Dodaj do ulubionych

Pytanie o LORNETKI

IP: *.acn.waw.pl 15.12.03, 19:24

mam mozliwosc kupna nowej lornetki za 150zl z następującymi parametrami:
-polewidzenia na 1000m: 78m/1000x8
-jasność 25
-średnica obiektywu 50mm.

do domowego użytku - czy warto?
Gdzie w Warszawie dostane nowe tanie lornetki,poradzćie(i jakie parametry)
pozdrawiam i dzieki za odp.
Obserwuj wątek
    • valdek.usa Re: Pytanie o LORNETKI 16.12.03, 05:26
      Jak obiektyw jest 50mm a jasnosc 25 tzn ze lornetka jest 10x50. Jest ich dosyc
      duzo i zalezy jakiej firmy. Jak rozyjska to napewno warto. A trzesa ci sie
      rece? Co chcesz ogladac? Jak ptaki to dobra, a jak ludzi to mozesz nie utrzymac.

Ja nie mam problemow z utrzymaniem ale moja najlepsza to 7x35 albo 11x70,
      zaleznie od dnia...
      Jak dostaniesz lornetke z bylego WP to zapozycz sie ile sie da bo warto.
      • Gość: gość... Re: Pytanie o LORNETKI IP: *.acn.waw.pl 16.12.03, 09:34
        dzieki valdek
        poprostu mam okazje kupic i pytam sie czy warto.
        pozdrawiam i wesolych swiat
    • Gość: SAGGER możecie mi powiedzieć jakie parametry ma IP: *.euronet.net.pl 16.12.03, 12:57
      lornetka bo nie wiem jak się to interpretuje.mam radziecką lornetkę(przez którą
      widać odwójnie ale to nie istotne)wiele lat i nie wiem jak interpretować jej
      napisy.oto pisze na niej 12x45.
      • Gość: Zulu Re: możecie mi powiedzieć jakie parametry ma IP: *.telia.com 16.12.03, 13:12
        Otworz ja i ustaw pryzmaty,musialy ulec przesunieciu.
        Pierwsza lornetke jaka pamietam w domu to byla 10x50 zwykla artyleryjska z
        podzialka Zeissa i znakiem jakies dywizji z wehrmahtu,ktora ojciec kupil w
        roku 1946 na targu w Pruszkowie.Druga mialem swoja ruska kupiona na Nowym
        Swiecie w roku 1989(pierwszy raz w Polsce).Sprawowala sie dobrze ale zaczela
        korodowac od morza.Trzecia kupilem sobbie na Manhatan w Jastarni wroku 1994 od
        ruskich.Mieli pelny wybor noktowizorow i innych ciekawych rzeczy.Ta ostania
        10x50 sluzy do dzisiaj i jest dobra lornetka.Natomiast w drugiej nastapilo
        przesuniecie pryzmatow i byl podowjny obraz.Syn ja wzial otworzyl ustawil
        pryzmaty i dziala swietnie.Ruskie lornetki maja takie same soczewki jak z wojny
        zeiss.Czyli musieli duzo piasku wywiesc Z Jeny skoro do dzisiaj produkuja
        dobrej jakosci optyke.Jako ciekawostka brat byl w NASA w roku 1969 i tam mial
        okazje spotkac glownego optyka i pokazal jemu ruska kamere 8 mm(notabene byla
        moja).Obejrzal i powiedzial hm ,ale optyka jest bardzo dobra.Facio byl
        przyjacielem rodziny i ztad byla okazja zwiedzenia.Poznania Aldrina Buzza itp.
        Pzdr.Zulu
      • Gość: Zulu Re: możecie mi powiedzieć jakie parametry ma IP: *.telia.com 16.12.03, 13:15
        12x45 to znaczy ze okular wejsciowy jest o srednicy 12mmm a wyjsciowy o
        srednicy 45mmm oraz lornetka ma powiekszenie 12 -krotne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka