Dodaj do ulubionych

"stare" Kapuściska

IP: *.torun.dialup.inetia.pl 13.06.01, 11:48
Czy pamiętacie jeszcze te czasy, gdy tam, gdzie teraz stoją bloki "nowych"
Kapuścisk był tor motokrosowy, a w miejscu przyszłych Wyżyn uprawiano
ziemiaki ? Wyprawy na "francuski" most, do cegielni, kąpiele w Brdzie (tak,
tak !) walki międzyblokowe Architektów-Krasickiego, podstawówkę nr 28 ?
Miło powspominać...

japist@poczta.onet.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: kasia Re: IP: 12.34.56.* 25.06.01, 00:00
      Mnie się stare Kapuściska nie kojarzą najlepiej. Urodziłam się i mieszkam na
      nich od 37 lat. Pamiętam najlepsze lody na świecie w kiosku na rogu
      Łukasiewicza, potańcówki w lesie koło starej pompy, basen na działkach i
      tętniący mordobiciem od rana do nocy piwosz. Na sanki biegaliśmy do lasu koło
      stumyka ze ściekami, a tam gdzie teraz Sandomierska było wysypisko śmieci
      poszpitalnych. Asfalt na Krasickiego kończył się mniej więcej na wyskości kina
      Młodość, w którym bileterką była wiecznie rozwrzeszczana Kozłowska. Chodziłam
      do szkoły 49 i nie lubiliśmy się z 28. No coż ale lubię swoje osiedle (chyba
      przez sentyment) i nie mam zamiaru przesiedlić się w inne miejsce. Wydaje mi
      się że teraz nasze osiedle jest milsze, nowoczesniejsze i bardziej przyjazne
      dla mieszkańców choć zdecydowanie mniej bezpieczne.
      A propos toru motokrosowego to nie mogę sobie przypomnieć niczego takiego. Na
      miejscu Generalskiej i Kombatantów były ogrody, a za szkołami na Sandomierskiej
      łąki i trochę pagórków - może to o to chodzi. Z kolei nowa część Baczyńskiego
      obsiana była zbożem. Natomiast tor motokrosowy był w Fordonie koło cegielni no
      i na Piaskach, ale to pamiętają jedynie moi rodzice.
      • Gość: Baton Tor motocrossowy IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 27.06.01, 00:00
        &#62 A propos toru motokrosowego to nie mogę sobie przypomnieć niczego takiego. Na
        &#62 miejscu Generalskiej i Kombatantów były ogrody, a za szkołami na Sandomierskiej
        &#62 łąki i trochę pagórków - może to o to chodzi. Z kolei nowa część Baczyńskiego
        &#62 obsiana była zbożem. Natomiast tor motokrosowy był w Fordonie koło cegielni no
        &#62 i na Piaskach, ale to pamiętają jedynie moi rodzice.

No nie żartuj......
        Ja mam 28 lat, ale tor motocrossowy na Piaskach doskonale pamietam....
        Znajdowal sie obok ulicy bodajze Smukalskiej. Niedawno jechalem tamtedy
        z moim 8-letnim synem i niestety moglem mu o tym jedynie opowiedziec,
        gdyz obecnie w miejscu toru znajduje sie niczego sobie zagajniczek..... :-((((
      • Gość: japist stare Kapuściska IP: *.torun.dialup.inetia.pl 28.06.01, 13:01
        Ja mieszkałem na Architektów. Stare osiedle zawsze wspominam z sentymentem.
        • Gość: oldboy Re: stare Kapuściska IP: *.gazeta.pl 01.07.01, 18:28
          Ja o torze na Piaskach nic nie wiedzialem - pewnie odleglosc, za to pamietam wyprawy z ojcem na
          ogladanie zawodow na torze koło cegielni nad Wisla w Fordonie.
          Co do starych Kap, to z opowiesci matki, ktora po zamieszkkaniu w Bydgoszczy wynajmowala pokoj
          na Kapach, mam bardzo plastyczny opis osiedla zbudowanego hen, za miastem. To musiala byc
          wyprawa ze srodmiescia jak teraz do Fordonu: koniec miasta, pojedyncze zabudowania, coraz mniej
          domow, coraz wieksze ogrody, potem pola, a na gorce - osiedle a la wczesny Bierut.
          Z Kapuscisk najbardziej lubie te srednio stare obszary - jak np. prawa strona Baczynskiego (dawn.
          Janka Krasickiego). Stamtad na petle osemki prowadzi taka fajna, latem pachnaca sciezka miedzy
          ogrodkami dzialkowymi...
          A najstarsze Kapy bardzo sie zestarzaly i popsuly. No, po prostu wieczorem boje sie tamtedy
          przechodzic
        • Gość: vika Re: stare Kapuściska IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 02.07.01, 12:44
          Również mieszkałam na Architektów, tylko pewnie kilka lat później, bo niestety
          nie pamiętam już nic z tych obrazów, o których piszesz. Pamiętam natomiast
          film, który pokazywali nam w szkole 28, nakręcony w amatorską kamerą ukazujący
          pola za szkołą - teren gdzie obecnie jest przedszkole i Sandomierska. Nasza
          wychowawczyni wspominała jak prowadziła lekcje środowiska za płotem szkoły i
          mogła uczniom pokazywać zboża, krowy, kozy... Ja uczyłam się środowiska już
          tylko z książek:(
    • Gość: Rom Re: Budowa Sandomierskiej IP: 195.116.109.* 02.07.01, 08:06
      A ja najmilej wspominam czasy gdy nie było ulicy Sandomierskiej. Łąki i pola to
      były wspaniałe tereny do zabawy i spacerów. Nawet żyto rosło tam w duzych
      ilościach. Potem okres budowania całem masy domów na Sandomierskiej to spore
      przeżycie. Takia budowa dla 10 latka to raj - mnustwo wykopów wielkich rur i
      innych takich :-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka