Gość: kula IP: *.xdsl.tiscali.nl 26.04.05, 09:51 A gdzie gimnazja przy LO I i LO VI.Juz nie takie dobre?Czemu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Www Re: Ranking bydgoskich gimnazjów IP: 195.117.253.* 26.04.05, 13:43 te gimnazja o których piszesz są nadal dobre. Niestety tak jak i przy sporządezaniu rankingów bierze sie pod uwagę cos co wiąże się bezpośrednio z oraniem uczniami czyli przygotowywanie najlepszych do olimpiad za wszelka cenę. Wszelką mam na myśli nieprzespane noce i brak dzieciństwa. Brak czasu na kino i inne rozrywki. Dziobactwo do potęgi. Żal tych dzieci bo one nawet nie wiedzą że nastolatki mogą żyć inaczej. Dobre licea tak organizują naukę gimnazjalistom, żeby ich pobyt w szkole nie wiązał się z wiecznym stresem i rywalizacją. Nie ma presji wyniku, nie ma pedu zwariowanych nauczycieli do wyniku w olimpiadach. Często wiąże się to z tym, że na lekcjach nauczyciel zajmuje sie ghłównie olimpijczykami a reszta kosztem dużym (korki) nadrabia to w domu. Mógłbym wiele jeszcze o tym pisac ale chyba nie miejsce to i pora. Pozdrawiam wszystkich gimnazjalistów z normalnych szkół. A tym z rankingu podpowiadam - jest jeszcze inne życie , ludzkie, poza dziobaniem kosztem zdriowia i nerwów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matka Re: Ranking bydgoskich gimnazjów IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 26.04.05, 14:04 Mam dwoje dzieci w gimnazjum przylicealnym przy II LO i naprawdę jestem zadowolona. Stres umiarkowany ale spore możliwości i niezła atmosfera. Probleny jak wszędzie. A niezdrowe emocje często sa wynikiem pseudoambicji niewyżytych rodziców. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonc Re: Ranking bydgoskich gimnazjów IP: *.man.bydgoszcz.pl 26.04.05, 16:58 stres??? MULTISIMPATYKO szkolka!!! Jedno jest pewne... nauczy jezyka!! Czyli to co po LO powinno znac sie biegle! Po drugie... zarwalem noc przez ostatnie 2 lata tylko raz... kuc to trzeba niestety w 1 LO. No i najwazniejsze... nie ma czegos takiego jak w 1 czy 6, ze oceny kupujesz za korepetycje. Nauczyciele (wszyscy) ucza dodatkowo darmowo po lekcjach godizne na tydzien, trzeba to wiecej! A dzieciaczki pod kogo wychowawstwem ?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matka Re: Ranking bydgoskich gimnazjów IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 26.04.05, 22:58 Pod bardzo dobrym. same superlatywy. Może bez szczegółów, po co robić dzieciaczkom obciach. ;-)))) ale szkoła naprawdę niezła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zielak Re: vi lo IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.intelink.pl 27.04.05, 17:48 Kiedys chodzilismy z Krzysiem do gim 53, teraz razem do VI LO. i znowu sie zgadzam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deep_blue Re: Ranking bydgoskich gimnazjów IP: *.telsten.com / *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 14:55 Niestety musze cie rozczarowac... Sam skonczylem Gimnazjum nr 53 przy XV Liceum Ogolnoksztalcacym i uwierz mi, ze mialem czas na wszystko - kino, imprezy, pomimo ze bylismy wtedy strasznie mlodzi i bylo z tym troche problemow.. Nie bylo tam jakiejs dziwnej atmosfery, ciaglego wspolzawodnictwa. Zapoznalem tam swietnych ludzi, zawiazaly sie miedzy nami przyjaznie i ani przez moment nie zalowalem swojego wyboru.. Wydaje mi sie jednak, ze taki wielki szum podnosza rodzice, ktorych duma zostala w jakis sposob urazona i najwyrazniej ich dzieci okazaly sie zbyt malo zdolne zeby sie tam dostac... btw. nie wiem jak wyglada sprawa w innych gimnazjach przy liceach w Bydgoszczy - pisze tylko o swoich wrazeniach na temat Gim53, i jeszcze jedno nie myslcie ze to jakas propaganda - tylko strasznie denerwuja mnie opinie na temat kujonow i dzieci ktore marnuja dziecinstwo tylko i wylacznie na nauke.. Jestesmy w wiekszosci normalni, zdarzaja sie tez straszne kujony, ale to normalne. Tylko nie rozumiem dlaczego ludzi pisza o uczniach tych szkol w ten sposob.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonc Re: Ranking bydgoskich gimnazjów IP: *.man.bydgoszcz.pl 26.04.05, 17:01 "Tylko nie rozumiem dlaczego ludzi pisza o uczniach tych szkol w ten sposob.." w LO sa za sprytni ludzie by siedziec i kuc godzinami;) Pozatym kujona znajdziesz w kazdym gimnazjum... to ze ktos ma dobra srednia nie znaczy ze ryje godzinami... kujon moze tez miec 3.0 ;\ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Www Re: Ranking bydgoskich gimnazjów IP: 195.117.253.* 26.04.05, 19:10 Ale wtedy kolego w XV nie zrodził sie plan maszerowania w górę czyli hodowania olimpijczyków. Miałeś szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zielak Re: Ranking bydgoskich gimnazjów IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.intelink.pl 27.04.05, 17:39 W zeszlym roku skonczylem 53 i stwierdzam, ze byl to wysmienity wybor!!! NIe bylo zadnego wspolzawodnictwa. Fakt-poziom jest wysoki, ale dlatego, ze sa tam zdolni uczniowie!! Zapewne sa tam kujony, ale jest ich malo(moze nawet mniej niz w zwyklym gimnazjum). Wedlug mnie sa 2 drogi do sukcesu-dziobactwo lub inteligencja. Gwarantuje, ze wiekszosc osob, przynajmniej z gim 53 wybiera druga droge!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gim53rulez:) Re: Ranking bydgoskich gimnazjów IP: 212.122.214.* 28.04.05, 20:12 "bierze sie pod uwagę cos co wiąże się bezpośrednio z oraniem uczniami czyli przygotowywanie najlepszych do olimpiad za wszelka cenę. Wszelką mam na myśli nieprzespane noce i brak dzieciństwa. Brak czasu na kino i inne rozrywki. Dziobactwo do potęgi. Żal tych dzieci bo one nawet nie wiedzą że nastolatki mogą żyć inaczej. " skomentuję to tylko tak :HAHAHA chodzę tam do gimnazjum (jestem nawet na zdjęciu) i nie wydaje mi się żeby moje życie tak wyglądało... nie wiem skąd ten intelignetny ktoś, kto napisał co zacytowalam powyżej, ma takie tajemne dane... ale moja klasa by się uśmiała po prostu. Owszem może są 2 jednostki w tej klasie pasujące do tego opisu, ale pozostałe 31 osób ma czas na kino, imprezy i to baaardzo często. A ciekawa jak "naczej" niby nastolatki mogą żyć? Bo mi nie wydaję się żebym żyła jakoś specjalnie inaczej. Nie uczę się dużo, bo wiedza wchodzi mi do głowy szybciutko i mam czas na rozwijanie innych zainteresowań. Owszem mamy osiągnięca w olimiadach, sama się do tego grona zaliczam, ale to nie ze względu na jakiś przymus, tylko ponieważ lubimy jakieś konkretne przedmioty. A to że ludzie z naszej klasy mają trochę więcej oleju w głowie niż co niektóre jednostki w gimnazjach rejonowych, które zamiast zrobić coś ze sobą to ćpają itd, to już chyba tylko zaleta. pozdrwaiam, uczennica gim 53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniur Re: Ranking bydgoskich gimnazjów IP: 212.122.206.* 29.04.05, 14:46 Www no nie badz smieszny<hahaha> kto jak kto ale 53 gim umie sie bawic!!! gwarantuje Ci że lepiej niz ktokolwiek inny.. a to że zazdrościsz że jesteśy zdolni to Twój problem!! my Ci nie pomozemy... idź sie lepiej troche pouczyc..moze nam dorownasz w polowie.. a my w tym czasie poimprezujemy sobie !! jak zawsze!! milego dnia poje..cu;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Ranking bydgoskich gimnazjów IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.intelink.pl 29.04.05, 21:45 skomentuje krotko...nie pisze sie bzdur jezli sie nie ma pojecia o sytuacji!! sama chodze do takiego gim. nigdy nie miałam korkow, malo sie ucze.. a wyniki w nauce sa tylko kwestia ambicji a nie dziobactwa!! Nie kazdy (tak jak zapewne ty) musi oblac kazda klase zeby nie uchodzil za kujona... to tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zielak Re: Ranking bydgoskich gimnazjów IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.intelink.pl 29.04.05, 21:55 Mam pytanie. Byles w Takim gimnazjum?? Jak nie to nie zabieraj glosu o czyms, o czym nie masz pojecia!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fikus Re: Ranking bydgoskich gimnazjów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 14:40 A w tym roku wszyskim nadymanym rodzicom dali w du.pę! Nabór elektroniczny i wszystko!System preferuje tylko najlepszych ! Mógł koleś dymać 3 lata w szóstce(przy 6LO) a może sie nie dostać do (6 LO) bo są lepsi(nawet spoza województwa) -lepsze świadectwo ,olimpiady,egazamin itp I żaden nauczyciel nie pomoże!!! Wypas !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzyś Re: Ranking bydgoskich gimnazjów IP: *.tvgawex.pl 29.04.05, 23:00 :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Www Re: Ranking bydgoskich gimnazjów IP: 195.117.253.* 26.04.05, 19:13 I nikt mnie nie zrozumiał jak zwykle brak umiejętności czytania ze zrozumieniem. Pisałem o tym dlaczegio nie ma własnie na liście gimnazjów z renowowanych szkół. No włąsnie dlatego że nie ma tam debilnych pomysłó zajeżdżania c\dzieciaków olimpiadami tylko solidna praca. Ale jak wuidzę nie zrozumieliście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosik Re: Ranking bydgoskich gimnazjów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 17:06 w gim 53 jest wiecej solidnej pracy niz w innych gimnazjach i jak nie wiesz, to sie nie odzywaj, bo strasznie glupoty gadasz!! my jestesmy po prostu bardzo zdolni (i skromni:P) i dlatego mamy wyniki hehe. a jak juz napisala monisia potrafimy sie bawic jak nikt:P pozdrawiam;];] Odpowiedz Link Zgłoś
unsatisfied6 jałowa dyskusja 26.04.05, 20:12 nie po to chyba jesteśmy krajem Unii Europejskiej , by dokonywać porównań we własnym mieście - takie porównanie w świecie XXI wieku , w którym decyduje efektywność , pragmatyzm i relatywizm . porównując gospodarki różnych krajów europejskich i naszą , biorąc pod uwagę fakt , że ekonomia kraju jest wypadkową edukacji , nie mamy powodów do wielkiego zadowolenia . kto tworzy te rankingi - co znaczy "my" - jakiś autorytet od spraw edukacji ? jakimi współczesnymi rozwiązaniami w edukacji możemy się poszczycić - te samie "rankingi" były za czasów komuny i efekty gospodarcze ani zapewne lepsze , ani gorsze - za czasów komuny były wielkie szkoły z wielkimi olimpijczykami tylko po to chyba , by promować innych uczniów z tych samych szkół , którzy w tych olimpiadach nie uczestniczyli stanowiąc najczęściej ledwo co zaliczający przedmioty margines takiej szkoły z prestiżem . w życiu gospodaczym/zawodowym ci sami olimpijczycy są spychani na margines ( ewentualnie "realizując" się w życiu naukowym ) . mój nauczyciel z prestiżowej szkoły mojego miasta rodzinnego zapytał - jak to jest , że ci najgorsi uczniowie mają największe sukcesy w życiu zawodowym - ja zapytałem się , jak oni się w tej szkole wogóle znaleźli . by móć odpowiedzieć na pytanie , czy czy eduakcja w tej czy innej szkole jest lepsza , trzeba sobie zadać i odpowiedzieć na pytanie , czym jest ta eduakcja i czemu ma służyć - przede wszystkim , w odróżnieniu od krajów Europy , USA , Kanady , trudno mówić o lepszej lub gorszej szkole , bo w każdej polskiej szkole jest taki sam przeładowany program nauczania . ten sam program tworzy takiego samego ucznia - z lepszą lub gorszą oceną zaliczenia programu - polski system eduakcyjny nie stwarza mozliwości optymalizowania , szukania lepszych rozwiązań , bo nie można szukać lepszego rozwiązania , jeśli nie ma żadnych alternatyw , a jest jeden program dla wszystkich szkół i jedna metoda jego realizacji - nie szkoła ( polska ) przystosowuje się do zmian i potrzeb ucznia , a uczeń do szkoły . w każdej szkole prestiżowej w Polsce znajdzie się ewentualna elita przyszłości - ale nie są to ci , którzy na ten prestiż szkoły zapracowali . dostają się bocznymi drzwiami , po to by eksploatować w przyszłości prestiż instytucji na który faktycznie inni pracują . wystarczy rozejrzeć się wkoło wśród wielkich menadżerów - skąd oni się biorą - zdecydowanie nie są to wielcy olimpijczycy prestiżowych szkół , bywa że prostych umiejtności ze szkoły średniej nie posiadają - są tylko dlatego , bo mają "wizję" , a często brak jakiejkolwiek intuicji i wiedzy by tą wizję tworzyć i wdrażać . zupełnie innymi umiejętnościami charakteryzują się menadżerzy w USA - widać , że są wykształceni i potrafią wdrażać to , czego się w prestiżowych szkołach nauczyli . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzyś ja tam byłem IP: *.tvgawex.pl 27.04.05, 17:30 chodziłem do 53 gimnazjum, to dzięki mnie jest dobre :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zielak Re: ja tam byłem IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.intelink.pl 27.04.05, 17:46 Ja tez tam bylem!! Rocznik 88-najlepszy!! Pokazalismy wszystkim na co nas stac!! Szkoda tylko, ze XV LO nie pomyslalo o tym, by stworzyc nam klase w liceum. Rozpadla sie najlepsza klasa w Bydgoszczy!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzyś Re: ja tam byłem IP: *.tvgawex.pl 27.04.05, 17:51 i tak bym nie poszedł do xv Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krecik to ja przecież IP: *.tvgawex.pl 27.04.05, 18:55 byłem liderem tej klasy! beze mnie te cieniaki do niczego by nie doszły :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzyś Re: to ja przecież IP: *.tvgawex.pl 29.04.05, 23:01 co ty gadasz, ja byłem najlepszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asienka Re: to ja przecież IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 13:09 wezcie moze nie przeginajcie przeklete PLANKTONY! wiecie doskonale ze rocznik '89 jest najlepszy i nie ma co tu sie klocic... ale pociesze was... jestescie zaraz za nami :P Pozdro dla Krzysia, Krecika i Zielaka :*:*:* i calej reszty :P Odpowiedz Link Zgłoś