Dodaj do ulubionych

Spór o metropolię: Będzie rozwód z Toruniem?

• slawek1980z polska c 17.08.11, 13:08
      Widze ze nie macie zadnych argometow tylko prostackie ublizanie , tworzcie sobie ta metropolie bydgoska zaspokujcie swoje ego i patrzcie jak kuj-pom staje sie polska C
      • irizar Re: polska c 17.08.11, 13:48
        slawek1980z napisał:

> Widze ze nie macie zadnych argometow tylko prostackie ublizanie , tworzcie sobi
        > e ta metropolie bydgoska zaspokujcie swoje ego i patrzcie jak kuj-pom staje sie
        > polska C

To że kujawsko-pomorskie obecnie staje się Polską C jest faktem. Niszczenie największego miasta województwa nie mogło się nie odbić na wynikach regionu. Próba tworzenia Metropolii Bydgoskiej jest własnie próba odwrócenia tego niezaprzeczalnego depresyjnego trendu w regionie. czy się uda? Nikt tego nie wie. Jednak na pewno nie ma sensu brnąć po równi pochyłej w dół jak to mam miejsce obecnie. Większość regionów rozwija się dobrze dzięki wspólnemu rozwijaniu tożsamości i budowaniu, promowaniu swojej wizytówki w postaci największego, najbardziej nowoczesnego miasta. W kuj-pomie przyjęto strategię obrzydzania Bydgoszczy, odcinania jej od komunikacji, zaprzeczania jej walorom, wyprowadzania z niej istniejących uczelni, instytucji. Efekty tych działań są dla całego województwa opłakane. Ono zmierza w linii prostej do likwidacji przy pierwszej nadarzającej się okazji. Niektórzy nazywają to po imieniu przejściowym etapem do zmniejszenia liczby województw, poprzez doprowadzenie do tego, że w kuj-pomie pozostaną same miasta o znaczeniu powiatowym. Politykom toruńskim to nie przeszkadza, jako że zdają sobie oni sprawę, że nie będzie on nigdy realną stolicą żadnego województwa. Natomiast perspektywa rządzenia w dupolu na obecnych zasadach jest dla nich wręcz wymarzoną perspektywą.
        Bydgoszcz jeszcze długo będzie w przeciwieństwie do Torunia w pierwszej dziesiątce miast. Jeżeli powstanie MB ze stolicą w Bydgoszczy, która będzie skoncentrowana na realizacji wspólnych dla całego obszaru celów, to zacznie się ona wolniej lub szybciej rozwijać. Jeżeli ona powstanie jako dupol, to będzie tylko kontynuacją obecnego pola walki o każdy łakomy kąsek i miejscem generowania konfliktów. Czerniewice nie mają nic wspólnego z Bydgoszczą. Toruń nigdy nie będzie zadowolony z rozwoju infrastruktury drogowej na zachód i południe i północ od Bydgoszczy, na której tak zależy ok 100 tys. ludzi na co dzień dojeżdżających do Bydgoszczy do szkół i pracy. Dupol to rywalizacja, a nie współpraca. To jest naturalne i jest powodem dla którego każdy powinien iść swoją drogą.
        • slawek1980z Re: polska c 17.08.11, 14:06
          Jezeli teraz nie bedziemy razwm walczyc o pozycje na mapie polski to dystans miedzy innymi duzymi miastami a nami bedze tak duzy ze nie bedzie juz co gonic, poza tym konkurowani bydgoszczy z toruniem moze byc dobrym motorem napedowym rejonu
          • frych47 Re: polska c 17.08.11, 14:30
            slawek1980z napisał:

> Jezeli teraz nie bedziemy razwm walczyc o pozycje na mapie polski to dystans mi
            > edzy innymi duzymi miastami a nami bedze tak duzy ze nie bedzie juz co gonic,

Widzę te mapy pogody gdzie jest Toruń bez Bydgoszczy.
          • irizar Re: polska c 17.08.11, 15:06
            slawek1980z napisał:

> Jezeli teraz nie bedziemy razwm walczyc o pozycje na mapie polski to dystans mi
            > edzy innymi duzymi miastami a nami bedze tak duzy ze nie bedzie juz co gonic, p
            > oza tym konkurowani bydgoszczy z toruniem moze byc dobrym motorem napedowym rej
            > onu

O czym ty piszesz?
            Żeby zacząć kogoś gonić to najpierw trzeba przestać się cofać. Dzisiaj Bydgoszcz ma infrastrukturę komunikacyjną jak po jakiejś wojnie. Mówi się o odtwarzaniu linii kolejowych do parametrów sprzed II wojny światowej. Jeżeli nie rozpocznie się zaraz remont pasa startowego to problem z lotniskiem marszałek Całbecki będzie miał z głowy, bo lotnisko stanie. W Bydgoszczy brak pełnej obwodnicy na tranzytowym kierunku północ-południe. Stojąc w korki na Nakielskiej czy Grunwaldzkiej w godzinach szczytu można obrosnąć mchem. To jest obraz rzeczywistości po naszej stronie Wisły.
            Być może po 12-letniej "współpracy" Torunia z Bydgoszczą mieszkańcy T odnoszą wrażenie, że kogoś gonią. Ja odnoszę wrażenie, że Bydgoszcz dzięki tej "współpracy" jedynie traci. I trzeba to zmienić.
          • heniekstar Re: polska c 17.08.11, 15:31
            a teraz, bez kreski na mapie nie moglismy przez kilkanaście lat rządów Torunia w województwie? Co zmieni nazwa duopol? Dokładnie nic. Będzie tak samo. Dojenie na wschodnią stronę. Mieliście sznasę ale przez te lata niszczyliście miasto które generuje największy dochód dla województwa. Choćby nie wiem co to 200 tys. miasto nie udźwignie tego ciężaru.

Tak więc narysowanie kresek nie zmieni nic. Kreska nie zmusi inwestorów do inwestowania .
      • grydanowa Re: polska c 17.08.11, 14:13
        do slawek1980z - zabierz swoje zabawki - wiaderko , łopatkę i pobaw się w toruńskiej piaskowńicy razem z caubeckim , bo poziomem wypowiedzi i użytymi argumentami rozśmiezasz nawet bydgoskie pięcioletnie dzieći.
      • frych47 Re: polska c 17.08.11, 14:26
        slawek1980z napisał:

> tworzcie sobie ta metropolie bydgoska

Dzięki za pozwolenie.
        • slawek1980z Re: polska c 17.08.11, 14:46
          Zawsze bedziecie na koncu bo wam sloma z gaci wystaje nie dziwie sie ze was ciagni na wies do swych kozeni
          • grydanowa Re: polska c 17.08.11, 15:25
            do slawek1980z - zabierz swoje zabawki - wiaderko , łopatkę i pobaw się w toruńskiej piaskowńicy razem z caubeckim , bo poziomem wypowiedzi i użytymi argumentami rozśmiezasz nawet bydgoskie pięcioletnie dzieći. Czy to tak trudno zrozumieć......
            • slawek1980z Re: polska c 17.08.11, 15:36
              ty jonkala nie potarzaj sie
    • ef_em Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 17.08.11, 15:50
      Jestem z Torunia.
      Prowadzę działalność gospodarczą we współpracy z firmą z Bydgoszczy.
      Osobiście mam w ******** takich burków Burskich i im podobnych.
      Dla mnie nie ma znaczenia czy Toruń, czy Bydgoszcz, a może Włocławek lub Grudziądz.
      Współpracuję głównie z podmniotami z Bydgoszczy i Inowrocławia.
      Tematów tego typu nawet nie poruszamy. Prowadzimy interesy i zarabiamy na tym.
      W ostatni długi weekend jeden z szefów firmy z Bydgoszczy dużo czasu spędził na toruńskiej starówce. Opinię jednoznaczną sobie wyrobił.
      Choć od urodzenia związany jest z Bydgoszczą stwierdził, że bydgoskie stare miasto z toruńską starówką nie może się równać.
      Miło było usłyszeć te słowa.
      Ale mogę też powiedzieć, że Toruń ma starówkę, a w Bydgoszczy za to jest większa ilość firm.
      Nie można mieć wszystkiego. I na tym właśnie polega metropolia. Jedni mają uczelnię i starówkę, a drudzy również uczelnię i zaplecze przemysłowe.

Skoro Pan Burski tego nie rozumie to kij mu w oko. Niech dąży do włączenia Bydgoszczy do woj. pomorskiego bo bez Torunia, Włocławka i Grudziądza daleko nie zajdzie.

Co do okolicznych gmin to ciekawe, że jeszcze nie zauważyły jak Fordon wyszedł na tym. Sypialnia Bydgoszczy. Kilka hipermarketów i tyle (choć teren po byłym Romecie został jakoś zagospodarowany)

Problemy stwarzają urzędasy.
      My przedsiębiorcy mamy to gdzieś.
      • brods Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 17.08.11, 16:18
        odpowiadam ef_em - toruński burku , czy też buraku ... . Prowadząc własną firmę dbasz o jej finanse? , jeśli tak to zrozumiesz zapewna , że skoro druga firma , dyma twoją , to co ? , pozwalasz by robiła to w sposób ciągły , to jesteś debilem . A po drugie jeśli ktoś Ciebie nie zaprasza na imprezę ( boś cham , prostak i złodziej) to co ?zakładasz bućiki , pomimo że słoma wystająca z nich , zasłania twoją facjatę i bez zaproszenia pchasz się na imprezę? . Metropolia i jej tworzenie to sprawa Bydgoszczy - zrozumiałeś to toruński ćwoku ....
        • slawek1980z Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 17.08.11, 16:23
          Jak takie buraki jak ty beda tworzyc te metropolie to bedzie megawies a nie metropolia
          • brods Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 17.08.11, 16:27
            w jednym z wcześniejszych wpisów już ktoś prośił , byś z tego forum zabrał swoje zabawki. Ale tak mało rozgarniętym bachorom , dopiero klaps w tyłek to argument........
        • ef_em Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 17.08.11, 17:48
          No i teraz już wiemy jaki poziom reprezentują zwolennicy Bruskiego.
          Żenujące.
          • gulfer Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 17.08.11, 18:16
            ef_em napisał - a ja odpowiadam .Prezydenta mojego miasta nazwałeś burkiem , także nie dziw się że ktoś z forumowiczów potraktował ciebie podobnie . Dla mnie jesteś toruńskim trolem i za przeproszeniem , czego szukasz na bydgoskim forum ?wrażeń ? . Argumenty do toruńskich polityków nie trafiają , a i toruńczykom zaczynają puszczać nerwy , proponuję ziółek na uspokojenie i wizytę u całbeckiego - jedynego sprawiedliwego który potrafi dzielić kasą.......
            • ef_em Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 17.08.11, 18:47
              gulfer napisał:

> ef_em napisał - a ja odpowiadam .Prezydenta mojego miasta nazwałeś burkiem , ta
              > kże nie dziw się że ktoś z forumowiczów potraktował ciebie podobnie . Dla mnie
              > jesteś toruńskim trolem i za przeproszeniem , czego szukasz na bydgoskim forum
              > ?wrażeń ? . Argumenty do toruńskich polityków nie trafiają , a i toruńczykom za
              > czynają puszczać nerwy , proponuję ziółek na uspokojenie i wizytę u całbeckiego
              > - jedynego sprawiedliwego który potrafi dzielić kasą.......

Niestety często jest tak, że zachcianki i decyzje polityków nijak się mają do tego czego chcą mieszkańcy.
              Takie nakręcanie ludzi na siebie jak to czyni Pan Bruski czy Jasiakiewicz nikomu niczego dobrego nie przyniesie.
              Efektem takiego napuszczania ludzi na siebie sa właśnie animozje. Chcecie metropolii z Nakłem i innymi gminami.
              A czy te gminy chcą z Wami?
              Na korytarzach UKW można usłyszeć opinie studentów o Waszym mieście.
              Popularnym zwrotem jest "Bydłogoszcz".
              Kto go używa?
              Mieszkańcy gmin wymienionych w artykule. Gmin z którymi prezydent chce metropolii.

Mam wiele urazy do kilku (dosłownie kilku) mieszkańców Bydgoszczy co nie przesłania mi oczu. Ani ja ani moi współpracownicy nie pozwalamy sobie na to.

Co do "dzielenia kasy".

Widziałeś w jaki sposób zostały przygotowane wnioski?
              Ich merytoryczną uzasadnienie?
              Ja nie widzialem ale śmiem twierdzić, że wnioski były nieudolne skoro nie poszło za nimi przyznanie pieniędzy.
              Nie tylko Wam się to przydażyło.
              Zapewne były wnioski lepsze i gorsze.
              To nie czasy PRL-u gdy większy mógł więcej.
              Chcesz kasę złóż wniosek ale wniosek przygotowany.

Widzicie tylko to co Wam "uciekło" sprzed nosa. Trzeba globalnie spojrzeć na Wasz region.

I na koniec jeszcze jeden drobiazg.
              Pomimo mojej niechęci do prezydenta Bruskiego utrzymuję kontakty zawodowe z jego zastępcą.
              Moja niechęć to jedno, a racjonalne myślenie to drugie (swoją droga zastępca to postac diametralnie odmienna od prezydenta)
              • irizar Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 18.08.11, 10:31
                >Co do "dzielenia kasy".
                >Widziałeś w jaki sposób zostały przygotowane wnioski?

Właśnie znalazła się kasa na S5 ale w Wielkopolsce (koło miliarda PLN). Nie ma jeszcze nawet wydanej decyzji środowiskowej, ale jest decyzja ministra z PO o przyznaniu finansowania. Budowa rusza w przyszłym roku. Jaki ma to związek z przygotowaniem inwestycji? Decyzja środowiskowa na kujawsko-pomorski odcinek S5 jest ważna od wielu miesięcy, ale kasy cały czas nie ma. Są za to obietnice. Co wybory te same obietnice.

Przebudowa dowrca PKP w Bydgoszczy. PKP SA zabiega od wielu miesięcy o zgodę na tą inwetycję, bo to jest jeden z największych dworców w kraju i jego unowocześnienie może przynieść największe korzyści firmie i ogromnej liczbie pasażerów. Jaki to ma związek z jakością wniosków. To samo PKP przygotowuje projekty przebudowy kilkudziesięciu dworców w Polsce (ponad 70) i inwestycje są realizowane tam gdzie jest wola polityczna. W Bydgoszczy nie. Ponownie projekt spadł na listę rezerwową. Etatowe miejsce inwestycji, które dotyczą rozwoju Bydgoszczy.

Jaka była zadyma przy budowie mostu w Toruniu? Jak inwestycja była przygotowana? Tragicznie. Czy to wpłynęło na decyzję o realizacji inwestycji? Nie. Bo była wola polityczna.
                Jeżeli tego nie widzisz, to znaczy, że bardzo nie chcesz widzieć. Wielu bydgoszczan już widzi.

Podajecie piękne hasła o wspólpracy, o połączeniu potencjałow itd. Ale suche fakty są takie, że bydgoszczanie widzą ogromne korki na wszystkich wylotówkach z Bydgoszczy. Widzą ogromne dziury, zimą wręcz wyrwy w jezdniach. Zimą wielu bydgoszczan zostawiało samochody pod domami, bo wiele dróg była przejezdna jedynie dla terenówek. Czytają o ciężarówce, która sprasowała osobówki i zabiła dziecko, zamiast jechać obwodnicą, której nie ma. Widzą w szczycie setki TIRów korkujących Wyszyskiego, bo do dzisiaj nie ma obwodnicy.
                Około 100 tysięcy ludzi próbuje codziennie dostać się do pracy czy szkoły z kierunków północnego, zachodniego i południowego (z Torunia jest to zaledwie kilka tysięcy osób) i zmaga się z ogromnymi korkami, tracą wiele czasu.
                To jest ich rzeczywistość. Dla nich nie ma znaczenia co pie... w jakiś gabinetach politycy. Nie ma dla nich znaczenia co sobie namalują na mapce. Jaki potencjał sobie wyliczą w jakiej metropolii.
                Oni czekają na realne inwestycji i do większości dotarło, że za rządów PO się nie doczekają. Obecny model budowania dwumiasta się dla Bydgoszcz po prostu nie sprawdził. piękne słowa padające podczas kampanii wyborczej już tego nie zmienią.
                • ef_em Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 18.08.11, 12:49
                  Wiedziałem, że wcześniej czy później pojawi się temat mostu w Toruniu.
                  Muslisz, że to jest problem tylko Torunia?
                  To jest problem całego rogionu i wszystkich podążających drogami 1, 15, 10, 80, 553.
                  Stań sobie w miesiącach wakacyjnych (ferie letnie i zimowe) z CB w okolicach Torunia to posłuchasz, a jak zechce Ci się podjechać bliżej to popatrzysz jak wyglada komunikacja w mieście.

Nie tylko dla nas jest to problem.
                  Mieszkańcy całego regionu cierpią stojąc w korkach w Toruniu.
                  Mało tego.
                  Macie w planach rozwój lotniska. Lotnisko ma służyć całemu regionowi, ma być drzwiami do świata - szczegolnie gdy rusza rozbudowa cargo. Żeby skorzystać z lotniska trzeba mieć dogodny dojazd, a zakorkowany most i drogi przejazdowe przez Toruń nikomu i niczemu nie służą.

Problem obwodnic.
                  A myślisz, że my nie mamy tych problemów.
                  Zbudowano trasę poligonową która juz wkrótce stanie się dojazdem do autostrady. Aby zjechać na starą DK 1 (nową DK100) trzeba będzie wjechać do lewobrzeżnej części Torunia.
                  Jest tu trasa średnicowa, która za chcwilę przejmie ruch z obwodnicy.
                  Bez mostu ani rusz.

Średnicówka północna leży. Aby przejechać przez miasto wschód - zachód trzeba wjechać do centrum.

Mamy te same problemy. Mamy tak samo nieudolnych samorządowców z rozbudowaną biurokracją.

Zamiast podsycać atmosferę wrogości może lepiej jedni i drudzy zabraliby się do pracy?

Tak się składa, ze jestem częstym gościem w Bydgoszczy. Nawet wczoraj byłem w sprawach służbowych. Wasze problemy komunikacyjne dotyczą również nas - przyjeżdżających do Bydgoszczy.
                  Oczywistym jest, że zamiast stać w korkach na Kamiennej wolałbym w tym czasie przy kawce jakiś interes zrobić. Niestety tak się nie da.
                  Oczywistym jest, że chciałbym sprawnie po mieście się poruszać a nie uprawiać samochodowąwersję slalomu giganta próbując ominąc dziury na ulicach niczym trasy offroadu.

• irizar Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 18.08.11, 13:08
                    Zauważ jedną istotną różnicę. Problemy komunikacyjne Torunia są obecnie rozwiązywane, są w realizacji, a problemy komunikacyjne Bydgoszczy są na listach rezerwowych i czekają od lat na realizację wobec braku woli politycznej.
                    • ef_em Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 18.08.11, 13:45
                      irizar napisał:

> Zauważ jedną istotną różnicę. Problemy komunikacyjne Torunia są obecnie rozwiąz
                      > ywane, są w realizacji, a problemy komunikacyjne Bydgoszczy są na listach rezer
                      > wowych i czekają od lat na realizację wobec braku woli politycznej.

Coś mi świta, że widziałem budowę przy dworcu PKS. Nie śledzę Waszych inwestycji ale czy tam czasem jakiejś przeprawy nie stawiają?
                      • irizar Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 18.08.11, 14:16
                        Myślałem, że rozmawiamy tu o strategicznych inwestycjach komunikacyjnych finansowanych przez województwo i państwo, a nie przez gminy. Trasa akademicka jest finansowana przez Bydgoszcz i dotację z Unii.
                        Most w Toruniu przez podatników z całego kraju. Odpowiednikiem tej inwestycji byłaby budowa S5, a nie trasy akademickiej.
                        • ef_em Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 18.08.11, 14:59
                          Pytałem z ciekawości.
                          Widziałem, że coś się buduje ale nie miałam okazji zapytać znajomych z Bydgoszczy co to.

Co do inwestycji strategicznych to uważam, że władze zarówno Torunia jak i Bydgoszczy działały nieudolnie.
                          To, że w Toruniu powstaje most to nie jest zasługa obecnych władz. Decyzja już dawno zapadła ale była torpedowana przez toruńskiego polityka Mężydło, który cały ruch tranzytowy chciał do miasta wprowadzić. Długo można by tutaj o tym pisać.

Zresztą władze są jak karteczki samoprzylepne. Jak urodzi sie jakiś fajny pomysł lub coś się uda to od razu się podczepiają. Jak się nie uda to nie wychylają się z opakowania.

W Toruniu budowany jest most na Wschodniej. Po jego oddaniu do użytku zostanie zamknięty most Piłsudskiego i przez około 2 lata będzie remontowany (czeka go gruntowny remont podobny do remontu mostu w Fordonie)

Toruniowi nie jest potrzebny nowy most. Toruniowi i regionowi do sprawnej komunikacji są potrzebne dwa nowe mosty i stary dla ruchu lokalnego.

Taki układ przewidywał plan rozwoju i przestrzennego zagospodarowania regionu z połowy XX wieku.

Nie chcę być kojarzony z postawą "dostałeś palec - chcesz całą rękę" ale to nie ja tworzyłem plany rozwoju regionu więc i pomysły nie są moje.

Ktoś to przeanalizował i stosowne wnioski wysnuł.

Podobny problem to Wasza obwodnica.
                          • irizar Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 18.08.11, 16:29
                            Uwierz mi, że prawdopodobnie naprawdę szczerze bym się cieszył z inwestycji w infrastrukturę komunikacyjną Torunia, gdyby zachowane były proporcje. W ostatnich latach nie były i do dzisiaj nie widać żeby coś się miało w tej kwestii zmienić.
              • irizar Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 18.08.11, 12:09
                Chcesz więcej przykładów na temat sposobu inwestycji w województwie kuj-pom?
                Życie codziennie daje nowe przykłady.
                www.portalbydgoski.pl/marszalek-dalby-pieniadze-dla-cm-w-toruniu
                Marszałek wsparłby finansowo rozwój CM pod warunkiem, że będzie to w Toruniu. Jeżeli Bydgoszcz ma zamiar bezczelnie rozwijać CM, to już za swoje pieniądze.
                Wcześniej były za to przykłady, gdy Marszałek za pieniądze województwa, czyli Włocławka, Grudziądza, Ina, Bydgoszczy i całej reszty kupował nieruchomości od toruńskiego UMK, gdy ta toruńska uczelnia nie miała już kasy na wkład własny w inwestycje unijne.

Jaki to ma związek z jakąś jakością wniosków, o której piszesz? To chodzi o celowe działanie polityczne. Chodzi wykorzystanie wszystkich możliwych sposobów by za pieniądze województwa czy RP rozwijać Toruń.

Nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek komentował inwestycje własne gminy Toruń. To jest jej sprawa. Zauważ, że liczne kontrowersje dotyczą jednak sposobu gospodarowania pieniędzmi wojewódzkimi czy rządowymi.
                • ef_em Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 18.08.11, 12:58
                  Czytałem całość i pod tym linkiem wyczytałem również odpowiedź na pytanie Jasiakiewicza
                  "Rektor Tafil-Klawe zaprzeczyła."

Ktoś z kogoś robi wariata.
                  • irizar Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 18.08.11, 13:15
                    ef_em napisał:

> Czytałem całość i pod tym linkiem wyczytałem również odpowiedź na pytanie Jasia
                    > kiewicza
                    > "Rektor Tafil-Klawe zaprzeczyła."
                    >
                    > Ktoś z kogoś robi wariata.

No to poczekajmy czy inwestycja w CM w Bydgoszczy doczeka się finansowego wsparcia Marszałka. Ja nie sądzę. Nic prostszego jak poczekać i ocenić to później. Byłbym bardzo zaskoczony gdyby Marszałek wsparł rozwój CM w Bydgoszczy. Chętnie jednak przyznam, że się pomyliłem, jak Marszalek sfinansuje np zakup dla CM budynku na Dworcowej.
      • viera21 Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 17.08.11, 22:40
        @ef_em
        Zgadzam się z Tobą w pełni. Mieszkam pod Toruniem, pracuję w Bydgoszczy, znam sporo ludzi z Torunia pracujących w Bydgoszczy, i ludzi z Bydgoszczy pracujących w Toruniu. W głębokim poważaniu mam tzw. animozje, bo ich nie zauważam. Skupiam się na tym żeby jak najszybciej przemieścić się z miasta do miasta. Jak ma gmina Zławieś być we wspólnym systemie komunikacyjnym z Bydgoszczą? Pętla w Przysieku, na przedmieściach Torunia???
        Proponuję przyjrzeć się ruchowi na 80-tce (autobusy, sam. osobowe), będzie widać ile nas łączy. Ale do tego potrzeba szerszych horyzontów
      • frych47 Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 20.08.11, 12:43
        Bydgoszcz najlepiej się rozwijała jak Toruń nie wyciągał swoich łap tylko siedział w swoim województwie i Bydgoszcz w swoim.
    • kojak007 A jednak się da - S5 będzie, ale nie u nas 17.08.11, 16:58
      wyborcza.biz/biznes/1,100896,10124524,Jest_kasa__bedzie_droga_S5_do_Wroclawia_.html
      Olszewski chciałeś merytorycznej debaty, gdzie jesteś?? Pochłonęła cię kampania?? Robisz listę inwestycji bydgoskich na lata 2100-2150?
    • chton Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 17.08.11, 18:24
      Dyżurne forumowe oszołomstwo jak zwykle ujada ;) Bruski walnął wam ściemę o metropolii przed wyborami a wy zaraz orgazmu dostajecie i dalej obrzucać sąsiadów błotem. Bruski leci po najmniejszej linii oporu odwołując się do najprymitywniejszych kibolskich instynktów. Widocznie nie ma się czym pochwalić więc mydli ludziom oczy metropoliami i programem który można sprowadzić do hasła "je.ać Toruń".

Co do Autostrady A1. Niech szanowne oszołomstwo raczy spojrzeć na mapę, w obecnej formie jest po prostu krótsza. Ponieważ autostrada A1 to nie jest autostrada do Wielkiej Bydgoszczy tylko łącząca Trójmiasto z Górnośląskim Związkiem Metropolitalnym więc wybrano wariant gdzie trasę tę pokona się szybciej.

Co do Collegium Medicum UMK. Nie rozumiem skąd to szczekanie że "Toruń ukradł AMB". Senat uczelni stwierdził, że woli wejść w skład jednego z czołowych uniwerków w kraju niż być dalej średnią akademią medyczną lub częścią Pseudo Uniwersytetu w Bydgoszczy (niezmiennie w ogonie wszystkich rankingów uniwerków). Nic w tym dziwnego bo wg planów ministerstwa szkolnictwa wyższego tylko czołowe uczelnie mają dostawać gros dofinansowania. Uczelnie wyższe tworzy się, likwiduje i łączy poprzez ustawę po zasięgnięciu opinii senatów tych uczelni więc obietnice o przywróceniu AMB możecie sobie między bajki włożyć bo, żaden burmistrz czy prezydent miasta nie ma w tej materii władzy.

Projekt państwowy przewiduje utworzenie metropolii Bydgoszcz+Toruń a nie Bydgoszcz+wioski ponieważ dla władz centralnych logiczne jest, że dwa dominujące ośrodki w naszym regionie położone raptem 40km od siebie powinny współpracować. Pewnie, że jakby wliczyć pół województwa to by Wielka Bydgoszcz miała ze 2mln mieszkańców tylko co z tego skoro potencjał gospodarczy tych miejscowości jest żaden w porównaniu z Toruniem. Jeśli mam być szczery to uważam, że w naszym województwie żadnej metropolii nie będzie bo politycy lokalni (szczególnie bydgoscy jak Bruski czy Jaśkiewicz) cynicznie podsycają konflikt by ukryć swoją własną nieudolność. Współpraca wymaga wysiłku i konkretnych działań. Na razie mamy machanie szabelką i program "stawiania tamy Toruniowi". Na tym daleko jako województwo nie zajedziemy choć waszym politykom pozwoli trochę dłużej posiedzieć na stołkach. Po czasie społeczeństwo zobaczy ile są warte ich obietnice ale wtedy kolejna okazja przejdzie koło nosa.

Gdy spotykam się ze znajomymi z Bydgoszczy i Torunia nieraz siedzimy sobie przy piwku w jakimś bydgoskim lub toruńskim lokalu i śmiejemy się z oszołomstwa z pod znaku Wielkiej Bydgoszczy. Szkoda, że hołota o mentalności kibolskiej robi takiemu fajnemu miastu jakim jest Bydgoszcz złą reklamę.

PS. Nie jestem ani z Bydgoszczy ani z Torunia więc darujcie sobie teksty o tym, że jestem Toruńską marionetką czy coś w tym stylu.
      • frych47 Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 17.08.11, 18:40
        chton napisał:

> PS. Nie jestem ani z Bydgoszczy ani z Torunia więc darujcie sobie teksty o tym,
        > że jestem Toruńską marionetką czy coś w tym stylu.

W twoich wywodach umkło ci wiele najważniejszych rzeczy. Dlaczego zawsze marszałek ma być toruński a pieniądze dla Bydgoszczy mają być dzielone w Toruniu. Dlaczego na bydgoskich listach wyborczych są kandydaci mianowani w Toruniu. Dlaczego w mediach lokalnych i ważniejszych instytucjach publicznych zasiadają ludzie z toruńskiego namaszczenia, skoro nie jesteś stąd to tego nie widzisz.
        • chton Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 17.08.11, 21:30
          Ale macie ludzie obsesję na punkcie Torunia. Nie rozumiem czemu bycie z Torunia, Bydgoszczy czy z innej miejscowości ma kogoś dyskwalifikować.

Nie ma nigdzie napisane, że ma być z Torunia. Widocznie Całbecki jest na tyle zręcznym politykiem, że umie przekonać do siebie większość radnych w tym Bydgoskich. Przecież nie ma czegoś takiego jak okręg Toruńsko-Włocławski, który ma być niby przyczyną marginalizacji Bydgoszczy. Są za to dwa okręgi "bydgoskie": miasto Bydgoszcz (6 mandatów) i powiaty bydgoski, nakielski, świecki, tucholski i sempoleński (6 mandatów). Przebrzydły Toruń razem z powiatem toruńskim i chełmińskim ma 5 mandatów a okręg włocławski ( z pow. włocławskim aleksandrowskim, lipnowskim, rypińskim) który ma niby działać ramie w ramie z Toruniem przeciw Bydgoszczy ma 6 mandatów. Mamy jeszcze dwa inne okręgi. Jakby posumować to by wyszło, że Bydgoszcz i powiaty podobno odwiecznie probydgoskie miałyby sporo więcej mandatów niż podobno odwiecznie antybydgoskie. Skoro marszałka wybierają wszyscy radni widocznie tylko forumowi krzykacze oceniają go jednoznacznie negatywnie. Ale pewnie to nie są rodowici Bydgoszczanie do 4tego pokolenia wstecz tylko farbowane lisy i dlatego działają przeciw Bydzi.

Co w tym dziwnego, że lokalny szef partii wybiera ludzi na listach wyborczych? Jakby Mieszkał w Ciechocinku to by wam w Ciechocinku listy układali. Wtedy co? Ciechocinka byście nienawidzili? Co znaczy "z toruńskiego namaszczenia"? Że są z Torunia czy że wybiera ich ktoś z Torunia? Pewnie skoro lokalny szef rządzącej partii i marszałek wywodzą się z Torunia to dobierają sobie zaufanych współpracowników. Jakby byli z Bydgoszczy to by pewnie dobierali z Bydgoszczy. Nie rozumiem po prostu dlaczego nie można zaakceptować kogoś z Torunia?

Widocznie pan Lenz jako przewodniczący PO w regionie uznał, że to nie pan Jasiakiewicz powinien kandydować do Senatu tylko pan Kobiak. Może uznał że lepiej sprawdza się jako samorządowiec a może nie miał do niego zaufania jako do człowieka chętnie zmieniającego polityczne barwy. Skoro nie było lepszego kandydata z Bydgoszczy to wybrał kogoś z Tucholi kto wg niego ma lepsze szanse. Widocznie pan Jasiakiewicz ma takie parcie na stołek w senacie, że postanowił zbić polityczne punkty na oszołomstwie antytoruńskim i kandydować na własną rękę. Ciekawe jak będąc niezależnym senatorem chce stawiać tamę Toruniowi.

Mam wrażenie, że w tych wszystkich awanturach nie chodzi o autostradę, akademię medyczną, S5, podobno niesprawiedliwy podział pieniędzy itd tylko o to, że marszałek jest z Torunia i lokalny szef partii rządzącej też z Torunia. Chodzi po prostu o prymitywną kibolską nienawiść dla samej nienawiści.
          • ef_em Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 17.08.11, 21:51
            chton napisał:

> Ale macie ludzie obsesję na punkcie Torunia. Nie rozumiem czemu bycie z Torunia
            > , Bydgoszczy czy z innej miejscowości ma kogoś dyskwalifikować.

To taka zaściankowa małostkowość.

> Mam wrażenie, że w tych wszystkich awanturach nie chodzi o autostradę, akademię
            > medyczną, S5, podobno niesprawiedliwy podział pieniędzy itd tylko o to, że mar
            > szałek jest z Torunia i lokalny szef partii rządzącej też z Torunia. Chodzi po
            > prostu o prymitywną kibolską nienawiść dla samej nienawiści.

I tutaj chyba masz całkowita rację.
            Próba merytorycznej rozmowy to tak jakbyś grochem o ścianę rzucał.

Najbardziej znienawidzony temat to współpraca.

Jeśli komuś podziały nie przeszkadzają i potrafi znaleźć wspólną płaszczyznę to albo jest toruńskim trollem albo bydgoskim sprzedawczykiem.

Właśnie na takich animozjach próbują karierę w regionie robić Bruski i Jasiakiewicz.

Czy im się uda?

Nie sądzę.
      • gulfer Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 17.08.11, 18:46
        chton - następny smutas z torunia .... , ilu tu jeszczy troli zobaczymy....... , Bydgoszczy do szczęscia toruń nie jest potrzebny .......
        • ef_em Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 17.08.11, 18:53
          gulfer napisał:

> chton - następny smutas z torunia .... , ilu tu jeszczy troli zobaczymy.......

Podany tekst czytamy ze zrozumieniem.
          W ostatnim akapicie wyraźnie napisał, ze nie jest ani z Torunia ani z Bydgoszczy.

Tutaj wychodzą Twoje uprzedzenia.
          "Nie pasuje mi wypowiedź ....... a to troll z Torunia napisał."
          Smutne, po prostu smutne.

> , Bydgoszczy do szczęscia toruń nie jest potrzebny .......

Cóż.
          Wasz z-ca prezydenta uważa inaczej ale dla Ciebie pewnie też zostanie Toruńskim trollem ;)

• gulfer Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 17.08.11, 21:46
            mam uwierzyć .... że mamy bezstronnych forumowiczów którzy udzielają się na bydgoskim forum , dobrze wiemy ilu troli zabrało głos . Osoby które nie znają historii powstania tego województwa , i całej tej otoczki , lepiej niech nie zabierają głosu . Uzgodnienia o rotacyjnośći urzędu marszałka też były , i co ?. Podział funduszy przez całbeckiego w stosunku 3:1 (toruń - 3 , reszta woj.- 1 ) to też bzdura?. Za sposób rządzenia i marginalizację Bydgoszczy przez PO przyjdzie tej partii zapłacić dużą ceną . A Jasiakiewicz pomimo że nie darzę go sympatią za to co zrobił dostanie mój głos ..........
            • ef_em Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 17.08.11, 22:48
              gulfer napisał:

> mam uwierzyć .... że mamy bezstronnych forumowiczów którzy udzielają się na b
              > ydgoskim forum ,

Wierz w co chcesz.
              Jest wielu takich jak ja zarówno w Toruniu jak i w Bydgoszczy.

Mamy w głebokim poważaniu spory, historię województwa i co tam jeszcze chcesz.
              Swoją pracą wpływamy na stosunki pomiedzy miastami i ani Bruski, ani Jasiakiewicz ani nikt inny z zadymiarzy nie ma szans tego popsuć.

Władza swoje, a my swoje.
              Tamę postawimy ale w Nieszawie bo tam jest potrzebna od lat.
              • gulfer Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 17.08.11, 23:12
                do ef_em Podziekuj caubeckiemu , politykom toruńskim , bo to ich działania doprowadziły do tego że bydgoszczanie nie chcą tworzyć z toruniem tworu zwanego metropolią . Prywatny biznes nie ma nic do tego . Dzieli nas nie tylko historia , Puszcza Bydgoska , ale też brak zgody na złodziejskie praktyki caubeckiego i okradanie naszego miasta. Podział środków to jeden z głównych zarzutów , miasto prawie o połowę mniejsze dostaje prawie 3 razy więcej w przeliczeniu na jednego mieszkańca , na to nie ma zgody i będzie . Zmiencie swoją mentalność , wasza zachłanność was po prostu zgubiła , 80 % bydgoszczan nie chce budować metropolii z toruniem , a dlaczego ? , odpowiedz już znacie...... Dla Bydgoszczy ważniejszą są ościenne gminy i miasta niż toruń .......
                • ef_em Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 18.08.11, 00:06
                  A ty znowu swoje i to tylko ze swojego punktu widzenia.
                  • gulfer Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 18.08.11, 00:22
                    PO dostanie po dupie w Bydgoszczy , to stracisz robotę ..... , czy za ten nocny dyżur też płaca?
                    • ef_em Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 18.08.11, 00:57
                      gulfer napisał:

> PO dostanie po dupie w Bydgoszczy , to stracisz robotę ..... , czy za ten nocny
                      > dyżur też płaca?

Nie stracę.
                      Czytamy ze zrozumieniem.
                      Przecież napisałem o 15:50, że prowadzę działalność gospodarczą.
                      A co do PO.
                      Hmmmmmm

Moje poglądy są lewicowe ale nie na tyle aby identyfikowac się z jakąkolwiek partią polityczną.
                      Znam kilku polityków z regionu i ......... ups to nie ten temat ;)
                      • gulfer Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 18.08.11, 01:24
                        do ef_em - kładę sie spać , tak jak większość bydgoszczan , do mieszkańców torunia nie mam pretensji , tylko do popie...nych toruńskich polityków , tu leży największy problem , jeśli sami mieszkańcy tego nie widzą , to też mają duży problem .......
                        • ef_em Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 18.08.11, 01:45
                          gulfer napisał:

> do ef_em - kładę sie spać , tak jak większość bydgoszczan , do mieszkańców to
                          > runia nie mam pretensji , tylko do popie...nych toruńskich polityków , tu leży
                          > największy problem , jeśli sami mieszkańcy tego nie widzą , to też mają duży pr
                          > oblem .......

A czy ja gdzieś napisałem, że popieram torunskich polityków?

Wręcz odwrotnie.
                          Politycy szkodzą. Mam na myśli radykalnych polityków z jednego i drugiego miasta.

Mógłbym Ci podać dla przykładu bydgoską firmę, która w Toruniu ma kilka filii.
                          Mógłbym też podać toruńską firmę która ma filie w całym województwie (łacznie z Bydgoszczą)
                          To jest normalne i to się dzieje czy chcesz tego czy nie.

Gdybyśmy patrzyli na polityków to pewnie nasze firmy już dawno by upadły.

My jeździmy na zakupy do Bydgoszczy, a Bydgoszczanie jeżdżą na starówkę do Torunia.

Tego też nie zmienisz.

Niestety są tacy którym to przeszkadza.
                          Próbują skłócić mieszkańców i udaje im się ale tylko jednostkowo.

Stań sobie w Fordonie na moście lub przy wylocie Nowotoruńskiej na "10" i zobacz jak wygląda ruch na trasie Toruń - Bydgoszcz (Bydgoszcz - Toruń)

Od 1999 roku jestem zawodowo związany z Bydgoszczą.
                          Z perspektywy czasu widzę, że jest lepiej niż 12 lat temu.

Sformalizowanie metropolii da dostęp do funduszy. Niestety jak znam życie zawsze będą kłótnie o to kto ile dostał i dlaczego tak dużo.
                          • odziadek Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 20.08.11, 18:28
                            ef_em napisał:
                            > Od 1999 roku jestem zawodowo związany z Bydgoszczą.> Z perspektywy czasu widzę, że jest lepiej niż 12 lat temu.

Bardzo się starasz przekonać do swoich racji, niestety rzeczywistość ma się nijak do Twoich argumentów.
                            Przed wojną - w województwie poznańskim - była Bydgoszcz jednym z najlepiej rozwijających się polskich miast - i to są fakty, a nie ideologia....
                            Od kilkunastu lat (!) Bydgoszcz właściwie tylko przegrywa... i to jest droga donikąd. Pomimo starań polityków (oraz lokalnych mediów...) coraz więcej bydgoszczan zaczyna rozumieć co się naprawdę dzieje... coraz więcej osób zauważa, że dla ich dzieci i wnuków nie ma miejsc pracy, nie ma perspektyw. Bydgoszczanom potrzeba warunków do normalnego życia i rozwoju we własnym mieście. Mamy do tego prawo takie samo jak mieszkańcy innych polskich miast.. nawet jeśli nie posiadamy gotyckich murów.
                            Nie możemy się zgodzić na dalszą marginalizację - tylko tyle i aż tyle. Jeśli zrozumiecie to w Toruniu... to może uda się jeszcze coś uratować.. oby.
                            • ef_em Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 20.08.11, 19:29
                              odziadek napisał:

> Pomimo starań polityków (oraz lokalnych mediów...) coraz więcej b
                              > ydgoszczan zaczyna rozumieć co się naprawdę dzieje... coraz więcej osób zauważa
                              > , że dla ich dzieci i wnuków nie ma miejsc pracy, nie ma perspektyw. Bydgoszcza
                              > nom potrzeba warunków do normalnego życia i rozwoju we własnym mieście.

Ale to wina waszych nieudolnych władz miasta. Co my możemy na to zaradzić (mamy podobną sytuację).

Rywalizowaliśmy z Bydgoszczą o lokalizację Ikei. Zarząd Ikei wybrał Bydgoszcz (a w zasadzie Fordon). Powiedz mi co władze miasta zrobiły aby ułatwić realizację tej inwestycji?

W kontekście miejsc pracy to wybacz ale rozwój przemysłowy Bydgoszczy jest o wiele większy. Ilość firm funkcjonujacych w Bydgoszczy (i okolicach) jest nieporównywalnie większa niż w innych miastach regionu.

Wiem o czym pisze bo tym właśnie zajmuje sie moja firma. Wpółpracuję z wieloma podmiotami z Bydgoszczy i okolic (dlatego też jestem częstym gościem w Bydgoszczy).

Nie na darmo mówi się i pisze w przewodnikach, że Bydgoszcz to głównie zaplecze przemysłowe, a Toruń intelektualne i turystyczne tego regionu. (zacytuję jeden z opisów "Bydgoszcz jest wielobranżowym ośrodkiem przemysłowym, w którym obecnych jest wiele koncernów krajowych i zagranicznych. " oraz o Toruniu "Po 1989 miasto stało się centrum inwestycyjnym, naukowym i turystycznym regionu."). Zwróc uwagę na datę. Po 1989 roku. Wcześniej władze centralne odgórnie pompowały niesamowite środki w rozwój Bydgoszczy.

Można posłużyć się jeszcze ciekawszymi opisami miast

Nasuwa sie tylko pytanie - po co?

Mamy się licytować?

Historii nie zmieniamy. Tego jakoś wielu ludzi nie rozumie.

Na historii nie oprzemy rozwoju regionu ale skoro część mieszkańców uważa, że Bydgoszczy się należy a reszta musi sie podporządkować to śmiem twierdzić, że tak się nie da.

Albo będziemy partnerami albo bedziemy dalej walczyć i podsycać spory.

Po decyzji hotelarzy z Bydgoszczy i Torunia widać, ze przedsiębiorcy mają inne plany niż politycy.

Nie mamy czasu na wojny i wojenki. Przeszkadzałoby to nam w "robieniu pieniędzy". Im więcej wypracujemy tym bogatszy region.

Czy politycy nam w tym pomogą czy dalej będą przeszkadzać?
                              • gulfer Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia do ef_em 20.08.11, 20:57
                                może kolego wytłumaczysz nam , bydgoskim forumowiczom dlaczego tak nawijasz makaron na uszy , klepiesz jak mantrę o bliskośći torunia do bydgoszczy , pie...sz jak potłuczony toruńczyk na etacie u całbeckiego . Ile ći płacą za to? . Czy bzdety które wypisujesz , jak choćby - Bydgoszcz to głównie zaplecze
                                > przemysłowe, a Toruń intelektualne i turystyczne tego regionu .Albo będziemy partnerami albo bedziemy dalej walczyć i podsycać spory.
                                > Po decyzji hotelarzy z Bydgoszczy i Torunia widać, ze przedsiębiorcy mają inne
                                > plany niż politycy. Czy chociaż wiesz ilu studentów uczy się w Bydgoszczy? , myślę że nie wiesz , i to jest powód dla których wypisujesz te bzdury. Twoja aktywność w tym temacie , niczego nie zmieńi . Dwanaście lat rządów torunia w naszym województwie zostawiło uraz i niechęć do współpracy z tym miastem i jego politykami . Czy tego nie możesz zrozumieć toruński idioto...........
                                • ef_em Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia do ef_e 20.08.11, 22:22
                                  gulfer napisał:

> Czy tego nie możesz zrozumieć toruński idioto...........

To Ty nie rozumiesz, że tzw konflikt wywołuje mała grupka fanatyków zarówno po jednej jak i po drugiej stronie.

No ale cóż. Z idiotą pewnie nie będziesz rozmawiał.

No to niestety nie porozmawiasz sobie również z właścicielami bydgoskiego hotelu City.

To tacy sami idioci jak Ja. Popierają mój punkt widzenia i podobie jak i ja mają gdzieś spory.
                                  My umiemy się porozumieć. Mamy wspólny cel.

Boli?
                                  No cóż.
                                  Nie dane Ci przystapić do tego elitarnego grona Bydgosko - Torunskich idiotów.

Jeszcze raz pozdrawiam.
                                  • ef_em Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia do ef_e 20.08.11, 22:29
                                    Zapomniałem wkleić stanowisko przedsiębiorców wyrażane słowami pana Łopacińskiego

"Łopaciński: - Pokazujemy politykom, że metropolia bydgosko-toruńska już funkcjonuje, przynajmniej w sferze biznesu. Dużo mówi się o połączeniu dwóch miast, stwarzaniu atrakcyjnych warunków dla inwestorów. To na razie tylko słowa. My dajemy konkret."

Jak widzisz sami idioci wokoło. ;)
                                    • odziadek Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia do ef_e 21.08.11, 10:15
                                      cytujesz p. Łopacińskiego (dyr. toruńskiego hotelu Filmar), który w innej wypowiedzi zdradza już trochę inny jakby pogląd na świat...:
                                      lopacinski.pl/pl/publikacje,gazeta-wyborcza,torun-moze-byc-kongresowym-pepkiem-europy.html
                                      Nie dziwię się wcale, że osoby związane z toruńskim biznesem zabiegają o powstanie duopolu. Ciekawe jednak, jakie było stanowisko tych osób, gdy bydgoszczanie postulowali przebieg A1 pomiędzy Toruniem i Bydgoszczą..? Jaka była polityka toruńskich elit gdy Bydgoszcz starała się o apelację...? Jak dzisiaj władze województwa walczą o S5 i o przyszłość portu lotniczego???
                                      Pijarowskie teksty pod publiczkę to już trochę za mało. Dołowanie "Bydzi" trwało i trwa.... co w przypływie szczerości potwierdził tu już niejeden toruński forumowicz.
                                      Media chętnie podchwytują wypowiedzi dyrektorów hoteli ... tak jak kiedyś nagłaśniały spektakle zakopywania siekierek przez dwóch prezydentów... Siekierki zakopano, a Bydgoszcz dalej ... zjeżdża w rankingach.
                                      Ciekawe dlaczego w województwie poznańskim przed wojną Bydgoszcz rozwijała się i bogaciła?
                                      • frych47 Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia do ef_e 21.08.11, 10:40
                                        odziadek napisał:

> Ciekawe dlaczego w województwie poznańskim przed wojną Bydgoszcz rozwijała się
                                        > i bogaciła?

Bo nie łupiła jej żadna pijawka.
      • volvo7000 Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 17.08.11, 22:22
        chton napisał:
        > Dyżurne forumowe oszołomstwo jak zwykle ujada ;) Bruski walnął wam ściemę o met
        > ropolii przed wyborami a wy zaraz orgazmu dostajecie i dalej obrzucać sąsiadów
        > błotem. Bruski leci po najmniejszej linii oporu odwołując się do najprymitywnie
        > jszych kibolskich instynktów. Widocznie nie ma się czym pochwalić więc mydli lu
        > dziom oczy metropoliami i programem który można sprowadzić do hasła "je.ać Toruń".

Smutne, ale prawdziwe... (?)
        • szczamnapis A nie uważasz, że lepiej "j..ć Toruń" 17.08.11, 22:40
          i dbać o własne podwórko niż dawać się "j..." bez miauknięcia?
        • gulfer Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 17.08.11, 22:46
          do volvo7000 z szrotu - koleś , dombrowiczowi wchodziłeś w tyłek , wazelinka była prawie codziennie , Bruski stoi ći w gardełku. Prawda jest taka że przez ostatnie 8 lat Bydgoszcz nie miała prezydenta , tylko ludowickiego buraka na usługach Pinokia caubeckiego , gostka dzięki któremu prawie upadło lotńisko , a miasto pomimo braku inwestycji zadłużył na maxa , dzięki któremu nie ruszyła budowa S5 . Szukacie na forum oszołomstwa ? , przypomnijcie sobie wypowiedzi toruńskich polityków , to jest dopiero sku...syństwo ......
          • ef_em Re: Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 17.08.11, 22:58
            gulfer napisał:

> Szukacie na forum oszołomstwa ? , przypomnijcie sobie wypowiedzi
            > toruńskich polityków , to jest dopiero sku...syństwo ......

A możesz powiedzieć co Ty zrobiłeś aby poprawić sytuację?

Nie mówię tu o wypisywaniu na forum.
            Mam na myśli pracę. Codzienną pracę.
            Ja tak właśnie pracuję i to nawet przy współudziale Waszych władz miasta.
            Dla nas nie ma dni roboczych i dni wolnych.
            Jeśli jest jakaś pilna potrzeba to dzwonimy do siebie nawet w nocy.

Dziwne to prawda?
            Prezydent swoje, a jego podwładni swoje.

Nie przeszkadzają nam polityczne wizje prezydentów.

My po prostu pracujemy.
    • liptad Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 17.08.11, 20:53
      A kto by chciał unii z belzebubem z Torunia ?
    • martens7 Umieralnia bydgoska nie metropolia ! 18.08.11, 00:48
      Puknijcie się w swój pusty komunistyczno - doktrynalny łeb towarzyszu Bruski: na ruderach i blaszanych supemarketach nie zbudujesz metropolii, bo jej tam po prostu nie ma. Bydg. wymiera w szybkim tempie, a okoliczni sołtysi przytakiwaniem nic nie wniosą. Metropolia to funkcjonalna całość, która działa na dużym obszarze, a nie polega na odgrodzeniu murem powiatu z okolicznymi sołectwami. To agonia co proponujecie tow. Bruski. Wam trzeba na Plac Czerwony na kolanach podążać, nie do Europy regionów. Tak w Warszawie to trzeba przedstawić - patrzą z pozycji ogólnopaństwowej, to smród miejscowego kacykowstwa chłopskiej mentalności jedynie można dostrzec w waszym izolacjonizmie i szowinizmie. Szambo intelektualne - antyeropejskie w swojej istocie. Bydg. nigdy nie była ośrodkiem intelektualnym i na pewno nie jest teraz. Chłopstwa komuna do upadłych obecnie zakładów naściągała z pól granatami oderwanymi od pługa, a wypiardki tego teraz CHCĄ STANOWISK DO PODZIAŁU, bo tak półgłówek rozumie metropolię. Współczuję tym, na których będą naciskać, żeby przyłączyli się związku powiatowego organizowanego przez tow. Bruskiego. Tego kretyna wystawicie, żeby o tym związku rozmawiał gdzieś wyżej? - wstyd i pośmiewisko przed realnymi metropoliami, dysponującymi rzeczywistym potencjałem a nie chciejstwem komunistycznym !
      • gulfer Re: Umieralnia bydgoska nie metropolia ! 18.08.11, 01:15
        do martens7 - skoro was nie chcą toruńskie przygłupy , to po co te nerwy. A jak zechcą to na warunkach Bydgoszczy ,tak jak inne gminy i miasta. Nie podoba się ? , rządów się zachciewa? , tylko złodziejstwo w tych politycznych toruńskich łbach . Nikt nie zmusza mieszkańców torunia by byli w tym tworku zwanym metropolią . Caubecki kradł to było dobrze ?, nikt z torunia nie protestował że okrada inne miasta , że podział jest nieuczciwy . Teraz mając dostęp do autostrady , będziecie mieszkać na zadupiu , to boli ?... . I tak jak Bruski powiedział , toruń do szczęścia nam nie jest potrzebny , chcecie by traktowano was poważnie ? , zapracujcie na to .....
    • dziwny22 Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 18.08.11, 01:20
      Te toruńskie kundelki, ujadające na tym forum, a szczególnie w tym wątku poziomem swoich wypowiedzi, użytymi epitetami, pokrętną argumentacją i ogólnie nędznym poziomem logicznym i składniowym wypowiedzi, nie zasługują na to, aby z nimi dyskutować. Któż dyskutuje z ujadającym kundelkiem?
      • aksum78 sens i logika 18.08.11, 03:04
        W Toruniu mieszkalem i studiowalem razem 12 lat. Zas zone mam z Bydgoszczy. To takim malymm wstepem. Obecnie mieszkam poza Polska. Tak czytam te wpisy i widze,ze ponad 3/4 to zenujac, chamskie opluwanie bez zera konkretow. Mistrzem byl forumowicz oskarzajacy friedmana o niepochodzenie bydgoskie do ktoregos pokolenia. Jedyne konkrety, czy tez sesnowne pytania zawarli w swoich postach friedman i ef_em. Brawo dla nich.
        A dla szczekaczy-pieniaczy, forumowych napinaczy mam propozycje. Poczekajcie do wyborow na jesieni. Po nich okaze sie, kto mial jaja i rzeczywiscie mial dobro Bydgoszczy w sercu. A kto tylko "gadal", by nie napisac mocniej, bo ciemny lud to kupi. Szkoda wyjsc na "wioskowego"glupka i wierzyc we wszystko co poliytykierzy staraja sie Nam wcisnac, scigajac sie o glosy do "korytka". Pozdrawiam z oddali:)
        • volvo7000 Re: sens i logika 18.08.11, 07:49
          Przeczytałem wywiad z prezydentem Inowrocławia i myślę, że facet może mieć rację.
          Zobaczcie sami o co chodzi > forumbydgoszczy.pl/metropolia
          • bydgostianin Re: sens i logika 18.08.11, 10:09
            Facet ma rację powinna powstać metropolia Bydgoska z udziałem Inowrocławia i Torunia. Swego czasu powstała nawet koncepcja BIT City, zmieniona później przez Toruń na BiT, z pominięciem Inowrocławia, bo dążą cały czas do chorego dwumiasta z tzw. rotacyjną stolicą. Niestety z nimi nie da sie zrobic metropolii, uczy nas tego niedawna przeszłość. Pozostaje tylko wariant metropolii proponowany przez TMMB. Jest to bardzo logiczna i spójna propozycja. Skończą się wreszcie spory z Toruniem.
        • marsianin Re: sens i logika do aksum78 18.08.11, 12:04
          gulfer 18.08.11, 01:15 Odpowiedz do martens7 - skoro was nie chcą toruńskie przygłupy , to po co te nerwy. A jak zechcą to na warunkach Bydgoszczy ,tak jak inne gminy i miasta. Nie podoba się ? , rządów się zachciewa? , tylko złodziejstwo w tych politycznych toruńskich łbach . Nikt nie zmusza mieszkańców torunia by byli w tym tworku zwanym metropolią . Caubecki kradł to było dobrze ?, nikt z torunia nie protestował że okrada inne miasta , że podział jest nieuczciwy . Teraz mając dostęp do autostrady , będziecie mieszkać na zadupiu , to boli ?... . I tak jak Bruski powiedział , toruń do szczęścia nam nie jest potrzebny , chcecie by traktowano was poważnie ? , zapracujcie na to .....
          Z powyższym wpisem zgadzam się jak najbardziej
          chamskie opluwanie bez zera konkretow tak stwierdził - aksum78 , to jakich konkretów oczekujesz ? , czarno na białym masz wyliczenia o podziale środków , to jest według ciebie uczciwe?, blokowanie powstania w Bydgoszczy Sądu Administracyjnego przez toruń - to też było uczciwe?, to co zrobiono z lotńiskiem ? , caubecki z dombrowiczem ( dwa toruńskie trole)wystarczyło zapłacić to co uzgodniono , niewielka kwota , w efekcje odmowy - zawieszenie i likwidacja połączeń. Dlatego uważam , by się wypowiadać w temacie obu miast , trzeba tu żyć i mieszkać ......
          • aksum78 Re: sens i logika do aksum78 18.08.11, 15:03
            Zamiast czepiac s politykow z Torunia. Wpierw zapytaj sam siebie i tak jak wskazywal friedman. Gdzie sa bydgoskie elity? Gdzie politycy, ktorzy powinni walczyc o Bydgoszcz? Gdzie oni sa? Co zrobili dla Was. Nie w okresie przedwyborczym, na zasadzie kielbachy? Tak jak pisalem. Poczekajmy zobaczymy. Poczekajmy do wyborow. Dla mnie to jest mieszanie dla mieszania, by zdobyc glosy. I jak widac ten "kit" znowu bedzie skuteczny. I znowu tak jak pisal friedman. Oprocz politykow z Bydgoszczy, ktorzy maja tak dobro miasta w sercu. Gdzie jest jakis ruch spoleczny, masowy bydgoszczan, ktory tych politykow by motywowal i wspieral? Gdzie marsze poparcia, protesty? Jak mnie pamiec nie myli to w Opolu mieszkancy wyszli na ulice. Byly protesty, akcje. To jest wlasnie demokracja bezposrednia. Po prostu musi byc obywatelskie "sprawdzam" wobec politykow. A tak jak na razie, to kiwanie ciemnego luda. A nam pozostalo obrazanie sie nawzajem, sprawdzanie pochodzenia do ktoregos pokolenia i napinanie na forum. Pozdrawiam rozsadnych:)
            • irizar Re: sens i logika do aksum78 18.08.11, 15:54
              Pewną formą sprawdzenia polityków będą wybory.
              Jeżeli PO degradujące Bydgoszcz od kilku lat otrzyma poparcie na poziomie z poprzednich wyborów, to faktycznie degradacji tego miasta nic już nie zatrzyma. Będzie to oznaczało demokratyczny mandat dla dalszego niszczenia Bydgoszczy przez PO. Mam nadzieję, że do tego jednak nie dojdzie. Jest jednak możliwy wariant ponownego zwycięstwa PO ze względu na ogromny wpływ na "bydgoskie"media. Zobaczymy.
              • arte_2 Re: sens i logika do aksum78 18.08.11, 16:35
                irizar napisał:

> Pewną formą sprawdzenia polityków będą wybory.
                > Jeżeli PO degradujące Bydgoszcz od kilku lat otrzyma poparcie na poziomie z pop
                > rzednich wyborów, to faktycznie degradacji tego miasta nic już nie zatrzyma. Bę
                > dzie to oznaczało demokratyczny mandat dla dalszego niszczenia Bydgoszczy przez
                > PO. Mam nadzieję, że do tego jednak nie dojdzie. Jest jednak możliwy wariant p
                > onownego zwycięstwa PO ze względu na ogromny wpływ na "bydgoskie"media. Zobaczy
                > my.
                >

Irizarze, bardzo cenię Twoje posty ze względu na to, że starasz się pisać konkretami i merytorycznie. Jednak jest jedna twoja wada, która wybija się w co drugim poście - obsesyjnie wręcz nie cierpisz Platformy Obywatelskiej! ;)

A przecież obiektywnie patrząc, to wielu z członów bydgoskiej PO jest całym sercem za wywalczeniem właściwej pozycji dla Bydgoszczy i popiera Metropolię Bydgoską (może być i z Toruniem, ale to ma być MB).

Niszczenie miasta, o którym piszesz jest bezpartyjne, tak samo jak jedność za miedzą w mieście na literę T, jest również bezpartyjna. Silna partia jest jednak narzędziem skutecznego nacisku. My i bydgoscy politycy, niestety, lekceważąc mniejsze miasto nie spostrzegliśmy w porę zagrożenia i dlatego straciliśmy nie tylko Urząd Marszałkowski ale również centralę aktualnie kluczowej partii jaką jest PO.

Cóż, jeśli chodzi o posła Olszewskiego, to nie sądzę aby był on nastawiony przeciwko Metropolii Bydgoskiej, jest wręcz przeciwnie. Jednak chcąc zachować swoją pozycję w partii i jednocześnie ją umacniać, publicznie tego nie powie. Co innego gdyby miał za sobą kierownictwo regionalnych struktur PO, to wtedy mógłby być bezpośredni, no ale tak nie jest i zwycięża polityka, bo jest osamotniony!

Toruńscy politycy zbudowali przez lata silny front, podparty dziesiątkami własnych opracowań płynących z Urzędu Marszałkowskiego, na temat przyszłości naszego województwa, na temat Metropolii i sił poszczególnych miast. Naturalne jest, że w ich interesie było przedstawiać Bydgoszcz, jako równorzędnego partnera, podobne miasto. Czasem lekko przeciągli nawet na swoją korzyść, tak by powstało wrażenie, że z dwóch podobnych, jednak to Toruń jest tym ważniejszym. Odkręcić teraz to, to niełatwa sprawa, tym bardziej, że jakiekolwiek bardziej wyraziste stanowisko w tej sprawie będzie zaraz oblepione łatkami w stylu: mąciciel, niepoważny, to wbrew integracji unijnej, ksenofob, itp.

Dlatego takie proste zestawienie jak proponujesz: nie głosujmy na PO, bo PO to zło, jest dalekie od prawdy i dalekie od sensowności. Trzeba głosować na ludzi oddanych miastu, nawet jeśli na dzień dzisiejszy ich pozycja nie będzie wystarczająca do przeforsowania postulatów, ale juto lub pojutrze, gdy będą piąć się i zyskiwać pozycję, gdy takich osób będzie coraz więcej, to wtedy mogą coś zdziałać!

Ja na dzień dzisiejszy, jeśli chodzi o wybory do sejmu, nie widzę innej opcji niż PO. SLD zagubiło się gdzieś w rozgrywkach partyjnych, PJN nie ma szans na wejście do sejmu, PSL nigdy nie interesowało się sprawami miasta a PiS jest partią podporządkowaną obłąkanemu Jarosławowi Kaczyńskiemu.

Natomiast inny mój wybór będzie jeśli chodzi o głosowanie do senatu, tu zdecydowanie mój głos otrzyma Roman Jasiakiewicz. Dlatego, że ma spore doświadczenie polityczne, ciche poparcie PO (co jest ważne w kontaktach) i jest oddany miastu. A my potrzebujemy osoby, naszego przedstawiciela w Warszawie, który będzie wydreptywał dróżki do właściwych komisji i ministerstw, kogoś, kto będzie patrzał na ręce, jednocześnie nie przytłoczonego masą obowiązków tak jak to jest np. z Radosławem Sikorskim.

Jednocześnie ewentualna wygrana Jasiakiewicza byłaby prztyczkiem w nos toruńskiej PO. :) I być może sygnałem dla centrali, że jednak toruński zarząd regionalny nie do końca radzi sobie w regionie, co jednocześnie jakoś tam podkopałoby pozycję toruńskich polityków Platformy.
                • irizar Re: sens i logika do aksum78 18.08.11, 17:56
                  Paweł Olszewski biedny nic nie może wskórać, bo dopiero buduje swoją pozycję w partii. Może za 4 lata a może za 8 będzie już nawet mógł powiedzieć na głos co myśli.
                  Minister Sikorski też nic nie może bo ma za mocną pozycję w partii. Może jak nie będzie Ministrem, to znajdzie czas, żeby skutecznie lobbować za bydgoskimi inwestycjami. :)

To może lepiej powiedzmy ludziom przed wyborami, że nie ma sensu iść na wybory, bo i tak nikt nic nie może.
                  Wybacz, ale ja oceniam realne dokonania polityków którzy przez 4 lata byli u władzy.

To jest jakiś absurd. Czy od polityka np z Poznania, Krakowa czy nawet z Torunia wymaga się siedzenia cicho, bo nie zrobi kariery w partii? Ależ nie. Jest to sprawa oczywista, że polityk musi reprezentować interes swoich wyborców i głośno protestować gdy ten interes jest naruszany.

Nie tak dawno byliśmy świadkiem zgodnej walki wszystkich parlamentarzystów o zwolnienie z opłat za A1 przy Toruniu. Czy ktoś oczekiwał od posłów PO, że będą siedzieć cicho? Nie. Czy jakiemuś posłowi z toruńskiego PO to zaszkodzi w robieniu kariery. Myśle, że nie. Reprezentowanie interesów Torunia jest rzeczą oczywistą.
                  A teraz spójrz na bydgoską PO gdy cała reszta parlamentarzystów próbowała walczyć o S5.
                  Ja usłyszałem tylko od Pawła Olszewskiego, że nie mamy się czym martwić, kasa będzie. Wszystko jest OK.
                  Kasy nie ma. Projekt leży, a PO chowa głowę w piasek. Czy naprawdę uważasz, że tak powinni zachowywać się parlamentarzyści? Czy ich rola ma się sprowadzać jedynie do tłumaczenia swoim wyborcom dlaczego znowu się nie udało, albo jeszcze lepiej mówić że wszystko jest w najlepszym porządku?
                  Lotnisko bydgoskie nie załapało się na TENT. Co mówi Hartwich. No problem. Jest OK. A w rzeczywistości bez włączenia do TENT nie będzie poważnych inwestycji, albo będą za własną kasę, kiedy lotniska z TENT dostały od pół miliarda w górę rządowych pieniędzy. Czy to jest troska o rozwój lotniska wicemarszałka niby z Bydgoszczy?
                  Takich przykładów są dziesiątki jak nie setki.

Pokaż mi jeden przykład skuteczności bydgoskiej PO, poproszę. Ale konkretny.

Jak się zabiera ktoś za politykę to musi znać reguły tej gry. Jeżeli nie zna i przegrywa, to znaczy że się nie nadaje. Ludzie z bydgoskiej PO nie rozumieją, nie wiedzą jak wygrać i z tego powodu zmarnowali kilka lat rozwoju Bydgoszczy. Mamy marnować kolejne lata?
                  • frych47 Re: sens i logika do aksum78 18.08.11, 18:27
                    Jak wybierają marszałka to cały okręg toruńsko-włocławski bez znaczenia jaką partię reprezentują murem przegłosowują radnych z bydgoskiego okręgu.
                    Jak gładko Lenz wygrał z Olszewskim w operze nova, jak próbowano przeforsować marszałka z Bydgoszczy.
                    W Bydgoszczy nie ma PO jest tylko toruńska filia partii, dlatego żeby się nie ośmieszać to ani Sikorski ani Olszewski nie próbują coś zmieniać.
                    Ale tak naprawdę 90% społeczeństwa mało interesuje się polityką regionalną dlatego liczą się w wyborach tylko partie.
        • dziwny22 Re: sens i logika 18.08.11, 16:10
          A kto tobie, szczekaczu /twoje słowa aksum/ dał prawo do wyrażania "jedynie słusznej racji"? Możesz napisać, że twoim zdaniem to i owo i wtedy możesz pisać co chcesz. Natomiast będąc przynajmniej w minimalny sposób obiektywnym nie masz prawa wyrażać takich ogólnych opinii. Na pewno jednak tego nie rozumiesz i dlatego też dyskusja z toba nie ma sensu.
          • aksum78 do szczekacza 18.08.11, 21:22
            poczytaj wpisy wyzej. pare sensownych bylo.ale lepiej ujadac i sie napinac. swoim poziomem wypowiedzi kasujesz sie na wstepie. pozdrawiam. kto mi dal prawo? na pewno nie ty:)
    • obserwatortorunski Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 18.08.11, 09:54
      Zanim:
      - przepiłuje się na pół most w Fordonie
      - postawi się wielki mur z zasiekami w Złejwsi Wielkiej
      - politycy już całkiem zrobią ludziom wodę z mózgów:
      z a p r a s z a m tutaj:
      nowosci.com.pl/look/nowosci/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=6&NrIssue=1806&NrSection=1&NrArticle=210921&IdTag=238.
      - Będzie co oglądać, będzie się z czego pośmiać dobre rzeczy można będzie przeżyć.
      Na odreagowanie.

Zapraszam

Obserwator Toruński
      (w stanie chwilowego spoczynku)
      obserwatortorunski.blogspot.com
      PS. Jak będzie po co to za tydzień przyjadę do Bydgoszczy.
      Tylko proszę mnie powiadomić.
      • frych47 Re: Bydgoszcz chce metropolii bydgoskiej 18.08.11, 10:21
        Zrobić z okręgu Toruńsko-włocławskiego dwa okręgi i po animozjach chyba, że politycy to lubią.
        • chton Re: Bydgoszcz chce metropolii bydgoskiej 18.08.11, 18:24
          Ale to są dwa osobne okręgi, nawet już o tym pisałem ale widać do niektórych nie dociera :) Ba nawet są dwa okręgi bydgoskie. To tyle jeśli chodzi o "niesprawiedliwą" ordynację tłamszącą Bydgoszcz, nie pozwalającą wybrać innego marszałka.

jak nie wierzysz to zerknij tutaj:
          wybory2010.pkw.gov.pl/geo/pl/040000/040000.html#tabs-4
          proszę nawet wkleję specjalnie dla Ciebie i innych krzykaczy:
          Nr 1 miasto BYDGOSZCZ 6 mandatów
          Nr 2 powiaty: BYDGOSKI, NAKIELSKI, SĘPOLEŃSKI, ŚWIECKI, TUCHOLSKI 6 mandatów
          Nr 3 miasto GRUDZIĄDZ powiaty: BRODNICKI, GOLUBSKO-DOBRZYŃSKI, GRUDZIĄDZKI, WĄBRZESKI 5 mandatów
          Nr 4 miasto TORUŃ powiaty: CHEŁMIŃSKI, TORUŃSKI 5 mandatów
          Nr 5 powiaty: INOWROCŁAWSKI, MOGILEŃSKI, RADZIEJOWSKI, ŻNIŃSKI 5 mandatów
          Nr 6 miasto WŁOCŁAWEK powiaty: ALEKSANDROWSKI, LIPNOWSKI, RYPIŃSKI, WŁOCŁAWSKI 6 mandatów
          • frych47 Re: Bydgoszcz chce metropolii bydgoskiej 18.08.11, 18:37
            Okręgi do sejmu
            okręg nr4 bydgoski 12 mandatów powiaty Bydgoszcz
            okręg nr5 Tor-wło 13 mandatów powiaty Toruń Grudziądz Wlocławek
            Z tego układu wynikają animozje.
          • frych47 Re: Bydgoszcz chce metropolii bydgoskiej 18.08.11, 18:43
            chton napisał:

> Ale to są dwa osobne okręgi, nawet już o tym pisałem ale widać do niektórych ni
            > e dociera :) Ba nawet są dwa okręgi bydgoskie. To tyle jeśli chodzi o "niespraw
            > iedliwą" ordynację tłamszącą Bydgoszcz, nie pozwalającą wybrać innego marszałka
            > .
            >
            > jak nie wierzysz to zerknij tutaj:
            > wybory2010.pkw.gov.pl/geo/pl/040000/040000.html#tabs-4
            > proszę nawet wkleję specjalnie dla Ciebie i innych krzykaczy:
            > Nr 1 miasto BYDGOSZCZ 6 mandatów
            > Nr 2 powiaty: BYDGOSKI, NAKIELSKI, SĘPOLEŃSKI, ŚWIECKI, TUCHOLSKI 6 mandatów
            > Nr 3 miasto GRUDZIĄDZ powiaty: BRODNICKI, GOLUBSKO-DOBRZYŃSKI, GRUDZIĄDZKI, WĄB
            > RZESKI 5 mandatów
            > Nr 4 miasto TORUŃ powiaty: CHEŁMIŃSKI, TORUŃSKI 5 mandatów
            > Nr 5 powiaty: INOWROCŁAWSKI, MOGILEŃSKI, RADZIEJOWSKI, ŻNIŃSKI 5 mandatów
            > Nr 6 miasto WŁOCŁAWEK powiaty: ALEKSANDROWSKI, LIPNOWSKI, RYPIŃSKI, WŁOCŁAWSKI
            > 6 mandatów

A ilu na w tych bydgoskich okręgach jest namaszczonych z Torunia spadochroniarzy typu Hartwich
            • aksum78 Re: Bydgoszcz chce metropolii bydgoskiej 18.08.11, 21:25
              A kto tych spadchroniarzy wybral? Lub wybiera? pozdrawiam
    • 1a40 Bydgoszcz chce metropolii bez Torunia 19.08.11, 10:44
      Kilku starszych ludzi decyduje o losie mieszkancow Bydgoszczy i Torunia.
      Nie pozwala sie mieszkancom na swobode wypowiedzi w referendum. Niszczac B. niszczy sie rowniez bydgoska racje stanu, przy jednoczesnym lobowaniu T. i torunskiej racji stanu. Inteligencja bydgoska stracila calkowicie inicjatywe samozachowawcza i przestala walczyc. / np. SMB postawila sobie inne cele !? /. Pan Prezydent Bruski, krotko przed wyborami, stal sie niezwykle aktywny - dla Bydgoszczy czy dla PO ?!
      A moze nalezy sobie zadac pytanie : czy my bydgoszczanie jestesmy w stanie sami zadbac o nasza bydgoska racje stanu ? A moze musza to zrobic politycy torunscy ? Od wielu lat jestesmy wykluczani, praktycznie, ze wszystkich dobrodziejstw bycia najwiekszym miastem w kuj.-pom. Czyli co ? Nie potrafimy ? Nie chcemy ? Moze nalezy sluchac madrzejszych ? Czy mieszkancy Bydgoszczy sa tylko glosni na forach internetowych ?
      • aksum78 brawo 19.08.11, 13:06
        Bardzo dobry wpis. Oby wiecej:)
    • irizar województwo toruńskie :) 19.08.11, 15:38
      Ciekawy wpis na blogu byłego prezesa PLB Krzysztofa Wojtkowiaka na MMB:
      (niestety link do tej strony traktoway jest jako spam.
      Można by się pośmiać z jachtu o nazwie województwo toruńskie, gdyby nie ostanie zdanie:

"Zastanawia mnie też, czy nazwa jachtu to zwykła melancholia marszałka czy też program polityczny Toruniaków na najbliższe wybory…."

P.S. Z uwagą śledzę wpisy na tym blogu i polecam.
      • odziadek Re: województwo toruńskie :) 19.08.11, 18:25
        Zważywszy to, jak faktycznie województwo funkcjonuje, kto i jak dzieli pieniądze, gdzie są podejmowane decyzje, kto traci a kto zyskuje .... nie bardzo jest się z czego śmiać.
        Kilkanaście lat temu chodzić miało o region z dwiema stolicami... czy ktoś jeszcze dzisiaj w to wierzy?

• osielsko Re: Spór o metropolię: Będzie rozwód z Toruniem? 19.08.11, 21:26
      Hmm...
      znajac obiecanki PO, obawiam sie, iz to tylko przedwyborcze obietnice bez zadnego pokrycia.
      Jednakze... licze na to, iz metropolia powstanie na warunkach Bydgoszczy i w tylko w takich perspektywach moze byc tworzona z Toruniem. Jesli Torun chce, niech dolaczy, ale nie ma mowy o zadnej "przenosnej stolicy".
      Dosyc ilozacji Bydgoszczy przez wladze urzedu marszalkowskiego w Toruniu.
      Potrzeba silnego lobby, wszystkich politykow z Bydgoszczy. Niestey lobby torunskie z ojcem Rydzykiem jest znacznie silniejsze i sprawniejsze.

Prezydent Bruski nie wydaje sie na tak sprawny, aby doprowadzic do szczesliwego finalu ta sprawe.

PO to dobry marketing i nic wiecej. Patrza na sondaze i mowia to co ludzie chca usluszec. Realizacja tego to juz inna sprawa. Dlateo mam duze obawy co do obietnic Bruskiego.
      • ef_em Re: Spór o metropolię: Będzie rozwód z Toruniem? 19.08.11, 21:36
        osielsko napisał:

> Hmm...
        > znajac obiecanki PO, obawiam sie, iz to tylko przedwyborcze obietnice bez zadne
        > go pokrycia.
        > Jednakze... licze na to, iz metropolia powstanie na warunkach Bydgoszczy i w ty
        > lko w takich perspektywach moze byc tworzona z Toruniem. Jesli Torun chce, niec
        > h dolaczy, ale nie ma mowy o zadnej "przenosnej stolicy".
        > Dosyc ilozacji Bydgoszczy przez wladze urzedu marszalkowskiego w Toruniu.
        > Potrzeba silnego lobby, wszystkich politykow z Bydgoszczy. Niestey lobby toruns
        > kie z ojcem Rydzykiem jest znacznie silniejsze i sprawniejsze.

Więcej takich głosów, a na pewno nam się uda. Uda się zepchnąć do pozycji marginalnej na mapie administracyjnej kraju.
        Warunki, warunki, warunki.
        A może rozmowy?

Pamietam takie warunki z roku 1999.

Nie będę opisywał co sie wówczas działo aby nie prowokowac ale wówczas było podobne podejście. Dominowało hasło "wszystko do Bydgoszczy bo jest większa"

Mógłbym podać koszty takich decyzji na przykładzie jednej tylko instytucji.

Finansowe obciążenie budżetu województwa przenoszeniem za wszelką cenę jednostek do Bydgoszczy przez te 12 lat spokojnie zaspokoiło by potrzeby Bydgoszczy chociażby w zakresie modernizacji dróg czy obwodnicy.

W 1999 roku nikt nie liczył kosztów. Wazna była idea.

Nie mnie oceniać czy dobra czy zła. Efekt finansowy pokazuje, że nieekonomiczna.
        • dziwny22 Re: Spór o metropolię: Będzie rozwód z Toruniem? 20.08.11, 11:28
          To są głupie, /ef/ i bez żadnego pokrycia z rzeczywistością, słowa. Pisać głupoty to potrafi każdy, ale rozsądnie działać to naprawdę niewielu.
        • osielsko Re: Spór o metropolię: Będzie rozwód z Toruniem? 20.08.11, 13:46
          Czas tworzenia wojewodzta kuj-pom przypadal na rzady prawicowe, gdzie Alicja Grzeskowiak a w szczegolnosci Tadeusz Rydzyk mieli znaczny wplyw na to co sie dzialo. Byli u zrodla informacji i wiedzieli, jak bedzie ksztaltowac i rozwijac sie, wprowadzana wowczas reforma samorzadowa.
          To Torun, nie majac szans na wlasne wojewodztwo, wymyslil dwustolecznosc, NIE w imie DOBRA WOJEWODZTWA /jak piszesz/, ale w imie dobra Torunia. Wiec prosze, nie pisz mi teraz o dobru wojewodztwa, skoro jedynym motywatorem poczynan Rydzyka i Gerzeskowiak bylo dobro Torunia.
          Jesli chcecie dolaczyc do metropolii - zapraszamy. Ale Metropolia Bydgoska, skupiona wokol stolicy w Bydgoszczy, bez bzdurnej, rotacyjnej dwuwladzy. To nie dziala.
          • frych47 Re: Spór o metropolię: Będzie rozwód z Toruniem? 20.08.11, 14:46
            osielsko napisał:

> Jesli chcecie dolaczyc do metropolii - zapraszamy. Ale Metropolia Bydgoska, sku
            > piona wokol stolicy w Bydgoszczy, bez bzdurnej, rotacyjnej dwuwladzy. To nie dz
            > iala.

Rotacje to sobie możecie robić ale z Urzędem Marszałkowskim
          • ef_em Re: Spór o metropolię: Będzie rozwód z Toruniem? 20.08.11, 15:17
            > Jesli chcecie dolaczyc do metropolii - zapraszamy. Ale Metropolia Bydgoska, sku
            > piona wokol stolicy w Bydgoszczy, bez bzdurnej, rotacyjnej dwuwladzy. To nie dz
            > iala.

Gdyby udało się dojąć do porozumienia jak w 3mieście byłoby OK.
            Niestety tutaj to się nie sprawdzi.

Nie sprawdzi się porzez nieufność.

Jak dla mnie są dwa, a nawet trzy rozwiązania.
            1.
            Budujemy metropolię na warunkach partnerskich pomiędzy Bydgoszczą, Inowrocławiem i Toruniem przy ścisłej współpracy z Włocławkiem i Grudziądzem.
            Przy takim rozwiązaniu rośniemy w siłę i korzystamy na tym.

2.
            Zostawiamy taki układ jak jest teraz na zasadzi e"każdy sobie rzepkę skrobie".
            Nawarstwi to problemy i animozje i bedzie niesprzyjające regionowi.

3.
            Dążymy do likwidacji województwa i przejęcia poszczególnych gmin i miast przez wojewódzwa ościenne.
            Efektem będzie zmarginalizowanie regionów chyba, że władze województw będą widziały jakieś korzyści z takiej zmiany.

Utworzenie metropolii Bydgoskiej bez Torunia i Inowrocławia spotęguje problemy. Jak znam życie bedziecie solą w oku całego regionu i samorządy będą się prześcigać w pomysłach jak zablokować Wasze inwestycje tak aby więcej środków wpłynęło do ich kas.

Nie wiem skąd taki upór w dążeniu do wybicia Bydgoszczy i zepchnięcia na margines pozostałych gmin i miast województwa.

Jesteście ewenementem na skalę kraju.

Województwa próbują się wzmacniać, inwestować (dzisiaj tu, jutro tam), popierać i wspierać przedsiębiorców.

W chorym "układzie" Bydgosko Toruńskim robi się wręcz odwrotnie.

Zamiast się dogadać trwa wyrywanie sobie kasy za wszelką cenę.

Jak już napisałem wczoraj.

Trzeba było w 1999 roku nie zabierać na siłę urzędów, delegatur, referatów i innych jednostek do Bydgoszczy.
            teraz wszyscy ponosimy koszty finansowe tamtych decyzji.

Przykład ot taki jaki mi się nasunął.
            Likwidacja w Toruniu i Włocławku oddziałów prewencji policji (celowo pomijam inne wydziały skupiając sie tylko na prewencji).

Teraz policjanci kilkunastoma radiowozami dojeżdżają codziennie na służby do Torunia i Włocławka. Wypłaca im się delegacje albo skraca czas służby do 6h aby w regulaminowych 8 się zmieścili (odpowiednio do 10 przy służbie 12/24)

Efekt finansowy?
            Koszty transportu, delegacji, równoważników za brak mieszkania (policjanci z całego województwa przeniesieni do jednostki przy Powstańców Wielkopolskich) liczone w setkach tysięcy zł rocznie razy 12 lat i już macie częściowo zmodernizowana jedna wylotówke.
            Pomijam spadek bezpieczeństwa w regionie poprzez zcentralizowanie tej formacji do jednej jednostki.

Przykłady można powielać.

I co to nam da?

Zobaczycie jak setki tysięcy złotych uciekają z kas instytucji tylko dlatego, że ktoś miał kompleksy i wymógł przenoszenie jednostek do Bydgoszczy.

Powiecie, że założeniem było zmniejszenie ilości stanowisk urzędniczych.

Oczywiście wyszło jak wyszło.
            Biurokracja rozrosła sie do monstrualnych rozmiarów, a petent coraz dłużej czeka na załatwienie sprawy i często musi jechać do Bydgoszczy aby np sam wniosek złożyć.

Utworzyć metropolię, zreorganizować kompetencje i prace urzędów, wspierać przedsiębiorców, pozyskiwać środki na inwestycje strategiczne dla metropolii, wspierać poszczególne miasta i gminy przy pozyskiwaniu środków na inwestycje celowe.

Wiem

To jest trudne.

Łatwiej stawiać "zapory" czy proponować "rozwody".
            • osielsko Re: Spór o metropolię: Będzie rozwód z Toruniem? 20.08.11, 16:17
              Jak widzisz przywodctwo metropolii? Gdzie ma byc stolica? Uzasadnij prosze rowniez wypowiedz, abym mogl sie odniesc.

Twoje argumenty, sa niestety jednostronne. Do Torunia przenoszone sa rowniez urzedy, a ostatni przyklad proby zorganizowaina 912 wylaczie w Toruniu, to ostatni przyklad, jednostronnych dzialan. Na szczescie ten przyklad nie zostal wcielony w zycie.

Musi byc centralny osrodek, ktory partnersko traktuje pozostale miasta regionu.
              Niestety przyklad dysponowania i rozdzielem funduszy przez urzad marszalkowski, jest niesprawiedliwy. Ilosc srodkow ladowanych w Torun, wspieranie firm z Torunia itd nie przeklada sie na region, a jedynie na to miasto.
              Samo powstanie dwuwladzy wojewodztwa, bylo spowodowane ambicjami Torunia. teraz placi za to caly region.
              • jedrek95 Re: Spór o metropolię: Będzie rozwód z Toruniem? 20.08.11, 19:53
                pozwolę sobie na parę zdań jako urodzony toruńczyk :
                - siedzibą metropolii Bydg InowrTor winna być Bydgoszcz chocby jako gest dobrej woli na początek i niby kto zapłaci za rotacje
                - przewodniczącymi ( cz jak to by się zwało ) winni być na zmianę przedstawiciele tych miast mając pozostałych dwu za zastępców + jednego z pozostałych gmin
                - wydaje mi się że w Bydgoszczy myśli się że jak będzie samodzielna MB to manna z Unii bez niczego spłynie . Sądzę że podobnie jak teraz trzeba będzie pisać uzasadnionewnioski o przydział kasy na konkretne zadanie z wykazem wpływu na rozwój regionu i tym powinna zająć się np wyłoniona Rada Regionalna ekspertów czy tym podobne. Na przykład tama w Solcu czy stworzenie warunków do ściągnięcia firm ( wspólny 800 tys rynek ). W ten sposób nie będzie miało znaczenia siedziba ( tylko ewent prestiżowe )i nie przejdą wnioski typu co dobre dla Bydgoszczy ( Torunia ) to dobre dla regionu , bo trzeba to będzie pewnie Unii solidnie udokumentować i tak jak teraz nie będzie parytetu ludnościowego - gdyby był to sama W-wa zwijała by z automatu z 50% mazowieckiego i na W tym układzie siła BIT była by dużo większa niż MB .I nakoniec teraz> placi za to caly region. czyżby ?! Pozdrawiam
                • ef_em Re: Spór o metropolię: Będzie rozwód z Toruniem? 20.08.11, 20:53
                  Żeby było ciekawiej ostatnio spec od rozwodów - hipokryta Bruski - na antenie ESKI dość głośno zapraszał mieszkańców Torunia do Myślęcinka na "HITy na Czasie"

Niech sie zdecyduje.

Albo Toruń jest beee i trzeba się izolować albo jesteśmy mu potrzebni?

Jesteśmy mu potrzebni do frekfencji na koncercie.

Skończy sie koncert, rozpocznie kampania wyborcza i znowu wróci nagonka, napuszczanie mieszkańców na siebie.

Jak dla mnie koniec tematu.

Do takiego poziomu to ja zniżać się nie będę.

Pozdrawiam i zapraszam do pięknego miasta Torunia na starówkę.
                  • tlss Re: Spór o metropolię: Będzie rozwód z Toruniem? 21.08.11, 09:15
                    Wasi politycy z Zaleskim na czele też wielokrotnie zapraszali bydgoszczan do torunia. Czy też są hipokrytami. Hipokrytami to są takie osoby jak ty, które zabraniają nam dbać o interesy naszego miasta w imię duopolu z którego korzyści ciągnie już wyłącznie toruń.
                    Dajcie nam wreszcie spokój i przynajmniej nie przeszkadzajcie bo o sympatii czy życzliwości z waszej strony nie ma i nie było nigdy mowy.
                    • frych47 Re: Spór o metropolię: Będzie rozwód z Toruniem? 21.08.11, 10:43
                      Macie swój okręg z Wlocławkiem możecie sobie wybierać marszałka od was a od nas się od pierwszego maja. nie wiem co wam do bydgoskiego okręgu.
                • frych47 Re: Spór o metropolię: Będzie rozwód z Toruniem? 21.08.11, 06:44
                  jedrek95 napisał:

> - wydaje mi się że w Bydgoszczy myśli się że jak będzie samodzielna MB to ma
                  > nna z Unii bez niczego spłynie
                  . Sądzę że podobnie jak teraz trzeba będzie
                  > pisać uzasadnionewnioski o przydział kasy na konkretne zadanie

To źle ci sie wydaje bo prostej rzeczy nie potrafisz zrozumieć, chodzi o to aby kasa przeznaczona dla Bydgoszczy nie przechodziła przez toruńskie łapy.
                  • jedrek95 Re: Spór o metropolię: Będzie rozwód z Toruniem? 22.08.11, 21:04
                    To źle ci sie wydaje bo prostej rzeczy nie potrafisz zrozumieć, chodzi o to aby
                    > kasa przeznaczona dla Bydgoszczy
                    nie przechodziła przez toruńskie łapy. - i wszystko jasne a ja myślałem że chodzi o kasę która ma rozwijać poprzez metropolie region , a po drugie ustanawiając gremium które wyznaczy co należało by zrobić trudno mówić o czyichś łapach - o bydgoskich też nie co wydaje się niektórym niedopuszczalne . ps. tak Was w kuj pom kochają jesteście jedyną nadzieją czemu to nie ma jakoś odzwierciedlenia w głosowaniach a może tak naprawdę region pamięta jeszcze bydgoskie łapy ?! ps 2 a może merytoryczne odniesienie np do sposobu ustalania kolejności inwestycji
    • wchodzi Do bydszgoszczan 22.08.11, 23:13
      Zauważyliście jak to krzyżactwo dyskutuje samo ze sobą.Tak są przerażeni tym parszywym planem niszczenia naszego miasta, że zaczęli puszczać farbę. Jak złym i zdemoralizowanym człowiekiem musi być taki typ, który nieproszony wchodzi do domu sąsiada i niszczy w nim wszystko co cenniejsze .Ale nic to! jak mówią zawodowcy,"w życiu jak w pokerze po północy karta się odwraca".
    • semeon Re: Spór o metropolię: Będzie rozwód z Toruniem? 23.08.11, 01:47
      softina napisał:

> Hmmmm, po tylu latach krętactwa człowiek się zastanawia czy to pozoracja przedw
      > yborcza

Jedno jest pewne, torunianie zrobią wszystko, żeby kolejny raz oszukać bydgoszczan, pocieszając ich przy tym, że to dla ich dobra. Bydgoszczanie nie mają innego wyjścia jak pokazać czerwona kartkę PO. Dla myślących pozytywnie o PO polecam pozycje 11 z ich listy. Na tej pani na pewno bydgoszczanie się nie zawiodą, a torunianie, na pewno, tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka