Dodaj do ulubionych

Uniwersytet zgodnie z planem

28.04.05, 18:55
Gdyby nawet cala Polska uwazala,ze w Brzydgoszczy powinien powstac
uniwerek,to ja i tak sadze,ze nie.Bo to bedzie notoryczny trzecioligowiec.Po
tych wszystkich powiatowych uniwersytetach slowo to bardzo sie
spauperyzowalo.Dzieki Opolom,Kielcom,Zielonym Gorom.Za rok uniwerki powstana
w Tucholi,w Fordonie,w Solcu Kujawskim...O to chodzi?
Obserwuj wątek
    • geograf102 Re: Uniwersytet zgodnie z planem 28.04.05, 19:00
      Pucuj co tam pucujesz i daj sobie spokoj z twoimi prymitywnymi osądami.
    • geograf102 Re: Uniwersytet zgodnie z planem 28.04.05, 19:04
      Można rzec, po zawodach. Teraz prezydencik i mogą sejm rozwiązać!!!
    • Gość: torunianka Re: Uniwersytet zgodnie z planem IP: *.petrus.com.pl 28.04.05, 19:24
      Czy te kolejne emocje też wpisane były w plan?

Tym bardziej życzę sukcesów w zmaganiach codziennych i we wspinaniu się w
      rankingach tak systematyczne, jak dotychczas.
      ps. tylko nie przegońcie UMK zbyt szybko;)
      • Gość: maciej Re: Uniwersytet zgodnie z planem IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 28.04.05, 19:59
        Nie grozi. Moze za ileś lat dorównamy. I tak będzie bardzo trudno!
        • krotoss Re: Uniwersytet zgodnie z planem 28.04.05, 20:11
          i rozległ sie śmiech na sali jak koles z cyferkami w nicku zaczął porównywać 8 miasto w Polsce z Kielcami czy Zieloną Górą , czy Opolem które jest też fajnym miasteczkiem uważam. Na tej zasadzie nie powinno byc Uniwerku w malutkim Toruniu.

Co do samego UKW to AM też tak miała zejść na psy i w ogóle nic nie znaczyć a tu tymczasem wyrósł po latach rozwoju całkiem fajny ośrodek akademicki. I malo sie nie pozabijali co poniektórzy toruńczycy aby ten marny ochłap i trzecioligową uczelnie zagarnąć dla siebie < czyny starczą za słowa!
          • Gość: Krzyżak "Malutki Toruń" - czy możecie sobie to darować? IP: *.astro.uni.torun.pl 29.04.05, 10:25
            krotoss napisał:

> i rozległ sie śmiech na sali jak koles z cyferkami w nicku zaczął porównywać 8
            > miasto w Polsce z Kielcami czy Zieloną Górą , czy Opolem które jest też fajnym
            > miasteczkiem uważam. Na tej zasadzie nie powinno byc Uniwerku w malutkim
            > Toruniu. [...]

Chociażem człek stateczny i spokojny, to szlag mnie jasny trafia gdy czytam o
            "malutkim" Toruniu. Czy naprawdę musisz sobie leczyć kompleksy w ten sposób?!
            W porównaniu np. z całą aglomeracją ślaską Bydziunia to maleństwo, bo ma może
            nawet i z 10 razy mniej mieszkanców. No i co z tego?? Czy ktoś to Bydziuńce w
            Katowicach wypomina?

Toruń ma 208 tys. mieszkańców. To więcej niż Olsztyn, Rzeszów i Opole. To tyle
            samo co Kielce. To tylko ciut mniej niż Z. Góra i Gorzów - "łączona stolica"
            woj. lubuskiego - razem wzięte. Gdyby Toruń leżał jakieś 130 km od Bydzi, tak
            jak Kielce od Krakowa, to byłby sobie spokojnie miastem wojewódzkim i do tego
            uniwersyteckim i nikt by nie nazywał go "malutkim". Ponieważ jednak ma NIECO
            tylko większego pobliskiego sąsiada więc jest jak jest. (Podobnie jest z
            Częstochową i Radomiem - nb. miastami większymi od T., ale żyjącymi "w cieniu"
            swoich wielkich sąsiadów.) Darujcie więc sobie, proszę, te wstawki o "malutkim
            mieście"! Tak piszą ludzie zakompleksieni.

A swoją drogą życzę Bydzi (bo ja generalnie bardzo dobrze życzę Bydzi :-) , żeby
            była choć trochę taka, jak np. "malutka" Gdynia - miasto wielkości podobnej
            Torunia, zresztą. Tzn. tak piękna, tak bogata i tak prężna.

Pozdrowioneczka
            Krzyżaczek z Pierniczkowa
          • Gość: Krzyżak AMB vs. UMK - protest przeciwko kłamstwu IP: *.astro.uni.torun.pl 29.04.05, 12:49
            krotoss napisał:

[...]

> Co do samego UKW to AM też tak miała zejść na psy i w ogóle nic nie znaczyć a
            > tu tymczasem wyrósł po latach rozwoju całkiem fajny ośrodek akademicki. I malo
            > sie nie pozabijali co poniektórzy toruńczycy aby ten marny ochłap i
            > trzecioligową uczelnie zagarnąć dla siebie [...]

Kłamcie, kłamcie i tak zawsze coś z tego zostanie - czy jakoś tak (cytuję z
            pamięci) mawiał pewien minister propagandy...

Ja nie wiem, którzy to toruńczycy się "o mało się nie pozabijali", wiem
            natomiast, że inicjatywa przyłączenia do AMB do UMK wyszła formalnie z AMB w
            drodze głosowania. JEDNOMYŚLNEGO zresztą!!! A kto tak jednomyślnie głosował?
            Senat AMB. A kto im tak kazał? Nie wiem. Ale wiem, że to są dorośli ludzi i
            wiedzieli co robią, (nawet jeśli tego dziś żałują).

WIĘC NIE ROZPOWSZECHNIAJ I NIE POWTARZAJ KŁAMSTW o rzekomym "zagarnięciu" AMB
            przez UMK "dla siebie". Sami medycy się o to prosili, no to teraz mają. Fakty są
            natomiast takie, że CM pozostało w Bydgoszczy i cieszy się sporą autonomią w
            łonie UMK. Jak nie wierzysz, poczytaj statut UMK:

www.umk.pl/uczelnia/dokumenty/statut/ .

I to by było na tyle w tym temacie.

K.
            • krotoss Re: AMB vs. UMK - protest przeciwko kłamstwu 29.04.05, 18:56
              hmm ktoś tu chyba nie zauważył jednej rzeczy - mój post wyżej był odpowiedzą na to co napisał założyciel wątku. A więc aby go dobrze odebrać trzeba sobie przypomnieć na co i w jakim stylu odpowiada :)

Co do UMK i AM hmm chodziło mi o ludzi zwykłych głównie. O uczelni hmm co tu mówić, że chcieli skoro rektorem cy tam prorektorem czy jak sie nazywa największa szyszka na AM jest Warszawiak.. Wszystko nie zmienia faktu że nadal gro torunian czy to cywilnych czy to z uczelni z wielką chęcią i smakiem przejmowało nasza uczelnie nawet przy sprzeciwie części Bydgoszcz. A pan znamienny poseł z Torunia w sejmie mało nie wypadł - tak sie pieklił aby ustawa przeszła.
    • Gość: bleee Re: Uniwersytet zgodnie z planem IP: 83.238.70.* 28.04.05, 20:14
      a zebyś wiedział ciemnoto
    • Gość: Rex Re: Uniwersytet zgodnie z planem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 20:43
      ale to ty mieszkasz w powiatowej wiosce, a uniwersytet macie
    • Gość: pm tylko czekac jak na tym slynnym uniwersytecie-UKW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 20:52
      zacznie wykladac posel gruszka/posadzki oczywiscie/
      • Gość: maciej Re: tylko czekac jak na tym slynnym uniwersyteci IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 28.04.05, 23:06
        żadna praca nie hańbi, byleby była uczciwa. tylko, że poseł Gruszka partaczył
        by taka robote więc nikt jego nie zatrudni z wykonawców!
    • Gość: Marcin Re: Uniwersytet zgodnie z planem IP: 213.17.200.* 29.04.05, 00:05
      Kielce nie mają uniwersytetu...
    • Gość: piernik Re: Uniwersytet zgodnie z planem IP: 195.160.253.* 29.04.05, 07:05
      Bardzo dobrze ze powstaje uniwerek w Bydgoszczy. Nic tak nie pomaga rozwojowi
      jak konkurencja.
      • Gość: xxx Re: Uniwersytet zgodnie z planem IP: *.mps.gov.pl 29.04.05, 08:21
        xxx
      • Gość: Puchu Re: Uniwersytet zgodnie z planem IP: *.arcor-ip.net 29.04.05, 10:31

Jedno z niewielu rozsadnych opini z zakompleksiongo miasta Torun.
    • Gość: Zbigniew Re: Uniwersytet zgodnie z planem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 08:42
      Nie będzie tak źle. Może na początek wystarczy "trzecia liga", ale przecież UKW
      ma szansę, aby szybko wznieść się przynajmniej o klasę wyżej.
    • Gość: cytat toruński senator uratował AB od ich nieudolności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 09:04
      toruński senator uratował AB od ich nieudolności

AB mylnie złozyła wniosek o powołanie uniwersytetu, nie o przekształcenie AB.
      To oznaczało, że sejm przyjął błędną ustawę i cala procedura musi zacząc się
      od początku. Stad wczoraj senat zastanawiał się, jak powołać uniwersytet w
      Bydgoszczy?

O czym senatorowie dyskutowali? Głównie o tym, że w ustawie, którą wcześniej
      przyjął Sejm powinien być zapis o przekształceniu Akademii Bydgoskiej w
      Uniwersytet im. Kazimierza Wielkiego. Tymczasem posłowie przegłosowali
      powołanie uniwersytetu, a nie przekształcenie jednej uczelni w drugą.

- To oznacza bardziej skomplikowane procedury. Prawdopodobnie trzeba będzie
      zmienić umowy pracownikom, przeprowadzić nowe wybory rektora - martwili się
      wczoraj senatorowie. Część chciała wprowadzić poprawki, które nie
      komplikowałyby aż tak życia uczelni. Ale wtedy Ustawa musiałaby wrócić do
      Sejmu. A ten być może zostanie rozwiązany już 5 maja, wtedy Ustawa o
      powołaniu uniwersytetu w Bydgoszczy mogłaby przepaść.

Torunski senator M. Żenkiewicz tłumaczyłem kolegom, którzy chcieli, dla dobra
      uczelni, wnosić poprawki: macie rację, ale ja mam słuszność - mówił senator
      Żenkiewicz - albo będziemy mieć taką ustawę, albo być może żadną.
      Żenkiwicz senatorów przekonał, w temn sposób ratując ustawę o powołaniu
      uniwersytetu.

- Nastawienie senatorów jest bardzo dobre, nikt nie sprzeciwia się powołaniu
      uniwersytetu w Bydgoszczy. Spodziewam się, że w najgorszym razie dwie-trzy
      osoby wstrzymają się od głosu - mówił Żenkiewicz.

Czy nastawienie bydgoszczan do pomocy ze strony torunian sie zmieni?
      Czy TVB wyciągnie rękę w równie przychylny sposób i po prawie pół roku
      zrealizuje blokowane ustalenia o studiu TVP?

Przy okazji - co to za uczelnia, która po raz kolejny nie potrafi napisać
      wniosku bez błędu? Jaki jest poziom wiedzy pracowników AB?

czemu o tym nie piszecie ???????????
    • Gość: przemo Re: Uniwersytet zgodnie z planem IP: 192.11.224.* 29.04.05, 11:03
      Ty się od Solca odwal...
      • Gość: Yaraz Bydgoszcz ma uniwersytet:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 11:26
        Bydgoszcz ma uniwersytet:)
    • Gość: mirek W FORDONIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 16:43
      W Fordonie powstanie i to bardzo szybko ,ale to dzielnica bydgoszcz nie
      miejscowosc kretynie zakompleksiony,a jak jest w toruniewie to znaczy ze i
      klewkach nawet moze powstac.
    • Gość: Niezainteresowany Re: Uniwersytet zgodnie z planem IP: *.osowagora.pl 29.04.05, 17:26
      Panie i Panowie,
      troche spokoju, gdyz idzie nowa ustawa o szkolnictwie wyzszym.
      Jak sobie poczytacie, to sie uspokoicie.
      • Gość: Yaraz Re: Uniwersytet zgodnie z planem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 17:33
        A kto powiedział zainteresowany ze ta ustawa przejdzie?Jestes tego pewny?Byc
        moze niedługo obecny sejm skonczy swoją działalność.A przyszły zacznie wszystko
        z czystym bagazem!
      • Gość: maciej Re: Uniwersytet zgodnie z planem IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 29.04.05, 21:03
        W nowej ustawie jest wymóg 12 uprawnien doktoryzowania. Dla niektórych
        uniwersytetów próg ten jest wysoki, okres na uzupełnienie braków to 7 lat. W
        przypadku AB aktualnie jest 6, złozona jest 7, w przyszłym roku następne dwie.
        tak więc za rok 9 uprawnień. Pytanie kiedy ta ustawa będzie obowiazującą, jest
        wielu przeciwników i nie bedzie tak łatwo. Prawdopodobnie ten sejm jej nie
        uchwali!Co ciekawsze rektorzy wycofali dla nie swoje poparcie ponieważ boja sie
        o swoje d... Co to by było jakby zniesli obowiązek habilitacji i odbywały sie
        normalne konkursy na stanowiska profesorskie? To byłaby rewolucja!!!Polska
        nauka potrzebuje takiej odnowy!!!
    • Gość: judge Re: Uniwersytet zgodnie z planem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 21:51
      Tak sie sklada ze mieszkam w zielonej Górze, a studiowałem na UMK. W Zielonej
      niedawno utworzono uniwerek z połaczenia miejscowych WSP i Polibudy. To co
      powstało tak w znaczeniu poziomu nauczania jak i tzw. bazy to po prostu
      efemeryda uniwersytetu. Brak wydziału parwa, jakies tam młotki czy nauczanie
      poczatkowe. Po prostu obciach.
      Uniwersytet to lata tradycji. w pzrypadku utworzonego w 1945r. UMk to także
      kadra wileńskiego USB. Dziś UMk znahduje sie na 12 miejscu rankingu wszyttkich
      krajowych uczelni publicznych i 4 jezeli chodzi o wydział prawa. Osobiscie
      jestem dumny z mojej alma mater. według mnie za powstaniem uniwerku w zacnej
      bydgoszczy przemawiają jedynie ambicje miejscowych polityków i garstki nie
      dowartościowanych pracowników AB. Uniwerek to nie pzredszkole, nie może byc
      wszędzie. skoro jest w toruniu niech tam zostanie. Oprócz UMK bydgoszczanie maja
      blisko na UAM, UG, UW ( szczecina nie polecam ). Zreszta jaka to radocha ze
      studiowanią we własnym mieście.
    • Gość: edek Kondolencje IP: *.mpn.pl / *.man.bydgoszcz.pl 30.04.05, 15:59
      Niemcom współczujemy Hitlera, Rosjanom Stalina a Bydgoszczy uniwersytetu. Ale
      przynajmniej jest się z czego pośmiać ( za co dziękujemy).:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka