Gość: MisiastyB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 20:42 Jak mi ktoś wyjaśni jak patrzeć na ten rysunek, żeby cokolwiek się z rzeczywistym planem zgadzało to byłbym wdzięczny... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bydgoszczanin z US Re: Kaskada będzie zakryta IP: 169.207.144.* 03.06.04, 21:06 Ostatnio przejezdzalem obok zbankrutowanego szpitala.Nowy inwestor chcial wybudowac w tym miejscu cos innego.Przyjechal wielki dzwig z metalowa kula i po kilku dniach szpital zniknal.Proponuje zrobic to samo z Kaskada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Kaskada będzie zakryta IP: *.proxyplus.cz / *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 03.06.04, 21:12 Oczywiscie, jest to dobre rozwiazanie. Problem jednak tkwi w tym, ze znalazloby sie pewnie kilku maniakow peerelowskich, ktorzy czuja miete do tamtych czasow (a o tym przypomina im stara, poczciwa Kaskada) i przykuliby sie do pomnika na Starym Rynku a wtedy wladze miasta mialyby klopot... Jest jednak wyjscie z tej sytuacji - wywiezc ich razem z tym pomnikiem :) a Kaskade zaorac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: #kasia Re: Kaskada będzie zakryta IP: 212.122.215.* 03.06.04, 21:31 absolutnie nic sie nie zgadza ciekawe czy staszakowa chociaz w papierowej wyjasnia co i jak.. poki co przedstawiony plan przestrzenny wyglada tak jakby dziecko bawilo sie klockami i tak je sobie rozrzucilo.. to cos po lewej czerwone z wierza wyglada jak katedra, ale nie wiem dlaczego w takim razie jest rynek zamkniety z tamtej strony.. te tereny zielone to chyba za brda sa, szkoda, ze brda wyglada jak droga nie wiem co to jest to cos za tym klockiem po prawej na pierwszym planie nie wiem tez co to za klocek, ale to chyba ma byc ta zabudowana kaskada :) to sie pan architekt nie wysilil ee tam nic mi sie nie zgadza rynek hermetycznie zamkniety?? Odpowiedz Link Zgłoś
lewskiy Re: Kaskada będzie zakryta 03.06.04, 21:50 Zburzyć Kaskadę w cholerę !!!Starówka Bydgoszczy musi wyglądać tak jak kiedyś.Dodałbym jeszcze przebudowę mostu , wyrzucenie samochodów z Mostowej no i coś trzeba zrobić z tym ohydnym koślawym chodnikiem na deptaku.To wstyd dla Bydgoszczy żeby jedna z głównych ulic tak wyglądała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marlena Re: Kaskada będzie zakryta IP: *.zgb / 81.15.244.* 04.06.04, 09:59 Zgadzam się całkowicie. Kaskada zupełnie nie pasuje architektonicznie. Zburzyć ją i wybudować domy dokładnie takie jakie tam były wcześniej. Jest tyle starych fotografii z których można odtworzyć wcześniejszy wygląd Starego Rynku i okolicznych ulic. Ostatnio oglądałam wiele starych zdjęć Bydgoszczy i aż łza się w oku kręci, że tak wiele pięknych kamienic już nie istnieje a teraz jak są pieniądze aby coś poprawić w wyglądzie ul.Mostowej to z pewnością szansa będzie zmarnowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikimaus Re: Kaskada będzie zakryta IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.06.04, 22:10 Życzę Architektowi Miejskiemu dużej odwagi w przyjmowaniu projektów, bo Bydgoszcz stała się - jak na "metropolię" - straszliwym zaściankiem architektury, w którym mówi się jedynie o odbudowach Starego Rynku, Potopu, Mostowej itp. Istny Skansen XX wieku. Doktryna konserwatorów zabytków na świecie tego nigdy nie przewidywała. To polski wymysł, chociaż po II wojnie miało to uzasadnienie socjologiczne (zjednoczenie ludu w odbudowie kraju - czytaj Warszawki). Ale już jest długo po wojnie, warto spojrzeć na inne duże polskie miasta, jak umiejętnie można nawiązywać nową architekturą do starej (nie mam na myśli naszego Hotelu City, bo to już nie modne). Rodzynkiem jest BRE i mam nadzieję, że Młyny na wyspie też takie będą. czy z Kaskadą też tak będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
ispan Re: Kaskada będzie zakryta 03.06.04, 22:50 Architekt był chyba pijany. Plan wygląda jakby był to obszar na tyłach kościoła przy pl. Kościeleckich, ale i tak nic innego nie gra. Tam są jjakieś bloki, tam jest jakiś koslawy spichlerz, jakiś nie wiadomo skąd park... Chyba architekt myślał że to projekt zabudowy czegoś w jakiejś Koziej Wólce, bądź Sochaczewie. Czy on wogóle weidział Kaskadę i jej otoczenie na żywo. Wstyd. Stać nasze miasto na architekturę, bądź chociaż sam projekt ciut lepszy, niż to badziewie. Czuje się rozczarowany, zdruzgotany i całkiem wściekły. Uważam, że ten budyneczek Kaskady powinno się zburzyć i na pustym placu dopiero budować coś z głową i sensem. Koszty rozbudowy do korzyści pewnie będą znacznie niższe niż w przypadku spójnej inwestycji od zera. A najlepiej odsunąć od tego spółdzielnię. Jakie ma gusta i jaki jest jej stosunek do architektury widzimy na przykładzie Rywala, bądź np. wnętrza Kaskady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Kaskada będzie zakryta IP: *.zebyd.com.pl 04.06.04, 07:05 To zdjęcie to pomyłka oczywista. Pytanie czyja? Jeśli Redakcji, to proszę o szybkie sprostowanie. A może Redakcja postara się o pokazanie tego co rzeczywiście trafiło do Ratusza w zamian za dzisiejszy błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziomal Re: Kaskada będzie zakryta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 15:38 skoro wiesz,czy moze sugerujesz,ze wesz,iz coś zupełnie innego trafilo do ratusza, to chyba sprawa oczywista za czyja przyczyna ogladamy jakies cudaczne klocki :-) p.s. no cos po prostu musialo sie pojawic,zeby byc pierwszą.niewazne ze bzdury. pomorska opisujaca dzis konkurs na wyspie mlynskiej posunela sie jeszcze dalej :-) dyletyant goni dyletanta.teksty w stylu: architekci odnowia,fachowcy zrobia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: #kasia Re: Kaskada będzie zakryta IP: 212.122.215.* 04.06.04, 20:12 oczywiscie, ze pomylka.. kogo? zalezy od kogo staszakowa miala zdjecia zdjecie przedstawia projekt ktory zwyciezyl w konkursie przed 4rema laty.. wlasnie ten projekt zostal uznany za najlepszy? z tego co sie dowiedzialam zaklada zamkniecie rynku a ten klocek to przeszklona aula bydgoska.. czy jakos tak Odpowiedz Link Zgłoś