Dodaj do ulubionych

Bydgoska kampania - przyłączcie się do nas! Odm...

17.05.13, 09:20
Co do rowerów się nie zgadzam! Już widzę rowerową dzicz tratującą pieszych na chodnikach. Z drugiej strony gazeta przeczy sama sobie. Jeszcze nie dawno twierdzili, że a autobusy i tramwaje wożą pustki.
Obserwuj wątek
    • ax222 Bydgoska kampania - przyłączcie się do nas! Odm... 17.05.13, 10:02
      "Dziś [dworzec] jest symbolem bydgoskiego wstydu - może stać się największą chwałą."

Ja nigdy go tak nie odbierałem. Wymaga, owszem, kosmetyki i instalacji udogodnień dla niepełnosprawnych, ale powodów do wstydu nie zauważam.

• forrestgump123 Brawo! 17.05.13, 13:38
      Świetny pomysł z tą akcją. Trzeba wreszcie coś zrobić ze śródmieściem. W pełni zgadzam się zarzutami i propozycjami. Wyzwólmy energię ludzi.
      Nie pytaj co miasto może zrobić dla Ciebie. Zapytaj, co Ty możesz zrobić dla miasta!
      • dziwny22 Re: Brawo! 17.05.13, 13:59
        Dobrze napisany artykuł. Mam jednak poważne wątpliwości, czy obecni radni oraz prezydent z całą ekipą, są w stanie coś zmienić. Weźmy prosty przyklad totalnego bałaganu z miejskimi reklamami. Tyle lat się o tym pisze i mówi, a nic się nie zmienia. Natomiast w innych miastach, na przykład w Poznaniu, czy Wrocławiu coś się w tym temacie dzieje. Moim zdaniem taki stan rzeczy to wina konkretnych ludzi.
        • marsianin to tylko Gluglanie ... tzw. lanie wody ...... 18.05.13, 03:35
          naczelny bydgoskiego wydania GW wracając od łysego z wiochy zwanej toruniem raczył zauważyć że Bydgoszcz taka jakaś szarawa ... . Zapomniał p.gugla że przez te kilka lat nie zrobił nic by to zmieńić , na łamach jego gazetki od kilku lat tylko bełkot i peany pochwalne na cześć łysego gęślarza i zachwyt nad tworzeniem metropolii z toruńskim oszołomstwem . Wiatr troszeczkę inaczej wieje , a gugla poczuł zapewne smrodek koło dupy , dlatego jego aktywność w szukaniu tematów zastępczych . Dombrowicz był okazem wyjątkowego buractwa , Bruski poza krótkim okresem aktywnej pracy ( w czasie wyborów) , pokazał jak szybko zeszło z niego powietrze , teraz zgodnie z wytycznymi swojej partii dmucha do jednego balońika z toruńskim marszałkiem kpiąc z bydgoszczan. Może p. glugla napisze coś więcej o podziale środków i jak dalej jesteśmy dmuchańi bez gumki przez łysego i naszych przedstawicieli z sejmiku .........
          • pietele Re: to tylko Gluglanie ... tzw. lanie wody ...... 18.05.13, 12:37
            marsianin napisał:
            . Zapomniał p.gugla że przez t
            > e kilka lat nie zrobił nic by to zmieńić , na łamach jego gazetki od kilku lat
            > tylko bełkot i peany pochwalne na cześć łysego gęślarza i zachwyt nad tworzenie
            > m metropolii z toruńskim oszołomstwem .

Pismo mówi: Tak samo w niebie większa będzie radość z jednego grzesznika, który się nawraca, niż z dziewięćdziesięciu dziewięciu sprawiedliwych, którzy nie potrzebują nawrócenia.

Za panem Adamskim trzeba powtórzyć,że zawsze jest nadzieja.
            Nadzieja na normalność w lokalnej GW. Nadzieja,że z antybydgoskiej stanie się bydgoską.
            Z gazetą,która bedzie dbać także o nasze interesy, można wspólnie coś sensownego zrobić.
            • johnyflaszka Re: to tylko Gluglanie ... tzw. lanie wody ...... 18.05.13, 14:15
              pietele napisał:

> Za panem Adamskim trzeba powtórzyć,że zawsze jest nadzieja.
              > Nadzieja na normalność w lokalnej GW. Nadzieja,że z antybydgoskiej stanie się b
              > ydgoską.
              > Z gazetą,która bedzie dbać także o nasze interesy, można wspólnie coś sensowne
              > go zrobić.

Ale na to to musimy poczekać jak będziemy krajem demokratycznym bo na razie jesteśmy tylko katolickim.
    • ababyd Bydgoska kampania - przyłączcie się do nas! Odm... 17.05.13, 14:24
      Kolejne odkrywanie Ameryki!
      Dobrze, ale oprócz "akcji", "akcjonariusze", szczególnie Wybrańcy, kreatorzy, bydgoski salon, muszą się ocknąć.
      Jak można, bez wizji, bez poczucia estetyki, przy obecnym spojrzeniu na kulturę /masterplan/, przy braku edukacji, przy panoszącym się wulgaryzmie, tandecie, braku postawy plastyka miejskiego, konserwatora, przy nazywaniu sukcesem Roku Leona Wyczółkowskiego, kiedy przeminął niepostrzeżony,...., kiedy trzy zegary w tym samym miejscu pokazują różne godziny.
      Dobry pomysł, ale trzeba chcieć i być konsekwentnym w działaniu. Tu nie trzeba większej kasy, tu trzeba wizji, gospodarności, zasad i długodystansowości.
      Smutna satysfakcja - wołamy na forum od lat, a ja już nie mam chęci.
      Życzę Glugli sukcesu, ale nie do następnej akcji.
      ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
      Andrzej Adamski
      • violavip Re: Bydgoska kampania - przyłączcie się do nas! O 17.05.13, 18:38
        Witam Panie Andrzeju, ma Pan rację przede wszystkim musi się chcieć - a się nie chce chcieć. Czy ta ekipa czy inna zlewka jednakowa i te zegary....też to zauważyłam : ))
        • ababyd Re: Bydgoska kampania - przyłączcie się do nas! O 17.05.13, 19:38
          Pozdrawiam Pani Violu. Smutne to, niech się Glugli uda, choć czuję, że to tylko temat na sezon ogórkowy. Stan dziadostwa bydgoskiego /są przykłady godne uwagi - jaskółki/ trwa od wielu lat.
          ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
          Serdeczności, AA.
          • jacek_glugla Re: Bydgoska kampania - przyłączcie się do nas! 17.05.13, 23:59
            Panie Andrzeju,
            ja wierzę, że może się udać.
            Nie Glugli. Nie Adamskiemu.
            Może się udać, bo widzę w Bydgoszczy energię, jakiej nie było tu od lat. Jest tylu wartościowych ludzi, których nie znam osobiście, bo często kryją się za internetowymi nickami. Jest kilka stowarzyszeń robiących dla Bydgoszczy wiecej niż niejeden radny (Projekt Bydgoszcz, Bunkier, Rowerowa Bydgoszcz....) czy nawet niektóre bydgoszczaki z tego forum czy też forumowicze Skyscrapercity (których pozdrawiam serdecznie).
            To jest moc tego miasta pozwalająca wierzyć, że Bydgoszcz doczeka się prawdziwego renesansu. Może pozwolić na to kolejna kasa z Unii. Tym bardziej, że Toruń zadłużony po uszy nie ma już na co wydawać pieniędzy w kolejnej - za przeproszeniem - "perspektywie unijnej" (no chyba, że będą wymyślać kolejne wyrzucanie kasy na sale koncertowe nie mając nawet orkiestry z prawdziwego zdarzenia czy hale lekkoatletyczne bez lekkoatletycznych tradycji. Przepraszam za ten off topicowy wtręt - nie jestem wrogiem Torunia, bo uważam, że dla dobra Bydgoszczy można zbratać się nawet z diabłem, ale irytują mnie bezsensowne działania, tym bardziej, że wspierane, a przynajmniej akceptowane przez władze województwa).
            Pieniądze to nie wszystko. Trzeba konsekwencji, trzeba niezgody naszego samorządu na te wszystkie koszmarki, które nas otaczają. Wiem, że ze świętą własnością prywatną, zapuszczoną i lekceważącą innych, trudno cokolwiek zrobić.
            Ale da się. Pokazują to przykłady innych miast, które poradziły sobie z odnową swoich Śródmieść. Jednak trzeba do tego zaangażowania nie tylko stowarzyszeń, lecz przede wszystkim miejskich radnych, urzędników i prezydenta (od tego tu są, za to im płacimy).
            Wypowiem na koniec zdanie naiwne. Bydgoszcz rozwiną ludzie, którzy nie myślą wyłącznie o lansowaniu siebie i nabijaniu sobie kabzy. Może nie ma ich wielu, ale są.
            I już naprawdę kończąc - proszę w ten weekend wybrać się na spacer ulicami naszego pięknego miasta. Będzie pełne ludzi, będzie pokazywało że tętni życiem, bo jest aglomeracją, która ma olbrzymi potencjał.
            Pozdrawiam
            Jacek Glugla
            GWB

• semeon Re: Bydgoska kampania - przyłączcie się do nas! 18.05.13, 00:20
              Chyba naprawdę coś się zmienia, gdy redaktor naczelny bydgoskiego oddziału GW pisze takie słowa. Chciałbym, aby inni redaktorzy tej szacownej Gazety poszli jego tropami. Mam na myśli głównie panów Ałdowicza i Głuchowskiego /w końcu mieszka w Niemczu/, a także po części redaktora Kowalskiego. I jeszcze jedno - mógł pan wspomnieć także o SMB, gdyż, moim zdaniem, to największa zorganizowana siła, która ma określony cel, czyli utworzenie Metropolii Bydgoskiej i wcale przy tym nie walczy z Toruniem, lecz tylko przedstawia fakty z tej naszej wspólnej, zakręconej i dziwacznej polityki w tym chorym regionie.

dziwnabydgoszcz.blogspot.com/2013/04/bydgoski-wstyd-5.html
            • ababyd Re: Bydgoska kampania - przyłączcie się do nas! 18.05.13, 10:29
              Szanowny Panie Redaktorze.
              Życzę, aby ocknięcie się trwało nieskończenie długo. Myślę podobnie /oprócz pójścia z diabłem - to on krzyżuje od dawna nasze ambicje/, szlifuję bydgoskie kąty nieustannie - widzę także piękno, próbuję dzielić się , także na forum, swymi spostrzeżeniami, rzeczywiście jest nas wielu, lecz kłopot leży gdzieś indziej.
              Dotyka Pan egoizmu Wybrańców, kreatorów,.. . Dopóki sternikami nie będą ludzie wrażliwi, mający poczucie estetyki, gospodarni, czujący Bydgoszcz, będzie jak jest lub gorzej.
              Życzę sił, wytrwałości.
              ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
              AA
            • stanczyk1511 Re: Bydgoska kampania - przyłączcie się do nas! 18.05.13, 13:45
              Panie Redaktorze

Dlaczego tę arcyważną sprawę podejmujecie tak późno. I na zasadzie jednorazowej akcji. Ten temat powinien peramanentnie wisieć jak topór nad skazańcem. Tak długo, aż nie będzie o czym pisać i do czegokolwiek się przyczepić. Mają Bydgoszczanie bardzo wysokie mniemanie o sobie - w konfrontacji z Torunianami zwłaszcza - ale jakoś nie odwołują się do nie tak odległego przecież „ordnung mus sein”. Nie wszystko co niemieckie musi być przeklęte. Uwaga nie dotyczy tylko tzw. „pospólstwa”. Obciąża sumienie przede wszystkim włodarzy miasta, źle świadczy o wszelkiej maści kierownikach odpowiedzialnych za administrację i eksploatację, o urzędnikach nie wspominając. Jako szef jednego z najpoważniejszych bydgoskich mediów może mieć Pan wpływ na kształtowanie postaw i opinii publicznej. Dlaczego - do cholery - tak długo była CISZA ?

Proszę, wołam i błagam : utwórzmy z wszystkimi - którzy są wrażliwi i którym zależy na pięknej Bydgoszczy, na zdrowym, przyjemnym i wygodnym w niej zamieszkiwaniu - wspólny front walki o ten jedyny, ale kardynalny CEL. Wytoczmy już nie bitwę, ale wojnę całą - wieloletnią i konsekwentną z brudem, bylejakością, wygodnictwem, ignorancją, urzędniczą arogancją i asekuranctwem, właścicielskim nieróbstwem, chuliganerią, menelstwem i bezmyślnością . Mógłbym jeszcze wymieniać w nieskończoność - wszyscy dobrze wiedzą o co chodzi.
              Proszę o mobilizację medialną dla stworzenia atmosfery napiętnowania - najpierw wszystkich zaniedbań i durackich działań - i jednocześnie o stworzenie prawdziwie interaktywnego forum dla prezentacji pomysłów i inicjatyw ( społecznych i indywidualnych ) dla efektywnego zaprowadzenia porządku. Zaproszenie do zamieszczania zdjęć w galerii traktuję jako kroczek we właściwym kierunku. Nie bójmy się, że galeria stanie się pretekstem do pośmiewiska ze strony Torunia i innych środowisk wrogich naszemu miastu. Prezentowana Włodarzom i Mieszkańcom w sposób ciagły, przypominać im powinna o obowiązkach podstawowych. Niech stanie się swoistym, bydgoskim „catarsis” w dosłownym znaczeniu.
              Po nim może już być tylko lepiej.

Wielokrotnie i od lat już na forum GWB pisałem o trzech najpotrzebniejszych nam narzędziach - wcale nie pieniądzach - ale o grabkach, miotle i pędzlu. Niech każdy przyzwoity Bydgoszczanin za niewielkie pieniądze sobie taki zestaw ufunduje i korzysta z niego w ramach codziennej rekreacji ruchowej. Zaoszczędzimy w ten sposób budżetowi miasta ciężkie miliony ( tak-tak : 1mln. zł to wydatek zaledwie 3 zł dla każdego statystycznego mieszkańca. Jeśli wydamy na narzędzia zł 30 - to w sumie będzie tych milionów 10 do przodu, nie licząc wymiernej, dalszej korzyści z usunięcia śmieci ).
              Nie śmiejmy się z pasjonatów, którzy własnym przykładem i w desperacji zabierają się za porządki w publicznych miejscach. Nie gapmy się, tylko wspólnie przystąpmy do pracy - niezbyt ciężkiej przecież. Warszawiaków np. spotkał ostatnio wielki wstyd. Za posprzątanie skweru parkowego przed ambasadami zabrali się sami ambasadorzy. Czy chcielibyśmy, aby nasi goście - np. słynnych w kraju i na świecie Festiwali, też nam w tak demonstracyjny sposób pokazali, co należy do naszych podstawowych obowiązków ?
              Listy tych obowiązków teraz nie zamieszczę, choć pod czaszką buzuje. Tekst byłby za nudny do czytania. Będzie następnym razem.
    • pawelsankowski Bocianowo 17.05.13, 14:25
      Urząd Miasta chyba zupełnie zapomniał o dzielnicy jaką jest Bocianowo. Tutaj straszy wszystko, od budynków po chodniki, ulice, oświetlenie. Brakuje zupełnie jakiejkolwiek zieleni. Mam nadzieję, że w końcu ktoś w UM pomyśli, że nie tylko przed ratuszem i na wyspie młyńskiej ma być ładnie!
      • naubyd Re: Bocianowo 19.05.13, 17:16
        I z tym się zgodzę
    • barbarossa4k Bydgoska kampania - przyłączcie się do nas! Odm... 17.05.13, 16:20
      Na początek niech może ekipy miejskie pozamiatają piasek z chodników i ścieżek rowerowych wysypany zimą.Dość sporo leży np:w okolicach multikina ale i na innych ulicach jest go sporo.Jeśli teren nie należy do posprzątania przez miasto to niech odpowiednie służby zobowiążą właścicieli tych obiektów do usunięcia zanieczyszczeń z chodników.Róg Matejki i Lipowej również polecam do posprzątania.
      • tupolej154 Re: Bydgoska kampania - przyłączcie się do nas! O 18.05.13, 05:32
        Pogadać sobie o wszystkim zawsze możemy, najgorzej jest to wykonać.
    • zacieszacz Bydgoska kampania - przyłączcie się do nas! Odm... 18.05.13, 13:02
      " Śródmieście! Odmieńcie je wreszcie!" Ładne i prawie się rymuje... ale ul. Długa na której przeprowadzaliście sondę to Stare Miasto, a Dworzec PKP to Bocianowo!!!
      Piszecie o końcu z bylejakością, ale sami byle jako podchodzicie do tematu.

Może w nazwie lepiej umieścić słowo "Centrum" i faktycznie zająć się najciekawszymi okolicami miasta czyli poza Śródmieściem: Bocianowem, Starym Miastem, Okolem, Wilczakiem, Starym Szwederowem, Babią Wsią, Sielanką... itd?
    • ababyd Bydgoska kampania - przyłączcie się do nas! Odm... 18.05.13, 13:43
      Tak sobie myślę, jeśli nie jest to jakaś "akcja", "kampania", "projekt",..., "bicie piany", "prowokacja", to warto wokół Redaktora się skrzyknąć i robić coś dla Bydgoszczy razem. Jest nas wielu, pokrzykujemy,krytykujemy, dzielimy się bydgoskimi radościami, zażeramy się na forach.
      Bydgoszcz jest warta wspólnych działań - to królewskie, nasze miasto.
      Redaktorze, może być Pan wielką postacią Bydgoszczy, tak jak udało się kiedyś Józefowi /nie ze wszystkim się z Nim identyfikuję, ale../ Heroldowi.
      ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
      AA
      • stanczyk1511 Re: Bydgoska kampania - przyłączcie się do nas! O 18.05.13, 14:21
        Szanowny Andrzeju. Cieszy mnie niezmiernie, że "poluzowałeś pióro" z korzyścią dla czytelników.Czyżbym miał w tym zasługę? Pozdrawiam.
        • ababyd Re: Bydgoska kampania - przyłączcie się do nas! O 18.05.13, 14:33
          Ty masz wielką zasługę - dzięki za wyższy wpis /na reakcję Redaktora po moim/ - za troskę o królewskie miasto.
          "Poluzowanie", cieszę się, ale ja tego tak nie czuję - może zaczęliśmy się rozumieć? Wino dojrzewa powoli.
          ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
          Serdeczności, AA.
          • stanczyk1511 Re: Bydgoska kampania - przyłączcie się do nas! O 19.05.13, 20:23
            Ależ ja Ciebie w pełni rozumiem. Czasami tylko "tupnę", bo chcę, aby na forum było mniej "chrząkania", emocjonalnych zaczepek i uprzedzeń - a więcej rzeczowych argumentów, empatii i tolerancji. Pozdrawiam.
    • ababyd Bydgoska kampania - przyłączcie się do nas! Odm... 18.05.13, 19:56
      Ciągle dumam? Jak redaktor J.Glugla widzi swą rolę w tak ważnym przedsięwzięciu?
      Chętnie wspomogę, a jeśli stwierdzi, że ma oferta może coś popsuć, dam pokój - dla Bydgoszczy /Redaktorze - warunkiem jest ominięcie układu z diabłem/
      ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
      AA
    • pit771 Panie Glugla po co to palenie przygłupa, walnijcie 18.05.13, 20:14
      się najpierw w łeb i to mocno!
      Dziwi mnie nagłe objawienie, tylko panie redaktorze to wy w waszej gazecie też przyczyniliscie się do takiego stanu rzeczy. Nie widzi pan czy nie chce widzieć gdzie jest wróg naszego miasta, wróg jego rozwoju. Ten co wstrzymuje nasze inwestycje i robi nam cały czas pod górkę, kto podstawia nam swoich klakierów.
      Kto niszczy nasze uczelnie kopiąc pod nimi dołki, kto okrawa naszych przedsiębiorców z unijnych dotacji, kto bredzi o trzeciorzednych drogach aby powstrzymać budowe tej najważniejszej, kto niszczy nasze lotnisko...
      To ten człowiek ( czy też grupa politykierów jego mocodawców) przyczynia sie do degradacji regionu i naszego miasta a wy milczycie, a na łamach GW redaktorzy jacys otepiali jakby sie PIERNIKÓW Z GĘSINĄ NAJEDLI i bredzą w majakach o jakiś tramwajach budowanych po wsiach...krowy będą nimi wozić ? To jest szyderstwo ze zdrowego umysłu,a wy macie nas za idiotów ?!
      Stuknijcie się dobrze w czoło i przestańcie pisać brednie, chyba ,że taki jest wasz potencjał intelektualny i juz nie ogarniacie świata zewnętrznego !!!
    • goofykanapka Bydgoska kampania - przyłączcie się do nas! Odm... 18.05.13, 21:56
      Oczyśćmy miasto z urzędników niech spłyną ściekami i każdego co ssie nie swoje, będzie pięknie.
    • wentyl77 Bydgoska kampania - przyłączcie się do nas! Odm... 19.05.13, 16:51
      Bardzo potrzebna, oczekiwana i nie cierpiąca zwłoki akcja. Mówi się, że lepiej późno niż wcale, ale jednak dużo wody w Brdzie upłynęło, zanim niektórzy zrozumieli podstawoe prawdy.
      Mam wrażenie, że Bydgoszcz stoi przed zakrętem historii i tylko drobny ruch może sprawić, że rozkwitniemy lub popadniemy w ostateczną degradację i zapomnienie. A jest wiele przesłanek, aby tak się niestety stało.
      Serce mnie boli gdy oglądam zamieranie handlu na tak ruchliwych do niedawna ulicach, jak Dworcowa, zwijanie się takich ulic jak Śniadeckich czy Pomorska, wyprowadzanie się całymi rodzinami z kamienic. Ma się wrażenie, że kto normalny już opuścił to miasto, zostali tylko zdesperowani...
      Ma rację redaktor Glugla pisząc, że najwięcej zależy od ludzi, tylko nawet najlepsi przedsiębiorcy, liderzy zmian i animatorzy kultury nie zrobią wiele, jeśli prawo - a konkretnie czapa biurokratyczno-administracyjna - działa wbrew interesom obywateli. A tak się dzieje. Bez jakiegoś wielkiego, kompleksowego, rozpisanego na lata planu nie widzę szans na większe zmiany. To, czego potrzeba, to lepsza komunikacja między władzą a obywatelem, poprawienie wzajemnego zrozumienia, ba - nawet komunikowania swoich potrzeb. Zwolnienia podatkowe nie dla obcych, ale rodzimych przedsiębiorstw, przyciąganie młodych małżeństw, ulgi budowlane i przyśpieszanie decyzji, więcej ścieżek rowerowych, więcej miejskich pieniędzy na ratowanie kamienic a mniej dla sportu (niepotrzebna moim skromnym zdaniem hala rozgrzewkowa), bardziej skoordynowana promocja miasta, rozreklamowanie SSE itp., itd.
      Czasem brakuje jednego człowieka, który mobilizuje innych, aby zmiany kaskadowo ruszyły z kopyta. W przypadku Bydgoszczy, aby znaleźć takiego człowieka musiałbym się długo zastanawiać..

• stanczyk1511 Re: Bydgoska kampania - przyłączcie się do nas! O 19.05.13, 20:08
        Tak, Szanowny „wentylu”. Pełne poparcie dla wszystkich twoich spostrzeżeń i argumentów. Tylko wniosek jest smutny. Bo aby w Bydgoszczy zaczęło dziać się normalnie potrzebna jest gwałtowna rewolucja kadrowa. Dość już mamy barykad pomiędzy mieszkańcami a Prezydentem i Zarządem miasta, partyjnych i światopoglądowych przepychanek w obrębie Rady Miejskiej, asekuranctwa i obstrukcji ze strony urzędników Urzędu Miejskiego, głupiej rutyny w działaniach Straży Miejskiej. Mamy też dość zarozumialstwa, bezczelnego lobbingu i branżowego egoizmu niektórych, wybranych służb komunalnych. Do następnego rozdania wyborczego pozostał rok z lekką nawiązką. Akcji odwoławczej nie warto więc podejmować, ale koniecznie już teraz należy rozpocząć niezależną, obywatelską kampanię na rzecz skutecznego „wywalenia na zbity pysk” obecnych- wyjątkowo mało rozgarniętych - elit.
        Ta długa, w pełni jawna i szczera kampania - także na tym Forum, ale nie tylko - powinna umożliwić „wyłuskanie” lepiej rokujących kandydatur i sformułowanie przyjaznego Mieszkańcom programu sanacji miasta. Tak - uzdrowienia - bo na dziki rozwój już nas nie stać.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka