Dodaj do ulubionych

I LO - fatalny nabór

25.06.13, 20:10
Co dzieje się z I LO? Analizując wybory uczniów z I preferencji to 3 oddziały mają znacznie poniżej 32 uczniów. Co jest przyczyną, ostatnie afery z I LO, oczernianie szkoły. Może kadra jest coraz słabsza, a może dyrekcja nie umie zorganizować odpowiednio promocji. Patrząc na statystykę innych ogólniaków z czołówki znacznie lepiej niż "elitarna I".
Obserwuj wątek
    • naubyd Re: I LO - fatalny nabór 25.06.13, 20:45
      Może zbyt uwierzyli w swoje jedynkowo i nie prowadzili odpowiedniej promocji? Być może też postawili za wysokie progi punktowe, a jak wiadomo egzaminy gim w naszym mieście tak średnio. Ja tam Jedynki nie żałuję. Żal tylko, że tylko dwie zawodówki nabrały komplet. Jakaś masakra z tymi szkołami. Pracodawcy czekają na kadry a Ci idą do ochnastego LO. Może winny jest nowy system w którym nie przewidziano techników uzupełniających dając w zamian skomplikowaną ścieżkę przez LO i kursy do kwalifikacji?
      • krzysztooofff97 Re: I LO - fatalny nabór 01.07.13, 18:58
        W Bydgoszczy i tak w odróżnieniu od innych miast dużych jest inna struktura wyborów. 56% wybiera szkolnictwo zawodowe (14zawodówki+42 technika), a 44% szkoły ogólnokształcące. Co dzieje się w I LO jest zaskoczeniem dla tej szkoły. Uważam, że zarozumiałość nie popłaca, myśleli, że bez problemu nabiorą full.
    • lenka55 Re: I LO - fatalny nabór 14.07.13, 12:52
      Jestem absolwentką ILO, ukończyłam klasę czteroletnią. Ostatnio przeczytałam artykuł w Gazecie Wyborczej właśnie o fatalnym naborze w ILO i byłam zszokowana. Podczas uczęszczania do tej szkoły, różne rzeczy się o niej mówiło, że same snoby do niej chodzą itp. Skłamałabym gdybym napisała, że ja byłam święta i nigdy złego słowa nie powiedziałam o mojej szkole, bo wiele rzeczy mi w niej przeszkadzało. Nigdy nie rozumiałam dlaczego sama dyrekcja kreuje jedynkę na szkołę prestiżową i elitarną. Fakt, poziom nauczania jest dość wysoki, w środku jest odpicowana i zawsze za taką uchodziła, ale na tle innych szkół, ILO tak bardzo się nie wyróżnia, pomimo tego, że można spotkać w niej hipsterów, ale tak jest w KAŻDEJ SZKOLE. Uważam, że ciągłe podkreślanie elitarności mojej byłem szkoły tylko pogarsza jej wizerunek i nie dziwię się, że zainteresowanie nią spadło. Na spadek chętnych z pewnością ma też wpływ fanpage'owa afera. Jednak patrząc z dystansu na te 4 lata spędzone w ILO, to pomimo tej całej otoczki jaka się zrobiła wokół liceum to poziom nauczania jest wysoki, z mojej klasy WSZYSCY dostali się na najlepsze uczelnie w kraju. Sami byśmy tego nie osiągnęli gdyby nie nauczyciele. Wiadomo byli lepsi i gorsi, ale dzięki tej szkole, przez 4 lata zdobyłam poziom j. hiszpańskiego taki, który pozwolił mi na uzyskanie 80% z matury rozszerzonej i jestem spokojna, że jak wyjadę do Hiszpanii, to dogadam się z każdym. Dlatego jeśli czyta to jakiś gimnazjalista: Nie patrz na to co mówią o jedynce, bo oprócz snobów spotkasz tam naprawdę wspaniałych ludzi (wiem co mówię) i zdobędziesz wspomnienia na całe życie.
      • naubyd Re: I LO - fatalny nabór 14.07.13, 14:49
        Lenko a prawda jest też taka, ze spada zainteresowanie ogólniakami bo one niewiele dadzą przeciętnemu absolwentowi. Ponad 50% wybiera szkoły techniczne. 40 kilka % musi gdzieś sie podziać. Uczeń jest inercyjny.
        • lenka55 Re: I LO - fatalny nabór 14.07.13, 21:23
          Naubyd, zgadzam się z Tobą, że teraz technika czy zawodówki wracają do łask, ja po prostu chciałam pokazać jedyneczkę w trochę innym świetle : ), ale myślę, że zainteresowanie to jedno a to co mówią inni o ogólniakach to drugie, niektórzy kierują się tym co mówią o danej szkole na mieście niż tym co ona oferuje..
          • naubyd Re: I LO - fatalny nabór 14.07.13, 23:40
            o i tu masz rację. Dzieciaki często słuchają rówieśników zamiast sprawdzić co i jak na miejscu.
            A 1LO szanuję za informatyków
            • lenka55 Re: I LO - fatalny nabór 15.07.13, 00:25
              Dobre i to, a fakt są nieźli
              • intervention Re: I LO - fatalny nabór 15.07.13, 09:35
                Ja szanuje ludzi za to jacy są a nie jaką szkołę kończyli :)
      • marina2 Re: I LO - fatalny nabór 15.07.13, 15:50
        lenko jedynkę kończyłaś dość dawno temu-jeśli 4 letnią
        jedynka współczens to bardzo słaba intelektualnie szkoła jadąca na korkach od lat.
        mówię to niestety z doświadczenia mjaego dziecka : u nas decyzja o nauce w tej szkole zapadła ,że tak powiem regionalnie czyli dobry dojad do szkoły.
        a co w śroku:
        rewelacja architektoniczna po remoncie i często odwoływane lekcje , nierealizowanie programu nauczania,plan lekcji od czapy czyli od 7.10 do 17.10 w porywach.niektórzy nauczyciele naprawdę pracujący inni żyjący w przeświadczeniu nimbu cwłay szkoły czytaj rodzic ma kasę rodzic zpłaci innym nauczycielom czyli z innych szkół.
        • lenka55 Re: I LO - fatalny nabór 15.07.13, 16:57
          Marina2, jedynkę skończyłam W TYM ROKU, więc wiem jak wygląda ta szkoła i nie piszę jako rodzic, ale jako uczennica tej szkoły, więc chyba mam większe doświadczenie. Nie kwestionuję Twojej opinii o tej szkole, ale mam prawo wyrazić też swoją. Uczęszczanie do jedynki w mojej rodzinie to prawie jak tradycja, najpierw mój ojciec, teraz ja. Zgadzam się, że lekcje były odwoływane (ale za kadencji poprzedniego dyrektora) i godziny lekcyjne też nie do końca zgrane, ale tak się zdarza wszędzie. Ja w jedynce trafiłam na nauczycieli, którzy potrafili mnie zmotywować a dodatkowe lekcje poza szkołą, brałam i owszem, ale tylko ze względu na to by poszerzyć swoje horyzonty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka