Dodaj do ulubionych

System Aster

27.07.08, 05:09
Dlugo szukalem informacji na ten temat, bo w publicznych materialach panuje
kompletny misz-masz w tym zakresie. Jedne zrodla mowia iz Aster jest systemem
kinetycznym, inne znowu ze eksplozyjnym.

Zrodlo nieco mniej publiczne do ktorego miale szczescie dotrzec wyjasnia, iz
Aster jest systemem eksplozyjnym z glowia odlamkowa i bezpiecznikiem
zblizeniowym, z "pewnymi zdolnosciami hit-to-kill".

Mysle ze to dostatecznie wyjasnia i rozstrzyga.
Obserwuj wątek
    • jopekpl Re: System Aster 27.07.08, 11:34
      Z TEGO CO JA ZNALAZłEM:to dwie wersje ze jest to klasyczny hit-to-kill" i druga , na co i ty zwracałeś uwagę że ma wybuchową głowicę o wadze 15 kg ale tak ustawiony zapalnik zbliżeniowy by detonował głowicę nie dalej jak jeden metr od celu a to już można swobodnie uznać za hit-to-kill
      Pzdr.
      • matrek Re: System Aster 27.07.08, 12:02
        jopekpl napisał:

> Z TEGO CO JA ZNALAZłEM:to dwie wersje ze jest to klasyczny hit-to-kill" i druga
        > , na co i ty zwracałeś uwagę że ma wybuchową głowicę o wadze 15 kg ale tak ust
        > awiony zapalnik zbliżeniowy by detonował głowicę nie dalej jak jeden metr od c
        > elu a to już można swobodnie uznać za hit-to-kill
        > Pzdr.
        >

No moze. Ale znazlem tam tez inna interesujaca inforamacje - ze od 2003 roku
        trwaja prace nad czysto antybalistycznym pociskiem Aster Block I o ktorym nic
        wiecej nie wiadomo. Zrodlo nie jest datowane aktualnie, moze mic kilka lat, wiec
        teraz nie wiem - czy to jest ów SAMP/T, czy tez moze jeszcze coś innego
        • marek_boa Re: System Aster 27.07.08, 12:35
          Matruś Masz ździebko przestarzałe dane!:) MBDA SAMPT/T Block 1(niepełnej
          postaci) to jest właśnie system użytkujący pociski Aster 15 i Aster 30 ! W
          pełnej postaci SAMP/T Block 1 będzie używał zmodernizowanych(modyfikacja układu
          samonaprowadzania) pocisków Aster 30 (czyli Aster Block 1),które mają wejść (o
          ile nie weszły) do uzbrojenia w tym roku! Aster Block 1 ma głowicę wybuchową !
          - SAMP/T Block 2 nad ,którym obecnie pracują będzie się posługiwał pociskiem
          Aster Block 2 z głowicą kinetyczną!
          -Pozdrawiam!
          • matrek Re: System Aster 27.07.08, 12:55
            marek_boa napisał:

> Matruś Masz ździebko przestarzałe dane!:) MBDA SAMPT/T Block 1(niepełnej
            > postaci) to jest właśnie system użytkujący pociski Aster 15 i Aster 30 ! W
            > pełnej postaci SAMP/T Block 1 będzie używał zmodernizowanych(modyfikacja układu
            > samonaprowadzania) pocisków Aster 30 (czyli Aster Block 1),które mają wejść (o
            > ile nie weszły) do uzbrojenia w tym roku! Aster Block 1 ma głowicę wybuchową !
            > - SAMP/T Block 2 nad ,którym obecnie pracują będzie się posługiwał pociskiem
            > Aster Block 2 z głowicą kinetyczną!
            > -Pozdrawiam!

Marek, moze lepiej ostroznie ze stwierdzeniam "... bedzie... cos tam". ja wiem i
            Ty pewno rowniez wiesz jak duzo programow zbrojeniowych idzie do pieca, i jak
            duzo planow sie zmienia. Lepiej napisac "planuje sie", czy cos w tym stylu :)
            No, ale to tak na marginiesie jedynie.

Ja wiem co to jest SAMPT/T i pochodna czego jest. Chodzilo mi tylko o te blocki.
            A z wejsciem do uzbrojenia, to nie takie chula-hop. Pierwszy test rozwojowy w
            locie Francuzi okrzykneli jako wielki sukces na skale niespodziewana przez nich
            samych, po czym system "polozyl" 4 testy z szesciu nastepnych. A to byly testy
            rozwojowe, nie operacyjne. Nie wiem czy juz robili testy operacyjne czy nie, i z
            jakim skutkiem.
            • marek_boa Re: System Aster 27.07.08, 13:26
              Matruś system SAMP/T został wprowadzony na uzbrojenie (choc fakt jak na razie
              jako prototyp) po jednej baterii przez Francję i Włochy około roku 2000! Próby
              baterii zakończono w listopadzie 2001 roku! Jest to system Block 1 niepełnej
              postaci!
              - Obecne zamówienie ze strony Francuskiej Armii opiewa na 12 baterii(48
              wyrzutni + 588 pocisków) i 6 baterii (24 wyrzutnie + 288 pocisków) dla Armii
              Włoskiej! Dostawy seryjne rozpoczęły się w 2006 roku! Kontrakt na modernizację
              systemu do pełnej postaci podpisano w listopadzie 2005 roku!
              -Pozdrawiam!
              • matrek Re: System Aster 27.07.08, 13:31
                marek_boa napisał:

> Matruś system SAMP/T został wprowadzony na uzbrojenie (choc fakt jak na razie
                > jako prototyp) po jednej baterii przez Francję i Włochy około roku 2000! Próby
                > baterii zakończono w listopadzie 2001 roku! Jest to system Block 1 niepełnej
                > postaci!
                > - Obecne zamówienie ze strony Francuskiej Armii opiewa na 12 baterii(48
                > wyrzutni + 588 pocisków) i 6 baterii (24 wyrzutnie + 288 pocisków) dla Armii
                > Włoskiej! Dostawy seryjne rozpoczęły się w 2006 roku! Kontrakt na modernizację
                > systemu do pełnej postaci podpisano w listopadzie 2005 roku!
                > -Pozdrawiam!

No tak, slyszalem o tym kontrakcie, wiec testy operayjne rowniez musialy sie
                odbyc. Jest tylko maly szkopu - zamowienie o ktorym piszesz... zostalo
                wstrzymane, z powodu jakichs problemow. Nie tak dawno pisalem tu za jakims forum
                o niedoskonalosci radaru tego systemu - moze wlasnie z tego powodu?
                • marek_boa Re: System Aster 27.07.08, 15:03
                  A tego to ja już nie wiem!:)
                  -Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka