.sonia. 04.03.02, 21:42 Pomysł z Gorzowa i Zielonej Góry, zdaje się, że z inicjatywy GW, aby rachmistrzami byli tam bezrobotni bardzo mi się podoba. Może i nasi urzędnicy by na to wpadli. A może już wpadli, tylko czegoś nie zauważyłam? Ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Baton Re: spis powszechny IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.03.02, 00:46 Hmmmm.... Jak dla mnie jest to nieco dyskusyjne.... Trzeba pamietac, ze ankieterzy/spisowicze (niepotrzebne skreslic) beda nam "wlazili" do mieszkan, a nie jestem pewien, czy chcialbym, zeby to robil byle kto..... Nie chcailbym tu generalizowac, ale wielu z obecnych bezrobotnych z cala pewnoscia w ogole bym drzwi nie otworzyl. Jesli jednak zostanie przeprowadzona "ostra selekcja", to jak najbardziej popieram pomysl.... :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
.sonia. Re: spis powszechny 05.03.02, 07:31 to mają być osoby posiadające co najmniej średnie wykształcenie (innych kryteriów niestety nie znam) a bezrobotny to też człowiek, tylko, że akurat nie ma pracy... a coniektórzy nawet nie mają prawa do zasiłku i np. rodzinę na utrzymaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fore Re: spis powszechny IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 05.03.02, 08:50 A mnie się ta idea nie podoba w ogóle - tzn idea spisu powszechnego, a nie wykorzystania do niego bezrobotnych. Po kiego licha ten spis - i dlaczego nikt tego powodu nie podał - jeżeli jakiś konkretny jest? A jeżeli podał, to czemu zrobił to w taki sposób, że ja i moi znajomi tego powodu nie znamy:)) Ale na poważnie - nie wiem po co to, ogólnie nie widzę niczego dobrego i pożytecznego w tym spisie. Nie ma spisu pytań, jakie ma prawo zadać pytający - i ja biedny, niemyślący szary obywatel zabulę karę grzywny niepotzebnie. Pomijając to, że mam niewysłowioną ochotę z góry zapłacić karę, nie wpuszczając nikogo do domu. Czy ktoś wie, ile ta grzywna ma wynieść? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ochman Re: spis powszechny IP: 194.203.162.* 05.03.02, 08:57 Baton napisał(a): > Trzeba pamietac, ze ankieterzy/spisowicze (niepotrzebne > skreslic) beda nam "wlazili" do mieszkan Dlaczego maja wlazic do mieszkan?!? W WB po prostu doreczano ankiety za pokwitowaniem i wsio. Nikt tu nie wpuscilby obcego do domu w takim celu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baton Re: spis powszechny IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.03.02, 14:04 Ale u nas sa inne realia i taki ankieter musi Ci wlezc do mieszkania, zeby sprawdzic czy go nie oklamujesz... ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fore Re: spis powszechny IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 05.03.02, 09:20 No po ile ta grzywna:))))??????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zagrabek Byłem ankieterem IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.03.02, 17:09 A byłem byłem ale w ostatnim spisie w 1988 (o ile sobie przypominam). Z tego co pamiętam to 90 % ludzi którzy byli w IV klasie technikum pałało się tym zajęciem, mieliśmy nawet w budzie specjalne szkolenia. Nie powiem było łażenia przez tydzień czy dwa ale parę groszy wpadło do skromnej uczniowskiej kieszonki. Ja chodziłem po Wyżynach po w miarę normalnych mieszkaniach i co najwyżej wypiłem podz=czas spisywania ankiety kielicha z Panem domu ( ach cóż to były za czasy ludzie gościnni...) ale moi koledzy byli posądzani że są z Urzędu Skarbowego, co niektórzy dostali po twarzy (wtedy kary za znieważenie rachmistrza były nieporównywalnie większe) a co niektórzy byli napastowani przez 50 letnie Panie (mówię wam sceny jak z bawarskiej komedii erotycznej z lat 70-tych). Życzę przyszłym rachmistrzom przyjemnej pracy i żeby tak jak ja mogli sobie za naście lat z uśmiechem powspominać Spis Powszechny. Odpowiedz Link Zgłoś