Dodaj do ulubionych

Dobra książka na święta

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.12.03, 19:53
Szukam dobrej książki historycznej na święta, najlepiej 2 wojna światowa.
Czy możecie polecić cos wydanego w tym roku. Myslalem o "Bitwach Pancernych"
lub "Hitlerjugend". Wstyd sie przyznac, ale bardziej zalezy mi na dobrym
tlumaczeniu, ciekawej tresci i "miodnosci" (Ambrose'a i Beevora juz mam)
niz "prawdzie historycznej". Z gory dziekuje i pozdrawiam wszystkich.
Obserwuj wątek
    • god_save_the_queen Re: Dobra książka na święta 22.12.03, 20:55
      Gość portalu: jj napisał(a):

> (...), ciekawej tresci i "miodnosci" (Ambrose'a i Beevora juz mam)
      > niz "prawdzie historycznej". Z gory dziekuje i pozdrawiam wszystkich.

No to może naszą ulubioną "Falaise 1944" pani Jadwigi Nadziei :PDDDDDDD

NIE BIEŻ CZASEM TEGO TOSTA NA SERIO!!!
      • Gość: mario29 Re: Dobra książka na święta IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.12.03, 03:08
        Hihihiihihi...

Tak troche 'bokiem'... Ostatnio robilem porzadek w piwnicy i natknalem sie na
        kilka 'dziel' piora towarzysza Przymanowskiego. Czytam i lzy ze smiechu mi
        leca.

Moje ulubione to opowiastki jak to sierzant Wang z Chinskiej Armii
        Ludowej 'spacerujac' po plazy ganial z pistoletem za szpiegami armii Tajwanu,
        tudziez USA, oraz wykrywal osmym zmyslem zaciemnione lodzie podwodne
        kapitalistow zza Pacyfiku. Polecam gdy komus smutno !:)))

NB, spelnia to wszystkie wymagania podane przez zakladajacego ten p;ost -
        jest 'miodne', ze swada napisane (a jakze !) i niekoniecznie zgodne z prawda
        historyczna :)))
        • Gość: and Re: Dobra książka na święta IP: *.nsa.gov.pl / *.nsa.gov.pl 23.12.03, 07:35
          Gość portalu: mario29 napisał:

> Tak troche 'bokiem'... Ostatnio robilem porzadek w piwnicy i natknalem sie na
          > kilka 'dziel' piora towarzysza Przymanowskiego. Czytam i lzy ze smiechu mi
          > leca.

> NB, spelnia to wszystkie wymagania podane przez zakladajacego ten p;ost -
          > jest 'miodne', ze swada napisane (a jakze !) i niekoniecznie zgodne z prawda
          > historyczna :)))

Tylko czy tłumaczenie jest wystarczajaco dobre?

Pozdrawiam
    • Gość: BRvUngern-Sternber Re: Dobra książka na święta IP: *.man.lodz.pl / *.man.lodz.pl 23.12.03, 15:54
      Acha chcesz kupic.No ale stary teraz wydaja mase smieci.Myslisz ze prosto cos
      dobrego napisac.Poszukaj moze w bibliotekach.
      • Gość: jj Re: Dobra książka na święta IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.12.03, 20:31
        Dzieki za te wszystkie rady, ale czy naprawde nie wydali w tym roku nic
        dobrego? Pzdr
        • windows3.1 Butlera raczej odradzam 29.12.03, 12:54
          poczekaj do stycznia, zrobię listę moich lektur za 2003 uszeregowanych
          od "musisz przeczytać" do "tylko przypadkiem nie czytaj". Być może przyda Ci
          się na następne święta (wielkanoc już niedługo). W każdym razie Hitlerjugend
          Butlera raczej odradzam (przeczytanie zajmie Ci ze 2 godziny i będziesz
          zastanawiał się co zrobić z resztą czasu)
          • Gość: ED Re: Butlera raczej odradzam IP: 195.117.68.* 03.01.04, 15:35
            POLECAM ksiązki które otrzymałem warto przeczytac ,O'HARA -DOWÓDCA
            niszczyciela, R. F. NEWCOMB -IWOJIMA. pozdr. ED.
            • Gość: Lechter Re: Butlera raczej odradzam IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.04, 23:17
              > POLECAM ksiązki które otrzymałem warto przeczytac ,O'HARA -DOWÓDCA
              > niszczyciela, R. F. NEWCOMB -IWOJIMA. pozdr. ED.
              "Dowódca niszczyciela" - czy to chodzi o wspomnienia komandora Tameichi Hary?
              Od dawna czekam, aż się to u nas pojawi - sądząc z fragmentów, cytowanych przez
              Z. Flisowskiego, musi to być naprawdę ciekawa rzecz - japoński dowódca, który -
              mówiąc oględnie, umiał dbać o własną skórę, całkiem jak nie na samuraja
              przystało...
              PzDr
              • Gość: ED Re: Butlera raczej odradzam IP: 195.117.68.* 04.01.04, 20:35
                TAK, są to wspomnienia Taimemushi HARA wyd. przez wyd. FINNA . POZDR. ED.
    • patmate Re: Dobra książka na święta 04.01.04, 22:27
      Proponuję Michulca "T 34 Mityczna Broń" cz 2. Część pierwsza wydana dwa lata
      temu. Język dość ironiczny w stosunku do sovietów, ale pozycja bardzo ciekawa.
      W drugiej części jest też o czołgu w LWP.
      • Gość: jj Re: Dobra książka na święta IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.01.04, 22:46
        Dziekuje wszystkim i zycze szczesliwego i spokojnego Nowego Roku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka