Gość: student IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 18:51 nie pierwszy i nie ostatni taki przypadek... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: amia Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 13.05.04, 19:08 nie jest prokuratorem ktoryc chowa sie za imunitet ciekawe jak sprawa pana prokuratora z Torunia ktory tak ciezko chorował . Odpowiedz Link Zgłoś
re-volt Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej 13.05.04, 19:44 a nie wiecie którego doktorks to dopadło w końcu...? i czemu tak późno...? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczepan Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 13.05.04, 20:29 I to ma być przyszły uniwersytet? Chciałem przy okazji zapytać co robi blisko 60-cio letni doktor na uczelni, i to podobno na jednym z jej najlepszych wydziałów, czy w Bydgoszczy nie obowiązuje ustawa o szkolnictwie wyższym nakładająca na pracowników naukowo - dydaktycznych obowiązku zdobywania kolejnych stopni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fasza gyerek Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 11:55 nie istnieje, nigdzie nie ma wymogu zdobywania tytulu wyzszego niz doktorski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: 62.244.137.* 14.05.04, 12:07 Ten pan to był starszym wykładowcą, tak więc nie pracownikiem naukowo- dydaktycznym.Na takich nie ciąży obowiązek habilitowania się.Tacy istnieją wszędzie, np. na UMK (wydział matematyki i informatyki) zajęcia prowadzi swietny matematyk mgr moze teraz juz dr Z.Bobiński i chyba tez juz ma ze 60. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 12:43 A nie Babiński? Hydrolog. Też ma 60 lat Odpowiedz Link Zgłoś
madziara_pl Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej 14.05.04, 15:18 Gość portalu: szczepan napisał(a): > I to ma być przyszły uniwersytet? Chciałem przy okazji zapytać co robi blisko > 60-cio letni doktor na uczelni, jeszcze jest młody! mam zajecia z 70letnim dziadkiem !!!!na dodatek erotomanem !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 12:42 W Bydgoszczy ustawy nie obowiązują. Zwłaszcza ustawa o szkolnictwie wyższym. Niby po co, skoro nie ma szkół wyższych, tylko niższe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WIE KTO TO Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: 62.29.137.* 14.05.04, 09:11 TO doktor Kazimierz Waligórski. BRAWA DLA TEGO PANA!!!!!!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 12:46 Nieszczęścia chodzą parami. Zwłaszcza w AB. Przedtem był dr Kalka - specjalista od etyki! Sprzedawał zaliczenia w zamian za zakup jego skryptu. Dalej naucza, bo takich się w AB nie zwalnia. Jaki pan, taki kran Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Copernicus Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: 80.51.205.* 13.05.04, 21:00 Vivat Academia, Vivant Professores! Proponuję przywrócić nazwę WSP! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: 62.244.137.* 14.05.04, 12:10 Ale Ty durny jesteś.Myślisz, że tylko na AB biorą?O słodka naiwności!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysia Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 15:13 To prawda wszędzie biorą a kto ich tego nauczył? Jeden mądry co dał! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 12:48 WSP: Wyższa Szkoła Podstawowa Wysoce Specjalistyczna Patologia Czekam na dalsze propozycje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.telsten.com / 195.85.209.* 13.05.04, 21:26 Hm korupcja jest i będzie w każdej dziedzinie życia-teraz szanowny doktor będzie się czerwienił ze wstydu ale to jego problem. Ja bym raczej opisała sytuację związaną z oraganizacją tej uczelni!!!, która jest opłakana ilekroć mam zjazd-mój układ nerwowy jest podrażniony. I zastanawiam się : AB ma uzsykać status Uniwersytetu ? Ogarnia mnie śmiech i jednocześnie złość. Ja osobiście miałam zajęcia z panem doktorem- nie był konfliktowy i zaliczenie uzyskałam ale pieniędzy nie dałam i dawać nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: 62.244.137.* 14.05.04, 12:12 Trzeba było studiować dziennie, a nie zaocznie.Jak plujesz na ta uczelnie to zmien!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.telsten.com / 195.85.209.* 14.05.04, 18:06 Ale jesteś mądry sytuacja mnie zmusiła do tego abym studiowała zaocznie a wiesz dlaczego- dlatego że ma wspaniałą pracę i mogę się rozwijać zawodowo a dodatkowo pragnę się wykształcić, a jak wiesz PRACA w obecnych czasach to skarb, który należy pielęgnować i szanować-jeśli studiujesz dzienie to masz szczęście ( trzymam kciuki abyś po skonczeniu ich znalazł taką posadę jak ja - powodzenia :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka zaocz. Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 15:51 Macieju nie bądź taki ironiczny wobec studentów zaocznych w końcu to oni w dużej mierze finansują także twoją nauke na dziennych - trochę skruchu i szacunku w stosunku do tych, którzy zarówno uczą się jak i pracują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: 213.77.40.* 18.05.04, 09:41 Tylko, ze poziom tych zaocznych jest żenujący.Trzeba było studiować na UMK.A to, ze podjęłaś studia to zapewne wymóg, zeby nie wylecieć z pracy.Kiedyś myślałaś, że maturka wystarczy, a tu niespodzianka za mało.Trzeba było podjąć studia i w dodatku na tak kiepskiej uczelni, bo na innej nie byłoby szans.A ja juz dawno jestem po studiach, tak wiec nic nie finansujesz i nigdy nie finansowałaś.Nie znasz zupelnie struktury finansowania na uczelniach wyższych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 12:50 A co dawałaś i co masz jeszcze podrażnione? Wybieram się na studia i chciałabym wiedzieć, co mi będą drażnić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazimierz W ŁAPÓWA Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: 62.29.137.* 14.05.04, 08:06 Przecież ten wykładowca wymuszał kasę na studentach zaocznych. Na jednej z grup stwierdził na zajęciach, na których omawiał zaliczenie powiedział, że w tym roku wybiera się na wczasy na wycieczkę zagranicę ale nie ma jeszcze na nią pieniędzy. O czym to świadczy??? Zresztą nie żal go wykłady jego były beznadziejne. Wykładał dydaktykę czyli Dydaktyka, dział pedagogiki dotyczący ogólnie metod nauczania i uczenia się, teoria nauczania, uczenia się. A sam gubił się w swoich notatkach i mówił bardzo nie wyraźnie i czasem bez sensu. Jak ja bym po kilkunastu latach pracy gubił bym się to bym został zwolniony. Na 1 roku studiów magisterskich uzupełniajacych kazał kupic swoją książkę. Jak w grupie gdzie jest około 80 osób kupiło tylko kilka to kazał starości przynieść listę kto kupił te jego wypociny. Zresztą zaliczenie u niego to była teczka portfoli, która składała się opracowanych jego wykładów + tematów które były do opracowania + artykuły dot. dydaktyki lub metodologii. A na 2 roku kazał jeszcze pisać peany na temat przydatności teczkii wtedy była czwórka. Lubił też inne prezenty typu flaszeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baszd meg! Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 11:52 jak Kazio mógl opowiadac o wycieczkach zagranicznych, jesli nie ma paszportu?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysia Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 15:17 Może zbierał na paszport! Wolę dać pieniądze biednym niż takiemu zgredowi Odpowiedz Link Zgłoś
ryyys Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej 14.05.04, 08:22 Przeczytałem 7 opinii, z których większość opisuje to, co się dzieje na AB. Dedykuję to władzom Bydgoszczy i dziennikarzom, którzy uparcie chcą tę instytucję przekształcić w uniwersytet. Może jednak ochłoniecie ? Czy naprawdę nie dociera do Was jakie jest to środowisko ? Co nie znaczy, że wszyscy są W AB tacy, jak ci bohaterowie róznych afer, tylko, że jest W AB zbyt dużo ( owiele za dużo) ludzi, którzy w żadnej uczelni nie powinni pracować. Jeśli naprawdę chcecie w Bydgoszczy uniwersytetu - a nie czegoś w rodzaju uniwersytetu - to trzeba całkiem innych działań i BARDZO dużych nakładów. Czy myślicie, że to możliwe ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczepan Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 14.05.04, 10:01 Zgadzam się z Tobą ryyys w zupełności. Trafiłeś w sedno problemu! Dodam, że nakłady, októrych piszesz powinny polegać przede wszystkim na budowaniu własnym wysiłkiem kadry naukowej i gromadzeniu zbiorów bibliotecznych, a nie tylko ściąganiu z zewnątrz uczonych z potrzebnymi tytułami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 12:56 Tylko kto ma budować tę kadrę? Aferzyści? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 12:55 Myślimy, że to niemożliwe, bo ci, którzy nie powinni pracować na żadnej uczelni, w AB zajmują zbyt eksponowane stanowiska. I zrobią wszystko, by zniszczyć każdego, kto zechce wyczyścić tę stajnię Augiasza. Odpowiedz Link Zgłoś
madziara_pl Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej 14.05.04, 10:55 jak myslicie - czy owy prof bedzie dalej uczyl? czy poniesie jakies konsekwencje? czy bedzie mógł dawac zaliczenia w tym semestrze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazik W. Nie jestem profesorem tylko doktorem IP: 62.29.137.* 14.05.04, 11:02 Nie jestem profesorem tylko doktorem Odpowiedz Link Zgłoś
madziara_pl Re: Nie jestem profesorem tylko doktorem 14.05.04, 11:03 Gość portalu: Kazik W. napisał(a): > Nie jestem profesorem tylko doktorem no tak doktorem - przepraszam za pomylke Odpowiedz Link Zgłoś
madziara_pl Re: Nie jestem profesorem tylko doktorem 14.05.04, 11:06 wlasnie slyszalam w radio ze zostal zawieszony! co kur** z zaliczeniami? nie dostane ????? Odpowiedz Link Zgłoś
jeremy.irons56 Re: Nie jestem profesorem tylko doktorem 14.05.04, 12:01 madziara_pl napisała: > wlasnie slyszalam w radio ze zostal zawieszony! > co kur** z zaliczeniami? nie dostane ????? mozesz zaliczac u mnie Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Nie jestem profesorem tylko doktorem 14.05.04, 15:22 madziara_pl napisała: > wlasnie slyszalam w radio ze zostal zawieszony! > co kur** z zaliczeniami? nie dostane ????? niezle Ci przysli pedagodzy... Odpowiedz Link Zgłoś
madziara_pl Re: Nie jestem profesorem tylko doktorem 14.05.04, 15:24 michutor napisał: > madziara_pl napisała: > > > wlasnie slyszalam w radio ze zostal zawieszony! > > co kur** z zaliczeniami? nie dostane ????? > > niezle Ci przysli pedagodzy... słucham? Odpowiedz Link Zgłoś
vviosna Re: Nie jestem profesorem tylko doktorem 14.05.04, 18:36 > > niezle Ci przysli pedagodzy... a co masz dokladnie na mysli? Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Nie jestem profesorem tylko doktorem 15.05.04, 10:58 vviosna napisała: > > > niezle Ci przysli pedagodzy... > > a co masz dokladnie na mysli? > tak trudno domyslec sie:-)? Odpowiedz Link Zgłoś
madziara_pl Re: Nie jestem profesorem tylko doktorem 15.05.04, 11:07 michutor napisał: > vviosna napisała: > > > > > niezle Ci przysli pedagodzy... > > > > a co masz dokladnie na mysli? > > > tak trudno domyslec sie:-)? możesz jaśniej ???? Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Nie jestem profesorem tylko doktorem 15.05.04, 11:17 madziara_pl napisała: > możesz jaśniej ???? oki, niewazne pease Odpowiedz Link Zgłoś
madziara_pl Re: Nie jestem profesorem tylko doktorem 15.05.04, 11:21 michutor napisał: > madziara_pl napisała: > > > możesz jaśniej ???? > > oki, niewazne > pease szkoda ze nie chcesz rozwinac zaczetej mysli... peaCe! Odpowiedz Link Zgłoś
michutor Re: Nie jestem profesorem tylko doktorem 15.05.04, 11:22 madziara_pl napisała: > peaCe! dzieki:-) milego weekendu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysia Re: Nie jestem profesorem tylko doktorem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 15:19 Nie ma się czym tu chwalić dla mnie taki ktoś nie powinien mieć żadnego tytułu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 12:57 Nic mu nie będzie. Będzie dalej robił to co teraz. Najwyżej wyrzucą tych, co ujawnili aferę. Odpowiedz Link Zgłoś
raszido Ab ... jednak nie ;> 16.05.04, 13:10 Czytajac nie tylko ten watek, nasuwa sie mysl, ze jednak AB nie zasluguje na to, by zostac Uniwerkiem, a zasluguje na to, by nadal byc Akademia Bezrobotnych. Wykladowcy, jak i studenci reprezentuja poziom uczelni. I dlatego nadal bede obstawal przy tym, ze to ATR zasluguje chocby na tytul Politechniki czy tez Uniwerku Technologicznego, a nie skompromitowana do reszty AB, ktorej przeksztalcenie w Uniwerek, ma byc droga do sukcesu KonDoma. ps: swoja droga chcialbym miec w miescie uniwerek .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lupus patologie na uczelniach IP: *.autocom.pl 16.05.04, 13:49 www.naukowcy.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Studentka zaocz. Re: patologie na uczelniach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 16:02 Na wszystkich uczelniach istnieją patologie ale nie można tego uogólniać. Jestem studentką zaocznych na AB i również miałam zajęcia z tytułowym wykładowcą. Niemniej nie rozumiem jak można tak uogólnić i twierdzić tylko na podstawie słów Pana W. że wszystkie cztery grupy są w to zamieszane. Jakie są niby na to dowody przecież tylko z jednej grupy student wysunął takie oskarżenie , a słowa Pana W. są w tej sytuacji niewiarygodne i mogą być spowodowałe chęcią zemsty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psycholog Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.04, 01:30 I TO MA BYĆ WYDZIAŁ PSYCHOLOGII? POZA TYM PSYCHOLOGIA JEST TAK PRZYJEMNĄ NAUKĄ ŻE DZIWI MNIE CHĘĆ WRĘCZANIA ŁAPÓWEK WYKŁADOWCOM(widocznie albo oni albo on to d@bile Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: 213.77.40.* 18.05.04, 09:47 To nie debile to zaoczni!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zy Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.04, 11:38 Czytalem na tym forum jeden rosądny głos, który naświetla sprawę łapówek w uczelni zdrugiej strony, chyba był nie wygodny i dlatego go usunięto. Mianowicie chodzi o to, ze tzw. starostowie lat na stuidiach zaocznych, mogą sobie "dorabiać" na naiwnych głównie koleżankach z roku - mechanizm jest prosty: "wypuszcza się" rok, że starosta załatwi zaliczenie/egzamin, następnie organizuje się zbiórkę pieniędzy, z kopertą wchodzi sie do gabinetu doktora/profesora (czyli egzaminatora) mówi sie grzecznie "dzień dobry" i wychodzi z kasą (nie czyniąc nawet próby wręczenia koperty) - smród i tak idzie na konto egzaminatora pomimo, że jest zupełnie niewinny. Paskudne jest wymuszanie łapówek, ale jeszcze paskudniejsze nachalne ich wciskanie lub opisane wyzej praktyki. Słyszałem o jeszcze jednym "wynalazku" ale tych prawdziwych szubrawców łapowników - oni nie biorą żadnych kopert, ale po prostu podają właściwej osobie numer konta osobistego w banku - prawda, że genialna forma brania łąpówek. Dobrego samopoczucia wszystkim łapówkarzom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: 62.244.137.* 18.05.04, 16:02 Dziwne to co piszesz, ten kto ma morale to nigdy nie wezmie, nawet jakby jemu do ust wciskali.Na konto owszem, ale i tak mozna dojsc do tego kto i za co.NO cóż łapownicy istnieją wszędzie, tylko pytanie dlaczego daje sie te łapówki? W przypadku studentów zaocznych bardzo proste, matoły nie studiowały, nie nauczyły się i dają w łapę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psycholog2 Re: Afera korupcyjna na Akademii Bydgoskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.04, 22:50 Drogi kolego "po fachu". Zgadza się, że psychologia jest bardzo interesującą nauką i do jej studiowania; niekiedy trudnego; nie potrzeba łapownictwa - tak przynajmniej jest w Bydgoszczy. Poza tym, wydaje się mi się, że zbytnio uogólniłeś: - łapówka została wręczona nie wykładowcy psychologii a pedagogiki (dydaktyki) - w artykule nie ma mowy o wydziale psychologii a o wydziale pedagogiki i psychologii - jak zapewne wiesz jedyny wydział psychologii w Polsce jest na UW Poza tym, jako absolwent psychologii w Bydgoszczy muszę stwierdzić, że nigdy nie spotkałem się w trakcie studiów z propozycją łapówki zarówno ze strony wykładowców jak i studentów, z czego się ogromnie cieszę Odpowiedz Link Zgłoś