mylady1 08.02.05, 09:19 Rodzice! czy ktoś oddałby własne dziecko do AB ?? Ja nigdy. Musimy założyc, ze w Bydgoszczy mamy teraz tylko dwie uczelnie państwowe - Ak. Muzyczną i ATR. Akademii Medycznej juz nie ma, a AB - dla mnie też nie istnieje! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: daria ostre słowa, ale kto wie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 09:22 ostre słowa, ale kto wie? Na szczescie moje dzieci maja tylko 10 lat.! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pszyna Re: ostre s?owa, ale kto wie? IP: *.vnnyca.adelphia.net 18.02.05, 10:35 > Na szczescie moje dzieci maja tylko 10 lat.! No a co jest w szkole? Tam jest jeszcze gorzej niz w AB. Za kilka lat poslesz je do Niemiec, Szwajcarii, czy USA? Przeciez tam nie dorownaja rowiesnikom, bo freblowki w PL-u sa przechowalnia dzieci, ale nie ucza niczego przydatnego na uprzemyslowionym Zachodzie, a juz wcale nie do konkurowania w staraniu sie o posade. W PL-u, kiedyone podrosna, wiele zmieni sie diametralnie. Przybeda osadnicy zydowscy, popierani przez przybylych juz wczesniej murzynow i nedzarzy z Orientu. Przyjada Hindusi z brytyjskich szkol i uniwersytetow i politechnik. Twoj 10-latek bedzie nienawidzil Ciebie, ze nie zadbales o jego wyksztalcenie leniac sie w walce o suwerennosc Polakow na ziemi, na ktorej sie urodziliscie i gdzie sa groby Waszych ojcow. Zadbaj, zeby w Berlinie PL zakupil Dom Studenta Bydgoskiego, zebys tam mogl poslac swojego dzieciaka nieodplatnie. I zeby tam byl tutor, i agent studencki i Studentenwerk. Zadbaj, zeby Twoj 0-latek nauczyl sie niemieckiego, aby nie mial trudnosci w studiowaniu w Berlinie, gdzie Jest Humboldt Universitaet (politechnika, jedna z najlepszych w swiecie), Freie Universitaet Berlin i Medizinische Akademie. Freblowki w Bdg i Toruniu to szyldy. Tam "wykladowcy" "ucza" z drukowanych "podrecznikow". Tam "profesor" musi umiec tylko tyle ile przeczytal do wygloszenia "wykladu". W Berlinie masz badaczy naukowych, ktorzy juz na pierwszym roku wdrazaja studentow do biezacych badan naukowych, jakich nie ma jeszcze w drukowanych ksiazkach, czy zeszytach naukowych. Okolo 6 tysiecy mlodych Polakow studiuje na uczelniach w Niemczech, ale to kropla w morzu. Gdzie sa pieniadze z Twoich podatkow na powszechne studiowaniu Polakow w Uczelniach niemieckich, brytyjskich czy szwajcarskich? Haika Silberstein (ps. Hanna Suchocka) i inne Zydy rzadowe wsyalaly swoje mioty na studia w Szwajcarii. Ich Zydziatka wyrosna na panoszacy sie Herrenvolk pyskatych Zydzisk, ktorym Twoj 10-latek bedzie palestynczykowal. Wlasnosc w Polsce jest dla kogos innego. Polacy moga sprzedawac tylko wlasna robocizne, jezeli ta by pasowala do posad oferowanych abiturientom i absolwentom. Zadbaj, by Twoj 10-tek dysponowal wlasna, wartosciowa robocizna. Zeby nie stal na rozstajach zycia z wyciagneta lapa wolnego najmity. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann2 ja tez raczej (chyba) nie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 09:25 ja tez raczej (chyba) nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doll smutne albo raczej przerazajace. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 09:52 smutne albo raczej przerazajace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balum Re: smutne albo raczej przerazajace. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 09:53 Smutne i przerażające jest to że pierwszy i czwarty wpis jest wpisem pajaca z torunia. A admin nie reaguje na ciągłe oczernianie uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doll AB życze jak najszybszej likwidacji -z zyskiem dla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 10:01 kJestem torunczykiem, ale mam chyba prawo do wlasnych opinii? Zreszta np. dla Akademii Muzycznej zycze bardzo dobrze - to jedyna i do tego porzadna uczelnia w swojej branzy w regionie! Ale AB życze jak najszybszej likwidacji - z zyskiem dla Bydgoszczy i calego regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balum Re: AB życze jak najszybszej likwidacji -z zyskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 10:04 Coś za dużo masz tych opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doll Re: AB życze jak najszybszej likwidacji -z zyskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 10:09 OK, mogę wiecej nie pisać u Was na forum , nie wiedziałem, że jesteście tacy gościnni. Powinniscie zrobić ZAKAZ WCHODZENIA TORUNIAN NA FORUM, zwłaszcza na tematy zwiazane z AB... Zawsze będę przeciwnikiem takiej degrengolady jak AB i zawsze będę zwolennikiem porzadnych rzeczy, jak np. Filharmonia Bydgoska. Dla AB powiem: zamknąć! dla Filharmonii - rozwijać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balum Re: AB życze jak najszybszej likwidacji -z zyskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 10:21 A ja zawsze będę zwolnennikiem rozwiązania problemu ludzi związanych z www.torun-bydgoszcz.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak Re: AB życze jak najszybszej likwidacji -z zyskie 08.02.05, 12:13 A ja ci powiem - nie znasz się.Wiem że to nie w smak Toruniowi że powstanie pod bokiem inny uniwersytet i to zrozumiałe że się bronicie...(UMK=Toruń) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jogurt Re: AB życze jak najszybszej likwidacji -z zyskie IP: 212.122.214.* 08.02.05, 14:34 śmieszne jest czarno-białe spostrzeganie sytuacji i poziomu AB ze strony niektórych osób. Ok nie twierdzę, że AB jest świetną uczelnią na europejskim poziomie (niestety nie i trochę czasu minie, zanim tak się stanie), ale na AB są kierunki, na których poziom jest często wyższy niż na ich odpowiednikach uniwersyteckich (piszę to w oparciu o opinie niektórych osób, które zmieniały uczelnie w trakcie studiów i często stwierdzały, że np. psychologia, czy też politologia stoi na wyższym poziomie niż na UG, UWM, UŁ, US!). Więc, żeby dyskusja stała się bardziej rzeczowa - a podejrzewam, że niektórym na tym nie zależy - to zadajmy inne pytanie, czy wysłałbyś swoje dziecko na AB na konkretny kierunek!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arte Re: AB życze jak najszybszej likwidacji -z zyskie IP: 217.97.147.* 08.02.05, 17:57 Witam > Ale AB życze jak najszybszej likwidacji - z zyskiem dla Bydgoszczy i calego > regionu. Nie masz racji, gdyż zysk dla Bydgoszczy bedzie tylko wtedy, gdy ta uczelnia będzie się rozwijać! Dla regionu także będzie to plus. Jedyny minus pojawia się z punktu widzenia UMK, który to boi się utraty studentów z Bydgoszczy i okolic. Jednak myślę, że UMK powinien szukać swego miejsca jako uznana uczelnia i przyciagac poziomem mniejszą a zdolniejszą grupe studentów i to wystarczy do zdrowej konkurencji. Arte Odpowiedz Link Zgłoś
brathless Rozwijać Ak. Muzyczną, a zamknąć AB. 08.02.05, 10:10 Postuluję: Rozwijać Ak. Muzyczną, a zamknąć AB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann2 Re: Rozwijać Ak. Muzyczną, a zamknąć AB. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 10:11 brathless napisał: > Postuluję: > Rozwijać Ak. Muzyczną, a zamknąć AB. aż tak drastycznie ???? Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Rodzice! czy ktoś oddałby własne dziecko do A 08.02.05, 11:41 > czy ktoś oddałby własne dziecko do AB ?? Tak. Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak Re: Rodzice! czy ktoś oddałby własne dziecko do A 08.02.05, 12:31 Jeśli ktoś mówi że studiuje medycynę na UMK równie dobrze może powiedzieć ,że studiuje w Bydgoszczy :) W Toruniu wybór uczelni państwowej to jedna opcja...Wybór uczelni w Toruniu w ogóle to wybór z 3 opcji.Bardziej odpowiada mi mnogość opcji jakie oferuje Bydgoszcz: 4 uczelnie państwowe i 5 prywatnych.Tak zdecydowanie wybierałbym spośród bydgoskich uczelni (nie chciałbym żeby moje dziecko się uwikłało w układy toruńskiego UMK a jeśli już miałoby studiować poza domem wybrałbym lepszą uczelnię niż UMK). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basik to jest Komitet Podtrzymywania AB przy życiu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 12:54 AM to jednak nie to samo co AB. A ten komitet to jest Komitet Podtrzymywania AB przy życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyga Re: to jest Komitet Podtrzymywania AB przy życiu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 14:40 Wykładowca AB prof. Kazimierz W. przyznał się do brania łapówek od studentów. Wsadzili go na 2 lata i również na 2 lata odebrali mu prawo prowadzenia zajęć dydaktycznych. Profesora fizyki AB od molestowania studentek zawieszono na 6 miesięcy. Komisja Dyscyplinarna cały czas bada sprawę. Coraz więcej studentek pisze podania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: to jest Komitet Podtrzymywania AB przy życiu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 18:55 oby! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbych Re: to jest Komitet Podtrzymywania AB przy życiu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 20:57 po czasie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Rodzice! czy ktoś oddałby własne dziecko do A IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 08.02.05, 19:42 Tak postawione pytanie tylko swiadczy o totalnym kretynizmie pytajacego. Młody 18 letni człowiek wybiera sobie kierunek który z reguły jego interesuje. Jezeli jest to mozliwe wybiera na takiej uczelni, ktora odpowiada jemu, itd. ps. oddać dziecko to mozna do żłobka, albo przedszkola, ewentualnie do szkoły podstawowej. Tak wiec nie zadawaj bzdurnych pytan przygłupia dziewczyno!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matka Re: Rodzice! czy ktoś oddałby własne dziecko do A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 20:19 Nigdy w życiu. Lepiej się powiesić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie! nie! nie! nie! nie! nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 08:46 nie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ociec Re: nie! nie! nie! nie! nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 09:50 Nigdy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszły tata Re: nie! nie! nie! nie! nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 10:26 Tak. I na pewno nie poslę swojego dziecka na UMK. Nie warto posyłać dziecka do miasta którego miaszkanców się nie szanuje. Lepiej posłać dziecko już do Poznania. Nie warto utrzymywać być może jakiegoś głąba z tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strzałek jaka AB ? IP: 193.19.104.* 09.02.05, 10:32 w encyklopedii GW widnieje że w bydzi jest WSP (sic!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psw WSP IP: *.3.pl 17.02.05, 19:09 > w encyklopedii GW widnieje że w bydzi jest WSP (sic!) Wyższa Szkoła Podstawowa Odpowiedz Link Zgłoś
o_0 Re: Rodzice! czy ktoś oddałby własne dziecko do A 09.02.05, 11:07 zastanawia mnie ytlko dlaczego tak najezdzacie na ta biedna AB? tak sie boicie, ze AB zostanie uniwersytetem i zrobi wam konkurencje? tak wlasnie jest w biznesie, w zyciu - jak silny widzi wykluwajaca sie konkurencje - stara sie ja zniszczyc. czy przypadkiem te wasze wpisy na forum nie sa jedna z metod zdyskredytowania AB? czyzby UMK sie bal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzis pisza w Expre dzis pisza w Expresie o najwiekszych aferach na AB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 08:54 dzis pisza w Expresie o najwiekszych aferach na AB - te znane to tylko czesc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: dzis pisza w Expresie o najwiekszych aferach IP: 193.26.211.* 18.02.05, 09:08 Nie wiem jak tam tobie gdzies byłeś jako darek. Jak wiesz o innych niz nizej wymienione to do prokuratury i to natychniast!!! Proszę wymień inne oprócz tych wymienionych przez express!!! 1. podpis Blejwasa. 2. wykorzystanie artykułów kolezanek z instytutu. 3. Zeno G. nie prowadzi zajec, robia to asysteci. 4. Nabor na anglistyke ( Szwedek z UMK odszedł bo wykrył autoplagiat i przez7 lat nie ukarano winnego) 5. prof geografii zrobil test studentom z kultury osobistej. 6 Kaziu W łapówka. 7. Dr W.W molestowanie studentki. to afery od roku 1999 do 2005! Odpowiedz Link Zgłoś
mylady1 Re: dzis pisza w Expresie o najwiekszych aferach 18.02.05, 09:13 a czy to malo????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smieszek Freblowka AB IP: *.vnnyca.adelphia.net 18.02.05, 10:45 > Na szczescie moje dzieci maja tylko 10 lat.! No a co jest w szkole? Tam jest jeszcze gorzej niz w AB. Za kilka lat poslesz je do Niemiec, Szwajcarii, czy USA? Przeciez tam nie dorownaja rowiesnikom, bo freblowki w PL-u sa przechowalnia dzieci, ale nie ucza niczego przydatnego na uprzemyslowionym Zachodzie, a juz wcale nie do konkurowania w staraniu sie o posade. W PL-u, kiedyone podrosna, wiele zmieni sie diametralnie. Przybeda osadnicy zydowscy, popierani przez przybylych juz wczesniej murzynow i nedzarzy z Orientu. Przyjada Hindusi z brytyjskich szkol i uniwersytetow i politechnik. Twoj 10-latek bedzie nienawidzil Ciebie, ze nie zadbales o jego wyksztalcenie leniac sie w walce o suwerennosc Polakow na ziemi, na ktorej sie urodziliscie i gdzie sa groby Waszych ojcow. Zadbaj, zeby w Berlinie PL zakupil Dom Studenta Bydgoskiego, zebys tam mogl poslac swojego dzieciaka nieodplatnie. I zeby tam byl tutor, i agent studencki i Studentenwerk. Zadbaj, zeby Twoj 0-latek nauczyl sie niemieckiego, aby nie mial trudnosci w studiowaniu w Berlinie, gdzie Jest Humboldt Universitaet (politechnika, jedna z najlepszych w swiecie), Freie Universitaet Berlin i Medizinische Akademie. Freblowki w Bdg i Toruniu to szyldy. Tam "wykladowcy" "ucza" z drukowanych "podrecznikow". Tam "profesor" musi umiec tylko tyle ile przeczytal do wygloszenia "wykladu". W Berlinie masz badaczy naukowych, ktorzy juz na pierwszym roku wdrazaja studentow do biezacych badan naukowych, jakich nie ma jeszcze w drukowanych ksiazkach, czy zeszytach naukowych. Okolo 6 tysiecy mlodych Polakow studiuje na uczelniach w Niemczech, ale to kropla w morzu. Gdzie sa pieniadze z Twoich podatkow na powszechne studiowaniu Polakow w Uczelniach niemieckich, brytyjskich czy szwajcarskich? Haika Silberstein (ps. Hanna Suchocka), jak i inne Zydy rzadowe, wyslala swoje mioty na studia w Szwajcarii. Ich Zydziatka wyrosna na panoszacy sie Herrenvolk pyskatych Zydzisk, ktorym Twoj 10-latek bedzie palestynczykowal. Wlasnosc w Polsce jest dla kogos innego. Polacy moga sprzedawac tylko wlasna robocizne, Zadbaj, by Twoj 10-latek dysponowal wlasna, wartosciowa robocizna. Zeby nie stal na rozstajach zycia z wyciagneta lapa wolnego najmity. Bedzie przeklinal Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Freblowka AB IP: 62.244.137.* 18.02.05, 12:59 Poczytaj sobie jak to po tych freblówkach wykształconych polakow szukaja w Europie. Pielegniarki, lekarze, nauczyciele, technicy roznych zawodów itd. Wykształcenie nasze zyskuje na wartosci w krajach zachodnich. Pomimo tak niskich nakladow na oswiate i SW nie jestesmy tacy slabi.Chyba nie jest tak źle. ps. moj ewentualny dziesieciolatek dalej bedzie mnie kochał, bo w Polsce aktualnie jest tyle mozliwosci ksztalcenia i to dobrego, ze nie ma obaw. takie teksty to mozesz wkladac swojemu dziecku!Czy ty nie jestes tez od tych tematow o zydokomunie? jak tak to wspolczuje twojemu dziecku!!!Jest skazone taka chora mentalnoscia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: df Re: Rodzice! czy ktoś oddałby własne dziecko do A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 12:42 biedną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Rodzice! czy ktoś oddałby własne dziecko do A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 11:50 ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aww a ta ilość afer na AB? skąd się bierze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 10:18 a ta ilość afer na AB? skąd się bierze? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=18218795 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Władysław z Nakła Re: Za ile na AB tytuł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 16:39 Chciałbym mnieć tytuł mgr.za ile mozna to załatwic na AB? Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak Re: Za ile na AB tytuł? 01.04.05, 16:55 Eee tam - spróbuj na UMK - tam jak się przyznasz że w SB robiłeś to od razu cię profesorem robią... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daria w Polsce nic nie przebije AB w aferach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 09:31 w Polsce nic nie przebije AB w aferach: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=18218795 Odpowiedz Link Zgłoś
anilek_swiety Re: Rodzice! czy ktoś oddałby własne dziecko do A 06.04.05, 09:46 No to sie ciesz, masz jakis wybor, moze rolnictwo alebo cos w tym stylu. Wyobraz sobie ze w Solcu i innych miastach tego wyboru nie maja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Rodzice! czy ktoś oddałby własne dziecko do A IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 09:33 Nie rozumim Odpowiedz Link Zgłoś
filipooo Re: Rodzice! czy ktoś oddałby własne dziecko do A 07.04.05, 12:35 a ja ucze sie na ab,i jest zajebiscie bo nic nie trzeba robic!!!!!!!buziaczki dla dr.Topolew....<3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Rodzice! czy ktoś oddałby własne dziecko do A IP: *.host.ab.edu.pl 07.04.05, 14:55 Niektórzy uczą się na AB, a niektórzy studiują. tak jest wszędzie, niezależnie od nazwy uczelni. Współczuję Tobie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
calcaan Re: Rodzice! czy ktoś oddałby własne dziecko do A 11.04.05, 12:06 nie wiem o co te zamieszanie - afery trzeba zlikwidowac i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez ojciec Re: Rodzice! czy ktoś oddałby własne dziecko do A IP: *.cm.umk.pl 12.04.05, 12:01 Przylaczam sie do glosow "Nigdy" Jalowe klotnie pomiedzy Bydgoszcza a Toruniem mnie nie obchodza. Z drugiej strony, jesli ktos probuje porownywac szkole pedagogiczna z uniwersyteckimi aspiracjami z uniwersytetem to widac, ze nie ma dobrze poukladane w glowie!!! Uniwersytet to nie tylko ilosc wydzialow. Znajomy studiowal na AB - takiego olewu ze strony uczelni nie sposob sobie wyobrazic - wiekszosc kadry przyjezdna, zajecia w kratke... Co do studiow dla dziecka, to ciezko haruje, zeby starczylo na studia za granica - czy to Bydgoszcz, czy Torun, Poznan, Gdansk lub nawet Warszawka - odzwierciedleniem poziomu ksztalcenia jest poziom naukowy placowek, a te nijak sie maja do uczelni europejskich o amerykanskich dobrych uniwesytetach nie wspomianaj - jesli wiec zalezy Wam na przyszlosci Waszych dzieci omijajcie podrobki edukacyjne oferowane w polskich uczelniach!!! pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Rodzice! czy ktoś oddałby własne dziecko do A IP: 193.26.211.* 12.04.05, 12:11 Proszę ktoś z CM Bydgoszcz. Pytanie dlaczego tej uczelni nie ma w rankingu Rzeczpospolitej. Wszystkie uczelnie medyczne sa nawet z CM UJ.Widać, że własnie ty nie masz pojęcia o znaczeniu uniwerka. Jego poziom beda tworzyc przez lata, a nie przez rok!tak wiec nie tworz tutaj jakiejs dziwnej teorii. Ojcem to zapewne jestes, ale jakiegos ratlerka. ps. dziwne, ze twoje IP to z takiej podróbki, co ty tam robisz, szkoda, ze nie Oxford, Yale lub Sorbona!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Rodzice! czy ktoś oddałby własne dziecko do A IP: 193.26.211.* 12.04.05, 12:12 język wybitnie naukowy, pasujacy do szatniarza. Co to jest "OLEWU"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez ojciec Re: Rodzice! czy ktoś oddałby własne dziecko do A IP: *.cm.umk.pl 12.04.05, 13:34 Macieju, Macieju, Kto bedzie tworzyl ten uniwerek w Bydgoszczy - goscie od nauczania metod nauczania? Co do klasyfikacji, to trudno klasyfikowac cos, co istnieje raptem kilka miesiecy, dlatego nie dziwi mnie, ze CM w tym rankingu nie ma. Poza tym nie zamierzam udowadniac, ze CM medicum to super uczelnia - bo tak nie jest - AMB byla najgorsza akademia medyczna w ostatnich rankingach i tak zapewne pozostanie. W ferworze opluwania i swym pieniactwie nie zauwazyles szanowny Panie Macieju, ze wyrazam poglad o totalnej mizerii polskiej nauki i edukacji - jesli zamierzasz z tym pogladem polemizowac, to dolaczysz do grona walecznych z pewnym chudym jezdzcem z Hiszpanii i jego sluga. Powodzenia - wiatraki czekaja. Czy nie widzisz przyjacielu, ze uniwerek w Bydgoszczy forsuja politycy - juz raz w ramach "kielbasy wyborczej" utworzyli uniwersytet w zielonej gorze. Ba "wybitne" uniwersytety zamiast rozwijac sie naukowo "chalturza" tworzac filie i oddzialy. Dziwne, ze wielu tak trudno pogodzic sie z obiektywnymi kryteriami - no bo to nasze, bydgoskie, itp. itd. Nie mowie, ze na AB nie ma dobrzch ludyi - sam znam kilku, ktorych poziom przewyzsza wielu. Ale oni uniwersytetu nie stworza, co najwyzej zdolny zespol badawczy. Studiowalem na jednym z wyzej klasyfikowanych uniwersytetow i tam tez pracowalem przez jakis czas - teraz widze ze i tam poziom nauczania spada, badania sa na coraz nizszym poziomie, badz tylko udaje sie, ze sie je prowadzi. A fe... co za jezyk (niby moj to szatniarza, ale chyba takiego, co Maciejow z knajpy musi wyrzucac jak zbytnio sobie pofolguja) - Panie Macieju - moje dzieci to nie ratlerki, choc nie zamierzam ich poddawac tak twardej probie jak studia na AB - chyba mam do tego prawo? Zreszta zainteresowanych odsylam do oferty edukacyjnej angielskich uniwersytetow - studiowanie tam, dopoki brytyjczycy nie zmienia prawa nie jest wbrew pozorom tak drogie. ps - oferty spoza CM tez mialem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Życzę powodzenia!!! IP: 193.26.211.* 12.04.05, 13:53 Jesteś dobitnym przykładem egocentryka, który patrzy wyłącznie nz czubek swojego nosa. Świetnie, ze stać ciebie na to, aby dzieci kształciły sie na zachodnich uniwerkach, tylko pytanie na jakich, bo i tam jest wiele przecietnych. Tylko takich osób w Polsce jest bardzo mało. Edukacja nasza stoi na niezłym poziomie (ostatni raport komisji europejskiej), byłaby jeszcze wyżej gdyby nie braki w finansach i twardogłowi profesorowie, którzy to za wszelka cenę chcą chronic swoje 4 litery. Gdyby przyjąć model anglosaski to zapewne wiele by sie u nas zmieniło. Niestety opór materii jest zbyt wielki. W całej rozciągłości, praktycznie w wielu dziedzinach jesteśmy daleko za zachodem. Tylko czy w takim wypadku nie należy myśleć i działać na rzecz rozwoju nauki. A może stać się trzecim światem, bez oświaty na poziomie SW, i dzieci wysyłać "na zachód"?Wystarczy spojrzec na dane, jakie to sa nakłady na nauke w Polsce w odniesieniu do PKB. ps. a co powiesz o polskich informatykach, tych co na olimpiadach w USA deklasuja swoich rywali z calego świata, a kształca sie tylko na UW?Takie przykładów można mnożyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez ojciec Re: Życzę powodzenia!!! IP: *.cm.umk.pl 12.04.05, 14:05 No prosze, no to sie nam jezyk cywilizuje. Zgadzam sie calkowicie z Twoimi obserwacjami - tak co do nakladow na nauke, oceny polskiej edukacji (chyba dlatego, ze jak na razie tych "przecietnych" uczelni u nas nie ma tak wiela), jak wreszcie kadry chroniacej wlasne 4 literki. Co do sposobow naprawy - wybacz ale tutaj jest potrzebna prawdziwa reforma, a to co sie nam proponuje, to przypomina reforme sluzby zdrowia - obciac, podem dolozyc, zeby byli cicho, jakos to bedzie - ci na najwyzszych stolkach i tak sobie poradza a reszta - niech lepiej jedzie do USa, bo tutaj jeszcze nam zrobi konkurencje!!! Zmienic trzeba by chyba wszystko - ustawe o szkolnictwie wyzszym, zasady przyznawania stopni naukowych, sama sciezke kariery naukowej, zasady finansowania i ROZLICZANIA badan naukowych - czy ktos sie tego podejmie? Nie widze chetnych - co najwyzej drobna kosmetyka - pare zlotych wiecej... No podczas rozdan nagrod nobla to sie mozemy popodniecac polskimi korzeniami laureatow czy kandydatow. Co do mojej postawy, to jesli by chodzilo tylko o mnie - to niech bedzie, co mi, nie takie rzeczy czlowiek znosil, ale kiedy myslimy o przyszlosci dzieci, to pragniemy dla nich jak najlepiej. nie mowie, ze obecnie stac mnie na ksztalcenie dzieci na zachodzie. Zamierzam zrobic jednakl wszystko, rzeby to bylo mozliwe - wielu wlasnie po to szuka pracy w USA. Co do postawy - mozna ja nazwac egocentryczna, ale czy Ty nie bedziesz szukal najlepszej uczelni dla Twojego dziecka, tylko z pobudek lokalno-patriotycznych poslesz je na Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Życzę powodzenia!!! IP: 193.26.211.* 12.04.05, 14:27 Moja córka pomimo, żem nie pierwszej młodości, ksztalci sie dopiero na szczeblu podstawowym. Juz w tym momencie mysle o tym, aby nie trafiala do przypadkowych szkół i nauczycieli. Jak dalej bedzie wygladała jej droga edukacyjna nie mam pojecia, choc zdolne i pracowite to dziewcze.I zasadnicze pytanie, jakiego to ona dokona wyboru. Stac nas jako rodzicow, niezle zarabiajacych, aby wyslac ja poza granice Bydgoszczy. Tylko pytanie, co zrobic jak ona wybierze np. CM w naszym miescie. Za 10 lat wiele ulegnie zmianie, obraz AB tez zapewne. Pytanie zasadnicze, jakiego to ona dokona wyboru. Tytuł wątku dla mnie głupkowaty ponieważ to z reguły abiturienci szkół średnich sami wybieraja kierunek dalszego kształcenia!!!Tak więc w tym wypadku rodzice nie poślą na dana uczelnię. ps. odnosnie reformy SW i to totalnej reformy jestem za!!! Dlatego wspomniałem o modelu anglosaskim. Bez scHABów i przede wszystkim konkursy na stanowiska profesorskie, ale tylko dla osób spoza uczelni!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez ojciec Re: Życzę powodzenia!!! IP: *.cm.umk.pl 12.04.05, 14:39 no i wychodzi, ze nie bylo o co kruszyc kopii - ja takze uwazam, ze to absolwenci szkol srednich wybieraja studia. Z drugiej jednak strony mlodzi ludzie wybieraja kierunek studiow, co powinno wynikac z ich zdolnosci i zainteresowan - rodzice co najwyzej moga wesprzec dziecko w studiowaniu na lepszej uczelni, chyba, ze bedzi ono chcialo wybrac konkretna szkole - wtedy ten wybor nalezy uszanowac. Co do studiow na CM - serdecznie ODRADZAM - medycyne mozna studiowac na lepszych uczelniach, podobnie inne kierunki. Konkursy na stanowisko proferorow, kandydaci spoza uczelni (no i nie dzieci profesorow) - pomazyc mozna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Życzę powodzenia!!! IP: 193.26.211.* 12.04.05, 15:13 Marzenia są całkiem realne. Odnośnie wyboru CM w Bydgoszczy to może teraz nie, ale jak bedzie za 10 lat?Tylko i tak głównie osiągnięcia dziecka zależa od jego potencjału. Moze myle sie, ale baza medyczna bydgoska nie należy do najsłabszych w kraju? ps. pytanie takie, dlaczego nie zmienisz zakładu pracy, skoro jest tam tak źle? Chyba, żeby....? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez jciec Re: Rodzice! czy ktoś oddałby własne dziecko do A IP: *.cm.umk.pl 12.04.05, 13:42 nie potrafisz czytac - olewu - zajec w kratke (bo prowadzacy z Gdanska nie dojechal czy innej "wspierajacej" uczelni) skracania zajec, trudnosci z dotarciem do nauczycieli akademickich, nawet w ramach ich dyzurow (sam probowalem kilku "namierzyc" - jednego udalo mi sie zlapac dopiero na dyzuze w szpitalu!!!) Jak inaczej nazwac uczelnie, ktora ma jawieksza sposrod panstwowych uczelni w regionie liczbe studentow przypadajacych na nauczyciela akademickiego? - kierunki, ktore w znakomitej wiekszosci koncza sie licencjatem - a potem? Brak typowych "uniwersyteckich" kierunkow - zwykle wszystko "lata sie" dobierajac kadre drugo-trzecioetatowcow. Nie chodzi mi tutaj tylko o sytuacje AB - przeciez w pierwszym poscie napisalem, ze problem dotyczy ogolnej kondycji nauki i wyzszych uczelni w Polsce. No ale widac Pan Maciej ma inny oglad sytuacji - widac czytac i myslec uczyl sie na jakiejs super polskiej uczelni - moze AB? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Rodzice! czy ktoś oddałby własne dziecko do A IP: 193.26.211.* 12.04.05, 14:00 Głównie bywałem na Grudziądzkiej w Toruniu! ps. z czego ta "kondycja" wynika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie ryzykowałbym nie ryzykowałbym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 14:50 nie ryzykowałbym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIE-NIE-NIE !!!!! NIE-NIE-NIE !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 08:52 NIE-NIE-NIE !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nautile Re: Rodzice! czy ktoś oddałby własne dziecko do A 14.04.05, 13:07 raczej bym sie dlugo zastanawial Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: Rodzice! czy ktoś oddałby własne dziecko do A IP: *.mpn.pl / 82.146.227.* 14.04.05, 18:42 Wysłałbym,ale w ramach kary za złe zachowanie;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
torunianin1 UMK: 14.04.05, 19:15 UMK: - 42.000 studentow - największy i najlepszy w północnej Polsce - Cztery tysiące pracowników, w tym 250 profesorów tytularnych, - wielu uczonych o światowej renomie! - Czternaście wydziałów, 48 kierunków studiów, - nowoczesny kampus na Bielanach, - dwa miliony książek w bielańskiej bibliotece, - kontakty z całym światem, - sto tysięcy absolwentów. Wymieniać dalej? Chyba nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
babbik Re: Rodzice! czy ktoś oddałby własne dziecko do A 15.04.05, 12:09 a po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Rodzice! czy ktoś oddałby własne dziecko do A IP: 62.244.137.* 15.04.05, 12:13 Znowu ty przygłupie? Odpowiedz Link Zgłoś
gugul2 Re: Rodzice! czy ktoś oddałby własne dziecko do A 15.04.05, 15:13 Maciej - taki czasem mądry, kulturalny, a znów bluzga - pod koniec tygodnia stać go tylko na krótkie chamskie docinki i kopiowanie artykułów. Może od poniedziałku będzie miał więcej inwencji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KW Re: Rodzice! czy ktoś oddałby własne dziecko do A IP: *.ab.edu.pl 15.04.05, 16:01 W którejś z ostatnich Polityk jest ranking uczelni. Politologia (wg mnie jeden ze słabszych kierunków na AB) jest na 16 miejscu (na 34 - więc koło środka), a pedagogika - na 7 (na 22 - za AB jest cos koło 11 uniwersytetów). I co? pozdrawaim KW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KW Re: Rodzice! czy ktoś oddałby własne dziecko do A IP: *.ab.edu.pl 15.04.05, 16:02 a żeby nie być gołosłownym - linki polityka.onet.pl/uczelnie2004/poli/ polityka.onet.pl/uczelnie2004/ped/ do poczytania i porównania :-)) Odpowiedz Link Zgłoś