IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.01, 07:35
Widząc duży zachwyt władz z otwarcia kolejnego hipermarketu i "olbrzymiej"
darowizny w kwocie 100.000 złotych , mam pytanie :
Ilu bydgoskich handlowców zlikwiduje swoje placówki , ile mniej podatków wpłacą
Ci handlowcy , ilu nowych bezrobotnych przybędzie i czy to wszystko pokryją
podatki hipermarketu , na jakich warunkach zatrudnieni są ludzie w Tesco ?
Te wszystkie pytania kieruję do władz miasta , które nie kryją euforii , nie
widząc innej strony medalu.
Obserwuj wątek
    • Gość: kola Re: TESCO IP: 10.10.70.* 18.09.01, 10:59
      Tadek byles w tesco? Jak tam jest?
    • Gość: atomski Re: TESCO IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 18.09.01, 11:01
      Bydgoszcz nie jest miastem i nie będzie nawet po oddaniu Tesco i Auchana o
      najwyższym współczynniku jednej kasy hipermarketowej na jednego mieszkańca.
      Wiele innych miast ma wcześniejsze doświadczenia.Np Kielce mają obecnie
      przynajmniej tyle samo hipermarketów co Bydzia, a gdzie im do wielkości naszego
      grodu.Pod tym względem nasze miasto i tak jest zapóźnione.
      Na ich przykładzie można prześledzić jak się układa liczba plajtujących szczęk
      do zatrudnianych w hipermarketach.
      Miasto wie to wszystko,bo nie odkrywa Ameryki.Zdaje sobie też sprawę ,że
      zarobek w markecie nędzny i warunki beznadziejne.Zdaje sobie sprawę ,że
      podatki pójdą do centrali,dlatego próbuje na etapie pozwolenia na budowę
      wyszarpnąć od koncernu ile się da !

Mimo wszystko i ja i wielu innych klientów pewnie ,cieszymy się,że przybędzie
      konkurencja Geantowi,który ostatnio bardzo się rozpasał !

A osiedlowe targowiska moim zdaniem mają się dobrze.
      Te także zasilam.

• Gość: kola Re: TESCO IP: 10.10.70.* 18.09.01, 11:06
        Atomski, masz racje. Czym wiecej supermarketow, tym lepiej dla ludzi. Moze jak bedzie ich pieć, to zaczna
        klientow szanowac i przeterminowane towary z połek usuną. Przykład Geanta pokazuje, jak brak konkurencji
        rozpuscil żabojadów.
        • krotoss Re: TESCO 18.09.01, 11:08
          Pewnie konkurencja molochow nam sprzyja a targowiska i osiedlowe sklepiki i tak
          maja swoich klientow, ktorzy nie odejda bo przeciez nie bedziemy codziennie
          latac po chleb czy inne drobiazgi na rondo torunskie czy gdzies tam jeszcze...

KroTosS
    • Gość: PIT Re: TESCO IP: 213.77.40.* 18.09.01, 21:58
      Zgadzam się z Atomskim, Kolą i Krotossem. Utrzymanie hipermarketów to problem
      ich właścicieli. My cieszmy się, że przybyło w mieście konkurencji, zbudowano
      nowe rozwiązania komunikacyjne. Małe sklepiki i targowiska mają swoich
      klientów, których nie stracą. Dla nich większą konkurencją są dyskonty
      powstające na terenie osiedli blisko miejsc zamieszkania typu Biedronka, Netto,
      Leader Price. Więcej hipermarketów to większe rozłożenie ruchu handlowego, co
      może sprzyjać komfortowi zakupów i np odkorkowaniu Ronda Grunwaldzkiego obecnie
      totalnie obleganego przez klientów Geanta. Ludziom, którzy twierdzą,że w
      Bydgoszczy jest za dużo hipermarketów radzę przejażdzkę do innych miast.
      Częstochowa, Olsztyn, nie mówiąc o Szczecinie, Gdańsku, czy Poznaniu. W
      ubiegłym roku we Wrocławiu budowano jednocześnie 5 hipermarketów. Zadaniem
      miasta jest postawić takie warunki odnośnie budowy nowych hipermarketów, aby
      skorzystała na tym miejska infrastruktura. Pamiętajmy też, że nowe markety to
      także nowe miejsca pracy - choć słabo opłacane, to jednak w handlu prywatnym
      zarobki sprzedawców nie są wcale wyższe. Tesco i Auchan to ok. 1000 nowych
      miejsc pracy. Nie sądzę, aby tylu pracowników mógł wchłonąć handel prywatny.
      Aby konkurować z hipermarketami kupcy powinni się skonsolidować, jak również
      lokalizować sklepy jak najbliżej miejsc zamieszkania klientów.
      • Gość: Reggie Re: TESCO IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.01, 22:55
        Słuchajcie: Będzie Tesco będzie tanio!
        • .weronika. Re: TESCO 19.09.01, 22:33
          Ja tam tez sie ciesze z Tesco, bo Geant dal mi sie ostatnio we znaki. Zakupy na
          tamtejszej hali to koszmar. Na moje, to za malo pracownikow zatrudniaja. I
          efekt tego jest taki, ze nikt nic nie wie, kazdy jest od wszystkiego, czyli do
          niczego, a klijet dostaje cholery... Nie wiem, czy w T. bedzie inaczej (pewnie
          na poczatku tak), ale zawsze to konkurecja...
    • Gość: zoe Re: TESCO IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.09.01, 23:15
      Byłam wcziraj w TESCO po południu; oczywiście dużo ludzi(wycieczki),w sumie
      taki większy GEANT, ale jestem zadowolona , bo z Wyżyn to żabi krok, a poza
      tym -jak słusznie zauważyliście- przyda się konkurencja GEANTowi, gdzie
      ostatnio jest paskudnie pod wieloma względami.A na rynek, do najbliższego
      sklepiku do znajomej ekspedientki i tak będę chodzić; przywita miło, porozmawia
      chwilke i nie jestem anonimowym 1000ym klientem.
      Generalnie przeciw hipermarketom nie jestem przeciwna; mają wiele zalet, które
      wydają się przewyższać wady.Wracając do TESCO- czas pokaże !
      • krotoss Re: TESCO 20.09.01, 09:45
        Czas pokaze co sa warci jak zrobia normalne ceny a nie promocyjne i kiedy
        otworza "oszołoma" wtedy moze byc naprawde b.ciekawie z konkurencja...

KroTosS

• .weronika. Re: TESCO 20.09.01, 18:33
          W Tesco chyba jest naprawde nie tak zle, bo jak bylam w tym roku w Angli, to
          mnieszkalam u rodziny, ktora cale zakupy tsm robila... A wiec jadlam codziennie
          chleb z T., platki z mlekiem z T., soki z T....
          • Gość: atomski Re: TESCO IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.01, 18:43
            Czyli Anglicy srają Tesco !

To musi być widok ,jak w kiblu Anglika pławi się klocek w niebieskie pasy ...

(fe co za brzydkie wyrazy,ale nie miałem pomysłu- o ja prosty czubek-jak
            zastąpić np. wyraz "srają" innym, by myśl przewodnia nie umknęła )
            • .weronika. Re: TESCO 20.09.01, 18:46
              A jesli juz o Wc mowa>>oczywiscie papier toaletowy z Tesco pierwsza
              klasa;))))))))))))
              • Gość: atomski Re: TESCO IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.01, 22:50
                Kiedyś jak byłem w podstawówce i była wycieczka do stolicy ,to jedną z atrakcji
                była możliwość przejechania się ruchomymi schodami.To był taki wielkomiejski
                symbol( te ruchome schody ).
                Teraz po kilkunastu latach i Bydzia może się pochwalić ruchomymi schodami.
                Jedne są w Geancie, a drugie w Tesco.
                Konkluzja:
                W Bydzi wielkomiejskość tworzą hipermarkety.
                Szkoda,że nie teatry,opery(tylko niech nikt nie śmie wymieniać w
                kontrargumentach Operę Novą ),centra biznesu,czy choćby biurowce.
                Wniosek:
                Kilkanaście lat temu Warszawa miała jedne schody ruchome, a my żadnych.A teraz ?
                My się cieszymy,że nam Tesco pobudowali ,że niby Europa puka do naszych bram.
                Tymczasem jesteśmy coraz większą prowincją.Coraz większa przepaść nas dzieli do
                stolicy,Wrocławia ,Poznania i wielu innych miast w naszym kraju.
                Tam się buduje prawdziwie wielkomiejsckie obiekty,a hipermarkety wyrzuca na
                obrzeża ,nie chołubi w centrum miasta !!!!
                Ale z braku laku...
                • .weronika. Re: TESCO 20.09.01, 22:54
                  Zupelnie sie z Toba zgadzam... Przeyzam, ze jeszcze pare lat temu nie
                  dostrzegalam tej roznicy... Ale teraz jesli obiektywnie popatrze chociazby na
                  ww. Poznan, to niestety musze przyznac, ze ta przepasc istnieje... Widac to juz
                  po Starym Rynku. Dlaczego nasz jest tak biednie zagospodarowany?? Coprawda
                  Ratusz odnowili, ale to kropla w morzu...
                • Gość: Ted® Re: TESCO IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 20.09.01, 23:26
                  "chołubi" he he, tu cie mam
                  • Gość: atomski Re: TESCO IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.01, 23:36
                    Tak !
                    Uwaga: pisze się hołubi.
                    Byk jak krowa !
                    • atomski Re: TESCO jeszcze raz ale bez byka 21.09.01, 11:16
                      Kiedyś jak byłem w podstawówce i była wycieczka do stolicy ,to jedną z atrakcji
                      była możliwość przejechania się ruchomymi schodami.To był taki wielkomiejski
                      symbol( te ruchome schody ).
                      Teraz po kilkunastu latach i Bydzia może się pochwalić ruchomymi schodami.
                      Jedne są w Geancie, a drugie w Tesco.
                      Konkluzja:
                      W Bydzi wielkomiejskość tworzą hipermarkety.
                      Szkoda,że nie teatry,opery(tylko niech nikt nie śmie wymieniać w
                      kontrargumentach Operę Novą ),centra biznesu,czy choćby biurowce.
                      Wniosek:
                      Kilkanaście lat temu Warszawa miała jedne schody ruchome, a my żadnych.A
                      teraz ?
                      My się cieszymy,że nam Tesco pobudowali ,że niby Europa puka do naszych bram.
                      Tymczasem jesteśmy coraz większą prowincją.Coraz większa przepaść nas dzieli do
                      stolicy,Wrocławia ,Poznania i wielu innych miast w naszym kraju.
                      Tam się buduje prawdziwie wielkomiejsckie obiekty,a hipermarkety wyrzuca na
                      obrzeża ,nie hołubi w centrum miasta !!!!
                      Ale u nas z braku laku...
                • Gość: Mario Re: TESCO IP: *.ic.net.pl 21.09.01, 11:46
                  Gość portalu: atomski napisał(a):

> > My się cieszymy,że nam Tesco pobudowali ,że niby Europa puka do naszych bram.
                  > Tymczasem jesteśmy coraz większą prowincją.Coraz większa przepaść nas dzieli do
                  >
                  > stolicy,Wrocławia ,Poznania i wielu innych miast w naszym kraju.
                  > Tam się buduje prawdziwie wielkomiejsckie obiekty,a hipermarkety wyrzuca na
                  > obrzeża ,nie chołubi w centrum miasta !!!!
                  > Ale z braku laku...

Generalnie nie przepadam za naszą stolicą i nie bywam tam często.
                  Jednakże praca zmusiła mnie żebym odwiedził Warszawę.
                  Pierwszy przykład z brzegu: Centrum Handlowe "Promenada". Przy nim nasze hiper to
                  jedno wielkie "g...". Ale z braku laku...
            • Gość: Jan Re: TESCO IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.01, 19:19
              Gość portalu: atomski napisał(a):
              > Czyli Anglicy srają Tesco !
              > To musi być widok ,jak w kiblu Anglika pławi się klocek w niebieskie pasy ...

> (fe co za brzydkie wyrazy,ale nie miałem pomysłu- o ja prosty czubek-jak
              > zastąpić np. wyraz "srają" innym, by myśl przewodnia nie umknęła )

Proponuje "defekuja".

• Gość: Tolo Re: TESCO IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.01, 14:03
      Masz rację
      • Gość: atomski Re: TESCO IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.01, 19:30
        I tamci też mają rację...
        • ssaczek Re: TESCO 23.09.01, 11:32
          We Wrocku marketów jak grzybów po deszczu, ale klient jest tak samo olewany jak
          za starych czasów. Wygląda to tak - Płać i spie.....!!!
          A skoro już z takim rozmachem wchodzicie do "Europy" to radzę dokładnie
          sprawdzać rachunki, bo ceny na półkach i w kasie to dwie różne rzeczy.

Pozdro z Wrocka.
          • krotoss Re: TESCO 23.09.01, 12:01
            ssaczek napisał(a):

> We Wrocku marketów jak grzybów po deszczu, ale klient jest tak samo olewany jak
            >
            > za starych czasów. Wygląda to tak - Płać i spie.....!!!
            > A skoro już z takim rozmachem wchodzicie do "Europy" to radzę dokładnie
            > sprawdzać rachunki, bo ceny na półkach i w kasie to dwie różne rzeczy.
            >
            > Pozdro z Wrocka.

A tak takie procedery sa znane najlepsze jest to ze np. gazeta ktora ma
            nadrukowane 2zł potrafi kosztowac wiecej w hiper/super marketach a jest to
            niezgodne z prawem...

KroTosS
            • ssaczek Re: TESCO 23.09.01, 12:17
              A zapomniałem o sprawie najważniejszej - ważcie owoce i warzywa.
              Pozdro.
    • Gość: kola Re: TESCO IP: 10.10.70.* 24.09.01, 17:33
      Byłem w sobotę w Tesco. Wygląda to lepiej niż Geancie. Obsługa milsza. Zobaczymy, czy to tylko na
      start czy na zawsze.
      • coolek Re: TESCO 24.09.01, 17:41
        Ja w Tesco tez bylem w sobote. Wkurz mnie, ze ani w Geant ani Tesco nie ma
        porządnego salonu prasowego!!! Tak poza tym sklep jest nie najgorszy:)))

Coolek
    • Gość: .... budynek TESCO -kolejne architektoniczne zero!! IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.01, 19:08
      Bylem w Anglii kilka razy. Tam sklepy Tesco wygladaja zupełnie inaczej. Sa
      doskonale dopasowane do istniejacej architektury. Do ich budowania używano
      drogich, trwałych materiałow, nadajac im przyzwoity wygląd. Nikt nie pozwoliłby
      do wzniesienia wielkiej, niebieskiej, budy z kiczowatych ale tanich płyt.
      Dlaczego ciagle pozwalamy na stawianie takich szpecących obiektow, ktore na
      długie lata obniżają atrakcyjność naszych miast. Możliwe, że budynek ładniejszy
      jest od pospolitego betonowego bloku ale czy to powód do radości? Nie będe sie
      już wypowiadać na temat różowego budynku marketu Auchan. Przecież m.in. jezeli
      kraj jest atrakcyjny jest chetnie odwiedzany przez turystów, przynosi to zawsze
      jakis tam dochód. Co my mamy do zaoferowania??? Betonowe wieżowce, pomiedzy
      którymi przestrzeń wypełniają ochydne blaszane garaże, parkingi ewentualnie
      wielkie blaszane budy-markety albo ich konkurencje - targowiska przypominajace
      dzielnice slamsów z miast ameryki płd. Po prostu brak mi słów kiedy na to
      wszystko patrzę.
    • Gość: MAcias DLA KOGO PINIEDZE ZA ZEZWOLENIA NA BUDOWE ???? IP: *.bydgoszcz.mtl.pl 24.09.01, 19:27
      Jestem ciekaw ile kasy dostaly osoby odpowiedzialne za zgody na budowe
      hipermarketow i sprzedaz gruntow . Zadne miasto na zachodzie nie ma
      hipermarketow w centrum miasta np. BERLIN . Poza miastami buduje sie wielkie
      centra wielkosci 10 Geantow . A unas jakis urzedas sobie zarobil na wydanej
      zgodzie kilka tysiecy zlotych ........ czemu bydgoszcz jest taka wiocha ,
      moze dlatego ze w urzedzie miasta przesiaduja wiesniacy .

MAcias narazie .. WALE SLD-UP - PLON PLON PARLAMECIE ... bo nie ma litosci dla
      tych co czynia ochyde ...
      • Gość: .... Re: DLA KOGO PINIEDZE ZA ZEZWOLENIA NA BUDOWE ???? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.01, 19:35
        nie kilka tysiecy ale kilkaset niestety...
        i dlaczego w tym kraju nie ma kogo powiesiec za jaja?
        a moze oni nie maja jaj??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka