby znowu nie sprzedal tarczy z Polski z
                rakietami do sovietow.
            • foxbat1 Re: Marian Zacharski 02.05.08, 20:06
              Pilem wodke z pulkownikiem Ozierowem, pawilony tez zwiedzalem ( i
              znowu bede zwiedzac za kilka dni nawiasem mowiac przy okazji wyjazdu
              na Dzien Zwyciestwa )i po pijaku i na trzezwo zaprzeczyl ze M1 jest
              na Kubince ( czy tez wogole byl kiedykolwiek w FR) , ja rowniez nie
              stwierdzilem :-)
              Zadnych zdjec, niczego nigdzie niet - jako ze chwala sie roznymi
              innymi zdobyczami nie widze powodu dla ktorego mial bym wierzyc, ze
              M1 kiedykolwiek w ZSRR sie znalazl
              • marek_boa Re: Marian Zacharski 02.05.08, 20:44
                No cóż wszystko możliwe ,że Masz rację Michał! Choć w każdej plotce jakieś
                ziarnko prawdy jest! Skoro już tam tak dokładnie "Zwiedzasz" to napisz jak to
                jest z pawilonami balistyki i prototypów?! Swego czasu kolega mieszkający na
                stałe w Moskwie opowiadał ,że tam raczej nikogo nie wpuszczają?!
                -Pozdrawiam!
                • foxbat1 Re: Marian Zacharski 02.05.08, 21:11
                  Nie zauwazylem zadnych tajnych pawilonow strzezonych, natomiast jest
                  sporo rupieciarni ktorych nie chca pokazywac raczej ze wstydu ze z
                  uwagi na brak srodkow tyle interesujacych wozow rdzewieje ...
                  Sam widzialem np interesujace szczatki roznych francucskich wozow
                  uzywanych przez Paznerwaffe w stanie agonalnym w jednym z takich
                  pawilonow, szkoda
                  Kubinka jako taka coraz bardziej traci ( stracila ) charakter
                  obiektu testowego na rzecz muzeum i centrum grup rekonstrukcji
                  historycznych

Strzelania i inne sprawy top secret to NII Stali, Niznyj Tagil i
                  Saratow

• browiec1 Re: Marian Zacharski 03.05.08, 00:22
                    No to niestety dosc czesta sprawa,ze muzea maja swietne zbiory ktore
                    niszczeja( a czasem to sobie nawet nie zdaja sprawy jakie maja
                    skarby) z braku kasy.Choc ten problem to raczej Kubinki nie powinien
                    dotyczyc. To NII Stali to ci od pancerzy reaktywnych? Zdeje sie ze o
                    tym zakladzie czytalem przy okazji artykulu o Terminatorze(swoja
                    droga fajna maszyna,pomysl niezly,mozna by poprzerabiac troche
                    naszych T-72 na cos podobnego,to juz akurat naszych mozliwosci nie
                    przekracza,a i na misje byloby jak znalazl).Pozdro
              • q_vw Re: Marian Zacharski 08.05.08, 20:24
                Możesz napisać, czy mają coś z naszego, przedwrześniowego sprzętu wojskowego ?!
                • marek_boa Re: Marian Zacharski 09.05.08, 07:20
                  Z tego co pamiętam to na pewno na Kubince stoi TKS!
                  -Pozdrawiam!
            • aso62 LOL znowu te bzdury o Zacharskim i M1 02.05.08, 20:47
              Chciałbym przypomnieć, że Zacharski został aresztowany w czerwcu
              1981, FBI go namierzyło oczywiście wcześniej. W tym czasie istniało
              tylko 110 Abramsów tzw. LRIP (Low Rate Initial Production) z których
              żaden nie opuszczał USA.

Druga rzecz, Zacharski nigdy nie miał nic wspólnego z amerykańskim
              przemysłem czołgowym. Jego informatorem był niejaki Bell, inżynier
              (właściwie project manager) od Hughesa, który się zajmował
              elektroniką.

Nie bardzo też wiem jak Zacharski mógł zorganizować jakąś akcję w
              Turcji skoro cały czas siedział w USA.
              • matrek Re: LOL znowu te bzdury o Zacharskim i M1 04.05.08, 18:29
                aso62 napisał:

> Chciałbym przypomnieć, że Zacharski został aresztowany w czerwcu
                > 1981, FBI go namierzyło oczywiście wcześniej. W tym czasie istniało
                > tylko 110 Abramsów tzw. LRIP (Low Rate Initial Production) z których
                > żaden nie opuszczał USA.
                >
                > Druga rzecz, Zacharski nigdy nie miał nic wspólnego z amerykańskim
                > przemysłem czołgowym. Jego informatorem był niejaki Bell, inżynier
                > (właściwie project manager) od Hughesa, który się zajmował
                > elektroniką.

Hughes - obecnie czesc Boeinga, prowadzil cala produkcje pociskow rakietowych,
                bezposredni konkurent w tym zakresie Marietty - obecnie czesci Lockheeda.
                • billy.the.kid Re: LOL znowu te bzdury o Zacharskim i M1 04.05.08, 20:04
                  jakoś tak smiesznie- agent spalony-czemu nie zwalic na niego innych
                  sprawek. może cia czy inny bałagan w to nie uwierzy-ale zawsze
                  zdziebko zamieszania wniesie.
                  • matrek Re: LOL znowu te bzdury o Zacharskim i M1 05.05.08, 01:13
                    billy.the.kid napisał:

> jakoś tak smiesznie- agent spalony-czemu nie zwalic na niego innych
                    > sprawek. może cia czy inny bałagan w to nie uwierzy-ale zawsze
                    > zdziebko zamieszania wniesie.

Bo to byl ku...ko dobry agent, i szkoda ze juz nim nie jest.
                    • jgregj Re: LOL znowu te bzdury o Zacharskim i M1 16.05.08, 09:29

> Bo to byl ku...ko dobry agent, i szkoda ze juz nim nie jest.

nie bylbym taki pewny ze nie jest ....
                      • ak_2107 Re: LOL znowu te bzdury o Zacharskim i M1 16.05.08, 11:20
                        jgregj napisał:

>
                        > > Bo to byl ku...ko dobry agent, i szkoda ze juz nim nie jest.
                        >
                        > nie bylbym taki pewny ze nie jest ....

Ma slaba glowe, do rozpracowywania ruskich sie nie nadaje.....:)

Odrobina historii....

Rokowania o wymianie Zacharskiego trwaly od 1983 roku. Amerykanie
                        zadali
                        w zamian m. in. Szaranskiego i Filatowa. Pierwsze konsultacje
                        zakladaly wymiane
                        naszego agenta za 5 - 7 zachodnich. Problem polegal na tym, ze
                        Amerykanie poza
                        Zacharskim nie mieli nic do zaoferowania - na Szaranskiego Rosjanie
                        sie nie chcieli
                        zgodzic a na Filatowie wykonano w miedzyczasie wyrok smierci.
                        Sprawa "ruszyla
                        z kopyta" po aresztowaniu i skazaniu Penju Kostadinowa -
                        bulgarskiego radcy handlowego,
                        aresztowaniu Alfreda Zehe profesora z Drezna i Alice Michelson - 68
                        letniej obywatelki
                        NRD (pracownik wywiadu amerykanskiego podajacy sie za agenta KGB
                        podsunal jej
                        materialy, ktorymi zostala ujeta na lotnisku w NY).
                        Sprawa wymiany zajal sie osobiscie Honecker, ktory polecil za
                        wszelka cene wydobyc
                        "profesora z Drezna".
                        Z tym byly "problemy". Amerykanie obiecali mu bezkarnosc, jesli
                        zobowiaze sie pozostac
                        w USA ( probowali wyciagnac jego zone z NRD). Zehe zobowiazal sie
                        pozostac na zachodzie. Jednak po tym jak okazal sie dla drugiej
                        stony objektem prestizowym zakomunikowano mu ze nie dostanie azylu w
                        USA. Jednoczesnie strona enerdowska
                        zagwarantowala mu bezpieczenstwo osobiste jesli zdecyduje sie wrocic
                        do NRD.
                        (Przedtem enerdowcy szantazowali go losem poszostalej w kraju
                        rodziny).

Marian Zacharski
                        Penju Kostadinow
                        Alfred Zehe
                        Alice Michelson

Zostali wymienieni na 25 agentow :

19 Niemcow (z NRD i RFN)
                        5 Polakow
                        1 Austriaka

"Der Spiegel" 25/1985 pisal:

"Westdeutsche Nachrichtendienstler machen sich derweil ihre eigenen
                        Gedanken. Das günstige Austausch-Verhältnis von 4 : 25 ist ihnen
                        nicht nur Beleg für östliche Großzügigkeit, sondern auch für die
                        Hemdsärmeligkeit, mit der amerikanische Agenten-Anwerber unbedarfte
                        Späher für die risikoreiche Aufklärungsarbeit in den Staaten des
                        Warschauer Pakts anheuern. "

Zachodnioniemieckie sluzby wywiadowcze glowi przy tym (wymianie)
                        inny problem.
                        Stosunek wymiany 4:25 jest dla nich nie tyle dowodem wschodniej
                        wielkodusznosci, lecz
                        takze przykladem na fuszerstwo amerykanskich sluzb werbujacych
                        poslednich agentow
                        do ryzykownej pracy wywiadowczej w krajach Ukladu Warszawskiego

• bachna4l Re: Marian Zacharski 20.07.08, 13:49
      "Szpieg" podnosi adrenalinę. Drugi raz oglądam z nosem przylepionym do tv(n) i wypiekami na jagodach. Doskonały serial! Tak zastymulowana myślę o związku działań Mariana Zacharskiego w USA z teraźniejszymi negocjacjami w sprawie tarczy antyrakietowej. Zbieżność emisji filmu z tematyką bieżących doniesień daje do myślenia. Czy ktoś ma jakieś wiadomości na ten temat?
      • ignorant11 Czytałem równiez krytyczne opinie Zacharskim 20.07.08, 14:20
        Sława!

Ze to wszystko jest mocno przesadzone...

Ze to jest autoreklama- taki zołnierz, ups agent-samochwał.

Moze tez reklama naszego ubekistanu w stylu zobaczcie jacy jestesmy swietni i
        nie ruszajcie nas, bo zaszkodzicie polskiej ( rosysjskiej) racji stanu...
        :))

Ale nie znam sie i tylko gdybam, przeciez nie jestem znawca z dostepem do
        archiwów kgb, gru, wsi, CIA, itp...

Forum Słowiańskie
        gg 1728585
        • wujtarabuk Re: Czytałem równiez krytyczne opinie Zacharskim 20.07.08, 14:56
          W latach 70-tych, chwalono tak Czechowicza, pogromcę polskojęzcznej
          rozgłośni i antypolskich środowisk polskich... .-)
          • ignorant11 Re: Czytałem równiez krytyczne opinie Zacharskim 20.07.08, 15:06
            wujtarabuk napisał:

> W latach 70-tych, chwalono tak Czechowicza, pogromcę polskojęzcznej
            > rozgłośni i antypolskich środowisk polskich... .-)
            >
            >
            >

Sława!

Po latach okazało się,że była to GRUUUUBA przesada jesli nie mistyfikacja...

Aby podwazyc wiarodonośc RWE.

I wzmocnic wizerunek ubecji.

Bo rezym wcale nie musiał wiedziec wszystkiego, nawet nie powinien był, bo
            nadmiar informacji tez szkodzi, ale aby ludzie wierzyli,że oni moga wszystko i
            bali sie ...

Forum Słowiańskie
            gg 1728585
            • wujtarabuk Re: Czytałem równiez krytyczne opinie Zacharskim 20.07.08, 15:11
              H Piecuch, dużo piszący o ubectwie i esbectwie, raczej z przekąsem
              wyraża się o Zacharskim.
              • ignorant11 Re: Czytałem równiez krytyczne opinie Zacharskim 20.07.08, 15:24
                wujtarabuk napisał:

> H Piecuch, dużo piszący o ubectwie i esbectwie, raczej z przekąsem
                > wyraża się o Zacharskim.
                >

Sława!

A masz jakis link?

Forum Słowiańskie
                gg 1728585
                • wujtarabuk Re: Czytałem równiez krytyczne opinie Zacharskim 20.07.08, 15:28
                  Mam książki Piecucha. Ciekawy człowiek i ciekawa sprawa.. :-)
              • ignorant11 Przypadkowa kariera? Amator??? 20.07.08, 15:45
                Sława!
                www.dziennik.pl/wydarzenia/article15436/Zacharski_superszpieg_w_klimacie_PRL.html
                Forum Słowiańskie
                gg 1728585
          • ignorant11 Adrzej Czechowicz 1szy agent prl:)) 20.07.08, 15:11
            wujtarabuk napisał:

> W latach 70-tych, chwalono tak Czechowicza, pogromcę polskojęzcznej
            > rozgłośni i antypolskich środowisk polskich... .-)
            >
            >
            >
            Sława!
            pl.wikipedia.org/wiki/Andrzej_Czechowicz
            Forum Słowiańskie
            gg 1728585
        • ignorant11 Re: Czytałem równiez krytyczne opinie Zacharskim 20.07.08, 15:21

Sława!
          pl.wikipedia.org/wiki/Marian_Zacharski
          Tu go wychwalaja, ale to tylko jedno źródło.

Tez nie wiadomo, czy nie sa przechwałki.

I na ile Amerykanie kontrolowali sprawe...

W kazdym razie Usańce zrobili swietny biznes na wymianie...

Forum Słowiańskie
          gg 1728585

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka