Dodaj do ulubionych

BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy ?

IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 07.01.05, 00:48
Zachem od zawsze otaczała mgiełka tajemniczości, wydawał się miejscem
odległym, mrocznym, a zarazem niebezpiecznym. Ogółowi mieszkańców kojarzył
się przede wszystkim z nagłaśnianymi przez media awariami i i kanałem
odpływowym w Czersku Polskim toczącym wody o różnorodnym zabarwieniu. oraz
opowieściami o podziemnych tunelach łączących teren zakładu z innymi
obiektami w mieście.
Rzeczywistość okazała się o wiele bardziej złożona, a zarazem jakże ciekawa.
Pierwszy wjazd na teren zakładu przyniósł dreszczyk emocji i nieodłączne w
takiej sytuacji skojarzenia z filmami szpiegowskimi: umocniona portiernia,
uzbrojeni strażnicy, przepustki, problemy z wwiezieniem aparatu
fotograficznego. Grozy sytuacji dopełniło wręczenie masek przeciwgazowych i
poinstruowanie o czyhających zewsząd niebezpieczeństwach: od zagrożenia
pożarem na zatruciu kończąc. Dalej było już tylko gorzej. Kilkugodzinny
obchód zakładu, wielkość całego kompleksu, w którym znajdowała się cała
wewnętrzna sieć ulic z nazwami, a nawet przystanki autobusowe ! Kto wiedział
o czymś takim w mieście ? A nade wszystko ilość budynków, częstokroć
zrujnowanych i pochłoniętych przez las, niczym budowle Azteków i Majów w
Ameryce Południowej mogło zatrwożyć najdzielniejszych. Wreszcie dzięki
systematycznej pracy i pomocy pracowników zakładu udało się wykonać
szczegółową dokumentację wszystkich budowli z czasów II wojny światowej.
Oprócz budynków stricte produkcyjnych zdokumentowano również wartownie,
budynki socjalne, mosty, schrony, ukrycia przeciwlotnicze, torowiska, rampy,
drogi-betonówki. Należy podkreślić, że w perspektywie powstania PARKU
PRZEMYSŁOWEGO, czego konsekwencją będzie wyburzenie wielu poniemieckich
budynków, sporządzona dokumentacja będzie stanowiła jedyny ślad po
pierwotnym, wojennym założeniu fabryki. Największe wrażenie wywarły krąg
walcarek oraz kompleks NGL w południowej części zakładu. Pierwszy z nich
stabowi kompletną, zamkniętą i terytorialnie wyodrębnioną linię produkcyjną
prochu, a drugi linię produkcyjną nitrogliceryny. Na szczególną uwagę
zasługuje system podziemnych tuneli łączących większość obiektów. Kompleks
został opuszczony w styczniu 1945 r. i nie wznowiono już tam produkcji.
Obiekty mają zatem swoją pierwotną, nieskażoną poźniejszymi przebudowami
formę. Wartość zabytkową budynków i infrastruktury ZACHEMU należy rozpatrywac
w dwóch płaszczyznach: architektonicznej i historycznej. Budynki są typowym
przykładem ciężkiego budownictwa przemysłowego hitlerowskich Niemiec.
Większość ma konstrukcję żelbetową z wierzchu przykrytych murawą maskującą.
Ze względów historycznych obiekty na Zachemie mają ogromną wartość poznawczą,
edukacyjną oraz turystyczną. Stanowią unikatowy w skali Europy przykład
hitlerowskiej fabryki zbrojeniowej z okresu II wojny światowej. Nie należy
zapominać, że kompleks jest wytworem zbrodniczej ideologii oraz miejscem
katorżniczej pracy tysięcy pracowników przymusowych i jeńców wojennych. Wielu
z nich zmarło z głodu i chorób. Części zbiorowych mogił nie odnaleziono do
dnia dzisiejszego. W 2005 r. będzie stworzone studium historyczno-
urbanistyczne na potrzeby Miejskiego Konserwatora Zabytków, a w przyszłym
PARKU PRZEMYSŁOWYM utworzony zostanie skansen hitelrowskich obiektów.

{za miesięcznikiem „ZACHEM” i art. mgr arch R. Grochowskiego)

Moje wrażenia po spacerach w pobliżu Zachemu i os. awaryjnym są zbliżone.
Pełno jest tam dawnych schronów przeciwlotniczych zarośniętych lasem.
Przypominają mi chwile spędzone kilka lat temu w ruinach bunkra Hitlera w
Wilczym Szańcu k. Kętrzyna, który jest wielką atrakcją turystyczną..

Obserwuj wątek
    • Gość: mi Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 01:02
      Bydgoszcz ma wiele potencjalnych atrakcji turystycznych, tylko niestety gorzej z
      ich rozreklamowaniem...
      • Gość: Hackenkreutz Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 07.01.05, 02:42
        Cos ten cytowany magazyn Zachemu lze, ze po
        wojnie nie wznawiano w zakladzie produkcji materialow
        wybuchowych. A skad owo "trzesienie ziemi" jakie zatrzeslo
        miastem gdzies chyba w 1955, gdy bylem jeszcze dzieckiem.
        potem byla w Bydzi komisja rzadowa itp. GazWyb moglaby sie
        wysilic i pojsc tym tropem, ujawnic szczegoly ogromnego
        wybuchu w Zachemie tamtej ery. Powinni chyba jeszcze zyc
        swidkowie i pozostaly jakies odtajnione dokumenty.
      • Gość: tttttttttttttttttt Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 19:54
        Zaorać Bydgoszcz, albo spalić
    • Gość: Roman Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 07:13
      Powinno się zachować unikalne bunkry i budynki pozostałe z czasów okupacji
      hitlerowskiej i stworzyć historyczny zabytek.Tam przecież byli m.inn.więzieni
      alianccy piloci zestrzeleni nad Polską.M.inn.mój Ojciec /AK- Gryf Pomorski/
      wywoził Ich z terenu DAG/Zachem/ i byli przez Gdynię przerzucani do
      Szwecji.Vide Archiwum Armii Krajowej Okręgu Pomorskiego w Toruniu.Co na to
      Architekt Miejski? R.K.
      • Gość: PIT Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 11:33
        W Zachemie (Nitrochemie) produkuje się materiały wybuchowe do dnia
        dzisiejszego, ale w nowych obiektach produkcyjnych. Hitlerowskie linie
        produkcyjne stoją od 1945 r. ukryte w lasach i zamaskowane jak w czasie wojny.
        Chyba nie trzeba przekonywać, że stanowią obecnie atrakcję, tym bardziej, że
        wobec zamknięcia terenu Zachemu, nie było do nich dostępu.
        Jednak nawet poza terenem zamkniętym - mam na myśli osiedle awaryjne i lasy na
        Kapuściskach - znajduje się wiele ciekawych schronów zarośniętych trawą,
        budowli mieszkalnych, dziwnych konstrukcji.

Problemem Bydzi jest słaba promocja. Wynika to m.in. ze zbyt małej wiedzy na
        temat swojej "małej ojczyzny" wśród samych bydgoszczan. Skarby Zachemu są mało
        znane, a warto je poznać, rozreklamować, utworzyć skansen w Parku Przemysłowym.
        Mało kto zdaje sobie sprawę, że to hitelowcy rękami jeńców wojennych zbudowali
        np ul. Nowotoruńską, Chemiczną, drogę do Wypalenisk, dzisiątki kilometrów ramp
        kolejowych i dróg-betonówek, jakie można spotkać w oolicach Zachemu.
        • Gość: KOŁO Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 20:24
          Na terenie Zachemu są latarnie a na skrzydłach niemieckiej gapy jest zwieńczona
          lampa!!
          Kolega mi opowiadał o kilku innych rzeczach i bym z przyjemnością zapłaciłaby
          zwiedzic ten teren !!
          • Gość: PIT Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 08.01.05, 01:43
            Też z chęcią bym zwiedził ten teren. Patrząc na mapę zadziwia mnie liczba
            wiaduktów, ramp kolejowych oraz ogrom ponad 1000-hektarowego terenu. Wszystko w
            pagórkowatym leśnym terenie o dzikim, bo nie penetrowanym przez ludzi
            charakterze.
            Kiedyś miałem okazję przebywać od strony południowej gdzie istnieje wjazd linii
            kolejowej. Spotkałem tam uzbrojonych strażników. Znam także kilka przejść w
            ogrodzeniu Zachemu...
            • Gość: DW Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 10:40
              To kiedy się możemy umówić na zwiedzanie? Mam mapę sztabową terenu Zachemu,
              tylko czy wiesz, w którym miejscu są opisywane przez Ciebie rzeczy?
              Na teren Zachemu można spokojnie wjechać. Byłem tam nie raz. Czekam na odzew.
              Jeśli jesteś chętny to daj znać i dogadamy szczegóły via e-mail.
              • Gość: PIT Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 09.01.05, 22:16
                Jaką skalę ma mapa sztabowa ?
                Posiadam jedynie mapę topograficzną Bydgoszczy 1:100000, gdzie widać tylko co
                nieco, ale domyślam się położenia obiektów.
                Czy jest możliwość przesłania via email skanu mapy, albo fragmentu
                przedstwiającego teren Zachemu ?
                Jak można wjechać na teren Zachemu ? Słyszałem o koniecznych przepustkach i
                kontroli celu wjazdów.
                • Gość: DW Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 09:24
                  Wjazd jest stosunkowo prosty. Na terenie Zachemu istnieje bardzo wiele firm, do
                  których możesz wjechać. Wystarczy, że podasz nazwę fimy i cel wizyty.

Celem mojego pytania była wymiana informacji. Z tego co napisałeś wnioskuję, że
                  nie wiesz gdzie dokładnie na terenie Zachemu znajdują się opisywane obiekty?

Moja mapa ma skalę 1:50000.
                  • Gość: jacekz Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 21:17
                    bylem w bunkrach z kolefami - fantastyczne przezycie !!!!!!
                    • Gość: PIT Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: 195.85.209.* 11.01.05, 00:06
                      Wg artykułu w czasopiśmie "Zachem" największe wrażenie na osobie dokonującej
                      lustracji obiektów wywarły:
                      - POL-Betrieb (krąg walcarek) między ul. Strzelecką i Emilianowską
                      Stanowi on kompletną niemiecką linię produkcji prochu. Dwie kolejne linie,
                      młodsze i w dużo gorszym stanie znajdują się przy ul. Strzeleckiej i Akacjowej.
                      Są to obiekty powtarzalne, ściśle dostosowane do charakteru produkcji -
                      walcarki, gniotowniki, tramsformatory oraz inne obiekty o trudnej do
                      wyodrębnienia funkcji. Przy bud. nr 1667 zachował się orginalny hitlerowski
                      szalet
                      - NGL-Betrieb na południowych krańcach Zachemu. Stanowi on linię produkcyjną
                      nitrogliceryny. Obiekty tworzą dwa równoległe identyczne ciągi produkcyjne
                      zasilane ze wspólnej kotłowni. Na szczególną uwagę zasługuje system podziemnych
                      tuneli łączących większość budynków. Obiekty są nieskażone jakąkolwiek
                      ingerencją człowieka od 1945 r.

Nadal interesuje mnie mapa sztabowa. Czy jest możliwe wskanowanie fragmentu
                      mapy obejmującego Zachem ?
                      • Gość: DW Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 10:42
                        Zrobienie bitmapy potrwa ze dwa dni. Podaj mi swój e-mail to podeślę. Wogóle
                        zchęcią bym z Toba porozmawiał na priv.
                        • Gość: wm Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.tvgawex.pl 12.01.05, 16:53
                          Witam. Pracuję na terenie Zachemu w jednej z firm,ten obiekt robi wrażenie. Ja
                          pracuję dość blisko bramy głównej, zaledwie 10 minut piechotą, na grzyby jeżdżę
                          4 km dalej, właśnie w pobliże zrujnowanych oraz całych lecz nieczynnych hal
                          poniemieckich.Wejście czy też wjazd na teren nie stanowi żadnego problemu, jak
                          już ktoś napisał wystarczy podać nazwę jakiejkolwiek firmy działającej na tym
                          terenie i wziąć przepustkę jednorazową.Gorzej gdy zatrzyma nas patrol straży w
                          miejscu odległym od podanego celu wizyty, wówczas lepiej nie stawiać sie i
                          liczyc na dobry humor strażników a i tak pewnie bez mandatu się nie obejdzie.No
                          i łatwo zabłądzić, uwierzcie mi.Kolego DW, bardzo intryguje mnie Twoja mapa,
                          czy mam jakieś szanse na uzyskanie jej kopii od Ciebie? Mój mail
                          wm2665@poczta.onet.pl
        • zaka666 Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy 11.01.05, 04:38
          A teraz pomyślcie np. żeby w jakieś części tych konstrukcji, nie tej
          najcenniejszej organizować gry wojenne na bazie paintballa. Znam ludzi,
          którzy by zapłacili za to niemałe pieniądze.
          Zaś tego typu zachowane linie produkcyjne powinny stać się wielką
          atrakcją turystyczną. Niewiele bowiem jest tego typu miejsc w kraju.
          • Gość: PIT Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 16:21
            Mój adres mailowy:
            plbyd@op.pl

• Gość: jacekz Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 21:48
              wiecie jak ja sie tam dostalem ?
              przez dziure w plocie od strony poludnia, najblizej bunkrow
              wiadzialem tam niemieckie napisy takze rosyjskie
              • Gość: KOŁO Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 00:55
                Ja się pisze na wszystko, byle było legalne :)
                • Gość: Leszek Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 10:51
                  No nareszcie dorwałem się do komputera!!!

A dokladnie to kto administruje calym tym terenem?
                  Bo ja do tej pory slyszalem tylko o bunkrach na ul. Solnej.

P.S. W zeszly czwartek w Gazecie Pomorskiej ukazal się krotki artykul na temat
                  torun-bydgoszcz.pl !
                  • Gość: Adrian Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.petrus.com.pl 12.01.05, 11:02
                    Gość portalu: Leszek napisał(a):

> P.S. W zeszly czwartek w Gazecie Pomorskiej ukazal się krotki artykul na temat
                    > torun-bydgoszcz.pl !

A o czym pisali?
                    • Gość: PIT Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.05, 16:13
                      Dzięki mapie uzyskanej od DW można zauważyć, że kompleks NGL znajdujący się
                      południowych krańcach Zachemu jest ogrodzony zarówno od zewnątrz jak i od
                      strony Zachemu. Wydaje się, że nie ma tam nowych obiektów produkcyjnych,
                      wszystko jest pozostałością z II wojny światowej. 300-400 m na południe
                      przebiega obwodnica – droga nr 10. Doliczyłem się ponad 20 obiektów, do których
                      prowadzi system ramp kolejowych. Z innych źródeł wynika, że obiekty są
                      połączone podziemnymi tunelami.Cały kompleks zajmuje teren ok. 0,5 x 1,5 km.
                      Dlatego uważam, że cenne byłoby zachowanie tego terenu w stanie niezmienionym
                      jako skansen, udostępniony do zwiedzania. Wystarczyłoby otworzyć częściowo
                      teren dla osób z zewnątrz, postawić np tablice przy obwodnicy. W perspektywie
                      możnaby na tym nawet zarabiać np wynajmując teren dla pasjonatów np paintballu.
                      Teren Zachemu jest wystarczająco duży (ok 2000 ha), aby zmieścić Park
                      Przemysłowy, istniejące fabryki takie jak Zachem, Nitrochem, Helvetia, Metalko
                      i inne nie wyburzając wszystkich obiektów poniemieckich. O ile w północnej
                      cześci obszaru znajdują się instalacje chemiczne i jest duże nasycenie
                      infrastrukturą przemysłową, to na południu kompleks NGL wydaje się być
                      izolowany, opuszczony, porośnięty lasem, wśród wydm o znacznych różnicach
                      wysokości. Dodaje to atrakcji temu mrocznemu miejscu z tajemniczymi
                      zamaskowanymi budowlami.

Może ktoś zna zasięg i dokładne położenie projektowanego Parku Przemysłowego ?
                      Słyszałem o powierzchni 400 ha. W jakim miejscu Zachemu ma znajdować się Park ?
                      Czy jest możliwe pogodzenie działalności Parku z zachowaniem najcenniejszych
                      obiektów fabryki Dynamit AG Vorm Alfred Nobel & CO Bromberg ?

Moje dotychczasowe informacje na temat parku:
                      1. Obecnie na terenie ZACHEMU działa ok. 100 firm
                      2. 11 marca 2004 r. Rzeszowska ARR przedstawiła Studium Wykonalności
                      Bydgoskiego Parku Przemysłowo-Technologicznego, biznesplan i ocenę wpływu na
                      środowisko. Z opracowania wynika, że najpoważniejszym problemem jest jak
                      najkorzystniejsze przygotowanie terenu pod nowe inwestycje. Zdecydowano, że
                      budynki można zaadaptować (unikając ich wyburzenia) i urządzić w otoczeniu
                      leśnym. Wycinanie lasu, poza aspektem ekologicznym, wiązałoby się z dużymi
                      nakładami finansowymi. Rozwiązanie pośrednie natomiast jest alternatywą, która
                      przyciągnie małe i średnie firmy, które bez problemu mogą funkcjonować w takim
                      usytuowaniu przestrzennym.
                      3. Przygotowywany jest wniosek do dofinansowanie przez UE zagospodarowania
                      terenów, m. in. nowej drogi Nowochemicznej, która łączyłaby Park od północy z
                      obejściem terenów mieszkaniowych (42 mln zł)
                      4. Zachem oferuje zasilanie, wykorzystanie produkowanych na miejscu mediów
                      chemicznych, co predystynuje lokalizowanie na terenie Parku firm z branży
                      chemicznej, tworzyw sztucznych, mebli itp. Natomiast Zarządca parku i ATR
                      przygotowuje miejsca dla firm branży wysokich technologii. Dla firm
                      spedycyjnych atutem będzie bliskość ekspresowej obwodnicy S-10, a dla przemysłu
                      chemicznego dostępność tranzytowej linii kolejowej Śląsk-Gdynia.

Inna dygresja.
                      Polecam spacer po osiedlu awaryjnym (ul. Świetlicowa). To urocze osiedle w
                      środku lasu, zbudowane na niemiecką modłę wśród drzew rosnących dosłownie za
                      oknami, w otoczeniu niemieckich schronów przeciwlotniczych, ale również w
                      bliskości instalacji przemysłowych. Blisko stąd do punktów widokowych na tzw
                      przełom Wisły pod Fordonem i lasów na Siedmiogórach.
                      Po zapoznaniu się z mapą odkryłem położenie słynnego basenu na osiedlu
                      awaryjnym. Dodatkowo przy wjeździe do Zachemu od ul. Hutniczej po stronie pół
                      irygacyjnych znajduje się stary stadion i plac sportowy. Czyżby zaplecze
                      rekreacyjno-sportowe dla dawnych niemieckich dygnitarzy – kadry zarządzającej
                      dawną fabryką ?

• Gość: DW Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 16:51
                        To bardzo ciekawe co napisałeś. Gości od paintballa bym tam nie wpuszczał.
                        Szkoda tych obiektów. Swoją drogą ciągle mnie zastanawia gdzie znajduje się ten
                        krag walcarek?
                        • ethanak Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy 14.01.05, 16:53
                          Mam pytanko - czy byłbyś tak uprzejmy i mi również podesłał skan tej mapki?
                        • Gość: PIT Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.05, 18:09
                          POL-Betrieb krąg walcarek jest między ul. Strzelecką i Emilianowską.
                          O ile ul. Emilianowską jestem w stanie zidentyfikować, to gorzej z ul.
                          Strzelecką. Sądzę jednak (to są moje domysły), że wspomniany krąg znajduje się
                          na północ od kompleksu NGL w obrębie okrężnych linii kolejowych. Na mapie są
                          tam zaznaczone poogradzane obiekty.

PS. Stan infrastruktury pokazanej na Wyżynach wskazuje na lata 80-te.
                          Czy można dowiedzieć się, gdzie nabyć mapę ?

• Gość: Leszek Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 16:16
                            Kiedy przedwczoraj miałem okazję zapytać p. Wilniewczyc o kwestię bunkrów,
                            otrzymałem odpowiedź że jest to teren zamknięty Zachemu i miasto nic nie może
                            zrobić w tej sprawie.
                            • Gość: Condor Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.05, 17:30
                              Zainteresowanym podaję linki(zdjęcia bunkrów FULL WYPAS !!!)
                              www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=galerie&nazwa=bydgoszcz
                              Wątek o bunkrach !
                              bydzia.pl/forum/watek.php?idp=13895&idw=13895&idt=11&disp=1
                              • Gość: Condor Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.05, 17:45
                                C.d.
                                www.nowogrodbobrz.eisp.pl/artykuly/a07.html
                                • Gość: Condor Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.05, 19:16
                                  Ile i co produkowały te zakłady w okresie wojny- Bromberg(Posen)!

sturmvogel.orbat.com/ussbsappd.html
                                  • Gość: Condor Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.05, 19:26
                                    Na tej stronie są nazwiska pracujących w tych zakładach w czasie wojny.
                                    Może ktoś znajdzie swoją rodzinę?
                                    Artykuł:Historia nakielskiego KOR-u -wydano nową książkę.

sturmvogel.orbat.com/ussbsappd.html
                                    • Gość: KOŁO Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 19:34
                                      Fotki są piękne i przemawiające !!
                                      Jak kiedyś pisałem o koledze, był on pracownikiem ochrony, niestety nie zdążył
                                      zrobić fotek na moją prośbę.
                                      Jeśli załatwicie jakąś wyprawe, psize się odrazu
                                      • Gość: x Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.05, 19:48
                                        www.sztolnie.pl/
                                      • Gość: Condor Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.05, 19:49
                                        www.nakielskiczas.neostrada.pl/news/2002_44.html
                                        przepraszam podaje dobry link
                                        • Gość: Leszek Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 21:26
                                          Zdjęcia starej niemieckiej fabryki w Bydgoszczy rzeczywiście robią wrażenie. A
                                          może istniałaby mozliwość jakiegoś dogadania się z posiadaczem tych obiektów -
                                          czyli z władzami Zachemu?
                                          • Gość: DAG Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 21:39
                                            Są prowadzone rozmowy z władzami Zachemu i miasta w sprawie utworzenie trasy
                                            turystycznej na byłej produkcji NGL.
                              • Gość: DW Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 08:50
                                Fotki fajne ale niestety nie pokazują tego co wg mnie jest tam największym
                                skarbem, mianowicie nietkniętych linii technologicznych...

Jak juz zrobię ich fotki to Wam pokażę.
                                • Gość: PIT Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.05, 11:39
                                  Poza terenem ogrodzonym Zachemu - przy ul. Szpitalnej/Glinki znajduje się ok.
                                  10 schronów przeciwlotniczych w tak dobrym stanie, że mogłyby spełniać swoją
                                  funkcję nawet dzisiaj. Wejścia nie są zamurowane. Dzisiaj tam byłem, oglądałem,
                                  gdybym miał latarkę to zwiedziłbym je od wnętrza.
                                  Dalej przy ul. Szpitalnej są murowane baraki kiedyś zbudowane i zasiedlone
                                  przez pracowników niemieckiej fabryki.
                                  • Gość: PIT Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.05, 13:36
                                    Informacje o zakładzie DAG w Bydgoszczy i Krzystkowicach na podstawie
                                    informacji ze strony internetowej podanej poprzednio w wątku:

1. W strukturze przemysłu zbrojeniowego III Rzeszy koncern DAG był jednym z
                                    trzech najważniejszych producentów materiałów wybuchowych. Pozostałą dwójkę
                                    stanowiły Interessengemeinschaft der Farbenindustrie (IG Farben) i
                                    Westfaellische Anhaltische Sprengstoff AG (WASSAG).

2. Koncern DAG składał się z dziesiątków fabryk wytwarzających materiały
                                    wybuchowe, prochy strzelnicze, artyleryjskie i rakietowe oraz materiały
                                    inicjujące.

3. Główny potencjał produkcyjny koncernu DAG skupiony był, poza centralną
                                    fabryką w Troisdorfie (na obrzeżu Zagłębia Ruhry), w siedmiu zakładach, z
                                    których dwa znalazły się na dzisiejszych ziemiach polskich. Były to fabryki w
                                    Bydgoszczy (DAG-Fabrik Bromberg) i w Krzystkowicach (DAG-Fabrik
                                    Christianstadt). Krzystkowice stanowią obecnie część Nowogrodu Bobrzańskiego.

4. Budowę filii koncernu DAG w Bydgoszczy rozpoczęto jasienią 1939 r. Pierwszą
                                    ekipę robotników utworzono z Polaków schwytanych w łapankach ulicznych.
                                    Specjalistom sprowadzonym z Rzeszy oddano do dyspozycji 40 tysięcy pracowników
                                    przymusowych. W obozach znajdowało się ok. 2000 jeńców wojennych, w tym ok. 400
                                    angielskich, 300 francuskich, 200 jugosłowiańskich, 1000 rosyjskich i
                                    ukraińskich. Jeden barak zajmowało ok. 200 więźniarek z Fordonu.

5. W lipcu 1944 r. z obozu koncentracyjnego Stutthoff skierowano do zakładów
                                    DAG w Bydgoszczy 2500 Żydówek z Łotwy i Węgier. Przywożono je w kilku
                                    transportach, a po upływie trzech, czterech tygodni kierowano do KZ Auschwitz.
                                    Żydówki pracowały pod ścisłym nadzorem, wykonywały najcięższe prace przy
                                    budowie dróg i torów kolejowych bądź przy najbardziej niebezpiecznych procesach
                                    produkcyjnych. W tym czasie głodowały. Z fabryki DAG jechały prosto do gazu.

6. Charakter obiektów pozwala przyjąć z dużą pewnością, że w zakładach
                                    produkowano trotyl, proch nitrocelulozowy, materiały inicjujące, heksogen oraz
                                    dwunitrobenzen.

7. Synteza nitrogliceryny, jednego z najsilniejszych materiałów wybuchowych
                                    znanych człowiekowi, jest bardzo prostym procesem chemicznym. Gotowy produkt
                                    jest jednak substancją o niezwykłej wrażliwości - silniejszy wstrząs wywołuje
                                    nieuniknioną detonację. W związku z tym zaprojektowano budynki o specjalnej
                                    konstrukcji, która miała przetrwać skutki ewentualnej eksplozji. Ich cechą
                                    charakterystyczną był masywny żelbetowy szkielet i lekkie zewnętrzne
                                    ściany "wydmuchowe". W razie wybuchu ceglana przegroda miała ulec skruszeniu i
                                    wyrzuceniu na zewnątrz obiektu.

8. W zakładach DAG pracowano w ruchu ciągłym: od poniedziałku do soboty na trzy
                                    zmiany po 8 godzin, w niedziele na dwie zmiany po 12 godzin. Robotnicy
                                    otrzymywali żywność na kartki, podzielone na pięć różnych klas. Kartki I klasy
                                    otrzymywali robotnicy niemieccy i równoważni (Gleichgestellte). Klasa II była
                                    przeznaczona dla Polaków, Cyganów i Żydów. Klasa III dla pracowników
                                    przymusowych z terenów ZSSR (Ostarbeiter). Klasa IV - dla jeńców wojennych i
                                    klasa V - dla więźniów kryminalnych.

9. Rosjanie i Ukraińcy byli kierowani do pracy w tzw. oddziałach zamkniętych
                                    fabryki, gdzie nawet krótkie przebywanie groziło zapadnięciem na ciężką
                                    chorobę, spowodowaną obecnością szkodliwych oparów z reakcji chemicznych

10. Wg wspomnień pracownicy zatrudnionej w obozowej administracji: „Widziałam
                                    pracujące kobiety żydowskie, które robiły wykopy wywożąc ziemię na taczkach.
                                    Nadzorujący Niemcy bili je, kopiąc, popychając i krzycząc. Widziałam też jak
                                    były prowadzone do pracy. Miały ogolone głowy i rany na całym ciele. Jedynym
                                    ich ubraniem były narzucone na gołe ciało koce oraz drewniaki także na gołe
                                    nogi. Niektóre z nich miały nogi poowijane papierem po cemencie. W 1944 r.,
                                    według zeznań byłych robotników przymusowych, wszyscy Żydzi umieszczeni
                                    poprzednio w obozach "nagle zniknęli"

• Gość: BSMZ Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 20:45
      DW co masz na myśli pisząc "nietkniętych lini technologicznych" ? Ja robiłem
      dokumentację tych obiektów, nic takiego nie zauważyłem. Uwierz mi byliśmy w
      każdym zakątku zakładu mamy udokumentowane i sfotografowane ok. 500 bydynków z
      lat 1939-45. Nie liczę budynków powtarzających się. Mamy naniesione również
      "ruiny ruin" o których nawet nie wiedzieli najstarsi pracownicy powojennego
      zakładu. Chyba że masz na myśli ogołocone z instalacji budynki i tunele
      technologiczne na NGLu.

Co do schronów które znajdują się poza terenem zakładu to jest ich 28. Bydgoskie
      Stowarzyszenie Miłośników Zabytków ma dokładną dokumentację tych obiektów.
      Obozów gdzie mieszkali pracownicy przymusowi i więźniowie było kilka wokół
      zakładu i jeden na terenie. Baraki obozowe stoją do dziś w dwóch miejscach po
      reszcie nie ma śladu. W Łęgnowie zachował się jeszcze układ drzew między którymi
      stały baraki.

Jeśli macie jakieś konkretne pytania dotyczace zakładu z okresu wojny - chętnie
      odpowiem.

PROŚBA
      Jeśli ktoś dysponuje salą z projektorem multimedialnym lub innymi formami
      prezentacji multimedialnych proszę o informacje. Z chęcią pokarzę najciekawsze
      zdjęcia z nieczynnych od końca wojny lini produkcyjnych. Miedzy innymi:
      - produkcja nitrogliceryny
      - produkcja prochu
      - produkcja nitrocelulozy
      - produkcja kruszących materiałów wybuchowych

Jako ciekawostkę dodam że na terenie jest największe skupisko schronów
      wartowniczych 1-2 osobowe (Luftschutzzelle) - 41 szt. plus jeden w Łęgnowie plus
      jeden w muzeum POW.

Pozdrawiam
      Jarek
      • Gość: Leszek Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 18:29
        Coś takiego można by zorganizować w porozumieniu z Towarzystwem Miłosników
        Miasta Bydgoszczy www.tmmb.pl

Są w dobrych układach z ratuszem i chyba mogą załatwić salę sesyjną rady
        miejskiej a tam jest projektor i ekran. Najlepiej pogadać z prezesem J. Derendą.

• Gość: PIT Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 10:08
          Zachęcony deklaracją BSMZ mam kilka pytań:

- gdzie leży wymieniany w tym wątku POL-Betrieb (krąg walcarek) ?
          - w jakiej części Zachemu jest największe nasycenie obiektami pohitlerowskimi ?
          - jaka jest możliwość udostępnienia dla turystyki obiektów NGL oraz innych
          - jaki wpływ na stan istniejących obiektów będzie miał Park Przemysłowy ?
          - gdzie będzie zlokalizowany dokładnie Park Przemysłowy ?
          - które obiekty trzeba będzie wyburzyć w związku z budową Parku Przemysłowego ?
          - jakie obiekty są najciekawsze do zwiedzania i robią największe wrażenie ?
          - jakie są największe obiekty i jaki jest ich rozmiar (powierzchnia, liczba
          kondygnacji) ?
          - gdzie były zlokalizowane obozy dla pracowników przymusowych i jeńców
          wojennych ?
          - czy wiadomo coś na temat lokalizacji masowych grobów osób, które zginęły
          podczas budowy zakładu w latach wojny ?
          - ile osób zginęło podczas budowy i eksploatacji fabryki DAG ?
          - gdzie mieszkała niemiecka kadra kierownicza i jakie są tego pozostałości ?
          - gdzie znajdują się schrony wartownicze (Luftschutzzelle) i 28 schronów poza
          terenem Zachemu (znam ok 10-15 w rogu ul. Szpitalnej/Glinki i kilka w Łęgnowie)
          - jaka jest dostępność obiektów na terenie Zachemu (ogrodzenia, trudności
          terenowe) ?
          - jakie drogi obecnie ogólnodostępne zostały zbudowane przez pracowników
          przymusowych (domyślam się jedynie, że są to wszelkie „betonówki” i drogi
          brukowane, nawet obecnie pokryte asfaltem np ul. Nowotoruńska, Chemiczna,
          Planu 6-Letniego, fragment Wojska Pol., Glinki, Dąbrowa, obwodnica Bydgoszczy
          od Emilianowa do Przyłubia)
          - czy stacja kolejowa w Emilianowie została zbudowana w czasie wojny, czy
          znajdują sie tam jakieś obiekty poprzemysłowe lub przeładunkowe ?
          - jaka jest geneza basenu i stadionu na os. awaryjnym (z czasopisma „Zachem”
          wiem, że na tym stadionie w latach PRL rozgrywała mecze zakładowa drużyna
          piłkarska Zachemu)
          - jaki jest stan obiektów, czy widać na nich wyraźnie ząb czasu, czy zostały
          zdewastowane ?

• Gość: KOŁO Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 11:09
            Czemu Łęgnowo nazywacie osiedlem awaryjnym?? Ja mieszkam na osiedlu Zimne Wody
            i Czersko Polskie i też w czasie wyborów nazwane jest awaryjnym!!
            Jak byście popatrzyli to dużo takich jest, a Łęgnowo też ma swoją nazwę!!
            Co do stadionu w Łęgnowie to byłem tam raz za dzieciaka w czasach PRLu, na
            jakimś festynie, i osobiście bym nie był pewny czy on jest po niemiecki.
          • Gość: BSMZ Odpowiedź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 22:43
            "gdzie leży wymieniany w tym wątku POL-Betrieb (krąg walcarek) ?"
            Krąg walcarek jet to umowna nazwa. Budynki są ustawione na półokręgu. Do
            kompleksu należą budynki mieszalników, walcarek i wyciskarek ciasta prochowego.
            Budynki zachowane są w stanie pierwotnym, pozbawione wszelkich urządzeń.
            Opisywany "krąg" zlokalizowany jest między ul. Strzelecką i Emilianowską. Były
            trzy takie kręgi - drugi znajduje się w rejonie ul. Akacjowej, ale niestety
            budynki są przebudowane i zagospodarowane przez różne firmy. Po trzecim kręgu
            nie ma śladu - dziś znajduje się tam zakład Syntezy.

"w jakiej części Zachemu jest największe nasycenie obiektami pohitlerowskimi ?"
            Największe nasycenie jest od strony Łęgnowa. Oczywiście obiekty są rozsiane po
            całym zakładzie.

"jaka jest możliwość udostępnienia dla turystyki obiektów NGL oraz innych"
            W tej chwili nie mogę udzielić informacji na ten temat.

"jaki wpływ na stan istniejących obiektów będzie miał Park Przemysłowy ?"
            Niestety większość obiektów zostanie wyburzona. Dlatego została sporządzona
            dokumentacja.

"gdzie będzie zlokalizowany dokładnie Park Przemysłowy ?"
            Dolną granicą parku przemysłowego będzie ul. Emilianowska do torów kolejowych
            tzw. kolei francuskiej i rejonu syntezy.

"które obiekty trzeba będzie wyburzyć w związku z budową Parku Przemysłowego ?"
            O tym zadecyduje inwestor.

"jakie obiekty są najciekawsze do zwiedzania i robią największe wrażenie ?"
            Tych obiektów jest naprawdę dużo. Cała strefa produkcji nitrogliceryny, prochu,
            nitrocelulozy(budynki "balkonowce"), kotłownia z systemem nawęglania, poligon
            prób balistycznych i wiele innych.

"jakie są największe obiekty i jaki jest ich rozmiar (powierzchnia, liczba
            kondygnacji) ?
            W wiekszości są to budynki jedno kondygnacyjne, są również dwu, trzy i cztero
            kondygnacyjne.

"gdzie były zlokalizowane obozy dla pracowników przymusowych i jeńców
            wojennych ?
            Kapuściska - niedaleko bramy wjazdowej na zakład(nie istnieje) i rejon ul.
            Solnej(baraki stoją do dziś). Ul. Glinki i Szpitalna - baraki stoją do dziś ale
            nie wszystkie część została wybudowana po wojnie przez SP. Tam jest bardzo
            dobrze widać układ baraków wraz z placem apelowym i wartowniami. Rejon
            dzisiejszego terenu EC II(nie istnieje). Łęgnowo - rejon ul. Hutniczej i
            Łęgnowskiej(pozostał układ drzew). Teren zakładu przy moście francuskim. I na
            terenie Osiedla Awaryjnego.

"czy wiadomo coś na temat lokalizacji masowych grobów osób, które zginęły
            podczas budowy zakładu w latach wojny ?"
            Wiadomo, są trzy lokalizacje. W tej chwili nie mogę ich podać.

"ile osób zginęło podczas budowy i eksploatacji fabryki DAG ?"
            Brak danych na ten temat.

"gdzie mieszkała niemiecka kadra kierownicza i jakie są tego pozostałości ?"
            Budynki stoją do dziś. Ul. Kliniczna(o ile dobrze pamietam to jest tam 5
            domów),ul. Świetlicowa(również dobrze nie pamiętam ale jest tam 9 domów) Z
            ciekawostek dodam że w jednym z nich mieściła się kręgielnia. Ul. Chodkiewicza 24.

"gdzie znajdują się schrony wartownicze (Luftschutzzelle) i 28 schronów poza
            terenem Zachemu (znam ok 10-15 w rogu ul. Szpitalnej/Glinki i kilka w Łęgnowie) "
            Schrony wartownicze znajdują się na terenie zakładu. schrony poza zakladem -
            Łęgnowo - 8 szt. Emilianowo - 2 szt. Kapuściska/Glinki - 18 szt. Jak juz pisałem
            BSMZ posiada pełną dokumentację tych obiektów.

"jaka jest dostępność obiektów na terenie Zachemu (ogrodzenia, trudności
            terenowe) ?"
            Nie polecam zwiedzania na "dziko" - częste lotne patrole. Budynki nie są
            zabezpieczone.

"jakie drogi obecnie ogólnodostępne zostały zbudowane przez pracowników
            przymusowych (domyślam się jedynie, że są to wszelkie „betonówki” i drogi
            brukowane, nawet obecnie pokryte asfaltem np ul. Nowotoruńska, Chemiczna,
            Planu 6-Letniego, fragment Wojska Pol., Glinki, Dąbrowa, obwodnica Bydgoszczy
            od Emilianowa do Przyłubia)"
            Planu 6 Letniego istniała przed wojną(Sandomierska). Obwodnica była wybudowana
            po wojnie. Ul. Glinki przechodzi w ul. Emilianowską przed wojną była to droga
            do Solca Kuj. W listopadzie 1939 r dziennik "Deutsche Rundschau" pisał że ul.
            Glinki jest zamknięta i pilnowana przez wojsko. Drogi wybudowane dla potrzeb DAG
            - Dąbrowa, Nowotoruńska, Plątnowska, Łęgnowska oraz drogi betonowe w Łęgnowie.
            Podałem tylko te ważniejsze.

"czy stacja kolejowa w Emilianowie została zbudowana w czasie wojny, czy
            znajdują sie tam jakieś obiekty poprzemysłowe lub przeładunkowe ?"
            Stacja istniała przed wojną. Na stacji znajdowały się tylko tory prowadzące na
            zakład. Cały załadunek i rozładunek odbywał sie na terenie DAG.

"jaka jest geneza basenu i stadionu na os. awaryjnym (z czasopisma „Zachem”
            wiem, że na tym stadionie w latach PRL rozgrywała mecze zakładowa drużyna
            piłkarska Zachemu)"
            Basen i boisko wybudowano za czasów PRL dla pracowników "Zachemu" i ich rodzin.
            Z basenu kozystali również mieszkańcy innych osiedli. Boisko poszło w
            zapomnienie po wybudowaniu stadionu "Chemika"

"jaki jest stan obiektów, czy widać na nich wyraźnie ząb czasu, czy zostały
            zdewastowane ?"
            Część została zdewastowana, przebudowana inne stoją w stanie nienaruszonym.
            zachowała się oryginalna farba na ścianach. Widoczne są napisy technologiczne w
            języku niem.

Na stronie odkrywcy znajdują się zdjęcia z rejonu NGL i POL-Betrieb. Na jesień
            zostanie wydana książka na temat historii zakładu. Znajdą się tam zdjęcia, plany
            budynków, dokumenty, relacje pracowników przymusowych i wiele interesujacych
            informacji.

Jarek
      • Gość: DW Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 14:48
        Pisząc o tych liniach technologicznych (krąg walcarek) szukam właśnie
        potwierdzenia do tekstu, który zaczyna nasz wątek {za miesięcznikiem „ZACHEM” i
        art. mgr arch R. Grochowskiego). Rzecz wydaje się na tyle nieprawdopodobna, że
        bardzo mnie zainteresowała.

Z chęcią bym się zapoznał z Twoimi materiałami i więdzą na ten temat.
        • Gość: BSMZ Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 22:52
          Rosjanie od stycznia do sierpnia 1945r wywozili z zakładu wszystkie maszyny i
          instalacje. Dzisiaj możemy tylko ogladać puste budynki. Żadne urządzenia i
          instalacje nie zachowały się.

Jarek
    • Gość: BSMZ Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 23:11
      Widzę że ucichł wątek o fabryce.
      Jako ciekawostkę dodam że powstał projekt trasy turystycznej w strefie NGL.
      Będzie to tasa ok. 1km podziemno-naziemnymi tunelami łączącymi poszczególne
      budynki produkcyjne. Cały system tuneli liczy 1620 m.
      Szczegóły podam niebawem.

Jarek
      • Gość: PIT Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.05, 11:45
        Czy wstep na trasę będzie swobodny, czy limitowany ?
        Ciekawi mnie jeszcze infrastruktura Parku Przemysłowego. Czy po uruchomieniu
        Parku wejście na jego teren będzie utrudnione podobnie jak jest teraz
        (przepustki, strażnicy, ogrodzenia), czy też jedynie Zachem będzie ogrodzony ?

Wg "Historii Bydgoszczy 1939-45" w lasach na Osowej Górze wybudowano w latach
        II wojny światowej fabrykę amunicji. Część fabryki była zamaskowana, a
        produkcja ściśle tajna. W lutym 1945 r. niemieccy dywersanci wysadzili w
        powietrze tą część fabryki. O ile się nie mylę teren obecnie zajmuje Wojsko
        Polskie. Czy są tam jakieś pozostałości po dawnej fabryce ?
        • Gość: BSMZ Odpowiedź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 22:29
          Trasa będzie udostępniona dla zmasowanego ruchu turystycznego.
          Kwestia parku przemysłowego jest w fazie projektu. Są dwie wersje -park otwarty
          czyli swobodny dostęp z miasta i park zamkniety z tym że Zachem będzie miał
          dodatkowe ogrodzenie.

Fabryka na Osowej była już w czasie I wś po wojnie przeszła w ręce prywatne i
          odzyskiwano tam mat. wybuchowe i złom z pocisków. W czasie II wś Luftwafe
          uruchomiło dla własnych potrzeb elaborację amunicji. Zakład na Osowej powiązany
          był z fabryką DAG. O tym rajdzie w 1945 było głośno. Dzisiaj WP zajmuje
          niewielki teren po Munie. Chodząc po lesie napotkać można fundamenty i schrony.
          BSMZ posiada dokumentację tego terenu jak również relacje świadków. Zapraszam do
          wyjścia w teren.

Jarek
    • Gość: nie rozumiem Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 16:50
      kto to chce ogladac????
      • Gość: Talon Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.man.bydgoszcz.pl 02.02.05, 20:56
        Praktycznie cała grupa moich znajomych chcialaby sie tam wybrac!!! Nie
        wspominajac o paintbal'u
      • Gość: BSMZ Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 22:31
        Tysiące turystów. Trasa jest prygotowywana po to żeby nie było głupiego gadania
        że w Bydgoszczy nie ma co zwiedzać.
        • Gość: TOMEKG Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 18:36
          JESTEM ZAPALEŃCEM KTÓRY BYŁ JUŻ TAM WIELE RAZY I ZAWSZE WYBIERAM SIE TAM Z
          GRUPKĄ MOICH WTAJEMNICZONYCH KOLEGÓW. WSZYSTKO ODKRYŁ JEDEN Z NICH I MNIE TAM
          ZAPROWADZIŁ OD TEJ PORY NIE WYOBRAŻAM SOBIE WOLNYCH DNI BEZ WYPRAWY WŁAŚNIE NA
          TE TAJEMNICZE BUNKRY A SĄ ONE NAPRAWDE IMPONUJĄCE. POSIADAM DWIE MAPY ZACHEMU
          JEDNA CYWILNA I JEDNA WOSKOWA KTÓRE POKAZUJĄ WSZYSTKIE BUDYNKI ZNAJDUJĄCE SIĘ
          NA TERENIE ZACHEMU. KAŻDEJ WYPRAWIE TOWARZYSZY TAJEMNICA BO PRZECIEŻ BARDZO
          MAŁO OSÓB WIE CO TAM TAK NAPRAWDĘ JEST. OSTATNI RAZ BYŁEM TAM 3 LUTEGO 2005 Z
          DWOMA KOLEGAMI I NIESTETY ZŁAPAŁA NAS OCHRONA ZACHEMU ZOBACZYLI NAS I
          PODJECHALI KONKRETNYMI SAMOCHODAMI TERENOWYMI A SAMI BYLI UZBROJENI UCIEKALIŚMY
          ALE SAMOCHÓD ZAJECHAŁ NAM DROGĘ I W KOŃCU NIE BYŁO JUŻ SZANS. ZOSTALIŚMY
          ODWIEZIENI DO BRAMY ZACHEMU ZOSTAŁA WEZWANA POLICJA ZOSTALIŚMY DOSZCZĘTNIE
          PRZESZUKANI NA SZCZĘŚCIE OBYŁO SIE BEZ KARY FINANSOWEJ JEDNAK ADRENALINKA BYŁA
          I TO NIE MAŁA. JEDNAK NAWET GDYBYM WCZEŚNIEJ DOWIEDZIAŁBYM SIĘ, ŻE MNIE ZŁAPIĄ
          I TAK BYM POSZEDŁ BO TO TYLKO DODAŁO SMACZKU TEMU CAŁEMU TEJEMNICZEMU MIEJSCU.
          GDYBY KTOŚ BYŁ ZAINTERESOWANY POSIADAM WSPOMNIANE JUZ MAPY ORAZ PONAD STO ZDJĘĆ
          ROBIONYCH OSOBIŚCIE LATEM I ZIMĄ POKAZUJĄCE WIELE Z TEGO JAKŻE WYJĄTKOWEGO
          MIEJSCA. OSOBIŚCIE JESTEM PRZECIWNY TEMU ABY ROBIŁO SIĘ TAM JAKIŚ PARK A TYM
          BARDZIEJ POLE DO PAINTBALL'U PONIEWAŻ WIĄZE SIĘ TO ZE SPOWSZEDNIENIEM TEGO
          MIEJSCA A W PRZYPADKU PAINTBALL'U NAWET MOŻLIWOŚCI ZNISZCZENIA TYCH BUDYNKÓW A
          JA BĘDĄC TAM ROBIŁEM WSZYSTKO, ŻEBY OPUSZCZAĆ TEN TEREN W TAKIM SAMYM STANIE
          JAKI ZASTAŁEM NIETKNIĘTY PRAKTYCZNIE OD KOŃCA WOJNY. WIERZCIE TO JEST
          NIESAMOWITE, ALE NIESTETY NIEPOWOŁANE INSTYTUCJE (OCHRONA ZACHEMU) WIEDZĄ JUŻ O
          PRZYPADKOWYCH ZWIEDZAJĄCYCH. JEŻELI JEST KTOŚ ZAINTERESOWANY CHĘTNIE WYŚLĘ
          NAJCIEKAWSZE ZDJĘCIA I MAPY.
          • Gość: locaj85 Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.telco.ras.pl 10.02.05, 03:38
            bede bardzo zobowiazany jesli bys mi przeslal te mapki , mieszkam na glinkach i
            sam nie raz zapuszczalem sie rowerem w tamte strony, rowniez mnie ochrona
            dopadla :P ale to nei zniecheca wrecz przeciwnie, bardzo mi zalezy na mapkach
            moj e-mail locaj85@interia.pl
          • Gość: TOMEKG Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 15:46
            Mnie tez tam pcha jeszcze bardziej pomimo tego że mnie złapali bo tetraz to już
            będą prawdziwe podchody. Całe szczęście że znam juz dość dokładnie wszystkie
            podziemne przejścia i tunele i jak mnie znowu zobaczą będę wstanie im uciec
            licząc na to że nie znają tych bunkrów tak jak ja, bo poprzednio zobaczyli nas
            na otwartej powierzchni i nie było już możliwości uciec nigdzie do podziemi,
            także następnym razem tak szybko się nie dam. Ale pomimo to, udając się tam
            trzeba się liczyć z tym ryzykiem że Cię złapią a z ochroną jeszcze ujdzie ale
            jak policja w to wejdzie to juz wszystko przewalone bo z nimi nie da się
            dogadać. Ale co tam, czego sie nie robi dla hobby.
      • Gość: BSMZ Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 22:34
        Dodam jeszcze że budynki będą pod ochroną prawną jako zabytek.
        • Gość: asia Re: AB - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 20:19
          Znacznie większą atrakcją turystyczną Bydgoszczy jest AB. Trzeba tylko
          pamiętać, żeby nie dotykać eksponatów i nie karmić inwentarza, zwłaszcza rektora
          • Gość: TOMEKG Re: AB - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 18:37
            • Gość: locaj85 Re: AB - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.telco.ras.pl 10.02.05, 03:39
              locaj85@interia.pl szczegolnie chcialbym zobaczyc mapy, a ochrona w
              tereowkach daje rade , z rekami na kaburach wyskoczyli kiedys na mnie :P
          • Gość: TOMEKG Re: AB - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 18:38
            POZDAWIAM!
            • Gość: asia Re: AB - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 18:46
              może rektor AB by ci pomógł jako wojskowy. mógłby wydelegować paru profesorów
              do przeczołgania się po lochach, a publika co kupiła bilety, miałaby ubaw po
              pachy, chociaz nie za darmola
            • Gość: hmmmm Re: AB - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.man.bydgoszcz.pl 07.02.05, 19:28
              Byłbym bardzo zainteresowany zdjeciami i mapa!!!

medical@interia.pl
              • Gość: TOMEKG Re: AB - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 20:41
                hmmmmm mogę to Tobie wysłać pocztą na płycie ok? Tylko proszę o adres jeśli
                chcesz te zdjęcia dobra? na nich będą zakryte twarze ze względu na to, że jak
                już pisałem jestem tam "znany" wśród ochroniarzy, ale cały urok zdjęć pozostaje.
                • Gość: locaj85 Re: AB - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.telco.ras.pl 10.02.05, 03:42
                  jeszcze raz w tym miejscy tmy razem ponawiam prosbe o przesłanie map, kiedys
                  sam kiedys zdobylem jakas mapke taboru kolejowego z niczynnej wiezyczki, ale
                  nie mam zadnej mapy !!!!!! locaj85@interia.pl
                  • Gość: PIT Re: AB - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: 195.85.209.* 11.02.05, 01:30
                    Ja również się zgłaszam. Wysyłaj w miarę możliwości, co uznasz za najciekawsze.
                    plbyd@op.pl
            • Gość: wm2665@poczta.onet Re: AB - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.tvgawex.pl 11.02.05, 15:55
              Ja również bardzo prosze o te mapy, będę bardzo zobowiązany! Zaglądam czesto na
              teren NGL, jeżdże tam na grzyby i naprawdę popieram apel o nie urzadzanie tam
              żadnych tras turystycznych.To dziki teren od końca wojny i tabuny niszczących
              wszystko ignorantów na pewno nie są tam potrzebne.Kogo naprawdę pasjonują takie
              klimaty ten znajdzie sposób aby się tam dostać i uszanuje te miejsca, reszta
              niech niestety trzyma się z daleka.
              • Gość: Artykuł Artykuł w Pomorskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 01:43
                Będzie trasa pod ziemią?

Prezydent Konstanty Dombrowicz chce, żeby na terenie dawnych niemieckich
                zakładów zbrojeniowych DAG (obecny "Zachem") powstała trasa turystyczna.
                Projektem już zajęli się urzędnicy z wydziału promocji bydgoskiego ratusza.

O pomyśle pisaliśmy. W ubiegłym roku na polecenie miejskiego konserwatora
                zabytków stworzono ewidencje zabytkowych, poniemieckich obiektów przemysłowych
                znajdujących się na terenie obecnego "Zachemu". Archeolodzy trafili tam na
                znakomicie zachowane obiekty po wydziale NGL - tam produkowano nitroglicerynę.
                Obiekty są unikatowe na skalę kraju. Spore betonowe konstrukcje po wojnie nigdy
                już nie były wykorzystywane. Łączą je cztery poziomy podziemnych tuneli.
                Robert Grochowski i Jarosław Butkiewicz przygotowali projekt utworzenia na
                tym terenie niezwykłej trasy turystycznej. Trafili z nim do prezydenta miasta.
                - Projekt jest bardzo dobrze przygotowany, prezydent jest "za" - mówi
                Beata Kokoszczyńska, rzecznik prezydenta miasta. - Projekt został przekazany do
                referatu turystyki wydziału promocji. Trzeba m.in. uzgodnić problem
                zabezpieczenia trasy.

• Gość: BSMZ Trasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 12:24
                Na atrakcję składać się będą:
                1. Podziemna trasa turystyczna.
                2. Skansen architektury przemysłowej.
                3. Punkt widokowy na Dolinę Dolnej Wisły.
                4. Muzeum zakładu (1939-1945) oraz martyrologii jeńców i pracowników przymusowych.

Teren będzie wygrodzony, zwiedzanie odbywać się będzie w grupach z
                przewodnikiem. Na całym świecie rośnie zapotrzebowanie na turystykę
                specjalistyczną. Jedną z jej odmian jest turystyka podziemna. Rodzi się moda na
                zwiedzanie podziemi, które od zawsze przyciągały śmiałków swoją niedostępnością
                i tajemniczością, częstokroć osnutą jeszcze mgiełką legendy i magii.
                W latach 60/70 MO i ZR Eltra miały tam swoje magazyny, część budynków uległa
                dewastacji. Chcemy to zabezpieczyć przed dalszą dewastacją i pokazać szerszemu
                gronu zainteresowanych. A zainteresowanie jest spore.

Jarek
                • Gość: PIT Re: Trasa IP: 195.85.209.* 14.02.05, 00:16
                  Czy można sprecyzować informacje odnośnie:
                  - terminu uruchomienia trasy
                  - czy będzie możliwe samodzielne zwiedzanie na własną odpowiedzialność np
                  fragmentów trasy nie zahaczających o podziemia
                  - czy trasa będzie uwzględniać miejsca martyrorogii np miejsca pochówków
                  zmarłych z wyczerpania jeńców i pracowników przymusowych
                  - czy planuje się ustawienie tablic informacyjnych np przy obwodnicy, gdzie
                  można byłoby zyskiwać turystów spośród podróżnych
                  - czy planowane jest ustawienie tablic informacyjnych na terenie skansenu
                  opisujacych obiekty, ich historię, losy jeńców i zakładu ?

Dobrze, że trasa uwzględni punkt widokowy na dolinę Wisły. Bydgoszcz posiada
                  jeszcze wiele atutów turystycznych i krajobrazowych związanych z Wisłą, które
                  są za mało wykorzystane np
                  - przełom Wisły po Fordonem
                  Czy można gdzieś o tym przeczytać w przewodnikach ? Nie spotkałem.
                  Tymczasem to jest unikalny w kraju fragment doliny WIsły, gdzie rzeka wcina się
                  w Wysoczyznę Pomorską. Deniwelacje dochodzą do 60 m. Na całej długości doliny
                  dolnej Wisły od Fordonu po Gniew, gdzie zaczyna się delta (120 km) pod Fordonem
                  szerokość doliny jest najmniejsza (3km), a widoki i walory krajobrazowe
                  najpiękniejsze. Ze wzgórz fordońskich widać zakręt Wisły, a ze wzgórz
                  łęgnowskich przełom rzeki. Zbocza doliny są miejscami urwiste, pełne parowów i
                  wysięków wodnych. W niektórych miejscach źródła wody mineralnej są
                  eksploatowane (Ostromecko)
                  - jedno ze wzgórz łęgnowskich nosi nazwę "wzgórza Krzywoustego". Niemcy zwali
                  go "wzgórzem Albrechta". W 1932 r. władze miejskie ustawiły na nim krzyż
                  - W Bydgoszczy-Łęgnowie znajdują się zabudowania pomennonickie z XVIII w.
                  - na wysokości Bydgoszczy Wisła najdalej sięga na zachód
                  W Brdyujściu jest wąski półwysep, na który można wejść od ul. Toruńskiej za
                  groblą na torze regatowym. Kraniec półwyspu jest wąski i zalewany okresowo
                  przez Wisłę. Tam znajduje się miejsce, gdzie rzeka sięga najdalej na zachód.
                  Można stamtąd obserwować rezerwat Mała Kępa na wschodnim brzegu (często słychać
                  i widać roje ptaków), a widok na rzekę jest piękny
                  - w Brdyujściu znajdują się 2 wyspy ograniczone odnogami Brdy i przekopem do
                  nowej śluzy. Z kolei w Czersku tuż przy ul. Toruńskiej znajduje się unikalny w
                  Polce zabytkowy jaz walcowy.
                  - 9% powierzchni Bydgoszczy zajmuje Park Krajobrazowy Doliny Dolnej WIsły. Od
                  zboczy Myślęcinka po Górę Szybowników w Fordonie i dalej na północ obejmuje
                  m.in parów jarużyński z pięknymi lasami i strumieniami w parowach.
                  - Góra Szybowników. Mało kto wie, że od 1933 r. po 1958 funkcjonowała tam
                  szkoła szybowcowa, któej absolwentem był m.in. gen. J. Frey Bielecki - dowódca
                  wojsk lotniczych. Szczyt góry znajduje się ok. 70 m nad poziomem Wisły. Jest to
                  wzniesienie graniczne, gdzie dolina Wisł zakręca na połnoc. Widać stamtąd
                  majestatyczny zakręt Wisły, dolinę dolnej Wisły z rezerwatami, pradolinę
                  bydgoską, wzniesienia Puszczy Bydgoskiej oraz cały Fordon z góry
                  - z Bydgoszczą sąsiadują od wschodu trzy wielkie rezerwaty wiślane: Wielka Kępa
                  Ostromecka - las łęgowy z licznymi stawami i jeziorkami, odpowiednik europejski
                  tropikalnych lasów deszczowych, Las Mariański - uroczy las liściasty
                  porastający zbocza doliny Wisły, Mała Kępa Wiślana - las łęgowy z kilkunastoma
                  jeziorkami, ostoja ptactwa. Ten ostatni utworzony bodajże w 2001 r. jest bardzo
                  rezległy i trudny do przebycia z powodu licznych cieków wodnych łączących rzekę
                  ze starorzeczami. Czy obecnosć rezerwatów jest odpowiednio wykorzystna
                  promocyjnie ? Moim zdaniem nie.

Trzeba dodać, że na wysokości Wyszogrodu co roku w czerwcu-lipcu, gdy stan wody
                  jest niski, tworzy się rozległy półwysep piaszczysty sięgający do środka rzeki.
                  To jest duży obszar pokryty plażowym piaskiem. Można na niego wejść od strony
                  Małej Kępy. Czasem trzeba przejść w bród przez małą odnogę rzeki. Co roku nie
                  mogę sobie odmówić spaceru w tamtym miejscu i spotykam wiele innych osób,
                  zwolenników spacerów i plażowania. Szkoda tylko, że woda nie jest czysta.
    • Gość: Turystka Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 16:10
      Brawo, bardzo ciekawy pomysł. W końcu miasto zdobędzie porządną atrakcję
      turystyczną. Może w końcu ludzie przestaną gadać a brukowce pisać, że w Naszym
      mieście nie ma ciekawych miejsc do zwiedzania.
      A swoją drogą grzybiarzy to bym powystrzelała. Więcej szkody robią w lesie niż
      to jest warte.
      • Gość: PIT Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: 195.85.209.* 14.02.05, 00:42
        3 lutego 2005
        Gazeta Pomorska

Dynamit AG. Czy miasto zainwestuje w trasę turystyczną?
        Historia pod ziemią

Mamy ogromną szansę, żeby każdy zainteresowany mógł obejrzeć wydział NGL -
        Bietrieb w dawnych bydgoskich zakładach zbrojeniowych Dynamit AG. Wystarczy
        dobra wola władz miasta. A jest co oglądać...
        Od prawie dziesięciu tygodni opisujemy losy i przeżycia osób, które w
        czasie wojny pracowały w bydgoskich zakładach zbrojeniowych Dynamit AG. To, co
        pozostało po fabryce - budynki, linie produkcyjne, itp. - znajduje się na
        terenie m.in. dzisiejszego Zachemu.
        Pojawił się pomysł, aby udostępnić do zwiedzania rejon tzw. NGL - Betrieb.
        To tam produkowano najniebezpieczniejszy materiał wytwarzany w DAG -
        nitroglicerynę. Obiekty zakładu NGL znajdują się na południe od obecnych linii
        produkcyjnych Zachemu. Dziś nie są wykorzystywane. - Jest to kompleks
        kilkudziesięciu budynków, których nie łączy żadna droga - mówi Robert
        Grochowski , archeolog. Obiektów nie łączono drogami naziemnymi, ale...
        podziemnymi. Chodziło o zachowanie bezpieczeństwa, na wypadek eksplozji w
        jednym z budynków - ludzie w tunelach byli bezpieczni. Tunele mają prawie dwa
        kilometry długości. Budowano je na czterech różnych głębokościach - w
        niektórych miejscach przecinają się ze sobą. Są w tak dobrym stanie, że
        gdzieniegdzie widnieją jeszcze niemieckie napisy eksploatacyjne oraz napisy i
        rysunki... wykonane przez więźniów.
        - To wspaniałe miejsce do zorganizowania podziemnej trasy turystycznej -
        mówi Jarosław But, który razem z Grochowskim tworzył karty ewidencyjne tych
        zabytkowych obiektów. - Budowle są w doskonałym stanie, nikt ich nie używa. Są
        jedynym w kraju zabytkiem niemieckiej architektury przemysłowej.
        Wycieczka miałaby trwać około godziny. - Turyści byliby dowożeni
        autobusami od bramy Zachemu z ul. Glinki - mówią pomysłodawcy. - Początek trasy
        to obiekt dawnej kotłowni zakładu. Dalej turyści poruszaliby się tunelami od
        obiektu do obiektu. A jest co oglądać. Niektóre budynki stoją przy skarpie,
        więc podróż tunelem kończy się np. na czwartym piętrze takiego obiektu.
        Zamierzamy też zorganizować tam muzeum całego zakładu. Ma być poświęcone jego
        historii, a także pracownikom przymusowym i więźniom, których co najmniej kilka
        tysięcy pracowało przy tak niebezpiecznej produkcji. Bardzo wielu z nich
        zginęło...
        Zdaniem pomysłodawców, przystosowanie strefy do zwiedzania jest proste.
        Trzeba uregulować kwestie własnościowe terenu, zabezpieczyć okna i drzwi
        kratami, na schodach wstawić barierki. Niezbędne jest też zainstalowanie
        oświetlenia. - Bydgoszcz ma wielką okazję wykorzystać ten atut do promocji w
        kraju i za granicą - mówią pomysłodawcy.

Projekt został złożony w ratuszu. W przyszłym tygodniu prezydent miasta
        spotka się w tej sprawie z pomysłodawcami trasy. - Niezbędne będą opinie
        konserwatora zabytków, dyrekcji Zachemu i parku przemysłowego - mówi Beata
        Kokoszczyńska, rzecznik prezydenta miasta.
        - Ta trasa w żaden sposób nie będzie kolidowała z działalnością parku
        przemysłowego - mówi Grzegorz Dudziński, prezes bydgoskiego parku
        przemysłowego. - Jeśli powstanie, to będzie to tylko powód do radości.
        O efektach rozmów będziemy informować.

• Gość: PIT Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: 195.85.209.* 14.02.05, 00:51
          Zakłady DAG to nie jedyna bydgoska atrakcja turystyczna związana z
          hitlerowskimi budowlami. Na drugim krańcu miasta mamy drugi zakład "Muna".
          Trzeci z kolei "tajna Muna" czeka jeszcze na swój czas do odkrycia.

10 lutego 2005
          Gazeta Pomorska

Śladami historii. Zakład w lesie
          Tajemnice "Luftmuny"

[opis do zdjęcia]
          Wejście do jednego z trzech betonowych obiektów zakładów "Luftmuny", które
          można znaleźć bez większych kłopotów w lesie na Osowej Górze. Mają dwa wejścia,
          dwa szyby wentylacyjne. Wewnątrz schrony są dość wysokie - od podłogi do sufitu
          jest ok. 3,5 metra. W podłodze, w regularnych odstępach, wmurowano pionowo
          stalowe rury.

Bydgoszczanie popularnie nazywali ją "Muną". W rzeczywistości nazywała się
          Luftamunitionsanstalt 1/II Bromberg - Zakład Amunicji Przeciwlotniczej 1/II. Do
          dziś po zakładach na Osowej Górze zostało całkiem sporo śladów.

Zakłady istniały już przed I Wojną Światową. Amunicję zaczęto produkować
          tam w 1917 roku. W okresie międzywojnia teren był dzierżawiony przez prywatną
          firmę, która zajmowała się odzyskiwaniem materiałów z niepotrzebnych wojsku
          pocisków - wyciągano z nich materiały wybuchowe, a metalowe łuski przetapiano.
          Co Niemcy robili na Osowej Górze na początku wojny, nie wiadomo. Od 1941
          roku zakłady zaczęły być wykorzystywane przez Luftwaffe. Pomiędzy magazynami
          biegły tory kolejowe. Bocznice odchodziły od linii Bydgoszcz - Piła. Przy
          torach zbudowano specjalną, dość długa rampę.
          Zakład był kierowany i nadzorowany przez okręg Luftwaffe, którego sztab
          zlokalizowano w Kró- lewcu. W "Munie" - oprócz niemieckiej kadry - pracowali
          przymusowo bydgoszczanie. Zakład był na tyle priorytetowy, że robotników -
          Polaków zabierano nawet niemieckim pracodawcom. W 1941 roku liczba
          zatrudnionych w "Luftmunie" pracowników przymusowych sięgała podobno 1200.
          Potem pojawili się też włoscy jeńcy. Niemiecka załoga zakładów liczyła od 50 do
          70 ludzi. W zakładzie zajmowano się elaboracją amunicji pistoletowej i
          karabinowej oraz przygotowywano bomby lotnicze nawet o wadze 2 ton.

[opis do zdjęcia]
          "Teren wojskowy, przejście zabronione" - stara tabliczka, którą kilkadziesiąt
          lat po wojnie powieszono na terenie "Luftmuny", już wrosła w pień.

W 1942 roku zbudowano także tzw. "tajną Munę". Znajdowała się na północ od
          istniejących zakładów. Miała oddzielny wjazd od strony Opławca, z szosy na
          Koronowo. W tej części zakładów zatrudniano wyłącznie Niemców. Zakład
          zaopatrywano ciężarówkami, które jeździły tylko nocą. Co robiono w "tajnej
          Munie" - do dziś nie wiadomo.
          Zbigniew Raszewski w swoim "Pamiętniku Gapia" pisze: "Mój przyjaciel Jan
          N. przez długie lata lekarz Pogotowia Ratunkowego, opowiadał mi, że o mały włos
          nie zginął tam wiele lat po zakończeniu wojny. Był wezwany do udzielenia pomocy
          rannym, którzy znajdowali się w jakimś podziemnym pomieszczeniu. Już się
          zabierał, żeby tam zejść, kiedy ostrzegł go milicjant: Niech pan tam nie
          schodzi, kto tam zejdzie, już się nie rusza. Niech pan popatrzy! Kilka osób
          straciło życie w tym wypadku".

[opis do zdjęcia]
          Fragment niemieckiej mapy z 1935 roku. Pośrodku - wojenna "Luftmuna". Wyraźnie
          widać bocznice kolejowe i budynki.

"Muna" pracowała do stycznia 1945 roku. Co działo się później, też do
          końca nie wiadomo. najprawdopodbniej część budynków niedbale zaminowano.
          Niemieccy saperzy uciekli, nie wykonując zadania. Podobno jednak w nocy z 7 na
          8 lutego 1945 roku, gdy w Bydgoszczy już byli Rosjanie, do Osowej Góry przedarł
          się jakiś niemiecki oddział - miał podobno dwa czołgi Panther i kilka
          półgąsienicowych Sd.Kfz 251. W mieście wybuchła panika po tym, jak Niemcy
          zaczęli wysadzać zakład. Skupili się jednak na niszczeniu wyłącznie
          jego "tajnej" części.
          Po wyjściu Rosjan z Bydgoszczy do "Muny" weszła polska armia.
          Prawdopodobnie urządzono tam to, co zawsze - magazyny amunicyjne. Jednostka
          wojskowa kilkakrotnie zmieniała swoje granice. Obecnie armia użytkuje
          teren "tajnej Muny". Na teren jednostki nie można się dostać, jest pilnie
          strzeżona.
          Inaczej jest z terenem normalnych zakładów. W lesie bez większego wysiłku
          znaleźć można betonowe pozostałości, miejsca którymi biegły bocznice oraz trzy
          ogromne, zakopane w ziemi betonowe schrony.
          Za tydzień - co w "Luft" robiła AK i co zostało z zakładów dziś.

• Gość: TOM86 Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.tvgawex.pl 16.02.05, 18:30
          Bardzo prosiłbym o przesłanie map terenów zachemu. Jestem strasznie napalony na
          zwiedzanie tego terenu. Z góry dziekuję i pozdrawiam. wisnia_86@o2.pl
          • ispan Ale jaka atrakcja turystyczna ??????????!!!!!!!!!! 16.02.05, 19:26
            Witam!
            Cieszę się niezmiernie, ze tego typu obiekty przetrwaly w stosunkowo dobrym
            stanie ponad pólwiecze! No i ciesze sie również z tego, że garstka zapaleńców
            wybiła się z ideą udostępnienia tychże obiektów w celach turystycznych.
            Pamiętajmy tylko o jednym - same ruiny nie będą aż tak atrakcyjne aby
            specjalnie kogokolwiek do Bydzi przyciągnąć.
            Moim subiektywnym zdaniem należałoby zagospodarować te obiekty w formie muzeum
            z:
            - zrekonstouwanymi elementami linii technologicznej (oczywiście nie całej, tak
            aby nie zniszczyć uroku ruin) tak aby pokazać proces tworzenia dynamitu,
            nitrogliceryny itp;
            - dużą dozą multimedialnej nauki dotyczącej procesów chemicznych, sposobów
            użycia produkowanych tu produktów, żródłem surowców, ilości robotników i ich
            zorganizowania
            - dużą dozą multimedialnej informacji na temat aspektów obronności i maskowania
            terenu zakładu na przykładzie istniejących (lub już zniszczonych) obiektów
            - ścisłą współpracą z wydziałem historii AB, UMK, oraz np. chemii i fizyki ATR.
            - z wypożyczanymi elektronicznymi przewodnikami w różnych językach i dobrze
            zaplanowanej trasie z punktami przestoju, itp.
            - z ciągłymi pokazami filmowymi w mikrosalach na kilka- kilkanaście osób, itp.

Im więcej informacji ukazanej w ciekawy sposób znalazłoby się w tych obiektach,
            tym większe szanse, że każdy znalazłby coś interesującego dla siebie. Skoro
            Gdańsk planuje stworzenie w swoich fortach czegoś na kształt muzeum techniki i
            technologii przy współpracy z PG (nota bene wystąpiono już o ile się nie mylę
            po środki unijne), to my możemy stworzyć coś w rodzaju historii i technologi
            chemicznej przemysłu wojennego i nie tylko. Chemia to strasznie szeroka
            dziedzina w związku z tym można nawet wyjśc poza produkty niegdyś tam
            produktowane, wykorzystując np doświadczenie Zachemu. Oczywiście nie sugeruję
            plastikowych okien, odremontowanych wnętrz czy panelowych podłóg, a raczej coś
            na wzrór nietkniętego od czasów zamknięcia muzeum więzienia Alcatraz z
            ulepszoną wewnątrz infrastrukturą!!

Trzymam kciuki za udananą inicjatywę! Powodzenia!
            • ispan Gdzie są tradytory pod Bydzią?? 16.02.05, 19:42
              www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=galerie&nazwa=tradytory&sid=1108577036011eabef6a5678b531203021fe74b321
    • Gość: BSMZ Projekt i tradytory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 22:54
      Jest przygotowany projekt zagospodarowania tych obiektów, m.in. będzie oprawa
      multimedialna, znajdzie się makieta zakładu z czasu wojny, będą urządzenia.
      Szczegóły podam wkrótce.

Co do tradytorów - są to polskie bunkry z 1939 r. Znajdziesz je na lini
      Kruszyn-Osówiec. Bydgoskie Stowarzyszenie Miłośników Zabytków buduje skansen i
      trasę turystyczną w rejonie Kruszyna.

Jarek
    • Gość: zainteresowany Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 23:09
      Czy coś w tej sprawie ruszyło ?
      • Gość: PIT Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: 83.238.70.* 30.06.05, 23:29
        Czy ktoś zwiedził te okolice ?
        Ja przymierzam się.

Położenie obiektów można sprawdzić z satelity:
        maps.google.com/maps?q=Bydgoszcz,+POLAND&ll=53.142425,18.130639&spn=0.007650,0.011212&t=k&hl=en

• Gość: BSMZ Re: BUNKRY - Nowa atrakcja turystyczna Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 17:56
          Ja tam jestem codziennie. Jak dysponujesz samochodem i wolnym czasem zapraszam
          na zwiedzanie. Niestety nasi urzędnicy nic nie robią w sprawie udostępnienia
          tych obiektów na cele turystyczne.
    • Gość: BSMZ Strona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 18:09
      Zrobiłem "biedną" stronkę. Trochę info o trasie turystycznej.

www.nglb.prv.pl
    • Gość: iv ciekawy art. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 02:05
      mazowsze.kraj.com.pl/107566718531171.shtml
      • Gość: PIT Re: ciekawy art. IP: 83.238.70.* 11.07.05, 01:39
        Świetny !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka