Dodaj do ulubionych

PREZYDENT BYDGOSZCZY 2002?

17.02.02, 01:08
20 października 2002r. odbędą się wybory samorządowe. Poraz pierwszy będziemy wybierali PREZYDENTA MIASTA - na kogo oddacie swój głos?

Głosuję na Prezydenta Jasiakiewicza. 4 lata jego rządów pokazały , że jest sprawnym menadżerem, a opcja polityczna z której pochodzi w tym przypadku nie jest moim zdaniem ważna. Liczy się kompetencja w sprawowaniu urzędu. Jasiakiewicz zasługuje na nastepne 4 lata rządów.

Już widzę jakie gromy zaraz na mnie spadna za popieranie tej kandydatury. ZOBACZYMY KTO MIAŁ RACJĘ JUŻ NIEDŁUGO!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: MONK Re: PREZYDENT BYDGOSZCZY 2002? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.02, 16:43
      Zadnych gromow - popieram ta kandydature. Zeby tylko go wystawili
      • Gość: kierowca Re: PREZYDENT BYDGOSZCZY 2002? IP: *.bsb.com.pl 19.02.02, 09:51
        Nie będzie żadnych gromów tylko wyrazy współczucia.
        • Gość: fin Re: PREZYDENT BYDGOSZCZY 2002? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 20.02.02, 07:50
          szczepan napisał(a):
          > Głosuję na Prezydenta Jasiakiewicza. 4 lata jego rządów pokazały , że jest spra
          > wnym menadżerem, ...
          > Już widzę jakie gromy zaraz na mnie spadna za popieranie tej kandydatury.

Od czasu, jak gdzies wcięło Atomskiego, frakcja "antyprezydencka" na tym forum straciła bardzo
          na aktywnosci. Szkoda, jak nie ma drugiej strony do dyskusji, to nie ma dyskusji. Bo odpowiedzi w
          stylu: "Nie będzie żadnych gromów tylko wyrazy współczucia." wydają mi się mało merytoryczne.
          Ja również uważam, że Jasiakiewicz dobrze się spisuje na swoim stanowisku.
          Pozdr

• Gość: kierowca Re: PREZYDENT BYDGOSZCZY 2002? IP: *.bsb.com.pl 20.02.02, 09:05
            Jasiakiewicz ma na swoim koncie sporo wpadek. Ostatnią z nich jest Strefa
            Płatnego Parkowania.
            • Gość: fin Re: PREZYDENT BYDGOSZCZY 2002? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 20.02.02, 09:56
              Gość portalu: kierowca napisał(a):
              > Jasiakiewicz ma na swoim koncie sporo wpadek. Ostatnią z nich jest Strefa
              > Płatnego Parkowania.

Co do strefy płatnego parkownia, to tak na prawdę nie podoba mi się wysokosć opłat dla mieszkanców (pomimo, że
              sam tam nie mieszkam). No i strefa moła by być trochę mniejsza.
              Ale generalnie uważam ją za potrzebną.
              Pozdr
              • Gość: kierowca Re: PREZYDENT BYDGOSZCZY 2002? IP: *.bsb.com.pl 20.02.02, 10:01
                Wpadka polega na tym, że wogóle są opłaty dla mieszkańców, co dyskryminuje ich
                względem innych posiadaczy samochodów parkujących przed domami, a mieszkającymi
                poza Strefą. Jest to niezgodne z konstytucją, bo wprowadza nierównośc obywateli
                względem prawa.
                Odsyłam do wątków poświęconych SPP, bo jest tam wiele ciekawych głosów. (I nie
                tylko moje;)
                • Gość: fin Re: PREZYDENT BYDGOSZCZY 2002? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 20.02.02, 10:22
                  > Wpadka polega na tym, że wogóle są opłaty dla mieszkańców, co dyskryminuje ich
                  > względem innych posiadaczy samochodów parkujących przed domami, a mieszkającymi
                  > poza Strefą. Jest to niezgodne z konstytucją, bo wprowadza nierównośc obywateli
                  > względem prawa.

Co to za okreslenie "parkujących przed domami"? Płatne jest nie parkowanie "przed domami" tylko parkowanie w
                  okreslonych miejscach. Wielu mieszkanców dużych osiedli mieszkaniowych (zwłaszcza z lat 60tych i 70tych) z braku
                  odpowiedniej wielkosci parkingów "przed swoimi wieżowcami" musi parkować na płatnych parkingach strzeżonych.
                  Moze to tez jest niezgodne z konstytucją?

> Odsyłam do wątków poświęconych SPP, bo jest tam wiele ciekawych głosów. (I nie tylko moje;)

czytałem, czytalem, co prawda się nie dopisywalem, ale wiem o czym tam mówicie. Aż zdecydowana wiekszosc jest
                  oburzona? To narmalne, gdy ktos (miasto, czy panstwo) wprowadza nowe opłaty, to zawsze niezadowolonych z
                  tego bedzie zdecydowana wiekszosc. Ale to nie swiadczy o slusznosci (bądz nie) takich oplat. Wiekszosc nie
                  zawsze ma rację, wiekszosc lubi Big Brothera na przkład.
                  Pozdr

• Gość: kierowca Re: PREZYDENT BYDGOSZCZY 2002? IP: *.bsb.com.pl 20.02.02, 10:39
                    Podałeś przykład krzywdy mieszkańców wieżowców i blokowisk stłoczonych na małym
                    terenie, ale w sensie logicznym nie jest to argument, który możesz
                    przeciwstawić mojemu o niezgodności uchwały RM (O wrowadzeniu SPP) z
                    Konstytucją. Przed moim domem jest miejsce na zaparkowanie samochodu. Poza tym,
                    jeżeli pieniądze uzyskane z opłat mają być przeznaczone na remonty ulic, to
                    dlaczego ja mam płacić, a mieszkaniec ul. Mickiewicza nie musi, chociaż zrywamy
                    ten sam asfalt?
                    Słuszność naszych racji nie wynika z tego, że nas - oburzonych jest wielu, ale
                    z tego, że prawo jest jednakowe dla wszystkich, i że ono wogóle istnieje.
    • Gość: chester Re: PREZYDENT BYDGOSZCZY 2002? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 20.02.02, 12:26
      Pytanie czy R. Jasiakiewicz jest dobrym kandydatem jest nie kompletne, bo nie
      wiemy czy jest jakas alternatywa. Osobiscie uważam, że adw. Roman Jasiakiewicz
      nie jest dobrym prezydentem mojego miasta, SLD przejmujac władze 4 lata temu
      zastało miasto z rozpoczętymi inwestycjami i planami , nie zadłużone i z dużym
      potencjałem na rozwój. W dziedzinie inwestycji kontynuuje politykę
      poprzedników, bo to, że dzisiaj budowana jest droga , czy most nie oznacza
      wcale, ze jest to światła decyzja obecnego prezydenta. W Polsce niestety jest
      tak, że decydenci boja sie podejmowac decyzje ( chyba, ze nastepuje tzw.
      smarowanie) i realizacja wielu zadań i inwestycji od fazy projektu do
      realizacji trwa latami, doskonałym przykładem jest budowa Opery Nova
      (inwestycja centralna), na której pracują juz 3 pokolenia robotników ,
      wychowanych w duchu kultury chcąc nie chcąc obracających sie w kregach
      artystycznych. Oczywiscie gdyby podliczyc ile do tej pory wydano na budowe tej
      instytucji okazalo by sie , że mozna byłoby wybudowac 6 takich budynków ale ...

Prezydent nie jest wolnym elektronem i pracuje w srodowisku , ktore niestety mi
      wogóle nie odpowiada, wojny z posłem (wysokie czoło) Gruszką, posłanką (BMW- w
      SLD znają ten skrót) Ciemniak , Pani Krzyżanowską której jedynym atutem jest
      fryzura a'la miotła- poza dyspozycyjnościa nie skalała sie myslą, wiceprezydent
      Baranowski (nazwisko dużo mówi). Hmmm....Nastepnym ogniwem tego srodowiska sa
      radni , to juz wogóle żenujący widok, kiedy w ramach powrotu do dobrych PRL-
      owskich tradycji ruszył autokar z ratusza z radnymi i prezydentem, aby
      gospodarskim okiem popatrzec na Bydgoszcz, jeden radny (nazwisko przemilczę bo
      mam dobre serce) myslał, że budowa hipermarketów to inwestycja miejska i z dumą
      oznajmił światu -" ile teraz budujemy nie co za solidaruchów". Tak więc nie
      jestem zadowolony z elity rządzącej mojego miasta włącznie z Prezydentem
      adw. Niestety obawiam sie , ze wzgledu na zenujacy poziom intelektualny
      Lewicy i podobny poziom prawicy która może wystawic poete Stefana , lub jego
      brata Bronisława (nie Broniewskiego) nic sie w naszym miescie nie zmieni i
      jedynym hitem kulturalnym miasta beda Bydgoskie Impresje Muzyczne na które
      przychodzi mniej widzów niż artystów występujących na scenie, Bydgoszcz cały
      czas bedzie postrzegana jako miasto koło Torunia.... Ale zrzędze , ale faktem
      jest , że jestesmy w czołówce zadłużonych miast w Polsce.

PS

Tak na codzień jestem optymistą
      • Gość: kierowca Re: PREZYDENT BYDGOSZCZY 2002? IP: *.bsb.com.pl 20.02.02, 12:48
        Dzięki za wsparcie...
      • Gość: AG Re: PREZYDENT BYDGOSZCZY 2002? IP: *.gazeta.pl 20.02.02, 17:59
        Święte słowa!!!!!
      • Gość: fin Re: PREZYDENT BYDGOSZCZY 2002? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 21.02.02, 10:33
        Gość portalu: chester napisał(a):
        > W dziedzinie inwestycji kontynuuje politykę poprzedników,
        > bo to, że dzisiaj budowana jest droga , czy most nie oznacza
        > wcale, ze jest to światła decyzja obecnego prezydenta.

A pewnie, że wiele inwestycji to projekty kontynuowane. Tak samo jak poprzedni prezytenci
        kontynuowali to, co rozpoczęli ich poprzednicy. Wielkie inwestycje w infrastrukturę to nie są rzeczy
        obliczone na rok czy dwa lata. Ale Jasiakiewicz wiele inwestycji jednak rozpoczął.

> i realizacja wielu zadań i inwestycji od fazy projektu do
        > realizacji trwa latami, doskonałym przykładem jest budowa Opery Nova
        > (inwestycja centralna),

No własnie, inwestycja centralna i Jasiakiewicz w najmniejszy nawet sposób za nią nie
        odpowiada. Odpowiada za to za halę sportową i proszę, cała budowa zakończy się za kilka
        miesięcy, od poczatku budowy niewiele więcej niż rok. Co, zły wynik?

> Prezydent nie jest wolnym elektronem i pracuje w srodowisku , ktore
        > niestety mi wogóle nie odpowiada, wojny z posłem (wysokie czoło)
        > Gruszką, posłanką (BMW- w SLD znają ten skrót) Ciemniak ,
        > Pani Krzyżanowską której jedynym atutem jest fryzura a'la miotła

Fakt, zgadzam się, zwłaszcza jesli chodzi o Ciemniakową i Krzyżanowską. Ale co jest temu winien
        Jasiakiewicz? Nic. Przecież nie on wybierał Ciemniakową do Rady Miasta tylko mieszkańcy.
        Jako prezydent zależny od Rady Miasta musial się liczyć z naciskami z jej strony.

> nic sie w naszym miescie nie zmieni i
        > jedynym hitem kulturalnym miasta beda Bydgoskie Impresje Muzyczne

No, nie jest tak źle. W filharmonii często są swietne koncerty, a i Festiwal Operowy jest moim
        zdaniem całkiem, całkiem.

> Ale zrzędze , ale faktem
        > jest , że jestesmy w czołówce zadłużonych miast w Polsce.

E, tak bardzo nie zrzędzisz, do tego masz sporo racji.
        Na argument o zadłużeniu mogę powtórzyć odpowiedz, której udzieliłem już kilka dni temu
        własnie Tobie w podforum politycznym:
        "Kierujący miastem mają do wyboru: czy miasto ma wybrać "intensywną" czy "ekstensywną"
        drogę rozwoju. Droga "intensywna", stwarza potencjalne sznse na większe profity dla miasta i
        mieszkańców. Ale wymaga zapewnienia przez miasto dobrej infrastruktury, bo bez tego nie
        sciągnie się inwestorów. Stworzenie dobrej infrestruktury musi kosztować niestety. Stąd rosnące
        zadłużenie. Zgadzam się z Wami, że jest to pewne ryzyko, ale ja uważam, że należało je
        podjąć."
        Pozdr
        • Gość: kierowca Re: PREZYDENT BYDGOSZCZY 2002? IP: *.bsb.com.pl 21.02.02, 10:54
          Z tą halą sportową na Babiej Wsi jest tak, że nie ma obłożenia imprezami i
          włodarze miasta (czytam gazety) już teraz wiedzą, że będzie deficytowa - my
          mieszkańcy będziemy dopłacać za nową, szybko wybudowaną, zabaweczkę
          Jasiakiewicza.
          • Gość: fin Re: PREZYDENT BYDGOSZCZY 2002? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 21.02.02, 12:10
            > Z tą halą sportową na Babiej Wsi jest tak, że nie ma obłożenia imprezami i
            > włodarze miasta (czytam gazety) już teraz wiedzą, że będzie deficytowa - my
            > mieszkańcy będziemy dopłacać za nową, szybko wybudowaną, zabaweczkę
            > Jasiakiewicza.

W Bydgoszczy nie było do tej pory porządnej hali, więc nie było odpowiednich imprez. Będzie
            hala-to może będą odpowiednie imprezy. A generalnie sport nie jest w naszym kraju dochodowy.
            Albo dopłaca państwo, albo miasto, albo wielkie, państwowe firmy (co na jedno wychodzi).
            Uważam, że ta hala jest w miescie bardzo potrzebna. I chwała Jasiakiewiczowi za to, że
            wreszczie będzie.
            Pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka