Dodaj do ulubionych

weekend w Bydgoszczy

IP: *.petrus.com.pl 06.10.04, 18:44
Co należy zobaczyc w Bydgoszczy jak ma sie do dyspozycji dzien lub dwa góra?
Obserwuj wątek
    • Gość: bydgoszczanka Re: weekend w Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 20:09
      Na weekend najlepiej wyskoczyc na wieś.
      Do Torunia.
      • Gość: Bydgoszczanka Re: weekend w Bydgoszczy IP: 64.213.237.* 06.10.04, 20:26
        Widze, ze ktos podpisuje sie tak jak . Jestem za przyjaznia bydgosko-torunska,
        wypraszam sobie takie popisy jak ten. Nie lubisz Torunia-Twoja rzecz, ale
        podpisz sie swoim imieniem!! Dosyc tych prymitywnych napadow na sasiadow.
      • Gość: torunianka Re: weekend w Bydgoszczy IP: *.petrus.com.pl 06.10.04, 20:26
        > Na weekend najlepiej wyskoczyc na wieś lub
        > Do Torunia.

Pewnie masz racje. Ale od czasu do czasu potrzebna jest zmiana.
        To jak? Nic mi nie doradzisz?
        • Gość: Bydgoszczanka Re: weekend w Bydgoszczy IP: 64.213.237.* 06.10.04, 20:38
          Wiesz, mieszkam teraz daleko od Bydgoszczy, ale gdy odwiedzam rodzine, to
          zawsze wybieram sie na Stary Rynek, okolice Fary i Wenecji, potem ide ulica
          Gdanska i zwiedzam rozne katy po drodze. Okolice teatru,Polskiego Radia i ide w
          kierunku Bazyliki. Oczywiscie odwiedzan Luczniczke. Milo tez, jak bedziesz w
          rejonie Starego Rynku przejsc sie po Dlugiej. Mam sentyment do tej ulicy, bo
          moja babcia tem mieszkala dlugie lata.Po drodze masz kafejki, ksiegarnie-
          fajnie tam.Mozna tez zrobic spacer nad Brda.Milego czasu w Bydgoszczy!!
          • Gość: torunianka Re: weekend w Bydgoszczy IP: *.petrus.com.pl 06.10.04, 20:40
            Dzieki za mila odpowiedz! Skorzystam.
            A jaka kafejka jest najciekawsza?
            • Gość: Bydgoszczanka Re: weekend w Bydgoszczy IP: 64.213.237.* 06.10.04, 20:45
              Oj, o to zapytaj tych, co na codzien tam mieszkaja. Ja pamietam taka na rogu
              Starego Rynku i ul. Mostowej, prowadzacej do spichrzy. Mieli swietne desery.
              Kiedys bykla tam Moda Polska, troche jej szkoda. Ale moze firma upadla?
              • Gość: torunianka Re: weekend w Bydgoszczy IP: *.petrus.com.pl 06.10.04, 20:52
                OK, zapytam innych. Dzieki za wszystkie rady.
                Pozdrowienia!
                • Gość: maciej Re: weekend w Bydgoszczy IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 06.10.04, 23:23
                  Mila torunianko po co jechac z miasta do miasta. Polecam Tobie bory Tucholskie,
                  zamelinowac sie w jakims gospodarstwie agro turystycznym pochodzic po lesie
                  pozbierac grzybki, rozkoszowac sie cisza i pieknem natury!!!!
                  • Gość: torunianka Re: weekend w Bydgoszczy IP: *.petrus.com.pl 07.10.04, 09:44
                    > Mila torunianko po co jechac z miasta do miasta.

To się nazywa spławianie gościa?
                    • Gość: maciej Re: weekend w Bydgoszczy IP: 62.244.137.* 07.10.04, 10:58
                      To nie bylo zadne splawienie, przeciez podalem propozycje!!!
              • Gość: bruno Re: weekend w Bydgoszczy IP: 82.146.225.* 07.10.04, 11:36
                Skoro "Bydgoszczanka" pmięta Modę Polską na Starym Rynku to pewnie ma niewiele
                mniej lat niż Stary Rynek i nie może być dobrą przewodniczką dla "torunianki".
                Ale panowie już naprawili ten błąd.
                • Gość: torunianka Re: weekend w Bydgoszczy IP: *.petrus.com.pl 07.10.04, 13:53
                  te, a co to jakieś getto wiekowe wprowadzasz?
                  Dziękuję Bydgoszczance co pierwsza podała pomocną dłon!!!!

A co do Panów "naprawiających ten błąd" to.... jeden wysyła mnie na grzyby...
                  hmm... no nie wiem.... dobre niby zajęcie.... ale.... może w następnym sezonie.
                  • Gość: Kiszka Re: weekend w Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 14:01
                    Gość portalu: torunianka napisał(a):

> te, a co to jakieś getto wiekowe wprowadzasz?

Na ul. Przemysłowej jest wytrzeźwiałka.
                    • Gość: torunianka Re: weekend w Bydgoszczy IP: *.petrus.com.pl 07.10.04, 14:16
                      > Na ul. Przemysłowej jest wytrzeźwiałka.

rozumiem, ze godna polecenia przez i dla stalych bywalcow.
                      Niestety, nie starczy mi czasu na tak doglebne zwiedzanie Bydgoszczy.
                      Zadowole sie przeczytaniem opisu tej super-atrakcji w innym watku.
    • coooler1 Re: weekend w Bydgoszczy 06.10.04, 23:19
      Ja bym dodał do tego jeszcze dzielnicę muzyczną( tam gdzie akademia
      muzyczna,filharmonia), można odpocząć w tym parku, warto też się pzrejśc na
      Sielankę, uważam , że to miejsce ma klimat, jak masz czas idź na d Kanał
      Bydgoski(Śluzy), okolice hali Łuczniczka,bulwary nad Brdą,oraz inne uliczki
      Śródmieścia gdzie zobaczysz jaka ładna jest bydgoska secesja(
      Śniadeckich,Cieszkowskiego,Pomorska, Dworcowa)zobaczyć warto też pozostałości
      murów miejskich przy ulicy Pod Blankami oraz przyjrzeć się tej ulicy( powstają
      nowe kamienice),na wizyte zasługuje kościół na Placu Kościeleckim i ten przy
      Rondzie Bernardyńskim
      Ogółem w Bydgoszczy jest dużo do zobaczenia, często pytani co warto zobaczyć ,
      nie wiemy co odpowiedzieć, a mogłaby powstać dłuuuuga lista obiektów i miejsc
      wartych zobaczenia.
      aha,,,,,dodam też Myślęcinek z pięknym ogrodem botanicznym i Zoo.
      a z kawiarni to polecam
      Biała Cafe na Dworcowej
      Reggio Emilia na Mostowej
      IQ Coffee na Gdańskiej
      i inne:)
      pozdrwiam i zycze miłego pobytu w Bydgoszczy
      • Gość: Studentka Re: weekend w Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 23:32
        A jak ktoś ma ochotę na imprezę przy muzyce szalonych lat 70-tych, 80-tych i ma
        ochotę na piwo to polecam na sobotnie wieczory klub (pub) 10,5 (inna nazwa to
        eljazz, lub dla dawnych bywalców Trytony)od Starego Rynku "w dół" obok Kaskady.
        Nad pubem jest naleśnikarnia, gdzie podają super dobre "naleśniory". Fajne
        jeszcze są "Absynt" (w rejonie Długiej) i "Kredens" przy Długiej,ale trochę tam
        ciasno i dużo "dzieciaków". :)
        • Gość: zibi Re: weekend w Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 07:49
          Kiedys mój znajomy, prowadzacy kilka statków-restauracji na Bulwarze w Toruniu
          wpadł na "genialny" pomysł - przeciez wieksza niby Bydgoszcz nie ma żadnego
          statku w centrum na Brdzie!

Kupił kolejny, zrobił remont, postał pół roku, po czym... uciekł z Bydgoszczy.
          • Gość: ,, Re: weekend w Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 07:52
            dziekujemy znajomemu
            teraz na stale sa dwie barki, funkconuja juz kilka lat i bardzo dobrze sie maja

nie dla psa kielbasa
          • Gość: Jeden z wielu Re: weekend w Bydgoszczy IP: *.cvx.algx.net 07.10.04, 20:12
            zibi:

A szkoda, pewnie Twoj znajomy wpadl na intratniejszy pomysl.

Dawniej wycieczki parostatkiem do Brdyujscia, na kapiel w Wisle, w szuwarach po
            drugiej stronie na przeciwko restauracji, to byla dla nas najwieksza radocha.

Fala ciagnela za statkiem i berlinki sie unosily i tratwy. Komin trzeba bylo
            lamac, pod mostami. W maszynowni dzwonil dzwonek: do przody, do tylu!
            Specyficzny zapach z niej dochodzil, kiedy zagladalo sie przez lufciki.
            Maszynisci rozmawiali, albo nawolywali sie niezrozumiale, to dodawalo atmosfery.

A te krajobrazy na brzegu bardzo sie zmienialy. W Legnowie bylo ich wielkie
            finale na torze regatowym. Mijalismy trypody, slupy do cumowania obkichane
            przez mewy. Pachnialo smola, a fala biegla za statkiem tylko z jednego brzegu,
            bo drugi byl daleko, daleko.

Samo zejscie po mostku i wejscie przyprawialo o dreszcz od sensacji tej glebi w
            dole. (Och, gdyby cuma sie zluzowala i statek nagle odbil i mostek wpadl do
            wody! Przeciez prad rzeki jest silny.)

W Legnowie nie bylo pradu, bo jest sluza, ale bylo wysokie molo, kroki
            dzwieczaly na deskach, a na drodze do restauracji chwarszczaly i piasek
            nalatywal, trzeba bylo wytrzasac z sandala, podskakujac na jednej nodze.

Ach, chcialbym zobaczyc dzieci, jak one dzisiaj przezywaja to samo, umialbym
            odczytywac ich uczucia.

Bydgoszczy, "ile Cie trzeba cenic, ten tylko sie dowie, kto Cie stracil. Dzis
            pieknosc Twa w calej ozdobie widze..."

(Musze przerwac, otrzec lzy.)

• Gość: torunianka Re: weekend w Bydgoszczy IP: *.petrus.com.pl 07.10.04, 20:35
              to robi wrażenie. Ale już nieaktualne?
            • Gość: Bydgoszczanka Re: weekend w Bydgoszczy IP: 64.213.237.* 07.10.04, 21:43
              Oj masz racje, masz racje!! Tez kiedys podrozowalam w ten sposob po Brdzie z
              wycieczkami szkolnymi.Z daleka wszystko wyglada nieco bardziej rozowo.
              A jezeli chodzi o Mode Polska to chyba uplynelo "tylko 15 lat", prawda? Nie
              trzeba byc bardzo starym, by to pamietac. Sa jednak tacy, co komputery
              przypisuja tylko naszym dzieciom, a tymczasem i dla nas -ciolatkow to
              mila "zabawka".
      • Gość: torunianka Re: weekend w Bydgoszczy IP: *.petrus.com.pl 07.10.04, 09:40
        Dzieki za wszystkie rady. Chyba weekend nie starczy na zaliczenie wszystkiego;)
        • manit0u Re: weekend w Bydgoszczy 07.10.04, 11:57
          Gość portalu: torunianka napisał(a):

> Dzieki za wszystkie rady. Chyba weekend nie starczy na zaliczenie
          wszystkiego;)

jak sie zasiedzisz w jakiejs kafejce czy barze to ulice przemyslowa zobaczysz
          gratis w promocji.
          • Gość: aby poznać poziom aby poznać "poziom" zycia i kultury bydgoszczy.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 15:59
            aby poznać "poziom" zycia i kultury bydgoszczy, zajrzyj tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=16082231&wv.x=1&v=2&s=0
            • Gość: maciej Re: aby poznać "poziom" zycia i kultury bydgoszcz IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 07.10.04, 17:56
              Znowu palant o mentalnosci toruniewa. Myslalem,ze tacy debile wreszcie znikna z
              tego forum. Niestety banda prostakow nadal ma dostep do neta. Nic
              konstruktywnego tylko toruniewowe bajanie!
              • Gość: torunianka Re: aby poznać "poziom" zycia i kultury bydgoszcz IP: *.petrus.com.pl 07.10.04, 18:08
                >Znowu palant o mentalnosci toruniewa....

???
            • Gość: torunianka Re: aby poznać "poziom" zycia i kultury bydgoszcz IP: *.petrus.com.pl 07.10.04, 18:07
              > aby poznać "poziom" zycia i kultury bydgoszczy, zajrzyj tu:
              >
              zajrzalam, poczytalam, ale... ja nie chce spedzac kilku lat w Bydgoszczy tylko
              dzien lub dwa. To roznica.
    • Gość: fordonczyk Re: weekend w Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 17:13
      Musze obiektywnie przyznac, ze nasza poczciwa Bydzia moze i ma swoje plusy, ale
      na pewno nie należą do nich klimaty, knajpy, młodzi ludzie, imprezy...

Wiecie, jaką cały Fordon ma niedzielna atrakcje? Giełda na Chemiku, ogladanie
      samochodów. Smutne.
      Zeszłej niedzieli szarpnąłem sie i pojechałem do Myslecinka! a co tam! Ile było
      samochodów z 360 tysiecznego miasta? CZTERY.
      • Gość: maciej Re: weekend w Bydgoszczy IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 07.10.04, 17:58
        Tobie cos sie myli. Fordon to nie Torun!!!!
        • Gość: torunianka Re: weekend w Bydgoszczy IP: *.petrus.com.pl 07.10.04, 18:11
          Brutusów pełno wszędzie
      • Gość: torunianka Re: weekend w Bydgoszczy IP: *.petrus.com.pl 07.10.04, 18:09
        > Zeszłej niedzieli szarpnąłem sie i pojechałem do Myslecinka! a co tam! Ile
        było
        >
        > samochodów z 360 tysiecznego miasta? CZTERY.

Chciales kupic więcej?
    • Gość: alfa Re: weekend w Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 20:32
      Proponuje popłynąc sobie autobusem wodnym - własnie zaczyna pływać w Bydgoszczy
      1zł lub dwa to naprawdę nie dużo.
      Więcej wyczytasz w artykule.
      miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,2322108.html
      • Gość: torunianka Re: weekend w Bydgoszczy IP: *.petrus.com.pl 07.10.04, 20:39
        > Proponuje popłynąc sobie autobusem wodnym - własnie zaczyna pływać w
        Bydgoszczy

Dzieki! Dobry pomysl (chociaz to tramwaj;)jak w Wenecji....
    • coooler1 Do torunianki 07.10.04, 21:40
      w poprzednim moim poście opisałem Ci nie które miejsca jakie możesz zobaczyć,
      oraz fajne lokale.
      dziś spacerowałem Gdańską i wypatrzyłem nową kawiarnie....wyglada na fajny
      lokal
      nazywa się " O LA LA"
      może warto zajrzeć też tam.
      pozdrawiam
      • Gość: torunianka Re: Do torunianki IP: *.petrus.com.pl 07.10.04, 21:55
        Dzieki za nowa podpowiedz.
        Trudno mi bedzie zaliczyc wszystko, ale zawsze dobrze miec wybor.
        Pozdrawiam,
        • coooler1 Re: Do torunianki 07.10.04, 22:17
          a kiedy przyjeżdżasz?
          jakbyś chciała się posilić to restauracja Hammurabi na Gdańskiej , i Gallery na
          Starym Rynku, Kebab Burger na Magdzińskiego, Sphinx ( też Magdzinskiego)...
          ale reklame im sie robi:)
          pozdro
          • Gość: torunianka Re: Do torunianki IP: *.petrus.com.pl 07.10.04, 22:28
            > a kiedy przyjeżdżasz?

jeszcze nie wiem, ale wkrotce i bez zapowiedzi;)
            A co do reklamy - to jest ona dzwignia handlu, przeciez.
            Gallery brzmia ciekawie:)

Buona notte
            • Gość: e Re: Do torunianki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 22:45
              jezu! macie w Bydgoszczy KEBAB BURGER ???
              i SPHINX ???

jutro jestem!!!
              • Gość: :-) Re: Do torunianki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 17:56
                no nie tylko kebab, ale i to tez. :-)
            • masz99 Re: Do torunianki 10.10.04, 22:24
              Ciekawe ... Ja mieszkam w Wwie, ale lubie Bydgoszcz, spędziłem tam część
              dzieciństwa. Staram się przyjeżdzać 2-3 razy w roku na weekend.
              Do ciekawych pomysłów, które już padły polecam:
              - Karczmę Młyńską na wyspie młyńskiej.
              - Spacer po parku na Wzgórzu Wolności (tam jest szlak turystyczny).
              - Spacer po bydgoskiej wenecji.
              - Zwiedzenie Fary bydgoskiej, piękne wnętrze.
              Pozdrawiam.
              • Gość: torunianka Re: Do torunianki IP: *.petrus.com.pl 11.10.04, 00:32
                Dziekuje za kolejne podpowiedzi.
                Na realizacje bede musiala troche poczekac,
                bo wlasnie wrocilam z Bydgoszczy.
                Bylo calkiem milo:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka