Dodaj do ulubionych

Zmiana planów

02.09.14, 13:57
Ha, jak Bóg da i Polski Bus dowiezie, być może uda mi się jednak za niedługo zawitać na jeden z weekendów do Bydgoszczy. Bardzo się z tego cieszę;)
Pani Andrzeju, Semeonie, Bydofanie (i inni, którzy chcieliby się pochwalić swoim miastem) - co tym razem polecacie?

Ps. Uprasza się osoby niezainteresowane o... wstrzymanie się;)
Obserwuj wątek
    • johnyflaszka Re: Zmiana planów 02.09.14, 14:11
      10 - 14 września - Hala Łuczniczki
      • 12komar Re: Zmiana planów 02.09.14, 14:51
        Dzięki, to jest świetna propozycja, ale tak szybko chyba jednak nie dam rady. Zakładam przyjazd trochę później, jak się ogarnę z paroma rzeczami. Pozdrawiam.
    • semeon Re: Zmiana planów 02.09.14, 23:43
      Polecam spacer od Wieży Ciśnień z wejściem na punkt widokowy na wieży, potem zejście do Podgórnej, przejście z Poznańskiej do Wyspy Młyńskiej, Stary Rynek. Mostowa, Gdańska, Park Kazimierza Wielkiego z fontanną "Potop", a potem Gimnazjalną i Libelta do Filharmonii Pomorskiej ( tam obok nowa fontanna), potem do Teatru Polskiego i Mickiewicza oraz Ossolińskich do dwóch bydgoskich świątyń. Tej tradycyjnej czyli bazyliki i tej współczesnej czyli Fokusie, a tam u Sowy polecam jabłecznik na gorąco ( ze super sosem, lodem i bitą śmietaną - 17,00 zł porcja) do tego dobra kawę (wg upodobania) i ewentualna wizyta w kinie (zależnie od pogody i nastroju). A jak jeszcze będzie jasno to nieodmiennie polecam Myślęcinek, a szczególnie Ogród Botaniczny. Można także zrobić wypad do Smukały i Opławca i obejrzeć rozlewiska Brdy, a także zajrzeć do sąsiadujących lasów w poszukiwaniu grzybów.

dziwnabydgoszcz.blogspot.com/2014/09/niedzielny-koncert-przy-fontannie-potop.html
      • 12komar Re: Zmiana planów 03.09.14, 08:29
        Dzięki.
        Ogród Botaniczny, Wieża Ciśnień, Gimnazjalna (odnowiona) i jabłecznik u Sowy (to TEN Sowa?) to będą dla mnie nowości. Myślę jeszcze o porannym spacerze wzdłuż kanału, zobaczenie nowych (od zeszłego roku) rzeczy - Sowa na Starym Rynku, dziura po dworcu;), skończona Trasa Uniwersytecka (szkoda że spacer wzdłuż niemożliwy), oczywiście cały Potop.
        • zintegrowany31 Re: Zmiana planów 03.09.14, 09:26
          semeonik ładnie to opisał, mozna by jeszcze skorzystać z tramwaju wodnego po Brdzie.
          Ja wygralem wycieczkę do Torunia ale nie mialem czasu więc wziąłem toster.
          • 12komar Re: Zmiana planów 03.09.14, 09:41
            Tramwaik zawsze obowiązkowo;)
        • semeon Re: Zmiana planów 03.09.14, 17:28
          Tak to ten bydgoski, a nie ten warszawski Sowa.

dziwnabydgoszcz.blogspot.com/2014/09/niedzielny-koncert-przy-fontannie-potop.html
          • czlowiek_z_bydgoszczy Re: Zmiana planów 03.09.14, 18:00
            semek,ale masz specyficznego fryzjera ( ostatnie foto ) stary, to on tobie powinien pacic,a nie ty jemu chłłopczyku :)
            • johnyflaszka Re: Zmiana planów 03.09.14, 18:29
              Zaspamujesz komarowi post na inne tematy.
          • 12komar Re: Zmiana planów 03.09.14, 19:36
            Prześledziłem semeonie Twoją trasę z mapą w ręku - fajny spacer. Mimo, iż większość widziałem, to będę chciał ją przejść zgodnie z instrukcją.
            Chciałbym też obejrzeć niektóre kamienice, które widziałem "w starym stanie", tj. przed odnowieniem. Szczególnie tą: img.bydgoszcz24.pl/4/59/59eae59e800db6fe65496b331d7a2a32.jpg
            Strasznie mi się podobała, choć była w okrutnym stanie. Ciekaw jestem, jak teraz wygląda na żywo (mam nadzieję że lepiej niż na zdjęciach, gdzie wygląda jak "oblana czekoladą", przez co straciłaby charakter).
            • semeon Re: Zmiana planów 03.09.14, 22:53
              Idąc Ossolińskich warto zboczyć na ulicę Sielanka tam jest piękny zbiór najładniejszych bydgoskich przedwojennych willi, oraz jedna nowa nowoczesna willa (obok USC), a wracając z Fokusa warto przejść przez Park Ludowy i wyjść ulicą Moczyńskiego (obok bloku), a tuż przed ulicą 3-go Maja, obejrzeć jeden z największych polskich murali, sięgający od poziomu terenu, aż po 11 piętro. Potem ulicą Piotra Skargi wrócić do fontanny "Potop". Później pójść prosto do Gdańskiej, a tam także kilka niedawno odnowionych pięknych domów. A dalej już wiadomo jak wrócić do zaparkowanego samochodu lub w inne potrzebne miejsce.

dziwnabydgoszcz.blogspot.com/2012/07/piekna-bydgoszcz-nad-starym-kanaem.html
              dziwnabydgoszcz.blogspot.com/2012/07/piekna-bydgoszcz-6-nad-starym-kanaem.html
              dziwnabydgoszcz.blogspot.com/2012/10/odrobina-najnowszej-historii-bydgoszczy.html
              • 12komar Re: Zmiana planów 04.09.14, 09:30
                O to to to - zejść z głównych szlaków by zobaczyć coś równie ciekawego. Na taką Sielankę czy Moczyńskiego niełatwo trafić, zwłaszcza jeśli się nie wie że warto.
                • semeon Re: Zmiana planów 04.09.14, 18:29
                  Idąc ulicą Ossolińskich skręcamy (na wysokości bazyliki) w prawo w ulicę Sielanka. A co do Moczyńskiego to z mulicy Markwarta skręcamy do Parku Ludowego, przecinamy go na skos i docieramy do bloku wybudowanego na skraju parku. Po prawej stronie tego bloku znajdziemy ulicę Moczyńskiego.
                  • semeon Re: Zmiana planów 04.09.14, 22:58
                    Pomyliłem się. Z Alei Ossolińskich skręcamy w prawo w ulicę Wyspiańskiego i po przejściu kilkudziesięciu metrów dochodzimy do ulicy Sielanka. Co do Doliny to słabo znam ten teren.
                  • zintegrowany31 Re: Zmiana planów 05.09.14, 07:09
                    Do Moczyńskiego dojdziemy także z 3-go Maja.
            • semeon Re: Zmiana planów 03.09.14, 23:08
              I jeszcze kilka migawek z bydgoskiego Okola:

dziwnabydgoszcz.blogspot.com/2012/08/pare-migawek-z-bydgoskiego-okola-czesc-1.html
              dziwnabydgoszcz.blogspot.com/2012/08/pare-migawek-z-bydgoskiego-okola-czesc-2.html
              dziwnabydgoszcz.blogspot.com/2012/08/pare-migawek-z-bydgoskiego-okola-czesc-3.html
    • 12komar Re: Zmiana planów 03.09.14, 19:46
      Dzięki człowieku_z.. za uznanie, ale wiesz - mi tu chodzi tylko gdzie tu chodzić, gdy przyjadę. Gdyby więc udało się trzymać tematu... Z nicka wynika, że jesteś z Bydgoszczy, mógłbyś więc coś zaproponować? Będę wdzięczny.
      • idiota_z_rubinkowa Taki z niego bydgoszczanin 03.09.14, 20:21
        jak ze mnie poznaniak.
    • johnyflaszka Re: Zmiana planów 04.09.14, 06:53
      czlowiek_z_bydgoszczy napisał(a):

> A, skad!
      > Komar jest wporzo. Moje posty nie sa i nigdy nie były spamem,a twoje?
      > na przykad ten : forum.gazeta.pl/forum/w,54,153484255,153667837,Re_Torun_jak_zaczarowany_.html
      >
      > i co teraz powiesz chopczyku? Ty chyba w ogóle nie czaisz o czym piszemy?

Nie wyrazałem własnej opinii tylko cytowałem toruńską gazetę.
    • 12komar Re: Zmiana planów 04.09.14, 22:53
      Chcę jeszcze spytać o Dolinę Pięciu Stawów. Warto?
    • syn_biskupa Re: Zmiana planów 05.09.14, 10:37
      12komar napisał(a):

> Pani Andrzeju, Semeonie, Bydofanie (i inni, którzy chcieliby się pochwalić swoi
      > m miastem) - co tym razem polecacie?
      >
      >
      Polecamy trochę taniej rozrywki.
      www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20140905/BYDGOSZCZ01/140909559
      • 12komar Re: Zmiana planów 05.09.14, 11:29
        No to żeśmy się spóźnili. Przynajmniej ja;)
        • syn_biskupa Re: Zmiana planów 05.09.14, 12:34
          12komar napisał(a):

> No to żeśmy się spóźnili. Przynajmniej ja;)

Tam dalej piszą, że to tylko zmiana nazwy firmy a sama firma zostaje.
          • 12komar Re: Zmiana planów 05.09.14, 13:00
            Aaa, trzeba by przyjeżdżać z większą gotówką, bo nie mam karty, bo przegrałem w karty... Trzeba by na to jakiś bagażnik, a ja tylko autobusem... No, nie wiem... To ja się jeszcze zastanowię...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka