buraczyk 03.05.13, 15:34 Bredzi dziadek. A podatnik chcąc nie chcąc musi za to płacić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ababyd Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o ge... 03.05.13, 15:38 Dobra była to mowa. Całość na stronie Diecezji. Andrzej Adamski Odpowiedz Link Zgłoś
alfred_prawdomowny Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 04.05.13, 00:42 Jeśli ta mowa była dobra, to zastanówmy się, nad dzisiejszym światem. NIe mamy już do czynienia z stadem baranów, którymi łatwo sterować. Panowie w koloratkach zatrzymali się jakieś 50 lat temu. Panie Adamski rozumiem, Pan innego pokolenia i daje się Pan na ten sam marny KIT. Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 04.05.13, 00:56 Bolszewicy zaczynali swą działalność od podważenia zastanego porządku - konserwatyzmu i walce o tolerancję dla "inności". W imię "lewicowego" postępu w XX wieku życie straciło ok. 100 milionów ludzi (wliczając w to efekty postępu narzucanego przez narodowy socjalizm). Później te postępowe ruchy wsławiły się całkowitym brakiem tolerancji dla wszelkiej "inniści" światopoglądowej. Tak naprawdę walka z kościołem to przygotowanie gruntu pod kolejną rzeź. Ale wielu głupców tego nie rozumie. Nie chcąc być stadem baranów kierowanych rzekomo przez kler robi wszystko, aby stać się stadem baranów zarżniętych przez nowych bolszewików. Gowin z Tyrawą ratują wam życie. Bo lepiej żyć w świecie, w którym przestrzega się zasad moralnych niż zdechnąć w imię swobody dogadzania sobie przez bolszewickich tyranów. Odpowiedz Link Zgłoś
lokator Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 04.05.13, 00:57 ... dla wszelkiej "inności"... Odpowiedz Link Zgłoś
jan_ges Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 05.05.13, 18:42 Co to ma do rzeczy że komuniści mordowali ludzi? Tyle co to że gdzieś biją murzynów! Jednej dewiacji nie tłumacz istnienie drugiej dewiacji, KRK wymordował więcej ludzi, niż komunizm z faszyzmem łącznie. Z tym drugim był zresztą bardzo związany. www.nobeliefs.com/nazis.htm Odpowiedz Link Zgłoś
alfred_prawdomowny Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 06.05.13, 22:46 Stary nie bredź, zadaj sobie pytanie ile to w imię wiary wymordowali ludzi niby tzw. chrześćjanie? Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 04.05.13, 07:27 Alfredzie, czy zapoznałeś się z treścią wystąpienia Ordynariusza? Przeanalizuj sprawę, i w kompetentny sposób zaproponuj swe spojrzenie. Normy omawiane są niezmienne, bez względu na czas. AA Odpowiedz Link Zgłoś
alfred_prawdomowny Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 06.05.13, 22:47 Jakie normy? Poczytaj najpierw o gender i nie staraj się tego tak prostacko przedstawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_ges Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 05.05.13, 18:25 Jakie 50 lat temu, 500 lat temu była ich epoka! Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 04.05.13, 22:10 > Dobra była to mowa. Biskup uczepił się Konstytucji 3 Maja, zapominając o tym, że kościół katolicki jest jej przeciwnikiem. Gdzieś mi tu brakuje logiki. Pewnie jakiś czas temu już za tą część kazania spotkałaby go ekskomunika. Potem gada o jakiś wyimaginowanych problemach. Stara się zanegować korzenie kultury europejskiej, sugerując że w niej homoseksualizm jest traktowany jako wynaturzenie. O związkach partnerskich już nie wiem, co chce powiedzieć (mam nadzieję, że nie chce śladem pani Pawłowicz stwierdzić, że Jezus jest społecznie bezużyteczny). O produkcji dzieci i adopcji to już zupełnie popłynął (nie wiem, jak mógł wpaść na teorię wedle której Jezus został pozbawiony swojej godności przez Maryję). Nie wiem, jak można na kazaniu wygłaszać teorie, że sieroty to gorsi ludzie?! Do tej pory myślałem, że Tyrawa ma po prostu obsesje seksualne, ale to, co mówi, jest jeszcze gorsze i paskudne. Biskup obraża ludzi takim kazaniem. Bydgoszcz zasługuje na lepszego biskupa. Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 05.05.13, 07:14 Korzystając z Twego sposobu myślenia - czy Ty nie obrażasz samego siebie? Usiądź z bpem Tyrawą przy stole i wejdź w prawdziwy spór, twarzą w twarz - no tak, ale trzeba byłoby zdjąć kominiarkę. Nie gniewaj się, ale popłynąłeś "paskudnie" - Twe słowo. AA Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 05.05.13, 12:17 > Korzystając z Twego sposobu myślenia - czy Ty nie obrażasz samego siebie? Nie. Czemu? > Usiądź z bpem Tyrawą przy stole i wejdź w prawdziwy spór, Szkoda mi czasu na chodzenie do każdego, kto plecie głupoty. Już wolę ten czas poświęcić na słuchanie mądrych wywodów. > Nie gniewaj się, ale popłynąłeś "paskudnie" - Twe słowo. Mogę prosić o konkrety? Z czym konkretnie się nie zgadzasz? Mogę postarać się wytłumaczyć, ale nie wiem, co. Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 05.05.13, 13:57 Przeczytaj swój poprzedni wpis, a odpowiesz sobie na pytanie. Nie będę zabierał Tobie czasu na czytanie mego "plecenia głupot" - zapewne tak byłoby. Życzę, szanowny "a_creep", natrafienia na wyłącznie mądre wywody. AA Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 05.05.13, 15:13 > Przeczytaj swój poprzedni wpis, a odpowiesz sobie na pytanie. No właśnie nie wiem, z czym Pan się nie zgadza. Wydaje mi się, że w prostych słowach wyjaśniłem, czemu uważam kazanie biskupa za fatalne. Pan się chyba z czymś nie zgadza, ale chciałbym się dowiedzieć w czym (tak jak ja starałem się wytłumaczyć, co mi się nie podobało). Czy np. uważa Pan, że KK się wycofał ze swoje potępienia dla Konstytucji 3 Maja, czy może Jezus jednak nie spełnia kryteriów Pawłowicz społecznej bezużyteczności, bo miał żonę i dzieci, a może są jakieś badania które dowodzą, że dzieciom, które straciły rodziców, najlepiej jest w sierocińcach i są jakieś argumenty na to, że takie dzieci nie mają godności?! Cokolwiek, proszę! > Nie będę zabierał Tobie czasu na czytanie mego "plecenia głupot" Wystarczy mi, że Pan tylko napisze, z czym się nie zgadza. Chciałbym to zrozumieć, a może mi się uda Pana przekonać, że to, iż Jezus został gdzie indziej "wyprodukowany" (jak to biskup ujął), a gdzie indziej wzrastał nie spowodowało, że Bóg jest kaleki. Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 05.05.13, 15:42 Wystarczające o sobie dałeś wyżej świadectwo. Gdybyś zdjął kominiarkę i usiadł przy herbacie mógłbym zabrać Tobie trochę czasu i popleść głupoty. Zachęcam, AA. Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 05.05.13, 15:52 > Wystarczające o sobie dałeś wyżej świadectwo. Jakieś konkrety? Czemu nie chce Pan przyznać, że wystąpienie Tyrawy było paskudne? Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 05.05.13, 16:17 Drogi "a_..." - tak drogi, zostaw sprawę. Nie jestem pupilem naszego Ordynariusza, nie muszę Go bronić - zresztą, chyba by nie był zainteresowany, ale bardzo cenię Jego mądrość i zamiłowanie do wiedzy, a trzeciomajowa mowa była ważna i potrzebna. To mój pogląd. On ma imię i nazwisko, ja mam imię i nazwisko, Ty także. Szkoda, że wstydzisz się siebie. Z tego co wiem On ceni ludzi mądrych i chętnie wda się w rozmowę - zachęcam. Ja, o wiele mniej kompetentny, też deklaruję chęć wysłuchania racji, a może nawet podjęcia dyskusji. Ty wolisz, mimo upału, w czapce. No cóż Twój wybór. AA p.s. Paskudne było Twe świadectwo - nie gniewaj się, ale trochę zraziłeś mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 05.05.13, 16:19 > Paskudne było Twe świadectwo - nie gniewaj się, ale trochę zraziłeś mnie. Co konkretnie było paskudne? Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 05.05.13, 16:35 Powtarzam - świadectwo o Tobie, które dałeś swym wpisem. Wszystkiego dobrego, AA. Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 05.05.13, 17:40 > Powtarzam - świadectwo o Tobie, które dałeś swym wpisem. Ale co w tym złego, że szanuję logikę? Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 05.05.13, 18:54 Nic złego, ze szanujesz logikę. Szanuj także siebie i innych. AA Odpowiedz Link Zgłoś
jan_ges Konstytucja 3 maja i hipokryzja KRK 05.05.13, 19:11 Przeciw Konstytucji 3 maja podburzał Kościół Rzymsko Katolicki, który żądał uprzywilejowanej pozycji dla siebie. Dlatego poparli i uczestniczyli w Konfederacji Targowickiej doprowadzającej do rozbioru Polski! Dziś udają patriotów, ale za wyjątkiem kilku porządnych księży, którym wtedy groziła ekskomunika, zawsze dbali o swoje interesy układając się z zaborcami. Zobaczcie encyklikę CUM PRIMUM! Perfidią jest że dziś powołują się na tych szykanowanych wtedy księży! " Papież Pius VI wystosował specjalne błogosławieństwo dla dzieła konfederacji targowickiej. Gorącymi zwolennikami konfederacji byli: prymas Michał Jerzy Poniatowski, biskup chełmski Wojciech Skarszewski, biskup żmudzki Jan Stefan Giedroyć, biskup poznański Antoni Onufry Okęcki, biskup łucki Adam Naruszewicz i biskup wileński Ignacy Jakub Massalski." pl.wikipedia.org/wiki/Konfederacja_targowicka lubczasopismo.salon24.pl/nowypardon/post/303289,konstytucja-3-maja-a-kosciol-katolicki "Księża będą zawsze wykorzystywać ciemnotę i przesądy ludu. Będą posługiwać się religią jak maską, pod którą kryje się obłuda i zbrodniczość ich poczynań" Tadeusz Kościuszko Odpowiedz Link Zgłoś
archiwumxxx Re: Konstytucja 3 maja i hipokryzja KRK 05.05.13, 19:38 Cóż, na tym właśnie polega dramat Polski. Nie dlatego żyje nam się znacznie gorzej jak Czechom bo tak jak nam wmawiają jesteśmy od nich dużo biedniejsi. W Polsce po 1990r. wystarczyło zrobić sobie zdjęcie z biskupem, powiesić krzyż w miejscu publicznym i wpiąć sobie Matkę Boską do klapy. W Czechach natomiast było się ocenionym jakim się jest człowiekiem i co ma się do zaproponowania innym. To nas właśnie różni od naszych sąsiadów a działalność KK po roku 1990 w Polsce w dużej mierze przyczynia się do mającej miejsce na naszych oczach biologicznej i finansowej zagłady narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_ges Re: Konstytucja 3 maja i hipokryzja KRK 05.05.13, 19:56 Katolicyzm przyszedł do nas ponoć z Czech, więc jest nadzieja że odejdzie w zapomnienie tak jak w odszedł w Czechach. Paradoksalnie mówiono, że musieliśmy przyjąć nową wiarę, aby chronić się przed Niemcami, a potem mieliśmy "na głowie" nie tylko cesarza, ale jeszcze papieża i jego ludzi. Wciska nam się, że Krzyżacy to byli Niemcy, ale to był zakon katolicki jak inne i istnieje do dziś! Próbowali wyrwać z Polski jak najwięcej ziemi, a za walkę z nimi legat papieski próbował dwukrotnie ekskomunikować polskiego króla. Szkoda, że wtedy tego nie zrobili... Polecam: www.focus.pl/historia/artykuly/zobacz/publikacje/komandosi-ojca-swietego/ Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 05.05.13, 22:44 > Szanuj także siebie i innych. Jeśli szanujesz innych, to czemu tak Ci się podoba ten brak szacunku w wykonaniu biskupa? Tego już zupełnie nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
alfred_prawdomowny Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 06.05.13, 23:03 Przecież widzisz, że ten człowiek z uporem będzie bronił swojego pasterza. Obojętnie czy ma rację czy nie. NIc nie ma do powiedzenia, bo nie ma argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 07.05.13, 08:58 Twoje argumenty są przekonywujące? Tylko gdzie je przedstawiasz? AA Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 07.05.13, 09:07 Panie Adamski. Pan doskonale wie, że tacy panowie jak biskup i np. wymieniony niżej proszcz doprowadzają do wyludnień kościoły, ośmieszają instytucję kościelną. Śmiem twierdzić, że 3/4 wyznawców to starsi ludzie bojący się że po śmierci będą gotowani w smole. Takie gadanie plus"pianka na kolanach, przekleństwa w klasztorkach,, molestowania ( z których zachodnie kościoły już dawno się rozliczyły) itp. to nie medialne sensacje. To są fakty których można samemu posłuchać lub zobaczyć. To już nie komentarze w prasie to fakty namacalne. Nie komunizm a głupota kościelnych doprowadza do śmieszności tę instytucję Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 07.05.13, 09:31 Drogi "naubyd", poznaj Kościół. Jesteśmy wspólnotą w drodze, jak zawsze, kroczącą w świetle i ciemności. Poczuj istotę chrześcijaństwa - zachęcam. Niektórzy, w tym Franciszek, ale Jego poprzednicy także, boleją nad tym samym co Ty. Spróbuj uchwycić istotę chrześcijaństwa - spróbuj. Pewnego razu, podczas uczonej dysputy u Ordynariusza bydgoskiego /wykład ks prof. dra hab. Andrzeja Zwolińskiego/, po moim emocjonalnym wtrąceniu kilku słów zapanowało milczenie, przerwane stwierdzeniem Gospodarza "musimy się wszyscy nawrócić". Rozumiesz "naubydzie"? To jest sedno chrześcijaństwa - WSZYSCY musimy odchwaszczać swe sumienia, każdego dnia. Z powagą i szacunkiem, AA. Pozdrawiam, AA. Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 07.05.13, 15:27 ale do tego panie Andrzeju są potrzebni mądrzy duszpasterze. Widzi pan takich? Gamonie gadający o Grendzęr i Harrym Potterze i jakims kotku na pewno nie poprowadzą nikogo więcej poza beretami. Czy to rozumiesz? Za kim ma iść Katolik z Bydgoszczy gdy słyszy z ust biskupa takie dyrdymały, i widać wyraźnie, że prawdziwych zagrożeń nie widzi? Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 07.05.13, 15:45 Drogi "naubydzie", poznaj Kościół oraz Założyciela tej wspólnoty. Pozdrawiam, AA. p.s. Rzuć okiem na ostatnie wpisy w wątku. Dzisiaj znalazłem kilka ciekawostek - może to dyrdymały, ale ...? Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 07.05.13, 19:28 Wbrew pozorom znam Kościół, znam pismo. Wiele lat byłem aktywnym katolikiem. I własnie dlatego pisze to co piszę. Całkowicie nie zgadza mi się to co gadają duchowni z tym co jest w piśmie i tym czego nauczał Jezus. To dwie rózne bajki. On kazał rozdac majątek i podążac za nim. Biskupi każą oddać majątek im i podążać za Jezusem. Przykładem może być pan biskup z Gdańska. Gromadzenie dóbr stało się obsesją parafii, pałaców biskupich, zgromadzeń itp. No przecież to widać gołym okiem. Nie trzeba wcale czytać gazet. Nie rozumiem zupełnie Twoich odpowiedzi. Zamiast po męsku odpowiedzieć co muyślisz to odsyłasz po tzw. prawdę do różnych źródeł. Nio nie wierze by Ci się podobało gadanie przy tak ważnej okazji o pierdołach i marginaliach życia garstki ludzi transseksualnych i ich "miłośników". Czy to jest okazja do takich dyskusji? IMHO facet nie miał zupełnie nic do powiedzenia w temacie i popłynął w jakiś obsesyjny temat. Marzyłem kiedyś by księża byli przewodnikami, mówili jak radzić sobie z problemami, jak akceptować cierpienie itp. A co jest ? Kasa kasa kasa i luksusy. Niestety papież nie da rady tego w Polsce zwalczyć. Lobby finansowe jest zbyt silne i na tronie zostanie sam. Osamotniony jak kołek. Pasibrzuchy nie odpuszczą to tylko w Polsce jest ponad 6 miliardów złotych. Nie odpuszczą i dalej zamiast pomagać będą straszych ogniem piekielnym biedne staruszki. A gdzie młodzież? Ta trudna, bo ta grzeczna i tak chodzi ale przecież "więcej radości ..." Nie z takimi nikt nie będzie gadał bo to problem. Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 07.05.13, 21:22 Rozumiem Ciebie, zapewne w wielu kwestiach - tych wstydliwych - myślimy identycznie. Także rozglądam się ciągle, szukając pasterzy, i uwierz, znajduję - choć trudno. Tematem wątku jest trzeciomajowa mowa Ordynariusza. Przez pewien czas dziwiłem się proponowanej treści, ale, szczególnie na koniec, stwierdziłem, że to było potrzebne. PŚ mówi także "róbcie co wam każą, ale ich nie naśladujcie" - kto jest adresatem? To taki przykład, drobny przykład. Można by wiele, ale ja zostaję przy Kościele, mimo, że niektórzy księża patrzą na mnie niechętnie /bardzo to bolące/ - chciałbym być w błędzie. Spróbuj ponownie, chrześcijaństwo daje zawsze szansę, każdemu, również duchownym /są w różnym stanie/ - dlatego jest przepiękne. Pozdrawiam, AA. Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 07.05.13, 22:12 Wybacz ale juz zrezygnowałem. Szkoda czasu na oddzielaniu ziarna od plew, bo to oni powinni nas prowadzic a nie my szukac który fałszywy a który prawdziwy. Skoro samo księża nie wierzą w Boga to co ja biedny maluczki. Nie wierzą bo to widać. My możemy mieć wątpliwości ale ksiądz powinien na 100% wierzyć, co go spotka po śmierci gdy tak paskudnie grzeszy. Gdyby był o tym przekonany nie robiłby tego co robi. Bałby się stokroć więcej od nas. I nie mówi drogi Andzreju, że temat był dobry. To było święto narodowe. Konstytucja gwarantowała wszystkim równość. A o czym pan Tyrawa mówi? O całkowitym braku tolerancji i sieje nienawiść wśród ludzi. Bo gani jedna grupę i mówi, że są zagrożeniem dla Kościołą. Dla tego samego który przetrwał komunizm i inne zawirowania. I ktos ma uwierzyć że grupka dziwaków mu zagrozi? I to jest temat na kazanie na 3 mają. No już teraz weź i nie udawaj bo to raczej Cię pogrąża. Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 08.05.13, 07:31 Zostaję przy swoim. Szkoda, że nie zauważyłeś ważnych - moim zdaniem - pewnych moich myśli. Życzę najlepiej, AA. Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 08.05.13, 16:20 Oczywiście. Nie ma pan jak zwykle nic do powiedzenia. Żadnych argumentów, żadnej dyskusji. Dokładnie jak przedstawiciele Kościoła. Zamknąć, cisza, pod dywan i załatwione. Ani jedna pana myśl nie dotyczyła tego co jest sednem całej sprawy. Broń nas Panie przed humanistami. Zagadają na śmierć i nic z tego nie wynika. Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 08.05.13, 23:04 "naubydzie", spod dywanu to Ty wygłaszasz swe "....." - przepraszam, ale nie wiem jak to nazwać. Mimo to Ciebie szanuję, choć trochę współczuję. Nie wdaję się w poważniejsze rozmowy z nieznajomymi, z osobami anonimowymi. Rozumiemy się? Zachęcam Ciebie, nie tylko Ciebie, do poznania się i wymiany poglądów, w oparciu o źródła, konkrety, fakty. Ty wolisz chować się pod dywanem - rozumiem, jest takich rzesza, z różnych przyczyn to czynią. Szkoda, że nie wczytałeś się w moje wpisy. Poznaj Kościół - to stała moja zachęta. Pozdrawiam, życząc najlepiej, ale z mego punktu widzenia, AA. Odpowiedz Link Zgłoś
alfred_prawdomowny Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 06.05.13, 23:00 Pan chyba narawdę ma mgliste pojęcie o biskupie. Miałem okazję siedzieć przy jednym stole. Nie jest to człowiek dyskusji, to jest człowiek, który nie lubi polemiki, a jeszcze bardziej denerwują Jego ludzi o innym światopogladzie. Jego prawdy są ostateczne. Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 07.05.13, 09:04 Biskup jest swoistą postacią, ale nie zgadzam się z Tobą, że odrzuca spory, dyskusje, polemiki. Siedzenie przy jednym stole to dużo, ale niewystarczająco, aby wydawać powyższe oceny. Powtarzam, Ordynariusz bydgoski to specyficzna postać, ale nikt nie zabierze Jemu umiłowania mądrości. AA Odpowiedz Link Zgłoś
anakonda22 Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o ge... 03.05.13, 15:58 ..byłem słuchałem. Pis-dzielska demonstracyjna msza biskupaTyrawy. ...Zakaz sprzedaży piwa we wszystkich pabachdo g.15...szok!!! Odpowiedz Link Zgłoś
asd1128 Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o ge... 03.05.13, 16:26 Niech idzie bredzić do kaplicy. Napuszony seksualny frustrat w spódniczce. Jak zacznie płacić podatki i rozliczą kościelnych pedofili to pogadamy, do tego czasu powinni trzymać swoje kłamliwe ryje z dala od przestrzeni publicznej... Odpowiedz Link Zgłoś
jachta100 Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 04.05.13, 08:13 Prawidłowa ocena.Brawo!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wentyl77 Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o ge... 03.05.13, 16:55 Nie jestem fanem "urzędników Pana B.", ale z biskupem muszę się zgodzić. Gender to wymysł zblazowanego, przejedzonego Zachodu, a Polak jak to Polak - "papugą narodów". Ideologia gender jest groźna, i to wbrew pozorom - dla samych kobiet. Pogląd, że płeć jest kwestią wyboru, podważa podstawy tożsamości człowieka. Kościół musi bronić tego ostatniego bastionu tożsamości, poczucia bycia kobietą lub mężczyzną, bo nie byłby Kościołem. To jasne, tak jak fakt podziału na dorosłych i dzieci, których z racji tego podziału przecież nikt nie chce dyskryminować. Oczywiście, można podawać przykład osób transseksualnych, osób dwupłciowych, ale umówmy się - to wyjątki. Tylko brzydkie kobiety i feministki z łatwością odrzucają podział na kobiece/męskie - bo wiedzą, że niewiele tracą. Podobnie jak osoba niewykształcona z radością przyjęłaby zamykanie uniwersytetów, a biedak - wysadzanie w powietrze banków. Odpowiedz Link Zgłoś
ax222 Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 03.05.13, 18:44 > Kościół musi > bronić tego ostatniego bastionu tożsamości, poczucia bycia kobietą lub mężczyz > ną, bo nie byłby Kościołem. W której ewangelii znalazłeś te dyrdymały? Odpowiedz Link Zgłoś
alfred_prawdomowny Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 04.05.13, 00:44 Prostak, w całości prymityw. Groźny to ty jesteś prostaku. Odpowiedz Link Zgłoś
jachta100 Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 04.05.13, 08:21 To fajnie ,że nie jesteś fanem "urzędników Pana B".Ja z kolei i tych i tamtych.Co do płci to ciesz się,że jesteś tożsamy.wentyl77 napisał > Nie jestem fanem "urzędników Pana B.", ale z biskupem muszę się zgodzić. > Gender to wymysł zblazowanego, przejedzonego Zachodu, a Polak jak to Polak - "p > apugą narodów". > Ideologia gender jest groźna, i to wbrew pozorom - dla samych kobiet. Pogląd, ż > e płeć jest kwestią wyboru, podważa podstawy tożsamości człowieka. Kościół musi > bronić tego ostatniego bastionu tożsamości, poczucia bycia kobietą lub mężczyz > ną, bo nie byłby Kościołem. To jasne, tak jak fakt podziału na dorosłych i dzie > ci, których z racji tego podziału przecież nikt nie chce dyskryminować. Oczywiś > cie, można podawać przykład osób transseksualnych, osób dwupłciowych, ale umówm > y się - to wyjątki. > Tylko brzydkie kobiety i feministki z łatwością odrzucają podział na kobiece/mę > skie - bo wiedzą, że niewiele tracą. Podobnie jak osoba niewykształcona z radoś > cią przyjęłaby zamykanie uniwersytetów, a biedak - wysadzanie w powietrze bankó > w. > Odpowiedz Link Zgłoś
belphegor-pisu Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 03.05.13, 17:06 Niedwuznacznie wypowiedział się biskup o działaczach bydgoskiego klubu gazety polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
alfred_prawdomowny Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o ge... 04.05.13, 00:39 Panie Tyrawa bredzi Pan jalk stary tetryk, tym bardziej, że jest Pan małowiarygodny. Zesłali tuy pana na banicję do tej Bydgoszczy, nie dali zaszczytów zdobywać we Wrocławiu. Pana image, a mianowicie Audik A8, pana wielki brzuch, okrągłe grube palce przeczą Jezusowi. Mam nadzieję, że Franciszek zrobi porządek z takimi nibyduchownymi. Odpowiedz Link Zgłoś
semeon Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 04.05.13, 01:25 A czy wspomniał coś jego eminencja o awansie na stopień majora? dziwnabydgoszcz.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
jachta100 Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o ge... 04.05.13, 08:08 Ten gerontokrata swojego mafijnego środowiska śmie dotykać filozofów niemieckich.Do pięt im nie dorósł.Zaliczam tego pasibrzucha do tępaków,którzy nie rozróżniają pojęć Natura-Kultura,a że jest aseksualny to widać.Uznał,że czochranie kreta w jego przypadku jest zgodne z naturą..... Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 04.05.13, 13:23 A do jakiej grupy zaliczasz siebie, bohaterze w kominiarce? AA Odpowiedz Link Zgłoś
archiwumxxx Wirtualne problemy 04.05.13, 12:22 Witrualne wymyślone problemy jego eminencji, tak bo w Polsce jedynym problemy to filozofia gender, związki homoseksualne i mrożone zarodki. Innych problemów w tym kraju nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
belphegor-pisu Re: Wirtualne problemy 04.05.13, 12:40 Witam "nowego" wPiSywacza. Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Wirtualne problemy 04.05.13, 15:30 "frych..", nie lekceważ sprawy. AA Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Wirtualne problemy 04.05.13, 18:12 czyli co? kilknastu , góra kilkudziesięciu trensseksualistów, ewentualnie jakas tam grupa ludzi wyznających te filozofię to największe zagrożenie dla Polski i katolicyzmu tak? Serio nie widzisz innych, realniejszych zagrożeń? A co mają znaczyć te slowa o dzieciach adoptowanych? Że co, że to sa przyszli mordercy itp? Tak? No niech już ten pan Tyrawa da spokój. A Pan panie Andrzeju zapewne teraz każe mi dojść do prawdy czytając pismo tak? Słuchajcie dalej takich gamoni a Kościół całkiem upadnie. Oczywiście mam na myśli prawdziwy Kościół a nie organizację nierobów i pasibrzuchów. Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Wirtualne problemy 04.05.13, 18:38 Widzisz "naubydzie", taka to rozmowa. Widzę wiele zagrożeń, ale to także. Rozumiemy się? Czy ja Tobie szanowny "naubydzie" kiedyś coś kazałem? Jak mógłbym? Dzięki Bogu, mimo różnych smutnych zdarzeń, Święty Kościół Powszechny trwa, i to trochę czasu. Bądź ostrożniejszy w swych osądach - proszę, nawet bardzo proszę. AA Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Wirtualne problemy 04.05.13, 19:06 Jestem ostrożny. Tak wiele razy kazałeś mi dojśc do prawdy, czytac Pismo i tam szukać odpowiedzi. Otóż oświadczam Panu, 6 miliardów złotych od wiernych na rok, to jest wystarczający powód by wszelkimi sposobami straszyć ludzi nie tylko ogniem piekielnym. Niestety gdyby ci panowie wierzyli w to w co każą wierzyć wiernym nie byłoby wśród nich pedziów i pedofilów. Wiesz dlaczego prawda? Bo gdyby to czym straszą było dla nich oczywiste i znaliby prawdę nigdy nie robiliby tego co robią. To samo dotyczy wiecznie żądających kasy proboszczów i świetnie się bawiących księży. Zero pracy, zero problemów z bezrobociem, utrzymaniem rodziny, wychowaniem dzieci. Żyć nie umierać. Dlaczego ja nie jestem księdzem? Bo nie miałbym sumienia wciskać ludziom kity dla kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Wirtualne problemy 04.05.13, 20:21 Jeszcze raz, szanowny "naubydzie", wypełniony wrażliwym sumieniem po brzegi. Nigdy nie było moją intencją nakazywanie Tobie czegokolwiek. Mam wrażenie, że nie chcesz czegoś zrozumieć, nie, że nie rozumiesz. No cóż,Twa wola, zamykania oczu na wiele spraw, choć w niektórych kwestiach mamy podobny pogląd. Ewangelie jednak odpowiadają na nasze wątpliwości. Pozdrawiam, AA. Odpowiedz Link Zgłoś
belphegor-pisu Rozmodlony wPiSywacz 04.05.13, 21:49 naubyd to człowiek modlitwy. Opowiadał mi kiedyś, że chodzi do kościoła tylko, by się modlić w jednej jedynej intencji. Panu Bogu było jednak niespieszno z wysłuchaniem jego żarliwych modłów. Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Wirtualne problemy 05.05.13, 09:18 czy ten matoL wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13849078,Gdanski_ksiadz_informuje_wiernych___Hello_Kitty_to.html?lokale=bydgoszcz#BoxWiadTxt też czerpał prawdę z Ewangelii. Czy księżom nawet różowy kolor i kotek musi kojarzyć się z sexem i szatanem? Czerpanie z Pisma jak widac czasami robi papkę z mózgu. jak już pisałem 6 miliardów drogą nie chodzi i obawa o brak podgrzewanych podług i audików jest silna. Trzeba straszyć już od dziecka - Kotek symbolem szatana okultyzmu i sexu. Co za idiota. I zapewniam Cię , że takich matołów jest więcej. Potem przy stole z rodzinką siedzisz a teściowa wali ci w twarz, że narażasz dzicko na szatana bo ma kotka na śpioszkach. Przyznaj że to trzeba być tumanem do potęgi, żeby wtłaczac beretom takie kitty Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Wirtualne problemy 05.05.13, 09:44 Szkoda, że się nie rozumiemy. Z sympatią, AA. Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Wirtualne problemy 05.05.13, 19:40 sluchaj,a Ty umiesz w ogole rozmawiac i dyskutowac czy tylko kazesz szukac prawdy i filozofowac. nie umiesz pisac po ludzku? tak zeby ktos wiedzial o co ci chodzi bo na razie chyba nikt tu tego nie wie. umwiesz odpowiedziec na wpisy czy tylko kazesz szukac prawdy? Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Wirtualne problemy 05.05.13, 20:10 raczej Ty nie rozumiesz, ze Kosciolowi nie zagrazaja jakiej marginalne idee a wlasnie tacy kretyni jak ten proboszcz i tacy panowie jak ten biskup. kompletnie osmieszaja instytucje kosciola. obrazanja inteligencje wiernych myslac ze wszyscy to ciemne berety Odpowiedz Link Zgłoś
belphegor-pisu Re: Wirtualne problemy 05.05.13, 22:26 Porównując twój styl pisania z pisaniem "observ-torki" forum.gazeta.pl/forum/w,54,144270247,144277125,Re_Roman_Jasiakiewicz_uderza_w_UKW_Wstyd_ko.html widać, że pisze to jedna i ta sama osoba. Dla mnie żadna nowość. Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Wirtualne problemy 05.05.13, 23:35 ludzie odchodza od Kosciola nie z przyczyny wirtualnych zagrozen nic nieznaczacymiideami ale z przyczyn wynikajacych z kretynizmu niektorych ksiezy i hierarcchow. niestety dzis nie da sie juz ukryc ani zboczen ani ograniczenia umyslowego ani zwyklej glupoty Odpowiedz Link Zgłoś
kucyk_trojanski Re: Biskup to biskup 04.05.13, 16:50 Du...pa biskupa swieta jest i juz!!! I wara od krytykowania GO. Odpowiedz Link Zgłoś
wentyl77 Re: Biskup to biskup 04.05.13, 17:20 Nikt nie pisze, że jest zakaz krytykowania biskupa, problem polega na tym, że mało kto chce (lub potrafi) odnieść się MERYTORYCZNIE do tematu przezeń wywołanego. Podaj racjonale argumenty, podparte lekturą i własnymi przemyśleniami, to pogadamy. Sam antyklerykalizm (zresztą, bardzo teraz modny) nie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kucyk_trojanski Re: Biskup to biskup 04.05.13, 17:43 wentyl77 napisał: > Nikt nie pisze, że jest zakaz krytykowania biskupa Odpowiadam: Przeciez ja nie krytykuje,ja chwale i bronie biskupa. Czy do chwalenia tez mam podac "racjonalne argumenty,podparte lektura,wlasnymi przemysleniami" Do obrony to rozumiem trzeba miec "racjonalne argumenty..." Ale przyznaje:nie mam zadnych argumentow na Jego obrone... Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Biskup to biskup 04.05.13, 18:40 Uszanowanie. Wiesz przecież, że każdy zachowuje się na miarę swoich umiejętności. Pozdrawiam, AA. Odpowiedz Link Zgłoś
kucyk_trojanski Re: Biskup to biskup 04.05.13, 19:49 Ja mam umiejetnosci cerowania wszystkiego i watpienia we wszystko a sie zachowuje, to anomalia? Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Biskup to biskup 04.05.13, 20:22 Pozdrawiam, z nadzieją, że wiesz o co chodzi. AA Odpowiedz Link Zgłoś
kucyk_trojanski Re: Biskup to biskup 04.05.13, 21:16 Hi AA! Ja tez chcialbym sie zapisac do klubu AA,gdzie mozna dostac blankiet? Odpowiedz Link Zgłoś
archiwumxxx Czas na istotne problemy!!! 05.05.13, 12:29 A wracając jeszcze do kazania szanownego biskupa po wnikliwym przeczytaniu tekstu polska rzeczywistość wydaje się jeszcze bardziej przerażająca. Na pierwszy plan przedostaje się wizja całkowitego braku wspólnoty, poczucia współodpowiedzialności za społeczeństwo – społeczeństwo pełne podziałów, w większości walczące z problemami życia codziennego. W utrwalaniu tych podziałów w sposób wybitnie perfidny pomaga w Polsce Kościół Rzymskokatolicki oderwany całkowicie od problemów naszego kraju. Oczywistym jest że poglądy głoszone przez KK w Polsce, poza ludźmi naprawdę uczciwymi, znajdują grono zwolenników wśród oszołomów robiących własne biznesy, dla których taka polityka ogłupiania społeczeństwa i szukania sztucznych problemów jest bardzo wygląda. Są to ludzie, tak jak jeden z bydgoskich kamieniczników, dla których oszustwa i wyzysk ludzi to chleb powszedni jednak ich zasługi dla KK z uwagi na pomoc finansową są wielkie. Ale kiedy to ostatnio jego eminencja zainteresował problem uczciwości w relacji obywatel – państwo, pracodawca – pracownik. Ale przecież to że z tego kraju wyjechały już miliony młodych ludzi to nie problem. Problem to kultura gender. A tak na marginesie czy doczekamy się w tym kraju chwili kiedy uroczystości religijne będą odbywały się tam gdzie ich miejsce a więc w zarezerwowanych do tego celu miejscach kultu a nie na publicznych placach. Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Czas na istotne problemy!!! 05.05.13, 14:10 Ważny to wpis, choć odważny swą anonimowością. Masz rację, polska rzeczywistość jest przerażająca - bez słowa wydaje się, a gender to jedna z przyczyn, o czym tym razem próbował powiedzieć Mówca. Z należnym szacunkiem, AA. Odpowiedz Link Zgłoś
archiwumxxx Re: Czas na istotne problemy!!! 05.05.13, 15:57 Z tym że przyczyny są ważne i ważniejsze a KK w Polsce z całą pewnością nie potrafi dokonać ich należytej gradacji, pytanie robi to celowo czy z przypadku. Wydaje się że jednak celowo. Co do anonimowości, cóż takie są prawa forum a ludzie tacy jak ten przytoczony kamienicznik są na ogół na mieście znani, wystarczy zobaczyć kto na najbardziej zapuszczone kamienice - to ze chciwości. Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Czas na istotne problemy!!! 05.05.13, 16:34 Rozumiem forumowe prawa, pomyślałem natychmiast o kamieniczniku, ale za chwilę przeprosiłem Go w duchu, bo zauważyłem, że mogłem dać się sprowokować przez Ciebie. Masz rację przyczyn przerażającej sytuacji jest wiele, a wszystkie, no znakomita większość, mają źródło w tym samym, w obrzydliwym egoizmie, który jest modą naszych czasów /jesteś tego warta,.., podaruj sobie odrobinę luksusu,..., zostaw konkurencję w kryzysie, - delikatne przykłady/. Można oceniać KK, ale trzeba mieć elementarną wiedzę o Nim. Jeśli taką masz? Ja widzę ogrom dobra, boli mnie także zło w moim Kościele, szczególnie moje zło. Rozumiemy się? Na szczęście każdy z nas zda sprawę ze swego włodarstwa - boję się nieraz o tych, którym dano więcej. Możemy im pomóc! Piszesz "wydaje się..." - mnie też wydawało się, że znam tego kamienicznika, ale w porę ocknąłem się. To mogło być krzywdzące. Zachęcam do ostrożności w osądach. Z szacunkiem, AA. Odpowiedz Link Zgłoś
archiwumxxx Re: Czas na istotne problemy!!! 05.05.13, 17:41 Jeżeli go Pan zna to sam Pan widzi do jakiego stopnia można być moralnie zepsutym i podłym a jednocześnie obnoszącym się ze swoim katolicyzmem, pouczającym innych jak mają żyć samemu żyjąc jak...nawet brak słów. Właśnie gdyby gradacja tych problemów przez KK była właściwa tacy ludzie również byliby na właściwym miejscu a wierni mieliby wskazówki jak postępować. Właściwie to mają te wskazówki ale byłby one przypominane. A tak, cóż właśnie taki nazwijmy to przysłowiowy kamienicznik (chociaż jak wiemy jest to postać realna) znowu będzie chodził po mieście i opowiadał o zagrożeniu gender czy libertynizmem zapominając o 10 przykazaniach bożych jak że prostych a jak że rzadko przez KK przypominanych i nie przestrzeganych również przez funkcjonariuszy KK - może właśnie dlatego tak rzadko przypominanych. Widzi Pan Panie Adamski, właśnie przez taką postawę Pana poglądy są na tym forum w mniejszości i przyjdą czasy kiedy będą one wręcz w mikroskopijnej mniejszości. Czy te czasy będą lepsze od tych w których my dzisiaj żyjemy? Niestety raczej nie ale miejsce obłudy i zakłamania musi być na śmietniku a nie w Kościele. A czasy nie będą lepsze bo taką Polskę sobie stworzyliśmy. To nie Panie Adamski średniowiecze że zakłamanie, obłudę, niesprawiedliwość można wytłumaczyć wyimaginowanym wrogiem typu gender. Ale jak nie chce się zmian, nie chce się odnowy społeczeństwa, odnowy życia politycznego to zostanie tylko gruzowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Czas na istotne problemy!!! 05.05.13, 20:27 ta wiedza jest niepotrzebna, bo jest i tak wielka tajemnica instytucji. do oceny wystarczy to co slyszy i widzi wierny. nie wmowisz mi ze dla Kosciola wazne sa luksusy i pierdzilenie o kotku. to jest zwykla instytucja finansowa poza opodatkowaniem i tyle. bylem wczoraj w bornym sulinowie. 8 siostrzyczek modli sie tam za nas w najpiekniejszym palacu po ruskich. musza sie modlic w swojej luksusowej pustelni czy moze starczyloby w normalnym domu w jakim zyje wiekszosc Polakow. pytanie oczywiscie retoryczne. powtarzam, ze nie marginalne idee. zniszcza kosciol i oddalaja ludzi od wiary a matoly w stylu wspomnianego wyzej proboszcza i pana tyrawy marnujacego czas i okazje na powiedzienie ludziom czegos znaczacego, dodania otuchy, podbudowania morale itp. Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Czas na istotne problemy!!! 05.05.13, 21:15 ta wiedza jest niepotrzebna, bo jest i tak wielka tajemnica instytucji. do oceny wystarczy to co slyszy i widzi wierny. nie wmowisz mi ze dla Kosciola wazne sa luksusy i pierdzilenie o kotku. to jest zwykla instytucja finansowa poza opodatkowaniem i tyle. bylem wczoraj w bornym sulinowie. 8 siostrzyczek modli sie tam za nas w najpiekniejszym palacu po ruskich. musza sie modlic w swojej luksusowej pustelni czy moze starczyloby w normalnym domu w jakim zyje wiekszosc Polakow. pytanie oczywiscie retoryczne. powtarzam, ze nie marginalne idee. zniszcza kosciol i oddalaja ludzi od wiary a matoly w stylu wspomnianego wyzej proboszcza i pana tyrawy marnujacego czas i okazje na powiedzienie ludziom czegos znaczacego, dodania otuchy, podbudowania morale itp. Odpowiedz Link Zgłoś
belphegor-pisu Re: Czas na istotne problemy!!! 05.05.13, 22:28 Porównując twój styl pisania z pisaniem "observ-torki" forum.gazeta.pl/forum/w,54,144270247,144277125,Re_Roman_Jasiakiewicz_uderza_w_UKW_Wstyd_ko.html widać, że pisze to jedna i ta sama osoba. Dla mnie żadna nowość. Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: Czas na istotne problemy!!! 05.05.13, 23:39 nie masz odwagi odpisac czegos sensownego? Odpowiedz Link Zgłoś
belphegor-pisu Re: Czas na istotne problemy!!! 06.05.13, 11:04 Któż ci dorówna w twojej internetowej tfórczości. Odpowiedz Link Zgłoś
archiwumxxx Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o ge... 05.05.13, 18:09 Tak więc reasumując. O wpływ gender na społeczeństwo bym się nie martwił. Jeżeli radzi sobie z codzienną obłudą, wyzyskiem, głodowym wynagrodzeniem, brakiem polityki prorodzinnej, zapaścią w służbie zdrowia to da sobie radę. Oczywiście w większości przynajmniej w odniesieniu do młodych ludzi będzie to miało na obczyźnie, na tym zgniłym moralnie zachodzie gdzie takiemu panu kamienicznikowi nie przyszłoby do głowy zatrudniać nielegalnie ekipę budowlaną, bowiem zadziałałoby doskonałe prawo zastosowane przez dobrze opłaconego zmotywowanego urzędnika, który wymierzyłby karę adekwatną do posiadane majątku. Cóż ale tam na tym właśnie zgniłym zachodzie państwa i społeczeństwa mają inne problemy. Ale jak się żyje w wirtualnej rzeczywistości to w końcu wyląduje się na śmietniku historii. Na szczęście rzymski-katolicyzm to nie jedyny obrządek katolicki a nie raz trzeba upaść w bagno by móc się kiedyś odrodzić lepszym. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_ges Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 05.05.13, 18:24 Gwender to pikuś w porównaniu z rozpasanymi (zwykle spasionymi) kawalerami w kieckach, którzy normalnym ludziom narzucają swoje zasady życia i żyją na ich koszt. Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar otyli żyją krócej ale jedzą dłuzej 05.05.13, 20:02 Może czas na katechezę w super licznych i wystawnych plebaniach? Po co nam religia w szkołach? Stać nas na to? A może lepiej dodatkowa lekcja matematyki? Wszystkie dzieciaki chodzą na religię w szkole, bo można za fryko podpompować średnią. Mamy o blisko 1mln euro droższy kilometr autostrady niż Niemcy ale to nasze drogi są dziurawe po roku, bo oprócz zachodnich technologii i sprzętu do ich budowy angażuje się polskich inżynierów, którzy mieli dodatkową godzinę religii zamiast matematyki. Chrystus był chudy i chodził pieszo a Tyrawa jest gruby i jeździ A8, większość Bydgoszczan płaci większe podatki niż Tyrawa a nie stać ich nawet na A5 jego księgowego. Co mają mówić dzieci księży, których Kościół Rzymsko Katolicki tak sprytnie skrywa? Czy to nie wstyd, że swoje dzieci ojcowie księża zabijają na plebaniach podczas cichych porodów? Czy to nie wstyd, że matki dzieci poczętych przez kler muszą się jednoczyć by w pozwach zbiorowych dochodzić swoich praw wobec uników hierarchów kościoła? Kiedyś ktoś powiedział, że kamieniem ma rzucać pierwszy ten, który jest bez winy. Myślę że ten gruz, którym ciskają polscy duchowni jest przejawem pychy i hipokryzji, a jak wiemy pycha jest grzechem, panie A8; tak samo jak niemiarkowanie w jedzeniu i piciu. wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Smierc-noworodka-na-plebanii-Jest-sledztwo,wid,14799947,wiadomosc.html?ticaid=11088b www.gazetaprawna.pl/artykuly/692411,pierwszy_taki_proces_w_polsce_ksiadz_pedofil_zaplaci_odszkodowanie.html wiadomosci.onet.pl/kraj/ofiary-ksiezy-pedofilow-tworza-fundacje-ks-kloch-p,1,5469282,wiadomosc.html www.fakt.pl/Pijany-biskup-z-Warszawy-mial-wypadek-Wypadek-biskupa-Piotr-J-Rozwalil-toyote-o-latarnie,artykuly,183027,1.html Odpowiedz Link Zgłoś
jan_ges Re: otyli żyją krócej ale jedzą dłuzej 05.05.13, 20:11 Czesi się śmieją, że zamiast budowac autostrady, to budowaliśmy kościoły. I mają racje, dewotów mamy najwięcej w europie! Sami wyhodowaliśmy tą pazerną zgraje nierobów! Pół Krakowa do nich należy, czy to jeszcze Polska Ziemia? Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o ge... 05.05.13, 21:00 W ostatnich chwilach wiele ciekawych wpisów. Zastanawiam się skąd bierze się tyle niechęci wobec KK, szczególnie od osób, które są daleko od tej "organizacji". Tematem tego wątku jest trzeciomajowa mowa Ordynariusza, dotykająca bardzo istotnej sprawy. Wydaje się, że tylko nieliczni dyskutanci zagłębili się w sprawę. Nikt z nieżyczliwych nie ma recepty na normalność, tylko programowa, anonimowa, zajadłość. Kościół to ludzie ochrzczeni, zapewne także Wy, szanowni wrogowie. Kościół to potknięcia, grzech, ale i nadzieja na powstawanie - wszystkich: chudych i grubych, z A8 i chodzących pieszo, łajdaków i porządnych,.. . To jest Ewangelia, którą, dzięki Bogu, KK z trudem pcha ponad dwa tysiące latek. Nawet jeśli macie częściowo rację, to zmieniajmy razem świat na normalny - ja proponuję chrześcijaństwo, a Wy? Co proponujecie oprócz poniżania nas, opluwania, besztania, pomówień, oczerniania,..? "Wstańcie, chodźmy" Z uszanowaniem dla odmiennych poglądów, ale nie dla poniżania innych, AA. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_ges Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 05.05.13, 21:28 Skąd się bierze niechęć do tak mrocznej i okrutnej organizacji jak Kościół Rzymsko Katolicki??? To pytanie retoryczne, sami sobie na to przecież ciężko zapracowali, przez 1800 lat istnienia! A nie żadne 2 tysiące, ze skromnym cieślą z Nazaretu ta organizacja, której szef mieszka w domu z 11000 pokoi i chodzi w futrach z gronostajów, nie ma nic wspólnego! Mnie boli tylko bezkrytycyzm owieczek, które pobłażają swoim kapłanom, ale za to są bardzo wymagający względem rodaków, których postaw nie akceptują. Naszych dziadów ogniem i mieczem, przymuszano do wiary rzymskiej, a dziś spadkobierców tych najeźdźców, zdewociałe tłumy całują po nogach i oddają im swoje "wdowie grosze". Obrzydliwe! Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 05.05.13, 21:46 Wiesz o co chodzi w tym wątku? Czy masz lepszą receptę niż chrześcijaństwo? Czy Twym zadaniem jest niszczenie wspólnoty KK? Czy masz problem ze spokojem Twego sumienia? Wbrew pozorom, z szacunkiem, AA. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_ges Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 05.05.13, 23:11 Czyż nie napisano "Prawda was wyzwoli!" ? Czego się Pan boi? Że wyda się, iż Kościół RK opiera się na kłamstwie? Cóż to za cnota, co krytyk się boi? Gender to nie problem, 1800 lat zbrodniczej i nikczemnej działalności Kościoła, to problem. Pańscy kapłani sami nie stosują sie do swoich nauk, powołują się na wielkie i wzniosłe hasła, ale nie zamierzają ich sami respektować, a jedynie rozliczać innych. Kto im dał takie prawo? Na pewno nie BÓG! Właśnie działalność KRK stawia istnienie Boga pod dużym znakiem zapytanie. Jeżeli istnieje, to go nie obchodzi, co ludzie wyprawiają, rzekomo w Jego imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
belphegor-pisu Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 05.05.13, 23:28 Witamy "nowego" wPiSywacza. Odpowiedz Link Zgłoś
archiwumxxx Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 05.05.13, 21:42 Właśnie dlatego że KK nie jest organizacją dla każdego nie powinien organizować swoich uroczystości tak w przestrzeni publicznej, wówczas myśli ordynariusza skierowane do wąskiego frona myslących jemu podobnie nie musiałyby być komentowane przez większość myślącą inaczej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 05.05.13, 21:58 Sprawdź kto był organizatorem 3-majowych uroczystości. Myśli Ordynariusza kierowane są do każdego z nas - sądzę, że każdy kto się z nimi zapozna ma prawo się odnieść. Wymagany jest jednak porównywalny poziom - tak myślę. Sądzę też, że te kilka forumowych, anonimowych, programowych, osób to nie "większość myślących". Wiesz zapewne jakie środowisko - nie ujmując - gromadzi się wokół gazet, ilu czyta forumowe opinie, kto uczestniczy w forum, i jak wyglądałoby bez kominiarek. Pozdrowienia, AA. Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 05.05.13, 22:52 > każdy kto się z nimi zapozna ma prawo się odnieść Ale nie każdy chce dyskutować, jeśli się logicznie skrytykuje wystąpienie biskupa. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ax222 Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 05.05.13, 21:55 > Nikt z nieżyczliwych nie ma recepty na normalność, tylko programowa, anonimowa, > zajadłość. Ależ pojawiły się głosy wyżej: - aby biskup dotknął spraw ważnych - aby w jego sposobie bycia istniała więź z wiernymi - aby istotne dla KK było codzienne życie kazdego człowieka, a nie koperta składana przez ustosunkowanych - aby Kościół odpowiadał na potrzeby intelektualne ludzi z wykształceniem wyższym niż zawodowe. Mało? To wszystko jest troską o chrześcijański charakter KK. I albo KK te potrzeby uzna i zaspokoi, albo chrześcijaństwo znajdzie formy realizowania siebie POZA KK. Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 05.05.13, 22:10 Oczekiwałem na Ciebie - pozdrawiam. Dobrze wypunktowałeś. To wszystko, z ogromną nawiązka, czynione jest w bydgoskim kościele. To nie jest gołosłowne - mogę wskazać przykłady i wielu świadków. Zachęcam do kontaktu. Ciekawe skąd czerpiesz wiedzę o Kościele? GW to trochę za mało. Dzięki za troskę o chrześcijaństwo, wielu z nas jest świadomych swych potknięć, grzechów, świństw, nieprawości - widziałeś oblegane konfesjonały? Wielu z nas chce być lepszymi, a chrześcijaństwo daje taką szansę - każdemu. Polecam. Dzięki, że odezwałeś się, AA. Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 05.05.13, 22:55 > Wielu z nas chce być lepszymi, a chrześcijaństwo daje taką szansę - każdemu. Chyba, że jest się sierotą, wtedy jest się zdaniem biskupa bez szans. Całe szczęście w KK, oprócz wystąpień, jak te biskupa, są też nurty chrześcijańskie. Odpowiedz Link Zgłoś
ax222 Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 06.05.13, 09:24 > Dobrze wypunktowałeś. To wszystko, z ogromną nawiązka, czynione jest w bydgoski > m kościele. A na jego czele stoi osoba, która zamiast te przykłady "sprzedać" - zniechęca do siebie i do całej instytucji. > grzechów, świństw, nieprawości - widziałeś oblegane konfesjonały? Wybacz, ale życie nauczyło mnie, że chodzenie do spowiedzi ma się nijak do zachowania ludzkiego po wyjściu z kościoła. Wielu z nas > chce być lepszymi, a chrześcijaństwo daje taką szansę - każdemu. Lepszym być można bez żadnych warunków. Bez Kościoła i bez chrześcijaństwa również. Wielu wkroczyło już na tą drogę - a biskup, którego tak bronisz i który tak ciebie zawiódł - zamiast gromadzić owce, je rozprasza. Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 06.05.13, 14:58 Osoba stojąca na czele nie jest "sprzedawcą". Poznaj Kościół i Jego Założyciela. AA Odpowiedz Link Zgłoś
ax222 Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 06.05.13, 23:12 Zwij to jak chcesz. Do Jezusa tłumy waliły - od Tyrawy uciekają. Wina ich czy jego? Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 07.05.13, 09:15 Dokonujesz nieuprawnionych porównań. Poznaj Ewangelie, jak było z tłumami, apostołami, uczniami - podobnie jak z nami: wiernymi, duchownymi, także tymi z pełnią kapłaństwa. Odchwaszczanie potrzebne jest każdemu z nas, i to każdego dnia. Dobrze, że jest "haczka" - Ewangelie. Pozdrawiam, AA. Odpowiedz Link Zgłoś
ax222 Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 07.05.13, 11:44 > Dokonujesz nieuprawnionych porównań. Dlaczego: nieuprawnionych? Czasy prawa do interpretacji dla wybranych minęły. > Poznaj Ewangelie, Czyżbyś podejrzewał mnie o brak ich znajomości? Zobacz: Franciszek budzi podziw. Tyrawa niechęć. Może jeden nadaje się na stanowisko, drugi nie? Albo: jeden z nich nie został odpowiednio obdarowany przez Ducha świętego? Odpowiedz Link Zgłoś
archiwumxxx Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 05.05.13, 22:11 ZAPEWNIAM PANA ŻE SĄ TO GŁOSY WIĘKSZOŚCI, CO PRAWDA SĄ JESZCZE LUDZIE WIDZĄCY CO WYRABIA KK ALE BOJĄ SIĘ O TYM MÓWIĆ Z OBAWY ŻE IM CEGŁA ZA KARĘ NA GŁOWĘ SPADNIE. ALE TAKA KRYTYKA JEST KK POTRZEBNA, PRZECIEŻ GDYBY NIE KIEDYŚ REFORMACJA TO PRAWDOPODOBNIE TA INSTYTUCJA JUŻ BY SIĘ SKOŃCZYŁA. A CO DO ORGANIZACJI OBCHODÓW 3-MAJA, NO WŁAŚNIE, BYŁY PAŃSTWOWE STĄD DZIWI OBECNOŚĆ ORDYNARIUSZA. Odpowiedz Link Zgłoś
m_j_1977_byd Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o ge... 06.05.13, 09:22 Ile dziś pokazała waga, majorze Tyrawa? Odpowiedz Link Zgłoś
syn_biskupa Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 06.05.13, 10:16 m_j_1977_byd napisał: > Ile dziś pokazała waga, majorze Tyrawa? Nie wiadomo bo wskazówka się wygła. Odpowiedz Link Zgłoś
bronek.kom Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o ge... 06.05.13, 19:28 Kiedy Pomnik L. Kacz. ? Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o ge... 07.05.13, 09:40 Ciekawostka. wpolityce.pl/dzienniki/dziennik-marzeny-nykiel/52990-mowa-o-tradycyjnej-rodzinie-scigana-jest-w-kanadzie-przez-policje-cytowanie-badan-obnazajacych-prawde-o-homorodzinach-grozi-spoleczna-smierciaAA Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o ge... 07.05.13, 09:45 Ciekawostka. gosc.pl/doc/1546115.Gender-Mezczyzni-musza-siusiac-na-siedzacoAA Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o ge... 07.05.13, 09:57 Trochę inne ujęcie. www.pch24.pl/szwecja--mezczyzni-powinni-korzystac-z-toalety-na-siedzaco,14613,i.html AA Odpowiedz Link Zgłoś
kucyk_trojanski Czy biskup kuca? 07.05.13, 10:44 Mezczyzni powinni nadal siusiac na stojaco,a "na siedzaco" lub "w kucki" tylko osoby w sukienkach:kobiety i duchowni. Odpowiedz Link Zgłoś
clarissa.vaughan Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 07.05.13, 12:56 ababyd napisał: > Trochę inne ujęcie. > rel="nofollow">www.pch24.pl/szwecja--mezczyzni-powinni-korzystac-z-toalety-na-siedzaco,14613,i.html > AA Mężczyżni sikają na siedząco od początku ich istnienia. Podczas wypróżniania i jest to naturalne a nie gender. Odpowiedz Link Zgłoś
zoominer Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o ge... 07.05.13, 12:57 a może powinniśmy się modlić za naszych księży..? Moim zdaniem, w przypadku biskupa problem polega na kontraście między mową, często bardzo dobrą, a osobą głoszącą te mądrości. Pan Jezus był wiarygodny, jego słowa harmonizowały z jego życiem, czynami, cudami itd. pozdrawiam w kominiarce Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 07.05.13, 13:57 To nie powinno być przedmiotem pytania. Księża proszą o modlitwę, a my, także, widzimy i wiemy, że im jej potrzeba - szczególnie w Roku Wiary. Pan Jezus jest ciągle wiarygodny - jest Prawdą, Drogą i Życiem, Przedziwnym Doradcą. To prawda, że trudno nam harmonizować słowa z czynami. Warto, każdemu, podejmować ten trud. Z uszanowaniem, AA. p.s. "kominiarka" to za PK, nr 34, 26 VIII 2012. Odpowiedz Link Zgłoś
zoominer Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 07.05.13, 19:01 Tak, dziękuję, powinno paść słowo "więcej" (modlić za księży się powinniśmy). Wszystkim oczekującym na pomoc w rozwiązywaniu autentycznych problemów życiowych polecam Radio Plus. z www.radioplus.pl/Program/Pasmo-wspolne/KOSCIOL-WG-MARKA-W-RADIU-PLUS "KOŚCIÓŁ WG MARKA W RADIU PLUS -to audycja, w której otwarcie i szczerze mówimy o Państwa problemach, dylematach, pytaniach, wątpliwościach, opiniach i komentarzach dotyczących wiary i Kościoła. Nie zajmujemy się polityką, doraźną publicystyką, ale o ludzkich sprawach rozmawiamy zawsze szczerze i bez cenzury. Cytujemy Państwa sms-y .. W tym programie nie ma zbyt trudnych lub niewygodnych pytań, bo jestem głęboko przekonany, że - jak powiedział kiedyś pewien mądry biskup - prawdziwa cnota krytyk się nie boi. A wiem też, że wielu katolików nurtują dziesiątki pytań, ale nie mają okazji bądź boją się ich zadać. Dyskutujemy więc o kazaniach, związkach niesakramentalnych, dobrych i złych spowiednikach, codziennym życiu księży, godnym przyjmowaniu Eucharystii, kłopotach z uzyskaniem chrztu czy bierzmowania, sensie religii w szkole, seksie w nauczaniu Kościoła, zbiórkach na tacę i wielu, wielu innych sprawach, od tych najdrobniejszych po te dla katolika najważniejsze. Marek Zając, zapraszam. "Kościół według Marka" w każdy poniedziałek od 20.00 do 22.00 tylko w Radiu PLUS. " Odpowiedz Link Zgłoś
ababyd Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 07.05.13, 22:03 Życzę sił, Panie Marku. AA Odpowiedz Link Zgłoś
bronek.kom Re: Biskup Jan Tyrawa na Starym Rynku ponownie o 25.08.13, 15:52 Nudne to. Odpowiedz Link Zgłoś