Dodaj do ulubionych

DEMOGRAFIA W REGONIE

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 08:42
Dzis GUS publikuje najnowsze dane demograficzne.
Wynika z nich, ze jedynym duzym miastem w regionie, mającym dodatni przyrost
naturalny jest Torun. Z małych miast nalezy do nich jeszcze Chełmno i Golub.
Bydgoszcz niestety ma przyrost ujemny.

Ilosc mieszkanców Torunia wzrosła do 208.386 osób, Bydgoszczy spadła do
369.151 osób. Bydgoszcz nie jest więc większa "ponad dwukrotnie" (jak czesto
podaja Bydgoszczanie), lecz o 71%. Dodatkowo w ciągu ostatnich 6 miesiecy
liczba mieszkanców Bydgoszczy zmalała o 301 osób, a Torunia wzrosła o 188
osób. Bydgoszcz ze swoim ujemnym przyrostem mieszkańców znajduje się w grupie
razem z Włocławkiem (120.440) i Grudziadzem (99.793).

Najbardziej rozwojowe gminy-przedmiedscia Torunia to Lubicz 15.615+30,
Zławieś Wielka 10.858+44, Obrowo 9.173+22, Łysomice 8.146+16. Mniejsze
przyrosty ma Nieszawka 3.754.
Rozrost przedmieść wywołują głównie obywatele Torunia, których stać na budowe
domu na przedmieściach.

Można przyjąć, ze przedmieścia bezposrednio związane z Toruniem (Przysiek,
Rozgarty, Grębocin, Lubicz-Krobia, Złotoria, obie Nieszawki, Łysomice)
wynoszą ok. 45-48.000 mieszkańców. W tej liczbie nie są ujęte osiedla
bardziej oddalone od Torunia, mimo, że znajduja sie w powiecie torunskim
ziemskim (zachodnia część ZłejWsi, Chełmża, Obrowo, Czernikowo, Łubianka).

(Dziś: za Gazetą Pomorską)
Obserwuj wątek
    • Gość: caca Re: DEMOGRAFIA W REGONIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 08:49
      Przypominam, ze nie zwiększano granic administracyjnych Torunia we wszystkich
      kierunkach od lat 60-tych! Z tego okresu (ok. 1964) pochodza granice Torunia z
      Przysiekiem, Nieszawka, Łysomicami, Grebocinem.

Jedyna późniejsza zmiana w kierunku północno-wschodnim (Rubinkowo) - właczyła
      puste, niezamieszkane tereny do Torunia w 1976 roku.

Najwyższy czas wchłonąc przynajmniej połowę z tych 45.000 przedmiesć!!!
      W ten sposób Torun mógłby stać się miastem 209.000+45.000 = 254.000 mieszkanców.
      • Gość: Marian Re: DEMOGRAFIA W REGONIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 10:17
        Witaj sąsiedzie.
        Jaki jest powód wklejenia tych farmazonów?
        Dowartościowanie?
        E... to masz.Poczytaj na początek to:

"Porównanie liczby osób bezrobotnych w poszczególnych grupach wiekowych
        pokazuje, że najwięcej problemów z uzyskaniem pracy mają ludzie młodzi. 54%
        spośród bezrobotnych torunian to osoby, które nie ukończyły jeszcze 35 lat.

www.torun.pl/portal/index.php?strona=mi_ludnosc
        • Gość: ad Re: DEMOGRAFIA W REGONIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 10:31
          a mimo tej niekorzystnej dla Torunia demografii zawdowej bezrobocie wg GUS
          rózni nas jedynie o 2% (13%-15%)
          • Gość: Marian Re: DEMOGRAFIA W REGONIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 10:38
            Gość portalu: ad napisał(a):

> a mimo tej niekorzystnej dla Torunia demografii zawdowej bezrobocie wg GUS
            > rózni nas jedynie o 2% (13%-15%)

Co za zmiana linii oporu.Tam u góry bylo napisane ze ten przyrost-szczegolnie w
            sasiednich gminach- ludnosci to chyba z bogactwa ha ha ha ha
        • Gość: Marian Re: DEMOGRAFIA W REGONIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 10:34
          Od jakiegos czasu czytam bzdury o niesamowitym przyroscie powiatu torunskiego.
          Przeczytaj sobie gościu co tam twoi ziomale napisali w stategii rozwoju miasta
          Torunia.A napisali z radoscia,ze faktycznie Torun rosnie,a Bydgoszcz
          maleje.Raczyli tez jednak zauwazyc, ze to powiat bydgoski ma najwieksza
          dynamike rozwoju i to co bzdurzysz o wynoszeniu sie torunian do osciennych
          miejscowosci tak naprawde dotyczy Bydgoszczy i bydgoszczan.
          Poczytaj sobie misiu co tam wasi fachowcy wyliczyli :-)

Zeby ci juz zupelnie zrobic przykrosc podam linka gdzie znajdziesz,ze powiat
          bydgoski ma 89 tys. mieszkancow:
          www.powiat.bydgoski.pl/?cid=12
          przykro?
          nici z dowartosciowania kompleksow?
          • Gość: ad Re: DEMOGRAFIA W REGIONIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 10:43
            OK, powiat bydgoski jest rozleglejszy wiec i wiecej mieszkanców, ale Koronowo,
            Dobrcz, Dąbrowa Chełminska - to nie sa żadną miarą przedmieścia Bydgoszczy!
            • Gość: Marian Re: DEMOGRAFIA W REGIONIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 10:49
              ZłaWieś Wielka jest przedmiesciem Torunia?
              Fiu fiu.
              No to wtedy Koronowo jest przedmieściem Bydgoszczy.
              • Gość: ad Re: DEMOGRAFIA W REGIONIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 10:52
                gubisz sie Marian. W moim poście wyraźnie napisałem:

"W tej liczbie nie są ujęte osiedla bardziej oddalone od Torunia, mimo, że
                znajduja sie w powiecie torunskim ziemskim (zachodnia część ZłejWsi, Chełmża,
                Obrowo, Czernikowo, Łubianka)."
                • Gość: Marian Re: DEMOGRAFIA W REGIONIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 10:57
                  Bo sam nie wiesz co piszesz:

"Najbardziej rozwojowe gminy-przedmiedscia Torunia to Lubicz 15.615+30,
                  Zławieś Wielka 10.858+44"
                  • charlesbabbage Re: DEMOGRAFIA W REGIONIE 08.10.04, 11:23
                    Przyrosty porażające!!!!
                    • Gość: Marian Re: DEMOGRAFIA W REGIONIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 11:25
                      To swoja drogą.
                      Tak się zastanwiam skąd taka aktywność sąsiadów na tym forum?
                      Jakieś przytaczanie bzdur by sobie dobrze zrobic.
                      • Gość: ad Re: DEMOGRAFIA W REGIONIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 11:46
                        w/w wątek umieściłem na tym foum wyłacznie dlatego, że od paru miesięcy dwójka
                        Bydgoszczan:
                        1) maciej-charlesbabbage
                        2) jątrzący leszek-ja-alfa-genuine44

przypuścili frontalny atak na torunskie forum, oczerniając miasto, jego
                        instytucje, podszywajac sie pod loginy innych torunian, niszczac normalna
                        dyskusję.
                        Jesli praktyki ucichną - nie będzie takich postów. W tej chwili, poniewaz admin
                        nie reaguje na podszywanie sie leszka i oczernianie innych - jest taki post.

Leszek np,. pisał nieprawde, ze Torun chce zabrac Bydgoszczy TV3, zakładał tez
                        posty o "lizaniu Sobeckiej" i inne, równie ordynarne...
                        Ostatnio zaczał po raz kolejny zarzucac uczelni torunskiej
                        wyimaginowane "afery"...

Kto mieczem wojuje - od miecza ginie. Proponuje Szlachetni Panowie ROZEJM:
                        każdy zostaje na własnym forum wraz ze wszystkimi nickami.
                        • krotoss Re: DEMOGRAFIA W REGIONIE 08.10.04, 12:38
                          ad - zadziwiasz mnie człowieku.. to, że ktoś tam Wam robi zamęt uprawnia do
                          ataku tutaj? Pokrętna filozofia - chybw wiesz jakich ludzi cechuje.. a poza
                          tym, to co to miało zaboleć, nie wiem pokazać coś?

Przecież to śmieszne jest, szczególnie te różnice w liczbach. A już tak
                          konkretniej biorąc to trend w Bydzi na zamieszkanie poza granicami ścisłego
                          miast jest od dawna i to b.duży, a że i samo miasto jest większe to i więcej
                          ludzi ubywa. Ale to i tak nic nie zmienia, bo liczy sie dorobek i obraz miasta -
                          zobacz Łódź której liczba ludnośći spadła o około 80tysięcy! i nic w obrazie
                          miasta sie nie zmieniło, prawda?
                        • Gość: Marian Re: DEMOGRAFIA W REGIONIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 12:56
                          Gość portalu: ad napisał(a):

> w/w wątek umieściłem na tym foum wyłacznie dlatego, że od paru miesięcy dwójka
                          >
                          > Bydgoszczan:
                          > 1) maciej-charlesbabbage
                          > 2) jątrzący leszek-ja-alfa-genuine44

Nie pozostaje mi więc nic innego jak napisać: JESTEŚ GŁUPEK i spokojnie wrócić
                          do pracy.
                          • charlesbabbage Re: DEMOGRAFIA W REGIONIE 08.10.04, 13:14
                            Czytajac AD mam wrazenie, ze to niemozliwe, aby tacy "intelektualisci" istnieli!
                        • charlesbabbage Re: DEMOGRAFIA W REGIONIE 08.10.04, 13:12
                          Po pierwsze pisze teraz jako charles bo niektorzy Twoi ziomkowie zaczeli
                          podszywac sie pode mnie.Po drugie nie oczerniam miasta, tylko durnowate
                          myslenie nazywane przeze mnie toruniewem.
                          ps. czytaj siebie gosciu o pulkownikach, o AB, ATR itp.
                          • Gość: ad Re: DEMOGRAFIA W REGIONIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 13:42
                            myśle, ze na obu forach podszywa sie tylko jedna osoba - Bydgoszczanin leszek-
                            alfa-genuine44, a tak naprawde Jan Maternicki. Widziałem podszycie pod ciebie -
                            współczuję.

Czy nie uwazasz, ze Leszek przynosi wstyd obu miastom? Durniowate myslenie,
                            które tak samo mozna nazwać "bydłoszcza" jak i "toruniewem"?
                            • Gość: alfa Re: DEMOGRAFIA W REGIONIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 17:30
                              A ff ? A jak on nas lży, wyzywa wszystko jest ok ? Może weż się najpierw za
                              swoje podwórko cenzorze z www.torun-bydgoszcz.pl . A przypomnieć ci ad post w
                              którym nawołujesz na toruńskim forum do walki z bydgoszczą ? Napisałem ci
                              kiedyś że do 12 jesteś za walką z bydgoszczą o po dwunastej bredzisz o
                              pojednaniu i współpracy.
                        • Gość: alfa Re: DEMOGRAFIA W REGIONIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 17:09
                          Ja sobie ad wypraszam pary razy tobie i ediemu udowodniłem że piszesz pod
                          róznymi nickami, nawołujesz do wykluczenia z forum, podszywasz się pod obce
                          nicki (z tego co wiem parę osób z bydgoskiego forum musiało je zmienić). I nie
                          pisz mi że tak nie jest bo przypomnnę kiedy co i jak. Nie masz po prostu
                          argumentów a twoim życiowym zadaniem ostanio stało się wykluczenie mnie i
                          leszka z forum. Na rzeczowe argumenty ostatnio stosujesz z kolegami z twojego
                          forum metodę oczerniania nas. Może byś tak zaczął od swojego kolego ff który
                          racz nas tutaj wylgaryzmami oraz oraz określeniami typu "bydłogoszcz".
                          I już wiel osób na tym forum zwracało ci uwagę że nudny jesteś z twoim wiecznym
                          kopiuj wklej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka