Dodaj do ulubionych

Kwesty Cmentarne

04.11.11, 23:46
Od wielu lat, na bydgoskich cmentarzach odbywa się kwesta organizowana przez TMMB i całą resztę miejscowych "celebrytów". Każdy zna temat. W tym roku osobną kwestę zorganizowali kibole "Zawiszy". Dotychczas nie miałem zastrzeżeń związanych z zbieraniem kasy, mało tego w dalszym ciągu przyklaskuję takiej inicjatywie. ALE...... Zestawiłem obie kwesty i jestem zdumiony,

TMMB 20.000 zł
-250 kwestujących
-Wszystkie bydgoskie nekropolie
-patronaty gazet, rozgłośni radiowych, telewizji
-udział "znanych i lubianych"

Kibolstwo 5.000 zł
-18 kwestujących
-JEDEN cmentarz przy ulicy Kcyńskiej, może 10% wielkości nekropolii przy ul. Wiślanej
-brak nagłośnienia medialnego akcji
-zamiast "znanych i lubianych", kibolki i kibole

Jest dla mnie zastanawiające, że kibice zebrali tylko 4 razy mniej na kilkanaście razy mniejszym obszarze bez nagłośnienia, bez celebrytów. Czy kibice są tak skuteczni? Czy może TMMB nie działa należycie? Nie chce być posądzony o idealizowanie kibiców, ale przykład wydaje mi się na tyle prosty, że chyba jedni powinni nauczyć się od drugich.......... Kwestowania.

Pozdrawiam wszystkich kwestujących oraz darczyńców. :)
Obserwuj wątek
    • mf.eu Re: Kwesty Cmentarne 05.11.11, 09:19
      Wyjaśnienie jest nad wyraz proste.
      Owi - jak ich nazywasz - "kibole i kibolki" mieli za cel zebranie kasy.
      A celebryci z TVB i TMMB - wzięcie udziału w "szlachetnej akcji" i zaliczenie sobie paru kolejnych gwiazdorskich punktów.
      • dziwny22 Re: Kwesty Cmentarne 05.11.11, 10:23
        Nasuwa się też prosta myśl: jakie "gwiazdy" takie datki.
        • bydgoszczanin99 Re: Kwesty Cmentarne 05.11.11, 11:23
          a na co kwestowali kibice Zawiszy?
          • konst_anty Re: Kwesty Cmentarne 05.11.11, 14:30
            Cel Zbiórki
            • ababyd Re: Kwesty Cmentarne 05.11.11, 18:10
              Można różnie oceniać kwesty i osoby kwestujące. Różne są cele i różne efekty. TMMB robi to "po swojemu", Kibice mieli swój szlachetny cel.
              Nadmieniam, że od lat na cmentarzu Starofarnym kwestują członkowie Rady Osiedla OKOLE. Robimy to z pobudek szlachetnych, w trosce o najstarszą nekropolię Bydgoszczy, znajdującą się na OKOLU. Nie mamy potrzeb "parcia na szkło", bycia celebrytami. Prosimy jedynie o odnotowanie tego faktu, dla prawdy historycznej, ale z tym mamy kłopot, i w TMMB, i w bydgoskich mediach. No cóż taka uroda rzeczywistości i osób, które myślą, że ją tworzą. Przecież nie jest istotą ilość zebranej kasy, lecz szlachetność intencji, której niektórzy nie chcą zrozumieć.
              ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
              Andrzej Adamski
              P.S.
              Dziękuję za dotknięcie tego ważnego wątku.
    • arafat11 Re: Kwesty Cmentarne 05.11.11, 23:19
      coz. zebrane kwoty budza lekkie zdziwienie...ale najwazniejszy jest cel i to co sie uda zrobic za zebrane pieniadze...
      • borytucholskie Re: Kwesty Cmentarne 06.11.11, 20:19
        byłem odwiedzić moje rodzinne groby na cmentarzu Nowofarnym, ok 15 . Mszę odprawiał nasz Biskup , dużo ludzi.Wchodziliśmy głównym wejściem potem szliśmy główną aleją w kierunku kościoła i nikogo kwestującego nie widzieliśmy .Szkoda, bo cel kwesty był wspaniały.
    • irizar Re: Kwesty Cmentarne 08.11.11, 10:49
      Myślę, że obie kwesty wynikają ze szlachetnej potrzeby serca osób w nie zaangażowanych i trzeba to docenić.
      To co już do dej pory kibole zrobili z grobem generała Karnickiego zasługuje na sława uznania. Pamięcią kibole Zawiszy otaczają także żołnierzy AK skatowanych przez UB, jak np schwytanego w obławie pod Solcem Kujawskim porucznika marynarki Zbigniewa Smoleńskiego-Nieczuja i wielu innych.
      Każda inicjatywa zmierzająca do ocalenia pamięci o bohaterach, przez poprzedni system katowanych, mordowanych i często chowanych pod śmietnikami, jest niezmiernie cenna. 1 listopada przejechałem się specjalnie na cmentarz na Kcyńską i grób gen Karnickiego przedstawiał się naprawdę imponująco. Bohaterom należy się pamięć.

Bardzo cenna jest też inicjatywa ratowania zabytkowych grobów i otaczania pamięcią osób szczególnie zasłużonych w jakikolwiek sposób dla budowania miejskiej tkanki kulturalnej czy gospodarczej czy nawet wybitnych sportowców czy działaczy. Odnowiony grobowiec Warmińskich każdy bydgoszczanin powinien zobaczyć i najlepiej zastanowić się co sam może zrobić dla rozwoju naszego ukochanego miasta.
      Uszanowanie dla WSZYSTKICH kwestujących i wszystkich darczyńców.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka