Dodaj do ulubionych

S5 pojedziemy w 2024! Po drodze zmarnują się mi...

23.06.11, 15:07
Pośle Olszewski, ręki szkoda.
Obserwuj wątek
    • piehemoth S5 pojedziemy w 2024! Po drodze zmarnują się mi... 23.06.11, 15:22
      "Poseł PO Paweł Olszewski przekonuje, że informacje o zmianie rządowych projektów są "totalną bzdurą". - Dam sobie rękę uciąć, że trasa powstanie zgodnie z dotychczasowym harmonogramem. Rozmawiałem przed chwilą z wiceministrem infrastruktury Radosławem Stępniem. Otrzymałem zapewnienie, że S5 będzie budowana tak jak zakładano do tej pory - twierdzi poseł."

CHĘTNIE BYM SAM SIEKIERĄ ODRĄBAŁ ŁAPĘ OLSZEWSKIEMU!!!

Fight For Bydgoszcz!
    • malik777 S5 pojedziemy w 2024! Po drodze zmarnują się mi... 23.06.11, 15:54
      Do czasu wyborów parlamentarnych przekonywani będziemy za wszelką cenę (nawet ręki posła), że S5 powstanie. Po wyborach dowiemy się, że droga będzie, ale za 10-15 lat. By żyło się lepiej!
    • gwamoniak Oj panie Olszewski chyba pan straci ta reke 23.06.11, 16:43
      I co bedzie jak kilku Bydgoszczan przyjdzie do biura poselskiego z maczeta ??
    • delikt Re: S5 pojedziemy w 2024! Po drodze zmarnują się 23.06.11, 17:05
      Świetna wiadomość; jest szansa, że dożyję!
    • farcry555 S5 pojedziemy w 2024! Po drodze zmarnują się mi... 23.06.11, 18:29
      W tym kraju teraz potrzebne sa stadiony za miliardy, żeby podreperować ego kilkunastu leśnych dziadków z PZPN i żeby kibole mieli co demolować. Po co nam autostrady, infrastruktura kolejowa... grunt , że będziemy mieli Narodowy i niektórzy w tym kraju się trochę dowartościują a i pewnie fortuny przy okazji kontraktów też się dorobią.
      A Olszewski? no cóż...to jest pacynka , która nie ma nic do gadania ; wszelkie pytania zamiast to posła Olszewskiego , to trzeba kierować chyba do tatusia. Bydgoszcz w Warszawie jest traktowana jak kolejne miasto gminne
    • panasonic08 S5 pojedziemy w 2024! Po drodze zmarnują się mi... 23.06.11, 18:44
      O czym to świadczy? A no o tym,że województwo bydgoskie a teraz kujawsko-pomorskie wraz z jego stolicą czyli Bydgoszczą zawsze było traktowane przez władze w Warszawie jak zadupie i prowincja i nic się widać nie zmieniło.Tyczy się to również naszych polityków z regionu,którzy nie potrafią nic zrobić dla regionu za to pierdzenie w stołki na Wiejskiej wychodzi im znakomicie...
      • farcry555 Re: S5 pojedziemy w 2024! Po drodze zmarnują się 23.06.11, 19:37
        zadupie ma zadupiastych posłów
    • marci-nkuch S5 pojedziemy w 2024! Po drodze zmarnują się mi... 23.06.11, 19:54
      Czyli wszystko zostaje po staremu, niemoty nadal rządzą tym miastem i województwem.
      • facet.36 Re: S5 pojedziemy w 2024! Po drodze zmarnują się 23.06.11, 21:27
        no cóż "dokument wewnętrzny" wypłynął za szybko na szerokie wody i ludzie będą już czujni - ale co się dziwić jak sfinalizowanie budowy krótkich odcinków A2 do Warszawy i A4 do granicy z Ukrainą przekracza możliwości intelektualne GDDKiA, ministra infrastruktury jak też premiera rządu / czkawką wychodzi wybranie najtńszych ofert: chińskiej w przypadku A2 i greckiej w przypadku A4 /. Uważam że same mówienie że jest się po jasnej stronie mocy w przeciwieńśtwie do tej drugiej partii stojącej po ciemnej stronie mocy, pijar, oraz wszechobowiązujące wodolejstwo i pustosłowie to za mało aby zajmować się rządzeniem takim krajem jak Polska. Taka PO idealnie pasowałaby do Rosji jako podnózek panującego tam prezydenta!
        Po wyborach oficjalnie już dowiemy się że S5 to jest melodia dalekiej przyszłości a S10 to wógóle bajka jeszcze z nie tego wieku! Jedyne co można zrobić to podziękować ekipie rządzącej podczas EURO - nie będzie z tym jakiegokolwiek problemu - będzie to banalnie proste między innymi dzięki premierowi Tuskowi i ekipie jego przydupników - aby zablokować DK nr 5 w okolicach Bydgoszczy w czasie EURO 2012 - jako podziękowanie dla naszego światłego, oderwanego od rzeczywistości rzadu który bawi się klockami we własnym gronie, mamiąc społeczeństwo kolejnymi bajeczkami!
        Co do Olszewskiego jest bardzo cieniutki - w województwie nie podskoczy Lenzowi, więc w Wawce usilnie stara się zakotwiczyć na jednej z kanapek PO któych to ta partia ma sporo!
        Na koniec jeszcze jedna uwaga - jeżeli chodzi o poziom rozwoju cywilizacyjnego to w UE jesteśmy na szarym końcu - dla nas godnymi partnerami są Bułgaria i Rumunia / na razie /. Dziwię się i nie mogę zrozumieć jak Polska pchała się do kandydowania na organizatora EURO 2012 nie mając stadionów, dróg, obwodnic miast i linii kolejowych pozwalających na poruszanie się pociągów z przyzwotą prędkością. Teraz zrozumiałem że chodzło o igrzyska o to by ciemnemu ludowi rzucić hasełko ,a politycy przy tym ogniu chcieli się ogrzać i wejść na tym "sukcesie" do parlamentu! Tak robiło wcześniej PiS a obecnie robi tak PO!
    • irizar S5 pojedziemy w 2024! Po drodze zmarnują się mi... 23.06.11, 21:16
      "Dam sobie rękę uciąć, że trasa powstanie zgodnie z dotychczasowym harmonogramem."

W średniowieczu złodziejom złapanym na gorącym uczynku odrąbywano prawą dłoń. Myślę, że czas wrócić do tych zwyczajów w przypadku polityków, którzy okradają nas z największych szans na rozwój. Pan Olszewski, ponosi największą odpowiedzialność za zgodę na pomijanie Bydgoszczy w inwestycjach i zagłaskiwanie kolejnych kłamstw Platformy Obywatelskiej. Model jest cały czas taki sam od kilku lat: jeżeli trzeba ciąć jakiekolwiek plany inwestycyjne, to zaczyna się owe cięcia od Bydgoszczy i województwa Kujawsko-Pomorskiego. W połowie roku miał być ogłoszony przetarg na projektowanie S5. Właśnie mija połowa roku, a GDDKiA twierdzi, że nie ma pieniędzy nawet na projekt. Dlaczego nie ma śladu przetargu? Bo nie zabezpieczono kasy na projekt o czym zaraz po wygranych wyborach przekonywał prezydent Bruski oraz Olszewski. Pamiętam te płomienne wpisy na facebooku Rałafa Bruskiego: S5 - POzytywnie. Życzę PO z całego serca porażki w nadchodzących wyborach. Jesteście ugrupowaniem po prostu kłamliwym. PO prostu kłamliwym. Brak słów. Nawet przed wyborami nie jesteście w stanie załatwić kasy na sam projekt. Do 2013 sytuacja fianansów publicznych może zmienić się diametralnie. Jeżeli dzisiaj wstrzymacie projekt, to droga S5 wiecznie będzie widmem. Wstyd. Na najważniejszą obecnie inwestycję dla regionu nie jesteście w stanie znaleźć kasy nawet na sam projekt. Nie rozumiecie do dzisiaj, że większość dróg wybudowano metodą faktów dokonanych, metodą forsowania krok po kroku. Obecnym krokiem jest ten pieprzony projekt. Nie załatwicie marnej kasy na projekt, to znaczy, że nie jesteście w stanie załatwić nic oprócz pobierania diet. Banda nieudaczników. Oby ludzie przejrzeli na oczy i jesienią wystawili wam rachunek wyborczy.
      • semeon Re: S5 pojedziemy w 2024! Po drodze zmarnują się 23.06.11, 22:49
        Moim zdaniem tutaj nie mam mowy o planowym działaniu, nie ma mowy o uwzględnianiu potrzeb ludzi, a jest tylko chamskie wyszarpywanie środków dla swoich. Kto silniejszy ten dostaje. W tym duchu budowany jest toruński most, a przecież równolegle budowany jest most autostradowy i jest możliwość zamiany mostu z kolejowego na kolejowo-drogowy. W ten sposób pieniądze, które mogłyby pozwolić na zbudowanie S5 są już zużywane w Toruniu. Dla 20 tysięcy torunian /mieszkańców Podgórza/ znalazł się 1 mld. złotych, a dla 500 tys. mieszkańców Bydgoszczy i okolicznych powiatów nie znalazło się nic. W ten sposób znaczenie Bydgoszczy upada coraz bardziej przez brak dostępu do autostrad i dróg ekspresowych. Kogo to jednak w naszym kraju obchodzi? Już tylko dwie sprawy, czyli zabór AMB i wykiwanie bydgoszczan w sprawie S5 /pewnie każdy pamięta jak S5 była na liście podstawowej to o moście w Toruniu nawet nie wspominano, a potem pomalutku o S5 zapomniano, a most za kasę, pierwotnie przeznaczoną na S5, budują/ nie powinno być nawet mowy o tworzeniu wspólnej metropolii. Nie używając wielkich słów zapytać wypada: z kim ja tworzyć?
    • tortor5 S5 pojedziemy w 2024! Po drodze zmarnują się mi... 23.06.11, 22:29
      Bardzo ładnie wyremontowaliscie sobie drogę nr 5 w 2002 i później. Gładka, szerokie pobocza, piękna obwodnica Szubina. Teraz chcielibyście, żeby to wszystko rozwalić i zrobic od nowa. Nieładnie. Odczekajcie teraz 20 lat, aż się zrobią jakieś koleiny chociaż.

www.alstal.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=107&Itemid=
    • walburga S5 pojedziemy w 2024! Po drodze zmarnują się mi... 23.06.11, 22:46
      od początku mówię - że Bydgoszcz to wioska -ani autostrady ani dostępu do niej - podziękujmy rządzącym -miło że pamiętają o nas -tylko kiedy wybory=- swoją drogą pora na wolne demokratyczne jednomandatowe wybory -wtedy skończy się traktowanie wyborców jak debili co nie wiedza nic
      • abydos71 Re: S5 pojedziemy w 2024! Po drodze zmarnują się 23.06.11, 23:38
        Gdybyśmy w Bydgoszczy domagali się budowy kosmodromu to tak samo poseł Olszewski by mówił iż minister go "zapewniał"....
        Co to ma być ???
        Zarówno poseł Olszewski jak i minister Grabarczyk mogą obiecać nam co tylko chcą.To my jesteśmy głupcami że im wierzymy.Bardzo jest prawdopodobne że ich nie ujrzymy w następnej kadencji parlamentu.Bieda im nie grozi.Zawsze dla takich znajdą się ciepłe posadki w radach nadzorczych różnych spółek.Będą się z nas śmiali że oto naiwniacy wpierw ich wybrali a potem dali się wodzić za nos jak małe dzieci.My pozostaniemy z dziurawymi , zatłoczonymi drogami.
        Czy da się uwierzyć takim ludziom ???
        poseł Olszewski - nic nie robi tylko "bryluje" po salonach warsiawki i wywraca oczami przed dziennikarzami "tak , tak mam zapewnienie ministra , że powstanie..."
        On sprawia wrażenie że nawet nie wie o czym jest mowa.
        Minister Grabarczyk - czy można uwierzyć człowiekowi , dzięki któremu na kolei panuje chaos , burdel jakiego świat nie widział , a on sam nie wie jak sobie z tym poradzić ???
        Polske jako państwo wkrótce czeka megakompromitacja na oczach prawie całej Europy.Już widze te opisy brudnych pociągów, dziurawych dróg na Euro 2012.A gdzie będą panowie za to odpowiedzialni ??? Daleko stąd....
    • gazamate S5 pojedziemy w 2024! Po drodze zmarnują się mi... 23.06.11, 23:55
      "Jeśli w obecnym planie rządowym jest napisane, że S5 powstanie w latach 2013-15, to na pewno powstanie - ucina dyskusję rzecznik."

"Poseł PO Paweł Olszewski przekonuje, że informacje o zmianie rządowych projektów są "totalną bzdurą". - Dam sobie rękę uciąć, że trasa powstanie zgodnie z dotychczasowym harmonogramem. Rozmawiałem przed chwilą z wiceministrem infrastruktury Radosławem Stępniem. Otrzymałem zapewnienie, że S5 będzie budowana tak jak zakładano do tej pory - twierdzi poseł."

Ja w te ich "na pewno" nie wierzę - przypominam że w kampanii padło zapewnienie że do 2012 S5 będzie gotowa. Ode mnie ten gang krętaczy ma definitywną czerwoną kartkę

• panna0 S5 pojedziemy w 2024! Po drodze zmarnują się mi... 24.06.11, 00:14
      Pokarzemy panom Sikorskiemu i Olszewskiemu , srodkowy palec
      w szybko zblizajacych sie wyborach !!!!!!!!
      Bedziemy tez pamietac o rece Olszewskiego.
      Mamy juz "za,b" Rulewskiego - meczennika
      bedziemy mieli "reke" Olszewskiego - nieudacznika.
      To sie wszystko POsypie w wyborach !!!!!
      • wiwix Sprawa jest prosta. Nie głosować na PO jesienią!!! 24.06.11, 09:48
        Trzeba pokazać nasze niezadowolenie.
        Druga sprawa jest taka, że ruch na DK5 nie jest wielki. Na początku dobrze by było jakby w przeciągu 3-4lat powstała obwodnica Bydgoszczy. Ale nie wiem czy to realne.
        Tak czy inaczej lobby Gdańskie i lobby Poznańskie nie chce by Bydgoszcz się rozwijała, bo jest zagrożeniem dla tych 2 miast. Widać to choćby po naszym lotnisku. Wizzair ma umowę z Poznaniem i Gdańskiem że nie ma lądować w Bydgoszczy. I za to ma dodatkowo płacone. Oczywiście oficjalnie jako promocja Poznania i Gdańska.
        PO to mafia. Zbiorowisko bogatych ludzi mających układy i ich koleżków.
        Dla PO miasta takie jak Bydgoszcz, Suwałki, Częstochowa, Białystok, Olsztyn, Wałbrzych, Gorzów Wielkopolski nie istnieją!
        Pamiętam jak dziś jak Grabarczyk, Tusk przed wyborami na prezydenta miasta w Bydgoszczy zapewniali i obiecali że S5 powstanie.
        Jak widac perfidnie kłamali.
        • frych47 Re: Sprawa jest prosta. Nie głosować na PO jesien 24.06.11, 10:05
          wiwix napisał:

> Dla PO miasta takie jak Bydgoszcz, Suwałki, Częstochowa, Białystok, Olsztyn, Wa
          > łbrzych, Gorzów Wielkopolski nie istnieją!

Łódź, Szczecin też ale za to dla PO liczą się tylko Gdańsk i Wrocław ale tylko dwoma miastami wyborów się nie wygrywa.
    • radekm77 Polnische Wirtschaft :D 24.06.11, 10:13
      nic nowego...
    • friedmar rząd czekał na opinie rządu by uciąć łeb 24.06.11, 13:10
      PO nie ma przeciwwagi. Populistyczno-Rydzykowski pis się nie liczy, więc z uruchomieniem piątki do Gniezna albo do Marzów rząd czekał na opinię środowiskową agencji od rządu zależnej by uciąć łeb inwestycji z powodów budżetowych, o czym wiedziano od samego początku ale gorzka prawda nie pozwoliłaby na wygrane wybory, choćby Pawła Bruskiego. Ot taktyczna zagrywka, podobnie bezie z metropolią.... Bydgoszczanie powinni postawić na ostrzy noża swoje interesy grając i SLD i PSL tylko w wypadku gdy PO będzie miało konkretną i silną opozycję Bydgoszczanie zaczną być ważnym wyborcą, tak są jedynie mięsem wyborczym, który wobec pisu nie ma alternatywy i tak zagłosuje na PO.
      • volvo7000 Re: rząd czekał na opinie rządu by uciąć łeb 24.06.11, 13:34
        friedmar napisał:
        > z uruchomieniem piątki do Gniezna albo do Marzów rząd czekał na opinię środowiskową a
        > gencji od rządu zależnej by uciąć łeb inwestycji z powodów budżetowych, o czym
        > wiedziano od samego początku ale gorzka prawda nie pozwoliłaby na wygrane wybory,
        > choćby Pawła Bruskiego. Ot taktyczna zagrywka, podobnie bezie z metropolią..

Przykre dla bydgoszczan, ale prawdziwe.
        Dombrowicz już w debacie powiedział telewizyjnej powiedział, że metropolie będą tworzone na szczeblu centralnym i miasto nie ma na to większego wpływu. Nie od dziś wiadomo, że Platforma chce metropolii toruńsko-bydgoskiej. Nie liczmy więc na zbyt wiele i cieszmy się jeżeli zostaniemy stolicą przyszłej metropolii.
        • dziwny22 Re: rząd czekał na opinie rządu by uciąć łeb 24.06.11, 13:49
          A może cieszmy się, że w ogóle żyjemy? Dzisiaj w ogrodzie zauważyłem, małe martwe pisklę, które niestety sobie nie polatało i już nie polata. To my pewnie tak samo.
      • tapry Re: rząd czekał na opinie rządu by uciąć łeb 24.06.11, 19:49
        A dlaczego z góry zakładasz ,że nie zagłosujesz na PiS? Nieudaczniki z PO właśnie na to liczą.I dorabiają gębę PiS-owi.Chcą odstraszyć ludzi od PiS-u.Spójrz na zaplecze PO.Sami nowobogaccy i zadowoleni z siebie.Nie widzą problemów ludzi mniej zamożnych, mniej wykształconych, starszych.Dlaczego?Nie po drodze mi z "Mirem" , "Zdzichem" i "Grzechem".Uczcie się historii "Misiaki".
        • friedmar nie zagłosuję na pis przez szacunek do rozumu 24.06.11, 20:51
          myślę, że pis jest partią ludzi żerujących na ciemnocie, kompleksach i jest też partią żalu dla strukturalnie bezrobotnych, którzy nieprzygotowani wykształceniem i zaradnością życiową nie potrafili się odnaleźć w wolnym państwie. Polska nie jest kondominium ani upadającą Białorusią (Łukaszence bliżej do Kaczyńskiego niż do Tuska), obiektywni historycy twierdzą że nasza dzisiejsza sytuacja i kondycja nigdy nie była tak dobra. ok jesteśmy jednymi z najbiedniejszych europejczyków ale nigdy nie było tak dobrze.

spójrz na kurskiego, ziobrę, pana móżdżki w kalarepie i podróże żony państwowym śmigłowcem - Dorna etc - kolesie którzy świetnie żyją i tylko na fasadzie przywdziewają sobie obskuranctwo i nieudacznictwo by ciemnota to kupiła i oddala im swoje głosy....zresztą mieliśmy już premiera leppera i giertycha, których pan jarek zaprosił do rządu dwukrotnie łamiąc obietnice wyborcze (nie będę premierem jak mój brat prezydentem, nie wpuszczę leppera na salony). no i weź pana Jarka - sam nie wiem jak go nazywać, przecież nie premierem skoro zaprzecza państwowości i odbiera legitymacje rządzenia demokratycznie wybranym władzom mojego państwa (prawa ręka zbyszka ziobry prawej ręki jarka kaczyńskiego czyli murarczyk nie przyszedł nawet na przysięgę prezydenta - "ja na niego nie głosowałem" - kurde to jak mamy o pisowcach się wyrażać skoro też na nich nie głosowaliśmy?). Otóż pan Jarek w ostatnich wyborach po pierwsze zatopił się w schizofrenii twierdząc że nie możemy dopuścić by premier i prezydent byli z jednej partii (wciskał ciemnotę swoim wyborcom lub zapomiał co było 1 kadencję wcześniej na poziomie rodziny a nie tylko partii) , później wprowadział czystki w partii i politykę miłości by po przegranych wyborach obwieścić że to był kit jego sztabu wyborczego, który go dużył farmakologicznie....

dwaj liderzy tej partii staną przed trybunałem. jarosław k. jest najczęstszym liderem partyjnym, który przegrywa kolejne procesy sądowe, podobnie zbigniew z. oraz jacek k. - ani Tusk ani nasz Radek ani Schetyna nie musieli niczego pod wyrokiem sądu niczego wielokrotnie odszczekiwać, ani tłumaczyć się zażywaniem psychotropów. pierwszoligowy młody lider pisu - nie pamiętam nazwiska - pod kątem kampanii i pomówień które planuje rozpuszczać ogłosił odrębność majątkową ze swoją żoną. już na starcie założył że niczym jarosławowi kurskiemu komornik będzie licytował luksusowe bmw albo daczę i woli je zapisać na żonę....

sorry stary - ciemnota to kupi jak mawiał pan bmw i super dacza kurski - ja nie zagłosuję na pis przez szacunek do rozumu, choćbyt dlatego że czułem się obrażany gdy słyszałem jakieś brednie o lumpenliberałach, wykształciuchach i o tym gdzie stałem z zomowcami, choć jestem o dekadę młodszy.

tapry napisał:

> A dlaczego z góry zakładasz ,że nie zagłosujesz na PiS? Nieudaczniki z PO właśn
          > ie na to liczą.I dorabiają gębę PiS-owi.Chcą odstraszyć ludzi od PiS-u.Spójrz n
          > a zaplecze PO.Sami nowobogaccy i zadowoleni z siebie.Nie widzą problemów ludzi
          > mniej zamożnych, mniej wykształconych, starszych.Dlaczego?Nie po drodze mi z "M
          > irem" , "Zdzichem" i "Grzechem".Uczcie się historii "Misiaki".
    • irizar S5 pojedziemy w 2024! Po drodze zmarnują się mi... 24.06.11, 16:23
      "Zaniepokojone są władze Bydgoszczy. Wiceprezydent Stefan Markowski spotkał się z dyrektorem bydgoskiego oddziału Generalnej dyrekcji. Spotkanie miało wyjaśnić na jakim etapie jest realizacja s piątki. Jest już opracowana koncepcja przebiegu trasy. Żeby jednak budowę rozpocząć w 2013 roku już teraz bydgoski oddział musiałby ogłosić przetarg na opracowanie dokumentacyjne, a na to potrzebna jest zgoda ministerstwa Na razie zgody nie ma i w świetle tych doniesień wygląda na to, że nie będzie - odpowiada Marek Krawczyk z Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad w Bydgoszczy."
      www.tvp.pl/bydgoszcz/aktualnosci/komunikacja/droga-s5-przesunieta-na-2026-rok/4733028
      Teraz Platformie przydałoby się wymyślić i ogłosić jakieś kolejne problemy proceduralne, byle przetrwać do wyborów. Niestety drogi nie da się zrealizować w perspektywie 2013-2015 jeżeli natychmiast nie ruszy przetarg na projekt S5. Niestety trzeba już się w końcu określić czy są te pieniądze na projekt S5 czy nie ma. Czas ogłosić w końcu mieszkańcom Bydgoszczy i województwa, że zostali po raz kolejny okłamani przez PO.
      Nie zdziwiłbym się nawet gdyby przed wyborami ogłoszono przetarg, a zaraz po wyborach go unieważniono z byle powodu. Spodziewać się możemy jedynie żonglerki kolejnymi PR-owskimi sztuczkami, gdyż PO konsekwentnie niszczy od lat Bydgoszcz. Dlaczego miałaby teraz robić wyjątek i dać szansę na rozwój Bydgoszczy?
      • volvo7000 Re: S5 pojedziemy w 2024! Po drodze zmarnują się 24.06.11, 17:04
        irizar napisał:
        > PO konsekwentnie niszczy od lat Bydgoszcz. Dlaczego miałaby teraz robić wyjątek i dać szansę na rozwój Bydgoszczy?

W końcu ktoś otwarcie stwierdził, że to nie Dombrowicz, a Platforma niszczyła Bydgoszcz.
        Skoro prezydent partii rządzącej nie może nic dla miasta załatwić to jakim cudem miał to zrobić K.D? Sukcesem jest to, że udało mu się doprowadzić do skutku kilka inwestycji zadłużając miasto. Bo z budżetu centralnego nie dostaliśmy i nie dostaniemy nic. A rozwijać się trzeba.
        • friedmar zapominasz czyim kandydatem był KD w I kadencji 24.06.11, 17:11
          przecież Konstanty Dombrowicz był kandydatem PO versus Kosmie Złotowskiemu z Pisu w pierwszej kadencji. źle pamiętam?
          volvo7000 napisał:

> irizar napisał:
          > > PO konsekwentnie niszczy od lat Bydgoszcz. Dlaczego miałaby teraz robić w
          > yjątek i dać szansę na rozwój Bydgoszczy?

>
          > W końcu ktoś otwarcie stwierdził, że to nie Dombrowicz, a Platforma niszczyła B
          > ydgoszcz.
          > Skoro prezydent partii rządzącej nie może nic dla miasta załatwić to jakim cude
          > m miał to zrobić K.D? Sukcesem jest to, że udało mu się doprowadzić do skutku k
          > ilka inwestycji zadłużając miasto. Bo z budżetu centralnego nie dostaliśmy i ni
          > e dostaniemy nic. A rozwijać się trzeba.
          • volvo7000 Re: zapominasz czyim kandydatem był KD w I kadenc 24.06.11, 17:25
            friedmar napisał:
            > przecież Konstanty Dombrowicz był kandydatem PO versus Kosmie Złotowskiemu z Pi
            > su w pierwszej kadencji. źle pamiętam?

Dobrze pamiętasz. Ale jak wiesz później jego drogi z PO się rozeszły. Było mu więc trudniej cokolwiek negocjować z rządem, niż obecnemu prezydentowi należącemu do tejże partii.
            Przed wyborami wielu liczyło, że człowiek PO załatwi miastu wszystko, dziś okazuje się, że tylko nic, ewentualnie marne ochłapy na pocieszenie.
            Ponad podziałami - żal naszej Bydgoszczy
            • friedmar 70% postów jest zgodne, smutne wnioski 24.06.11, 17:34
              jako szczerzy kibice naszego miasta piszemy słuszne oczywistości, bez żadnego wpływu na nic.
              Frustrujące.

volvo7000 napisał:

> friedmar napisał:
              > > przecież Konstanty Dombrowicz był kandydatem PO versus Kosmie Złotowskiem
              > u z Pi
              > > su w pierwszej kadencji. źle pamiętam?

>
              > Dobrze pamiętasz. Ale jak wiesz później jego drogi z PO się rozeszły. Było mu w
              > ięc trudniej cokolwiek negocjować z rządem, niż obecnemu prezydentowi należącem
              > u do tejże partii.
              > Przed wyborami wielu liczyło, że człowiek PO załatwi miastu wszystko, dziś okaz
              > uje się, że tylko nic, ewentualnie marne ochłapy na pocieszenie.
              > Ponad podziałami - żal naszej Bydgoszczy
        • irizar Re: S5 pojedziemy w 2024! Po drodze zmarnują się 24.06.11, 20:27
          Volvo. Z czytania ze zrozumieniem pała. Nigdy, nigdzie nie stwierdziłem, że to nie Dombrowicz niszczył Bydgoszcz. W dodatku jest to zupełnie sprzeczne z moimi obserwacjami. Moim zdaniem Dombrowicz niszczył Bydgoszcz ramię w ramię z PO, która go rękoma Teresy Piotrowskiej wykreowała z niemrawego dziennikarzyny na niemrawego prezydenta. Cele Dombrowicza i PO były zbieżne, dlatego właśnie proces rozwoju Torunia, niszczenia Bydgoszczy i zapobiegania jej rozwojowi był tak dotkliwy w czasach prezydentury KD.
          Jak widać po obecnych kłamstwach PO w sprawie S5, przyszło nam, bydgoszczanom żyć w bardzo ciężkich czasach. Jednak pozostaje nadzieja, że proces eliminowania z życia publicznego miasta i kraju skompromitowanej PO (wraz z PSL) będzie przebiegał szybciej lub wolniej , ale nieubłaganie. Wierzę w to, że bydgoszczanie potrafią wyciągać wnioski i eliminować w wyborach ludzi, którzy zawiedli zaufanie. Na poparcie tej tezy przytoczę wyeliminowanie jesienią szkodnika - Dombrowicza. Mam też nadzieję, że będą się pojawiać w polityce nowi ludzie, kreowani przez prawdziwie bydgoskie środowiska i stowarzyszenia, ludzie zakochani jak my w Bydgoszczy. Bez ludzi zakochanych w Bydgoszczy nie będziemy mieli skutecznej reprezentacji swoich racji w parlamencie i będziemy ZAWSZE pomijani w inwestycjach. Wszelkich. Nie wiem czym zajmują się parlamentarzyści z PO, ale z pewnością nie jest to skuteczna walka o kluczowe dla regionu inwestycje.
          Problem z pieniędzmi na drogi może zmuszać rząd do korekty wcześniejszych planów, nie znaczy to jednak, że drogi przestaną być budowane. Korekty obejmą najsłabiej politycznie wspierane projekty, a reszta będzie budowana. Obecnie MI robi sondaż reakcji na korekty w planach budowy dróg. Jeżeli nasi parlamentarzyści z koalicji rządzącej PO-PSL zaspokoją się telefonem z podtrzymaniem obietnic, gdy już dzisiaj jest uwalana sprawa przetargu na projekt, to będzie świadczyło kiepsko o ich inteligencji i mam nadzieję o ich szansach wyborczych

volvo7000 napisał:

> irizar napisał:
          > > PO konsekwentnie niszczy od lat Bydgoszcz. Dlaczego miałaby teraz robić w
          > yjątek i dać szansę na rozwój Bydgoszczy?

>
          > W końcu ktoś otwarcie stwierdził, że to nie Dombrowicz, a Platforma niszczyła B
          > ydgoszcz.
          > Skoro prezydent partii rządzącej nie może nic dla miasta załatwić to jakim cude
          > m miał to zrobić K.D? Sukcesem jest to, że udało mu się doprowadzić do skutku k
          > ilka inwestycji zadłużając miasto. Bo z budżetu centralnego nie dostaliśmy i ni
          > e dostaniemy nic. A rozwijać się trzeba.
          • friedmar Re: S5 pojedziemy w 2024! Po drodze zmarnują się 24.06.11, 23:40
            kilka lat temu zapomniałem swojego hasła i z moltona stałem się friedmarem. ale tamtych czasów mi brakuje na forum - np. był wątek jak naprawiać Bydgoszcz i jak pamiętam nikt nie stawiał argumentów at persona, a każdy próbował się mierzyć z problemem. im dłuzej forum chodziło tym było gorzej - w końcu admini wprowadzili obowiązek logowania się ze względu na bluzgi i niemerytoryczność argumentów dyskusji. może czas byśmy zaczęli się na forum znowu szanować?
            irizar napisał:

> Volvo. Z czytania ze zrozumieniem pała.
            • volvo7000 Re: S5 pojedziemy w 2024! Po drodze zmarnują się 24.06.11, 23:57
              friedmar napisał:
              > może czas byśmy zaczęli się na forum znowu szanować?

Niestety taka jest specyfika "forów" medialnych. Z założenia mają dawać możliwość komentowania artykułów, ale często stają się miejscem do wyzwisk, personalnych politycznych wycieczek. Korzystając z takich grup dyskusyjnych trzeba oddzielać ziarno od plewów.
              • dziwny22 Re: S5 pojedziemy w 2024! Po drodze zmarnują się 25.06.11, 01:03
                ... taka jest specyfika... Volvo nie przesadzaj i to grubo. irizar wyłożył ci spójną i konkretną myśl i możesz się do niej odnieść argumentami, a nie personalnie lub ogólnikowo. KD był, również moim zdaniem, najgorszym szefem miasta w jego znanej mi historii. Reprezentował Toruń i jego interesy, był uległy, kłótliwy, bez najmniejszej nawet charyzmy, nie miał wizji rozwoju miasta i nie żył miastem, nie przyjmował najmniejszej krytyki, ogólnie jako prezydent miasta był beznadziejny. Zastał Bydgoszcz murowaną, a zostawił drewnianą. To było 8 lat kompletnie straconych dla mieszkańców miasta. I naprawdę nie ma czego i kogo bronic i usprawiedliwiać. Oczywiście ocena zależy od miejsca siedzenia, ale obiektywnej prawdy, opartej na faktach nie da się zakrzyczeć. Proponuję lepiej skupić się na przyszłości, a głównie na najbliższych wyborach. Wbrew pozorom to forum czyta wiele osób, chociaż niewiele pisuje regularnie, lecz jego oddziaływanie ma konkretny wymiar. Teraz mamy dwa podstawowe problemy czyli nie dopuścić do powstania metropolii z Toruniem i spowodować jak najszybszą budowę S5 i to powinno być naszym wspólnym celem.
              • irizar Re: S5 pojedziemy w 2024! Po drodze zmarnują się 25.06.11, 09:50
                Nie wiem co jest bardziej niewłaściwym zachowaniem? Zmienianie sensu czyjejś wypowiedzi, czy odniesienie się do ewidentnego braku zrozumienia tekstu pisanego? Wiem Volvo, że twoja sympatia do KD nie minęła i bardzo chciałbyś jego rehabilitacji w oczach społeczeństwa. Uważam, że po tym co zrobił nie będzie to jednak nigdy możliwe. Nawet gdyby kolejni prezydenci okazali się jeszcze gorsi. W każdym razie nie próbuj rehabilitować Konstantego Dombrowicza przekręcając moje wypowiedzi. Powtarzam, że uważam, Dombrowicza za osobę, która mając do dyspozycji przez 8 lat potężną maszynę ratusza osłabiła znacznie pozycję Bydgoszczy w kraju. Wielu ludzi z Bydgoszczy szkodziło również miastu swoimi działaniami, ale niewiele z nich miało tak duże możliwości jak prezydent. Dlatego moja ocena działań Dombrowicza jest skrajnie krytyczna.
      • friedmar PO nie ma przeciwwagi 24.06.11, 17:05
        władze lokalnej po zwracają się do budowlańców drogowych o jakieś pierdoły by usłyszeć oczywistą oczywistość że władze centralne po nie dały zielonego światła na inwestycję.

po dla bydgoszczy jest szkodliwa - stworzyliśmy sobie twardą skorupę rządców (dombrowicz, dyzma łada, paweł olszewski, paweł bruski - to wrony z jednego drzewa, które co raz zmieniają się na gałęziach), których jedyną misją jest trwanie w zastanym stanie.

toruńska po jest bardziej silna niż bydgoska więc bydgoszcz bierze w tyłek bardziej niż wówczas, gbyby należała do woj. poznańskiego - przynajmniej Bydgoszcz byłaby wolna od lokalnego wpływowego patrioty Całbeckiego (z Toruńskiego po).

Dlaczego afisze wyborcze naszego marszałka wisiały tylko w Toruniu? Czy nie jest rechotem historii fakt, że szefem Bydgoskiej po jest zawodowy syn eseldowskiego kacyka? dokąd zmierza miasto z takimi liderami?
      • tapry Re: S5 pojedziemy w 2024! Po drodze zmarnują się 24.06.11, 19:57
        Przetarg na firmę projektującą drogę S5 od Nowych Marzów do Bydgoszczy miał być rozstrzygnięty "w połowie roku", który właśnie mija.Czy w ogóle ten przetarg ogłoszono?Wg moich wiadomości, raczej nie.Pogonić bydło z PO z "wykidajłom" na czele.
    • tapry S5 pojedziemy w 2024! Po drodze zmarnują się mi... 24.06.11, 17:03
      Cztery lata temu Paweł-wykidajło-Olszewski też dawał sobie rękę odciąć.I co? Dzisiaj by nie miał jednej ręki.Teraz daje sobie rękę odciąć.Czyli już niedługo będzie bez obu rąk ,czyli "bezręki".Paweł Olszewski -"bezręki".Całkiem nieźle brzmi.Paweł Olszewski "bez mózgu", "bez honoru", "bez godności".A najlepiej zabrzmi: "Paweł Olszewski bez głosów wyborców". Myślę , że w Bydgoszczy jest dużo ludzi, którzy potrafią myśleć i analizować poczynania "wykidajły".
      Pozdrawiam.
      • friedmar paweł mistrz kategorii "zawód syn" 24.06.11, 17:09
        powinniśmy dać żółtą kartkę wyborczą po. niestety nie ma alternatywy i tylko zagorzali radyjowcy marnują swój głos na pis. może więc jakiś marsz milczenia przed gabinetem całbeckiego? bo przecież nasi Bydgoscy liderkowie nie mają nic do gadania....

> mi: "Paweł Olszewski bez głosów wyborców". Myślę , że w Bydgoszczy jest dużo lu
        > dzi, którzy potrafią myśleć i analizować poczynania "wykidajły".
        > Pozdrawiam.
        • dziwny22 Re: paweł mistrz kategorii "zawód syn" 24.06.11, 17:25
          Już w poprzednich wyborach /samorządowych/ wyborcy dali swoim wybrańcom żółta kartkę, oddając w wyborach do rad sejmików, prawie co piąty nieważny głos. I co? Nasi wybrańcy nawet tego nie zauważyli. Póki im nie podniesiemy koryta, tak żeby nie mogli żreć z niego bez przerwy i do woli to do tego czasu oni nas nie zauważą. Ci "wspaniali " politycy widzą nas tylko klika tygodni przed wyborami, a poza tym mają nas w "głębokim poważaniu". Sami sobie jesteśmy winni i nadal będziemy, gdyż ich znowu /ja nie/ wybierzemy.
          • friedmar sęk w tym że nie ma wyboru. 24.06.11, 17:38
            lokalnie nie ma formacji politycznej potrafiącej definiować nasze problemy i ścieżki ich rozwiązania.
            starach przed pis podniósł poprzeczkę dla każdej alternatywnej formacji wobec po. nie zagłosowałbym nawet na sąsiada z kamienicy bojąc się że zmarnuję głos i oddamy miasto partii której szef nie miał kobiety ani prawa jazdy.

dziwny22 napisał:

> Już w poprzednich wyborach /samorządowych/ wyborcy dali swoim wybrańcom żółta k
            > artkę, oddając w wyborach do rad sejmików, prawie co piąty nieważny głos. I co
            > ? Nasi wybrańcy nawet tego nie zauważyli. Póki im nie podniesiemy koryta, tak
            > żeby nie mogli żreć z niego bez przerwy i do woli to do tego czasu oni nas nie
            > zauważą. Ci "wspaniali " politycy widzą nas tylko klika tygodni przed wyboram
            > i, a poza tym mają nas w "głębokim poważaniu". Sami sobie jesteśmy winni i nad
            > al będziemy, gdyż ich znowu /ja nie/ wybierzemy.
          • volvo7000 Re: paweł mistrz kategorii "zawód syn" 24.06.11, 17:48
            dziwny22 napisał:
            > Już w poprzednich wyborach /samorządowych/ wyborcy dali swoim wybrańcom żółta k
            > artkę, oddając w wyborach do rad sejmików, prawie co piąty nieważny głos. I co
            > ? Nasi wybrańcy nawet tego nie zauważyli.

Nie tędy droga. Żółtą kartkę możemy im pokazać tylko głosując na partie z nikłym poparciem. Jeżeli nagle w naszym regionie (Bydgoszczy) poparcie dla partii X będzie rekordowo wysokie, a główne partie dostaną mniej głosów to skłoni to media i polityków do myślenia.
            • frych47 Re: paweł mistrz kategorii "zawód syn" 24.06.11, 18:19
              volvo7000 napisał:

> Nie tędy droga. Żółtą kartkę możemy im pokazać tylko głosując na partie z nikły
              > m poparciem. Jeżeli nagle w naszym regionie (Bydgoszczy) poparcie dla partii X
              > będzie rekordowo wysokie, a główne partie dostaną mniej głosów to skłoni to med
              > ia i polityków do myślenia.

Zgadzam się z tym, po to wciskają nam sondaże co chwilę aby nie głosować na tych z małym procentem bo wtedy każdy myśli, że szkoda jego głosu bo tak ta partia nie wygra.
            • dziwny22 Re: paweł mistrz kategorii "zawód syn" 24.06.11, 19:03
              ...tylko głosując na partię z niklym poparciem....

A jaką partię masz na myśli?
              • volvo7000 Re: paweł mistrz kategorii "zawód syn" 24.06.11, 20:50
                dziwny22 napisał:
                > A jaką partię masz na myśli?

Żadną konkretną (czyli wszystkie poza PO, PiS, SLD i PSL)
          • frych47 Re: paweł mistrz kategorii "zawód syn" 24.06.11, 18:14
            dziwny22 napisał:

> Sami sobie jesteśmy winni i nad
            > al będziemy, gdyż ich znowu /ja nie/ wybierzemy.

Ale tam innych na listach nie masz i z czego tu wybierać, te same nazwiska od 20 lat, partie też wszystkie już rządziły i wiemy co potrafią.
    • farcry555 S5 pojedziemy w 2024! Po drodze zmarnują się mi... 24.06.11, 18:41
      Narzekacie na posła Olszewskiego, a on przecież nic nie może ! To jest tylko figurant-pacynka i oczekiwanie , że załatwi Bydgoszczy dużą inwestycję jest naiwnością dziecka. Czy ktoś z tego forum głosował na niego ?
    • clough S5 pojedziemy w 2024! Po drodze zmarnują się mi... 24.06.11, 20:42
      Narzekanie i pomstowanie na polityków na forum g.(uzik) da. Zwłaszcza na tego usiłującego zaistnieć w warszawce chłoptasia. Prawdziwą i skuteczną burzę mogą rozpętać tylko bydgoskie media. To one docierają do większości mieszkańców. PO musi się przestraszyć utraty głosów z Bydgoszczy i możliwości przegranej. Pamiętam, jak przed każdymi wyborami szefostwo PO w ciemno przyjmuje, że Bydgoszcz jest jednym z ich bastionów. Tylko burza medialna może to zmienić. Póki co, mamy jak w banku to, że S5 powstanie po 2020 r.
      • odziadek Re: S5 pojedziemy w 2024! Po drodze zmarnują się 25.06.11, 12:09
        clough napisał:
        > Narzekanie i pomstowanie na polityków na forum g.(uzik) da. Zwłaszcza na tego u> siłującego zaistnieć w warszawce chłoptasia. Prawdziwą i skuteczną burzę mogą r> ozpętać tylko bydgoskie media.

Czy istnieje jeszcze coś takiego jak bydgoskie media...? Z tego co czytam, oglądam lub słucham, istnienie bydgoskich mediów wydaje się być dość wątpliwe...
        • kazan41 Re: S5 pojedziemy w 2024! Po drodze zmarnują się 25.06.11, 13:10
          Ktoś wcześniej napisał, żeby blokować 5 - tkę podczas mistrzostw w 2012 r. otóż toruńczycy pozbawili nas nawet tej możliwości forsując na ME trasę z Gdańska do Wrocławia A 1 do Torunia i dalej 15 - tką do Inowrocławia, Gniezna na Poznań i Wrocław tak aby ominąć Bydgoszcz, żeby żaden kibic nie zatrzymał się w Bydgoszczy.
    • znakomix Problem Bydgoski 27.06.11, 12:09
      Chcą byśmy zachowywali się również na tym forum trochę jak stado baranów.
      Wywołany od paru lat problem S5 jest problemem częściowym i wcale nie najważniejszym.
      Problem polega na czymś innym - mamy bardzo słabych reprezentantów tam gdzie jest rzeczywista władza ( tam gdzie są pieniądze i siła ). Marnujemy czas na jakieś durne przepychanki z Toruniem zamiast skupić się na najważniejszym problemie - kompleksowym lobbowaniem na rzecz zbiorczego rozwiązania infrastruktury transportowej dla Bydgoszczy, województwa, a nawet górnolotnie dla lepszego rozwoju kraju.
      Niestety jest w tym bardzo duża wina bydgoskich mediów i samych Bydgoszczan.
      Zintegrowany pomysł transportowy dla całego województwa to:
      A1 korytarz transportowy północ - południe
      S5 korytarz transportowy dla najbardziej uprzemysłowionego obszaru kraju północ -południowy zachód
      kolej - trasa towarowa z wykorzystaniem istniejącej infrastruktury północ - południe
      trasa szybka kolejowa Y ale na trasie przez Bydgoszcz - bo nie jest prawdą że kolejne wybudowanie dwóch mostów na Wiśle spowoduje niższe koszty budowy i utrzymania.
      Bydgoszcz jako HUB przeładunkowy z kolei i dróg na transport rzeczny w ramach drogi międzynarodowej E 50 plus do tego bardzo prężne Cargo lotnicze - to powinien być nasz pomysł i atut w rozmowach.
      Trzeba zmienić lobbystów nie ważne z jakiej są partii - na takich, którzy w ramach PO,czy PiS, SLD, PSL, PJN itd nigdy nie zapomną o swoim regionie i jeśli chodzi o region będą walczyć wspólnie o resztę mogą się spierać. Przecież już dzisiaj można nie głosować na osoby, które przejadają za darmo nasze pieniądze np w sejmie, a głosować nawet w ramach tej samej listy partyjnej na inne osoby. Jeżeli z bydgoskiego okręgu do sejmu przechodzi 12 osób to nie musi się wśród nich znaleźć ktokolwiek z obecnych posłów:
      Bańkowska Anna, LiD
      Brejza Krzysztof, PO
      Ciemniak Grażyna, LiD
      Katulski Jarosław, PO
      Kłopotek Eugeniusz, PSL
      Latos Tomasz, PiS
      Mojzesowicz Wojciech, PiS
      Olszewski Paweł, PO
      Piotrowska Teresa, PO
      Roszak Grzegorz, PO
      Sikorski Radosław, PO
      Walkowiak Andrzej, PiS
      Ja bym proponował wszystkim mediom bydgoskim szczegółową analizę co ww. zrobili dla swojego okręgu wyborczego !
      Nie zapomnijmy o EU:
      Panowie:
      Zemke, Czarnecki, Zwiefka
      DO wyborów mamy czas na weryfikację ;)
      • znakomix Re: Problem Bydgoski 27.06.11, 12:15
        Oczywiście zapomniałem jeszcze o bardzo ważnym trakcie komunikacyjnym samochodowym S 10 komunikacja Północny Zachód - Wschód poprzez Warszawę i kolejowym w tych samych kierunkach, a także o połączeniu w kierunku Olsztyna - tam też jest Polska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka