Dodaj do ulubionych

Merian C. Cooper i Virtuti Militari - odebrany?

27.07.09, 13:48
Może ktoś z odwiedzających ma informacje na temat (uchował się tu jakiś historyk w morzu propagandy i wzajemnego obrzucania błotem?). W związku z planami sfilmowania "Kong: King of Skull Island" (niestety nie P. Jackson, pewnie prosto na DVD) chciałem sobie odświeżyć postać współreżysera, jak i bohatera wojny z Sowietami. W angielskiej Wikipedii znalazłem taki kwiatek:
For valor he was decorated by Polish commander-in-chief Józef Piłsudski with the highest Polish military decoration, the Virtuti Militari. He was stripped of the award thirteen years later due to numerous anti-semitic remarks he made regarding the general in the American press.[2]

Jako źródło podane jest: ^ [Hollywood and Anti-Semitism: A Cultural History up to World War II. By Steven Alan Carr. Cambridge: Cambridge University Press, 2001. p204]

Nie mam jak tego zweryfikować, zwłaszcza czy ksiażka ta jest wartościowa (z recenzji wychodzi że chyba tak) czy też raczej bliższa 'tw(f)órczości' JR Nowaka. Ma ktoś więcej informacji na ten temat? Czy sanacja często praktykowałą odbieranie orderów?

Aha, jeżeli ktś nie kojarzy, czytac można zacząć od:
pl.wikipedia.org/wiki/Merian_C._Cooper
Obserwuj wątek
    • maxikasek Re: Merian C. Cooper i Virtuti Militari - odebran 27.07.09, 16:02
      Nie znalazłem info o odebraniu mu VM. Nr nadania 3024, nr teczki w CAW , Akta Krzyża VM 18-1095. Jednocześnie otrzymał z rąk Piłsudskiego KW z dwoma belkami (czyli dwukrotnie nadany).
      Z odbieraniem odznaczeń było róznie. Np. Żymierski został pozbawiony odznaczeń. Natomiast Ottokar Brzoza-Brzezina, skazany za malwersacje i zdegradowany w 1933 już nie.
      • patmate Re: Merian C. Cooper i Virtuti Militari - odebran 27.07.09, 23:52
        odebrać za antysemickość w latach 30-tych? Mam wrażenie że klimat w
        II RP był raczej wręcz przeciwny...
        Pzdr
        • maxikasek Re: Merian C. Cooper i Virtuti Militari - odebran 28.07.09, 10:24
          Ale to dopiero druga połowa lat 30-tych, po smierci Dziadka. Wtedy próbowano wprowadzać ustawy antysemickie itp. Wcześniej antysemityzm był na poziomie innych krajów europejskich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka