15.06.05, 09:48
kilka miesięcy temu kilku ekspertów twierdziło , że powstanie SA
w Bydgoszczy jest nierealne i sprzeczne z planami rozwoju placówek SA w
kraju .

zamknięto kilka placówek oświatwowych - silną i decydujacą kartą przetargową
w realizacji zamknięcia ósemki stanowił projekt stworzenia SA , z drugiej
strony , jak kilka osób zauważyło kilka miesięcy temu , niezgodny z planami
ogólnymi .

obywatele Bydgoszczy zaczęli stawiać sprzeciw - bo jeśli już
ten sprzeciw pojawia się w tylu postach na tym forum , znaczy
że faktycznie sprzeciwiają się takiej polityce miasta .

jakie konsekwenje zaszłyby dla polityki naszego miasta , gdyby
jak twierdzono poprzednio , SA w Bydgoszczy nie zrealizowano ze
względu na inne plany państwa w tym zakresie ?

czy zatem stworzenie SA w Bydgoszczy nie stało się koniecznością
wynikającą z sytuacji na potrzeby kształtowania opinii co do skuteczności
i realności podejmowanych działań władz ?

jeśli celem nadrzędnym jest redukcja środków oświatowych , to logiczną
konsekwencją wynikającą z niezadowolenia mieszkańców miasta może być zmiana
planów centralnych odnośnie tworzenia sieci SA w Polsce , dając tym samym
namacalny powód dla szczególnych przypadków likwidacji szkół .
Obserwuj wątek
    • ethanak Re: SA 15.06.05, 09:55
      Trochę to naciągane co piszesz...SA nie powstają jak grzyby po deszczu -
      ostatnio powstały w Szczecinie powstawał około 3 lat , powstanie jeszcze w
      Bydgoszcy i to tyle na długie lata...Zamieszanie wokół Apelacji to nie wina
      polityki względem szkół ale toruńskiego lobby które Apelację widziałoby u
      siebie.Umiejscowienie jej tam byłoby porażką Bydgoszczy.Likwidacja szkół
      podstawowych wiąże się z wytycznymi kuratoriów oświaty - to ich zalecenie
      związane z niżem demograficznym - już teraz szkoły "biją" się o ucznia.
      • unsatisfied6 Re: SA 15.06.05, 10:22
        ethanak napisał:

> Trochę to naciągane co piszesz...SA nie powstają jak grzyby po deszczu -
        > ostatnio powstały w Szczecinie powstawał około 3 lat , powstanie jeszcze w
        > Bydgoszcy i to tyle na długie lata...Zamieszanie wokół Apelacji to nie wina
        > polityki względem szkół ale toruńskiego lobby które Apelację widziałoby u
        > siebie.Umiejscowienie jej tam byłoby porażką Bydgoszczy.Likwidacja szkół
        > podstawowych wiąże się z wytycznymi kuratoriów oświaty - to ich zalecenie
        > związane z niżem demograficznym - już teraz szkoły "biją" się o ucznia.

tochę to naciągane co piszesz ..
        o ile pamiętem historię likwidacji ósemki , czynnikiem sprawczym i decydującym
        była rada miasta a nie kuratorium i głównym argumentem decydującym o
        zamknięciu szkoły był SA a nie niż . ponadto szkoły sąsiadujące z ósemką
        w praktyce rodzica ( bo ja chodziłem i się pytałem o miejsca w szkołach
        dla córki ) mają zapełnione miejsca i nie "biją się" o ucznia - co może
        być w przypadku sześciolatków nie jest w przypadku innych uczniów .

wg planów rady wszyscy uczniowie likwidowanej ósemki mieli kontynuować
        edukację w szkole przy traugutta w niekomfotowych i przepełnionych
        klasach i liczbie uczniów przekreczających na tę szkołę o ok 30% z wprowadzniem
        zmianowości 1,5 ( przejaw niżu !!!!) - dopiero po pięciu latach wg
        szacunków rady miasta ma zostać osiągnięta norma ilości ucznia na tę
        szkołę - przez 5 lat uczniom szkoły przy traugutta oferować się będzie
        najgorsze warunki edukacji w województwie .

