Dodaj do ulubionych

Budowa nowego dworca kolejowego i jego oplacalnosc

07.05.13, 19:12
Jezeli rzeczywiscie PO dotrzyma slowa ( co nie jest takie pewne), to niebawem rozpoczna sie prace projektowe nowego dworca kolejowego w Bydgoszczy. Jak wszystkim wiadomo, obecny projekt byl nieudany i zostal w calosci na szczescie odrzucony. Czytajac wypowiedzi forumowiczow na ten temat, spotkalem sie czesto z wypowiedziami krytykujacymi plany uwzglednienia w projekcie dworca, czesci handlowej i komercjalnej. Otoz w przeciwienstwie do tych wypowiedzi uwazam, ze tylko rozszerzenie tego projektu o czesc handlowa jak sklepy, galerie, restauracje itp. oraz o parking wielopoziomowy, pozwoli uzyskac z tej dzialalnosci odpowiednie przychody i zapewnic jego oplacalnosc. Zdaje sobie sprawe, ze zaraz podniesie sie krzyk co niektorych i zarzut budowy nowej galeri handlowej bedzie ostro krytykowany, nie mniej nie chcac byc goloslownym, zalaczam na dowod mojego pogladu link na ten temat w ktorym przedstawiona zostala analiza oplacalnosci nowych dworcow kolejowych w Polsce. Wynika z niej jasno, tam gdzie rozbudowano sfere handlowa i komercjalna, dworzec zarabia na siebie i przynosi dochody. Mam nadzieje, ze decydenci PKP i miasta uwzglednia oczywiste uwarunkowania ekonomiczne tego projektu i stworza szanse oplacalnosci tego dworca w fazie jego eksploatacji.

wyborcza.pl/1,75248,13859545,PKP_walczy_z_kryzysem__Dworce_musza_sie_oplacac.html
Obserwuj wątek
    • naubyd Re: Budowa nowego dworca kolejowego i jego oplaca 07.05.13, 19:34
      rocznie przez dworzec B Główna przewija się ponad 2 miliony ludzi. Oni musza obowiązkowo przejść przez dworzec. To są potencjalni klienci. Nie markowych butików ale kawiarenek, barów, tanich sklepów. To taka zasada jak przy kasie w markecie. Każdy musi przejść przy półkach. Też uważam, ze powinna to być inwestycja a nie budowa dworca. Z zewnątrz oryginalnie a w środku wygodnie i także handlowo. Bez pomostów bo są podziemia (mniejszy wydatek.
      Może wrócic do koncepcji Wyższej Szkoły Gwiazd? :)
    • ka_zet Re: Budowa nowego dworca kolejowego i jego oplaca 07.05.13, 19:49
      thomas-3 napisał:

> Wynika z niej jasno, tam gdzie rozbudowano sfe
      > re handlowa i komercjalna, dworzec zarabia na siebie i przynosi dochody

Nie, generalnie wynika z niej że "opłaca" się wybudowanie centrum handlowego z doczepionymi gdzieś po boku peronami i kasami, natomiast dworce przynoszą tylko straty.

A postawienie na końcu Dworcowej centrum handlowego mogłoby być... nieroztropne.
      • thomas-3 Re: Budowa nowego dworca kolejowego i jego oplaca 07.05.13, 20:46
        ka_zet napisał:

> Nie, generalnie wynika z niej że "opłaca" się wybudowanie centrum handlowego z
        > doczepionymi gdzieś po boku peronami i kasami, natomiast dworce przynoszą tylko
        > straty.

Pisalem o dworcach kolejowych z doczepionej po bokach czesci komercjalnej i to ma swoje uzasadnienie, takze na koncu ul. Dworcowej. Pomyliles proporcje i kolejnosc. Laczenie dworcow kolejowych z sfera komercyjna nie jest moim wymyslem, jest powszechnie praktykowane na wiekszosci duzych dworcow jak chociazby Duesseldorf, Koeln czy Muelheim w Niemczech i stanowi jeden z warunkow oplacalnosci tych obiektow. A wiec jeszcze raz, nie centrum handlowe z doczepionym dworcem a dworzec z uzupejniajaca go infrastruktura handlowa. Naturalnie kazdy moze miec inne zdanie po to jest to forum, ja zostaje przy swoim.
        • ax222 Re: Budowa nowego dworca kolejowego i jego oplaca 07.05.13, 21:18
          Sam nie wiesz, o czym piszesz:
          Warszawa Wileńska - w obecnym kształcie wydłużyła się droga dla pasażerów z peronów do tramwaju w porównaniu ze stanem sprzed budowy centrum handlowego
          Katowice - wywalono sprzed dworca 3/4 linii autobusowych, pogarszając pasażerom warunki przesiadki
          Poznań Główny - droga z "nowego dworca" na perony w kierunku Wolsztyna/Wrocławia to już prawie kilometr.
          Wszędzie priorytetem była komercja - nigdzie poprawa warunków podróży.
        • ka_zet Re: Budowa nowego dworca kolejowego i jego oplaca 07.05.13, 21:39
          thomas-3 napisał:

> A wiec jeszcze raz, nie centrum handlowe z doczepionym dworcem
          > a dworzec z uzupejniajaca go infrastruktura handlowa..

Ja jestem za, niemniej jednak przykłady z artykułu na który się powołujesz to właśnie centra handlowe z doczepionymi peronami (zresztą, jak w przypadku Krakowa, widać priorytety - centrum handlowe już stoi, a część dla pasażerów może kiedyś tam skończą).
        • arafat11 Re: Budowa nowego dworca kolejowego i jego oplaca 08.05.13, 00:35
          Pisalem o dworcach kolejowych z doczepionej po bokach czesci komercjalnej i to
          > ma swoje uzasadnienie, takze na koncu ul. Dworcowej. Pomyliles proporcje i kole
          > jnosc

a Ty chyba nie zdajesz sobie sprawy jak wygląda w tym kraju praktyka...niestety skończy się tak jak pisal ka.zet czyli centrum handlowe a gdzies tam z boku jakiś peron...
          no i co z dojazdem tam? zakorkujesz okolice dworca do końca? co z dworcowa? do zaorania?

Laczenie dworcow kolejowych z sfera komercyjna nie jest moim wymyslem, j
          > est powszechnie praktykowane na wiekszosci duzych dworcow jak chociazby Duessel
          > dorf, Koeln czy Muelheim w Niemczech i stanowi jeden z warunkow oplacalnosci
          > tych obiektow

mogę Ci wymienić dziesiątki dużych dworxcow bez centrow handlowych...chociażby Hamburg...

A wiec jeszcze raz, nie centrum handlowe z doczepionym dworcem
          > a dworzec z uzupejniajaca go infrastruktura handlowa. Naturalnie kazdy moze mie
          > c inne zdanie po to jest to forum, ja zostaje przy swoim.

tylko wiesz jak to się skończy w Bydgoszczy...będzie dokładnie na odwrot...
      • lancer77 Re: Budowa nowego dworca kolejowego i jego oplaca 08.05.13, 18:59
        ka_zet napisał:
        > A postawienie na końcu Dworcowej centrum handlowego mogłoby być... nieroztropne

A kto mówi o centrum handlowym? Zaprojektować tak, by żaden market się tam nie ulokował.
        Moim zdaniem w nowym dworcu mogły by powstać:
        - powierzchnie biurowe
        - gastronomie: McDonalds, KFC, pizzeria, restauracja itp
        - sklepy spożywcze: freshmarket, żabka, itp
        - sklepy inne z pamiątkami, gadzetami itp
        - centrum informacji, kasy biletowe
        • arafat11 Re: Budowa nowego dworca kolejowego i jego oplaca 08.05.13, 19:25
          tylko, ze wtedy to nie da zadnych zyskow, bo będzie za male...wiec co to da?
        • ka_zet Re: Budowa nowego dworca kolejowego i jego oplaca 09.05.13, 22:00
          lancer77 napisał:

> ka_zet napisał:
          > > A postawienie na końcu Dworcowej centrum handlowego mogłoby być... nieroz
          > tropne

>
          > A kto mówi o centrum handlowym?

To ja może po raz trzeci: zacytowany artykuł o zarabiających na siebie dworcach mówi.
    • ax222 Re: Budowa nowego dworca kolejowego i jego oplaca 09.05.13, 07:14
      A w zasadzie po co w Bydgoszczy nowy dworzec? Wystarczyłby porządny remont, dobudowa wind na perony i całkowita zmiana prowadzonej polityki lokalowej.

Kolejna kasa jest do wydania bez zastanowienia, czy w ogóle ma to jakikolwiek sens.
      • ka_zet Re: Budowa nowego dworca kolejowego i jego oplaca 09.05.13, 21:59
        ax222 napisał:

> A w zasadzie po co w Bydgoszczy nowy dworzec? Wystarczyłby porządny remont, dob
        > udowa wind na perony i całkowita zmiana prowadzonej polityki lokalowej.

Znaczy tak ogólnie to ja nie wiem, czy wymiecenie tego umęczonego budynku przy Zygmunta Augusta wraz z przyległymi budami i postawienie czegoś od zera nie jest dobrym pomysłem.

Ale jak się postawi coś przemyślanego, a nie ten carrefour express co widniał na wizualkach wstępnych.
    • stanczyk1511 Re: Budowa nowego dworca kolejowego i jego oplaca 10.05.13, 00:06
      Dworzec kolejowy to węzeł komunikacyjny, który musi zapewnić podróżnym maksimum wygody i użyteczności. Nie może to być zatem tylko wydumana galeria handlowa z markowymi butikami i przyklejonymi do niej peronami, ale zespól kompaktowych pomieszczeń usługowych, zaprojektowanych adekwatnie do potrzeb korzystających z nich ludzi. Adekwatnie do wielkości potoków podróżnych, do ich rozkładu w czasie. Dworzec to także wezeł przesiadkowy - tzn. takie miejsce, w którym podróżni będą oczekiwać na następny pociąg, miejsce, którego nie będą musieli opuszczać, aby się zregenerować, posilić bądź poczekać czas jakiś i się nie nudzić. Wreszcie, jest to miejsce, do którego trzeba dojechać - lub z niego do miasta - odjechać. To miejsce, gdzie trzeba często dokonać transakcji finansowych bądź skorzystać z usług pocztowych lub telekomunikacyjnych. Patrząc na dzisiejszy dworzec - po wielu niezrozumiałych transformacjach - trudno sobie wyobrazić, że niegdyś ten bydgoski, stary ( od 1916 r ) gmach z przyległościami peronowymi, te usługi zapewniał. Były obszerne i nawet wygodne poczekalnie, były restauracje i jadłodajnie, zakłady fryzjerskie, sanitariaty, poczta, przechowalnie bagażu, kwiaciarnie, sklepy spożywcze i galanteryjne, nawet monopolowe. Była też mała gastronomia peronowa ( np. słynna bułka z kiełbasą i oranżada w butelce z korkiem na drucianym zamku - stosownie do niegdysiejszych wyobrażeń ).
      O komisariacie milicji, służbie ochrony kolei, pokaźnej „armii” bagażowych pomocników i będących do dyspozycji podróżnych wózkach do przewiezienia bagażu, kinie nawet - tylko dyskretnie wspomnę. Powtarzam, to wszystko kiedyś było. Przeszkadzało ? A może się nie opłacało ? Ideologicznie nie pasowało ? Nie ! Zdecydowała głupota, wygodnictwo i bezgraniczna niekompetencja.
      Jak powinien wyglądać przyzwoity dworzec, wystarczy zajrzeć do jakiegokolwiek podręcznika projektowania architektonicznego, a jeszcze lepiej pozwiedzać w krajach, gdzie na komfort kretyństwa sobie nie pozwalają. Wcale nie potrzeba wyważać otwartych drzwi.
      Trzeba wziąć ZDROWY ROZSĄDEK i zacząć go stosować. A funkcję ubrać w ładną formę, o racjonalnej konstrukcji i trwałości nie zapominając ( to z Witruwiusza ).
      • arafat11 Re: Budowa nowego dworca kolejowego i jego oplaca 10.05.13, 01:46
        wszystko fanjno, ale to se ne wrati...

niestety dzisiaj dworce maja zapewnić minimum komfortu i podstawowe usługi, ale nie potrzebuja poczty, wielkich poczekalni czy kina...
        spojrz zresztą an wrocławski dworzec gdzie wszystko jest ladnei i pięknie tylko ceny takie, ze zwalaja z nog...
        • ax222 Re: Budowa nowego dworca kolejowego i jego oplaca 10.05.13, 08:13
          Wrocławski dworzec wcale nie odpowiada kryterium: wszystko ładnie i pięknie.

Bo nie ma na nim czynnych lokali, sklepów i miejsc obsługi pasażera. PKP zażyczyła sobie tak wysokich czynszów, ze po butelkę wody mineralnej musiałem z dworca wyjść do miasta...
      • tassar Re: ..moja krew 12.05.13, 01:26

prawie z ust mi to wyjąłes-podobasz mi sie,przykład racjonalnego nie skażonego polityka myslenia.I tak trzymaj chłopaku.Dworzec jest dla podróżnych.Reszta jest dodatkiem.Nie odwrotnie.
    • fryzjer_lysych Re: Budowa nowego dworca kolejowego i jego oplaca 10.05.13, 12:53
      Muszę się przyznać, że nigdy nie byłem na żadnym zagranicznym dworcu, ale u nas we Włoszczowej jest peron i przy nim zatrzymują się pociągi. Centrum handlowe mieści się prawie 10 km od peronu i jak ktoś ma trochę czasu to może spokojnie zrobić zakupy przed odjazdem pociągu w pobliskim Centrum Handlowym i spacerkiem wrócić na peron.
      • naubyd Re: Budowa nowego dworca kolejowego i jego oplaca 10.05.13, 13:37
        tyle ino że aczkolwiek albowiem nie ma tam 2 mln pax rocznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka