Dodaj do ulubionych

Rektor broni UKW: zasługujemy na uznanie

13.04.11, 12:31
Panie Rektorze potrzebna jest dyskusja, co zrobić żeby było lepiej. Jakie są plany uniwersytetu co do badań naukowych, kolejnych kierunków w tym prawa i ekonomii (nie ma co czynić gestów w stosunku do UMK, bo oni takowych wobec nas nie uczynią, niedługo powołają psychologię). Co z nowymi projektami unijnymi, jak rozwijać przestrzeń kulturalną. W jaki sposób promować uczelnię.
PS. Komentarz Pana redaktora do listu Rektora kuriozalny. WSG lepsze od UKW. Może Pan redaktor opisze pole naukowe tejże szkoły.
Obserwuj wątek
    • aniela43 Panie Rektorze 13.04.11, 12:57
      Jest Pan niezwykle kulturalnym, odpowiedzialnym czlowiekiem, proszę nie dać się wciągnąć w to co kombinuje UTP. Przecież to przez ATR (UTP) Bydgoszcz może pochwalic sie co najwyżej III ligowym uniwersytetem. Pana starania są ogromne, ale nie jest Pan w stanie zrobić wszystkiego. Bez pieniędzy nie da sie prowadzić nauki. Dzisiaj praktycznie nikt nie wyjeżdża na poważne konferencje zagraniczne, pieniędzy na granty naukowe też nie ma. Jak zatem nauczycile akademiccy z głodowych pensji (nie zmienianych od 4 lat) których nie wystacza na utrzymanie rodziny w dzisiajszych POkręconych czasach mają jeszcze budować rozwój naukowy uczelni? Zbieranie publikacji po 2-4 punkty do niczego nie prowadzi. Dzisiaj nauka to biznes, chcesz publikować w dobrych czasopismach to płać.
      Widzę Pana Rektora działanie od wielu lat, podziwiam Pana a zarazem współczuje. Mieszanie sie w rozgrywki przy boku UTP nic dobrego nie przyniesie Panu ani UKW. A tak poza tym słyszałem, że np WSG prowadzi projekty na jakies 30 mln, niestety UKW daleko jeszcze jak widać do tego. pozdrawiam Aniela
      • gwanonimowy Re: Panie Rektorze 13.04.11, 13:21
        Zadałem sobie właśnie nieco trudu i jest Pani w błędzie - UKW prowadzi łącznie projektów z funduszy unijnych na kwotę ponad 100 mln zł - ok 120 - źródło - www.ukw.edu.pl
        • aniela43 Re: Panie Rektorze 13.04.11, 13:46
          Doceniam Pana dociekliwośc, ale ja tylko starałam sie podac to co napisał pan Rektor "a wartość 4 projektów z POKL sięga 15,5 mln zł." A z tego co słyszałam WSG prowadzi projekty na cos około 30 mln. pozdrawiam Aniela

• alfred_prawdomowny Re: Panie Rektorze 13.04.11, 22:09
            Proszę odwołac się do porownywalnych danych.
            • gwanonimowy Re: Panie Rektorze 13.04.11, 22:41
              Drodzy Koledzy i Koleżanki - tak się składa, że o wyznaczniku i wielkości uczelni nie decydują fundusze unijne. Fakt, alfred ma rację - proszę odwoływać się do porównywalnych danych i projektów (oraz stypendiów).

Co do słów krytyki, jakimi obdzielam szkolnictwo wyższe w kraju, uważam jednak, że rektor UKW bardzo inteligentnie skonstruował odpowiedź.
    • pk-27 Manipulacja 13.04.11, 23:15
      Dlaczego kiedy Rektor UKW pisze rzeczowy, poparty faktami tekst, to bardzo szybko znika on z ze strony głównej gazeta.pl w sekcji wiadomości lokalnych ? A kiedy na uczelni wiesza się psy to widnieje przez kilka dni ? Na tym ma polegać owa "dyskusja" ?
      • swiniopas6 Re: Manipulacja 13.04.11, 23:51
        Ewidentnie ktos w Zydecie ma za zle ze ten Rektor podbija wlasny bembenek.

Gdyby ten rektor czytywal tutejsze dyskusyjne strony to by juz widzial, ze osobiscie
        mam stosunek negatywny do nauki polskiej. Rektor rznie aniolka ale sam zapewne
        okrada z dorobku naukowego swych wspolpracownikow, wyjezda ich kosztem na kongresy.
        A frajerom figa. Skad to wiem? Bo tak jest w Polsce, Krainie Ubu Krola, wszedzie.
        Nie tak dawno moj daleki powinowaty zrezygnowal z doktoratu na Politechnice Gdanskiej
        wlasnie dlatego. Promotor faceta okradl z jego dorobku, jeszcze bezczelny domagal sie
        by mu ofiara zrobila konspekt tego co ma w wielkim swiecie zaspiewac.

Czlowiek o nazwisku historycznie kazdemu w Polsce znanym dokonal przelomu w badaniach nad epoka wczesnego formowania panstwa. Napisal piekny artykul we wlasciwym formacie, ktory czytalem, sporzadzil wazna mape do ktorej Mondrusia wykonala niezmywalny znak copyright- tak by kacap tej mapy nie ukradl. Tekst zglosil we wlasciwym organie pt Mowia Wieki. No i co?
        Tam podobno kroluje jakis jego kuzyn,facet wazny i wplywowy i ten kuzyn mowi: po moim trupie! Ja na to- rzuc pan te polskie scierwa, ta holote niegodna panskiego dziela. Oglos pan drukiem w USA i zrob tam drugi doktorat. O ile wiem, historyczne nazwisko nie posluchalo mej dobrej rady. Noblesse oblige.
        4 lata temu Mondrusia odmowila przyjaxzdu na moje 60-te urodziny. Pretekst- podchodzi do habilitacji w w-skim Instytucie PAN. No i co? Pisalem juz o tym: na kolokwium postawila sie jakiemus dupkowi z Gdanska, powiedziala ze czegos tam nie wie i by sobie sam doczytal.
        W wyniku, w tajnym glosowaniu wygrala ale przegrala skoro miala zbyt mala wiekszosc kwalifikowana. Nie ma habilitacji ale roboli dla siebie, za szmal z wlasnego grantu. Profesor musi oblizac sie smakiem ,Mondrusia nie pozwala sie wiecej okradac.

Do czego zmierzam? Do tego, ze ten caly prof.Kubik zamiast miauczec niczym kot na dachu niechaj raczej sie zastanowi jak dac glos mlodszym, ambitnym i gniewnym. Niech ich wypycha do przodu by oni zrobili kariere. On sam wraz z gromada kolegow pierdzacych w stolki nic wiecej osobiscie nie jest w stanie dokonac. Mlody uniwersytet wymaga powiewu nowej sily.
        Musi przyciagac mlodoscia, witalnoscia i szansa dla mlodych. Inaczej przywiednie i zdechnie.
      • ababyd Re: Manipulacja 14.04.11, 08:29
        Racja stu procentowa! To świadectwo, prawdy o intencjach.
        Uszanowanie dla "pk.." /oj bojący się siebie/, Andrzej Adamski.
    • semeon Rektor broni UKW: zasługujemy na uznanie 14.04.11, 00:03
      A ja mam proste pytanie. Dlaczego jak pani redaktor pisała ciąg szkalujących UKW artykułów to nie pofatygowała się do uczelni celem uzyskania opinii drugiej strony, czyli tego co napisał pan rektor, ale jednoznacznie negatywnie opisała działalność UKW w różnych dziedzinach? Jaki przyświecał jej cel?
    • ababyd Rektor broni UKW: zasługujemy na uznanie 14.04.11, 08:27
      "Trudno rozmawiać o sprawach, przed ich zrozumieniem" /ks J Tischner/.
      Dobrze, że jest dyskusja, szkoda, że zainicjowana "poniżej pasa". Każdy ma jakiś cel, interes, a przy tym, każdy zachowuje się, jak umie.
      Rektorski list reprezentuje swój poziom / z uszanowaniem dla Autora/, a gazetowe chwyty - swój. Każda ze stron daje świadectwo o sobie, o SOBIE.
      Nie zmienia to stanu rzeczy, że większość głosów wynika z troski o Uniwersytet, naukę, Bydgoszcz, kulturę, poziom świadomości społecznej,... . Wszyscy mamy wiele do zrobienia.
      Przydał się zimny kubeł wody, ale mogła być to woda krystaliczna, ze Źródła.
      Dzisiaj liczy się PR, bycie celebrytą, ale powinno liczyć się także oczyszczanie z chwastów.
      Wracajmy do normalności, którą przybliżać muszą ludzie nauki, kultury, ducha, wrażliwości, w tym ludzie mediów, Kościoła, scen - także politycznych,... .
      Jestem zaniepokojony modami, " ale zawsze wiem, co to jest nadzieja" /z wiersza Stefana Pastuszewskiego/
      ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
      Andrzej Adamski
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka