Dodaj do ulubionych

Jan Paweł II nad Brdą

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 22:08
Jak myślicie. Może warto postawić Papieżowi pomnik nad Brdą. JP II podczas
swej pielgrzymki w Bydgoszczy, bardzo ciepło wspominał swoje spływy kajakowe
Brdą do Bydgoszczy. Budujemy co prawda szkołę-pomnik, ale to gmach. Myślę, że
idealne miejsce dla takigo pomnika to nabrzeże Brdy w okolicach Katedry, może
Wyspa Młyńska. Pomnik Papieża nad Brdą chętnie odwiedzaliby Bydgoszczanie
oraz turyści w naszym mieście. Podziekujmy, mu raz jeszcze za Diecezję, za
koronację obrazu Matki Boskej w naszej Katedrze, podziękujmy mu za wszystko
Obserwuj wątek
    • radca Re: Jan Paweł II nad Brdą 04.04.05, 15:52
      uważam,ze to dobry pomysł
      jestem ZA

radca
      • Gość: maniek Re: Jan Paweł II nad Brdą IP: *.brda.net 04.04.05, 16:17
        papiez nie chcial tego typu pomnikow
        • radca Re: Jan Paweł II nad Brdą 04.04.05, 16:23
          Gość portalu: maniek napisał(a):

> papiez nie chcial tego typu pomnikow

- a może masz inny pomysł ?

radca
          • Gość: PIT Re: Jan Paweł II nad Brdą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 21:58
            Papież powinien mieć pomnik. Skoro stawiamy pomniki innym, to tym bardziej
            papież 100x bardziej na niego zasługuje. To, że papież nie chciał pomnika
            wynika z jego pokory. On tyle dobrego zrobił dla Bydgoszczy. Uczestniczył w
            wielu znaczących wydarzeniach religijnych w mieście:
            - ukoronował razem z kard. Wyszyńskim obraz Matki Boskiej Pięknej Miłości w 1966
            - podniósł "Bazylikę" do rangi Bazyliki Rzymskiej
            - odwiedził Bydgoszcz, mimo, że nie była wówczas siedzibą diecezji - to był
            życzliwy gest papieża dla nas
            - ukoronował ponownie - tym razem koronami papieskimi obraz Matki Bożej Pięknej
            Miłości w 1999 r.
            - napisał specjalny list do bydgoszczan na uroczystości 500-lecia fary w 2002 r.
            - utworzył diecezję bydgoską z patronką w osobie Matki Bożej Pięknej Miłości
            w ostatniej chwili swego pontyfikatu, jakby chcąc uzupełnić to, co wcześniej
            zostało przeoczone.
            - przyjął delegację diecezji w 2004, mimo, że wcześniej było to raczej rzadko
            praktykowane

Okolice katedry są dokonałe na ten cel.
        • Gość: BR594 Re: Jan Paweł II nad Brdą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 22:35
          Maniek z całym szacunkiem, powiedz jak my Bydgoszczanie możemy podziękować Mu
          za to wszystko. Tylko modlitwą, maszą postawą i pomnikiem gdzie każdy mógłby
          przystanąć, oddać Mu hołd i osobiście podziękować.
          • Gość: seiko Re: Jan Paweł II nad Brdą IP: *.telsten.com / *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 23:00
            Super pomysl okolice Fary nad Brdą to swietne miejsce powinniśmy Mu podziekowac
            za to co zrobił dla naszego miasta.
          • Gość: maniek Re: Jan Paweł II nad Brdą IP: *.brda.net 04.04.05, 23:20
            nauki juz ida w las :((...mozna np stworzyc bydgoska fundacje ktora bedzie
            fundowala stypendia dla zdolnych, biednych...papiezowi w czasie jego edukacji
            nikt nie pomagal (chodzi mi o sfere finansowa)...pracowal w kamieniołomach,
            budowal drogi...On sobie poradzil ale nie wszyscy sa tak zaradni
            Ps i nie napdajcie na mnie...tez bym chetnie postawil papiezowi i ze 100
            pomnikow bo z pewnoscia sobie na to zasluzyl tylko czy sobie by tego zyczyl?
    • Gość: sux Re: Jan Paweł II nad Brdą IP: 5.5.* / 80.58.11.* 04.04.05, 23:16
      Pomniki stawiają wszyscy. Bądźmy lepsi i nazwijmy Jego Imieniem całą dzielnicę.
      Np. Wojtyłowo, a w niej ulice Jana, Pawła, Karola, Kremówkowa ...
      • Gość: BR594 Re: Jan Paweł II nad Brdą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 23:36
        sux, jak nie masz nic do powiedzenia to idż spać. Rozum masz już przemeczony.
        Chyba, że to kolejna prowokacja sąsiadów z torunia. Mam nadzieję,że
        nie .Przynajmniej wtakim czasie, odpuść sobie biedaku.
        • Gość: sux Re: Jan Paweł II nad Brdą IP: *.maga.gob.gt / 200.30.142.* 05.04.05, 15:02
          Gość portalu: BR594 napisał(a):

> sux, jak nie masz nic do powiedzenia to idż spać. Rozum masz już przemeczony.
          > Chyba, że to kolejna prowokacja sąsiadów z torunia. Mam nadzieję,że
          > nie .Przynajmniej wtakim czasie, odpuść sobie biedaku.

Nie odpuszczę, ale tobie odpuszczam synu
          Nie wiem jakiego jesteś wyznania, boś chyba nie chrześcijanin, ale Bóg z toba
          (cokolwiek pod tym pojęciem rozumiesz).
          A w tej dzielnicy można postawić pomnik, albo dwa.
    • Gość: Takijeden. Re: Jan Paweł II nad Brdą IP: *.smgr.pl / 195.136.126.* 05.04.05, 16:10
      ROBOTNIK Z FABRYKI BRONI...Nie wpływam na losy globu, nie wszczynam wojen...Czy
      idę z tobą, czy przeciw Tobie - nie wiem....Nie grzeszę....Dręczy mnie właśnie
      to, że nie ja wpływam i nie ja grzeszę,...że toczę drobne zakrętki i gotuję
      fragmenty zniszczeń,...a nie ogarniam całości, nie ogarniam doli
      człowieczej....Ja tworzyłem inną całośc i inną dolę (...)w której ja sam
      zarówno, jak każdy inny człowiek byłby ta sprawą, rzetelmą i świętą, której
      nikt nie przekreśli w uczynkach i nie zakłamie w mowie. Świat, który tworzę nie
      jest dobry,lecz ja nie tworzę złego świata! Czy to wystarcza? (K.W.,P.....).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka