Dodaj do ulubionych

Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokryzji

31.07.13, 21:25
Popis hipokryzji i zaklamania w wypowiedziach wielokrotnie juz skompromitowanego czlowieka, majacego czelnosc nazywania siebie "bydgoszczaninem". Poraz kolejny daje przyklad swojej antybydgoskiej postawy, zadajac odstepstwa od zadan ze strony miezskancow Bydgoszczy wprowadzenia zasad podzialu srodkow unijnych w opraciu o parytet ludnosciowy. Jest jasne, ze obecna uznaniowa forma podzialu tych srodkow pozwala Calbeckiemu i jego klakierom na faworyzownie tylko Torunia co tez skwapliwie realizuja. Przypomne, ze ostatnia decyzja o rozbudowie szpitala w Torunia za 500 mln zl i uzyskanie dodatkowego dofinasowania na most w Toruniu na kwote ca. 200 mln. zl., znacznie pogarszaja stosunek podzialu tych srodkow na niekorzysc miaszkancow Bydgoszczy, ktory juz do tej pory wynosil jak 1 do 2 na korzysc stystycznego mieszkanca Torunia. W "dialogu" Hartwich zamierza ta polityke swojego szefa w UM propagowac jako prawidlowa i sprawiedliwa. Wypowiedz Hartwicha traktuje jako szczyt bezczelnosci i arogancji. Mam nadzieje ze ten chwast uda sie w nadchodzacych wyborach poprostu raz na zawsze usunac.

bydgoszcz24.pl/artykul/wicemarszalek-hartwich-zaprasza-do-rzetelnego-dialogu
Obserwuj wątek
    • semeon Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 31.07.13, 22:30
      Jak już napisałem w innym wątku postawę tego pana określić można dwoma słowami:

ŚMIECHU WARTE

To ewidentnie początek jego kampanii na fotel prezydenta Bydgoszczy.

dziwnabydgoszcz.blogspot.com/2013/07/bydgoska-spalarnia-smieci-kolejny.html
      • ababyd Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 01.08.13, 00:16
        Stary, mądry "semeonie", może podejmiesz się zorganizowania spotkania, spokojnej, merytorycznej dyskusji, Forumowiczów z Autorem listu? Jest tyle do wzajemnego wyjaśnienia, a deklaracja wypływająca z listu zachęca do tego.
        Nie musisz tego robić sam, zapewne pomogą Tobie inni?
        ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
        Andrzej Adamski
        • krzysztooofff97 Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 01.08.13, 00:23
          Czy jest Pan niewidomy, nie tylko dosłownie, ale i w przenośni. Z takimi jak Pan i wicemarszelek to nasza, przepraszam moja Bydgoszcz będzie totalnym grajdołem.
          • ababyd Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 01.08.13, 00:37
            Może masz rację, ale nie koniecznie.
            Jakie są Twe propozycje?
            AA
            • arafat11 Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 01.08.13, 00:41
              ma Pan czarno na białym:
              dotychczas Torun dostaje wiecje pieniędzy( dowody na stronie urzędu marszałkowskiego) czy cos robi pan H. w tej sprawie? nic...
              Bydgoszczanei się oburzają, wiec pada propozycja by podzial był według parytretu ludnościowego( czytaj, nie cala kasa dla Torunia) co robi pan H? WZYWA DO DIALOGU...

to dlaczego nie wzywal do dialogu jak kasa szla na Torun? jakglosowal za powołaniem teatru w Toruniu? wtedy dialogu nie potrzebowal?

widać o czyj interes on dba...na pewno nie o bydgoski...
              • ababyd Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 01.08.13, 00:55
                Warto rozmawiać "arafacie" - zawsze należy rozmawiać! Popatrz na wzorce wielkich tego świata. Chyba, że cel jest inny?
                AA
                • bydofan Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 01.08.13, 09:26
                  Panie Andrzeju właśnie Arafat udowodnił Panu, że warto rozmawiać. Warto rozmawiać gdy społeczeństwo rozmów potrzebuje np. w sprawie likwidacji NKJO, sprawiedliwy podział pieniędzy itp no chyba, że są jakieś inne cele np. zachowanie stołka vicemarszałka lub kandydowanie na fotel prezydenta.
                  • ababyd Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 01.08.13, 17:08
                    Widzisz drogi "bydofanie" - ja doświadczyłem rozmów, widziałem trochę rozmów, poczytałem troszeczkę o rozmowach. Rozmowa jest zawsze - w rodzinie, w polityce, w sprawach społecznych,.. - lepsza od rzucania obelgami, kamieniami, bombami.
                    Zawsze warto rozmawiać, nawet jeśli jedna strona ma złe intencje - zobacz ideały Solidarności. Różne były i są efekty rozmów, ale dzięki tamtym rozmowom /wiesz przecież kto z kim rozmawiał/ dzisiaj my możemy rozmawiać na forum.
                    Z powagą, AA.
                    • bydofan Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 01.08.13, 17:47
                      Zgadzam się. Dlatego oczekuję rozmowy uczciwej, bez unikania odpowiedzi, takiej konkretnej bez bluzgów ale też bez obrażania się
                      • naubyd Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 01.08.13, 17:59
                        i oczywiście konkretnej a nie takich wymijanek z wielosłowiem ale bez treści.
                • arafat11 Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 02.08.13, 03:38
                  Warto rozmawiać "arafacie" - zawsze należy rozmawiać

ale pod warunkiem, ze ta rozmowa cos może zmienić...niestety postepowanie pana H. czy marszalka pokazuje, ze rozmawic mogą, ale robia swoje...
            • ramboost Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 06.08.13, 21:25
              ababyd napisał:

> Może masz rację, ale nie koniecznie.
              > Jakie są Twe propozycje?

Moje są takie:
              1. Opublikować w prasie działania pana H na rzecz Bydgoszczy.
              2. Zebrać zmiotką jego resztki po reakcji bydgoszczan na jego rewelacje.
              3. Znaleźć człowieka na stanowisko prezydenta Bydgoszczy, który jest fachowcem, a nie lizodupcem .
              4. Głosować na niego.
              5. Cieszyć się ze zwycięstwa nad krzyżackim pomiotem.
              :)))
              • ababyd Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 06.08.13, 23:36
                Hm? Jak to łatwo powiedzieć, jak łatwo kogoś ocenić, szczególnie gdy samemu stoi się za rogiem, w cieniu.
                AA
        • semeon Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 01.08.13, 01:49
          Ja nie muszę się podejmować, gdyż nie jestem żadną strona do dyskusji. Jestem tylko skromną osobą fizyczną, reprezentującą samego siebie. Odpowiedz dlaczego, i to od lat, twój idol (nie wiem dlaczego?) nie chce się spotkać z działaczami Stowarzyszenia Metropolia Bydgoska. To jest moim zdaniem odpowiednia platforma do dyskusji. SMB rośnie w siłę i znaczenie, coraz więcej znanych i mniej znanych bydgoszczan przystępuje do tego stowarzyszenia i moim zdaniem właśnie SMB ma realne szanse na przeprowadzenie tak pożądanych przez bydgoszczan zmian. To dlaczego pan wicemarszałek nie chce z nimi rozmawiać? Moim zdaniem, nie chce bo się boi i nie ma argumentów oraz odpowiedzi na rzeczowe, fachowe i konkretne pytania przedstawicieli SMB. Ja wierzę w SMB i mądrość bydgoszczan. A nie wierzę panu Hartwichowi. Miał swój czas i swoje szanse, ale je zmarnował i nic już nie zmieni faktów, które zaistniały za jego kadencji, a które były skrajnie niekorzystne dla bydgoszczan, których ponoć reprezentował i którzy powtórnie wybrali go na radnego sejmiku, nie wiedząc jak wielki popełniają błąd. Mam nadzieję, że to ostatni taki błąd wyborców.

dziwnabydgoszcz.blogspot.com/2013/07/bydgoska-spalarnia-smieci-kolejny.html
          • ababyd Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 01.08.13, 17:23
            "semeonie" szanowny, masz rację - nie jesteś stroną /takiej reakcji spodziewałem się od mądrego, doświadczonego - bez przekąsu - Forumowicza/.
            Powiedz mi, kto z forum jest stroną? Tylu czuje się właśnie uprawnionych - w kominiarkach łatwo.
            SMB jest jedną z bydgoskich stron - masz rację. Zadajesz mi pytanie dlaczego pan Edward Hartwich nie chce się spotkać z MB /pomijam Twą formę niesprawiedliwego określania tego Pana wobec mnie - świadczy to tylko o Tobie/.
            Jeśli ciągle słyszę to samo pytanie, należy je skierować do pana EH - chyba to dziecinnie naturalne.
            "semeonie", każdy z nas ma prawo mieć swe poglądy /to nasze osobowości/, Ty, Pan EH, anonimowi forumowicze, ale i ja.
            Dziś jest oferta rozmów bez emocji - trzeba skorzystać, dla dobra Bydgoszczy. Oczywiście, tak jak zaznaczyłeś, trzeba być jednak stroną. Forumowicze, gdyby chcieli, gdyby byli odważni, gdyby przyjęli pewne zasady dyskusji, mogliby być zapewne stroną. Tak myślę.
            Pozdrawiam, AA.
            • semeon Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 01.08.13, 23:55
              Forumowicze jeżeli chcą być stroną to mogą wziąć udział w działaniach SMB. Tylko co z tego jak pan EH nie chce się z nimi spotykać? Zawsze łatwiej manipulować przypadkowymi ludźmi o zatomizowanych, często odmiennych, a czasami skrajnych poglądach, a o wiele trudniej stanąć przed prawnikami, ekonomistami, inżynierami, profesorami, biznesmenami, i innymi, którzy mają wspólny cel, zazwyczaj dużą wiedzę i doświadczenie, a do tego nie chowają się za partyjnym szyldem.

dziwnabydgoszcz.blogspot.com/
        • tylko_fakty Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 01.08.13, 09:09
          ababyd napisał:

> Stary, mądry "semeonie", może podejmiesz się zorganizowania spotkania, spokojne
          > j, merytorycznej dyskusji, Forumowiczów z Autorem listu? Jest tyle do wzajemneg
          > o wyjaśnienia, a deklaracja wypływająca z listu zachęca do tego.
          > Nie musisz tego robić sam, zapewne pomogą Tobie inni?
          > ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
          > Andrzej Adamski

Panie Adamski nie pier... Pan głupot .
          Hartwich spotka się (jezeli to zrobi) to tylko z takimi klakierami jak Pan
          Przeczytaj Pan sobie artykuł o kontroli NIK u Całbeckiego, czy AA był wsród tych dodatkowo zatrudnionych ?
          • ababyd Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 01.08.13, 17:29
            "tylko_fakty", kto pisze głupoty?
            O fakty zapytaj w NIK. Co do spotkania - rozumiem Ciebie, trudno iść na spotkanie w okryciu głowy - twarzy.
            Nie dawaj się podkręcać, bo fakty lubią spokój, rozwagę, ostrożność.
            AA
        • bydofan Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 01.08.13, 17:43
          Dyskusja z marszałkiem byłaby pełniejsza, gdyby zechciał z nami tu porozmawiać. Zapraszamy marszałka na nasze forum.
          • ababyd Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 01.08.13, 18:19
            "bydofanie", jak miałoby to być? Anonimowo?
            Zachowaj abecadło zasad, proszę.
            AA

p.s.
            Oczywiście Jego wola.
            • bydofan Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 01.08.13, 18:29
              Abecadło kulturalnych zachowań dopisało siłą rzeczy to, że w forach internetowych można brać udział anonimowo. Na tym polegają fora.
              A co do woli marszałka to jego apel o chęci rozmowy wziąłem na serio. Byłem naiwny?
              • ababyd Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 01.08.13, 18:59
                Rozumiem forumowe zasady, ale także rozumiem inne, szczególnie te zagubione - cywilizacyjne.
                Z dużym szacunkiem dla Ciebie "bydofanie", AA.
                • bydofan Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 01.08.13, 19:25
                  Anonimowość jak wiele innych rzeczy ma wady i zalety ale w gruncie rzeczy jest dobra. Nie widzę sensu z tego rezygnować.
    • facetzpomorza Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 01.08.13, 09:38
      thomas-3 napisał:
      > Przypomne, ze ostatnia decyzja o rozbudowie szpitala
      > w Torunia za 500 mln zl i uzyskanie dodatkowego dofinasowania na most w Toruni
      > u na kwote ca. 200 mln. zl., znacznie pogarszaja stosunek podzialu tych srodkow
      > na niekorzysc miaszkancow Bydgoszczy, ktory juz do tej pory wynosil jak 1 do 2
      > na korzysc stystycznego mieszkanca Torunia

ha ha ha, niedobry Toruń zawalczył o dodatkowe środki na most i ...udało sie. Znów was skrzywdzili.
      • johnyflaszka Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 01.08.13, 09:47
        A kto to jest ten pan Hartwich czy mógłby mi pan Adamski przybliżyć jego sylwetkę.
        • ababyd Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 01.08.13, 17:35
          "johny..", bez trudu dasz sobie radę samodzielnie - opieraj się tylko o prawdę.
          AA
          • syn_biskupa Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 02.08.13, 07:17
            Nie da się rozmawiać z kimś komu już się nie ufa.
    • tylko_fakty Jedno pytanie do Adamskiego,o jego pracę w Toruniu 02.08.13, 09:03
      Panie Adamski jako, że podajesz się za człowieka wiary odpowiedz na jedno pytanie.
      Czy Hartwich załatwił Tobie pracę w jednostce podległej Urzedowi Marszałkowskiemu w Toruniu?
      • szczam.napis Re: Jedno pytanie do Adamskiego,o jego pracę w To 05.08.13, 09:31
        www.bip.kpim.lo.pl/?cid=114 - tutaj już nie pracuje "od jakiegoś czasu".
        • rufusa3 Re: Jedno pytanie do Adamskiego,o jego pracę w To 09.08.13, 10:54
          szczam.napis napisał:
          tutaj już nie pracuje "od jakiegoś czasu".

Jestem pełen podziwu dla idealnego zgrania kompetencji gościa od rowerków z zakresem obowiązków przewidzianych w opisie tego stanowiska. Widać, że o zatrudnieniu tego jegomościa decydowały tylko i wyłącznie względy merytoryczne. Brawo łysy pajacu. Zapewne dlatego nasze wohewództwo "szczytuje" we wszelkich rankingach i statystykach bo na podobnych zasadach funkcjonuje rekrutacja na każde stanowisko w Urzędzie Marszałkowskim. Łącznie z tym najwyższym. Vivat Polonia, vivat wszystkie stany!!!
          • ababyd Re: Jedno pytanie do Adamskiego,o jego pracę w To 09.08.13, 11:14
            Czytam i współczuję Tobie.
            Dobrze, że ukrywasz się za "...fusami" - zapewne przyniósłbyś potworny wstyd swym przodkom?
            AA
            • rufusa3 Re: Jedno pytanie do Adamskiego,o jego pracę w To 09.08.13, 17:52
              Kto tu się ukrywa? W odpowiedzi na twój dezyderat jawności podałem ci się na tacy, Krzysztof Kwiatkowski. Ale pomimo tego jakoś nie byłeś w stanie ani wprost odpowiedzieć na łatwe pytanie ani merytorycznie odnieść się do podnoszeonych kwestii. Jeszcze raz powtórzę, jesteś paskudnym hipokrytą, który sam, wzywając adwersarzy do szczerości, mota się bez końca we własnym fałszu.
              • ababyd Re: Jedno pytanie do Adamskiego,o jego pracę w To 09.08.13, 18:25
                Czytam, czytam i pozdrawiam wiarygodnego Krzyśka.
                AA
    • clarissa.vaughan Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 02.08.13, 14:37
      PZPO,PZPO,.....,......PZPO.Jeszcze rok męczarni na szczęście.
      • johnyflaszka Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 02.08.13, 14:50
        clarissa.vaughan napisała:

> PZPO,PZPO,.....,......PZPO.Jeszcze rok męczarni na szczęście.

A co z tymi wszystkimi wirtualnymi toruńskimi inwestycjami w naszym mieście?
    • bydofan Odpowiedź SMB 02.08.13, 17:22
      Wklejam odpowiedź SMB

W odpowiedzi na apel Wicemarszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Pana Edwarda Hartwicha, skierowany w liście do bydgoskich mediów, a opublikowany na portalu internetowym www.bydgoszcz24.pl Wicemarszałek Hartwich zaprasza do rzetelnego dialogu, Stowarzyszenie Metropolia Bydgoska nie może pozostać obojętne, stąd nasza odpowiedź.

Na wstępie, czy postawione pytanie przez Pana Hartwicha: co takiego się stało, dlaczego jego miasto uzyskało tak słabe wskaźniki - jest z jego strony szyderstwem, czy kompletną niewiedzą?
      Ubolewamy, podobnie jak Pan Wicemarszałek, że w tegorocznym Rankingu Samorządów dziennika „Rzeczpospolita” miasta i gminy naszego województwa nie miały powodów do satysfakcji, a w szczególności Bydgoszcz, ale to przecież nikt inny, jak Urząd Marszałkowski, w którym Pan Hartwich jest wicemarszałkiem przyczynił się i przyczynia nadal do osłabienia znaczenia gospodarczego i politycznego naszego miasta. To nie kto inny, jak Urząd Marszałkowski dzieli pieniądze w formie samorządowych i unijnych dotacji.
      Jak to się dzieje, że w naszym województwie mieszkaniec niemal dwukrotnie mniejszego od Bydgoszczy Torunia, otrzymuje statystycznie na głowę niemal trzykrotnie więcej pieniędzy niż mieszkaniec Bydgoszczy? Panie Wicemarszałku, to dlatego tak słabe notowania naszej Bydgoszczy, ale czy też Pańskiej?
      To przecież dzięki toruńskiemu Urzędowi Marszałkowskiemu nie tworzy się w Bydgoszczy - a przynajmniej nie pomaga przedsiębiorcom w budowaniu - infrastruktury ułatwiającej rozwój biznesu usytuowanego w naszym regionie. Panie Wicemarszałku Hartwich, to stąd te słabe notowania Bydgoszczy.
      W dalszej części swojego listu pisze Pan: „że kluczem do poprawy sytuacji Bydgoszczy jest zmiana komunikacji i współpracy”. Co prawda zauważa Pan, że: „Bydgoszcz w sposób szczególny powinna umieścić w polu swojej aktywności najbliższe jej otoczenie”. Słowa te jednak brzmią mało wiarygodnie w odniesieniu do Pana głosowań w sejmiku przeciw utworzeniu metropolii bydgoskiej czy za powstaniem Teatru Muzycznego w Toruniu, które mają długofalowe skutki, prowadzące do osłabienia znaczenia Bydgoszczy w regionie oraz do degradacji bydgoskich instytucji kulturalnych. Zastanawia nas, czy aby mówiąc o współpracy nie ma Pan na myśli tej jedynie słusznej, oczywiście tylko i wyłącznie ze wskazanym przez Pana miastem.
      Potwierdzeniem naszych odczuć jest Pana zaniepokojenie sytuacją, „w której kosztem realizacji wspólnych projektów rozwojowych oczekuje się alokacji środków przeznaczonych na rozwój wg klucza demograficznego (liczbowego)”. Tym samym sugeruje Pan, aby środki unijne były dzielone tak jak dotychczas, czyli uznaniowo według tylko Panu i toruńskim politykom znanego klucza, a w przekonaniu bydgoszczan niesprawiedliwie, mimo że przecież przyznawane na dany region środki wynikają z liczby mieszkańców a tym samym ich wkładu w dochody województwa. Bydgoszczanie czują się dziś tak, jakby zabrano im część należnych pieniędzy w myśl wyższego dobra, które lokowane jest gdzie indziej. Pana z pewnością ten niepodważalny fakt nie martwi, nas jednak tak, jak np. propozycja przeznaczenia pół miliarda złotych na rozbudowę szpitala w Toruniu, w sytuacji, gdy znaczące w regionie szpitale bydgoskie podlegające Urzędowi Marszałkowskiemu mają poważne problemy finansowe. Czy zrobił Pan coś w tej sprawie?
      Pisze Pan, że: „dla dobra naszego miasta potrzebujemy pilnego przełamania blokady emocjonalnej i podjęcia rzetelnego dialogu nas wszystkich. Poprawę komunikacji między nami powinno zapoczątkować obdarzenie się wzajemnym szacunkiem”. Szkoda, że nie zauważył Pan niejednokrotnie podejmowanych przez nasze Stowarzyszenie prób dialogu z Panem, o ważnych bydgoskich sprawach. Mimo kilkukrotnego zaproszenia nie znalazł Pan nawet chwili na spotkanie, nie doczekaliśmy się nawet pisemnej odpowiedzi na nasze zaproszenia. Tak zatem wyglądają Pańskie standardy dialogu i debaty, których oczekuje Pan od innych! Cóż elita władzy nie musi się przecież bratać ze zwykłymi mieszkańcami, do tego działającymi społecznie dla swojego miasta. To Pan wykazał się brakiem troski o komunikację, o którą teraz tak ochoczo apeluje! To Pan nie chciał z nami rozmawiać, co w myśl Pana słów powinniśmy odbierać jako brak szacunku z Pana strony dla naszego Stowarzyszenia i ludzi w nim działających - bydgoszczan. Mimo wszystko czekamy na rzetelną debatę z Panem. Nie będziemy już kolejny raz Pana prosić o spotkanie, gdyż z braku odpowiedzi na wcześniejsze zaproszenia liczymy, że nadal rozważa Pan taką możliwość. Oby jednak to rozważanie nad debatą nie trwało do czasu najbliższych wyborów, gdyż Bydgoszcz potrzebuje pilnych decyzji już dziś. Oczekujemy rzetelnej debaty, chociaż apel o nią z Pana strony trudno traktować poważnie.

Nie ma takiej rzeczy w Bydgoszczy, której w Toruniu nie skrytykowaliby w czambuł.
      • jedrek95 Re: Odpowiedź SMB 02.08.13, 19:20
        czy za powstaniem Teatru Muzycznego w Toruniu, które mają długofalowe skutki, prowadzące do osłabienia znaczenia Bydgoszczy w regionie oraz do degradacji bydgoskich instytucji kulturalnych. - no cóż czasy kiedy wojewoda DEKRETAMI ( a potem przewodniczący WRN) likwidował ( fizycznie ) toruńskie inst muzyczne umożliwiając ich nieskrępowany rozwój jedynie w Bydgoszczy już szczęśliwie minęły ! a szkoda prawda ? nie mielibyście nic przeciw temu !
        PS. Sądzę że gdyby marszałek i sejmik był w Bydgoszczy liczba inwestycji w Toruniu była by równa liczbie instytucji kultury zbudowanych / powołanych w Toruniu za czasów woj bydgoskiego ! czyli 0! ( ile inst kultury powstało w woj wrocławskim poza Wrocławiem /a o parytety ludnościowe widzielibyśmy jak świnia swoje ucho .
        • johnyflaszka Re: Odpowiedź SMB 03.08.13, 06:11
          jedrek95 napisał:

> PS. Sądzę że gdyby marszałek i sejmik był w Bydgoszczy liczba inwestycji w Toru
          > niu była by równa liczbie instytucji kultury zbudowanych / powołanych w Toruni
          > u za czasów woj bydgoskiego !

Na pewno nic mniej niż w Skierniewicach albo Sosnowcu chyba macie się za Paryż.
          • jedrek95 Re: Odpowiedź SMB 03.08.13, 14:38
            Ta odpowiedz jest baardzo wymowna i , pewnie nieświadomie, potwierdza co napisałem . Cóż zyczę dobrego samopoczucia
            • arafat11 Re: Odpowiedź SMB 04.08.13, 04:04
              a przypomnij to ile instytucji kulturalnych powolano w Bydgoszczy za kuj pomu..i dlaczego 0?
              • jedrek95 Re: Odpowiedź SMB 04.08.13, 13:28
                My nie pisaliśmy o stolicy kulturalnej w zamian za województwo i nie zlikwidowaliśmy żadnej instytucji a tym bardziej żeby móc spokojnie coś budować tylko u siebie , no ale mamy jeszcze drugie tyle czasu ( wyście mieli aż 30 lat niestety
                • arafat11 Re: Odpowiedź SMB 05.08.13, 00:41
                  My nie pisaliśmy o stolicy kulturalnej w zamian za województwo

mylisz decyzje władz centralnych z regionalnymi...

po drugie teraz mamy niby demokracje a calbecki zachowuje się jak partyjny kacyk pchający wszystko do torunia...zgadza się?

przecież szczytem idiotyzmu jets powoływanie nowej instytucji kulturalnej w Toruniu gdy na inne obcina się fundusze?
                  no aletakie rzeczy tylko u nas...

a o takim szczególe, ze wToruniu, miescie 1,75 razy mniejsyzm od Bydgoszcyz jest więcej instytucji utrzymywanych przez marszalka już nie wspomnę...
              • hassleader Re: Odpowiedź SMB 05.08.13, 17:01
                "Potwierdzeniem naszych odczuć jest Pana zaniepokojenie sytuacją, „w której kosztem realizacji wspólnych projektów rozwojowych oczekuje się alokacji środków przeznaczonych na rozwój wg klucza demograficznego (liczbowego)”. Tym samym sugeruje Pan, aby środki unijne były dzielone tak jak dotychczas, czyli uznaniowo według tylko Panu i toruńskim politykom znanego klucza, a w przekonaniu bydgoszczan niesprawiedliwie,"

Jeszcze jakieś pytania? To do belfegora z niemcowni. On wie wszystko lepiej.
                • belphegor-pisu Re: Odpowiedź SMB 05.08.13, 23:01
                  Ty już masz manię prześladowczą. To dobry znak.

------
                  "Przepraszam, Girzyński Zbigniew, proszę o wybaczenie pana posła tego niezamierzonego błędu w nazwisku." - multinickowiec hassleader 06.03.13, 03:35
                  forum.gazeta.pl/forum/w,54,134778223,142991044,Re_Trasy_S5_nie_bedzie.html
        • bydofan Re: Odpowiedź SMB 04.08.13, 10:02
          Zero? A Baj Pomorski?
          Przyczyn braku inwestycji trzeba szukać w polityce władz komunistycznych a nie w niechęci czy też pazerności bydgoszczan. Podpowiem Ci , że w Bydgoszczy też nic nie powstawało a filharmonię, operę i szkołę muzyczną mieliśmy tylko dzięki niezłomnej postawie ANDRZEJA SZWALBEGO, który komunistyczne mury przebijał głową. Ale tego nie da się zrozumieć mając tyle niechęci, nienawiści wobec Bydgoszczy lepiej jechać na toruńskiej propagandzie antybydgoskiej.
          • jedrek95 Re: Odpowiedź SMB 04.08.13, 13:35
            Baj Pomorski , przecież wyście go po prosty nie chcieli ! Nawet za bardzo nie miał gdzie występować .a nie w niechęci czy też pazerności bydgoszczan - czyżby ; Wrocław mógł , Katowice mogły a Wy nie i jeszcze najpierw trzeba było u sąsiadów polikwidować żeby zacząć to przebijanie - pomijając już fakt że po tym przebiciu oczywiście wspomniane instytucje wybudowaliście w 110% z budżetu miasta - prawda ?
            • bydofan Re: Odpowiedź SMB 04.08.13, 17:24
              Twoje zarzuty zawarte w ostatnich dwóch postach to sprawy omawiane niedawno. Po wojnie Bydgoszcz była baaardzo mocno zaangażowana w odbudowę Warszawy. Tu wszystko leżało w gruzach a my odbudowywaliśmy Wawę. po prostu nie było lokalu dla Baju. W Bydgoszczy też nic nie powstawało w przeciwieństwie do wielu miast Bydgoszcz była objeta polityką eksperymentalną wg, której tu nie miało być kultury i nauki. Te same władze, które zadecydowały o tym, że przeniesiona zostanie radiostacja z T do B zablokowały postęp naukowy i kulturalny miasta. Efekt? Wy torunianie wyśmieniacie nas, ze jesteśmy niewykształceni itp a radiostację wypominacie nam już ponad 70 lat. Tylko co myśmy mogli wtedy?
              • tupolej154 Re: Odpowiedź SMB 04.08.13, 17:56
                bydofan napisał(a):

Efekt?
                > Wy torunianie wyśmieniacie nas, ze jesteśmy niewykształceni itp a radiostację w
                > ypominacie nam już ponad 70 lat. Tylko co myśmy mogli wtedy?

Ale za to teraz mają radiostację z prawdziwego zdarzenia słynną na cały kraj i nie tylko.
                • ababyd Re: Odpowiedź SMB 04.08.13, 22:33
                  Mogliśmy mieć ją w Bydgoszczy - nie chciano.
                  AA
                  • szczam.napis Oczywiście moher nie zrozumiał ironii...... 05.08.13, 09:35
                    ale czego się spodziewać po ciemnej masie zdalnie sterowanej falami radiowymi.
                    • ababyd Re: Oczywiście moher nie zrozumiał ironii...... 05.08.13, 10:02
                      Żyjesz! Kamień z serca.
                      AA
                      • szczam.napis To może z innej beczki: co z tą robotą od 05.08.13, 10:31
                        pana H? Dojrzałeś w końcu do prawdy? Czy dalej odwagi nie starcza?
                        • ababyd Re: To może z innej beczki: co z tą robotą od 05.08.13, 14:56
                          Odwaga - gdybyś Ty wiedział co to takiego, moglibyśmy porozmawiać.
                          Kamień z serca, że żyjecie.
                          AA
                          • szczam.napis Nie musimy rozmawiać - wystarczy prosta odpowiedź 05.08.13, 15:01
                            splątany człowieczku.
                  • zdrajca1 Re: Odpowiedź SMB 07.08.13, 16:35
                    Kto MY? Kto mógl mieć? Reprezentuje Pan jakąś grupę czy partię?
              • jedrek95 Re: Odpowiedź SMB 05.08.13, 18:52
                Tylko co myśmy mogli wtedy? Wzruszyłem się aż do .. jacy Wy byliście biedni ! W Bydgoszczy też nic nie powstawało - tu już płakałem rzewnymi łzami . Dobrze ze kolega / koleżanka ? nie odniósł się do likwidacji toruńskiego życia i instytucji muzycznych -zlikwidowało, jak rozumiem te same władze warszawskie ? - a Wy w trudzie i znoju musieliście wtedy bijąc głową odbudować już u siebie i bez żadnej konkurencji ! i z budżetu miejskiego . Biorąc powyższe jako prawdę rzeczywiście jaka OGROMNA KRZYWDA WAM SIĘ DZIEJE Z TYM TEATREM AJENCYJNYM W TORUNIU
                • bydofan Re: Odpowiedź SMB 05.08.13, 20:02
                  Czy Ty naprawdę nie masz świadomości, że o wszystkim o czym nie decydowała Moskwa decydowała Wa-wa. Przecież o tym którędy miał przebiegać chodnik między blokami decydowała Wawa.
                  Nigdy nie słyszałem, żeby ktokolwiek miał Toruniowi za złe, że Baj wylądował w Toruniu. To Wy jesteście wiecznie zacietrzewiemi i wypominacie już ponad 70 lat przeniesioną (a raczej wybudowaną od podstaw ) radiostację.
                  • jedrek95 Re: Odpowiedź SMB 06.08.13, 17:01
                    A ja jeszcze raz powtarzam ze Wy po prostu Baja sami nie chcieliście , nikt go dekretami nie przenosił ani nie rozwiązywał ! nie nakazywał tez przeprowadzki aktorom . Do tej pory nikt mi nie odpowiedział jak to jest , jak likwidowano toruńskie życie muzyczne ( wiem wiem to warszawka z podpuszczenia moskali ) wyście byli głęboko przeciw tak mocno że szybko zaczęliście budowę życia muzycznego i instytucji u siebie ( i tylko u siebie ! ) to było w sumie cacy ale już parę milionów na impresaryjny ! teatr muzyczny w Toruniu to jawna niesprawiedliwość która do tego rozwali metropolitarne instytucje . Może powinniśmy ( dla tzw sprawiedliwości dziejowej ) najpierw zlikwidować ( jak Wy ) wszystko a potem zacząć walić głową w warszawskie mury z płaczem ze region nie ma . Pewnie , czasy były inne ( jak odpowiadają księża na pytania ile Jezus brał za sakramenty ) i teraz się tak nie da , ale właśnie są inne - na szczęście .
                    PS ....przeniesioną (a raczej wybudowaną od podstaw ) radiostację - było nie przenosić nie trzeba by było wybudowywać . Zresztą przenoszono cichcem w etapach - nazwa zmieniała się co rok aż za trzecim część toruńska w nazwie zniknęła na stałe
          • ababyd Re: Odpowiedź SMB 04.08.13, 22:31
            Andrzej Szwalbe - czapki z głów!
            ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
            AA
    • clough Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 02.08.13, 22:12
      Panie Adamski, mącisz pan w tym wątku tak, że trudno się połapać o co panu chodzi. O czym tu rozmawiać z tym panem H. jak karty dawno rozdane, a pula się rozeszła (do Torunia). Prawdopodobnie ten pan chce rozmawiać o swojej przyszłej szansie na ewentualny wybór do (...) tu można wstawić co się komu nawinie.
      • raszka1000 Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 02.08.13, 23:41
        Uważam, że z tym chłopcem na posyłki całbeckiego nie powinno się rozmawiać, bo go się w ten sposób niepotrzebnie nobilituje.
        • ababyd Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 04.08.13, 22:40
          Kogo Ty chcesz nobilitować? Czy komuś się to podoba, czy nie to Wicemarszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Może zostanę zrozumiany?
          AA
          • szczam.napis Na szacunek trzeba zapracować, tytuł to za mało 05.08.13, 09:38
            chyba że historia z koniem jako senatorem jest dla ciebie zupełnie obca. Czego akurat po tobie się spodziewam.
          • zdrajca1 Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 07.08.13, 16:38
            ababyd napisał:

> Kogo Ty chcesz nobilitować? Czy komuś się to podoba, czy nie to Wicemarszałek W
            > ojewództwa Kujawsko-Pomorskiego. Może zostanę zrozumiany?
            > AA
            Do czasu Panie Adamski.Do czasu. Pana kolega - Sapalski też do czasu był Panem. I teraz jest nikim.
            • ababyd Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 07.08.13, 17:36
              Wszystko jest do czasu - masz rację.
              Uprzejmie proszę, pan Sapalski nie jest moim kolegą, to pan dr Henryk Sapalski - Prezydent Bydgoszczy, którego bardzo szanuję. Nikt tego Jemu nie odbierze!
              Bardzo mylisz się "zdrajco .." oceniając pana Sapalskiego.
              AA
              • zdrajca1 Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 07.08.13, 23:35
                ababyd napisał:

> Wszystko jest do czasu - masz rację.
                > Uprzejmie proszę, pan Sapalski nie jest moim kolegą, to pan dr Henryk Sapalski
                > - Prezydent Bydgoszczy, którego bardzo szanuję. Nikt tego Jemu nie odbierze!
                > Bardzo mylisz się "zdrajco .." oceniając pana Sapalskiego.
                > AA
                To zapytaj swojego przyjaciela Sapalskiego czemu będąc na wielomiesięcznym zwolnieniu lekarskim po utracie stołka jako Prezydent Bydgoszczy, brał jednocześnie pensję jako dyrektor bydgoskiego oddziału ZUS.Zapytaj też dlaczego działkę pod Geanta sprzedał najpierw pewnej bydgoskiej parafii za psie pieniadze aby ta chwilę później z ogromnym zyskiem sprzedała ją Geantowi.Skleroza dopisuje.Szkoda ,że nie było wtedy powołanego przez Jarosława CBA.Zapytaj też jak migał się na kolejnych rozprawach sądowych aż do przedawnienia.
                Gratuluję przyjaciół Panie Adawski.
                • ababyd Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 08.08.13, 09:32
                  Pisać potrafisz, ale z czytaniem gorzej. Sprawdź też znaczenie słowa przyjaciel.
                  Dla mnie to pan dr Henryk Sapalski - Prezydent Bydgoszczy. Rozumiemy się?
                  Twoje informacje są interesujące / o Gancie słyszałem inne wersje/ - zrób z tego użytek. W więzieniu zapewne znajdzie się miejsce, nie mówiąc o przepadku mienia - najlepiej kilku pokoleń?
                  Myśl co piszesz, szczególnie o relacjach innych osób.
                  AA
                  • zdrajca1 Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 08.08.13, 12:13
                    ababyd napisał:

> Pisać potrafisz, ale z czytaniem gorzej. Sprawdź też znaczenie słowa przyjaciel
                    > .
                    > Dla mnie to pan dr Henryk Sapalski - Prezydent Bydgoszczy. Rozumiemy się?
                    > Twoje informacje są interesujące / o Gancie słyszałem inne wersje/ - zrób z teg
                    > o użytek. W więzieniu zapewne znajdzie się miejsce, nie mówiąc o przepadku mien
                    > ia - najlepiej kilku pokoleń?
                    > Myśl co piszesz, szczególnie o relacjach innych osób.
                    > AA

Rozumiem,ze dla Ciebie to też gen. Wojciech Jaruzelski- Pierwszy Prezydent Wolnej Polski

Ech , Wy byli komuniści. Z czerwonych w czarnych się zmieniliscie.I myslicie,ze nikt tego nie widzi.
                    • ababyd Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 08.08.13, 14:13
                      Bądź mądrym, szanowny "zdrajco.."
                      AA
      • ababyd Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 04.08.13, 22:38
        Co mam powiedzieć - żałuję, że Tobie trudno się połapać. Nie mam nic na myśli poza tym, że zawsze należy rozmawiać, z każdym. Próbuję to potwierdzić na forum - mimo Waszej anonimowości. Są jednak pewne zasady, granice.
        AA
        • syn_biskupa Re: Hartwich zaprasza do dialogu - szczyt hipokry 05.08.13, 06:34
          ababyd napisał:

Próbuję to potwierdzić na forum
          > - mimo Waszej anonimowości.
          > AA
        • szczam.napis A gdzie ty wyznaczyłeś sobie granice wchodzenia 05.08.13, 09:33
          w pewną część ciała panu H? Kolana czy kostki?
          • rufusa3 Ten AA to specyficzna jednostka. 07.08.13, 19:54
            Napiszesz coś nt Hartwicha (pejoratuwnego) zaraz melduje się na forum i, utrzymując że jest posesjonatem jakiejś wiedzy tajemnej, przez ogródki lub bezpośrednio daje ci do zrozumienia, że nie wiesz wszystkiego o delikwencie a przynajmniej, nie masz świadomości jaka pozytywna to jednostka i jak wiele dobrego robi dla Bydzi, choć "na zewnątrz" wygląda, że działa zupełnie odwrotnie, wręcz uwala nasze miasto zgodnie z dyspozycjami łysego złodzieja jak jego zwykły pachołek czy inne popychadło. Teraz pojawia się nazwisko Sapalskiego, gościa o dość nieciekawej proweniencji politycznej ale, wg Adamskiego, znowu nie wiemy wszystkiego bo choć na pozór z tego Sapalskiego kawał drania, to tak naprawde to kolejny Wallenrod działający dla dobra Bydgoszczy. No i oczywiście sam Adamski, zawsze jakieś niedomówienia, jakieś półsłówka, ustawianie się w roli kolejnego depozytariusza wiedzy pochodzącej ani chybi bezpośrednio od Ducha Świętego. Generalnie "sprawy się dzieją" tak a nie inaczej, generalnie ch...wo dla Bydgoszczy ale tak naprawdę ku jej świetlanej przyszłości. Ale o tym jak mielą Młyny Niebieckie, wie tylko jego Świątobliwość Wielce i Wysoce Wrajemniczony AA. Izawsze ma na wszystko gotową tejemną albo inną, transendentną odpowiedź. Tylko na proste pytanie dotyczące kwestii kto mu załatwił robotę w samorządowych/państwowych strukturach dziwnie go zatyka i ani mrumru a sam pytający gromiony jest jakby co najmniej pytał kiedy i czy w ogóle p. Adamski stracił cnotę i czy było to z jego prawowitą małżonką czy to z jakąś inną laską. Żenada panie Adamski, powiedz Pan wreszcie dlaczego jesteś Pan tak Życzliwy dla sprzedawczyka/Judasza Hartwicha i czy też owa życzliwość indukowana jest zarobkiem z marszałkowskich, tj naszych, społecznych, pieniędzy, którymi tak chętnie szastają ci odbydwaj żałośni pseudomarszałkowie? Proste pytanie i prosta odpowiedź. Albo w ulubiony pański deseń: Niech mowa Twoja będzie Nie, Nie, Tak Tak. Zalatuje chyba znajomym, kadzidlano-kruchcianym smrodkiem? To i łatwiej powinno być udzielić jasną odpowiedź...
            • ababyd Re: Ten AA to specyficzna jednostka. 07.08.13, 20:26
              "Podziwiam" Ciebie "rufusa.." za trud "głębokiej " analizy tematu. Dobrze, że jesteś miłośnikiem weneckich luster, bo zbrukałbyś nazwisko.
              Pozwól mi szanować ludzi, w tym Forumowiczów /choć niektórych trudno/, ale szczególnie te osoby, które cenię. Jest ich wiele, a wśród nich panowie dr Henryk Sapalski oraz Edward Hartwich. Mam wiele powodów, a w większości takich, które i Tobie powinny być znane.
              Zachęcam do schłodzenia czoła.
              AA
              • rufusa3 Re: Ten AA to specyficzna jednostka. 07.08.13, 20:58
                Ok, wezwałeś mnie do schłodzenia czoła (choć podwyższonej temperatury nie mam) ale może by tak choć raz ad meritum? Jak to jest z tym płatnikiem twoich poborów? Jesteś niezależny w swoich ocenach czy może jednak, jak to wyziera z twoich postów, po prostu zwracasz zaciągnięte długi swojemu promotorowi H w ten sposób? I może uda ci się podać choć jeden, jedyny, nawet tci tyciuteńki przykład działania tego bydgoskiego Judasza, którego celem i skutkiem było wpsarcie miasta, które rzekomo reprezentuje w Sejumiku Samorządowym? No, zachęcam, prawda cię wyzwoli i łączy nas Bydgoszcz (ponoć).
                • ababyd Re: Ten AA to specyficzna jednostka. 07.08.13, 21:43
                  Po pierwsze szanowny "rufusa..", ja to Adamski, On to Hartwich, a Ty..? Rozumiemy się?
                  Po drugie, "wszystko" jest powiedziane, szczególnie przez znawców "faktów".
                  Trzecia sprawa - brak Twego uszanowania dla innych jest obrzydliwe - nieciekawe dajesz o sobie świadectwo, oczywiście Twój wybór.
                  Po czwarte, nie przykładaj swej miary do innych.
                  Piąte, to zachęta do porzucenia lenistwa i podjęcia trudu analizy działań Wybrańców - sądzę, że wielu będzie o wiele gorszych jak p. EH - mnie nawałnice forumowe zachęciły do takowych analiz i Facet wypadł lepiej jak myślałem /dziękuję zajadłym Forumowiczom/.
                  Masz rację - "Prawda nas wyzwoli" /dzięki!/, a Bydgoszcz nas łączy, czy nam się podoba, czy nie /ja nie wątpię/. Ciekawe czy rozumiemy się?
                  Prawdziwie pozdrawiam, AA.
                  • zdrajca1 Re: Ten AA to specyficzna jednostka. 07.08.13, 23:43
                    ababyd napisał:

> Po pierwsze szanowny "rufusa..", ja to Adamski, On to Hartwich, a Ty..? Rozumie
                    > my się?
                    > Po drugie, "wszystko" jest powiedziane, szczególnie przez znawców "faktów".
                    > Trzecia sprawa - brak Twego uszanowania dla innych jest obrzydliwe - nieciekawe
                    > dajesz o sobie świadectwo, oczywiście Twój wybór.
                    > Po czwarte, nie przykładaj swej miary do innych.
                    > Piąte, to zachęta do porzucenia lenistwa i podjęcia trudu analizy działań Wybra
                    > ńców - sądzę, że wielu będzie o wiele gorszych jak p. EH - mnie nawałnice forum
                    > owe zachęciły do takowych analiz i Facet wypadł lepiej jak myślałem /dziękuję z
                    > ajadłym Forumowiczom/.
                    > Masz rację - "Prawda nas wyzwoli" /dzięki!/, a Bydgoszcz nas łączy, czy nam się
                    > podoba, czy nie /ja nie wątpię/. Ciekawe czy rozumiemy się?
                    > Prawdziwie pozdrawiam, AA.

Pomyliłeś Pan fora.My chcemy Bydgoszczy a nie Bydgoszczy Pana kolesi z Torunia(wątpliwego zresztą bydgoskiego rodowodu).
                    • ababyd Re: Ten AA to specyficzna jednostka. 08.08.13, 09:35
                      Zrób coś z czytaniem, no i ze zrozumieniem tego co ewentualnie uda się Tobie przeczytać.
                      Proszę o właściwe zrozumienie - dobrze życzący AA.
                      P.S.
                      Chyba, że masz inny cel, może wypełniasz jakieś zadanie podpalaczy Polski?
                      • zdrajca1 Re: Ten AA to specyficzna jednostka. 08.08.13, 12:19
                        ababyd napisał:

> Zrób coś z czytaniem, no i ze zrozumieniem tego co ewentualnie uda się Tobie pr
                        > zeczytać.
                        > Proszę o właściwe zrozumienie - dobrze życzący AA.
                        > P.S.
                        > Chyba, że masz inny cel, może wypełniasz jakieś zadanie podpalaczy Polski?

O podpalaczach to chyba z Ojcem Dyrektorem konsultowałeś.
                        • ababyd Re: Ten AA to specyficzna jednostka. 08.08.13, 14:14
                          Bądź mądrym szanowny "zdrajco.."
                          AA
                  • semeon Re: Ten AA to specyficzna jednostka. 08.08.13, 00:15
                    Moim zdaniem, przemawia przez ciebie wiara, a nie fakty. Sympatia, a nie trzeźwa ocena sytuacji. Ja także się przyjrzałem i przy pomocy kolegów przeanalizowałem szereg dokumentów (np. zakup przez toruńskiego marszałka akcji PLB - tam także występuje pan EH) i wierz mi lub nie, ale fakty są okrutne i zaprzeczają temu co piszesz. Nie kieruję się niechęcią, gdyż nie znam tego pana i nigdy z nim się nie spotkałem osobiście. Oceniam tylko według dokumentów i faktów.

dziwnabydgoszcz.blogspot.com
                    • ababyd Re: Ten AA to specyficzna jednostka. 08.08.13, 09:53
                      "Semeonie", dzięki.
                      Jeszcze raz, mnie interesuje Bydgoszcz i bydgoska drużyna, której od lat brak. Jeśli tzw bydgoskie elity pozbierają się /sięgną do ludzi odtrącanych - jest wielu takich/, potrenują wspólną grę, uporządkują nasze sprawy, wtedy należy iść w stronę regionu, centrali /robią to inni - są przykłady/.
                      Do dzisiaj tylko chcemy rzucania "pereł przed wieprze" /sądzę, że Ty zrozumiesz/.
                      Jeśli my składamy 2 /dwa/ wnioski, a sąsiedzi ok 400 /czterysta/ - wiedza od p. RJ /potwierdzona/, to czego my chcemy, kim jesteśmy, jakie ambicje, jaka metropolitarność, ....?
                      "Semeonie", mądry, doświadczony "semeonie", Bydgoszcz pożera nas, ale na Boga, zróbmy bydgoską inwentaryzację, uporządkujmy wspólnotę, a potem za królem Kazimierzem Wielkim twórzmy to miasto. Tymczasem "węgliszkowy duch" Wernera Kampe hula w nas.
                      Nie ma skutków bez przyczyny!
                      Treść listu p EH jest dobra, zakładam dobrą wolę, skorzystajmy - jeśli jesteśmy wielcy.
                      ŁĄCZY NAS BYDGOSZCZ
                      AA
                      P.S.
                      Obecna postawa wszelakiej maści miłośników weneckich luster pokazuje, że celem nie jest Bydgoszcz, dobro wspólne, wspólnota, lecz potrzeba żarcia, którym jest nienawiść, szowinizm, niechęć, oczernianie,... . To znane techniki. Tylko Bydgoszczy żal.
                      • rufusa3 Re: Ten AA to specyficzna jednostka. 08.08.13, 10:10
                        Oho, pan Adamski przyparty do muru ocieka się do prawdopodobnie najbliższych mu mentalnie metod, tak udatnie stosowanych przez niejakiego Moczara czy innego Stalina. Nie chcąc w sposób jasny odpowiedzieć na proste pytania najlepiej jest obrzucić adwersarza błotem albo przyczepić mu jakąś łatkę, Czyli np. użyć pejoratywnie kojarzących się określeń w rodzaju "podpalacze Bydgoszczy", "skrywający się ze weneckim lustrem", "faceci w kominiarkach", etc. Jakże to bliskie jest dobrze znanym zbitkom słownym w rodzaju "na czyj młyn to woda" lub "kto za tym stoi". etc. Panie Adamski, jest pan takim samym oślizłym hipokrytą jak i katosekta, której sutanny się pan uczepił. Pieprzysz pan komunały w rodzaju "prawda nas wyzwoli" czy "łączy nas Bydgoszcz" ale gdy przychodzi do udzielenia szczerych odpowiedzi kręcisz się pan i wijesz jak piskorz. Wyraźnie to co masz pan za uszami lekko podśmierduje i nawet pan to wie. A argument, że " póki nie wiem z kim rozmawiam to nie będę odpowiadał" jest delikatnie mówiąc do dooopy;. Zresztą, proszę, nazywam się Krzysztof Kwiatkowski, teraz odpowiesz Pan na pytanie nt źródeł swojego zatrudnienia i uwielbienia dla "bydgoskiego" wicemarszałka Sejmiku? Wątpię, bo jesteś pan po prostu załgany jak ta cała kamaryla którą Pan wspierasz. oczywiście, zaraz usłyszę "merytoryczną" odpowiedź w rodzaju "nie obchodzi mnie w co wierzysz" tyle, że to tylko jeszcze bardziej potwierdzi pokrętność i hipokryzję jaką pan nam serwujesz. I na koniec: jakże znajomo brzmi argument, że Bydgoszcz składa 2 wnioski a Toruń 400 i dlatego nie otrzymujemy pieniędzy z Unii. Jakbym słuchał łysego złodzieja z Torunia albo jego zastępcę, Judasz rzekomo z Bydgoszczy.
                        • belphegor-pisu Re: Ten AA to specyficzna jednostka. 08.08.13, 14:16
                          Frelichowski, a twoje metody to od kogo? Od Dzierżyńskiego?
                          • hassleader Re: Ten AA to specyficzna jednostka. 10.08.13, 23:31
                            belphegor-pisu napisał:

> Frelichowski, a twoje metody to od kogo? Od Dzierżyńskiego?

Nie są to metody nowe. Nie od Frelichowskiego, bo gościa nie znam, ale niezawodne, niezapomniane i mile wspominane przez takiego kompletnie odjechanego od rzeczywistości gościa, Hetziga albo jakoś tak, ale pewnie go znasz, to twój typ. Podobno pisze opowieści w necie o różnych przedmiotach; aparatach, PiSowcach, medalach, itp. Podobno jest zwolennikiem PiSu, ale to nie jest pewne. Jednym słowem - paranoik pełną gębą, który nie chce się dać zbadać profesjonalistom, bo dla niego zbyt to drogie. I zbyt kosztowne leczenie dla służby zdrowia.
                        • ababyd Re: Ten AA to specyficzna jednostka. 08.08.13, 14:19
                          Krzysztofie szanowny nie poniżaj siebie, Twych rodziców, przodków.
                          AA
                          p.s.
                          Nawet nie potrafisz "przypierać do muru", nie mówiąc o szacunku dla innych. No tak, każdy zachowuje się jak umie.
                          • rufusa3 Re: Ten AA to specyficzna jednostka. 08.08.13, 14:55
                            O czym ty chłopie bredzisz? Jesteś hipokrytą do imentu a udajesz, że tego nie widzisz? Uważasz, że wokoł ciebie są sami niedorozwinięci tylko ty jesteś taki sprytny i przebiegły?
                            Odpowiedz wreszcie na proste pytanie a nie pier....l bez sensu o antenatach, łączącej nas rzekomo Bydgoszczy, duchu Węgliszka i inne nadziei, która jest zawsze.
                            Cóż za bzdety.
              • zdrajca1 Re: Ten AA to specyficzna jednostka. 07.08.13, 23:39
                ababyd napisał:

> "Podziwiam" Ciebie "rufusa.." za trud "głębokiej " analizy tematu. Dobrze, że j
                > esteś miłośnikiem weneckich luster, bo zbrukałbyś nazwisko.
                > Pozwól mi szanować ludzi, w tym Forumowiczów /choć niektórych trudno/, ale szcz
                > ególnie te osoby, które cenię. Jest ich wiele, a wśród nich panowie dr Henryk S
                > apalski oraz Edward Hartwich. Mam wiele powodów, a w większości takich, które i
                > Tobie powinny być znane.
                > Zachęcam do schłodzenia czoła.
                > AA

Szanować ludzi to brzmi w Pana usach fałszywie.Pan szanujesz swoich kolesi.Może Jarosław wróci tylko po nich.
                • ababyd Re: Ten AA to specyficzna jednostka. 08.08.13, 09:55
                  Nie mierz fałszu swoją miarą - proszę, bardzo proszę, błagam! Spróbuj zrozumieć.
                  Z powagą, AA.
                  P.S.
                  Znam kilku Jarosławów, wszystkich szanuję.
                  • zdrajca1 Re: Ten AA to specyficzna jednostka. 08.08.13, 12:24
                    ababyd napisał:

> Nie mierz fałszu swoją miarą - proszę, bardzo proszę, błagam! Spróbuj zrozumieć
                    > .
                    > Z powagą, AA.
                    > P.S.
                    > Znam kilku Jarosławów, wszystkich szanuję.

Znaczy jednak jesteś byłym komunustą , bo znasz wszystkich. I czerwonych i czarnych. A w wydziale którym prazowałeś przy Powstańców Wielkopolskich?
                    • belphegor-pisu prazowałeś? 08.08.13, 14:14
                      Szanowny wolaku, członku klubu gazetki wolskiej. Często myli ci się wolski z polskim. Co znaczy wolskie słowo prazowałeś? Abadyd pewnie pracował w jednym dziale z semeonem, któremu emeryturę obcięto i musi tyrać jako stróż nocny.
                      • zdrajca1 Re: prazowałeś? 09.08.13, 22:00

belphegor-pisu napisał:

> Szanowny wolaku, członku klubu gazetki wolskiej. Często myli ci się wolski z po
                        > lskim. Co znaczy wolskie słowo prazowałeś?

Led Zeppelin wszechpolaczku.
                    • ababyd Re: Ten AA to specyficzna jednostka. 08.08.13, 14:28
                      "zdrajco.." szanowny, spróbuj być mądrym.
                      AA
    • pan_ziutek Re: ty masz doswiadczenie 06.08.13, 06:28
      belphegor-pisu napisał:

> ty wchodzisz bez mydła Kosmie L-Z. i Tomciowi L. właścicielowi luksusowej daczy
      > .

Nie przypuszczałem, że do Tomasza Lenza też będziesz coś pił.
      • hassleader Re: ty masz doswiadczenie 06.08.13, 19:58
        > belphegor-pisu napisał:
        >
        > > ty wchodzisz bez mydła Kosmie L-Z. i Tomciowi L. właścicielowi luksusowej
        > daczy
        > > .
        >
        > Nie przypuszczałem, że do Tomasza Lenza też będziesz coś pił.
        >

Widzisz, jak to jest, kiedy 30 lat koleś, który kiedyś był Polakiem, stara się ze wszystkich sił być niemcem. Efekt widać u jasia, gdy traci kontrolę nad rzeczywistoscią. Przykre, jak widzi się sposób, w jaki można się zeszmacić. Żal, bo mógł zrobić coś pożytecznego dla Polski. Niestety, poszedł złą drogą i szczeka i wyje w internecie bo wie, że zmarnował życie. Ale zawsze wiem, co to nadzieja :) JPII. A nie, tut mir leid, Sie sehr, to jakiś lokalny poeta napisał. Promowany przez zwolennika PiSu. Zreszta, wybite mam na to.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka