Gość: Lokalizacja pomnik IP: *.adsl.inetia.pl 27.09.05, 21:57 Z przykrościa stwierdzam, że lokalizacja pomnika jest beznadziejna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: JaCeK ! Re: Wawik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 22:01 Ja tez mysle ze nienajlepsza- moze byc tak ze jak dotad nikt nie zwracal uwagi na pomnik Barciszewskiego tak teraz malo osob bedzie zwracalo uwage na pomnik K. Wielkiego w tym samym miejscu. Zreszta to miejsce nie nadaje sie na skwery i pomniki bo w koncu to Stare Miasto a tu jest miejsce tylko na zwarta zabudowe i waskie uliczki, zreszta przed wojna stala tu ogromna wspaniala kamienica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iron Re: Wawik IP: *.chello.pl 27.09.05, 22:10 No w sumie się zgadzam ale myślę że pomnik Kazimierza Wielkiego będzie tak duży i efektowny (i oświetlony) że trudno będzie go nie zauważyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balum Re: Wawik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 22:14 A nie lepiej byłoby tam nad brdą umożliwi budowę hotelu, restauracji itd. w stylu secesji. kazimierz wielki się nie obrazi jak będzie stał na chodkiewicza czy w parku wolności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iron Re: Wawik IP: *.chello.pl 27.09.05, 22:16 ??? PARK WOLNOŚCI??? Co to jest??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIT Re: Wawik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 22:21 To jest lokalizacja przejściowa. Sądzę, że prędzej, czy później Kazio trafi na Stary Rynek. Ale dopiero po jego przebudowie i usunięciu Pomnika Walki i Męczeństwa. Powinna być na środku Rynku (z kościołem pojezuickim) podświetlana fontanna z pomnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wawik Re: Wawik IP: *.adsl.inetia.pl 27.09.05, 22:32 Zamiast wielkomiejskiego pomnika będziemy mieli powiatową hucpę. Po co pomnik w tak niepozornym miejscu. Pomnik Grunwaldzki w Krakowie to przykład dobrej ekspozycki. To juz lepiej na środku Alej Mickiewicza przy Gdańskiej lub na środku Placu Teatralnego, tak aby pomnik nie przeszkadzał obudowie czegoś na Placu Teatralnym.Osoby jadące Focha, czy idąace Mostową wchodziłyby na pomnik, szczególnie jeśli byłby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaCeK ! Re: Wawik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 22:22 Mysle ze jego pomnik powinien byc na obszarze miasta lokacyjnego czyli wąsko pojetego Starego Miasta- w koncu Bydgoszcz zajmowala wlasnie ten obszar za czasow Króla. Ewentualnie moze byc w bezposrednizm sasiedztwie Starego Miasta. Mysle wiec ze dobre by byly: 1. Stary Rynek 2. Wyspa Mlynska ( bylby to element ubogaacajacy to miejsce wraz z cala przyszłą infrastrukturą) 3.Plac Tetralny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iron Re: Wawik IP: *.chello.pl 27.09.05, 22:23 Plac teatralny odpada dać tam jak pisało w artykule budynek nawiązujący do bryły teatru i przenieść tam Łuczniczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaCeK ! Re: Wawik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 22:28 Jesli chodzi o teatry to mam odrębną wizje: Tatr Dramatyczny (czyli grałby tam zespol Teatru Polskiego)w odbudowanym gmachu teatru na pl. Teatralnym W obecnym Teatrze Polskim utworzyc Teatr Muzyczny ( doskonale pasowalby tam w koncu to tzw. dzielnica muzyczna) W dawnym Teatrze Kameralnym natomiast moznaby urzadzic Teatr Lalkowy ^^^ To mój ideał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iron Re: Wawik IP: *.chello.pl 27.09.05, 22:37 No dobra ale wiesz że bryła dawnego teatru na pl.teatralnym mocno nachodzi na ulicę Focha???To konieczne by było przy okazji wpuszczenie jej pod ziemie. A to już by była chyba za wielka inwestycja dla Bydzi przynajmniej narazie. PS.30 wracam na SSC i coraz bliżej kupna aparatu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaCeK ! Re: Wawik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 22:44 To ze nachodzi na Focha wiem- ul. Focha to byla kiedys bardzą wąska uliczka. Moznaby jednak ewentualnie zostawic taką szerokość jak jest. Ale co tam gadac o marzeniach... Spodziewam sie gradu zdjec na SSC z Bydgoszczy niedlugo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iron Re: Wawik IP: *.chello.pl 27.09.05, 22:49 no chcę zrobić widomości z budów w Fordonie tak dla Bydziaków na SSC bo coraz nas tam więcej a ci którzy mieszkają w innych dzielnicach przynajmniej popatrzą co się dzieje a może wogóle bydziaki by wklejali tam foty z budów na ich osiedlach. Ten aparat to mi się śni normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaCeK ! Re: Wawik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 22:59 Buduje sie np. niedaleko Bora Komorowskiego taki wielki blok z TBS-u- warto by moze zrobic zdjecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iron Re: Wawik IP: *.chello.pl 27.09.05, 23:02 Już prawie skończony jest!! Odpowiedz Link Zgłoś