Gość: maciej IP: 83.238.70.* 04.06.05, 00:49 Nowa ustawa pozwoli juz ATR przeksztalcic sie w Uniwerek technologiczny. Trzy uniwerki w Bydzi! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: PIT Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! IP: 83.238.70.* 04.06.05, 01:36 W Bydgoszczy powstanie nowa uczelnia, uniwersytet technologiczny. ATR otrzymała ostatnio kolejne uprawnienie do doktoryzowania. Ministerstwo Edukacji Narodowej i Sportu przyznało je wydziałowi chemii. Jest to już szósty wydział, który uzyskał takie prawa; teraz uczelnia spełnia wszystkie wymogi uniwersytetu technologicznego. Władze ATR już przygotowują wniosek do MENiS o przekształcenie ATR. W załącznikach do wniosku uczelnia przedstawia plan nowej struktury uczelni, która miałaby nosić nazwę Uniwersytet Technologiczny im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich (obecnie takie imię nosi ATR). W jej skład wchodziłyby trzy kolegia: nauk technicznych, rolniczych i podstawowych. Wniosek musi poprzeć MENiS, potem Rada Główna Szkolnictwa Wyższego i na koniec Sejm. studia.korba.pl/szkola_przetrwania/1,14731,153,art.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIT Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! IP: 83.238.70.* 04.06.05, 01:39 Archiwalne wypowiedzi Skindera ksik2.atr.bydgoszcz.pl/atr/index_biuletyn.asp?idb=7&idek=455 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIT Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! IP: 83.238.70.* 04.06.05, 01:43 Inne archiwalne wiadomości ATR już w 1998 r. dążyła do Unwersytetu Technologicznego. www.forumakad.pl/archiwum/98/2/artykuly/07-zycie_akad.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIT Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! IP: 83.238.70.* 04.06.05, 01:48 Wizualizacja Regionalnego Centrum Innowacyjności mx1.atr.bydgoszcz.pl/main.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaraz Lepszy by był jeden silny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 01:51 Niestety lepszy by był jeden silny.Bysmy mieli najbardziej szerokoprofilowaną uczelnię w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIT Re: Lepszy by był jeden silny IP: 83.238.70.* 04.06.05, 01:55 Zapewne tak i co ważne z Akademią Medyczną. Ale stało się jak się stało. Też dobrze. Tylko rozwoju potrzeba. Na koniec rozmowa ze Skinderem na podsumowanie roku 2004. mx1.atr.bydgoszcz.pl/main.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radca Re: Lepszy by był jeden silny IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.05, 02:00 rozwoju intelektualnego. co z tego 3 uniwersytety a poziom intelektualny jak na wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Lepszy by był jeden silny IP: 83.238.70.* 04.06.05, 02:01 Widocznie masz jakieś doświadczenie w tym, bo nam trudno powiedziec o uniwersytetach na wsi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radca Re: Lepszy by był jeden silny IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.05, 02:13 co to znaczy nam, czyzby wam towarzyszom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee Re: Lepszy by był jeden silny IP: 83.238.70.* 05.06.05, 19:26 Widać kolega reprezentuje TORUNIEWO, hamskie i zapyziałe, dlatego zazdrość go zżera, idz się poradź do poradni. Odpowiedz Link Zgłoś
sprytnyserek Re: Lepszy by był jeden silny 04.06.05, 13:12 Gość portalu: radca napisał(a): > rozwoju intelektualnego. > co z tego 3 uniwersytety > a poziom intelektualny jak na wsi. Serdecznie Panu współczuję... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Lepszy by był jeden silny IP: 83.238.70.* 04.06.05, 02:00 Tylko ze rektor Skinder własnie w tym realizuje swoj prywatny interesik. Mysli o jednym wilkim molochu, a nie moze jakos dziwnie polaczyc sie z AB, przepraszam UKW! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byd Re: Lepszy by był jeden silny IP: 212.122.214.* 04.06.05, 11:14 bydgoszcz to bydgoszcz......toruniewo jak zawsze w tle.... Odpowiedz Link Zgłoś
bydgosc Re: Lepszy by był jeden silny 04.06.05, 13:11 nie rozumiecie ze nie da sie polaczyc tych dwoch uczelni ATR i UKW... inne profile... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Lepszy by był jeden silny IP: 83.238.70.* 05.06.05, 00:53 Jasne inne profile. To jak połaczono ART z WSP w Olsztynie i w Zielonj Górze? Przeciez na ATR jest chenmia, nauki techniczne, nauki rolnicze. Powstałby doskonały szerokoprofilowy uniwerek. Dlaczego teraz UMK pragnie stworzyc wydzial techniczny?Po to aby byc uczelnia (po podpieprzeniu AMB) najbardziej profilową. Tego właśnie się bali, że po połaczeniu uczelni bydgoskich straciliby prymat! Odpowiedz Link Zgłoś
bydgosc Re: Lepszy by był jeden silny 05.06.05, 12:27 tak ale w Olsztynie nie bylo takich kierunkow technicznych jak w Bydzi - dlatego bylo latwiej polacvzyc z WSP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Re: Lepszy by był jeden silny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 11:17 A tak ma taką Toruń Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: optymista Re: Lepszy by był jeden silny - bzdura! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 11:29 Zawsze znajdą się pesymiści, używający najczęściej bzdurnych argumentów. Nowa ustawa daje szanse ATR na przekształcenie w Uniwersytet Technologiczny, najsilniejszy tego typu w Polsce - bo pierwszy. ATR ma współpracę z tego typu uniwersytetami na świecie (m.in. w Niemczech) i wie co robi! Skupienie bydgoskiego potencjału naukowego pod jednym szyldem spowodowałoby tylko galimatias pojęciowy i organizacyjny! Sprowadziłoby np. nauki techniczne do poziomu nijakiego! Byłoby dyskusyjne, czy głównym profilem jest kształcenie nauczycieli od tzw. prac ręcznych, czy wysoko kwalifikowanych specjalistów np. w zakresie telekomunikacji czy budownictwa. Myślę, że sprawy idą w dobrym kierunku: cieszyć się należy z przekształcenia AB w uniwersytet KW, ATR w UT, a WSG też zmierza do uniwersyteckiego standardu. 3 x potencjał(nawet)przeciętny = potencjał więcej niż wysoki. Z połączenia wszystkich jednostek powstałby tylko przeciętny uniwersytet (nawet o mało czytelnym profilu). Odpowiedz Link Zgłoś
bydgosc Re: Lepszy by był jeden silny - bzdura! 04.06.05, 13:12 dokladnie tak !! Odpowiedz Link Zgłoś
czwarty.wymiar Filie, licencjaty, zaoczne raz w miesiącu... 04.06.05, 12:08 Wyraźnie widać, że w szkolnictwie wyższym coraz mniej liczy się jakość - wszystko idzie na ilość. Mamy w Polsce coraz więcej ludzi z wyższym wykształceniem na niższym (niż lat temu kilka) poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
bydgosc Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! 04.06.05, 13:07 www.bydgoszcz-forum.pl/viewtopic.php?t=33 Odpowiedz Link Zgłoś
kuj-pom Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! 04.06.05, 16:39 Temu województwu potrzebana jest uczelnia techniczna ; niech powstaje Uniwersytet Techniczny w Bydgoszczy. Dlaczego jednak chcecie aby UKW miał te same wydziały co UMK ? - to będzie masowa produkcja bezrobotnych. Niech oba uniwersytety się uzupełniają a nie dublują . Odpowiedz Link Zgłoś
bydgosc Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! 04.06.05, 16:56 a kto chce zeby UKW mial te same wydzialy co UMK? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 04.06.05, 17:28 Mówilem ze Bydgoszcz to potega. Miasto bedzie wymieniane jednym tchem z Nowym Jorkiem Londynem Paryzem Rzymem Wyobraźcie sobie takie zachecanie innych do odwiedzenia miasta. Bydgoszcz miasto po trzykroc uniwersyteckie, krolewkie lezace nad Wisła Brdą i Drwęcą. Jak ktos to przeczyta to dla niego Paryz i Nowy Jork to bedzie zadupie Za 10 20 lat Bydgoszcz bedzie miala ze 3 miliony mieszkancow Odpowiedz Link Zgłoś
kuj-pom Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! 04.06.05, 17:38 ja napisał(a): > Mówilem ze Bydgoszcz to potega. Nabijasz się z Bydgoszczy , a to takie sympatyczne miasto . Uniwersytet Techniczny czy Politechnika - takiej uczelni najbardziej nam brakuje. Uniwersytet Kazimierza Wielkiego powstał , bo taka jest kolej rzeczy ; najpierw była jakaś szkółka wieczorowa , potem WSP , ostatnio Akademia Bydgoska a teraz mamy UKW. Niech oba uniwersytety się uzupełniają i dobrze służą dwumiastu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 04.06.05, 18:52 Pewnie ze sie nabijam. Zawsze z glupoty sie nabujalem Ktos decyduje o tym co moze byc uniwersytetem. Ktos czyli smieszny rzad i sejm tworza smieszne uniwersytety. Dzisiaj pozwolono na smieszne uniwersytety w Rzeszowie, Opolu Lublinie itd Jest to zle. Jak mozna byloby zrobic z Bydgoszcza? Powiedziec jasno AB ATR i AM. Albo sie dogadujecie i tworzycie uniwersytet albo zacynamy obcinac wam srodki finansowe. Ten uniwersytez z tych 3 uczelni nie bylby az taki smieszny jakie powstaly/powstana teraz. Bo w czym rzecz? Profesorkowie/rektorzy chca rzadzic za wszelka cene. Odpowiedz Link Zgłoś
mozilla.org Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! 04.06.05, 19:01 Gość portalu: ja napisał(a): Ktos czyli smieszny rzad i sejm > tworza smieszne uniwersytety. Dzisiaj pozwolono na smieszne uniwersytety w > Rzeszowie, Opolu Lublinie itd na całe szczęście dekret rady ministrów z 1945 roku nie był "śmieszny" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 05.06.05, 10:09 Jest pewna roznica miedzy rokiem 1945 a terazniejszoscia Rok 1945 - rok wojenny przeszedl do historii 60 lat temu Mysle ze swiat troszke poszedl jednak do przodu zacofany, zakompleksiony bydgoszczaninie Odpowiedz Link Zgłoś
mozilla.org Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! 05.06.05, 12:32 Gość portalu: ja napisał(a): > Jest pewna roznica miedzy rokiem 1945 a terazniejszoscia > Rok 1945 - rok wojenny przeszedl do historii 60 lat temu > Mysle ze swiat troszke poszedl jednak do przodu zacofany, zakompleksiony > bydgoszczaninie nie zrozumiałes mnie. w jednym ze swoich postów starałeś się wykazać, że powstanie UKW jest śmieszne, żałosne, ponieważ zostało uchwalone przez "śmieszny rząd i sejm". szkoda, że twoja pamięć jest wybiórcza i nie pamietasz w jaki sposób i na jaki prikaz powstał UMK. zapewniam cię, że tak jak 1945 rok przeszedł do historii tak i 2005 rok przejdzie. o tym, że świat idzie do przodu, jak piszesz, nie zapominam a o moich kompleksach wiesz nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 05.06.05, 13:07 wiem w jakich okolicznosciach powstawal UMK i wiem w jakim okresie. Jestes smieszny ze stwierdzeniem ze rok 1945 przeszedl do historii i 2005 tez przejdzie. Zrobcie wiec w 2006 ze wszystkich liceów uniwersytety i obrońcie tą głupotę stwierdzeniem ze rok 2006 tez przejdzie do historii. Nie wiem czy udajesz ze nie widzisz roznicy miedzy powstaniem uczelni w roku wojennym 60 lat temu a powstaniem uczelni 60 lat po wojnie gdzie nauka poszla niewyobrazalnie do przodu. W moim takscie chcialem nakreslic sytuacje takie - uniwersytety w opolu, olsztynie, rzeszowie itp to kpina - uniwersytet w bydgoszczy polaczony z AB, AM i ATR bylby tez kpiną ale mozna byloby poczekac jeszcze 3-5 lat i zrobic z tych 3 uczelni uniwersytet porownywalny do katowickiego czy szczecinskiego czyli sredniakam na warunki polskie czyli aby bylo wszystko jasne nadal bardzo smieszny uniwersytet w skali europejskiej (UMK jest dobry tylko w Polsce, w Europie jest slaby) Tylko ze smieszni politycy chcieli sie Wam podlizac i zrobili z tego kielbase wyborcza. Powtarzam ze ja bym wymogl na tych 3 uczelniach zgode na polaczenie. Nie pozwolilbym na przejscie AM do UMK w kontekscie tego ze ze "chwile" utworzony zostanie uniwersytet bo zblizaja sie wybory. To wiedzieli ci smieszni politycy sejmowi, senat, prezydent Kwasniewski I tak mamy dziwolaga stworzonego w ciagu kilku miesiecy przez chorych profesorkow z Bydgoszczy czyli AM na UMK, AB na uniwersytet, ATR na uniwersytet. Nikt nie chcial sie tej glupocie przeciwstawic, zadna partia i zaden polityk bo sa wybory Ja zdaje sobie z tego sprawe ze mali ludzie w Bydgoszczy teraz beda dumni ze beda mieli jakby nie patrzec 3 uniwersytety. Smieszne ale 3 W Europie bedziecie sie reklamowac: Bydgoszcz miasto z 3 uniwersytetami, Bydgoszcz miasto wielouniwersyteckie. Ile uniwersytetow ma Nowy Jork, Paryz Moskwa, Rzym czyli miasta troche jednak wieksze? Odpowiedz Link Zgłoś
bydgosc Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! 05.06.05, 13:18 po czescie sie w toba zgodze. wsrod 500 najlepszych uniwersyateto na swiecie sa tylko 2 polskie - jagelonka i uw ed.sjtu.edu.cn/rank/2004/top500list.htm Odpowiedz Link Zgłoś
bydgosc Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! 05.06.05, 13:19 UMK nawet w Europie jest slaby... wsrod 100 najlepszych nie ma nawet UW i Jagielonki (w EUropie) Odpowiedz Link Zgłoś
mozilla.org Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! 05.06.05, 13:30 Gość portalu: ja napisał(a): > wiem w jakich okolicznosciach powstawal UMK i wiem w jakim okresie. świetnie. mam nadzieje, ze oprocz tego, ze wiesz to i rozumiesz. z wielką łatwością krytykujesz sposób powstania uniwersytetu w Bydgoszczy. czy słusznie? ja tylko chce, żebys zrozumiał, że uniwerytety powstawały na różny sposób. nie bardzo rozumiem dlaczego powstanie UMK w Toruniu, zadekretowane przez czerownych towarzyszy, ma być mniej smieszne (twoje ulubione słowo). > Jestes smieszny ze stwierdzeniem ze rok 1945 przeszedl do historii i 2005 tez > przejdzie. coż.. po prostu podchwyciłem twoją retorykę. wrzucasz kamyczek do swojego ogródka. chodziło o to, że rok 2005 będzie przeszłościa na takiej samej zasadzie jak rok 1945 Zrobcie wiec w 2006 ze wszystkich liceów uniwersytety i obrońcie tą > głupotę stwierdzeniem ze rok 2006 tez przejdzie do historii. nikt nie chce przekształcać szkół średnich w uniwersytety. mało finezyjny żart. > Nie wiem czy udajesz ze nie widzisz roznicy miedzy powstaniem uczelni w roku > wojennym 60 lat temu a powstaniem uczelni 60 lat po wojnie gdzie nauka poszla > niewyobrazalnie do przodu. powiało konkretem. chcesz powiedzieć, że "60 lat po wojnie gdzie nauka poszła niewyobrazalnie do przodu" nie mozna tworzyc uniwersytetow? > W moim takscie chcialem nakreslic sytuacje takie > - uniwersytety w opolu, olsztynie, rzeszowie itp to kpina nie wiem, czy kpina. rozumujac w ten sposob odmawiasz prawa do rozwoju i stawania sie lepszym. > - uniwersytet w bydgoszczy polaczony z AB, AM i ATR bylby tez kpiną ale > mozna byloby poczekac jeszcze 3-5 lat i zrobic z tych 3 uczelni uniwersytet > porownywalny do katowickiego czy szczecinskiego czyli sredniakam na warunki > polskie czyli aby bylo wszystko jasne nadal bardzo smieszny uniwersytet w skali > > europejskie wydaje się, ze posiadasz niezwykly dar przewidywania i klasyfikowania uczelni wyzszych. moje szczere grstulacje. mysle, ze mozna to wykorzystac w jakis ciekawy sposob! > Tylko ze smieszni politycy chcieli sie Wam podlizac i zrobili z tego kielbase > wyborcza jesli przeksztalcenie sie akademii spelniajacej WSZYSTKIE ustawowe warunki w uniwersytet nazywasz kielbasa wyborcza to...chyba nie masz racji. Nie > pozwolilbym na przejscie AM do UMK w kontekscie tego ze ze "chwile" utworzony > zostanie uniwersytet bo zblizaja sie wybory fakt. nikt pistoletu do skroni nikomu nie przylozyl. > I tak mamy dziwolaga stworzonego w ciagu kilku miesiecy przez chorych > profesorkow z Bydgoszczy czyli AM na UMK, AB na uniwersytet, ATR na uniwersytet zapomniales dodac, ze to taki smieszny bydgoski dziwolag. > Ja zdaje sobie z tego sprawe ze mali ludzie w Bydgoszczy teraz beda dumni ze > beda mieli jakby nie patrzec 3 uniwersytety denerwuje cie to, prawda? denerwuje tak bardzo, ze ci "mali" ludzie ze swoja duma, za kilka postow beda nazwani podludzmi ;) Bydgoszcz miasto z 3 uniwersytetami, > Bydgoszcz miasto wielouniwersyteckie. wielouniwersyteckie? no prosze jakie piekne slowko ! p.s. zbyt czesto uzywasz slowa "smieszny" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 05.06.05, 16:56 >>rozumujac w ten sposob odmawiasz prawa do rozwoju i stawania sie lepszym Buahahahahaha Kto Ci broni byc lepszym? Kto Ci odmawia stawania sie lepszym? Ja Ci odmawiam prawa do uzywania na tych smiesznych uczelniach slowa uniwersytet Inny przykład super oddajacy sytuacje dla ciezko myslacych Nazwe HOTEL moze uzywac ktos kogo interes spelnia scisle okreslone wymogi. Nie ma tak ze ktos pod mostem zawiesi sobie tabliczke "HOTEL" i jest zadowolony i moze argumentowac zenie mozna mu odbierac prawa do bycia lepszym. Tylko nie mow ze spelniaja kryteria bo doskonale wiesz ze ta ustawa jest delikatnie mowiac niedoskonala Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! 05.06.05, 17:29 > Inny przykład super oddajacy sytuacje dla ciezko myslacych :-) > Nazwe HOTEL moze uzywac ktos kogo interes spelnia scisle okreslone wymogi. Podobnie, jak Uniwersytet. > Nie ma tak ze ktos pod mostem zawiesi sobie tabliczke "HOTEL" i jest zadowolony > i moze argumentowac zenie mozna mu odbierac prawa do bycia lepszym. Dokładnie, chociaż na forum jest sporo ludzi, którzy nazywają hotelami coś, co nimi nie jest. Ale to szczegół. > Tylko nie mow ze spelniaja kryteria bo doskonale wiesz ze ta ustawa jest > delikatnie mowiac niedoskonala To może ją zmienić, żeby UMK nie spełniało? To może ci się ustawa nie podoba. Może umówmy się, że w Toruniu nie ma hoteli, bo te, co są to jakieś kiepskie. Kryterium jest niedoskonałe, skoro takie speluny mogą nazywać się hotelami... Odpowiedz Link Zgłoś
ted.allrightsreserved Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! 05.06.05, 18:06 Gość portalu: ja napisał(a): > >>rozumujac w ten sposob odmawiasz prawa do rozwoju i stawania sie leps > zym > Buahahahahaha > Kto Ci broni byc lepszym? Kto Ci odmawia stawania sie lepszym? Ja Ci odmawiam > prawa do uzywania na tych smiesznych uczelniach slowa uniwersytet > > Inny przykład super oddajacy sytuacje dla ciezko myslacych > Nazwe HOTEL moze uzywac ktos kogo interes spelnia scisle okreslone wymogi. > Nie ma tak ze ktos pod mostem zawiesi sobie tabliczke "HOTEL" i jest zadowolony > > i moze argumentowac zenie mozna mu odbierac prawa do bycia lepszym. > Tylko nie mow ze spelniaja kryteria bo doskonale wiesz ze ta ustawa jest > delikatnie mowiac niedoskonala kolega widze z duzym poczuciem humoru - dac wszystko smieszy, ha! i tak sobie przesmiesznie samoboja strzelil - wot kawalarz slusznie kolega prawi: hotel to hotel, a uniwersytet to uniwersytet moze byc smieszny hotel, kiedy gwiazdki naciagane, to i moze byc uniwersytet a juz szczegolnie smieszny taki w teczkach przywieziony zza buga, a tosmy sie wtedy nasmiali, bo ktoz by pomyslal, ze z tego taka potega wyrosnie - najlepszy uniwersytet w polsze, abo i w ewropie, ha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 04.06.05, 17:31 Jeszcze jedno. Aby byl 3 uniwerek musza byc najpierw 2. Na razie Bydgoszcz to miasto uniwersyteckie bez uniwersytetu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as W Bydgoszczy będzie 4 uniwerek! IP: *.3.pl 04.06.05, 18:28 UAM (Uniwersytet Adama Marcinkowskiego) z pomnikiem patrona naturalnej wysokości (140 cm) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kjj NNiech bedzie jeden, ale porzadny, bez afer. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 18:59 NNiech bedzie jeden, ale porzadny, bez afer. Odpowiedz Link Zgłoś
bydgosc Re: NNiech bedzie jeden, ale porzadny, bez afer. 04.06.05, 19:43 no co ty - bez afer? w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byd Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! IP: *.tvgawex.pl 04.06.05, 21:43 do... ty szmato torunska nie mozesz sie pogodzic, ze znowu zostaliscie w tle... nie mozna nas rownac i dlugo nie bedzie mozna z nowym yorkiem, paryzem, rzymem itd... ale pamietaj imbecylu jedno, iz nam blizej do w/w anizeli wam... wy to do barcina, znina, lubicza.... Odpowiedz Link Zgłoś
kuj-pom Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! 04.06.05, 22:28 byd napisał(a): > do... > ty szmato torunska > nie mozesz sie pogodzic, ze znowu zostaliscie w tle... > nie mozna nas rownac i dlugo nie bedzie mozna z nowym yorkiem, paryzem, rzymem > itd... > ale pamietaj imbecylu jedno, iz nam blizej do w/w anizeli wam... > wy to do barcina, znina, lubicza.... I takie opinie mogą pojawiać się zarówno ze strony torunian jak bydgoszczan ; miejmy nadzieję że będzie ich coraz mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paco Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! IP: *.torun.mm.pl 04.06.05, 23:18 Bydgoszcz zasluguje na 5 uniwerkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! IP: 83.238.70.* 05.06.05, 00:55 Zasłufgiwanie to nic nie ma do rzeczy. Licza sie fakty, jest jeden CM UMK w Bydgoszczy, będa jeszcze dwa UKW i Uniwerek technologiczny! ps. I to wszystko tylko przez niecałe 35 lat!!!To jest sukces! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka a po co Wam tyle uniwerków? IP: *.petrus.com.pl 05.06.05, 01:17 > Bydgoszczy, będa jeszcze dwa UKW i Uniwerek technologiczny! DWA UKW???? i jeszcze Uniwerek technologiczny i jeszcze... i jeszcze.... i co jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: a po co Wam tyle uniwerków? IP: 83.238.70.* 05.06.05, 01:21 I tu widzisz jest taka dziwna sprawa. Mógłby być jeden, ale bardzo silny z połączenia AMB AB ATR i AM. A tak mamy szkolnictwo wysze w Bydgoszczy rozparcelowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: a po co Wam tyle uniwerków? IP: *.petrus.com.pl 05.06.05, 01:24 no właśnie widzę i nie rozumiem. ale to pewnie dlatego, że późna pora;) dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
kuj-pom Re: a po co Wam tyle uniwerków? 05.06.05, 11:07 maciej napisał(a): > I tu widzisz jest taka dziwna sprawa. Mógłby być jeden, ale bardzo silny z > połączenia AMB AB ATR i AM. A tak mamy szkolnictwo wysze w Bydgoszczy > rozparcelowane. To nie jest winą Torunia , że rektorzy bydgoskich uczelni nie mogli się dogadać. Na stronie Dwumiasto są dane statystyczne uczelni Torunia i Bydgoszczy . Liczba studentów podobna ale u was aż 12 uczelni. Teraz piszecie o 3 , 4 i więcej uniwerkach , Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student medycyny AMB nie chciała IP: *.iweb.pl 11.06.05, 13:48 Sorry ale my nie chcemy się łączyć z atr i ab i nigdy nie chcielismy. nam jest dobrze z toruniem, dostaliśmy dużo więcej niż moglismy dostać od Was szczegółów nie mogę jeszcze opowiadać bo nie możemy sobie argumentów wybijać z ręki. Nasi studenci w większości też nie wiedzą o co chodziło z tym połaczeniem ale powoli zaczynają zauwazać róznice. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: a po co Wam tyle uniwerków? IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 11.06.05, 14:13 zgodnie z nowa ustawa o szkolnictwie wyzszym politechnika bedzie najnizasza uczelnia techniczna.wobec tego atr jako akademia nie bedzie tak traktowana an w Polsce ani tym bardziej w Europie.Dlatego to przeksztalcenie na Uniw. Technolog. A wbrew pozorom na zachodie Europy ludzie decydujący o przyznawaniu funduszyc unijnych na programy badawcze sa bardzo przyzwyczajeni do nazw i sama nazwa uniwersytet w tym przypadku zmienia bardzo wiele.Mozna pogratulowac ze Bydgoszcz robi to szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 05.06.05, 19:21 Ja uwazam ze w Bydgoszczy uniwersytet powinien byc na kazdej ulicy. Zobaczcie ile byscie mieli rektorow. Od razu stalibyscie sie najmadrzejszym miastem swiata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 04.06.05, 23:39 >>nie mozna nas rownac i dlugo nie bedzie mozna z nowym yorkiem, paryzem, rzymem Mistrzu, a kiedy bedzie mozna Was rownać z tymi miastami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as W Bydgoszczy będzie tuzin uniwerków! IP: *.3.pl / *.3.pl 05.06.05, 09:57 Może ilość przejdzie w jakość Odpowiedz Link Zgłoś
kuj-pom Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! 05.06.05, 11:11 ja napisał(a): > >>nie mozna nas rownac i dlugo nie bedzie mozna z nowym yorkiem, paryze > m, > rzymem > > Mistrzu, a kiedy bedzie mozna Was rownać z tymi miastami? Z Rzymem i Paryżem jesteśmy na liście UNESCO , a co do liczby ludności to oby nigdy . Toruń ma około 200 000 mieszkańców i to jest optymalna liczba , aby miasto nie straciło swego charakteru. Odpowiedz Link Zgłoś
wielokrotny_recydywista Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! 05.06.05, 11:34 a czwartym uniwersytetem będzie wieczorowy uniwersytet rzymsko-katolicki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ą Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! IP: *.3.pl / *.3.pl 05.06.05, 11:40 a komuch będzie rektorem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 05.06.05, 12:20 Widze ze sie cieszysz i jestes dumny z 3 uniwersytetow Wliczasz w to UMK? Przeciez mowicie ze to slaby uniwersytet to jak mozna sie cieszyc ze takie cos jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! IP: 83.238.70.* 05.06.05, 17:52 Nikt nie pisze, ze słaby, ale też nie jest to Oxford. Odpowiedz Link Zgłoś
kuj-pom Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! 05.06.05, 18:03 maciej napisał(a): > Nikt nie pisze, ze słaby, ale też nie jest to Oxford. Oj , kilka osób z radością pisało o coraz słabszym UMK i zupełnym braku inwestorów w Toruniu - to taka bydgosko - toruńska rywalizacja. UMK nie jest Oxfordem ale napewno przewyższa w rankingach kilka uniwersytetów w tycm kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
ted.allrightsreserved Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! 05.06.05, 18:33 kuj-pom napisał: > maciej napisał(a): > > > Nikt nie pisze, ze słaby, ale też nie jest to Oxford. > Oj , kilka osób z radością pisało o coraz słabszym UMK i zupełnym braku > inwestorów w Toruniu - to taka bydgosko - toruńska rywalizacja. UMK nie jest > Oxfordem ale napewno przewyższa w rankingach kilka uniwersytetów w tycm kraju. oxford? panowie, troche umiaru oxford to 1 dziesiatka swiatowa pozwolicie, ze zmodyfikuje: "UMK nie jest tak dobry jak KwaZulu z afryki ale na pewno przewyższa w rankingach kilka uniwersytetów w tycm kraju." i tu zgoda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wredny_krzyzak Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 18:51 mhm.. poniewaz powstajacy UKW jest daleko za UMK pod kazdym wzgledem, to wynika ze tego, ze jest nie tylko za KwaZulu - jak to raczyles to ujac - ale nawet za Bambo College z Burkina Faso. I tu juz najzupelniejsza zgoda ! Odpowiedz Link Zgłoś
ted.allrightsreserved Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! 05.06.05, 19:59 Gość portalu: wredny_krzyzak napisał(a): > mhm.. poniewaz powstajacy UKW jest daleko za UMK pod kazdym wzgledem, to wynika > > ze tego, ze jest nie tylko za KwaZulu - jak to raczyles to ujac - ale nawet za > Bambo College z Burkina Faso. > I tu juz najzupelniejsza zgoda ! uuu, zabolalo widzisz wredny, kwazulu jest w 500 najlepszych na swiecie, a umk nawet w 1000 sie nie miesci, wiec porownywanie go do tego szacownego poludniowoafrykanskiego uniwerku to komplement a co do burkina faso, marny strzal Universite de Ouagadougou z Burkina jest raczej porownywalny do umk, wiec od ukw pewnie lepszy. coz, do afrykanskiego poziomu umk jeszcze troche wody uplynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wredny_krzyzak Re: ;-)))))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 22:06 raczej rozbawilo..wg tego rankingu w pierwszej 500-tce uniwerkow swiata sa tylko 2 z polski - uj i uw, obydwa bodaj w ostatniej setce. wiarygodnosc tego rodzaju pie..nie podlega powazniejszej dyskusji - jest to np. sporo glupsze od rankigow fifa czy uefa. no ale co ja ci bede dokuczal - to jest wolne forum.. musisz nas przyjacielu na biezaco informowac czy umk osiagnal juz afrykanski poziom czy nie, oceniaj jakie osiagnelismy postepy, no bo wiesz - jak my tu sobie w toruniu nie bedziemy dawac rady, to nie ma sprawy - sciagniemy wykladowcow i z burkina faso i z rwandy, a moze nawet z bydzi - chociaz , tak jak napisales, daleko wam jeszcze do poziomu afryki..ale wierzymy w was, ze sie podciagniecie i z wasza pomoca dogonimy afryke ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ww Re: ;-)))))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 08:43 wiesz co ja myślę, że jak utworzycie jeszcze Uniwersytet Trzeciego Wieku to na pewno będziecie największa potega naukową Europy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: ;-)))))))))))))))) IP: *.3.pl 10.06.05, 22:48 I Uniwersytet Ludowy. Albo Uniwersytet Marksizmu-Leninizmu. Kandydat na rektora juz jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! IP: 83.238.70.* 05.06.05, 19:22 W tym kraju na pewno. Tylko szkoda, ze nie ma UMK wśród 1300 najlepszych uniwerków na świecie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 05.06.05, 20:38 A te 3 bydgoskie w jakiej liczbue sie nie zmieszcza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.05, 21:18 ja napisał(a): > A te 3 bydgoskie w jakiej liczbue sie nie zmieszcza? Gdy to przeczytają przyjaciele z Bydgoszczy , zaczną pisać że to nasze małomiasteczkowe kompleksy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wredny_krzyzak Re: nieee.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 22:09 taki jeden koles powyzej twierdzi, ze sporo wody uplynie zanim umk osiagnie afrykanski poziom. ale na temat ukw przezornie sie nie wypowiada. zabraklo mu kontynentow do porownan ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Www Re: nieee.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 23:04 rzeczywiście jakieś śmieszne wywody hihi. No ale niestety nie mamy w Polsce silnychośrodków naukowych bo po prostu jest zbyt mało kaski na badania. Firmy nie wspomagają bo technologie wola kupować a państwa nie stać dlatego tak włąśnie jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: nieee.. IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 06.06.05, 10:26 Ale te bydgoskie 3 czy 4 czy tam 5 uniwersytetow to beda w pierwszej 10. No dobra w pierwszej 15 uniwersytetow na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
ted.allrightsreserved Re: nieee.. 06.06.05, 10:50 ale sie chlopaki rozgadali, bo ktos smial podwazyc boskosc ich najlepszego w Polsce uniwersytetu smieszni jestescie (cytujac klasyka) dlaczego? ano wlasnie: ukw to rzeczywiscie bardzo slaby uniwerek, gdzie mu tam do umk i rzeczywiscie umk w regionie jest naj, a w skali kraju, moze nie scisla czolowka, ale wyrozniajacy sie ale miej, mocium panie, umiar umk, jak by sie wam nie wydawal wielki i znany, to jednak maly i slaby uniwerek, wiec ktos piszacy z pozycji takiego 'giganta' o innych pogardliwie sam sobie wystawia swiadectwo mierzac wasza skala ktos z harvardu, rownie zadufany jak wy, powinien peknac ze smiechu slyszac o waszym smiesznym uniwersyteciku a ranking oczywiscie do d., bo nie ma w nim torunia (buhaha..........haha) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wredny_krzyzak Re: nieee.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 11:31 a tam rozgadali..;-)) gdzie nam do Twojej elokwencji i znajomosci rankingow.. my tu piszemy z uniwerku, ktory jest za murzynami, z kraju, ktory w ogole wg cytowanego przez ciebie rankingu jest naukowo na afrykanskim poziomie, chlipiemy w rekaw i spogladamy z nadzieja na zachod, nad brde, gdzie zablysnie zapewne gwiazda prawdziwego uniwersytetu.. z wydzialem glupich rankingow jako 7 kierunkiem z uprawnieniem do doktoryzowania.. trzymamy kciuki ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Www panie babiku :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 20:48 dobrze ze to nietoruńskie forum bo juz by ten posta z super odnośnikiem do ekstra fotek wyleciał. Panie Babiku pooglądaj sobie to brzydkie ii szre miasto pozbawione chrakteru i roku. Potem dopiero kłap jadaczką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: nieee.. IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 06.06.05, 22:57 >>mierzac wasza skala ktos z harvardu, rownie zadufany jak wy, powinien peknac >>ze smiechu slyszac o waszym smiesznym uniwersyteciku Dokladnie tak jest. Co nie zmienia faktu ze lepiej byc sredniaczkiem niz czerwoną latarnią nawet w Polsce Bo ten z Harvardu smieje sie z nas i was. My smiejemy sie z was. A Wy z kogo sie bedziecie smiac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwazulu Re: nieee.. IP: *.stru.polimi.it 06.06.05, 23:33 a my smiejemy sie z ciebie, pacanie nic nie zrozumiales, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtekh kochani Bydgoszczanie IP: 195.117.253.* 09.06.05, 07:49 Od jakiegoś czasu znikają wpisy na forum Torunia. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby chodziło o obrażanie albo niezgodne z regulaminem. Chodzi jednak o wpisy biorące udział w dyskusji i bardzo pozytywne w stosunku do Torunia jak i do Bydgoszczy. W każdym wątku z góry nastawionym na atak na Bydgoszcz pozostają tylko agresywne i zgodne z wolą pana operatora. Znikają nie tylko bydgoskie wpisy. Znacie zapewne Toruniankę. Jej wpisy także znikają. Zgromadziłem sporą kolekcję screenów z wpisami które zniknęły. Ostatnio wstawiłem odnośnik do artykułu Wyborczej ogólnopolskiej i bumie inwestycyjnym w dziedzinie handlu w Bydgoszczy *bogacenie się Bydgoszczan itp) Nawet nie zdążyłem go zrzucić na dysk :) PROPONUJĘ CAŁKOWICIE ZIGNOROWAĆ JAKIEKOLWIEK WPISY I WĄTKI TORUŃSKIE NO CHYBA ŻE SPORTOWE :) ZRÓBMY TO. OD KILKU DNI CHYBA TAK JEST BO TAMTE WĄTKI STOJĄ. MILI BYDGOSZCZANIE DYSKUTUJĄCY DO TEJ PORY NA TAMTYM FORUM N I E W P I S U J M Y Ż A D N Y C H P O S T Ó W. to tak jak ze złą czarownicą - istnieje tylko gdy się o niej myśli. Niech się tam taplają w swoim bagienku i żyją w marzeniach o potędze. Hihih teraz mają tak jak było za socjalizmu - w telewizorze pogłowie rosło a u żeźnika japoński towar NAGIEHAKI :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek_nie_z_toruni Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! IP: *.crowley.pl 09.06.05, 15:29 Jeden imienia Bolka, drugi Lolka. A trzeci????/ Może komuś w dalekiej stolycy popi...liło się z trzema wydziałami na WSP i tylomaż filologiami obcymi. Kozy pasać!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eda Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! IP: *.mpn.pl / *.man.bydgoszcz.pl 10.06.05, 17:25 Z przedszkola do uniwersytetu:) I ludzie sie łudzą, że zmiana nazwy tu pomoże:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! IP: *.3.pl 10.06.05, 22:53 Z samej AB da się zrobić dwa "uniwersytety" tak samo wybitne: jeden A, a drugi B Odpowiedz Link Zgłoś
bydgosc Re: W Bydgoszczy będzie 3 uniwerek! 11.06.05, 13:49 pierdzielisz .... a z UMK mozna zrobic 3? U + M + K ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student medycyny Re: bydg-torun IP: *.iweb.pl 11.06.05, 14:05 Wyobrażcie sobie drodzy koledzy i kolezanki ze budzet Dawnej AMB stanowi polowe tego co UMK czesci torunskiej chociaz mamy 10 razy mniej studentów. Porownujac z AB i ATR to wychodzi jeszcze gorzej na wasza niekorzysc. Wiec jak moglismy sie z wami laczyc? pieniadze nasze i tak nikt z tych uczelni nie moze wykorzystac bo pochodza z innego resortu tzn z ministerstwa zdrowia a ych pieniedzy nie mozna mieszac wiec nikt z was by na tym nie skorzystal, a widze ze chodzi tylko o to aby ludzi nabuntowac bo nie bedziecie mieli najbardziej prestizowego profilu czyli medycznego i nigdy tego nie osiagniecie bez nas medykow, a tyle na nas narzekaliscie wczesniej!!! Wiec jak mozna sie dziwic nam ze tak postapilismy. To jest jedyna w okolicy uczelnia medyczna i kazdy by ją chciał!!! nic z tego my juz mamy silę i dobrze się rozwijamy. W tym roku limity przyjec na nasza uczelnie niebagatelnie wzrosly wiec rozwoj juz bedzie niepochamowany szczegolnie z nowa wladza. Aha jeszcze jedno jesli jedna uczelnia medyczna zyskuje to druga traci wiec sila rosnaca jest wyrazna a nie tak jak u was ze mozecie sobie limitami szastac Odpowiedz Link Zgłoś
bydgosc Re: bydg-torun 11.06.05, 14:10 Gość portalu: student medycyny napisał(a): > Wyobrażcie sobie drodzy koledzy i kolezanki ze budzet Dawnej AMB stanowi polowe > > tego co UMK czesci torunskiej chociaz mamy 10 razy mniej studentów. Porownujac > z AB i ATR to wychodzi jeszcze gorzej na wasza niekorzysc. Wiec jak moglismy > sie z wami laczyc? To jest oczywiste, ze AMB niemoze sie laczyc z ATR, nie neguje tego. pieniadze nasze i tak nikt z tych uczelni nie moze > wykorzystac bo pochodza z innego resortu tzn z ministerstwa zdrowia a ych > pieniedzy nie mozna mieszac wiec nikt z was by na tym nie skorzystal, a widze > ze chodzi tylko o to aby ludzi nabuntowac bo nie bedziecie mieli najbardziej > prestizowego profilu czyli medycznego i nigdy tego nie osiagniecie bez nas > medykow, a tyle na nas narzekaliscie wczesniej!!! A uwazasz, ze prestiz i jakosc nauki jest wprost proporcjonalna do pieniedzy jakie sie na te nauke wydaje? No wo wspolczuje. Wiec jak mozna sie dziwic nam > > ze tak postapilismy. To jest jedyna w okolicy uczelnia medyczna i kazdy by ją > chciał!!! nic z tego my juz mamy silę i dobrze się rozwijamy. W tym roku limity > > przyjec na nasza uczelnie niebagatelnie wzrosly wiec rozwoj juz bedzie > niepochamowany szczegolnie z nowa wladza. I chwala UMK(CM) za to - to mi sie podoba. Aha jeszcze jedno jesli jedna > uczelnia medyczna zyskuje to druga traci wiec sila rosnaca jest wyrazna a nie > tak jak u was ze mozecie sobie limitami szastac A kto szasta limitami? TO wymobi rynku niestety, niz demograficzny - slyszales na pewno o tym. Ludzie nie chca po prostu studiowac niektorych kierunkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy A co to jest Uniwersytet TECHNOLOGICZNY.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 11:05 Nie słyszałem o żadnym słynnym uniwersytecie tego typu w zadnym kraju. Czy to takie liceum techniczne innego szczebla? Czy to jakiś polski wymysł dla sztucznego prestiżu i ratowania rektorskich etatów? A jesli juz to dlaczego nie nazywa się tego, zgodnie z polską tradycją Politechniką, albo jakąs Szkołą Główną? Tak czy owak ATR zostanie ATR-em, obskurną zapyziałą uczelnią, z liszajowatym głównym gmachem cuchnącym dziewiętnastym wiekiem i równie paskudną kadrą administracyjną, od gburowatego ciecia począwszy , a na niektórych "panienkach" z administracji, kończąc. Odnoszę wrazenie, że kierujący tą placówka zgodziliby się nawet na to, żeby zamiast Uniwersytetu z prawdziwego zdarzenia na "ich majątku" powołać do życia choćby Więzienie, byleby tylko było samodzielne i niepodzielne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: A co to jest Uniwersytet TECHNOLOGICZNY.... IP: 62.244.137.* 15.06.05, 11:14 Poczytaj na stronie MENiS nową ustawę o SW. Troche może zrozumiesz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: A co to jest Uniwersytet TECHNOLOGICZNY.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 11:33 U mnie z czytaniem nietęgo, bo jestem po ATR-ze, może mnie oświecisz i pomożesz pojąć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Www Re: A co to jest Uniwersytet TECHNOLOGICZNY.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 15:57 hihi fajnie że byłeś w ATR. No ale ciasny mózg nie zmieści większej ilości informacji. Szkoda nawet dyskutować. Ja byłem w instytucie fizyki w jednym takim Uniwerku i tam cudów nie widziałem też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spokojnie !!!!! NA RAZIE NIE MA ZADNEGO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 16:01 NA RAZIE NIE MA ZADNEGO, OD PAZDZIERNIKA MOZE BEDZIE PIERWSZY - AB. UMK chyba nie zaliczasz do bydgoskich uniwerkow? A ATR jakos na razie do niczego sie nie przymierza. To moze ten drugi uniwerek to SZKOLA JAZDY PLUS, a trzeci KOLFER? Odpowiedz Link Zgłoś