odnośnie lobby toruńskiego , twój argument też jest nieco naciągany -
        niezależnie od lobbingu istnieje ewentualna potrzeba stworzenia SA lub w
        Bydgoszczy lub w Toruniu . to kwestia oceny ze strony władz i eskpertów na
        centralnym szczeblu zarządzania a nie lobbystów z Torunia czy Bydgoszczy .
        • ethanak Re: SA 15.06.05, 10:40
          Ale już sama lokalizacja SA jest jak najbardziej zależna od lobbingu - lepsze
          warunki zapewnia Bydgoszcz ale decyzja może być polityczna a wtedy Bydgoszcz
          znacznie by straciła.A co do 8 - najlepsze jest to że lokalem na SA i tak
          najprawdopodobniej byłby budynek dawnego WKU...Nie wiem w sumie jak to jest z
          tymi szkołami - w Gdańsku w tym samym czasie kiedy w Bydgoszczy toczyła się
          dyskusja nad likwidacją szkół zlikwidowano 8 (!!!)podstawówek więc może coś
          jest jednak na rzeczy...Nie powinieneś narzekać - w mojej byłej podstawówce
          dzieci są dowożone codziennie 20km bo to dobra podstawówka.W Wawie dostanie się
          do dobrej podstawówki to prawdziwy problem.Tymczasem głównym argumentem przeciw
          likwidacji 8 jest to ,że dzieci miałyby daleko do szkoły.Sytuacją idealną jest
          kiedy szkoła jest pod oknem ale to chyba ideał i nie każdy może sobie na to
          pozwolić?Uważam że sprawa została rozdmuchana zupełnie niepotrzebnie - w
          Gdansku likwidacja szkół przeszła dużo spokojniej a u nas zlikwidowano zaledwie
          1 podstawówkę z planowanych kilku...Za rok , dwa lata nakłady na edukację
          dobiją budżet Bydgoszczy...
        • unsatisfied6 przyjrzyjmy się historii likwdacji ósemki 15.06.05, 10:42
          unsatisfied6 napisał:

> ethanak napisał:
          >
          > > Trochę to naciągane co piszesz...SA nie powstają jak grzyby po deszczu -
          > > ostatnio powstały w Szczecinie powstawał około 3 lat , powstanie jeszcze
          > w
          > > Bydgoszcy i to tyle na długie lata...Zamieszanie wokół Apelacji to nie wi
          > na
          > > polityki względem szkół ale toruńskiego lobby które Apelację widziałoby u
          >
          > > siebie.Umiejscowienie jej tam byłoby porażką Bydgoszczy.Likwidacja szkół
          > > podstawowych wiąże się z wytycznymi kuratoriów oświaty - to ich zalecenie
          >
          > > związane z niżem demograficznym - już teraz szkoły "biją" się o ucznia.
          >
          > tochę to naciągane co piszesz ..
          > o ile pamiętem historię likwidacji ósemki , czynnikiem sprawczym i decydującym
          > była rada miasta a nie kuratorium i głównym argumentem decydującym o
          > zamknięciu szkoły był SA a nie niż . ponadto szkoły sąsiadujące z ósemką
          > w praktyce rodzica ( bo ja chodziłem i się pytałem o miejsca w szkołach
          > dla córki ) mają zapełnione miejsca i nie "biją się" o ucznia - co może
          > być w przypadku sześciolatków nie jest w przypadku innych uczniów .
          >
          > wg planów rady wszyscy uczniowie likwidowanej ósemki mieli kontynuować
          > edukację w szkole przy traugutta w niekomfotowych i przepełnionych
          > klasach i liczbie uczniów przekreczających na tę szkołę o ok 30% z
          wprowadzniem
          > zmianowości 1,5 ( przejaw niżu !!!!) - dopiero po pięciu latach wg
          > szacunków rady miasta ma zostać osiągnięta norma ilości ucznia na tę
          > szkołę - przez 5 lat uczniom szkoły przy traugutta oferować się będzie
          > najgorsze warunki edukacji w województwie .
          >
          > odnośnie lobby toruńskiego , twój argument też jest nieco naciągany -
          > niezależnie od lobbingu istnieje ewentualna potrzeba stworzenia SA lub w
          > Bydgoszczy lub w Toruniu . to kwestia oceny ze strony władz i eskpertów na
          > centralnym szczeblu zarządzania a nie lobbystów z Torunia czy Bydgoszczy .
          >
          >
          >
          pierwsze podejścia zamknięcia ósemki były w zeszłym roku , nie w tym roku
          szkolnym . szkoła , by przetrawać dostosowała się do zarządzeń i okazało
          się , że nie jest to żadnym gwarantem jej przetrawnia . w tym roku
          ponownie powstała inicjatywa zamknięcia tej szkoły .

pierwszy argumentem były wysokie koszty przypadające na jednego
          ucznia tej szkoly - to okazało się nieprawdą , jako że szkoła
          ma przeciętne wydatki na jednaego ucznia . nastepnie argumentem
          był niż , ale ten okazał się mało skuteczny . ostatnim i decydującym
          argumentem o likwidacji szkoły był sąd apelacyjny .

szkoła nr osiem jest dobrą szkołą i ma bardzo dobre wyniki mimo uczniów
          z tak zwanych "rodzin patologicznych" ( to zostało tutaj na forum
          zwerbalizowane przez jakiegoś forumowicza ) , ja ulegam natomiast wrażeniu
          że faktycznie dąży się do tworzenia patologii , których nie
          ma wśród tej społeczności . tworzy się getto dla biedniejszych mieszkańców
          miasta i kosztem ich środków tworzy się lepszy standard dla elit .
      • wilman Re: SA 15.06.05, 10:42
        ethanak napisał:
        > Zamieszanie wokół Apelacji to nie wina
        > polityki względem szkół ale toruńskiego lobby

Czyli jak B-cz stara sie o Apelacje to dobrze, a jak Torn - to jest zamieszanie?
        Potrafisz cokolwiek zaargumentowac bez pisania źle o Toruniu?
        • ethanak Re: SA 15.06.05, 10:43
          Tak zamieszanie bo Toruń nie ma argumentów , ma tylko lobbystów.
          • unsatisfied6 sorry ethanak 15.06.05, 10:45
            ethanak napisał:

> Tak zamieszanie bo Toruń nie ma argumentów , ma tylko lobbystów.

a ty kim jesteś - ja mialem ciągle wrażenie że ty reprezentujesz interesy
            lobbystów Bydgoszczy .
            • ethanak Re: sorry ethanak 15.06.05, 10:58
              Ja nie jestem lobbystą bo nie mam dostępu do decydentów.Ja tylko wyrażam swoje
              opinie.
              • unsatisfied6 nie pisałem , że nim jesteś ale 15.06.05, 11:05
                ethanak napisał:

> Ja nie jestem lobbystą bo nie mam dostępu do decydentów.Ja tylko wyrażam
                swoje
                > opinie.

nie pisałem , że nim jesteś ale że odnoszę wrażenie że reprezentujesz interesy
                lobbystów . ja przykładowo jestem mieszkańcem Bydgoszczy i wydaje mi się
                ( oczywiście subiektywnie ) , że wyrażam czaseami opinię mieszkańców
                Bydgoszczy - widzę i opisuję zaistniałe zjawiska z perpektywy mieszkańca
                a nie interesów żadnych grup kształtujących politykę .
                • ethanak Re: nie pisałem , że nim jesteś ale 15.06.05, 11:16
                  Mi też się wydaję że piszę to co myślę - dla mnie Apelacja w Bydgoszczy to
                  prestiż dla miasta , kolejny dowód świadczący o znaczeniu miasta.Argumenty
                  które podaję są argumentami merytorycznymi bo co mam pisać - że chciałby żeby w
                  B była apelacja bo miasto na to zasługuje?Pewnie i tak nie będę korzystał z jej
                  usług - chociaż może pośrednio - Apelacja oznacza przecież ileś tam dodatkowych
                  etatów dla ludzi którzy będą dobrze zarabiać i w części je wydawac w
                  Bydgoszczy.Dodatkowo mam wielu kolegów po prawie którym możliwości odbywania
                  praktyk , zdawania egzaminów aplikacyjnych na miejscu bardzo by odpowiadała.I
                  dodatkowo jakoś przeraża mnie fakt że Apelacja miałaby być w Toruniu - szczerze
                  wątpiłbym w jej bezinteresowność - oni naprawdę są szowinistami czego niezbicie
                  dowodzi choćby traktowanie Bydgoszczy przez marszałka który powinien być
                  obiektywny , popis prokuratury toruńskiej w sprawie Obremskiego , wypowiedzi
                  Lewandowskiego czy Filara - naczelnych toruńskich tub nienawiści do
                  Bydgoszczy...
          • wilman Re: SA 15.06.05, 10:46
            Nie odpowiedziales na zadne z 2 pytan.
            • ethanak Re: SA 15.06.05, 10:51
              Odpowiedziałem na jedno - zamieszanie jest winą Torunia który wbrew obiektywnie
              lepiej ocenianym proponowanym budynkom w Bydgoszczy i argumentom merytorycznym
              związanym z ilością spraw w Apelacji (gdzie około 60% spraw z regionu pochodzi
              z Bydgoszczy) promuje przy udziale pieniacza-Lewandowskiego i antybydgoszczaka
              achramowicza apelację u siebie co byłoby niczym innym tylko realizowaniem
              ambicji środowisk prawniczych związanych z UMK.A co do drugiego pytania zaraz
              odpowiem bo nie mam go przed oczami...:)
            • ethanak Re: SA 15.06.05, 10:56
              Potrafię argumentować bez pisania źle o Toruniu.Przynajmniej potrafiłem do
              czasu kiedy zorientowałem się że jesteście mili dla nas tylko wtedy kedy czegoś
              chcecie - nazywacie nas tyfusami , nasze miasto tyfusowem , oczerniacie nasze
              miasto przed przyjezdnymi , zniechęcacie do Bydgoszczy przyjezdnych i
              wszystkich zainteresowanych Bydgoszczą.Co ciekawe robicie to nawet na szczeblu
              urzędowym.Czemu się dziwisz ,że w moich komentarzach zaczęły dominować emocje?
              Mam tego dość.Mam dość tego że staracie się zniszczyć wszystko o co
              zabiegamy.Jeszcze niedawno byłem skłonny promować Toruń , zachęcać innych do
              niego.Teraz zdecydowanie mi przeszło ale w realu ograniczam się do tego, że po
              prostu milczę na temat Torunia...
              • Gość: balum Re: SA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 11:21
                nawet na stronie toruńskiego pttk nie darowaliście sobie aby nie oczernić
                bydgoszczy w kilku językach. W bydgosczy jest to nie do pomyślenia
                • unsatisfied6 Re: SA 15.06.05, 11:28
                  Gość portalu: balum napisał(a):

> nawet na stronie toruńskiego pttk nie darowaliście sobie aby nie oczernić
                  > bydgoszczy w kilku językach. W bydgosczy jest to nie do pomyślenia

faktycznie w kilkku językach to nie jest ani do pomyślenia ani zreazlizowania .

nawet do nauczania matematyki w angielskim nie zaprosi szkoła
                  osoby kometentnej do rozmowy kwalifikacyjnej . wystarczy FC by
                  nauczać i dykutować z młodzieżą na tematy w matematyce po
                  angielsku .
                  • ethanak Re: SA 15.06.05, 11:31
                    Biedaku...ale ja ci kibicuję - wierzę że ci się uda...Poczyniłeś jakieś nowe
                    kroki w kierunku nostryfikacji albo zainteresowania decydentów sprawą dyplomów
                    zagranicznych uczelni?W sumie to nie wiem ale wydaje mi się że to chyba osobna
                    sprawa dla każdej konkretnej uczelni - muszą chyba podpisywac osobne umowy...
                    • unsatisfied6 czy do ciebie dociera różnica między papierem a kw 15.06.05, 11:37
                      ethanak napisał:

> Biedaku...ale ja ci kibicuję - wierzę że ci się uda...Poczyniłeś jakieś nowe
                      > kroki w kierunku nostryfikacji albo zainteresowania decydentów sprawą
                      dyplomów
                      > zagranicznych uczelni?W sumie to nie wiem ale wydaje mi się że to chyba
                      osobna
                      > sprawa dla każdej konkretnej uczelni - muszą chyba podpisywac osobne umowy...

czy do ciebie dociera , jaka jest różnica między papierkiem a kwalifikacjami ?
                      mam kwalifikacje , by nauczać w amerykańskiej szkole nativów a nie mogę w
                      bydgoskiej szkole nauczać po angielsku .
                      • ethanak Re: czy do ciebie dociera różnica między papierem 15.06.05, 11:39
                        Do mnie to dociera tyle że do osób które stanowią prawo chyba nie.Wyluzuj...
            • Gość: balum Re: SA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 11:19
              według umowy którą notorycznie łamiecie wszystko co rządowe miało być w
              bydgoszczy - stąd te wszystkie centra samorządowe lokowane są w toruniu.
              NIestety nie potraficie dotrzymać warunków umowy która dotyczy powstania i
              funcjonowania kuj-pom.
        • Gość: maciej Re: SA IP: 62.244.137.* 15.06.05, 10:52
          Dobra rada. Spadaj do siebie!
    • unsatisfied6 przyczyna i skutek 15.06.05, 11:11
      czy skutek może być przed przyczyną tego skutku ?
      w jakiś tylko niedorzecznych i super abstrakcyjnych realiach - argument , że
      A wynika z B i wydarzenie A poprzedzało w czasie B jest absurdalny -
      ale okazuje się skuteczny w realiach argumentu lobbystów forum Bysgoszcz .

co było powodem zamknięcia szkoły nr osiem ? czy inicjatywa SA poprzedzała
      pierwszy wniosek zamknięcia tej szkoły ? czy była wynikiem decyzji zamknięcia
      szkoły ?

historia likwidacji ósemki :

pierwsze podejścia zamknięcia ósemki były w zeszłym roku , nie w tym roku
      szkolnym . szkoła , by przetrawać dostosowała się do zarządzeń i okazało
      się , że nie jest to żadnym gwarantem jej przetrawnia . w tym roku
      ponownie powstała inicjatywa zamknięcia tej szkoły .

pierwszy argumentem były wysokie koszty przypadające na jednego
      ucznia tej szkoly - to okazało się nieprawdą , jako że szkoła
      ma przeciętne wydatki na jednaego ucznia . nastepnie argumentem
      był niż , ale ten okazał się mało skuteczny . ostatnim i decydującym
      argumentem o likwidacji szkoły był sąd apelacyjny .

szkoła nr osiem jest dobrą szkołą i ma bardzo dobre wyniki mimo uczniów
      z tak zwanych "rodzin patologicznych" ( to zostało tutaj na forum
      zwerbalizowane przez jakiegoś forumowicza ) , ja ulegam natomiast wrażeniu
      że faktycznie dąży się do tworzenia patologii , których nie
      ma wśród tej społeczności . tworzy się getto dla biedniejszych mieszkańców
      miasta i kosztem ich środków tworzy się lepszy standard dla elit .
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=25227459&a=25230003
      • Gość: ja Ciekawe tematy dla dziennikarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 11:21
        Przecież dziennikarze będą mieli co pisać jak apelacja będzie w Bydgoszczy:)
        Dostęp do najciekawszych spraw np zwyrodnialców
        Najciekawsze śledztwa naddzorowane przez prokurature apelacyjną:)
        Heh a myslicie czemu torunscy dziennikarze tak sie pienią?
        Bo wiedzą że najciekawsze tematy będą szły z Bydgoszczy!!!
      • unsatisfied6 dlaczego nikt nie pisze na temat 15.06.05, 11:31
        unsatisfied6 napisał:

> czy skutek może być przed przyczyną tego skutku ?
        > w jakiś tylko niedorzecznych i super abstrakcyjnych realiach - argument , że
        > A wynika z B i wydarzenie A poprzedzało w czasie B jest absurdalny -
        > ale okazuje się skuteczny w realiach argumentu lobbystów forum Bysgoszcz .
        >
        > co było powodem zamknięcia szkoły nr osiem ? czy inicjatywa SA poprzedzała
        > pierwszy wniosek zamknięcia tej szkoły ? czy była wynikiem decyzji zamknięcia
        > szkoły ?
        >
        > historia likwidacji ósemki :
        >
        > pierwsze podejścia zamknięcia ósemki były w zeszłym roku , nie w tym roku
        > szkolnym . szkoła , by przetrawać dostosowała się do zarządzeń i okazało
        > się , że nie jest to żadnym gwarantem jej przetrawnia . w tym roku
        > ponownie powstała inicjatywa zamknięcia tej szkoły .
        >
        > pierwszy argumentem były wysokie koszty przypadające na jednego
        > ucznia tej szkoly - to okazało się nieprawdą , jako że szkoła
        > ma przeciętne wydatki na jednaego ucznia . nastepnie argumentem
        > był niż , ale ten okazał się mało skuteczny . ostatnim i decydującym
        > argumentem o likwidacji szkoły był sąd apelacyjny .
        >
        > szkoła nr osiem jest dobrą szkołą i ma bardzo dobre wyniki mimo uczniów
        > z tak zwanych "rodzin patologicznych" ( to zostało tutaj na forum
        > zwerbalizowane przez jakiegoś forumowicza ) , ja ulegam natomiast wrażeniu
        > że faktycznie dąży się do tworzenia patologii , których nie
        > ma wśród tej społeczności . tworzy się getto dla biedniejszych mieszkańców
        > miasta i kosztem ich środków tworzy się lepszy standard dla elit .
        > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=25227459&a=25230003

postawię jescze raz proste pytania :

czy przyczyna poprzedza skutek .

czy inicjatywa powstania SA powstała przed inicjatywą zamknięcia ósemki ?
        • Gość: ja chcemy sądu apelacyjnego w Bydgoszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 11:33
          a ja tam mysle ze wszyscy chcemy sądu apelacyjnego i prokuratury w Bydgoszczy
          a co za tym idzie rozwoju miasta
          • unsatisfied6 i znowu nie odpowiedziałeś na proste pytania 15.06.05, 11:49
            Gość portalu: ja napisał(a):

> a ja tam mysle ze wszyscy chcemy sądu apelacyjnego i prokuratury w Bydgoszczy
            > a co za tym idzie rozwoju miasta

co było przedtem - inicjatywa likwidacji dobrej szkoły ( nr osiem )
            czy inicjtaywa stworzenia w budynku tej szkoly SA ?

wszyscy mieszkańcy miasta chcą dobrej edukacji dla swoich
            dzieci i co za tym idzie , lepszego dla nich startu życiowego jak
            i wyższych standardów życia dla ich potomstwa- chcą namacalnych korzyści z
            podejmowanych decyzji władz .
        • ethanak Re: dlaczego nikt nie pisze na temat 15.06.05, 11:34
          Raczej tak - nie tyle inicjatywa ile nieoficjalne rozmowy.Wiem że Kosieniak
          wysyłał na ten temat pisma do Ministerstwa , wiem też że Zaleski wysyłał pismo
          już pod koniec zeszłego roku.
          • unsatisfied6 raczej tak zanczy nie 15.06.05, 11:42
            ethanak napisał:

> Raczej tak - nie tyle inicjatywa ile nieoficjalne rozmowy.Wiem że Kosieniak
            > wysyłał na ten temat pisma do Ministerstwa , wiem też że Zaleski wysyłał
            pismo
            > już pod koniec zeszłego roku.

oficjalnie podjęto decyzję zamknięcia szkoły zanim powstała inicjatywa
            SA - lokalizacja SA w tym budynku nie była nieoficjalnie zapewne dyskutowana
            przed oficjalnymi decyzjami .

pierwsze podejścia zamknięcia ósemki odbyły się w zeszłym roku .
            jako argument zamknięcia szkoły stawiano przyczyny ekonomiczne .
            • ethanak Re: raczej tak zanczy nie 15.06.05, 11:58
              Byc może były to przymiarki do Apelacji - Ministerstwu trzeba było coś
              zaproponować.Nie wiem tego tak samo jak i ty.Wiem natomiast ,że nieoficjalne
              rozmowy toczyły się od dawna.
              • unsatisfied6 od dawna to już mniej precyzyjnie niż ... 15.06.05, 12:05
                ethanak napisał:

> Byc może były to przymiarki do Apelacji - Ministerstwu trzeba było coś
                > zaproponować.Nie wiem tego tak samo jak i ty.Wiem natomiast ,że nieoficjalne
                > rozmowy toczyły się od dawna.

od dawna to już mniej precyzyjnie niż to co stwierdziłes poprzednio -
                "od końca zeszłego roku" .

szkołę planowano zamknąć wcześniej .
                • ethanak Re: od dawna to już mniej precyzyjnie niż ... 15.06.05, 12:06
                  Poniżej yaraz pisze od kiedy starano się o Apelację...
                  • unsatisfied6 nie żartuj 15.06.05, 12:13
                    ethanak napisał:

> Poniżej yaraz pisze od kiedy starano się o Apelację...

nie żartuj - yaraz pisze o apelacji a nie o apelacji w budynku
                    szkoły nr osiem - to zasadnicza różnica .

czy ja niewyraźnie stawiam pytania?
            • yaraz82 SĄD I PROKURATURA APELACYJNA W BYDG. 15.06.05, 12:04
              Bydgoszcz od dawna zabiego o SA i PA
              -A więc tak już podobno prez.R.Jasiakiewicz słał listy do Ministerstwa
              Sprawiedliwosci by w Bydg.powstał SA
              -Następnie SLD w swoim programie miejskim składa obietnice powołania w
              Bydgoszczy SA i PA w 2002
              -posłowie Gruszka i Łuczak składają w 2003 r.interpelacje w której
              przedstawiają koniecznosc powołania SA w Bydg
              -wojewoda prowadzi korespondencje
              -SLD w uchwale nr 8 na III kujawsko-pomorskim zjezdzie SLD obiecuje powołanie
              apelacji w Bydgoszczy (listopad 2004)
              -senator Cybulski sklada oswiadczenie senatorskie w sprawie powołania apelacji
              w Bydg. luty 2005
              -poseł Tomasz Markowski z PIS składa zapytanie poselskie w sprawie powołania
              apelacji w Bydgoszczy marzec 2005
              -politycy od lewa do prawa podpisują list do ministra sprawiedliwosci
              (inicjatywa bodajze poseł Piotrowskiej) marzec 2005
              -spotkanie z ministrem Kalwasem w Bydgoszczy maj 2005 m.in.udzial ministra Zemke
              -politycy PiS wysyłają list do ministra sprawiedliwosci w którym domagają sie
              powołania SA i PA w Bydgoszczy czerwiec 2005

To w wielkim skrócie
              W miedzyczasie obudzili się torunianie i bez argumentów próbowali wcisnąć
              swoje "racje" oraz rudery:)
          • unsatisfied6 raczej tak znaczy definitywnie nie 15.06.05, 11:54
            ethanak napisał:

> Raczej tak - nie tyle inicjatywa ile nieoficjalne rozmowy.Wiem że Kosieniak
            > wysyłał na ten temat pisma do Ministerstwa , wiem też że Zaleski wysyłał
            pismo
            > już pod koniec zeszłego roku.

obserwując historię likwidacji tej szkoły ulegam wrażniu , że
            chodzi o tworzenie gorszych warunkow edukacji dla biedniejszych
            mieszkańców Bydgoszczy i kosztem ich środków tworzenie lepszych
            standardów dla elit . tworzy się getto , które wygeneruje patologiczne
            środowiska .
            • unsatisfied6 umieszczenie SA w budynku szkoły nr osiem 15.06.05, 12:02
              unsatisfied6 napisał:

> ethanak napisał:
              >
              > > Raczej tak - nie tyle inicjatywa ile nieoficjalne rozmowy.Wiem że Kosieni
              > ak
              > > wysyłał na ten temat pisma do Ministerstwa , wiem też że Zaleski wysyłał
              > pismo
              > > już pod koniec zeszłego roku.
              >
              > co było przedtem - inicjatywa likwidacji dobrej szkoły ( nr osiem )
              > czy inicjtaywa stworzenia w budynku tej szkoly SA ?
              >
              > obserwując historię likwidacji tej szkoły ulegam wrażniu , że
              > chodzi o tworzenie gorszych warunkow edukacji dla biedniejszych
              > mieszkańców Bydgoszczy i kosztem ich środków tworzenie lepszych
              > standardów dla elit . tworzy się getto , które wygeneruje patologiczne
              > środowiska .
              >
              >
              umieszczenie SA w budynku szkoły nr osiem nie jest przyczyną likwidacji
              szkoły , jako że ten pomysł był później od pierwszych decyzji zamknięcia
              szkoły - absurdalnym stało się , że stał się podstwowym argumentem
              jej zamknięcia - logika tego wskazuje na to , że nie SA jest przyczyną
              zamknięcia szkoły ale może być to odebranie środków biedniejszym
              obywatelom Bydgosdzczy na ksztłacenie ich dzieci i alokacja ich
              dla innych celów .
              • yaraz82 BYDGOSZCZ OD DAWNA ZABIEGA O SA I PA 15.06.05, 12:06
                Bydgoszcz od dawna zabiego o SA i PA
                -A więc tak już podobno prez.R.Jasiakiewicz słał listy do Ministerstwa
                Sprawiedliwosci by w Bydg.powstał SA
                -Następnie SLD w swoim programie miejskim składa obietnice powołania w
                Bydgoszczy SA i PA w 2002
                -posłowie Gruszka i Łuczak składają w 2003 r.interpelacje w której
                przedstawiają koniecznosc powołania SA w Bydg
                -wojewoda prowadzi korespondencje
                -SLD w uchwale nr 8 na III kujawsko-pomorskim zjezdzie SLD obiecuje powołanie
                apelacji w Bydgoszczy (listopad 2004)
                -senator Cybulski sklada oswiadczenie senatorskie w sprawie powołania apelacji
                w Bydg. luty 2005
                -poseł Tomasz Markowski z PIS składa zapytanie poselskie w sprawie powołania
                apelacji w Bydgoszczy marzec 2005
                -politycy od lewa do prawa podpisują list do ministra sprawiedliwosci
                (inicjatywa bodajze poseł Piotrowskiej) marzec 2005
                -spotkanie z ministrem Kalwasem w Bydgoszczy maj 2005 m.in.udzial ministra Zemke
                -politycy PiS wysyłają list do ministra sprawiedliwosci w którym domagają sie
                powołania SA i PA w Bydgoszczy czerwiec 2005

To w wielkim skrócie
                W miedzyczasie obudzili się torunianie i bez argumentów próbowali wcisnąć
                swoje "racje" oraz rudery:)
                Z mojego skrotu widac ze Bydgoszcz od dawna zabiega o sąd apelacyjny.
                • unsatisfied6 Re: BYDGOSZCZ OD DAWNA ZABIEGA O SA I PA 15.06.05, 12:10
                  to co napisałeś nie jest na temat

obserwując historię likwidacji tej szkoły ulegam wrażniu , że
                  chodzi o tworzenie gorszych warunkow edukacji dla biedniejszych
                  mieszkańców Bydgoszczy i kosztem ich środków tworzenie lepszych
                  standardów dla elit . tworzy się getto , które wygeneruje patologiczne
                  środowiska .

umieszczenie SA w budynku szkoły nr osiem nie jest przyczyną likwidacji
                  szkoły , jako że ten pomysł był później od pierwszych decyzji zamknięcia
                  szkoły - absurdalnym stało się , że stał się podstwowym argumentem
                  jej zamknięcia - logika tego wskazuje na to , że nie SA jest przyczyną
                  zamknięcia szkoły ale może być to odebranie środków biedniejszym
                  obywatelom Bydgosdzczy na ksztłacenie ich dzieci i alokacja ich
                  dla innych celów .

inicjatywa ewentualnej lokalizacji SA w budynku szkoły nr osiem została
                  podjęta po decyzji zamknięcia szkoły , nie przed .
                  • yaraz82 Re: BYDGOSZCZ OD DAWNA ZABIEGA O SA I PA 15.06.05, 12:14
                    No :DDD
                    Zawsze wiedziałem że z Tobą U6 nie warto pisac
                    Argumenty ma jak na dłoni a jeszcze się pyta dalej
                    To na pewno jakiś miedzynarodowy spisek z tą szkołą
                    BUHAHAHAHAHAHAHA
                    • unsatisfied6 nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie 15.06.05, 12:19
                      yaraz82 napisał:

> No :DDD
                      > Zawsze wiedziałem że z Tobą U6 nie warto pisac
                      > Argumenty ma jak na dłoni a jeszcze się pyta dalej
                      > To na pewno jakiś miedzynarodowy spisek z tą szkołą
                      > BUHAHAHAHAHAHAHA

nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie ?
                      nie umiesz czytać ?

dlaczego włożyłeś swój wysiłek na ten nielogiczny argument
                      który umieśiłeś .

odpowiedz na proste pytanie .

co było przedtem - decyzja umieszczenia SA w budynku szkoły
                      nr osiem czy decyzja zamknięcia tej szkoły i jaki argument
                      zadecydował o likwidacji szkoły ?
                      • unsatisfied6 wiesz yaraz jaka jest różnica między absurdalnym 15.06.05, 12:26
                        unsatisfied6 napisał:

> yaraz82 napisał:
                        >
                        > > No :DDD
                        > > Zawsze wiedziałem że z Tobą U6 nie warto pisac
                        > > Argumenty ma jak na dłoni a jeszcze się pyta dalej
                        > > To na pewno jakiś miedzynarodowy spisek z tą szkołą
                        > > BUHAHAHAHAHAHAHA
                        >
                        > nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie ?
                        > nie umiesz czytać ?
                        >
                        > dlaczego włożyłeś swój wysiłek na ten nielogiczny argument
                        > który umieśiłeś .
                        >
                        > odpowiedz na proste pytanie .
                        >
                        > co było przedtem - decyzja umieszczenia SA w budynku szkoły
                        > nr osiem czy decyzja zamknięcia tej szkoły i jaki argument
                        > zadecydował o likwidacji szkoły ?
                        >
                        >
                        >
                        >
                        >
                        wiesz yaraz jaka jest różnica między absurdalnym a jednak logicznym wnioskiem ,
                        a nielogicznym i nierelanym argumentem i wnioskiem .

skutek nie poprzedza przyczyny yaraz .
                      • unsatisfied6 przyczynę decyzji ocenia się jej skutakmi 15.06.05, 12:32
                        unsatisfied6 napisał:

> yaraz82 napisał:
                        >
                        > > No :DDD
                        > > Zawsze wiedziałem że z Tobą U6 nie warto pisac
                        > > Argumenty ma jak na dłoni a jeszcze się pyta dalej
                        > > To na pewno jakiś miedzynarodowy spisek z tą szkołą
                        > > BUHAHAHAHAHAHAHA
                        >
                        > nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie ?
                        > nie umiesz czytać ?
                        >
                        > dlaczego włożyłeś swój wysiłek na ten nielogiczny argument
                        > który umieśiłeś .
                        >
                        > odpowiedz na proste pytanie .
                        >
                        > co było przedtem - decyzja umieszczenia SA w budynku szkoły
                        > nr osiem czy decyzja zamknięcia tej szkoły i jaki argument
                        > zadecydował o likwidacji szkoły ?
                        >
                        >

jeśli brak logicznych przesłanek , przyczynę decyzji mozna znaleźć
                        w jej konsekwencjach - konsekwencją likwidacji ósemki jest odebranie
                        środków mieszkańcom śródmieścia na edukację ich potomstwa .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka