Dodaj do ulubionych

Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 18:51
nie pierwszy i nie ostatni taki przypadek...
Obserwuj wątek
    • Gość: amia Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 13.05.04, 19:08
      nie jest prokuratorem ktoryc chowa sie za imunitet ciekawe jak sprawa pana
      prokuratora z Torunia ktory tak ciezko chorował .
    • re-volt Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej 13.05.04, 19:44
      a nie wiecie którego doktorks to dopadło w końcu...?
      i czemu tak późno...? ;-)
      • Gość: szczepan Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 13.05.04, 20:29
        I to ma być przyszły uniwersytet? Chciałem przy okazji zapytać co robi blisko
        60-cio letni doktor na uczelni, i to podobno na jednym z jej najlepszych
        wydziałów, czy w Bydgoszczy nie obowiązuje ustawa o szkolnictwie wyższym
        nakładająca na pracowników naukowo - dydaktycznych obowiązku zdobywania
        kolejnych stopni?
        • Gość: fasza gyerek Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 11:55
          nie istnieje, nigdzie nie ma wymogu zdobywania tytulu wyzszego niz doktorski
        • Gość: maciej Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: 62.244.137.* 14.05.04, 12:07
          Ten pan to był starszym wykładowcą, tak więc nie pracownikiem naukowo-
          dydaktycznym.Na takich nie ciąży obowiązek habilitowania się.Tacy istnieją
          wszędzie, np. na UMK (wydział matematyki i informatyki) zajęcia prowadzi
          swietny matematyk mgr moze teraz juz dr Z.Bobiński i chyba tez juz ma ze 60.
          • Gość: maturzystka Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 12:43
            A nie Babiński? Hydrolog. Też ma 60 lat
        • madziara_pl Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej 14.05.04, 15:18
          Gość portalu: szczepan napisał(a):

> I to ma być przyszły uniwersytet? Chciałem przy okazji zapytać co robi blisko
          > 60-cio letni doktor na uczelni,

jeszcze jest młody! mam zajecia z 70letnim dziadkiem !!!!na dodatek
          erotomanem !!!
        • Gość: maturzystka Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 12:42
          W Bydgoszczy ustawy nie obowiązują. Zwłaszcza ustawa o szkolnictwie wyższym.
          Niby po co, skoro nie ma szkół wyższych, tylko niższe
      • Gość: WIE KTO TO Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: 62.29.137.* 14.05.04, 09:11
        TO doktor Kazimierz Waligórski.
        BRAWA DLA TEGO PANA!!!!!!!!!!!!!!1
        • Gość: maturzystka Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 12:46
          Nieszczęścia chodzą parami. Zwłaszcza w AB. Przedtem był dr Kalka - specjalista
          od etyki! Sprzedawał zaliczenia w zamian za zakup jego skryptu. Dalej naucza,
          bo takich się w AB nie zwalnia. Jaki pan, taki kran
    • Gość: Copernicus Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: 80.51.205.* 13.05.04, 21:00
      Vivat Academia, Vivant Professores! Proponuję przywrócić nazwę WSP!
      • Gość: maciej Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: 62.244.137.* 14.05.04, 12:10
        Ale Ty durny jesteś.Myślisz, że tylko na AB biorą?O słodka naiwności!!!!
        • Gość: mysia Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 15:13
          To prawda wszędzie biorą a kto ich tego nauczył? Jeden mądry co dał!
      • Gość: maturzystka Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 12:48
        WSP: Wyższa Szkoła Podstawowa
        Wysoce Specjalistyczna Patologia
        Czekam na dalsze propozycje
    • Gość: studentka Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.telsten.com / 195.85.209.* 13.05.04, 21:26
      Hm korupcja jest i będzie w każdej dziedzinie życia-teraz szanowny doktor
      będzie się czerwienił ze wstydu ale to jego problem. Ja bym raczej opisała
      sytuację związaną z oraganizacją tej uczelni!!!, która jest opłakana ilekroć
      mam zjazd-mój układ nerwowy jest podrażniony. I zastanawiam się : AB ma uzsykać
      status Uniwersytetu ? Ogarnia mnie śmiech i jednocześnie złość. Ja osobiście
      miałam zajęcia z panem doktorem- nie był konfliktowy i zaliczenie uzyskałam ale
      pieniędzy nie dałam i dawać nie będę.
      • Gość: maciej Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: 62.244.137.* 14.05.04, 12:12
        Trzeba było studiować dziennie, a nie zaocznie.Jak plujesz na ta uczelnie to
        zmien!!!
        • Gość: studentka Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.telsten.com / 195.85.209.* 14.05.04, 18:06
          Ale jesteś mądry sytuacja mnie zmusiła do tego abym studiowała zaocznie a wiesz
          dlaczego- dlatego że ma wspaniałą pracę i mogę się rozwijać zawodowo a
          dodatkowo pragnę się wykształcić, a jak wiesz PRACA w obecnych czasach to
          skarb, który należy pielęgnować i szanować-jeśli studiujesz dzienie to masz
          szczęście ( trzymam kciuki abyś po skonczeniu ich znalazł taką posadę jak ja -
          powodzenia :))))
        • Gość: studentka zaocz. Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 15:51
          Macieju nie bądź taki ironiczny wobec studentów zaocznych w końcu to oni w
          dużej mierze finansują także twoją nauke na dziennych - trochę skruchu i
          szacunku w stosunku do tych, którzy zarówno uczą się jak i pracują.
          • Gość: maciej Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: 213.77.40.* 18.05.04, 09:41
            Tylko, ze poziom tych zaocznych jest żenujący.Trzeba było studiować na UMK.A
            to, ze podjęłaś studia to zapewne wymóg, zeby nie wylecieć z pracy.Kiedyś
            myślałaś, że maturka wystarczy, a tu niespodzianka za mało.Trzeba było podjąć
            studia i w dodatku na tak kiepskiej uczelni, bo na innej nie byłoby szans.A ja
            juz dawno jestem po studiach, tak wiec nic nie finansujesz i nigdy nie
            finansowałaś.Nie znasz zupelnie struktury finansowania na uczelniach wyższych.
      • Gość: maturzystka Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 12:50
        A co dawałaś i co masz jeszcze podrażnione? Wybieram się na studia i chciałabym
        wiedzieć, co mi będą drażnić
    • Gość: Kazimierz W ŁAPÓWA Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: 62.29.137.* 14.05.04, 08:06
      Przecież ten wykładowca wymuszał kasę na studentach zaocznych. Na jednej z grup
      stwierdził na zajęciach, na których omawiał zaliczenie powiedział, że w tym
      roku wybiera się na wczasy na wycieczkę zagranicę ale nie ma jeszcze na nią
      pieniędzy. O czym to świadczy???
      Zresztą nie żal go wykłady jego były beznadziejne. Wykładał dydaktykę czyli
      Dydaktyka, dział pedagogiki dotyczący ogólnie metod nauczania i uczenia się,
      teoria nauczania, uczenia się. A sam gubił się w swoich notatkach i mówił
      bardzo nie wyraźnie i czasem bez sensu. Jak ja bym po kilkunastu latach pracy
      gubił bym się to bym został zwolniony.
      Na 1 roku studiów magisterskich uzupełniajacych kazał kupic swoją książkę. Jak
      w grupie gdzie jest około 80 osób kupiło tylko kilka to kazał starości
      przynieść listę kto kupił te jego wypociny.
      Zresztą zaliczenie u niego to była teczka portfoli, która składała się
      opracowanych jego wykładów + tematów które były do opracowania + artykuły dot.
      dydaktyki lub metodologii. A na 2 roku kazał jeszcze pisać peany na temat
      przydatności teczkii wtedy była czwórka.
      Lubił też inne prezenty typu flaszeczki.
      • Gość: baszd meg! Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 11:52
        jak Kazio mógl opowiadac o wycieczkach zagranicznych, jesli nie ma paszportu?!
        • Gość: mysia Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 15:17
          Może zbierał na paszport! Wolę dać pieniądze biednym niż takiemu zgredowi
    • ryyys Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej 14.05.04, 08:22
      Przeczytałem 7 opinii, z których większość opisuje to, co się dzieje na AB.
      Dedykuję to władzom Bydgoszczy i dziennikarzom, którzy uparcie chcą tę
      instytucję przekształcić w uniwersytet. Może jednak ochłoniecie ? Czy naprawdę
      nie dociera do Was jakie jest to środowisko ? Co nie znaczy, że wszyscy są W AB
      tacy, jak ci bohaterowie róznych afer, tylko, że jest W AB zbyt dużo ( owiele
      za dużo) ludzi, którzy w żadnej uczelni nie powinni pracować. Jeśli naprawdę
      chcecie w Bydgoszczy uniwersytetu - a nie czegoś w rodzaju uniwersytetu - to
      trzeba całkiem innych działań i BARDZO dużych nakładów. Czy myślicie, że to
      możliwe ?
      • Gość: szczepan Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 14.05.04, 10:01
        Zgadzam się z Tobą ryyys w zupełności. Trafiłeś w sedno problemu! Dodam, że
        nakłady, októrych piszesz powinny polegać przede wszystkim na budowaniu własnym
        wysiłkiem kadry naukowej i gromadzeniu zbiorów bibliotecznych, a nie tylko
        ściąganiu z zewnątrz uczonych z potrzebnymi tytułami
        • Gość: maturzystka Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 12:56
          Tylko kto ma budować tę kadrę? Aferzyści?
      • Gość: maturzystka Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 12:55
        Myślimy, że to niemożliwe, bo ci, którzy nie powinni pracować na żadnej
        uczelni, w AB zajmują zbyt eksponowane stanowiska. I zrobią wszystko, by
        zniszczyć każdego, kto zechce wyczyścić tę stajnię Augiasza.
    • madziara_pl Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej 14.05.04, 10:55
      jak myslicie - czy owy prof bedzie dalej uczyl? czy poniesie jakies
      konsekwencje? czy bedzie mógł dawac zaliczenia w tym semestrze?
      • Gość: Kazik W. Nie jestem profesorem tylko doktorem IP: 62.29.137.* 14.05.04, 11:02
        Nie jestem profesorem tylko doktorem
        • madziara_pl Re: Nie jestem profesorem tylko doktorem 14.05.04, 11:03
          Gość portalu: Kazik W. napisał(a):

> Nie jestem profesorem tylko doktorem

no tak doktorem - przepraszam za pomylke
          • madziara_pl Re: Nie jestem profesorem tylko doktorem 14.05.04, 11:06
            wlasnie slyszalam w radio ze zostal zawieszony!
            co kur** z zaliczeniami? nie dostane ?????
            • jeremy.irons56 Re: Nie jestem profesorem tylko doktorem 14.05.04, 12:01
              madziara_pl napisała:

> wlasnie slyszalam w radio ze zostal zawieszony!
              > co kur** z zaliczeniami? nie dostane ?????

mozesz zaliczac u mnie
            • michutor Re: Nie jestem profesorem tylko doktorem 14.05.04, 15:22
              madziara_pl napisała:

> wlasnie slyszalam w radio ze zostal zawieszony!
              > co kur** z zaliczeniami? nie dostane ?????

niezle Ci przysli pedagodzy...
              • madziara_pl Re: Nie jestem profesorem tylko doktorem 14.05.04, 15:24
                michutor napisał:

> madziara_pl napisała:
                >
                > > wlasnie slyszalam w radio ze zostal zawieszony!
                > > co kur** z zaliczeniami? nie dostane ?????
                >
                > niezle Ci przysli pedagodzy...

słucham?
                • vviosna Re: Nie jestem profesorem tylko doktorem 14.05.04, 18:36
                  > > niezle Ci przysli pedagodzy...

a co masz dokladnie na mysli?
                  • michutor Re: Nie jestem profesorem tylko doktorem 15.05.04, 10:58
                    vviosna napisała:

> > > niezle Ci przysli pedagodzy...
                    >
                    > a co masz dokladnie na mysli?
                    >
                    tak trudno domyslec sie:-)?
                    • madziara_pl Re: Nie jestem profesorem tylko doktorem 15.05.04, 11:07
                      michutor napisał:

> vviosna napisała:
                      >
                      > > > > niezle Ci przysli pedagodzy...
                      > >
                      > > a co masz dokladnie na mysli?
                      > >
                      > tak trudno domyslec sie:-)?

możesz jaśniej ????
                      • michutor Re: Nie jestem profesorem tylko doktorem 15.05.04, 11:17
                        madziara_pl napisała:

> możesz jaśniej ????

oki, niewazne
                        pease
                        • madziara_pl Re: Nie jestem profesorem tylko doktorem 15.05.04, 11:21
                          michutor napisał:

> madziara_pl napisała:
                          >
                          > > możesz jaśniej ????
                          >
                          > oki, niewazne
                          > pease

szkoda ze nie chcesz rozwinac zaczetej mysli...
                          peaCe!
                          • michutor Re: Nie jestem profesorem tylko doktorem 15.05.04, 11:22
                            madziara_pl napisała:

> peaCe!

dzieki:-)
                            milego weekendu
                            • vviosna Re: Nie jestem profesorem tylko doktorem 15.05.04, 12:23
                              PeeNaCie
        • Gość: mysia Re: Nie jestem profesorem tylko doktorem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 15:19
          Nie ma się czym tu chwalić dla mnie taki ktoś nie powinien mieć żadnego tytułu
      • Gość: maturzystka Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 12:57
        Nic mu nie będzie. Będzie dalej robił to co teraz. Najwyżej wyrzucą tych, co
        ujawnili aferę.
        • raszido Ab ... jednak nie ;> 16.05.04, 13:10
          Czytajac nie tylko ten watek, nasuwa sie mysl, ze jednak AB nie zasluguje na
          to, by zostac Uniwerkiem, a zasluguje na to, by nadal byc Akademia
          Bezrobotnych. Wykladowcy, jak i studenci reprezentuja poziom uczelni. I dlatego
          nadal bede obstawal przy tym, ze to ATR zasluguje chocby na tytul Politechniki
          czy tez Uniwerku Technologicznego, a nie skompromitowana do reszty AB, ktorej
          przeksztalcenie w Uniwerek, ma byc droga do sukcesu KonDoma.

ps: swoja droga chcialbym miec w miescie uniwerek ..

• Gość: lupus patologie na uczelniach IP: *.autocom.pl 16.05.04, 13:49
      www.naukowcy.republika.pl
      • Gość: Studentka zaocz. Re: patologie na uczelniach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 16:02
        Na wszystkich uczelniach istnieją patologie ale nie można tego uogólniać.
        Jestem studentką zaocznych na AB i również miałam zajęcia z tytułowym
        wykładowcą. Niemniej nie rozumiem jak można tak uogólnić i twierdzić tylko na
        podstawie słów Pana W. że wszystkie cztery grupy są w to zamieszane. Jakie są
        niby na to dowody przecież tylko z jednej grupy student wysunął takie
        oskarżenie , a słowa Pana W. są w tej sytuacji niewiarygodne i mogą być
        spowodowałe chęcią zemsty.
    • Gość: psycholog Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.04, 01:30
      I TO MA BYĆ WYDZIAŁ PSYCHOLOGII? POZA TYM PSYCHOLOGIA JEST TAK PRZYJEMNĄ NAUKĄ
      ŻE DZIWI MNIE CHĘĆ WRĘCZANIA ŁAPÓWEK WYKŁADOWCOM(widocznie albo oni albo on to
      d@bile
      • Gość: maciej Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: 213.77.40.* 18.05.04, 09:47
        To nie debile to zaoczni!!!!
        • Gość: zy Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.04, 11:38
          Czytalem na tym forum jeden rosądny głos, który naświetla sprawę łapówek w
          uczelni zdrugiej strony, chyba był nie wygodny i dlatego go usunięto.
          Mianowicie chodzi o to, ze tzw. starostowie lat na stuidiach zaocznych, mogą
          sobie "dorabiać" na naiwnych głównie koleżankach z roku - mechanizm jest
          prosty: "wypuszcza się" rok, że starosta załatwi zaliczenie/egzamin, następnie
          organizuje się zbiórkę pieniędzy, z kopertą wchodzi sie do gabinetu
          doktora/profesora (czyli egzaminatora) mówi sie grzecznie "dzień dobry" i
          wychodzi z kasą (nie czyniąc nawet próby wręczenia koperty) - smród i tak idzie
          na konto egzaminatora pomimo, że jest zupełnie niewinny. Paskudne jest
          wymuszanie łapówek, ale jeszcze paskudniejsze nachalne ich wciskanie lub
          opisane wyzej praktyki. Słyszałem o jeszcze jednym "wynalazku" ale tych
          prawdziwych szubrawców łapowników - oni nie biorą żadnych kopert, ale po prostu
          podają właściwej osobie numer konta osobistego w banku - prawda, że genialna
          forma brania łąpówek.
          Dobrego samopoczucia wszystkim łapówkarzom.
          • Gość: maciej Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: 62.244.137.* 18.05.04, 16:02
            Dziwne to co piszesz, ten kto ma morale to nigdy nie wezmie, nawet jakby jemu
            do ust wciskali.Na konto owszem, ale i tak mozna dojsc do tego kto i za co.NO
            cóż łapownicy istnieją wszędzie, tylko pytanie dlaczego daje sie te łapówki? W
            przypadku studentów zaocznych bardzo proste, matoły nie studiowały, nie
            nauczyły się i dają w łapę!!!
      • Gość: psycholog2 Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.04, 22:50
        Drogi kolego "po fachu". Zgadza się, że psychologia jest bardzo interesującą
        nauką i do jej studiowania; niekiedy trudnego; nie potrzeba łapownictwa - tak
        przynajmniej jest w Bydgoszczy. Poza tym, wydaje się mi się, że zbytnio
        uogólniłeś:
        - łapówka została wręczona nie wykładowcy psychologii a pedagogiki (dydaktyki)
        - w artykule nie ma mowy o wydziale psychologii a o wydziale pedagogiki i
        psychologii - jak zapewne wiesz jedyny wydział psychologii w Polsce jest na UW
        Poza tym, jako absolwent psychologii w Bydgoszczy muszę stwierdzić, że nigdy
        nie spotkałem się w trakcie studiów z propozycją łapówki zarówno ze strony
        wykładowców jak i studentów, z czego się ogromnie cieszę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka