segmentkr 24.02.07, 21:14 domowym sposobem? ja nie wiem a Wy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kreatywni Re: a jak zrobic latte 24.02.07, 22:15 Ja też nie wiem a bardzo chciałabym wiedzieć :-) Myślałam, że yggdrassill wpadnie z przepisem, a on sie wydał, że fotkę robił w kawiarni ;-( Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link
aisablri Re: a jak zrobic latte 24.02.07, 22:35 ja robię tak: parzę kawę, spieniam mleko, potem mleko do kubka (szklanki) i wlewam kawę, tylko kawy tak nie za dużo- i gotowe, warstwy same się układają. Odpowiedz Link
kreatywni Re: a jak zrobic latte 25.02.07, 08:26 aisablri napisała: > warstwy same się układają. Tiaaa. Kurczę pokaż jakiś zdjęcia bo jestem bardzo ciekawa tych warstw. Jakie mleko dodajesz? Odpowiedz Link
kashiashtheone Re: a jak zrobic latte 25.02.07, 10:36 Latte to po Wlosku po prostu mleko. Domowym sposobem mozna zrobic w nastepujący sposób: 1. urodzic dziecko (trzeba byc kobietą), poza szczegolnymi przypadkami ma sie wtedy wlasne domowe mleko na kilkanascie miesięcy. 2. Kupic takie w proszku i rozrobic - oczywiscie ma to sie tak do mleka jak kawa rozpuszczalna do zwyklej. Jesli zas chodzi o caffe latte to proste jak robienie kawy: robisz esspresso, dolewasz do niego spienione mleko i masz caffe latte. Mleka powinno byc duzo wiecej niz kawy. Odpowiedz Link
kreatywni Re: a jak zrobic latte 25.02.07, 13:42 O cappucino przeczytałam tu to samo. To poprostu esspresso ze spienionym mlekiem... Więc czym się różnią? Tylko sposobem podania? I jak zrobić warstwy w caffe latte? Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link
kashiashtheone Re: a jak zrobic latte 25.02.07, 13:59 ilością mleka - w caffe late masz mleko z odrobina kawy, cappucino mam mniej mleka. a cofe machiatto ma odrobine mleka. Warstwy powstana po delikatnym wlaniu esspresso do spienionego mleka Odpowiedz Link
jadwiszka Re: a jak zrobic latte 25.02.07, 23:25 jak robilam latte w kawiarni: do cieplej szklanki wlewalam mleko przechodzace przez dysze ekspresu- frotha robilismy nieco inaczej- nie pienilismy mleka powietrzem - w garnku , tylko mleko przechodzilo rurka do takiej drugiej koncowki wystaacej z ekspresu i wylewala sie z niej mleczna piana, w zaleznosci jak sie odkrecilo zaworek, pod takim cisnieniem mleko bylo pienione i wychodzil froth wiekszy lub mniejszy, ale to nie wazne w tym momencie, mleko do 1/3 szklanki, nastepna 1/3 to piana mleczna. do tego mleka bardzo wolno wylewajace sie esspresso, lane po sciance szklanki. wtedy powstawaly 3 warstwy- piana, kawa i mleko. na wierzch posypka z gorzkiej czekolady. Odpowiedz Link