Dodaj do ulubionych

Wojna o ESK 2016

08.04.10, 15:54
Co przemawia za tym że to właśnie Bydgoszcz, a nie Toruń powinna
zostać Europejską Stolicą Kultury w 2016 roku?

Opera

BYDGOSZCZ-jeden z najlepszych teatrów operowych w Polsce i
bardziej znanych w Europie.Odbywają się tutaj prestiżowe festiwale
operowe, koncerty kulturalne, konferencje itp.Opera posiada
wyrobioną markę.
TORUŃ-brak opery i jakiejkolwiek większej sali koncertowej.

Filharmonia

BYDGOSZCZ-Filharmonia Pomorska posiada duże sale koncertowe z
najlepszą akustyką w Europie i jedną z najlepszych na świecie, grali
tutaj najbardziej znakomici artyści światowej muzyki poważnej.
TORUŃ-brak

Teatr

BYDGOSZCZ-Renomowany teatr znany w Polsce i Europie, ceniony
m.in. za odbywający się tutaj coroczny festiwal Prapremier.
TORUŃ-mało znany niewielki teatr, nieznany w Polsce.

Po tym krótkim opisie widać że Bydgoszcz ma szansę osiągnąć ten
tytuł, nie jest to przejawem wrogości do Torunia, ale upomnieniem o
uświadomienie toruńskich działaczy aby zrozumieli że w
demokratycznym kraju jakim przecież jest Polska, mają prawo
kandydować różne miasta i Toruń nie ma prawa się na to obrażać i
powinien pracować na to aby się nie skompromitować.Pokazuje swoją
słabość na każdym kroku.Podpiera się Bydgoszczą, ponieważ sam tak
naprawdę nie ma szans.Nie dajmy zrobić z siebie "przydupasa" przez 2
razy mniejsze miasto.

Głosujcie które miasto wg.was mogło by osiągnąć tytuł ESK 2016
www.probydgoszcz.webpark.pl/

to nie jest żadna prowokacja antytoruńska tylko realne myślenie

Obserwuj wątek
    • jedrek95 Re: Wojna o ESK 2016 21.04.10, 20:41
      TORUŃ-mało znany niewielki teatr, nieznany w Polsce. - Można być zaślepionym ale
      do tego stopnia ?!
      • byd3 co masz na mysli 24.04.10, 22:37
        Co masz na myśli drogi jedrku.
        Może jesteś jakimś zwykłym zakompleksionym krzyżakiem toruniakiem,
        ktory nie wie co mowi.Kto słyszał o waszym podkreślammało
        znanym teatrzyku.

a jak masz watpliwosci co do tego ze Bydg. pokona Tń
        to www.probydgoszcz.webpark.pl/
        • jedrek95 Re: co masz na mysli 25.04.10, 11:35
          No niestety nie te czasy żebyśmy mogli zrobić to co Wy lat temu parę czyniąc
          bardzo wtedy znany teatr toruński bydgoską sceną numer 2. Tak ukazywały się
          recenzje w prasie centralnej! Dodam że o scenie nr 1 przez lata całe nikt nie
          słyszał ! Ale -Kto słyszał o waszym podkreślammało > znanym
          teatrzyku.[/b] - to raczej rzeczywiście zwykłe kompleksy . A propos gratuluję
          koledze wpisania bydgoskiego muzeum na listę polskich placówek muzealnych ,po
          dwu toruńskich muzeach, grudziądzkim i włocławskim to piąta w kolejności taka
          placówka w regionie ( zdumiony byłem że tak późno ale to pewnie przez knowania
          marszałka)Życzę podobnego sukcesu ogrodowi w Myślęcinku , toruński jest od lat.
          PS Ja doceniam bydgoskie instytucje , stworzone oczywiście jak wszystko inne
          całkowicie za swoje, choćby z tego powodu że satysfakcja z ewent.wygranej z
          mocnym konkurentem jest większa . A co do placówek kultury i kompleksów przy
          okazji to uważam że gdyby Częstochowa była w bydgoskim to widziała by
          filharmonię jak świnia ucho itp .Pozdrowienia
          • lokomotor Re:Całbecki-popieram Torun i płace 30.05.10, 10:08
            Całbecki-popieram Torun i daje pienadze i mozecie mi....
            www.kujawsko-pomorskie.pl/files/zarzad/uchwaly/2010/uz-3-10-36-527-z.pdf
          • arafat11 Re: co masz na mysli 25.06.10, 17:18
            jedrku czy uwazasz za sluszne, ze marszalke calego regionu popiera
            tylko jedno miasto w w wysciugu o esk? i dlaczego popiera akurat
            torun?
            • jedrek95 Re: co masz na mysli 29.06.10, 23:29
              A Bydgoszcz raczyła się zwrócić w ogóle o poparcie czy tez miało to by być z
              automatu . Ze względu na specyfikę po takim wniosku powinno się zmodyfikować
              wszystkie plany finansowe i popierać sensowne propozycje obu miast . Ps. a może
              kolega odniesie się do tego napisałem 25 tego 04. I druga sprawa nie wiem czy
              kolega zauważył od paru tygodni zmiany na forum , nowi? forumowicze brak starych
              bardziej rzekłbym nudno. Pozdrowienia
            • jedrek95 Re: co masz na mysli 18.07.10, 13:27
              Przepraszam ale znikła wypowiedz kolegi m.in o baju pom. Mimo wszystko
              odpowiadam . Porównanie uczynienia z Horzycy bydgoskiej sceny nr 2 do przenosin
              Baja jest mocno naciągane , pewnie dla lepszego samopoczucia ?! Baja do
              Torunia nikt nie przenosił pod przymusem
              ( wynikało to z braku siedziby w
              Bydgoszczy a jeszcze bardziej z braku chęci jej znalezienia i zlekceważenia
              teatrzyku dla dzieci . Zresztą po co jak się miało dwie sceny dramatyczne z
              czego ze sceny nr 2 ukazywały się recenzje w prasie krajowej. Tak więc
              porównanie nie ma sensu i nie może stanowić żadnego usprawiedliwienia i przeciw
              wagi powołanie się na wicie rozumicie zresztą też i może czas to uczciwie
              przyznać . Mimo to dziękuję za odpowiedz która zdążyła zniknąć , pozdrowienia.
              • arafat11 Re: co masz na mysli 18.07.10, 19:52
                Mimo wszystko
                > odpowiadam . Porównanie uczynienia z Horzycy bydgoskiej sceny nr 2
                do przenosin
                > Baja jest mocno naciągane ,

sa to inne sytuacje, przyznaje...ale ocenmy skutki: torun zyskal
                baja a bydgoszcz tylko to, ze horzyca byl jej druga scena...czyli
                de facto nic...

to troche jak z akademia medyczna, ktora pozostala w bydgoszczy(choc
                sa zakusy zeby cosik do torunia zabrac)ale nazywa sie teraz cm umk...
                widzisz analogie?
                pozdro...
                • jedrek95 Re: co masz na mysli 19.07.10, 21:46
                  Znów nie mogę się zgodzić ,bo nic mi nie wiadomo by ktokolwiek z Horzycy i z
                  Torunia zwracał się do Bydgoszczy o przyłączenie i zaszczyt nazywania się
                  bydgoską sceną nr 2
                  ?! cyt. a bydgoszcz tylko to, ze horzyca byl jej druga
                  scena - i to naprawdę nic !, a gdyby tak na odwrót ?! CM UMK jest w Bydgoszczy
                  ( scena nr 2 nie podawała gdzie się znajduje ), do tego Baja powtórzę oddano z
                  niedocenienia na własne życzenie poniekąd i a propos własnych życzeń to z tego
                  co pamiętam UMK nie włączyła AMB na siłę. Drugie a propos naprawdę zdziwiłem się
                  że bydgoskie muzeum dopiero teraz spełniło kryteria naukowo badawcze i zostało
                  wpisane na listę ( co na to Pan Drenda ) , wyprzedziły Was dwa muzea toruńskie
                  ale i Grudziądz i jeszcze chyba dwa w kuj pom. To taki mały wtręt do kultury.
                  ps.(dla ciekawości kolegi) toruński ogród zoobotaniczny też od dawna jest na
                  liście ogrodów spełniających kryteria , czego i Myślęcinkowi życzę. Oczekuje na
                  odpowiedź i pozdrowienia , a co się dzieje z Polonią chcecie się z Grudziądzem
                  zamienić czy jak?
                  • arafat11 Re: co masz na mysli 26.07.10, 22:41
                    Znów nie mogę się zgodzić ,[b]bo nic mi nie wiadomo by ktokolwiek z
                    Horzycy i z
                    > Torunia zwracał się do Bydgoszczy o przyłączenie i zaszczyt
                    nazywania się
                    > bydgoską sceną nr 2

zgadza sie oczywiscie...nie ukrywam, ze to bylo zwykle
                    zawlaszczenie, aczkolwiek bez konsekwencji bo poza zmiana nazwy nic
                    fizycznie nie straciliscie... zrteszta wydaje mi sie, ze taka
                    praktyka( centralizacja i jakies oddzialy, sceny itp) to bylo w
                    tamtych czasach dosc czeste i nie jest to tylko bydgoska specyfika...

a co do am i umk, to jak widzisz wspolpraca idzie tak sobie( vide
                    szpitale, czy stomatologia) i byl to wielki blad bydgoskich
                    srodowisk...a umk zyskal na tym bardzo wiele, bo setki naukowcow z
                    tytulami z am znacznie podnioslo rankingi...

Drugie a propos naprawdę zdziwiłem si
                    > ę
                    > że bydgoskie muzeum dopiero teraz spełniło kryteria naukowo
                    badawcze i zostało
                    > wpisane na listę ( co na to Pan Drenda ) , wyprzedziły Was dwa
                    muzea toruńskie
                    > ale i Grudziądz i jeszcze chyba dwa w kuj pom. To taki mały wtręt
                    do kultury.

nie wiedzialem o tym i nie interesowalem sie tym...czy ma to jakies
                    znaczenie? nie sadze...licza sie zbiory, obiekty itp...

a co do pana derendy to co on ma z tym wspolnego? jak wiesz muzea
                    podlegaja pod ratusz, a oni nie bardzo go lubia...

ps.(dla ciekawości kolegi) toruński ogród zoobotaniczny też od dawna
                    jest na
                    > liście ogrodów spełniających kryteria , czego i Myślęcinkowi życzę.

mi wsytarczy ciekawsza i szersza oferta myslecinka anie jakis wpis
                    na liste;-)

a co się dzieje z Polonią chcecie się z Grudziądzem
                    > zamienić czy jak?

nieladnie sie smiac z cudzych problemow;-)

w zwiazku z wyjazdem nie bede w najblizszym czasie na forum, wiec
                    niezdziw sie gdy odpowiem na Twoje ewentualne uwagi za kilkanascie
                    dni...

pozdrawiam
                    • jedrek95 Re: co masz na mysli 27.07.10, 21:51
                      aczkolwiek bez konsekwencji bo poza zmiana nazwy nic
                      > fizycznie nie straciliscie - naprawdę czy kolega uważałby tak gdyby było na
                      odwrót?! to bylo zwykle > zawlaszczenie - z tym się zgadzam w 110 % .Dodatkowo
                      proszę weź pod uwagę okoliczności ( nie muszę chyba przypominać jakie ) poza
                      tym porównując co straciliście poza zmianą nazwy AMB na CM UMK ( coś fizycznie
                      ?) i nie jest to tylko bydgoska specyfika... - NIESTETY BYŁA . a umk zyskal na
                      tym bardzo wiele - a była AMB NIC! to senat samobójców czy też wszyscy winni
                      udać się na leczenie do własnego szpitala na konkretny oddział .- czy ma to jakies
                      > znaczenie? nie sadze...licza sie zbiory, obiekty itp...
                      > a mnie się wydawało że muzeum to również placówka naukowo kulturalna tak że
                      tak późnym wpisem to byłem naprawdę zdziwiony . - mi wsytarczy ciekawsza i
                      szersza oferta myslecinka anie jakis wpis
                      > na liste;-) na pewno w 100% ? no dobrze niech tak zostanie .nieladnie sie
                      smiac z cudzych problemow;-) a post kolegi o Elanie ? ale wcale się nie śmiałem
                      .Życzę udanego wyjazdu i powrotu powodzenia
                      • jedrek95 Re: co masz na mysli 27.07.10, 21:59
                        mi wsytarczy ciekawsza i
                        > szersza oferta myslecinka - obszarowo na pewno a co do reszty to proszę bys
                        po powrocie stracil trochę czasu i zapoznał się z ofertą i możliwościami ogrodu
                        zoobotanicznego w Toruniu . I wtedy porównał . Wasz ogród botaniczny jest ( był
                        )bardzo fajny . Ciocia mieszkała kiedyś na Al Mickiewicza i często tam chodziłem
                        . Wiem że jest w Myślęcinku ale czy został ten w Centrum
                        • jedrek95 Re: co masz na mysli 08.08.10, 18:31
                          Sadzę że kolega Arafat już wrócił czekam na odpowiedź
                        • arafat11 Re: co masz na mysli 15.08.10, 22:36

mi wsytarczy ciekawsza i
                          > > szersza oferta myslecinka - obszarowo na pewno a co do reszty to
                          proszę
                          > bys
                          > po powrocie stracil trochę czasu i zapoznał się z ofertą i
                          możliwościami ogrodu
                          > zoobotanicznego w Toruni

zapoznalem sie( kilka lat temu bylem nawet w torunskim)...i
                          twierdze, ze oferta bydgoska jest zdecydowanie ciekwasza i
                          pelniejsza...

Wasz ogród botaniczny jest ( był
                          > )bardzo fajny . Ciocia mieszkała kiedyś na Al Mickiewicza i często
                          tam chodziłe
                          > m
                          > . Wiem że jest w Myślęcinku ale czy został ten w Centrum

tak ten w centrum caly czas dziala, nawet ostatnio nieco go nawet
                          odnowiono, a znajduje sie obecnie pod piecza ukw...
                      • arafat11 Re: co masz na mysli 15.08.10, 22:34
                        aczkolwiek bez konsekwencji bo poza zmiana nazwy nic
                        > > fizycznie nie straciliscie - naprawdę czy kolega uważałby tak
                        gdyby było
                        > na
                        > odwrót?!

nie wiem, po co gdybac?...ale nie zaprzeczysz,ze fizycznie nic nie
                        straciliscie...zreszat jak pisalem tego typu zagruwki w tamtych
                        czasach byly norma...wiec to zadna bydgoska specjalnosc...

.Dodatk
                        > owo
                        > proszę weź pod uwagę okoliczności ( nie muszę chyba przypominać
                        jakie ) poza
                        > tym porównując co straciliście poza zmianą nazwy AMB na CM UMK (
                        coś fizyczni
                        > e
                        > ?)

no poza nazwa, 2 szpitale( jak wyglada ich zarzadanei sam widzisz)
                        oraz moze stracimy stomatologie, na ktora ma apetyt torun...

i nie jest to tylko bydgoska specyfika... - NIESTETY BYŁA

tu sie mylisz, tworzenie roznego zjednoczen, zwiazkow i oddzialow to
                        typowe dla tamtych czasow...i zadna to bydgoska specyfika....

a umk zyskal na
                        > tym bardzo wiele - a była AMB NIC! to senat samobójców czy też
                        wszyscy winni
                        > udać się na leczenie do własnego szpitala na konkretny oddział

uwazam, ze popelniono blad...umk zyskal duzo wiecej, bo stal sie
                        wiekszy i bardziej konkurencyjny, a kto bedzie kojarzyl bydgoszcz z
                        cm?

a mnie się wydawało że muzeum to również placówka naukowo
                        kulturalna tak
                        > że
                        > tak późnym wpisem to byłem naprawdę zdziwiony .

zgadza sie, ale co ma do tego jakis wpis? to znaczy do tej
                        dzialalnosci naukowo, kulturalnej?

- mi wsytarczy ciekawsza i
                        > szersza oferta myslecinka anie jakis wpis
                        > > na liste;-) na pewno w 100% ? no dobrze niech tak zostanie

ciesze sie, ze sie zgadzamy...co do torunskiego ogrodu, mialem go
                        okazje zwiedzac i jest ciekawy( no i najstarszy) ale nie oszukujmy
                        sie jest maly i na tle myslecinka wypada jak wypada...a opbecnosc na
                        jakiejs liscie ma dla mnie male znaczenie...

.nieladnie sie
                        > smiac z cudzych problemow;-) a post kolegi o Elanie ? ale wcale
                        się nie śmiałem
                        > .Życzę udanego wyjazdu i powrotu powodzenia

dzieki;-)
                        • jedrek95 Re: co masz na mysli 16.08.10, 19:21
                          Dziękuję za odpowiedź możemy się spokojnie różnić cyt - wiec to zadna bydgoska
                          specjalnosc - niestety bydgoska połączenie scen dla zaspokojenia ambicji
                          zaistnienie nazwy scena bydgoska w centralnej prasie z wymazaniem nazwy uznanego
                          teatru było ewenementem i nie miało żadnego związku z tworzeniem zjednoczeń czy
                          czymś takim i wg mnie kwalifikuje się do tak modnego przepraszam . Nie miało nic
                          wspólnego z przenoszeniem władz.Cyt - ale co ma do tego jakis wpis? to znaczy do
                          tej > dzialalnosci naukowo, kulturalnej? A to że taki wpis następuje wtedy kiedy
                          placówka muzealna nie tylko wystawia ale również ma warunki i prowadzi
                          działalność również naukową zresztą można sobie przeczytać co to takiego i za co
                          .Cyt - a opbecnosc na
                          > jakiejs liscie ma dla mnie male znaczenie... szkoda a powinno z powodów j.w.
                          Botanik w centrum był jest super klimatem Myślęcinek mu nie dorównuje .Pozdrawiam
    • krzysztofbajar Re: Wojna o ESK 2016 23.07.10, 19:49
      A ja myślę, że idealnym rozwiązaniem tej kwestii byłoby, gdyby Toruń i Bydgoszcz wspólnie walczyło o miano europejskiej stolicy kultury. Nie wiem, czy to jest formalnie możliwe, ale właśnie tak byłoby najsensowniej. Bydgoszcz, owszem, ma renomowaną Operę, Teatr i Filharmonię. Jednak powiedzmy sobie szczerze - uczęszczają tam wyłącznie elity kulturalne. Podejrzewam, że większość tzw. zwykłych bydgoszczan był w tych przybytkach raz, czy dwa razy w życiu ze szkolną wycieczką pewnie jeszcze w podstawówce. Bydgoszcz nigdy nie była specjalnie kulturalnym miastem. Wystarczy zobaczyć ile jest w Bydgoszczy dobrych klubów muzycznych z koncertami zespołów, a także ile osób przychodzi na te koncerty. Podobnie ma się rzecz ze spotkaniami autorskimi z pisarzami, czy poetami. O ile nie jest to ktoś popularny z TV, czy pierwszych stron gazet - publiczność wynosi 10-20 osób raptem. W Toruniu wygląda to o niebo lepiej, choć trzeba przyznać, że to z pewnością głównie dzięki studentom z całej Polski. W Bydgoszczy oczywiście też jest gdzie studiować, jednak młodzi z innych miast się szczególnie nie garną do tego. Mamy raczej studentów rodzimych i z okolicznych miasteczek i wsi. Bydgoszcz jest raczej miastem robotniczym, wojskowym i sportowym, niż specjalnie kulturalnym. Ale właśnie dlatego, że mamy takie znane obiekty, jak wymienione powyżej - uważam, że Bydgoszcz i Toruń powinny pretendować do tego tytułu jako jeden twór Bydgoszcz-Toruń, a nie rywalizować ze sobą. Nie mogę się naprawdę doczekać, kiedy wreszcie te dwa miasta przestaną prowadzić walkę, a zaczną myśleć w kategorii tej osławionej metropolii bydgosko-toruńskiej, o której się tyle mówi od paru lat.
      • arafat11 Re: Wojna o ESK 2016 26.07.10, 22:49

Bydgoszcz
        > jest raczej miastem robotniczym, wojskowym i sportowym, niż
        specjalnie kultura
        > lnym

nie powtarzaj blednych tez komunistycznej propagandy, na ktorej
        torunskie oszolomy buduja sobie wizje robotniczej bydgoszczy i
        inteligenckiego torunia...
        bo juz wielokrotnie udowadniono, ze te tezy sa bledne...

Ale właśnie dlatego, że mamy takie znane obiekty, jak wymienione
        powyżej
        > - uważam, że Bydgoszcz i Toruń powinny pretendować do tego tytułu
        jako jeden tw
        > ór Bydgoszcz-Toruń, a nie rywalizować ze sobą#

jak wiesz jest to niemozliwe, bo najpierw torun chcial wszystko
        tylko dla siebie, a teraz dombrowicz sie pokapowal, ze tez mozna na
        tym zyskac i zglosil bydgoszcz...

Nie mogę się naprawdę doczekać,
        > kiedy wreszcie te dwa miasta przestaną prowadzić walkę, a zaczną
        myśleć w kateg
        > orii tej osławionej metropolii bydgosko-toruńskiej, o której się
        tyle mówi od p
        > aru lat.

ta metropolia to chory pomysl i mam nadziej, z enigdy do tego nie
        dojdzie...a 40 kilometrow pol i lasow to skuteczna blokada tego
        dwumiasta...
      • kid_cassidy Re: Wojna o ESK 2016 03.08.10, 13:16
        no widzisz, udowadniasz,że bydgoszcz to nie tylko miasto
        skrzywionych umysłowo, a pod tobą wpisze sie taki schorowany kibol
        arafat i czar natychmiast pryska.

>>A ja myślę, że idealnym rozwiązaniem tej kwestii byłoby, gdyby
        Toruń i Bydgoszc z wspólnie walczyło o miano europejskiej stolicy
        kultury

i tak miało być, ale bydgoskie kompleksy spowodowały zgłoszenie
        własnej kandydatury. Zwykłe myslenie Kargula wobec Pawlaka- jak jak
        nie mogę mieć, to i sąsiadowi nie powzolę. Poprzeszkadzam i razem
        będziemy mieli po równe nic.

>>
        Nie mogę się naprawdę doczekać, kiedy wreszcie te dwa miasta
        przestaną prowadzić walkę, a zaczną myśleć w kategorii tej
        osławionej metropolii bydgosko-toruńskiej, o której się tyle mówi od
        paru lat.

nie bądz naiwny. Bydgoszcz bedzie wolała kolejne lata zjadać swój
        ogon i pogrążać sie w syfiastości, nim razem z Toruniem stworzyć
        dzwignię, która pozwoli sie podnieść. To sfera chorych ambicji i
        zwykłej małostkowości oraz poczucia ogromnego niesprawiedliwego
        skrzywdzenia, jeśli całośc nie płynie do bydgoskiego wora.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka