Dodaj do ulubionych

Kujawsko-Pomorskie: Region starych ludzi

16.04.11, 18:08
tylko taki drobiazg o miejscu w DPSie - miesięcznie kosztuje to ok 2000zł, więc kogo będzie na to stać??
inna sprawa - jeżeli będą miejsca pracy, zostanie do miasta zachęcony obcy kapitał, ludzie będą mieć TU pracę, to scenariusz kolejnych kilkudziesięciu lat może się zmienić z pożytkiem dla miasta i mieszkańców - więc szanowni rządzący, radni, właściciele firm - zatrudniajcie, rozwijajcie, a nie myślcie o sobie i swoich kieszeniach...
Obserwuj wątek
    • clough Kujawsko-Pomorskie: Region starych ludzi 16.04.11, 19:51
      Kochane Panie, jeżeli u Was rok 2035 znaczy wkrótce, to nie wiem jak określicie okres wcześniejszy.
    • rolo0 Kujawsko-Pomorskie: Region starych ludzi 16.04.11, 20:19
      Panie Bruski, gdzie są ci obiecywani inwestorzy podczas wyborów. Przecież stawiał Pan na rozwój, którego nie ma. By młodzi zostali musi być godna praca i płaca. Ceny za media - wodę i ścieki są najdroższe w kraju. Czy ktoś wobec tego zechce zbudować u nas jakąś fabrykę ? Czy bpp zacznie w końcu pozyskiwać inwestora ?
      • poganiacz_bydla Re: Kujawsko-Pomorskie: Region starych ludzi 16.04.11, 23:20
        Naiwny. Trzeba było na prezydenta wybrać menedzera, a nie - urzędnika.
        • przechodzacy_przez_rzeke Menedżer? 17.04.11, 17:02
          @poganiaczu bydła:
          Wymień menedżerów startujących w ostatnich wyborach na prezydenta miasta Bydgoszczy.
          Bo ja nie pamiętam, żeby jakiś startował.
          • poganiacz_bydla Re: Menedżer? 17.04.11, 18:26
            Bo tacy nie są w stanie przebić się na listy. Partyjna nomenklatura tego pilnuje, gdyż taki kandydatat szybko stałby sie niezależny. Kiedyś Michał Sawka próbował z ramienia SLD, ale skutecznie go zniechęcono. Oprócz tego, taki kandydat z reguły jest finansowo niezależny. A takich lud nie wybiera. Trzeba być gołodupcem. Więc mamy przechlapane.
            ---
            Wiadomo, że ludzi głupich jest znacznie więcej niż madrych. Zatem dlaczego sejm uchwala ustawy większością głosów?
    • ax222 Kujawsko-Pomorskie: Region starych ludzi 18.04.11, 09:12
      no cóż... za 30 lat będę miał złośliwą satysfakcję: kiedy chciałem TU mieszkać i zarabiać, to NIGDZIE nie oferowano mi więcej niż dostają znani mi emeryci. Więc skoro TERAZ "muszą" oni mieć godne życie (młodzi rodzice pewnie "nie muszą"), to niech za 30 lat spiją śmietankę ze swojego dzisiejszego egoizmu i BRAKU SOLIDARNOŚCI z młodym pokoleniem.
    • frych47 Re: Kujawsko-Pomorskie: Region starych ludzi 18.04.11, 09:17
      Bracia Coen już stwierdzili, że
      To nie jest kraj dla starych ludzi
    • arek_bdg Kujawsko-Pomorskie: Region starych ludzi 18.04.11, 09:34
      Jaki jest sens mieszkania w Bydgoszczy - miasto umiera pomału. Dla mnie jako informatyka oprócz Atos, Lucenta, IT-Expert nie ma pracy - a najpierw trzeba sie dostac !! Płaca też rewelacyjna nie jest jak ma sie rodzine na utrzymaniu !! Znajac biegle 2 jez obce spadam stad wkrotce !! Bo jaki sens płacic podatki w kraju przez 30 lat i nic z tego nie miec a na "złota jesien" dostac minimalna emeryture i przymierac glodem !!
      Mowie NIEi spadam !
    • irizar Kujawsko-Pomorskie: Region starych ludzi 18.04.11, 12:48
      Trudno dziwić się trendom demograficznym jeżeli w społeczeństwie dominuje model "rodziny" dwa + pies. Wymieranie społeczeństw całej Europy Zachodniej jest konsekwencją powszechnego wyboru pewnego stylu życia. Znam wielu młodych ludzi, którzy budują domy za kilkaset milionów, jeżdżą regularnie na zagraniczne wczasy i twierdzą, że nie stać ich na dziecko. To jest kwestia pewnego wyboru. Ja pochodzę z wielodzietnej rodziny, także założyłem wielodzietną rodzinę z moją żoną. Nie buduję co prawda nowego domu, nie jeżdżę co roku na zagraniczne wczasy, ale nie przeszkadza mi to być szczęśliwym. Dzieci potrafią dostarczyć dużo problemów, ale jeszcze więcej szczęścia. Ze swojej strony zachęcam. Niestety takie rodziny jak moja nie doświadczają zbyt dużego wsparcia ze strony naszego państwa. Zasiłki rodzinne nawet jeżeli ktoś się na nie załapuje (limit to 504 PLN na głowę w rodzinie) są śmiesznie niskie, wynoszą kilkadziesiąt PLN. Jedynym realnym wsparciem dla rodzin jest raz do roku ulga podatkowa o ile rodzice dobrze zarabiają. Ta ulga jest także solą w oku rządu. Mówi się ciągle o jej likwidacji czy zmniejszeniu. System promowania rodziny w Polsce nie istnieje, nie zachęca w realny sposób nikogo do posiadania dzieci. Jeżeli ktoś decyduje się na wychowywanie dzieci, to z innych pobudek, z pełną świadomością nikłego wsparcia państwa, z pełną świadomością, że czeka go wiele wyrzeczeń. W takim kraju nie ma innej możliwości jak ujemny przyrost naturalny. Władza w Polsce nie grzeszy w tym względzie wyobraźnią. Jeżeli mówimy, że społeczeństwa nie stać na wspieranie rodziny, to musimy też powiedzieć, kto za kilkadziesiąt lat będzie opiekował się ogromną rzeszą niesamodzielnych staruszków. Przybysze z dalekiego wschodu?
      P.S. Moja siostra z mężem i dwójką dzieci wyjechała na wyspy. Oboje z mężem mają stałą pracę i starają się obecnie o trzecie dziecko. Wg ich relacji nie jest to żadnym zagrożeniem dla spłaty kredytu zaciągniętego na ich nowy dom. Jeżeli będą mieli to trzecie dziecko, to ich sytuacja finansowa się nie zmieni, a nawet lekko poprawi. Niby jedna UE, a u nas tak to nie działa. Naszego społeczeństwa na to nie stać. Stać nas jedynie na wymieranie. Wydatki na wspieranie rodziny są na liście priorytetów kolejnych rządów bardzo nisko.
      • swiniopas6 Re: Kujawsko-Pomorskie: Region starych ludzi 18.04.11, 13:51
        O ile jeszcze nie zauwazyles tego to nasz nedzny swiat ma juz ok 6.7 miliarda ludzi.
        Na skraju poludniowym Europy klebia sie juz dziesiatki tysiecy potencjalnych imigrantow- prawie w stu procentach mezczyzn. Jak myslisz, co sie stanie jak takich Tunezyjczykow kohorta zawita
        do Polski? Powiem wiecej, swiat stoi na pograniczu kleski glodu. Ameryka, zdolna nas wszystkich wyzywic, trzyma nas pod batem. Wystarczy ze wstrzyma wysylke pomocy zywnosciowej czy tez taniego eksportu a system bedacy obecnie w stanie rownowagi chwiejnej, niechybnie sie zalamie.
        W tej sytuacji zamozne wojewodztwo rolnicze, gdzie mozna chodzic po ulicach Bydzi swobodnie bo nie jest brak miejsca na chodniku niczym w jakims, powiedzmy,-Bangalore- to bedzie duzy bonus. Wtedy i twoja rodzinka sciagnie do Polski spowrotem z Wysp Brytyjskich bo tam sie juz tli pomalu wojna religijna. Kto wie, moze i ja uciekne umierac do siebie. Na cmentarz na Bielawkach gdzie mam grob rodzinny, byloby blisko a i kielbasy bialej polskiej z sosem tatarskim najesc sie do woli bede mogl nim zdechne.
        ---------------------------------------------------------
        "Dogs look up to you. Cats look down at you. Give me a pig. He just
        looks you in the eye and sees his equal." (Winston Churchill)
    • anonim-xx Kujawsko-Pomorskie: Region starych ludzi 22.04.11, 23:42
      Na zachodzie Europy był podobny problem i aktualnie w tych krajach na podobnych zasadach jak opiekunki do dzieci funkcjonują opiekunowie osób starszych (zdecydowanie tańsi niż miejsce w publicznych instytucjach), którzy mogą prowadzić taką działalność gospodarczą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka