Gość: demio IP: *.zapid.com 30.08.01, 17:14 Jak właściwie mamy o sobie mówić: FORUMOWICZ czy FORUMOWIEC ? Podoba mi się bardziej to pierwsze określenie użytkownika Forum, ale w kilku postach zauważyłem drugie. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: elwood Re: spór językowy IP: 64.124.150.* 30.08.01, 17:32 Moim zdaniem zdecydowanie forumowicz. Forumowiec brzmi jak kaowiec. Może odezwie się jakiś polonista? Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss Re: spór językowy 30.08.01, 17:45 Tez bardziej(o wiele) podoba mi sie forumowicz bo forumowiec jest jakos tak bardziej twardo-a forumowicz milej mi sie slyszy ;))) KroTosS-forumowicz bydgoski ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: spór językowy 30.08.01, 17:47 W jednym z Forum (nie wymienie jakiego) panowalo powszechne okreslenie: FORUMIANIE. Tak tez do siebie sie ogölnie zwracalismy-czyli:"Drodzy Forumianie". Dokonam moze wlasnej analizy : FORUMOWICZ -kojarzy sie bardziej z rosyjskiego FORUMOWIEC - skojarzenie mam z : dawnym okresem minionym (PRL) -czyli : -zetempowiec,zetemesowiec,ormowiec,radarowcy (same "owcy w koncöwce) FORUMIAN -natomiast kojarzy sie z rzymianstwem.Czyli z antycznosciä bardziej. Moze ja zacytuje-co oznacza slowo: FORUM. cyt."Forum - miejsce,teren,na ktörym przedstawia sie wazne sprawy publiczne do rozwzenia,osädzenia,zalatwienia." -lac."rynek,targowisko;plac,miejsce publiczne do odbywania zgromadzen ludu" Najwazniejsze ; rzymskie - " FORUM ROMANUM ": Tak wiec wynikalo by z tego,ze pochodzenie jest ANTYCZNE z czasöw rzymskich- a wiec najbardziej logiczne wydaje sie okreslenie ; FORUMIANIE. pozdrawiam serdecznie oraz prosze o uwagi radca Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss Re: spór językowy 30.08.01, 18:13 Forumianie-pretorianie :))) bardzo mi sie podoba okreslenie mnie FORUMIANINEM bardziej niz forumowiczem.Jestem za slowem FORUMIANIN szczegolnie dla tego iz starozytna historie juz zaliczylem w zeszlym roku i teraz juz tylko moge ja lubic ;))) KroTosS-Forumianin(teraz tak-chyba ze ktos wymysli cos lepszego ale watpie) Ps.Pozdrawiam wszystkich forumianinow i nie jest dla mnie wazne czy slowo to jest poprawne wg. zasad naszego jezyka wazne ze jest naprawde dobre i ma swoja historie. Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss Re: spór językowy 30.08.01, 18:16 kurcze przed chwila skasowalo mi tekst wiec w skrocie.Forumianie bardzo mi sie podoba-kojarzy sie zeczywiscie z Rzymem a mi szczegolnie z pretorianami.FORUMIANIN to jak narazie najlepsza propozycja i mysle ze lepszej nie bedzie-dzieki Radco za trzymanie reki na pulsie :))) Pozdrawiam wszystkich FORUMIANINOW i FORUMIANKI (chyba dobrze ;))) ) KroTosS-FORUMIANIN(teraz tak) Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss Re: spór językowy 30.08.01, 18:17 Przepraszam wyswietlilo mi strone 404 a tu sie okazalo iz zdolalo wyslac- najmocniej przepraszam. KroTosS Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: spór językowy 30.08.01, 18:25 Drogi KroTossie. Bardzo dobrze to wszystko okresliles.Szczegölnie ukazales nowosc- czyli okreslenie FORUMIANKI. Tak,tego jeszcze nie widzialem na Forum- jest swietne,moim zdaniem. Czuje sie jak w dawnym Rzymie. Wracajäc do tych okreslen. Tak okreslajäc sie ,az sie prosi -by istniala KULTURA DIALOGU na Forum. Mozna sie spierac,mozna sie nie zgadzac,miec odmienne zdanie niz wszyscy - lecz zachowac szacunek i godnosc - dla OSOBY, z ktörä dyskutuje. pozdrawiam radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kola Re: spór językowy IP: 10.10.70.* 30.08.01, 18:30 Proponuję: Forumiątko - dziecko na forum Forumowicz - kawaler na forum Forumowiczka - panna na forum Forumianka - zameżna kobieta na forum Forumianin - żonaty mezczyzna na forum Forumiak -mężczyzna w wieku podeszłym na forum Forumiara - kobieta w wieku podeszłym na forum Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: spór językowy 30.08.01, 18:41 Gość portalu: kola napisał(a): > Proponuję: > Forumiątko - dziecko na forum > Forumowicz - kawaler na forum > Forumowiczka - panna na forum > Forumianka - zameżna kobieta na forum > Forumianin - żonaty mezczyzna na forum > Forumiak -mężczyzna w wieku podeszłym na forum > Forumiara - kobieta w wieku podeszłym na forum > > Kola zapomniales,ze w Polsce jeszcze bylo modne przez dlugie lata " öwna" na koncu nazwiska -lub "owa". byloby jeszcze mozna dopisac do Twej listy: - FORUMÖWNA - FORUMOWA pozdrawiam radca ps.a tak nawiasem-to najbardziej logiczne wydaje sie "FORUMIANIE". Kola pomieszal w stylu rosyjsko-rzymianskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Omega Re: spór językowy IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 31.08.01, 19:02 Gość portalu: kola napisał(a): > Proponuję: > Forumiątko - dziecko na forum > Forumowicz - kawaler na forum > Forumowiczka - panna na forum > Forumianka - zameżna kobieta na forum > Forumianin - żonaty mezczyzna na forum > Forumiak -mężczyzna w wieku podeszłym na forum > Forumiara - kobieta w wieku podeszłym na forum > A powyżej ilu lat zaczyna się wiek podeszły dla uczestniczek Forum ? > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baton Re: spór językowy IP: *.psi-net.pl 30.08.01, 19:16 Jesli mialbym do wyboru FORUMOWICZ i FORUMOWIEC, to zdecydowanie wybieram to pierwsze, bo drugie brzmi po prostu jak FORUM OWIEC.... ;-))) Ale radca zaproponowal lepiej, co i krotoss przyjal... > Pozdrawiam wszystkich FORUMIANINOW i FORUMIANKI (chyba dobrze ;))) ) FORUMIANKA....... naprawde niezle..... FORUMIANIN...... SUPER Ale powinienes chyba pozdrowic FORUMIAN i FORUMIANKI (co ja nieniejszym z duza satysfakcja czynie) Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss Re: spór językowy 30.08.01, 19:26 Forumian masz racje ale az tak sie nie znam choc teraz bede pamietal-dzieki Baton.Co do propozycji Koli to jestem zdecydowanie przeciw dla tego iz tu zasada mysle jest traktowanie wszystkich rowno bez wzgledu na wiek plec stan itd. zle bylo by wprowadzac sztyczne podzialy szczegolnie ze Forumianin jest najlepsze i nie ma co uzywac innego okreslenia choc oczywiscie nikomu nic nie nakazuje.Jednak ja od dzis-jezeli nie zdazy mi sie zapomniec-bede uzywal tylko okr.: FORUMIANIN i FORUMIANKA :))) Pozdrawiam KroTosS-FORUMIANIN bydgoski(kiedys przetane to pisac przy nicku ale na razie za bardzo mi sie podoba) Ps.Jeszcze do Radcy-jak najbardziej jestem za kultura,polemika utarczki slowne itd. wszystko jednak z zachowaniem szacunku dla drugiej osoby i jej pogladow- staram sie tak postepowac i mysle ze wychodzi mi to calkiem niezle-za wpadki przepraszam.A i wszyscy(prawie) forumianie daza chyba do tego i tez jest narazie dosc dobry poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
.weronika. Re: spór językowy 30.08.01, 21:16 forumowicz brzmi jakos tak bardziej po polsku... Odpowiedz Link Zgłoś
lord_samsel Re: spór językowy 30.08.01, 21:19 Forumowicz, oczywiście. Forumowiec, dla mnie, brzmi niechlujnie. Jak wyzwisko. Jak nazwa drzewa. Lord_Samsel Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: spór językowy 30.08.01, 21:24 Ja jednak kojarze sobie,ze "forumowicz" -to podröbka z rosyjskiego. Iwan-Iwanowicz Forum-Forumowicz pozdrawiam radca Odpowiedz Link Zgłoś
lord_samsel Re: spór językowy 30.08.01, 21:26 Rosja to piękny kraj! Trzeba z niej przykład brać! W końcu w NetBiT-cie zastanawiali się nad nazwą "Towarzysz" ;-)) I nie uważam się za drzewo ;-) Lord_Samsel Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: spór językowy 30.08.01, 21:39 lord_samsel napisał(a): > Rosja to piękny kraj! Trzeba z niej przykład brać! > W końcu w NetBiT-cie zastanawiali się nad nazwą "Towarzysz" ;-)) > I nie uważam się za drzewo ;-) > > Lord_Samsel Drogi Lordzie_ Samsel. Spodziewalem sie takiej reakcji,po tym co napisalem.Nie pomylilem sie-dlatego nie wyjasnialem od razu w poprzednim poscie. Tak,to prawda -Rosja to piekny kraj-zresztä jak kazdy.Ja bylem kilka razy w Rosji i na Ukrainie,bylem röwniez na Syberii (to tez oczywiscie Rosja). Co innego ludzie,tacy sami jak my,a co innego DYKTATURA KOMUNIZMU.Jesli przez 50 lat wpajano o PRZYJAZNI z klamstwem i obludä-to nie ma co sie dziwic,ze rusyfikacja zle sie kojarzy. No,ale jest to temat : "spör jezykowy" -no i spierajmy sie. pozdrawiam radca Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss Re: spór językowy 30.08.01, 21:33 .sonia. napisał(a): > Jasne, że forumowicz. A FORUMIANI Ci sie Soniu nie podoba-bo ja teraz tylko tak bede sie nazywal a Ciebie i reszte plci pieknej FORUMIANKAMI :))) FORUMIANIN-KroTosS Odpowiedz Link Zgłoś
.sonia. Re: spór językowy 30.08.01, 21:34 Trocę kojarzy mi się z furmanką:))) Ale skoro tak bardzo chcesz:))) Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: spór językowy 30.08.01, 21:42 Witam Was Forumianki i Forumianie. Usmialem sie serdecznie z tego co napisala Sonia.Fajnie to skojarzyla. Szczerze,jeszcze sie smieje. pozdrawiam radca Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss Re: spór językowy 30.08.01, 21:51 :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Furmanka naprawde sie usmialem ale przez placz.Wiesz kto to byl PRETORIANIN bo mi wlasnie z tym sie to kojarzy zreszta jak slusznie forumianin Radca zauwazyl ma tez wspolne korzenie.I wlasnie z tego powodu blskosci z Rzymem i PRETORIANAMI bede dumny mogac nazywac sie FORUMIANINEM-sorry za fanatyzm taki ale studiuje historie ;))) FORUMIANIN-KroTosS Ps.PRETORIANIE to: w okresie republiki rzymskiej straż przyboczna wodzów, od 27r p.n.e. gwardia przyboczna cesarzy, złożona z 9 kohort pod władzą prefekta pretorianów; stacjonowali w Rzymie; p. liczący ok. 4,5-5 tys. żołnierzy, odgrywali poważna rolę w walkach o władzę, w 312r kohorty p. zostały rozwiązane.Troche cytowane ale dodam ze byla to po prostu ELITA WOJSKOWA, choc pozniej troszke sie popsulo u nich bo za bardzo wtracali sie do polityki. Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss Re: spór językowy 30.08.01, 21:52 O a ja tak dlugo sie smialem i pisalem iz Radca mnie uprzedzil i nie czytalem jego postu zanim wyslalem swoj ;))) Forumianin-KroTosS Odpowiedz Link Zgłoś
lord_samsel Re: spór językowy 30.08.01, 21:35 Fajne fajne fajne!! I ja witam Forumianin_Lord_Samsel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonist Re: spór językowy IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 31.08.01, 00:52 Chcieliście opinii polonisty - to ją macie (poniżej). Według zasad rządzących polskim słowotwórstwem najodpowiedniejszą nazwą dla uczestnika forum jest FORUMOWICZ. Uzasadnienie: przyrostek -owicz tworzy w polszczyźnie wyrazy o znaczeniu "ktoś zajmujący się czymś / robiący coś w danej chwili", np. plażowicz - ten, kto jest okresowo na plaży, krzyżowkowicz - ten, kto lubi rozwiązywać krzyżówki itd. Formant -owicz (w wersji obocznej: -ewicz) w tym znaczeniu spopularyzowały komedie polskiego Oświecenia (i późniejsze), w których występowała galeria różnych negatywnych postaci o nazwiskach znaczących w rodzaju: Raptusiewicz, Dyndałkiewicz, Frantowicz. Forma FORUMIANIN (w dopełniaczu liczby mnogiej: FORUMIAN) jest mniej trafna, gdyż format -anin służy dziś przede wszystkim do tworzenia nazw mieszkańców miejscowości, np. bydgoszcz-anin, pil-anin itp. Zalecałbym więc FORUMOWICZA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baton Re: spór językowy IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 31.08.01, 08:27 No i mamy problem..... ;-))))) Ja na dobra sprawe popieram OBIE formy (forumowicz i forumianin), aczkolwiek po argumentach polonisty sklaniam sie bardziej q tej wersji polskiej z koncowka -owicz..... Tak czy siak wypadaloby jednak te kwestie jakos ostatecznie rozstrzygnac..... Czuje, ze bez glosowania sie nie obedzie... ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoe Re: spór językowy IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 31.08.01, 11:33 Oczywiście FORUMOWICZ.Inne propozycje wydają się po prostu wymyślone i nienaturalne. Jednak jako temat dyskusji na FORUM -bardzo twórcze i dowcipne (furmanka ha ha).Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss Re: spór językowy 31.08.01, 14:02 Dla mnie nic wymyslonego nie ma w slowie FORUMIANIN jezeli sa w necie miasta itd. to moge troche uwazac sie za mieszkanca-bywalca forum i dla tego forma forumianin mi odpowiada a jest wtedy nawet zgodan z zasadami.Zreszta juz gdzies pisalem ze nie interesuje mnie czy tak jest czy nie bede uzywal FORUMIANIN w necie jest pelno tego typu slow i kiedys moga znalezc sie nawet w oficjalnym slowniku jako jakis rodzaj gwary czy jak to sie tam nazywa. Pozdrawiam FORUMIANIN-KroTosS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demio Re: spór językowy IP: 206.55.157.* 31.08.01, 14:30 Proponuję głosowanie: wpisujcie w temacie posta za czym się opowiadacie. Mój głos w następnym poście. bye Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss Re: spór językowy 31.08.01, 14:38 Gość portalu: demio napisał(a): > Proponuję głosowanie: wpisujcie w temacie posta za czym się opowiadacie. > Mój głos w następnym poście. > > bye A co to da???Myslisz ze ktos bedzie zwazal na jego wyniki.Z calym szacunkiem mamy (na szczescie) wolny kraj i kazdy robi to na co ma ochote szczegolnie internet jest medium gdzie nakazy i zakazy sa zle widziane-oczywiscie nalezy zachowac granice jak przy wszystkim. FORUMIANIN-KroTosS Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: spór językowy 31.08.01, 16:07 Ja jednak bronie wersji;FORUMIANIE. Tutaj röwniez podzielam opinie KroTossa.Przeciez nie polega na tym,aby istnialy jakies odmiany gramatyczne itd.Istniejä przeciez nazwy potoczne. Takä nazwä potocznä moze byc wyraz;FORUMIANIN oraz FORUMIANIE. Wyraz FORUMIANIE pdrazu daje do myslenia,ze sä to uczestnicy FORUM. Tak jak röwniez dal przyklad KroToss ;"sä mieszkancy miast " itd. Teraz wezmy np.Bydgoszcz -bydgoszczowicze ? TORUN - toruniowicze ? Forum -forumowicze ? FORUMIANIE brzmi bardziej elegancko.Zmusza röwniez w swym brzmieniu do zachowania taktu i elegancji. pozdrawiam radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elwood FORUMIANIN IP: 64.124.150.* 31.08.01, 16:10 A mi się podoba pomysł głosowania. Przecież to tylko zabawa. Nikt Cię nie zmusza, żebyś mówił o sobie krotoss-forumowicz, bo tak nam wyszlo z głosowania. Ty zostaniesz Forumianinem, demio - Forumowiczem, a ktoś inny Forumowcem czy Forumiakiem.. A głosowanie będzie zabawą, dzięki której przekonamy się, które określenie użytkownika forum ma więcej zwolenników. Luzik. pa! Elłud Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KroTosS Re: FORUMIANIN IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 31.08.01, 16:14 Gość portalu: elwood napisał(a): > A mi się podoba pomysł głosowania. Przecież to tylko zabawa. Nikt Cię nie zmusz > a, > żebyś mówił o sobie krotoss-forumowicz, bo tak nam wyszlo z głosowania. Ty zost > aniesz > Forumianinem, demio - Forumowiczem, a ktoś inny Forumowcem czy Forumiakiem.. > A głosowanie będzie zabawą, dzięki której przekonamy się, które określenie użyt > kownika > forum ma więcej zwolenników. Luzik. > pa! > Elłud > W takim razie ok ja glosuje wiadomo:FORUMIANIN.Tylko autor pomyslu z glosowaniem mogl napisac o co mu chodzi i co ma na celu-a moze mysli inaczej niz Ty ;))) KroTosS Ps.Znow mi logowanie wcielo :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demio do krotossa IP: 206.55.157.* 31.08.01, 20:36 krotossie! Nie przypuszczałem, że jesteś taki poważny gość. Nie podoba Ci się sondaż, to nie głosujesz. 3maj się Forumowicz-demio Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss Re: do krotossa 31.08.01, 20:41 Gość portalu: demio napisał(a): > krotossie! > Nie przypuszczałem, że jesteś taki poważny gość. > Nie podoba Ci się sondaż, to nie głosujesz. > > 3maj się > Forumowicz-demio > Ok rzeczywiscie troche przesadzilem ale w obliczu niektorych zachowan jestem wyczulony na rozne narzucania z gory przez kogos.Glosuje za FORUMIANIN i wyzej opisalem dokladnie dal czego wiec kazdy moglby tez tak zrobic-ale oczywiscie jak chce. Pozdrawiam-bez urazy kolego-KroTosS Ps.Jak spotkasz sie ze mna w Przysieku to zobaczysz ze taki powazny ne jesstem.Ale rada jezeli chcesz cos potraktowac na luzie wstaw ";)" na koncu to moze takie nerwusy jak ja zareaguja inaczej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoe Re: Forumowicz (niet tieksta) IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 01.09.01, 22:58 niech Wam będzie! Fajna gadka - forumowicz, forumianin. Najważniesze , że tu się spotykamy.Zauważyłam, że właściwie grono jest dosc ograniczone ( nie intelektualnie of course ) i my tutaj tak sobie to gadu gadu uskuteczniamy, ale właściwie nic z tego nie wynika. Ale i tak codziennie na te strony zaglądam, może to znaczy, ze lubię WAS!:-)))pozdr.dla wszystkich forumowiczów i forumian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwat Re: Forumowicz (niet tieksta) IP: *.cps.pl 02.09.01, 00:51 Przyglądam się waszym wymianom własnych opinii na różne tematy od pewnego czasu. Przyznaję,że imponuje mi wytrwałość niektórych z Was w obecności codziennej na Forum. Macie własną hierarchię, swego guru i zapewne dużo wolnego czasu na jałowe w gruncie rzeczy dyskusje.Ale widać takie coś wciąga,dlatego też proponuję nazwęFORUMANIACY. Pozdrawiam wszystkich Oserwat. Odpowiedz Link Zgłoś
.sonia. Re: Forumowicz (niet tieksta) 02.09.01, 02:57 Całkiem niezłe:))) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Kto jest guru? IP: 10.10.70.* 02.09.01, 16:31 Oberwat uważa, że mamy swojego guru. Kto nim jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwat Re: Kto jest guru? IP: *.cps.pl 02.09.01, 22:40 Gość portalu: Kamil napisał(a): > Oberwat uważa, że mamy swojego guru. Kto nim jest? W moim mniemaniu jest nim Radca.Przez słowo guru rozumiem nie jakiegoś brodatego despotę indoktrynującego i wymóżdżającego jakichś uzależnionych od niego oszołomów,lecz autorytet stojący w Waszej hierarchii najwyżej.Na każdy prawie temat wypowiada się -co wcale nie jest zarzutem - a jego zdanie zawsze na wierzchu Poza tym widać, że to kulturalny i mądry FORUMANIAK. pozdrawiam obserwat Odpowiedz Link Zgłoś