IP: *.adsl.inetia.pl 27.09.05, 21:57
Z przykrościa stwierdzam, że lokalizacja pomnika jest beznadziejna.
Obserwuj wątek
    • Gość: JaCeK ! Re: Wawik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 22:01
      Ja tez mysle ze nienajlepsza- moze byc tak ze jak dotad nikt nie zwracal uwagi
      na pomnik Barciszewskiego tak teraz malo osob bedzie zwracalo uwage na pomnik K.
      Wielkiego w tym samym miejscu.
      Zreszta to miejsce nie nadaje sie na skwery i pomniki bo w koncu to Stare Miasto
      a tu jest miejsce tylko na zwarta zabudowe i waskie uliczki, zreszta przed wojna
      stala tu ogromna wspaniala kamienica.
      • Gość: Iron Re: Wawik IP: *.chello.pl 27.09.05, 22:10
        No w sumie się zgadzam ale myślę że pomnik Kazimierza Wielkiego będzie tak duży
        i efektowny (i oświetlony) że trudno będzie go nie zauważyć.
        • Gość: balum Re: Wawik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 22:14
          A nie lepiej byłoby tam nad brdą umożliwi budowę hotelu, restauracji itd. w
          stylu secesji. kazimierz wielki się nie obrazi jak będzie stał na chodkiewicza
          czy w parku wolności
          • Gość: Iron Re: Wawik IP: *.chello.pl 27.09.05, 22:16
            ??? PARK WOLNOŚCI??? Co to jest???
            • Gość: PIT Re: Wawik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 22:21
              To jest lokalizacja przejściowa. Sądzę, że prędzej, czy później Kazio trafi na
              Stary Rynek. Ale dopiero po jego przebudowie i usunięciu Pomnika Walki i
              Męczeństwa.

Powinna być na środku Rynku (z kościołem pojezuickim) podświetlana fontanna z
              pomnikiem.
            • Gość: Wawik Re: Wawik IP: *.adsl.inetia.pl 27.09.05, 22:32
              Zamiast wielkomiejskiego pomnika będziemy mieli powiatową hucpę. Po co pomnik w
              tak niepozornym miejscu. Pomnik Grunwaldzki w Krakowie to przykład dobrej
              ekspozycki. To juz lepiej na środku Alej Mickiewicza przy Gdańskiej lub na
              środku Placu Teatralnego, tak aby pomnik nie przeszkadzał obudowie czegoś na
              Placu Teatralnym.Osoby jadące Focha, czy idąace Mostową wchodziłyby na pomnik,
              szczególnie jeśli byłby
          • Gość: JaCeK ! Re: Wawik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 22:22
            Mysle ze jego pomnik powinien byc na obszarze miasta lokacyjnego czyli wąsko
            pojetego Starego Miasta- w koncu Bydgoszcz zajmowala wlasnie ten obszar za
            czasow Króla. Ewentualnie moze byc w bezposrednizm sasiedztwie Starego Miasta.
            Mysle wiec ze dobre by byly:
            1. Stary Rynek
            2. Wyspa Mlynska ( bylby to element ubogaacajacy to miejsce wraz z cala przyszłą
            infrastrukturą)
            3.Plac Tetralny
            • Gość: Iron Re: Wawik IP: *.chello.pl 27.09.05, 22:23
              Plac teatralny odpada dać tam jak pisało w artykule budynek nawiązujący do
              bryły teatru i przenieść tam Łuczniczkę.
              • Gość: JaCeK ! Re: Wawik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 22:28
                Jesli chodzi o teatry to mam odrębną wizje: Tatr Dramatyczny (czyli grałby tam
                zespol Teatru Polskiego)w odbudowanym gmachu teatru na pl. Teatralnym

W obecnym Teatrze Polskim utworzyc Teatr Muzyczny ( doskonale pasowalby tam w
                koncu to tzw. dzielnica muzyczna)

W dawnym Teatrze Kameralnym natomiast moznaby urzadzic Teatr Lalkowy

^^^ To mój ideał
                • Gość: Iron Re: Wawik IP: *.chello.pl 27.09.05, 22:37
                  No dobra ale wiesz że bryła dawnego teatru na pl.teatralnym mocno nachodzi na
                  ulicę Focha???To konieczne by było przy okazji wpuszczenie jej pod ziemie. A to
                  już by była chyba za wielka inwestycja dla Bydzi przynajmniej narazie.
                  PS.30 wracam na SSC i coraz bliżej kupna aparatu!!!
                  • Gość: JaCeK ! Re: Wawik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 22:44
                    To ze nachodzi na Focha wiem- ul. Focha to byla kiedys bardzą wąska uliczka.
                    Moznaby jednak ewentualnie zostawic taką szerokość jak jest.
                    Ale co tam gadac o marzeniach...

Spodziewam sie gradu zdjec na SSC z Bydgoszczy niedlugo :)
                    • Gość: Iron Re: Wawik IP: *.chello.pl 27.09.05, 22:49
                      no chcę zrobić widomości z budów w Fordonie tak dla Bydziaków na SSC bo coraz
                      nas tam więcej a ci którzy mieszkają w innych dzielnicach przynajmniej popatrzą
                      co się dzieje a może wogóle bydziaki by wklejali tam foty z budów na ich
                      osiedlach. Ten aparat to mi się śni normalnie.
                      • Gość: JaCeK ! Re: Wawik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 22:59
                        Buduje sie np. niedaleko Bora Komorowskiego taki wielki blok z TBS-u- warto by
                        moze zrobic zdjecie.
                        • Gość: Iron Re: Wawik IP: *.chello.pl 27.09.05, 23:02
                          Już prawie skończony jest!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka