gunther 11.11.10, 11:07 Pomnikiem papieża jest szkoła katolicka na Szwederowie, monumentów nie potrzeba - lepiej jest inwestować w młodzież ______________________________ A na drzewach zamiast liści... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
volvo7000 Re: Kandydaci o swoich pomysłach na bydgoską kult 11.11.10, 11:35 G. Ciemniak: "Moją ambicją jest zorganizowanie osiedlowych Centrów Kultury i Rekreacji z krytymi basenami i boiskami oraz placami zabaw dla dzieci, które byłyby otwarte dla społeczeństwa." Pani Grażyno, w Bydgoszczy funkcjonuje 6 Młodzieżowych Domów Kultury. Co prawda nie ma przy nich basenów (bo są przy szkołach), ale zwykle mają place zabaw. Może zamiast tworzyć COŚ nowego, zaproponuje Pani zainwestowanie w istniejące już MDKi. Chyba, że o to Pani właśnie chodzi i planuje Pani tylko zmianę nazwy z MDK na oCKiR? Odpowiedz Link Zgłoś
forum373 Frotte - nowy fanklub KonDoma 11.11.10, 22:20 Panu Dombrowiczowi gratulujemy nowego intelektualisty na forum. Frotte - twoje źródła osobowe i narzucający się intelekt wystawiają genialne świadectwo kultywowanego przez ciebie, historycznego już prezydenta Bydgoszczy. Odbyt jest relatywnie niewielki. Czym się smarujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
bigcharles Kandydaci o swoich pomysłach na bydgoską kulturę 11.11.10, 13:28 Jak dla mnie to H. Bocian wypowiedział najlepszy pomysł, który przypomina przeszłość i wpływa na atrakcyjność miasta. Nowe pomniki w starym stylu to powinien być priorytet przyszłej prezydentury minimum 2 pomniki na rok w centrum i przy centrum np. na radach wjazdowych do miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
model.testowy Re: Kandydaci o swoich pomysłach na bydgoską kult 11.11.10, 14:09 Ty tak serio? Odpowiedz Link Zgłoś
bigcharles Kandydaci o swoich pomysłach na bydgoską kulturę 11.11.10, 13:30 Dodam jeszcze, że w Egipcie jest pełno pomników małp,tygrysów, faraonów a Nasze polskie znikły i brak ich w każdym polskim mieście po za Warszawą. Odpowiedz Link Zgłoś
forttte Kandydaci o swoich pomysłach na bydgoską kulturę 11.11.10, 21:51 Panie Szopiński, pan jesteś cham (z definicji: człek źle wychowany, gbur, prostak), a w filharmonii to lubisz pan słuchać "ładnych melodii" (to cytat z pańskiego wystąpienia z roku 2003 w filharmonii). Pan przysypiałeś na koncertach i lekce ważyłeś sobie artystów! Panie Bruski, banały, banały i raz jeszcze banały... o kulturze się pan wypowiadasz a sam kilku zdań sklecić nie potrafisz po polsku, cudze listy pan czytasz (...). Jaką masz pan wiedzę na temat zgłoszonych pomysłów do ESK2016? Pan wiesz jaka różnica między barokiem a rokoko? Pan odróżniasz Chopina od Czajkowskiego, Gombrowicza od Hugo? Filharmonię i Operę to mamy niestety zaściankowe (NIESTETY!) Pani Ciemniak, dyrdymały i tyle... festiwal muzyki współczesnej, ani to "wyborcze" ani mądre. Panie Dombrowicz, w stwierdzeniu, że Bydgoszcz to kultura jest trochę przesady. Gdybyś pan rzekł, Bydgoszcz to kultura inaczej - to bym się zgodził. Oczywiście istotą jest rozumienie pojęcia kultura. Pan idziesz drogą krótkowzroczną w tej kwestii, drogą której, horyzont sięga 2, 4 lat. Bydgoszczy potrzeba drugiego Szwalbego z wizją na kolejnych 50 lat! Pan z kultury robisz narzędzie promocji (marnej niestety, bo opartej na amatorach). Podoba mi się pomysł oryginalny, jak oryginalne jest imię kandydata, pomysł Kosmy na... Muzeum Współżycia Trzech... :) To nieco mniejsza orgia niż w Łodzi, tam realizowali ten pomysł na 4 (toć widać Miller Leszek był zuchwalszy w poczynaniach). Moim zdaniem o kulturze to kandydaci mają niewielkie pojęcie, bo też mało kulturalni z nich ludzie, może poza obecnie urzędującym - choć do jego poczynań mam wiele zastrzeżeń. Primum non nocere!!! panie i panowie kandydaci! Jakby któryś z Was powiedział... sorry, nie wypowiadam się o kulturze, bo w tej dziedzinie dyletantem, jestem to bym z szacunkiem to przyjął. Ale mądrzenie się takie..., ech, na bałwanów wasi pr-owcy was kreują, na bałwanów... talenty objawiają się w nielicznych dziedzinach a wszechstronna jest tylko głupota! Reasumując marnie, ale najlepiej Dombrowicz wypadł Odpowiedz Link Zgłoś
forttte Kandydaci o swoich pomysłach na bydgoską kulturę 11.11.10, 21:58 Dostałem sms-a o spotkaniu z ministrem kultury w operze. Szykuję sobie parę do niego pytań. Mam nadzieję, że wpuszczą mnie na to spotkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly-gonzo Re Bardzo Ciebie prosze 11.11.10, 22:46 Fortte/drogi K/- spotkanie jest dla swoich i po co w internecie reklamowac. Przeciez.wiesz,ze przeslaniem jest to,ze to kandydaci do Sejmiku Hartwig i na Prezydenta Bruski zapraszaja.Ale swoich i dyrektorow.Musimy Ministrem ocieplic wizerunek.Tylko u nas byl protest spiewajacych artystow na sesji Sejmiku .Edward traktowany jest wielka wladza , która nie chciala rozmawiac z plebsem/artysci/. Teraz kandyduje i to co innego - musi pokazac ,ze jest dialog Minister dotacje do instytucji bydgoskich zabral , Bruski nie protestowal.Zreszta nawet nie bylo go na ostatniej premierze /a nawet Calbecki/sie przemógl NO to ile Minister dal na festiwal Prapremier, Festiwal OPerowy ,BFM czy chocby na Impresje Muzyczne Przypominam ,ze jako nasz kandydat nie mozesz popierac Konstantego www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080703/AKTUALNOSCI/655417487 www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080709/BYDGOSZCZ01/727697151 Odpowiedz Link Zgłoś
forttte Re: Re Bardzo Ciebie prosze 11.11.10, 23:32 Misiek, a ciebie to pogrzało...? Przyjdź i zadaj Zdrojewskiemu konkretne pytanie. A was w tym chórze wujów też równo porąbało. Do kogo wy "niewolnicze głosy" wznosicie? banda baranów jesteście i tyle. Waszym pracodawcom jest MF i od niego żądajcie kasy, a nie od wyższej instancji. Tak samo wy eleonorowe wymoczki... tylko narzekać potraficie. Dyletanty z was i tyle, wodzi was za nos starowina, dyrdymały opowiada. Ona doskonale wie jak związkom zawodowym oczy mydlić. HOMO SOVIETICUS wszyscy etatowi artyści jesteście i tyle. Nie umiecie w sposób prosty i jednoznaczny walczyć o swoje. Tylko do "wyższej instancji" płakać potraficie, może nie macie żadnej innej artystycznej alternatywy? Czwarte pulpity, 5 sztalugi i 10 plany? - pokażcie co potraficie! Jak macie zagrać 5 taktów solówki, to w majty sracie! A jak ministrowi pytanie macie zadać to cała wasza rodzina SRA w gacie! QWA odwagi trochę. 10 pulpitom, 6 planom i statystom dziękujemy! Jak masz coś w kulturze do powiedzenia to gębę otwieraj. Opie...i Bruskiego, i Hartwiga, Grześkowiaka i Łysaka, Harendarską (jak łaskawie ją dowiozą), i Figasa. ZALEŻY WAM NA KULTURZE BYDGOSZCZY czy tylko na KASIE??? Wy radiomaryjni, komunistyczny kuglarze! Odpowiedz Link Zgłoś
forum373 Fortte sie chyba napie...ł 11.11.10, 23:42 Frustrat jakiś z ciebie. Emerytura za niska? Pewnie się na twoim talencie nie poznali. Jakie ty pytanie możesz wybełkotać ministrowi jak wytrzeźwiejesz? Głośny to nie znaczy mądry. Czasami po prostu niedowartościowany. Odpowiedz Link Zgłoś
forttte Re: Fortte sie chyba napie...ł 11.11.10, 23:50 Ja się na to spotkanie wybieram i mam kilka konkretnych pytań. Czy ja frustat jestem pytasz? chyba nie... mam szczęśliwe życie, rodzinę, emerytury nie mam, bo mi ona nie potrzebna... coś mi tam za 4 lata będzie przysługiwało ale nie podniecam się tym. Zarabiam, jako twórca... nikt mi złamanego szelonga do kapelusza nie wrzuca. Kilka dziesięcioleci pracowałem na swe nazwisko, nie sku...ałem się komercją, nie zabiegałem o zlecenia. Zrobiłem kasę poza rodzinnym miastem ale tu ją wydaję, tu podatki płacę, i ku... mać, mam prawo wypowiadać swoje poglądy, jako pierwszy plan a nie halabardzista! Odpowiedz Link Zgłoś
forum373 Re: Fortte sie chyba napie...ł 11.11.10, 23:57 Szapo ba. To po co obrażasz innych? Odpowiedz Link Zgłoś
forttte Re: Fortte sie chyba napie...ł 12.11.10, 00:28 a czym ja obrażam innych...? mówiąc, że ktoś rąbie nierówno w perkusję, że nie ma pojęcia o perspektywie, że myli mu się beton z ażurowym spiżem, że gubi proporcję i że performance prezentuje bo mu brak wrażliwości, wiedzy, dystansu i artyzmu by tworzyć prawdziwe kulturalne wartości, Czy mówienie prawdy dziś to obraza? czy wszyscy już do popaprańczych partii się zapisali? W sztuce nie było i nie będzie demokracji - i całe szczęście! Tylko marny twórca, w czasach normalnych, rwie się do polityki. Chętnie podyskutuję z twórcami Odpowiedz Link Zgłoś
dziwny22 Re: Fortte sie chyba napie...ł 12.11.10, 01:49 ...nikt złamanego szelonga.... Jak już to "szeląga" inteligencie na kaczych łapach popierającym "status quo". Jaka forma taka treść. Po cóż więcej pisać, sam się kompromitujesz powyższymi wpisami. Ani halabarda, ani piąte skrzypce, a tym bardziej twoja "niezależność", nic ci nie pomogą jak jesteś tylko zwykłym intelektualistą z przeciętną dozą inteligencji. Odpowiedz Link Zgłoś
irizar dlugidlapokolen.pl 694 598 907 PLN 11.11.10, 23:56 W Bydgoszczy żyje się dobrze i ciekawie, ale mamy bardzo słabe wyniki gospodarcze i to obniża naszą pozycję w kraju - wynika z rankingu metropolii przygotowanego przez Instytut Konkurencyjnej Ekonomii Regionów Więcej... bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1,48722,7427562,Ranking_metropolii__My_w_gore__Torun_w_dol.html#ixzz15115cD7p Zachęcam do przeczytania tego artykułu ze stycznia. Zgadzam się z powyższą analizą. Wiele się od stycznia nie zmieniło. Bydgoszcz ma relatywnie ciekawa ofertę kulturalną. Problem polega na tym, że większości bydgoszczan nie stać na korzystanie z tej oferty bo zarabiają znacznie mniej niż mieszańcy innych metropolii. Potwierdził to także niedawny ranking Przekroju. Gdyby bydgoszczanie mieli podobne średnie zarobki jak mieszkańcy Gdańska, Poznania, czy Wrocławia, to kandydaci mówili by prawdopodobnie dzisiaj o pilnej potrzebie budowy drugiego teatru, bo Teatr Polski pękałby w szwach. Mówili by może o budowie teatru muzycznego? Nasi lokalni artyści mają bydgoszczanom naprawdę dużo do powiedzenia, ale wielu bydgoszczan się o tym nigdy nie dowie, gdyż ich nie stać na chodzenie do Teatru, Filharmonii czy Opery. Artystyczna wrażliwość ogromnej części bydgoszczan nie rozwinie się nigdy bo oni jeszcze zastanawiają się jak zapłacić swoje rachunki za wodę, prąd, gaz, czynsz. Takie są przykre fakty. Najbardziej przykre dla prezydenta Dombrowicza, bo nie kto inny nie był w stanie przyciągnąć dużych inwestycji do miasta. W tym czasie miasta takie jak Gdańsk, Poznań, Wrocław nawet Rzeszów rozwinęły swoje gospodarki, dzięki czemu spadło tam bezrobocie prawie do zera. W ślad za tym zarobki mieszkańców poszły w górę. My w tym czasie wydawaliśmy także ogromne pieniądze, ale nie były to inwestycje, które by przyciągnęły zewnętrzny kapitał i pomogły podnieść znacząco poziom dochodu mieszkańców Bydgoszczy. Dlatego uważam, że prezydent Dombrowicz powinien wycofać się z kandydowania w obecnych wyborach. Jeżeli ma jakiekolwiek pozytywne uczucia wobec tego miasta powinien dać szansę innym. Może któremuś z nich uda się to, czego nie udało mu się zrobić przez 8 lat. Bydgoszcz potrzebuje dużego zewnętrznego kapitału. Bez tego poziom życia jej mieszkańców się nie podniesie. Niezależnie od tego jak wspaniała będzie oferta kulturalna Bydgoszczy, to niewielu bydgoszczan będzie mogło z niej skorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
forttte Re: dlugidlapokolen.pl 694 598 907 PLN 12.11.10, 00:09 czy ty człeku wiesz co piszesz? bilet do filharmonii na próbę otwartą za 2 zł kupić możesz.\ Można wiele rzeczy przykrych mówić o palantach rządzących instytucjami kulturalnym w Bydgoszczy ale nie to, że sprzedają zbyt drogie bilety! No chyba, że dla Ciebie kultura wysoka to koncert z cyklu "Bogusław Morka zaprasza", "Oratorium św.Rubika" albo "Testosteron". Oddziel człeku ziarno od plew. Wtorki muzyczne, czwartki organowe w Akademii Muzycznej i koncerty w Towarzystwie Muzycznym masz gratis - ostatnio nawet w hotelu pod orłem z darmowym winem koncert serwowali Odpowiedz Link Zgłoś
irizar Re: dlugidlapokolen.pl 694 598 907 PLN 12.11.10, 00:22 Bardzo mnie cieszy, że tak szczegółowo zaprezentowałeś ofertę kulturalną naszych instytucji. Zgadzam się z tobą, że jest ona relatywnie ciekawa. Nie zrozumiałeś jednak tego co było głównym przesłaniem mojej wypowiedzi. Wielu bydgoszczan jeszcze nie zaczęła się w ogóle interesować tą ofertą kulturalną, bo na razie zastanawia się jak przeżyć z powodu niskich dochodów. Przy okazji pytanko jak z frekwencją na wymienionych przez ciebie imprezach? Odpowiedz Link Zgłoś
forttte Re: dlugidlapokolen.pl 694 598 907 PLN 12.11.10, 00:36 Ty jak polityk pytania zadajesz? Kandydujesz gdzieś? frekwencja jak zawsze: im wydarzenie wartościowsze tym mniejsza. Chyba Cie to nie dziwi, zerknij kto dba o pr instytucji kultury w mieście... zerknij kto nimi zarządza, bo o kreacji to być mowy tu nie może. Nawet jak jest full to i tak pr jest do luftu bo tego pr nie ma wcale... wypalili się ci ludzie. Często instytucje te domy pomocy społecznej przypominają - czasem i izby wytrzeźwień. NIE ZGADASZ SIĘ Z TĄ OPINIĄ? Odpowiedz Link Zgłoś
irizar Re: dlugidlapokolen.pl 694 598 907 PLN 12.11.10, 08:52 Nie kandyduję nigdzie. Szukam na tym forum odpowiedzi na kogo warto oddać swój głos. Poziom PR instytucji kulturalnych nie jest mi prawdę mówiąc znany. Piszę ci jedynie o zjawisku rozległej biedy w Bydgoszczy, które mocno zawęża krąg ludzi zainteresowanych w ogóle ofertą kulturalną. Jeżeli mieszkaniec Wrocławia zarabia dobrze, opłaci wszystkie swoje zobowiązania, nie brakuje mu na wczasy z rodziną, na remont mieszkania, to wtedy zaczyna się powoli rozglądać wokoło siebie jak tu miło i kulturalnie spędzić czas. I jeżeli zainteresuje go jakieś wydarzenie kulturalne, to nie ma dla niego najmniejszego znaczenia czy bilet kosztuje 20 PLN czy 70 PLN. Rozumiesz? Co miesiąc po zaspokojeniu podstawowych potrzeb zostaje mu wielokrotnie większa kwota na wydanie w Teatrze, Restauracji czy w dobrym sklepie. Statystyczny bydgoszczanin ledwo dociąga do wypłaty, nie ma pieniędzy na remont mieszkania, nie jeździ na wczasy. I to nie jest często jego wina. Za identyczną pracę w innym mieście jego znajomy otrzymuje po prostu znacznie wyższe wynagrodzenie. Nie wiem czy ty byłeś kiedyś w trudnej sytuacji finansowej. Ja byłem. I zapewniam ciebie, że nie interesowało mnie wtedy zupełnie, czy wejściówka do Filharmonii kosztuje 2 PLN, czy 20 PLN. Nawet gdyby kosztowała 0 PLN, to bym się o tym nie dowiedział, bo moje myśli były zaprzątnięte zagadnieniem jak zapewnić przetrwanie rodzinie. Kultura jest niestety na samym końcu łańcuszka pokarmowego. Jak taki statystyczny bydgoszczanin zapłaci nawet za swoje rachunki i znajdzie ciekawe wydarzenie kulturalne napotyka kolejny problem. Próbuje zabrać ze sobą żonę, a ona na to, że mu się już przewróciło w głowie, że kuchnia do remontu, córka nie ma zimowej kurtki, a syn chodzi w dziurawych butach. Bydgoskie rodziny zmagają się często z takimi problemami. Ostatnio pan Kosma Złotowski przy okazji prezentacji pomysłów na rewitalizację śródmieścia wyliczał ile jest lumpeksów na głównych ulicach centrum. Czy to wynika z tego, że bydgoszczanie lubią kupować rzeczy po kimś? Nie. To wynika z faktu, że nie starcza im na kupowanie w normalnych sklepach, a zapewniam, że by woleli. Dlaczego na jedną wyremontowaną pęknie kamienicę przypada 5 zrujnowanych? Bo jej właściciel ma problemy ze ściągnięciem czynszów, kiedy tak naprawdę powinien te czynsze jeszcze podnieść, bo śródmiejska strefa tak naprawdę powinna być nośnikiem prestiżu, a nie miejscem gdzie prestiż przeplata się ze slumsami. I czego by w tym mieście nie dotknąć, to problem zaczyna się i kończy na cienki portfelu bydgoszczanina. Odpowiedz Link Zgłoś
znakomix Re: dlugidlapokolen.pl 694 598 907 PLN 13.11.10, 23:12 Trochę nie rozumiem Twojego postu. Jeżeli ktoś ma nawyk korzystania z wydarzeń kulturalnych to będzie ich szukał jezeli nie to choćby miał pieniądze to i tak wybierze te komercyjne rozplakatowane - bo skąd będzie wiedział co jest dobre, a co złe skoro nigdy nie uczestniczył lub nikt go nie nauczył jak wybrać. > Nie wiem czy ty byłeś kiedyś w trudnej sytuacji finansowej. > Ja byłem. I zapewniam ciebie, że nie interesowało mnie wtedy zupełnie, czy wejś > ciówka do Filharmonii kosztuje 2 PLN, czy 20 PLN. Nawet gdyby kosztowała 0 PLN, > to bym się o tym nie dowiedział, bo moje myśli były zaprzątnięte zagadnieniem > jak zapewnić przetrwanie rodzinie. Kultura jest niestety na samym końcu łańcusz > ka pokarmowego. Jak taki statystyczny bydgoszczanin zapłaci nawet za swoje rach > unki > i znajdzie ciekawe wydarzenie kulturalne napotyka kolejny problem. Próbuje zabr > ać ze sobą żonę, a ona na to, że mu się już przewróciło w głowie, że kuchnia do > remontu, córka nie ma zimowej kurtki, a syn chodzi w dziurawych butach. Jeżeli znajdzie dobrą ofertę za darmo za dwa złote, za dziesięć a nie za 50 -100 - 200 to z niej skorzysta bo to jest także pokarm. Taka kultura potrafi pomóc w przetrwaniu ale trzeba sie na tym znać, trzeba tego się nauczyć, trzeba do tego również dobrego PR. Obecna oferta Bydgoszczy jest coraz bardziej różnorodna ciekawa i kierowana do szerokiego spektrum społeczeństwa (równiez w zależności od finansów), a zasłanianie się biedą jest tak na prawdę PR ukrywającym ubogą wiedzę społeczeństwa. Problem żony to już inny problem raczej z serii kltyry osobistej i stosunków w rodzinie Odpowiedz Link Zgłoś
forttte Kandydaci o swoich pomysłach na bydgoską kulturę 12.11.10, 00:02 jestem za KULTURĄ WYSOKĄ i pytam pana Zdrojewskiego: - kiedy skończą się wreszcie etaty artystyczne w instytucjach kultury, - od kiedy szefowie instytucji kultury będą zatrudniani na zasadach kontraktów menadżerskich, - kiedy pan minister zgłosi poprawki do prawa autorskiego, które zniosą hegemonię ZAiKSU i im podobnych pirackich stowarzyszeń, - jak wygląda strategia rozwoju kultury polskiej do 2050 roku? - kiedy osiągniemy 1 % PKB dla kultury? Takich odpowiedzi oczekuję. A Ty jakie masz pytania prócz sakramentalnego... kiedy będą więcej zarabiał?, gram co prawda tak sobie, nie równo, nie czysto ale za to brzydkim dźwiękiem - ale gram! I kasa mi się należy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
forttte Kandydaci o swoich pomysłach na bydgoską kulturę 12.11.10, 00:53 zbyt aktywny jestem chyba ale nie mogę się powstrzymać. ktoś tu piszę o tym że wielu bydgoszczan ma problemy z opłaceniem czynszu etc, i że nie może pozwolić sobie na wyjście do opery. A ja się pytam czy to komuna? KULTURA JEST, BYŁA I BĘDZIE ELITARNA!!! Jeśli kogoś nie stać dziś na czynsz, to jak jutro się dorobi i będzie mu w kasie zbywało to i tak na kulturę wysoką nie wyda złamanego centa! Dlaczegoś biedny? - boś głupi! Dlaczegoś głupi? - boś biedny! i kolo się zamyka. Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly-gonzo Re: Pisz gdzie minister spotyka sie z ludnościa 12.11.10, 09:23 Fortte/K/- co tak kopie!Ale dales czadu!Pozdrowienia!Napisz gdzie jest to spotkanie z Ministrem- wydales misterny plan Edwarda i Rafala - trudno.Zgodnie z umowa promujemy tez ciebie w Miescie dla pokolen Odpowiedz Link Zgłoś