Gość: AntyUkraina IP: 195.85.209.* 26.11.04, 21:29 PRZYPOMNIJCIE SOBIE HISTORIĘ, JAK TO UKRAUŃCY ZAPĘDZALI POLAKÓW DO STODOŁY I JĄ PODPALALI I W INNY SPOSÓB MORDOWALI NASZ NARÓD!!!!! A TERAZ TEN PARSZYWY NARÓD PROSI NAS O POMOC.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ka_zet Re: A ZAPOMNIELIŚCIE JAK TO UKRAIŃCY PALILI POLAK 26.11.04, 21:31 Gość portalu: AntyUkraina napisał(a): > PRZYPOMNIJCIE SOBIE HISTORIĘ, JAK TO UKRAUŃCY ZAPĘDZALI POLAKÓW DO STODOŁY I > JĄ PODPALALI I W INNY SPOSÓB MORDOWALI NASZ NARÓD!!!!! > A TERAZ TEN PARSZYWY NARÓD PROSI NAS O POMOC.... Żałosny jesteś. Można rozpamiętywać krzywdy i szukać zemsty, a można wybaczyć i żyć normalnie. Niemcom wybaczyliśmy, to i Ukraińcom możemy. A poza tym Polacy też święci nie byli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zen Re: A ZAPOMNIELIŚCIE JAK TO UKRAIŃCY PALILI POLAK IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 26.11.04, 21:52 Ciekawe jakbyś gadał jakby twojego dziadka do takiej stodoły wpie..li. Ślepi głupcy. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: A ZAPOMNIELIŚCIE JAK TO UKRAIŃCY PALILI POLAK 26.11.04, 22:00 Gość portalu: zen napisał(a): > Ciekawe jakbyś gadał jakby twojego dziadka do takiej stodoły wpie..li. Próbowali. I co z tego ma wynikać? > Ślepi > głupcy. Ci co potrafią tylko gadać o przeszłości i rozliczeniach? Pewnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zen Re: A ZAPOMNIELIŚCIE JAK TO UKRAIŃCY PALILI POLAK IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 27.11.04, 15:46 To idź lizać dupy Ukraińcom, przesiedleńcu p*. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ręce opadają jesteś prostym maym człowieczkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 15:22 moja babka cudem ocala z takiej UPO'wskich rzeźi wioski z bieszczadach uważam że jesteś denny ZEN'ku drobny spadaj chłopie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: A ZAPOMNIELIŚCIE JAK TO UKRAIŃCY PALILI POLAK IP: *.petrus.com.pl 26.11.04, 22:28 nie zapomnieliśmy. Ale każdy naród ma wstydliwe okresy w swojej historii i każdy ma swoich bliskich, którzy tracili życie w idiotycznych wojnach. Ludzie ze wschodu byli mięsem armatnim, nie prowadzeni do akcji lecz poganiani rewolwerem do niej. Ci, którzy protestują teraz, odzyskali wreszcie godność, patrzą na nas jak na ikonę. Czy możemy zostawić ich w takiej chwili? To jest inne, nowe pokolenie, które chce żyć normalnie. Ci powstają z kolan. Ci inni, otępiali, ogłupiani są przeciw. Nie wspierając tych, którzy powstali popierasz (choć nie chcesz) tych, którzy są za rezimem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyUkraina Re: A ZAPOMNIELIŚCIE JAK TO UKRAIŃCY PALILI POLAK IP: 195.85.209.* 26.11.04, 22:55 a wiesz, że to co mówisz przemawia do mnie!!! :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIT Re: A ZAPOMNIELIŚCIE JAK TO UKRAIŃCY PALILI POLAK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.04, 23:11 Pięknie powiedzane torunianko. Te wydarzenia i postawa Polaków może wreszcie da impuls nowej jakości stosunków Ukraina-Polska. Ukraiński dysydent powiedział, że gdyby Piłsudski żył i to widział, natychmiast chciałby federację robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: A ZAPOMNIELIŚCIE JAK TO UKRAIŃCY PALILI POLAK IP: *.petrus.com.pl 26.11.04, 23:41 sfederujemy się tym razem w Unii za jakąś dekadę może. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: A ZAPOMNIELIŚCIE JAK TO UKRAIŃCY PALILI POLAK IP: *.petrus.com.pl 26.11.04, 23:21 cieszę się. nie musisz od razu przypinać pomarańczowej wstążeczki. nasłuchałam się kiedyś opowiadań łączniczki AK z Wilna. poczytałam jej i innych wspomnienia - raczej nie udałoby mi się przeżyć. ważnej rzeczy nauczyłam się od niej chyba - rozumienia tego innego "wrogiego" człowieka. Ona nigdy złego słowa nie powiedziała na "ruskich", czyli wszystkich z d. ZSSR. Ludzie z którymi się tam spotykała, choć Lachów-panów nie rozumieli, potrafili się podzielić swoimi nędznymi "skarbami". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luci Re: A ZAPOMNIELIŚCIE JAK TO UKRAIŃCY PALILI POLAK IP: 82.146.225.* 28.11.04, 15:07 Gość portalu: AntyUkraina napisał(a): > a wiesz, że to co mówisz przemawia do mnie!!! Może byś tak skasował ten post - jeśli do ciebie przemawiają argumenty, a wtedy słowo "ciebie" napiszę z dużej litery.(:IPSWG*) Odpowiedz Link Zgłoś
rhemek Re: A ZAPOMNIELIŚCIE JAK TO UKRAIŃCY PALILI POLAK 27.11.04, 23:06 I przez takich ludzi hitler doszedl do wladzy... Odpowiedz Link Zgłoś
radca z mego pobytu na Ukrainie 27.11.04, 23:13 Bylem tam kilka razy i zawsze spotkalem sie z zyczliwoscia, serdecznoscia i calkiem zwyczajnym czlowieczenstwem.Narod to goscinny i bardzo nam przyjazny. radca Odpowiedz Link Zgłoś
rhemek Re: z mego pobytu na Ukrainie 27.11.04, 23:16 Witaj radco. Milo ciebie widziec. popieram twoje zdanie w pelnej rozwiazlosci :) Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: z mego pobytu na Ukrainie 27.11.04, 23:19 rhemek napisał: > Witaj radco. > Milo ciebie widziec. > popieram twoje zdanie w pelnej rozwiazlosci :) - i ja sie ucieszylem - widzac Ciebie :) Dlatego sie zaraz tutaj wpisalem :) pozdrowienia radca ps. dopisze jeszcze kilka slow do tematu w nastepnym poscie Odpowiedz Link Zgłoś
radca z mego pobytu na Ukrainie i Rosji 27.11.04, 23:30 Bylem wielokrotnie w Rosji - Moskwie, Jakucji, na dalekiej Syberii. Bylem tez na Ukrainie i rowniez w samym Charkowie. Zywo mnie interesowalo jak ludzie zyja ? Jaka maja mentalnosc ? Znam jezyk rosyjski i po czesci ukrainski - wiec moglem rozmawiac dowoli i poznawac obyczaje tam panujace. Jedno moge powiedziec ( a wczesniej moglem miec tylko wyobrazenie z filmow ) ze sa to tacy sami ludzie jak my.Ludzie, ktorzy musieli zyc kilkadziesiat lat w propagandzie komunistycznej , bez wolnosci i godnosci.Zyc z wiedza,ze jest inaczej , ale nie wolno sie nawet odezwac - bo czekaja represje. Narod rosyjski i ukrainski - to narod serdeczny i bardzo zyczliwy.Potrafiacy sie podzielic ostatnia kromka chleba. Lecz jednak... porownujac nasze narody ... zauuwazylem,ze narod ukrainski jest bardzo podobny do naszego :) Nie wiem dlaczego ? ale na UKRAINIE czulem sie " JAK W DOMU ":) radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Ukraina IP: *.petrus.com.pl 28.11.04, 00:05 ja nigdy nie odważyłam się jechać w tamte strony z wielu powodów. Popieram to co się dzieje teraz na Ukrainie, ale do całego narodu pewną rezerwę jednak w sobie mam, niestety. Pracuję jednak nad tym, aby pozbyć się tej rezerwy;) O historii pamiętam i rozumiem uczucia tych, którzy stracili krewnych w tej idiotycznej wojnie, kiedy po ataku Niemców na Polske wbito nam nóz w plecy ze wschodniej strony. Spora część ludzi chce tam jednak wciąż Putina jako gwaranta. Widziałam w TV. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatso Re: Ukraina IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 28.11.04, 14:37 Szan. torunianko, moja matka, kpt AK Loretta i ta sama co lezy dzis na bydgoskim cmentarzu, niosla przed wojna oswiaty kaganek na Wolyniu. Nie mam najmniejszych watpliwosci ze gdyby nie szczesliwy zbieg okolicznosci, ktory sprawil ze tuz przed Wrzesniem 1939r przeniosla sie wraz z mezem do Bialegostoku, sluzbowo, to ja nie mialbym okazji tych slow napisac. Matka zmarla trzymajac w reku ksiazke o 27 Dywizji AK na Wolyniu. Uwazam, ze nalezy zachowac wysoki wspolczynnik nieufnosci wobec ukrainskiej czerni. Jest jednak polska racja stanu aby przemiany tam popierac i doprowadzic do wprowadzenia przynajmniej Zachodniej Ukrainy do Europy. Nie musimy sie z czernia kochac ani wystawiac plecy na cios zza wegla lomem. Wystarczy uczciwie podac reke do zgody trzymajac dyskretnie za plecami piesc uzbrojona w zelazo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirka Re: Ukraina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 15:18 I to jest uczciwie , tak ? Nie nalezy się więc dziwic, jesli inni postepują podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka do fatso IP: *.petrus.com.pl 28.11.04, 15:59 zdaję sobie doskonale sprawę z trudnych relacji między nami i sąsiadami, ze wszystkich stron. Wiem, że tym, którzy mieli złe doświadczenia z przeszłości niełatwo jest przełamać uczucia goryczy i zawodu, które kumulowały się przez lata i były uzasadnione faktami. Ale złe doświadczenia miał cały nasz naród. Całe pokolenie naszych dziadków i rodziców to pokolenie traumatyczne. Ty masz relacje wschodnie. Nie zapominaj jednak o zachodnich sąsiadach, którzy wojnę wywołali, którzy wymordowali miliony ludzi, którzy nie mieli szczęścia znaleźć się w odpowiednim czasie w innym, bezpieczniejszym miejscu. Gdybyśmy jednak wszyscy pamiętali wszystkim naszym krzywdzicielom wszystko nie bylibyśmy w stanie funkcjonować normalnie. Jednak teraz zarówno w świecie jak i u nas i na Ukrainie wiele się zmieniło. Wyrosło nowe pokolenie, które ma inne doświadczenie i inne możliwości. Szczęśliwie żyjemy już ponad pół wieku bez doświadczenia wojennego, choć wcale nie idylliczne jest to życie. Tak, to jest nasza racja stanu, aby Ukraina (a także Białoruś) była wolna. To są nasi bezpośredni sąsiedzi. Jednak podanie ręki do zgody z pięścią uzbrojoną w żelazo nie może spotkać się z przyjęciem tej ręki. Albo ją wyciągasz, albo nie. Przyjąłbyś tak wyciągniętę rękę od kogokolwiek? bo ja nie. Mamy teraz łatwiejszą sytuację: my jesteśmy tu, oni tam. Granice zakreślone są jasno. A to co teraz jest BARDZO ważne - to nie my niesiemy im wolność. To oni sami ją zdobywają. I to oni nas proszą i są nam wdzięczni, że ich wspomagamy tak jak możemy. Uważam, że nasze działania są WYJĄTKOWO dobrze zgrane. Wreszcie skłóceni politycy polscy pokazują klasę, której na codzień im brak. Odpowiedz Link Zgłoś
virginia1 Re: do fatso 28.11.04, 17:15 Przejrzałam cały wątek. Jestem zdruzgotana. Skąd w nas tyle nienawiści???. My naród katolicki????.Nigdy niczego nie osiągniemy jeżeli przez stulecia ędziemy tracić siły i energie na rozliczanie przeszłości i pilęgnowanie w sobie krzywd. ZGADZAM SIE W PELNI Z TORUNIANKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatso Re: do fatso IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 29.11.04, 08:59 Przejrzałam cały wątek. Jestem zdruzgotana. Skąd w nas tyle nienawiści???. My naród katolicki????.Nigdy niczego nie osiągniemy jeżeli przez stulecia ędziemy tracić siły i energie na rozliczanie przeszłości i pilęgnowanie w sobie krzywd. ZGADZAM SIE W PELNI Z TORUNIANKA Szan. Pani jest najlepszym dowodem na to, ze kobiety nie powinny miec glosu w polityce. Ignorancja bowiem, zmieszana z bogobojnymi dobrymi zyczeniami to najlepsza recepta na nieszczescie. Nie mozna bowiem zakladac, ze minelo 50 lat(jak pisze torunianka) i tam juz sa inni ludzie, zapewne tacy sami jak i my. Dobrze by to bylo ale to jest pospolite chciejstwo. Ja mysle, ze ludzie co dokonywali 60 lat temu najdzikszych zbrodni, ktorych by sie powstydzil szanujacy sie SS man- ja mysle ze ci ludzie az tak sie nie zmienili. Tym bardziej ze re-edukowal ich niewiele lepszy system sowiecki. RADCZUK- jestes gdzies tam? Podobno zostales za Nieboszczki Komuny dyrektorem elektrowni czy jakos tak, czerwona szyszka. Zglos sie teraz i potwierdz co nam opowiadales w klasie szkolnej bydgoskiego liceum. O rzezi polskiego zascianka na Wolyniu. O tym jak twoja mamuske ustrzelil z samopalu w udo rezun i jak ona spadla z dachu w sam srodek gnojowki, noca. I jak rezuni obchodzili gnojowke wokolo, szukali panny aby sie z nia po swojemu zabawic nim ja rozpruja metoda a la Iwan Grozny z Treblinki. I ze nie znalezli, dlatego ty byles wsrod nas? Radczuk, zglos sie i powiedz czy tez zapomniales i takze wybaczasz? I tyle bym chcial w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: do fatso IP: *.petrus.com.pl 29.11.04, 13:41 proszę nie zapominać, że podkreślam fakt iż pamiętam o historii i powodach, które mamy, aby pamiętać Ukraińcom ich zachowania w czasach, których wielu z nas na szczęście przeżywać nie musiało. Słyszałam o wielu podobnych przypadkach, które Pan podaje, które podawano gdzie indziej także. Proszę jednak zauważyć kto chce tej wolnej Ukrainy? To raczej Ci, którzy są przeciw tym co się nie zmienili bo wierzą w racje systemu komunistycznego, w którym żyli i w którym było im dobrze. Dlatego uważam, że podanie ręki tym którzy nas potrzebują w walce o przemiany w swoim kraju jest ważną sprawą. Jest ważne i dla nich i dla nas. Inaczej wciąż będzie nas dzielił mur nienawiści (mającej podłoże we wskazanych faktach) i uprzedzeń mniej lub bardziej zasadnych. Niestety, sami także nie jesteśmy tak idealni jak chcielibyśmy się widzieć i w co wierzymy. I u nas żyją oprawcy, co ukazują ostatnie procesy ludzi AK, którzy "w nagrodę" za walkę o niepodległość wsadzani byli do więzień razem z ich byłymy katami. Jedno co możemy zrobić to starać uwolnić się od nienawiści, bo od niechęci trudno będzie temu, kto ma takie doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ochman Re: A ZAPOMNIELIŚCIE JAK TO UKRAIŃCY PALILI POLAK 29.11.04, 23:56 Historia Ukrainy to tak naprawde historia Polski widziana z nami w roli ciemiezyciela (nb - w pierwszej histori powszechnej Ukrainy wydanej pod zaborem rosyjskim w XIXw to Polska a nie Rosja byla najwiekszym jej wrogiem). Taka sytuacja nie wziela sie z nikad i obie strony maja za co przepraszac i co wybaczac. Obecna sytuacja na Ukrainie i postawa Polski wobec niej to idealna okazja na zblizenie obu narodow. I nie ma co sie awanturowac na forum zwlaszcza jak sie nie ma za bardzo pojecia... Odpowiedz Link Zgłoś