05.02.04, 22:09
O to co mówi amerykański prezydent George W. Bush na temat napadu na Irak i
wydaniu rozkazu zamordowania kilkudziesięciu tysięcy obywateli tego
państwa: "nigdy nie jest się zupełnie w błędzie, ani nigdy nie ma się
całkowitej racji"; i dalej: "zrozumienie tak trudnego tematu, jak Irak,
wymaga czasu i cierpliwości". Po prostu!
Bush widać "tego tematu nie zrozumiał". Zabijając kilkanaście tysięcy
cywilów i bombardując ich domy "nie był zupełnie w błędzie, ale też nie miał
całkowitej racji".

Polynomial-C
Obserwuj wątek
    • krotoss Re: Pomyłka! 05.02.04, 22:16
      nie był w błędzie, bo uratował życie kolejnym setkom tysięcy Irakijczyków,
      których Saddam by wymordował, nie miał racji bo sam spowodował także śmierć.
      Ot taki ambiwalentyzm, trudno zrozumieć-fakt.
      • polynomial Re: Pomyłka! 05.02.04, 22:22
        Teraz, po tych wszystkich łgarstwach wcale bym się nie zdziwił gdyby się
        okazało, że żadnego Saddama nie było. <rotfl> Ot, jakiś aktor...

Polynomial-C
        • krotoss Re: Pomyłka! 05.02.04, 22:27
          ale nagrania są, masowe groby są, olbrzymie ilości wypędzonych są, nieważne
          która kukiełka to powodowała, ważne że spirala przemocy została przerwana.
          Cena cóż.. moim zdaniem warto było bo dalej gineło by dużo więcej. Cienka
          linia ogólnie.
          • Gość: MMM Re: Pomyłka! IP: *.w81-49.abo.wanadoo.fr 05.02.04, 22:42
            Krotoss myslisz ze Bush zaczol wojne w Iraku poniewaz tam mordowano ludzi ?
            Ze dzieki tej akcji uratowano innych ?
            $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
            $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
            ;-)
            • Gość: MMM Re: Pomyłka! IP: *.w81-49.abo.wanadoo.fr 05.02.04, 22:46
              Jesli taka jest prawda to Bush pojedzie do Korea(y) uratowac milliony
              umirajacych z glodu.
              • Gość: MMM Re: Pomyłka! IP: *.w81-49.abo.wanadoo.fr 05.02.04, 22:51
                Bush napewno pojedzie do Korea Polnocnej.
                Ale najpierw Koreanczycy musza znalezc pszerob ryzu na nafte. ;-)
          • polynomial Re: Pomyłka! 05.02.04, 23:11
            krotoss napisał:

> ale nagrania są, masowe groby są, olbrzymie ilości wypędzonych są, nieważne
            > która kukiełka to powodowała, ważne że spirala przemocy została przerwana.
            > Cena cóż.. moim zdaniem warto było bo dalej gineło by dużo więcej. Cienka
            > linia ogólnie.

Tak. Teraz kolej na Chiny, a później na Koreę Płn. Bo jak się powiedziało A,
            to trzeba powiedzieć B. Tym bardziej, że Chiny mają, a Korea Płn. może mieć
            BMR.
            ... czy może się mylę?!

Polynomial-C

p.s. "Nauczyć się przerabiać ryż na naftę." Dobre!
            • krotoss Re: Pomyłka! 05.02.04, 23:23
              a w Afganistanie była ropa?

Fakt, że kasę też kręci w Iraku, jak lody, ale kreujecie obraz tej wojny przez
              pryzmat tylko jednej sprawy, zresztą wyolbrzymianej, wobec innych a moim
              zdaniem ważniejszych. Bo taką z pewnością jest ludzkie życie.

Chin i Korei nie zaatakuje, właśnie przez BRM, tak samo Rosji, wiadomo jakie
              bum by było. Jest też różnica, w tym że ktoś ma lub może mieć taką broń, a
              ktoś dąży do jej posiadania tylko w jednym celu-ataku na sąsiadów, a potem jak
              najbardziej na USA.

Ps.Chin to już chyba nie ma za bardzo w imię czego..
              • polynomial Re: Pomyłka! 06.02.04, 09:36
                krotoss napisał:

> Ps.Chin to już chyba nie ma za bardzo w imię czego..
                >

Nie? A może mi wyjaśnisz dla czego niedola Irakijczyków, czy Afgańczyków
                bardziej wzrusza amerykańskich obywateli, niż niedola Tybetańczyków?!

Polynomial-C
                • krotoss Re: Pomyłka! 06.02.04, 10:37
                  To już bardziej możesz przyczepić się do Rosji&Czeczeni co mnie osobiście
                  b.wkurza, że nikt nic nie robi.

W Tybecie jest formalna okupacja, roszczenia itd. ale z tego co przynajmniej
                  mi wiadomo nie ma morderstw ze strony Chin na Tybetańczykach a szczególnie na
                  masową skale. Poza tym patrząc na ich historię i otoczenie, nie jest to
                  wszystok tak klarowne, i nie można jednoznacznie stwierdzić-tu zaczyna się
                  czarne, a tam kończy białe.
                  • polynomial Re: Pomyłka! 06.02.04, 10:46
                    W Czeczeni po stronie partyzantki walczą terroryści z Al Qaidy (w liczbie ok.
                    1000). Sam więc widzisz...
                    W Tybecie nie ma morederstw na wielką skalę, wywózek do łagrów, przesiedleń,
                    itp. Już nie ma.

Polynomial-C
              • Gość: Maja Re: Pomyłka! IP: 57.66.65.* 06.02.04, 10:42
                Krotoss,

Nie masz racji - w Afganistanie jest ropa. Chodzilo o rurociagi, ktore chcieli
                Rosjanie kontrolowac w latach 80. Rosjanom nie chodzilo tylko o szerzenie
                komunizmu;))Dlaczego Amerykanie wyposazali Talibow w bron, by walczyli z
                Rosjanami, jak myslisz?
                Tata Bush stracil duuzo pieniedzy przez Talibow, dlatego Afganistan zostal
                zaatakowany....
                A dlaczego nie Syria lub Egipt? Osma jest Syryjczykiem....

Swiat jes w kolorze GREY - nie Black or White....
                • polynomial Re: Pomyłka! 06.02.04, 10:47
                  Osama jest Saudem.

Polynomial-C
                  • polynomial Re: Pomyłka! 06.02.04, 10:49
                    Matka była Syryjką.

Polynomial-C
                    • Gość: Maja Re: Pomyłka! IP: 57.66.65.* 06.02.04, 10:52
                      Dlatego moje dzieci sa Polakiami, bo matka jest Polka:))))))
                      • polynomial Re: Pomyłka! 06.02.04, 11:01
                        Ojciec był Jemeńczykiem. Pójdźmy więc na kompromis. Osama był saudyjskim
                        Jemeno-syryjczykiem. :)
                        Osama urodził się, wychował i wyuczył w Arabii Saudyjskiej.

Polynomial-C
                        • Gość: Maja Re: Pomyłka! IP: 57.66.65.* 06.02.04, 11:13
                          Kompromis moze byc:)))
                        • krotoss Re: Pomyłka! 06.02.04, 11:18
                          polynomial napisał:

> Ojciec był Jemeńczykiem. Pójdźmy więc na kompromis. Osama był saudyjskim
                          > Jemeno-syryjczykiem. :)
                          > Osama urodził się, wychował i wyuczył w Arabii Saudyjskiej.
                          >
                          > Polynomial-C

przecież on chyba tam tytulaturę księcia miał czy coś podobnego (wezyr
                          może? ;p) i budował swego czasu za swoją kasę bazy dla USA.. coś im nie poszła
                          współpraca jak widać ;)
                      • krotoss Re: Pomyłka! 06.02.04, 11:09
                        dzieci biorą obywatelstwo od ojca z tego co wiem..

co do Afganistanu, tym lepiej jak mają w Afganistanie jakieś lody do
                        ukręcenia, ale chyba nie powiesz mi, że najpierw pomagali im w walce z ZSRR
                        (tam pomoc bardziej propagandowy charakter chyba miała-czyli pokazać klęske
                        wojsk sowieckich), potem spokojnie patrzyli jak wycinają sie kasty, a w końcu
                        władzę przejmuja ortodoksyjni-religijni Talibowie, żeby po 40 latach
                        przypomnieć sobie o swojej jednej rurce.
                        • Gość: Maja Re: Pomyłka! IP: 57.66.65.* 06.02.04, 11:22
                          Jezeli chodzi o obywatelstwo - chcialabym, aby polskie urzedasy myslaly tak
                          samo jak Ty. Na razie ZMUSZAJA moje dzieci do zmudnej procedury wyrabiania
                          polskiego paszportu.

A o Afganistanie nie masz racji. Nie chodzilo o jedna rurke jak piszesz.
                          Paredziesiat milionow $ zostalo stracone przez firmy w krorych Tata Bush ma
                          swoje udzialy. W domu mam tylko magazyny, ale jak znajde elektroniczna wersje
                          to Ci podesle.
                          Po angielsku moze byc? Czy w Bydgoszczy ciagle jeszcze niemiecki jest bardziej
                          popularny?
                          • krotoss Re: Pomyłka! 06.02.04, 12:56
                            widać dobrych trafiłaś :/ U nas tak jest 10 urzędów 10 sposóbów.. z
                            repatryjantami np. nie mieli problemu ostanio matka była Tyr.. e z
                            Tyrgistanu ;) Ojciec Polak i dostały zieciaki obywatelstwo od razu, tlyko
                            matka ma pobyt stały, i musi czekać na obywatelstwo kilka lat.

Może przerysowałem określeniem 'jedna rurka' ale to co wydali na tamten atak
                            nijak się ma do zysków które teraz tam nawet mogą czerpać. Jeden pocisk
                            patriot kosztuje około 120tysięcy dolarów jeśli dobrze pamiętam. Ale chętnie
                            poczytam jeśli znajdziesz. Może być po angielsku, z niemieckiego mam tylko
                            nazwisko :D
                            • polynomial Re: Pomyłka! 06.02.04, 15:13
                              Jeszcze należy dodać, że zaangażowanie się USA w tamtym regionie dało im
                              możliwość pośredniej kontroli nad pakistańską bronią atomową.

Polynomial-C

p.s. Do Maji: skąd przypuszczenie, że w Bydgoszczy jest bardziej popularny j.
                              niemiecki?! Zauważyłaś na tym forum wątki prowadzone w ww. języku? Jeżeli
                              chcesz prowadzić podobne duskusje, mające udowodnić niewiadomo co, to od razu
                              zapraszam do Oślej Ławki.
                              • krotoss Re: Pomyłka! 06.02.04, 15:21
                                polynomial napisał:

> p.s. Do Maji: skąd przypuszczenie, że w Bydgoszczy jest bardziej popularny
                                j.
                                > niemiecki?! Zauważyłaś na tym forum wątki prowadzone w ww. języku? Jeżeli
                                > chcesz prowadzić podobne duskusje, mające udowodnić niewiadomo co, to od
                                razu
                                > zapraszam do Oślej Ławki.

ee a Ty chłopie co? Nawet jak nie ma racji, to nie trzeba tak od razu.. A w
                                Bydzi z niemieckim dość mocny jest-przed wojną sporo było u nas niemców, no i
                                zabór. W każdej szkole prawie masz, ja miałem w podstawówce i w średniej tylko
                                niemiecki. Mamy trochę przemysłu związanego z Niemcami (vide np. meble) także
                                ten język chadza tu i tam..
                                • maja92 Re: Pomyłka! 06.02.04, 15:39
                                  Polynomial,

Naleze do wielopokoleniowej rodziny Bydgoszczan i jezyk niemiecki byl jedynym
                                  dodatkowym, oprocz radzieckiego (ale ten to odgornie), ktorego moja cala
                                  rodzina sie uczyla.
                                  Nie wiem jak "starym" Bydgoszczaninem jestes, ale ja jak prawie dwadziescia lat
                                  temu wybieralam sie do liceum wyboru duzego nie mialam, I LO jedyna szkola w
                                  tym czasie z rozszerzonym angielskim.
                                  Szukajac pracy na poczatku lat 90, jak znales niemiecki nie bylo problemu, z
                                  angielskim byl. Dzieki Bogu dla mnie, w 1992 AT&T kupilo bydgoska Telfe.

To nie bylo zlosliwie, tylko historycznie i zwyczajowo - jezyk niemiecki byl w
                                  Bygdoszczy bardziej popularny.

Krotoss,

Dzieki za pomoc...

Maja
                                  • polynomial Re: Pomyłka! 06.02.04, 15:47
                                    Dobra. Niech wam będzie.
                                    Jestem po prostu przewrazliwiony na punkcie "niemieckości" Bydgoszczy.
                                    Wszystkie zainteresowane strony jeszcze raz przepraszam.

Polynomial-C
                                    • maja92 Re: Pomyłka! 06.02.04, 16:10
                                      > Jestem po prostu przewrazliwiony na punkcie "niemieckości" Bydgoszczy.

Nie ma problemu. Historii nie zmienisz.
                                      Moj Tata jako pamiatke trzyma swoich rodzicow akt malzenski ze slubu zawartego
                                      w Bromberg, a nazwa Czyzkowka jest tak smiesznie przeliterowana, ze nie
                                      potrafie powtorzyc.

A tak przy okazji: czy w Palacu Moldziezy jeszcze ucza dzieci angielskiego w
                                      wieczornych klasach? (Mam toooone wspomnien)
                        • ochman Re: Pomyłka! 06.02.04, 16:03
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=4435329&a=4464078
                          • polynomial Re: Pomyłka! 06.02.04, 17:08
                            Ciekawe, ciekawe...

Polynomial-C

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka