byd3 18.02.10, 15:55 Głosuj www.probydgoszcz.webpark.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
frych47 Re: Jaka metropolia? 18.02.10, 16:12 Dla mnie odpowiedź jasna jak słońce. Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Jaka metropolia? 18.02.10, 23:45 niestety dla dombrowicza tez...tylko jakos mnie to nie cieszy... Odpowiedz Link Zgłoś
m.a.t.a.f.i.x Re: Jaka metropolia? 21.02.10, 10:15 Bydgoszcz 365 tys. a Toruń 193 tys mieszkańców?? Od kiedy między wami jest taka przepaść? Przeciez Bydgoszcz ma okolo 350 a Toruń z 205-210. Pozdro z Lublińca. Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: Jaka metropolia? 21.02.10, 10:18 fajbnie. U Was tam tak mówią? No ładnie. Ok skoro tak uważaszto i tak różnica miliona jakichś 3000 lubieńców :). No przyznaj że żartujesz bo się ośmieszasz Odpowiedz Link Zgłoś
byd3 Che 24.02.10, 19:02 m.a.t.a.f.i.x zamiast wypisywac pierdoly lepiej bys spojrzal na oficjalne dane www.bydgoszcz.pl/miasto/poznaj_miasto/ www.torun.pl/index.php?strona=mi_ludnosc www.probydgoszcz.webpark.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
frych47 Re: Jaka metropolia? 24.02.10, 19:10 m.a.t.a.f.i.x napisał: > Bydgoszcz 365 tys. a Toruń 193 tys mieszkańców?? Od kiedy między > wami jest taka przepaść? Przeciez Bydgoszcz ma okolo 350 a Toruń z > 205-210. 205 odjąć 210 to wychodzi, że Toruń ma minus 5 mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
thomas-3 Re: Jaka metropolia? 21.02.10, 11:30 Czyzby wszyscy zapomnieli jakie stanowisko prezentowal Jasiukiewicz na slawnej konferencji w sprawie Metropoli Bydgoskiej? Przeciez on jest zdecydowanym przeciwnikiem Metropoli Bydgoskiej a goracym zwolennikiem Bydgosko-Torunskiej!!. Albo on zyje na innym swiecie i nie docieraja do niego te problemy ktore odczuwaja mieszkancy Bydgoszczy albo to jest poprostu jego glupota polityczna. Jego poglady i postawa akzeptuja dalszy upadek miasta przez hegemonie zaborczego sasiada. Jego zslugi dla miasta to jest juz przeszlosc. Trzeba sie dobrze zastanowic nad wyborem nowego Prezydenta, ktorego nadrzednym celem jest rozwoj Bydgoszczy i zgoda z mieszkancami a nie forowanie chorych pomyslow, ktore doprowadza do zupelnego upadku Bydgoszczy. Tylko Metropolia Bydgoska!!! Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Re: Jaka metropolia? 21.02.10, 11:44 No to wybierzcie sobie Derende na Prezydenta ale niechaj ten czlowiek pokaze ze ma jaja zamiast sie kisic gdzies po katach. Odpowiedz Link Zgłoś
thomas-3 Re: Jaka metropolia? 21.02.10, 19:00 Tak, Bydgoszcz potrzebuje kandydata na prezydenta ktory bedzie rozumial mieszkancow i nie pozwoli na dalszy upadek Bydgoszczy. Tylko gdzie on jest? narazie nie widac Odpowiedz Link Zgłoś
kuromiot1 Re: Jaka metropolia? 24.02.10, 20:29 thomas-3 napisał: > Tak, Bydgoszcz potrzebuje kandydata na prezydenta ktory bedzie rozumial mieszkancow i nie pozwoli na dalszy upadek Bydgoszczy. Tylko gdzie on jest? narazie nie widac są tacy ludzie tylko muszą wyjść z ukrycia, partie polityczne też muszą zacząć myśleć o realnych kandydatach nie konieczne ze swoich szeregów ! czas tez aby organizacje społeczne jak TMMB zaczeły takich ludzi powoli wyławiać z tłumu ! Tak zbudujemy nasze miasto z mądrą Radą Miasta oraz czującym Bydgoszcz Prezydentem. Odpowiedz Link Zgłoś
kuromiot1 Re: Jaka metropolia? 24.02.10, 20:30 a jaka metropolia oczywiście Tylko METROPOLIA BYDGOSKA Odpowiedz Link Zgłoś
kanib Re: Jaka metropolia? 24.02.10, 20:33 thomas-3 napisał: > Czyzby wszyscy zapomnieli jakie stanowisko prezentowal >Jasiukiewicz na slawnej konferencji w sprawie Metropoli Bydgoskiej? >Przeciez on jest zdecydowanym przec iwnikiem Metropoli Bydgoskiej Dlaczego masz pretensje do niego za to że mówi to co myśli? Przecież nawet ci co mówią o metropolii bydgoskiej też wiedzą że z tego nic nie będzie. Bydgoszcz potrzebuje wizjonera. Nie jest nim Konstanty ale też nie ma przeciwnika dla niego. Dombrowicz to najlepszy kandydat - stan na rok 2010. Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Jaka metropolia? 24.02.10, 23:49 Dlaczego masz pretensje do niego za to że mówi to co myśli? > Przecież nawet ci co mówią o metropolii bydgoskiej też wiedzą że z > tego nic nie będzie. dlaczego nic nie bedzie? wlasnei przez takei gadanei jak ty teraz... nie musimy tworzyc metropolii z toruniem, wiemy jak wyglada wspolpraca z politykami z tego miasta... Bydgoszcz potrzebuje wizjonera. Nie jest nim Konstanty ale też nie > ma przeciwnika dla niego. > Dombrowicz to najlepszy kandydat - stan na rok 2010. najlepszy? nie zartuj...juz jasiakiewicz jest duzo lepszy na dzien dzisiejszy...( nie ocenaim jego stosunku do metropolii bydgoskiej, ale inne sprawy) Odpowiedz Link Zgłoś
vojnik Re: Jaka metropolia? 25.02.10, 09:31 arafat11 napisał: > Dlaczego masz pretensje do niego za to że mówi to co myśli? > > Przecież nawet ci co mówią o metropolii bydgoskiej też wiedzą że z > > tego nic nie będzie. > > > > dlaczego nic nie bedzie? wlasnei przez takei gadanei jak ty teraz... brawo arafat, ladnie przywolales kolege do porzadku ;) fatycznie, na rewizjonizm nia ma tu miejsca ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tech80 Re: Jaka metropolia? 25.02.10, 10:01 każdy kandydat jest lepszy od Dombrowicza, o nim trzeba jak najszybciej zapomnieć chociaż będzie trudno z uwagi na tą krzywdę, którą wyrządził naszemu miastu i jego mieszkańcom. Tylko METROPOLIA BYDGOSKA szansą rozwoju regionu Odpowiedz Link Zgłoś
frych47 Re: Jaka metropolia? 25.02.10, 10:08 Lekcja 1 Nie ufaj uśmiechniętemu człowiekowi rozdającemu jabłuszka. Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Jaka metropolia? 25.02.10, 12:36 brawo arafat, ladnie przywolales kolege do porzadku ;) > fatycznie, na rewizjonizm nia ma tu miejsca ;) za duzo sie marksa naczytales vojnik?;-) ja tylko wyrazilem swoja opinie...a jak bym powiedzial, ze na pewno torun nie zdobedzie esk, a ktos by mi napisal, ze wlasnei nie zdobedzie przez takie gadanie, bo trzeba dzialac to bedzie to rewizjonizm?;-) chyba za bardzo sie wczuwasz... Odpowiedz Link Zgłoś
vojnik Re: Jaka metropolia? 25.02.10, 14:04 > ja tylko wyrazilem swoja opinie... alez ja o tym wiem... i doceniam twoja ideowosc, naprawde... wszak macicieli i wichrzycieli roznej masci dookola multum ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Jaka metropolia? 25.02.10, 14:24 alez ja o tym wiem... i doceniam twoja ideowosc, naprawde... > wszak macicieli i wichrzycieli roznej masci dookola multum ;))) naprawde za duzo sie naczytales marksa i jego wielbicieli... idz dalej szukaj i walcz z rewizjonizmem i innymi odejsciami od jedynej slusznej sprawy;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kanib Re: Jaka metropolia? 27.02.10, 17:37 > dlaczego nic nie bedzie? wlasnei przez takei gadanei jak ty >teraz... Nie zapedzaj sie za daleko Ja tak moge powiedziec o Twoim myśleniu a nie Ty o moim. Sprawa metropolii w tym regionie jest przyklepana. Jak bedzie to będzie tylko z Toruniem > nie musimy tworzyc metropolii z toruniem, wiemy jak wyglada > wspolpraca z politykami z tego miasta... Co Ty możesz powiedzieć o współpracy tych miast? Jesteś pewnie kibicem zawiszy czy Polonii i wypisujesz głupkowate hasła na bydgoskich murach czym przydłuzasz sie jedynie do niszczenie Bydgoszczy. Współpraca w zdecydowanej większości jest dobral. Jedyne o co mozna miec pretensje to to że miasta nie promuja się razem. I tu mozna mieć do prezydenta pretensje a w sprawach wielkiej polityki to brak wzajemnego poparcia ale to inna para kaloszy. Na poziomie miast jest całkiem dobrze. > najlepszy? nie zartuj...juz jasiakiewicz jest duzo lepszy na dzien > dzisiejszy...( nie ocenaim jego stosunku do metropolii bydgoskiej, > ale inne sprawy) Co zrobił Jasiakiewicz dla miasta? w zwiazku z tym że będzie chciał być w metropolii z Toruniem będziesz na niego głosował? Jak nie to na kogo? Jestes niedojrzały emocjonalnie i to widać w tym o czym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
odziadek Re: Jaka metropolia? 27.02.10, 20:40 kanib napisał: > Współpraca w zdecydowanej większości jest dobral. > Jedyne o co mozna miec pretensje to to że miasta nie promuja się > razem. nie promują się razem? A toruńskie hasło wyborcze "Kto nie głosuje ten z Bydgoszczy" - czyż nie piękny przykład bratniej promocji? ---------------------------------------------------------------- Współpraca obu miast jest więcej niż dobra - jest po prostu świetna: - Sąd Apelacyjny - ZLK - Port Lotniczy - A1 i S5 - spalarnia regionalnych śmieci itp, itd. przykłady można mnożyć. ---------------------------------------------------- Niech zgadnę kanib, skąd piszesz swoje posty...? Odpowiedz Link Zgłoś
kanib Re: Jaka metropolia? 27.02.10, 23:21 > - Sąd Apelacyjny > - ZLK > - Port Lotniczy > - A1 i S5 > - spalarnia regionalnych śmieci > itp, itd. przykłady można mnożyć. Spalarnia regionalnych śmieci jest wzorcowym przykladem partnerstwa Sąd apelacyjny i ZLK leżą w gestii innych Co ma wspólnego z partnerstwem A1 i S5, tego nawet nie mogę sobie wyobrazić. Jedynie podejścia do lotniska można sobie życzyć innego. Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Jaka metropolia? 27.02.10, 23:34 Spalarnia regionalnych śmieci jest wzorcowym przykladem partnerstwa wzorcowym? to dalczego cala kase wyklada bydgoszcz? efekt jest taki, ze bydgoszcz buduje spalarnie, bedzie sie martwic odpadami z niej (okolo 30%) i daje na to caly wklad wlasny... a torun? tylko da smieci... Sąd apelacyjny i ZLK leżą w gestii innych wiadomo, ze leza...ale pamietasz jaka byla wtedy wspolpraca? efekt...apelacji nie ma wcale... Jedynie podejścia do lotniska można sobie życzyć innego. no to troche sie tego razem nazbieralo...a gdzie te przyklady wspolpracy? Odpowiedz Link Zgłoś
tlss Re: Jaka metropolia? 27.02.10, 23:36 Zaraz ci opowiem o twoim wzorcowym przykładzie. Obecnie miasto Bydgoszcz poszukuje na gwałt brakujących do rentowności ton śmieci. Śmieci które miał dać toruń. Ale nie da bo tam stworzono zakład odzyskiwania odpadów. i brakuje iluś tam tysięcy ton. Stąd też zgadywanie się naszego włodarza z Inwrocławiem i grudziądzem w tej sprawie. A jakbyś jeszcze miał problem z percepcją to dodam że śmieci które do nas przyjadą po toruńskim recyklingu będą mało kaloryczne i do tego szkodliwe. I to jest właśnie przykład na tą świetna współpracę typu dla was smród a dla nas miasto ekologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Jaka metropolia? 27.02.10, 21:31 Sprawa metropolii w tym regionie jest przyklepana. Jak bedzie to > będzie tylko z Toruniem skad to wiesz? przeciez nawet nie wiadomo jeszcze ile bedzie metropolii... wiec nie pisz,ze zaklepana jest z toruniem... Co Ty możesz powiedzieć o współpracy tych miast? to co widze, to co opisuja gazety.... Jesteś pewnie kibicem zawiszy czy Polonii i wypisujesz głupkowate > hasła na bydgoskich murach czym przydłuzasz sie jedynie do > niszczenie Bydgoszczy. koles jestes smieszny...tutaj piszesz kim podobnio jestem a akapit wyzej piszesz, ze nic nie mozesz powiedziec o moim mysleniu...nie osmieszaj sie... a dla informacji kibicuje i zawiszy i polonii i zadnych napisow nigdzie nei tworze.... Współpraca w zdecydowanej większości jest dobral. ale czy dla bydgoszczy? Jedyne o co mozna miec pretensje to to że miasta nie promuja się > razem. I tu mozna mieć do prezydenta pretensje a w sprawach wielkiej > polityki to brak wzajemnego poparcia ale to inna para kaloszy. > Na poziomie miast jest całkiem dobrze. to przypomnij sobie wspolprace naszych miist przy walce o apelacje w bydgoszczy, o zlk, o jednostke wojskowa w bydgoszczy, ktora miala wyladowac w toruniu... sprawa spalarni wspolpraca zwiazana z lotniskiem witacz w fordonie... uwazasz, ze tam byla dobra wspopraca? Co zrobił Jasiakiewicz dla miasta? bez unijnych dotacji zbudowal wiecej drog niz dombrowicz przez 8 lat...no i hale luczniczke... malo? w zwiazku z tym że będzie chciał być w metropolii z Toruniem > będziesz na niego głosował? Jak nie to na kogo? umiesz czytac ze zrozumieniem? ja napisalem, ze jest lepszym kandydatem od dombrowicza...nie, ze bede na niego glosowal... nie wiem na kogo bede glosowal, bo nawet nie znam kandydatow.... Jestes niedojrzały emocjonalnie i to widać w tym o czym piszesz. chyba ty...piszesz bez sensu, nie rozumiesz prostych zdan... Odpowiedz Link Zgłoś
kanib Re: Jaka metropolia? 27.02.10, 23:53 > skad to wiesz? przeciez nawet nie wiadomo jeszcze ile bedzie > metropolii... Napisałem że w naszym województwie będzie albo metropolia bydgosko- toruńska albo żadna. > to co widze, to co opisuja gazety.... Wiesz tyle ile przeczytasz w gazetach czyli niewiele. Dziennikarze szukaja sensacji. Nie interesuje ich codzienna współpraca ludzi biznesu, ludzi kultury i innych. Zdajesz sobie sprawe jakie kwoty przewijaja sie między miastami? Tego nie da się wymazać - to już jest jeden organizm od 20 lat. To że politycy chcą zbijać kapitał na szukaniu ludzi naiwnych którym mozna wmówić wszystko to tylko źle swiadczy o tych którzy się nabierają na to. > a dla informacji kibicuje i zawiszy i polonii i zadnych napisow > nigdzie nei tworze.... Ale mentalność masz taką jak ten co gryzda po murach prymitywne hasła. > ale czy dla bydgoszczy? Zwłaszcza dla Bydgoszczy. Tak samo jak zwłaszcza dla starej Unii europejskiej było włączenie Polski. to Niemcy bardziej korzystaja niż Polska i dokładnie tak samo jest z naszymi miastami. Generalnie to większy zawsze bardziej zyskuje bo jest silniejszy. Spójrz co robi teraz Wrocław. Oni są już daleko posunięci w połączeniu swoich uczelni i zrobią niedługo duży krok naprzód. Jak to samo zrobi Poznań i Trójmiasto to nie bedziemy w żadnej dziedzinie mogli do nich podskoczyć. Jak chcesz konkurować z Poznaniem nie ma wyjścia, jak z Białymstokiem to mozesz popierać walke w pojedynkę. Tyle, że Poznań w tym przypadku zacznie dominować nawet w naszym regionie, to samo gdańsk. Ich siła i przewaga nad nami wzrośnie i sie odbije na naszym regionie. > to przypomnij sobie wspolprace naszych miist przy walce o apelacje >w bydgoszczy, o zlk To jest oczywiście głupota ale obu miast i prawdopodobnie dlatego że są tacy jak Ty. > wspolpraca zwiazana z lotniskiem > witacz w fordonie... > uwazasz, ze tam byla dobra wspopraca? W lotnisko powinni się bardziej zaangażować. Jaki znowu witacz? > nie wiem na kogo bede glosowal, bo nawet nie znam kandydatow.... Nie znasz bo tak naprawdę nie ma kandydatów. Mam nadzieję że za 4 lata ktos sie znajdzie. To musi być młody człowiek, inaczej myślący, który bedzie miał plan i nie będzie się bał zaryzykować. I na koniec, zanim coś napiszesz to sie zastanów, bo robisz tutaj wiecej złego niz dobrego. Nie szczuj ludzi. To samo dotyczy innych forumowiczów. Jak sie czyta że Toruń weźmie Makrum to włos sie jeży na głowie. wiec żeby Cię uspokoić zapewniam cię że Makrum w Toruniu nie zobaczysz na 100%, a los Makrum zależy prawie tylko od samych bydgoszczan, sami jestesmy odpowiedzialni za tą firmę. Odpowiedz Link Zgłoś
odziadek Re: Jaka metropolia? 28.02.10, 13:57 kanib napisał: > Napisałem że w naszym województwie będzie albo metropolia bydgosko-toruńska albo żadna. Jest taki piękny kraj nazywa się chyba Korea Północna, i tam właśnie podobno tak się "zaklepuje" sprawy: są mędrcy którzy ustalają co jest dla ludzi dobre a co jest be, i "morda w kubeł". Czy region kujawsko-pomorski zmierza w tym kierunku? To, że Bydgoszcz (i tylko) Bydgoszcz spełnia kryteria nie ma zapewne w tej sytuacji według Ciebie żadnego znaczenia..? --------------------------------------------------------------- A propos, czy podział środków będzie jak dotąd czyli ok. 3:1 w przeliczeniu na mieszkańca...? Odpowiedz Link Zgłoś
frych47 Re: Jaka metropolia? 28.02.10, 14:26 Pseudo współpraca bo nawet R.Sikorski nie ma poparcia w Toruniu nawet w toruńskiej platformie tylko dlatego, bo jest z Bydgoszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Jaka metropolia? 28.02.10, 22:48 Napisałem że w naszym województwie będzie albo metropolia bydgosko- > toruńska albo żadna. mam nadziej, ze sie zdziwisz w tym temacie... Wiesz tyle ile przeczytasz w gazetach czyli niewiele. > Dziennikarze szukaja sensacji. hmmm rozumiem ze, ty masz jakies inne tajemne informacje niedostepne zwyklym smiertelnikom... Nie interesuje ich codzienna współpraca ludzi biznesu, ludzi kultury > i innych. > Zdajesz sobie sprawe jakie kwoty przewijaja sie między miastami? a wiesz jakie miedzy bydgoszcza i warszawa?a poznaniem i bydgoszcza? Tego nie da się wymazać - to już jest jeden organizm od 20 lat. chyba zartujesz...20 lat temu to nawet nie bylismy w jednym wojewodztwie... po drugie do dzis mowi sie, ze fordonn nie jest do konca zintegrowany z bydgoszcza, a ty mowisz o jednym organizmie z toruniem? a posrodku 35 kilometrow pol i lasow? nie rozsmieszaj mnie...jednym organizmem to nie bedziemy nawet za kilakdziesiat lat... To że politycy chcą zbijać kapitał na szukaniu ludzi naiwnych którym > mozna wmówić wszystko to tylko źle swiadczy o tych którzy się > nabierają na to. > nikt nie musi mi nic wmawiac...liczby lepiej mowia...a te jakos dla bydgoszczy nie sa krzystne... Ale mentalność masz taką jak ten co gryzda po murach prymitywne > hasła. dzieki za moj rys psychologiczny...ale srednio mnie on interesuje... Zwłaszcza dla Bydgoszczy. Tak samo jak zwłaszcza dla starej Unii > europejskiej było włączenie Polski. > to Niemcy bardziej korzystaja niż Polska i dokładnie tak samo jest z > naszymi miastami. Generalnie to większy zawsze bardziej zyskuje bo > jest silniejszy. dziwnym jednak trafem na owej wspolpracybydgoszcz jakos nei korzysta wiecej....vide spalarnia smieci( gdzie wszytskie koszty bierze na siebie bydgoszcz plus cale ryzyko inwestycji, ktora raczej bedzie przynosila straty, a torun tylko laskawie pozbedzie sie smieci), apelacja itp Jak chcesz konkurować z Poznaniem nie ma wyjścia, jak z > Białymstokiem to mozesz popierać walke w pojedynkę. nie zartuj...w jakich wskaznikach razem z toruniem mamy szanse dorownac poznaniowi? plus do tego biedny powiat torunski i mozemy rywalizowac z poznaniem...dobry zart.... Tyle, że Poznań > w tym przypadku zacznie dominować nawet w naszym regionie, to samo > gdańsk. Ich siła i przewaga nad nami wzrośnie i sie odbije na naszym > regionie. w przypadku metropolii z toruniem kasa i wysilek pojdzie nie na rywalizacje z lepszymi ale na wyrownywanie roznic w ramach aglomeracji, czyli dociagniecie powiatu torunskiego i torunia do poziomu bydgoszczy i jej powiatu... nie mowiac o takim szczegole, ze tereny zwiazane z bydgoszcza(naklo) maja byc poza ta metropolia... To jest oczywiście głupota ale obu miast i prawdopodobnie dlatego że > są tacy jak Ty. coz takich spraw bylo wiecej i zgadnij kto na tym bardziej traci? i dlkaczego bydgoszcz? i jaka jest gwarancja,z e tak nie bedzie w przyszlosci? zwlaszcza gdy na czele metropolii bedzie stal marszalek, ktory jak wiemy faworyzuje torun... W lotnisko powinni się bardziej zaangażować. > Jaki znowu witacz? powinni, ale sie nei angazuja...dlaczego? witacz? kilka lat temu w ramach wspopracy bydgoszcz postawila w fordonie witacz, ze za 34 kilometry bedzie torun...w ramach wspopracy torun obiecal, ze postawi podobny...chyba jeszcze nie stoi a minelo kilka lat.... Jak sie czyta że Toruń weźmie Makrum to włos sie jeży na głowie. > wiec żeby Cię uspokoić zapewniam cię że Makrum w Toruniu nie > zobaczysz na 100%, a los Makrum zależy prawie tylko od samych > bydgoszczan, sami jestesmy odpowiedzialni za tą firmę. a czy ja cos takiego pisalem? a czy nie bedzie go w toruniu? pewne jest podobno przeniesieni produkcji do towimoru,ktory jest w toruniu.... Odpowiedz Link Zgłoś
kanib Re: Jaka metropolia? 01.03.10, 11:29 > mam nadziej, ze sie zdziwisz w tym temacie... Nadzieję możesz mieć i co z tego? > hmmm rozumiem ze, ty masz jakies inne tajemne informacje >niedostepne zwyklym smiertelnikom... Znam sprawę od środka tak jak wie to wiele osób i oni nie mają wątpliwości. > a wiesz jakie miedzy bydgoszcza i warszawa?a poznaniem i >bydgoszcza? Nie rozumiesz nic. > chyba zartujesz...20 lat temu to nawet nie bylismy w jednym > wojewodztwie... A co to ma wspólnego? Leżeliśmy wtedy dlaej od siebie? > nie rozsmieszaj mnie...jednym organizmem to nie bedziemy nawet za > kilakdziesiat lat... W wielu sprawach juz jesteśmy. > nikt nie musi mi nic wmawiac...liczby lepiej mowia...a te jakos dla bydgoszczy nie sa krzystne... To ciekawe, przecież Ty tych liczb nie znasz prawie wcale. > dziwnym jednak trafem na owej wspolpracybydgoszcz jakos nei korzysta > wiecej....vide spalarnia smieci( gdzie wszytskie koszty bierze na > siebie bydgoszcz plus cale ryzyko inwestycji, ktora raczej bedzie > przynosila straty, a torun tylko laskawie pozbedzie sie smieci), > apelacja itp Żadnych strat nie będzie bo będą z niej korzystali wszyscy w regionie i będzie wymóg oddawania tych śmieci > nie zartuj...w jakich wskaznikach razem z toruniem mamy szanse > dorownac poznaniowi? Można rywalizować w wielu dziedzinach. Nie mówię że będziemy bogatszym regionem ale Poznań nie jest Warszawą. Nauka, turystyka, rolnictwo jest już na topie. > w przypadku metropolii z toruniem kasa i wysilek pojdzie nie na > rywalizacje z lepszymi ale na wyrownywanie roznic w ramach > aglomeracji, czyli dociagniecie powiatu torunskiego i torunia do > poziomu bydgoszczy i jej powiatu... Dlaczego ja z Tobą dyskutuję? Bydgoszcz jako pojedyncze miasto nie ma takiej siły żeby być ważnym osrodkiem w kraju. > nie mowiac o takim szczegole, ze tereny zwiazane z bydgoszcza (naklo) maja byc poza ta metropolia... Posłuchaj co maja do powiedzenia eksperci na ten temat. > coz takich spraw bylo wiecej i zgadnij kto na tym bardziej traci? Tak, było więcej ale tracą oba miasta więc nie widzę powodu abyś miał do kogos pretensje. > zwlaszcza gdy na czele metropolii bedzie stal > marszalek, ktory jak wiemy faworyzuje torun... Dzisiaj jest z Torunia a jutro .... > wspopracy torun obiecal, ze postawi podobny...chyba jeszcze nie stoi a minelo kilka lat.... Zastanów sie co piszesz, jeżeli taka bzdura jest dla Ciebie powodem aby żalić się to zaczynam rozumieć Twoje podejście do tematu metropolii. > a czy nie bedzie go w toruniu? pewne jest podobno przeniesieni > produkcji do towimoru,ktory jest w toruniu.... Nawet jak tak to co z tego? Ale moja wiedza jest taka że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski.kapturek Re: Jaka metropolia? 01.03.10, 13:07 To już któryśtam twój post w tym wątku, a oprócz typowych dyrdymałów "duży może więcej" i "leżymy blisko siebie" nie powiedziałeś NIC. Niewygodne fakty wolisz ignorować, tłuczesz termometr, by nie mieć gorączki (przemyśl jeszcze raz kwestię witacza, ale też apelacji, lotniska, obecności wojska w obu miastach, zabiegania i infrastrukturę drogową na szczeblu centralnym... - a także toruniofilizm obecnego prezydenta bydgoszczy i jego skutki). Nie przedstawiłeś ani jednego sensownego argumentu, za to sporo inwektyw wobec rozmówców za czelność posiadania własnego zdania. Imponujący pokaz spoglądania na innych z wyżyn własnego zadufania. Podziwiam cierpliwość arafata, bo dyskusja z tobą jest jak dwumiasto - dużo zgrzytów i żadnego sensu. bez odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Jaka metropolia? 01.03.10, 19:42 > To już któryśtam twój post w tym wątku, a oprócz typowych > dyrdymałów "duży może więcej" i "leżymy blisko siebie" nie > powiedziałeś NIC. tu trafiles w sedno... wszyscy zwolennicy dwumiasta nie potrafia podac argumentow za! caly czas sie mowi, ze bedziemy konkurowac z poznaniem i gdanskiem ale jak? w jakich dziedzinach? i wtedy zapada cisza... Odpowiedz Link Zgłoś
kanib Re: Jaka metropolia? 01.03.10, 22:17 niebieski.kapturek napisał: > To już któryśtam twój post w tym wątku, a oprócz typowych > dyrdymałów "duży może więcej" i "leżymy blisko siebie" nie > powiedziałeś NIC. No przyznam szczerze że nie mam argumentu na pretensje że nie wystawili "witacza" Jak to jest argument przeciwko tworzeniu metropolii to nic tylko usiąść i płakać. Ja nie napisałem o argumentach bo one są oczywiste. To wielkość miasta czy uczelni będzie decydowała o przyznawaniu dotacji. Dlatego lepiej być większym i mieć duża uczelnię. I tu z Bydgoszczą jest marnie. Miasto średniej wielkości ze stosunkowo małymi uczelniami na dodatek żadna nie jest dobra. > Podziwiam cierpliwość arafata, bo dyskusja z tobą jest jak > dwumiasto - dużo zgrzytów i żadnego sensu. Arafat wie tyle co zje. On ma jakis uraz albo jest fanatycznym kibicem Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Jaka metropolia? 01.03.10, 22:50 To wielkość miasta czy uczelni będzie decydowała o przyznawaniu > dotacji. Dlatego lepiej być większym i mieć duża uczelnię. a co to ma wspolnego z metropolia? czyzbys planowal w najblizszych latach wchloniecie przez umk bydgoskich uczelni? w innym wypadku nie powstanie jedna wielka uczelnia.... Arafat wie tyle co zje. On ma jakis uraz albo jest fanatycznym > kibicem nie osmeiszaj sie kolego...nie masz adnych argumentow, pomijasz niewygodne kwestie i zgrywasz madrale... Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Jaka metropolia? 01.03.10, 23:10 Nie rozumiesz nic. rozumiem, ale wymiana handlowa pomiedzy miastami oddalonymi od siebie o kilkadzisiat kilometrow,lasami i lakami to nie powod do tworzenia jednego organizmu... A co to ma wspólnego? Leżeliśmy wtedy dlaej od siebie? wladze wtedy zajmowaly sie rozwojem kazdego z maist osobno a nie jakas wydumana wspolpraca...a faktycznie lasow bylo tyle samo co i teraz;-) nie rozsmieszaj mnie...jednym organizmem to nie bedziemy nawet za > > kilakdziesiat lat... > > W wielu sprawach juz jesteśmy. to znaczy jakich? To ciekawe, przecież Ty tych liczb nie znasz prawie wcale. skad to wiesz? wystarczy przeczytac strone urzedu marszalkowskiego i podzial kasy z rpo...czy problemy z kasa na lotnisko...przerasta to Cie? Żadnych strat nie będzie bo będą z niej korzystali wszyscy w > regionie i będzie wymóg oddawania tych śmieci ale to bydgoszcz wydaje kilkadziesiat milionow na wklad wlasny( a nie mamy kasy na inwestycje i mozemy stracic dofinnsowania np na tramwaj do fordonu)wyreczajac torun, to bydgoszcz daje ziemie pod ta inwestycje, to bydgoszcz doplaci do strat( warszawa od poczatku doplaca do spalarni) i to bydgoszcz bedzie musiala budowac nowe wysypisko na pozbywanie sie popiolow ze spalonych smieci z torunia i innych miast regionu...to bydgoszcz zbuduje drogi dojazdowe,i to ydgoszczanei beda mieli pod nosem spalarnie... to gdzie ten zysk dla maista? najwiecej zyska torun, pozbedzie sie smieci( tych najgorszych, bo zbudowal sobie zaklad gdzie bedzie przeprowadzana selekcja smeici) nie bedzie sie martwil co zrobic z popiolami( a to 30% spalonych smieci), nie da ani zlotowki na budowe spalarni i nie ma zadnych kar za to ile smeici dostarczy i jak kalorycznych... wiec pytam sie kto na tej modelowej wspopracy zyskal? Można rywalizować w wielu dziedzinach. Nie mówię że będziemy > bogatszym regionem ale Poznań nie jest Warszawą. > Nauka, turystyka, rolnictwo jest już na topie. ponawiam pytanie w jakich dziedzinach po polaczeniu bedziemy mogli rywalizowac z poznaniem...zgodze sie,z e z rolnictwem, w naszej metropolii udzial pol uprawnych bedzie faktycznie duzy... nauka? myslisz,ze dodanie umk do bydgoskich uczelni spowoduje ze bedziemy konkurowac z poznanskimi uczelniami? zarty sobie robisz? w przypadku metropolii z toruniem kasa i wysilek pojdzie nie na > > rywalizacje z lepszymi ale na wyrownywanie roznic w ramach > > aglomeracji, czyli dociagniecie powiatu torunskiego i torunia do > > poziomu bydgoszczy i jej powiatu... > > Dlaczego ja z Tobą dyskutuję? > Bydgoszcz jako pojedyncze miasto nie ma takiej siły żeby być ważnym > osrodkiem w kraju. na pewno razem z jeszcze slabszym toruniem( i slabiutkim powiatem) bedzie waznym osrodkiem w kraju? Posłuchaj co maja do powiedzenia eksperci na ten temat. coz jezeli uwazasz,ze lepiej zeby w metropolii byla np gmina czernikowo odlegla od bydgoszczy od kilakdziesiat kilometrow i nie majaca z nia nic wspolnego niz pobliskie naklo zawsze zwiazane z bydgoszcza to o czym rozmawiamy? Tak, było więcej ale tracą oba miasta więc nie widzę powodu abyś > miał do kogos pretensje. > nie wiecej traci bydgoszcz....vide apelacja, czego skutkiem jest teraz likwidacja sadu wojskowego... zwlaszcza gdy na czele metropolii bedzie stal > > marszalek, ktory jak wiemy faworyzuje torun... > > Dzisiaj jest z Torunia a jutro .... od poczatku wojewodztwa nie bylo marszalka innego niz z torunia...dlaczego teraz ma byc inaczej? i uzyje Twojego argumentu:Nadzieję możesz mieć i co z tego? Zastanów sie co piszesz, jeżeli taka bzdura jest dla Ciebie powodem > aby żalić się to zaczynam rozumieć Twoje podejście do tematu > metropolii. nie to tylko maly przykladzik jak dziala owa wspolpraca... inny: bydgoszcz poparla torun wstaranaich o esk a potem torun uwalil apelacje w bydgoszczy... takich spraw jest wiecej... Nawet jak tak to co z tego? no to, ze bedzie wiekszosc makrumu bedzie w toruniu... turystyka? poznan odwiedza kilak razy wiecej ludzi niz torun, a bydgoszcz bardzo malo ludzi, wiec jak mammy z nim rywalizowac? Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski.kapturek Re: Jaka metropolia? 01.03.10, 13:30 Potrafię sobie wyobrazić jedną sytuację, w której takie wspólne fukncjonowanie miast może mieć długofalowy sens - połączenie ich w jeden okręg wyborczy. Przez pewien czas - bez złudzeń - zmobilizowany Toruń mógłby nadal wygrywać w tym układzie aktywnością wyborców ("kto nie głosuje, ten z Bydgoszczy" było tam skutecznym hasłem), ale przebudzenie społeczności bydgoskiej i przywrócenie równowagi w regionie byłoby nie do uniknięcia na dłuższą metę. A jest zdaje się jakiś pomysł PO na tego tupu konsolidację miast w Polsce - jedna z alternatyw projektu metropolii. W tym kontekście deklaracja Jasiakiewicza nie musi mieć charakteru antybydgoskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski.kapturek Re: Jaka metropolia? 01.03.10, 13:31 Powyższy post to odpowiedź na wpis thomas-3. Odpowiedz Link Zgłoś
byd3 Bydgoszcz bez torunia 03.03.10, 17:48 Nigdy metropolii bydgosko-toruńskiej TYLKO METROPOLIA BYDGOSKA,ci co twierdzą że powinniśmy budować ją z Toruniem są wrogami Bydgoszczy. www.probydgoszcz.webpark.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
nika_j Re: Bydgoszcz bez torunia 03.03.10, 18:07 Parząc na to, jak świetnie Bydgoszcz dogaduje się z ościennymi gminami - powodzenia. Żeby było jasne - ja też nie jestem za wspólną "metropolią", choć wcale nie ze względu na to, że kogoś uważam za wroga. Po prostu inaczej rozumiem pojęcie "metropolia". Odpowiedz Link Zgłoś
thomas-3 Re: Bydgoszcz bez torunia 03.03.10, 19:09 nika_j napisała: > Parząc na to, jak świetnie Bydgoszcz dogaduje się z ościennymi gminami - pod pojeciem Bydgoszczy rozumiesz chyba Dambrowicza, bo mieszkancy Bydgoszczy dogaduja sie z sasiadami niezle i chca sie dogadywac, za wyjatkiem jednego, zaborczego i pazernego sasiada jakim jest tylko czesc mieszkancow Torunia a przede wszystkim Calbecki i jego przydupnicy. Tylko Metropolia Bydgoszcz bez pasozyta Torunia Odpowiedz Link Zgłoś