Dodaj do ulubionych

Przedszkola

08.03.11, 00:22
Witajcie bydgoskie Mamy!

Niedługo przeprowadzamy się pod Bydgoszcz i w perspektywie mamy szukanie przedszkola w Bydgoszczy. Napiszcie proszę, jak jest z miejscami w bydgoskich przedszkolach? Dużo chętnych na jedno miejsce?
Córka będzie miała 5 lat, więc miasto będzie musiało zagwarantować jej przedszkole, ale nie chciałabym, żeby trafiła do przedszkola na drugim końcu Bydgoszczy...
Obserwuj wątek
    • mama.zowy Re: Przedszkola 08.03.11, 08:54
      Witaj,
      jeżeli chodzi o obowiązek zapewnienia miejsca w przedszkolu dzieciom 5-letnim (nawiasem mówiąc mamy córki w tym samym wieku), to gwarantuje to gmina, a więc jeżeli będziesz mieszkać w Bydgoszczy to owszem - UM Bydgoszcz, ale piszesz, że przeprowadzasz się w okolice Bydgoszczy - wówczas właściwa dla miejsca zamieszkania - tj. zameldowania - gmina.
      Wiem, że istnieje możliwość zapisania dziecka do przedszkola publicznego również w takiej sytuacji, ale nie znam do końca sprawy, trzeba będzie pilnować terminu rejestracji elektronicznej (okolice maja). Moja córka chodzi od dwóch lat do przedszkola niepublicznego i z tego co się orientuję w takich przedszkolach nie ma znaczenia miejsce zameldowania - ceny są porównywalne jak w przypadku przedszkoli publicznych, z tymże jest problem z wolnymi miejscami. Każde przedszkole niepubliczne stosuje własne zasady rekrutacji.
      Pozdrawiam i życzę wytrwałości, bo droga Rodzica do przedszkola nie należy do tych z kategorii autostrad.
      mama zowy
      • ozana_1 Re: Przedszkola 08.03.11, 14:32
        Dla mnie jest to wszystko trochę mało logiczne. Syn również rocznikowo pięciolatek uczęszcza do przedszkola niepublicznego. Dzwoniłam do szkoły do której chodzi starszy syn jak to jest z zerówką. Pani z sekretariatu powiedziała, ze jest juz obowiązek od września do zerówki ale nie ma rejonizacji. To znaczy ze co? Że mogę nawet wozić jednego do Fordonu bo tam mieszkamy i tam jeden z chłopaków chodzi do rejeonowej podstawówki a mniejszy jesli sie nie dostanie do Fordonu (skoro nie ma rejonizacji) to będę Go musiała np. wozić na Osową Górę? Może ktoś bardziej jest zorientowany w temacie bo trochę sie gubię.
        • niussia82 Re: Przedszkola 08.03.11, 15:56
          Nie ma rejonizacji, ale może dopytaj czy nie ma jakiś przywilejów dla rodzeństwa uczniów, którzy chodzą do tej szkoły. Tak, jak jest w przedszkolach... teoretycznie jak jedno dziecko chodzi do danego przedszkola i drugie zapisujesz to masz większe szanse, że właśnie w tym znajdziesz miejsce.
    • suzy2000 Re: Przedszkola 08.03.11, 17:03
      Rekrutacja do przedszkoli zacznie się 1 kwietnia bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/1,48722,9183420,Chcesz_zapisac_dziecko_do_przedszkola__szykuj_PIT.html
    • annya11 Re: Przedszkola 08.03.11, 21:08
      Bywają wolne miejsca w przedszkolach publicznych. Napisz, jaka okolica Cię interesuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka